Wix vs. Squarespace – 5 Pertimbangan Penting (Ujian Head to Head)

Dalam hidup, kita semua mempunyai keputusan untuk dibuat.

John Wilkes Booth memutuskan untuk menembak Abraham Lincoln, seorang eksekutif di Decca Records memutuskan untuk menolak The Beatles, dan Napoleon memutuskan untuk menyerang Rusia.

Ini adalah buruk keputusan yang kita semua tahu. Masalahnya, ini adalah puncak dari banyak pilihan yang lebih kecil dan buruk.

Senjata mana yang digunakan John Wilkes Booth?

Apakah pemain rakaman yang digunakan untuk memainkan soundtrack Beatles?

Seluar dalam mana (jika dia memakainya) yang dipakai Napoleon pada hari dia memutuskan untuk menyerang?

Anda sudah membuat keputusan untuk membina laman web baru yang indah. (Hanya sejarah yang dapat memberitahu kami jika ini adalah keputusan yang baik … Kami harap ia tidak seburuk keputusan di atas.)

Oleh kerana anda telah memutuskan untuk menjalani usaha ini, anda kini harus membuat keputusan yang lebih kecil tetapi sama pentingnya.

Pembangun laman web mana yang anda rancangkan untuk menghoskan laman web anda di: Wix atau Squarespace?

Pesaing

wix vs squarespace

Di satu sudut kita ada Wix – ciri yang mempunyai berat badan yang menjanjikan dirinya sebagai tempat terbaik untuk membuat laman web yang anda mahukan.

Di sudut lain kita ada Ruang Squarespace – perisian yang mudah digunakan yang membolehkan anda kelihatan seperti pakar sejak awal.

The Low-Down

Saya memberikan kelebihan sedikit kepada Wix.

Adalah mungkin untuk menggunakan Wix hampir sama dengan Squarespace untuk apa yang terbaik – membina dalam templat untuk membuat laman web yang indah. Tetapi ia adalah tidak mungkin untuk menggunakan Squarespace untuk apa yang Wix lakukan terbaik – sepenuhnya menyesuaikan laman web dari kanvas kosong 100%.

Dengan itu, tidak ada salahnya menggunakan Squarespace. Sekiranya matlamat anda adalah untuk membuat laman web yang kelihatan profesional dan estetik dalam waktu kurang dari satu hari, maka Squarespace adalah pilihan saya, hampir tidak mengatasi Wix.

Sebelum mengetahui perincian yang lebih baik tentang apa yang membezakannya, adalah penting untuk membincangkan apa yang mereka miliki.

Persamaan Antara Wix dan Squarespace

Kedua-dua Wix dan Squarespace adalah pembangun laman web yang luar biasa. Maksud pembangun laman web adalah untuk membolehkan seseorang membina laman web dengan cepat oleh menghapus sepenuhnya keperluan untuk mengetahui cara membuat kod.

Sebilangan besar pembangun laman web yang baik, termasuk Wix dan Squarespace, menangani setiap aspek memiliki laman web. Ini biasanya lebih mahal – kerana mereka menghilangkan keperluan untuk perkhidmatan hosting web, membeli nama domain dari pendaftar domain, antara muka reka bentuk, alamat e-mel, integrasi, privasi, dan segala yang lain di bawah sinar matahari.

Wix dan Squarespace sama pesaingnya dengan dua syarikat kerana mereka melayani demografi yang sama. Sekiranya anda memerlukan atau mahukan laman web dan tidak mahu mengetahui perkembangan di sebalik pembangunan laman web maka anda mencari salah satu daripada syarikat tersebut. Mereka berdua membolehkan anda membina laman web yang indah dengan usaha yang minimum.

Untuk siapa Wix

Saya belum akan mengetahui semua butiran kotor, tetapi di sebelah kanan pemukul, anda harus menggunakan Wix jika anda mempunyai sedikit kesabaran untuk meluangkan masa untuk menguasai fungsi Wix dan jika anda masih mahukan drag-and yang lancar antara muka paparan. Setelah Wix dikuasai, sudah tentu alat yang kuat yang akan membolehkan anda mengubah kanvas kosong menjadi karya seni.

Laman web yang disesuaikan sepenuhnya dengan sokongan pelanggan yang hebat dan komuniti yang hebat untuk membantu anda membina laman web adalah apa yang ditawarkan oleh Wix. Terdapat keluk pembelajaran tetapi pilihan di hujung jari anda hampir tidak berkesudahan.

Wix adalah untuk orang yang ingin membuat laman web yang unik untuk mereka. Membangun di dalam templat pra-binaan tidak begitu penting bagi orang-orang ini. Pengguna Wix bersedia bermain-main dengan pembangun untuk mengetahuinya.

Untuk siapa Squarespace

Sekiranya anda mencari kaedah untuk membina laman web yang bersih dan ringkas dalam templat secepat mungkin seboleh mungkin maka Squarespace adalah pembina laman web yang tepat untuk anda. Lebih mudah dan cepat untuk membuat produk siap yang indah dengan Squarespace daripada tempat lain. Apa yang kurang dalam ciri-ciri yang dibuatnya untuk kemudahan penggunaan dan produk jadi.

Anda harus menggunakan Squarespace jika anda mahu drag-and-drop tetapi anda juga mahu laman web anda dibina secepat mungkin. Keutamaan yang tinggi bagi anda adalah segala-galanya kelihatan anggun, profesional, dan seragam dan anda tidak mahu bermain-main dengan sekumpulan tetapan agar kelihatan seperti itu.

Squarespace sangat intuitif dan akan membuat laman web yang estetik dan profesional dengan pantas. Masalah yang anda hadapi adalah ketika anda memutuskan bahawa anda mahukan lebih dari apa yang ditawarkan oleh Squarespace. Sekiranya laman web yang cantik dan ringkas dalam templat yang telah dibina sebelumnya adalah tujuan anda tanpa mahu terlalu banyak perkara yang rumit, maka Squarespace adalah untuk anda.

Seret dan lepas

Pembangun drag-and-drop cukup jelas. Anda mengambil elemen yang ingin dibina di halaman dan menyeretnya ke tempat yang anda mahukan.

Ini adalah salah satu aspek di mana Squarespace dan Wix mula menyimpang. Sekiranya anda membuat keputusan berdasarkan satu bahagian ulasan ini, ini adalah bahagian yang baik untuk dipilih. Squarespace hanya membolehkan anda menyeret elemen itu ke grid yang telah ditetapkan semasa Wix membolehkan anda menyeret elemen ke mana sahaja.

Ini mungkin membuat anda berfikir bahawa Wix adalah pilihan yang lebih baik kerana bagaimana ia membolehkan anda melakukan apa sahaja yang anda mahukan. Tetapi itu tidak berlaku– Masih bergantung pada apa yang anda mahukan atau apa yang anda perlukan.

Dengan kebebasan Wix muncul peluang untuk mengacaukan aspek laman web yang anda bina. Berikut adalah contoh masalah yang biasanya muncul di Wix. Apabila kita menukar saiz fon satu bahagian – logo tajuk juga diperbesarkan dengan jelas.

wix-edit-tajuk

Antaramuka reka bentuk Squarespace semudah yang dimilikinya. Anda mengambil elemen yang ingin anda bina pada templat pratetap dan ke dalam kedudukan pratetap yang boleh diletakkan. Keseluruhan proses ini diseragamkan untuk memastikan laman web anda tetap padat dan bergaya.

Kebebasan atau Kurangnya Kebebasan

Apabila turun, Squarespace dan Wix dapat dipisahkan oleh satu perkara: templat.

Dengan Squarespace – berpegang pada templat dan anda akan mempunyai laman web yang hebat. Dengan Wix – anda boleh berpegang pada templat dan membuat laman web yang bagus tetapi kehebatannya datang dari mengelilingi templat.

Squarespace hanya mempunyai templat terbaik

ruang-tema1

Dengan Squarespace, sangat mungkin untuk memilih templat, menukar semua teks dan gambar dalam masa kurang dari satu jam dan kemudian dilakukan dengan laman web anda. Sangat mudah dengan templat mereka untuk membuat laman web yang ringkas dan cantik.

Masalah dengan Squarespace melampaui templat itu. Terdapat unsur-unsur lain yang boleh ditambah dan dipindahkan. Setelah anda mengacaukan templat, anda akan menghadapi masalah.

Di sinilah Wix melangkah masuk.

Banyak kemungkinan yang tidak masuk akal adalah apa yang anda dapat dengan Wix. Senarai elemen untuk ditambahkan sangat mengejutkan.

unsur wix

Oleh itu. Banyak. Pilihan.

pemain wix-audio

Walaupun ini memungkinkan kemampuan untuk menyesuaikan halaman web dengan cara yang mungkin, laman web ini juga luar biasa. Menu dan ikon kecil ada di setiap sudut dan celah Wix. Mencari pilihan untuk mengedit aspek halaman mungkin muncul di tempat yang tidak akan pernah anda fikirkan.

Ketika datang ke Wix, fikirkan kebebasan. Ketika datang ke Squarespace, berfikir kecekapan.

Sokongan Pelanggan dan Pangkalan Pengetahuan – Pemenang: Wix

Kedua-dua perisian mempunyai asas pengetahuan yang kuat di mana mungkin untuk mencari apa sahaja yang mungkin memerlukan penjelasan lebih lanjut. Wix memang mempunyai sokongan pelanggan yang lebih responsif daripada Squarespace tetapi tidak banyak.

vektor meja bantuanOleh kerana kekuatan terbesar Squarespace adalah sederhana namun kuat, tidak banyak yang anda perlukan untuk menggunakan asas pengetahuan. Namun, jika anda memerlukannya – semuanya ada di sana.

Pangkalan pengetahuan sangat berguna jika saya tidak menemui tetapan atau elemen tertentu. Yang diperlukan hanyalah pencarian pantas di pangkalan pengetahuan untuk dihalakan ke arah yang betul.

Pusat bantuan untuk Wix sedikit lebih relevan daripada Squarespace. Oleh kerana Wix lebih rumit dan mempunyai banyak ciri, pangkalan pengetahuan haruslah hebat. Nasib baiklah. Pusat Bantuan Wix mempunyai penjelasan untuk apa sahaja yang boleh menyebabkan kekeliruan atau nampaknya hilang.

Persoalannya timbul – Adakah saya ingin menggunakan asas pengetahuan sebanyak ini? Saya mendapati diri saya tidak memerlukan asas pengetahuan Squarespace dengan kerap.

SEO – Sepadan

Vektor SEOWix dan Squarespace dipadankan secara merata dalam hal SEO. Ini tidak boleh memainkan peranan dalam keputusan anda untuk menggunakan salah satu daripadanya.

Satu keadaan yang mungkin secara tidak sengaja memberi pendapat anda kepada Squarespace adalah bahawa Wix mempunyai reputasi SEO yang mengerikan. Sebabnya ialah Wix sebelum 2016 dibina berdasarkan teknologi Flash. Pada tahun 2016, Wix memperbaiki semua ini dan kini berada di tempat yang sama rata dengan Squarespace.

SEO baik di Squarespace dan Wix. Ciri SEO mereka merangkumi peta laman yang dihasilkan secara automatik serta judul halaman dan deskripsi meta. Kedua-dua pilihan ini membolehkan anda menggunakan pelbagai alat SEO. Sekiranya anda merancang untuk membuat blog dan mengoptimumkan SEO maka kedua-duanya akan berfungsi untuk anda.

Satu-satunya masa yang harus dihindari Wix dan Squarespace adalah jika anda benar-benar merancang untuk menggunakan SEO. Ini biasanya tidak berlaku bagi orang yang menggunakan pembangun laman web.

Blogging – Pemenang: Squarespace

vektor ikon blogSatu lagi pencucian antara dua pesaing. Blogging mudah dan berkesan dengan kedua-dua pilihan. Semua blog secara fungsional yang anda mahukan atau harapkan terdapat di Squarespace dan Wix.

Squarespace mempunyai kemampuan untuk menjadualkan catatan untuk diterbitkan kemudian. Squarespace mempunyai ciri-ciri yang merangkumi suka, komen, dan ikon perkongsian. Anda juga boleh mengaktifkan Suapan RSS dan menubuhkan a integrasi podcasting.

Halaman blog di Wix adalah kebalikan dari perkhidmatan yang lain. Wix blogging sangat mudah. Perisian ini menawarkan penyunting teks berstruktur yang membolehkan anda menambahkan gambar. Wix masih menawarkan semua yang anda mahukan sebagai pemilik blog. Ia membolehkan pengarang, kategori, draf, foto sampul, kaunter tontonan, avatar, seperti kaunter, dan anggaran masa membaca.

Harga – Pemenang: Wix

Harga kedua-dua perkhidmatan ini agak serupa. Kaki yang sedikit akan pergi ke Wix di sini. Titik harga yang harus dipilih oleh kebanyakan pengguna di Wix adalah $ 14 sebulan dan titik harga di Squarespace adalah $ 18 sebulan. Walaupun harga ini “bulanan” – ini adalah untuk pengebilan tahunan.

Satu-satunya perbezaan adalah bahawa Squarespace memang menawarkan peluang untuk membayar secara bulanan sedangkan Wix tidak. Keistimewaan itu datang dengan tanda harga – untuk membayar setiap bulan, $ 18 dolar asal sebulan melonjak ke $ 26 sebulan.

Struktur harga penuh Wix pada dasarnya bertujuan untuk mendorong anda ke arah pilihan Tanpa Had mereka dengan harga $ 14 sebulan. Terdapat pilihan yang menawarkan lebih banyak faedah yang dapat dilihat di bawah.

rancangan harga wix

Harga Squarespace tidak menawarkan banyak pilihan kecuali anda mencari pilihan e-commerce. Untuk laman web umum terdapat dua pilihan.

harga ruang bawah tanah

Saya tidak akan membiarkan titik harga mempengaruhi keputusan anda sekiranya saya adalah anda. Saya akan membuat keputusan berdasarkan apa yang diperincikan di atas.

Kesimpulannya

Inilah perkara – anda tidak boleh salah menggunakan Wix atau Squarespace.

Saya dengan yakin dapat mengatakan bahawa yang satu tidak lebih baik daripada yang lain. Sekiranya hanya ada satu makanan, itu sahaja ia adalah untuk dua jenis pengguna yang berbeza.

Ini bukan mengenai mana yang mempunyai harga yang lebih baik atau yang mana yang boleh menawarkan SEO yang lebih baik. Semasa pergi ke pembangun laman web, anda harus memutuskan apa yang anda mahukan ketika datang ke bangunan laman web anda.

Ini lebih mengenai pilihan anda untuk membina laman web daripada perkhidmatan mana yang sesuair. Setelah anda mengetahui sendiri, anda akan dapat memilih satu atau yang lain.

Semoga berjaya!

Soalan Lazim

Betapa selamatnya Squarespace dan Wix?

Kedua-dua perkhidmatan hosting merangkumi sijil SSL percuma apabila disambungkan ke laman web mereka. Semua pelawat anda dapat memastikan bahawa setiap halaman mempunyai sambungan yang selamat di laman web anda.

Adakah Wix benar-benar percuma?

Wix mempunyai versi percuma tetapi nama domain anda akan mempunyai format ini: username.wixsite.com/siteaddress. Untuk menggunakan domain khusus dan membuka banyak ciri, anda harus memilih pelan berbayar.

Adakah Squarespace dimiliki oleh Square?

Kedengarannya serupa tetapi kedua-dua syarikat itu tidak berkaitan.

Bolehkah saya menggunakan domain saya sendiri dengan Squarespace dan Wix?

Ya, jika anda membeli domain dari penyedia pihak ketiga, anda boleh menghubungkan laman web anda dengan pemetaan domain. Kedua-dua perkhidmatan mempunyai artikel asas pengetahuan mengenai pencapaian ini dan sokongan pelanggan mereka ada untuk membantu jika anda keliru.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author