Hogyan biztosíthatjuk az akadálymentességet minden online közönség számára

2012-től kb. 7,6 millió hallássérült webes felhasználó volt az interneten aktív, az interaktív akadálymentesség szerint. 8,1 millió felhasználó látáskárosult, 15,2 millió pedig kognitív, mentális vagy érzelmi károsodásban szenvedett. A képességek és az egyedi igények széles skálájával kielégíti-e a webhely teljes közönségét?

Miért számít az akadálymentesség??

Gondolhatja, hogy mivel webhelyén írott szöveg, videoklipek és egyértelmű menüpontok szerepelnek, egyértelmű, hogy minden felhasználó számára elérhető-e. Több mint 57 millió amerikai azonban fogyatékossággal rendelkezik, amely befolyásolja az online navigáció képességét. Ráadásul ez csak egy ország a globális piacon.

Annak érdekében, hogy elférjen ez a „kisebbség”, amikor weblapját tervezi, közzéteszi és módosítja, fontos, hogy minden tekintetben megvizsgáljuk. A nagyobb sokszínűség és a nyitott szemlélet mellett az üzleti vállalkozás első kísérlete az ügyfelek megismertetése előtt megkezdődik, még mielőtt még vásárolnának is..

Közönsége már sokszínű, és ezeknek a felhasználóknak különböző tapasztalataik vannak az Ön webhelyével kapcsolatban. A süket emberek másképp lépnek kapcsolatba a médiával, mint a hallottak. A színvilágossággal küzdő emberek másképp reagálnak a képekre és a szövegre, mint azok, akik külön-külön látják az árnyalatot. A traumatizált agyi sérülést szenvedő populációk érzelmeket válthatnak ki a képekből vagy a videotartalmakból.

A tervezett közönség szűkítése, a vállalati márka üzenetének megfelelő marketing anyagok létrehozása és a piac kulturális igényeit elismerő weboldal elindítása között valószínűleg figyelmen kívül hagyta a fogyatékossággal élő látogatók szegmensét..

A akadálymentesség mind az alsó sorban, mind az ügyfelekkel fennálló kapcsolat szempontjából fontos. Ha olyan webhelyet kínál, amely figyelembe veszi mások igényeit, akkor a társaságot úgy ismeri, mint amely ismeri a sokféleséget. Nincs jobb módja annak, hogy megmutassuk az ügyfelek igényeit, ha elkészítünk egy weboldalt, amely kiszolgálja ezeket az igényeket.

Fotó: mantasmagorical, a Morguefile alatt engedélyezett

Mit jelent a akadálymentesség??

A hozzáférhetőség meghatározása magában foglalja az elérés vagy belépés képességét, a könnyű megszerzésének vagy használatának képességét, valamint a megértés és az értékelés képességét. A fogyatékkal élő közönség elérése szempontjából az első lépés webhelye könnyű navigálása.

Látássérültek számára a túl sok szöveg csak frusztrációt okoz. Színes weboldal-látogató számára a szokásos fekete-fehérről eltérő szöveg olvasása csak magasabb visszafordulási arányokat eredményez..

Szóval, hogyan tudsz befogadni ezen egyedülálló kisebbség nagy részét? Fedezzük fel azokat a lépéseket, amelyeket webhelyének elkészítéséhez az ügyfelek igényei alapján végezhet, ideértve a halláskorlátozott, látássérült, autista, valamint kognitív vagy olyan rendellenességekkel küzdő embereket, mint pl. Posztraumás stressz rendellenességek (PTSD). Az üzleti webhelyek néhány WordPress témája már figyelembe veszi a következőket, ám ezek jelenleg ritkák.

Weboldal-tervezés a süket szem előtt tartásával

Válaszul a jó szándékú webes tervezőknek, akik általános ajánlásokat tettek a siket látogatókat kiszolgáló webhelyek számára, Lisa Herrod az A List Apart-ban azt állítja, hogy a süket több, mint a vakság ellentéte..

Noha a „süket vagy vak” lényeges kontrasztnak tűnhet, Herrod elmagyarázza, hogy a süket lét sokkal összetettebb élmény, mint sok halló ember érti. Először is, különbség van a süket és a siket közösség között.

Alapvetõen a süket szó (kisbetûvel „d”) magában foglalja a halláskárosult személyeket is. A kurzus szó (nagybetűvel „D”) magában foglalja az egész közösséget és a süket kultúráját, amellyel sok siket ember azonosul.

A „fogyatékosság” kategória részhalmaza helyett a süket önmagában külön kultúrát képvisel, mint az emberek hallása. Noha a beszélt nyelv lefordíthatja ASL-re (amerikai jelnyelv), az ASL egy teljesen más nyelv, mint a beszélt angol.

Fotó: Anna Vander Stel az Unsplash-en

Stratégiák a siket felhasználók fogadására

Mit jelent a süket kulturális megkülönböztetése a weboldal-tervezők és az üzleti tulajdonosok számára? Ez azt jelenti, hogy az audio tartalom átírása nem elegendő a siket közönség teljes eléréséhez. Feliratokkal és feliratokkal a média mögöttes üzenete torzulhat.

Míg a feliratok és a feliratok pozitív első lépés a hozzáférhetőség felé, a tartalom ASL-re történő fordítása is fontos. Az átírás magában foglalhatja az alapokat, de a fordítás segít pontosabban továbbítani az üzenetet.

Herrod azt javasolja, hogy a siket közösség felkarolása érdekében a weboldaltulajdonosok inkább a süketre, mint kultúrára összpontosítsanak, mint fogyatékosságra. Gondoskodjon ennek az egyedülálló kultúrának ugyanúgy, mint egy másik olyan beszélt nyelvet használó kultúra, amelyet nem folyékonyan beszél.

Herrodnak a média és az internetes írással kapcsolatos tanácsait követve a következő stratégiák segítenek webhelyének elérhetőbbé tételében a siket közösség számára:

Multimédia

  • Kísérlet jelnyelvi tolmácsok használatára videoeszközöknél
  • Használjon átírást és feliratokat tartalékként vagy elsődleges eszközként, ha a jelnyelvi tolmácsok nem állnak rendelkezésre
  • Tartalmazza a hanghatások átiratát is

Írásos tartalom

  • Kerülje a szinonimákat, szlengket és szójátékokat, amelyek megzavarhatják azokat az embereket, akiknek első nyelve nem angol
  • Használjon címsorokat és alcímeket
  • Először mondja ki véleményét, majd magyarázza el
  • Használjon rövid vonalhosszt
  • Vegye fel a felsorolt ​​listákat
  • Használjon aktív hangot
  • Adja meg a fogalommeghatározásokat egyszerűen

Weboldal tervezés látássérült látogatók számára

A technológia fejlődésével és bővülésével a segítő technológia ugyanolyan gyorsan növekszik. A modern szoftver segíti a látássérült embereket a webhelyek navigálásában, online vásárlásban, valamint szöveges üzenetek olvasásában és összeállításában.

Ön vagy a grafikai tervező csapat valószínűleg hatalmas időt töltött a weboldal grafikájának és elrendezésének csiszolásával. A színséma, a betűkészlet használata és a képek beépítése mind hozzájárul webhelye életképességéhez, és ezáltal online üzleti életéhez.

De gondolkodott-e azon, amit a látogatók „látnak”, amikor nem képesek látni? Sok látássérült weboldal-használó számára a megfelelő szállás nélküli weboldal haszontalan. Így módosíthatja webhelyét úgy, hogy magában foglalja a látássérült látogatókat, nem pedig elutasítja azokat.

Fotó: DodgertonSkillhause, a Morguefile alatt engedélyezett

Stratégiák a látássérült látogatók fogadására

Az Amerikai Vakok Alapítvány javasolja, hogy különféle lépéseket tegyen a közönség számára, akik nem képesek megtekinteni a szabványos weboldalakat. A befogadó élmény érdekében a következő javasolt stratégiákat kínálják webhelyének elérhetővé tételére.

Címkézze az összes képet

Ideális esetben az alt = tagokat használja, függetlenül attól, hogy látássérült közönséget akar-e befogadni. Ha azonban még nem fogadta el ezt a szokást, akkor minden kép alternatív szövegmezőjében szereplő képleírások használata optimalizálja az oldalt a keresőmotorok számára is..

Miután minden egyes képhez hozzáadta az alt = címkéket, tekintse meg weboldalát képek nélkül, és ellenőrizze, hogy a leírásoknak van-e értelme. A cél az, hogy leírásokat hozzon létre, amelyek hasznosak a segítő technológiát használó emberek számára a weboldalak „olvasásához”.

Címkeoldal felépítése

Ha a webhely látogatói segítő technológiát használnak, ezekre az eszközökre még mindig vannak korlátozások. Az oldal struktúrájának megjelölésével a látogatók megtudhatják, hol vannak az oldalon, és mire készülnek kattintani.

Megkönnyíti ezt a folyamatot, nemcsak vizuális útmutatók használatával azok számára, akik látják őket, hanem HTML formátumú címkézést is tartalmaz az egyszerűbb navigáláshoz. Webhelyének bármely olyan részét, amely vizuálisan megkülönbözteti a hangsúlyt, csak a hallást igénylő látogatók számára kell címkével kiemelni.

Használja a Linkek törlése lehetőséget

A webhely sok látogatója csak a hivatkozás szövegét olvassa el, és valami konkrét keres. Annak biztosítása, hogy látássérült látogatók mindenféle sejtés nélkül megtalálhassák az Ön webhelyén található hivatkozásokat.

Korlátozza a nem HTML tervezési elemeket

A kreatív vizuális díszítések nem szolgálják jól az összes közönséget, és ronthatják az online élményt azon látogatók számára, akik nem látják őket. Fontolja meg webhelyének nem HTML elemeit, és azt, hogy valóban szükségesek-e ezekre. Vegye figyelembe azt is, hogy sok látássérült felhasználó is tiszteletben tarthatja az oldalt.

Fotó: Nick Karvounis az Unsplash-en

Weboldal készítés kognitív fogyatékkal élők számára

A kognitív fogyatékosság többféle körülményt foglal magában, például Down-szindrómát, traumás agyi sérülést (TBI), demenciát, diszlexiát és figyelemhiányos rendellenességeket (ADD). Még a poszttraumás stressz rendellenesség (PTSD) magában foglalja a pszichológiai trauma okozta hosszú távú kognitív hatásokat is.

A Fogyatékosság és Az Oktatáshoz való Nemzeti Központ (NCDAE) megjegyzi, hogy 14,3 millió 15 éves vagy annál idősebb amerikainak mentális fogyatékossága van. Ugyanakkor a mainstream közönség hozzáférhető és reagáló online élményeket igényel, és az akadálymentesség mindkét célt teljesíti.

Stratégiák a kognitív fogyatékkal élő látogatók fogadására

Az NCDAE három elsődleges javaslata közé tartozik a felhasználók interakciója a weboldalakkal és az, hogy a webhely hogyan reagál a látogatók igényeire. Általában véve, webhelye nem követelhet túl sok munkát a nyilvánosságtól. Inkább az egyes összetevők hatékonyságára és eredményességére kell törekedni.

Használjon nyitott mintát

Ahogyan az NCDAE megjegyzi, a tanulási nehézségekkel küzdő embereknek nehézségekbe ütközhetnek a szöveg és a számok feldolgozása és a térbeli navigálás. Ezért a világos navigációs terv használata, amely kiemeli a fontos navigációs funkciókat (menük és linkek), hozzájárul az ingerlétszám csökkentéséhez az online környezetben.

Cím olvashatóság és használhatóság

Ezenkívül az olvashatóság szempontjából az Ön webhelyén található másolatnak az általános közönségnek kell szólnia. A legtöbb esetben ez körülbelül nyolcadik osztályos olvasási szintet jelent. Ezért, bár az olvashatóság szempontjából fontos szempont, ha webhelyét az alacsony műveltségű emberek számára igazítják, a kezdetektől kezdve már alacsony szintű érthetőségi szintre kell írni..

Az emészthető tartalom létrehozásának más módszerei, például a címsorok és a felsoroláspontok felhasználása, egy gondolatonkénti ötlet kidolgozása és a sorhossz korlátozása – mind a kognitív fogyatékossággal élő közönséget, mind pedig az általános közönséget szolgálják..

Kerülje a csiszoló hang- és videofelvételeket

Végül, az aggodalomtól vagy a PTSD-rendellenességektől szenvedő emberek számára egyedülálló szempont a videó és a hang használata az oldalakon, különösen, ha a webhely felhasználói nem tudják szüneteltetni vagy kilépni ezekből a szolgáltatásokból. Ha lehetséges, kerülje a bevezető zenéket vagy videókat, amelyek automatikusan lejátszódnak, és amelyek a felhasználókat védekezésre szoríthatják.

Weboldal-tervezés autista felhasználók számára

Az autizmus feltételei ugyanis a kognitív fogyatékosság kategóriájába tartoznak, de az autizmus önmagában csak az általános állapot jelenléte miatt változik. Mivel az autizmus viszonylag enyhe és súlyos lehet, a felhasználók egyedi igényei eltérhetnek.

A Nemzeti Autista Társaság azonban néhány alapvető lépést javasol azon felhasználók befogadására, akik szenzoros és kommunikációs kihívásokkal küzdenek, amelyek mindkettő közös az autizmus minden variációjával. Ezeknek a lépéseknek a soka a tipikus közönség, valamint más fogyatékossággal élő közönség számára is előnyös.

Szenzoros igények kielégítése

Sok autizmusban szenvedő ember hajlamos szenzoros kihívásokkal szembesülni, amikor „elfoglalt” környezettel szembesülnek. Ha a webhelyét egyszerűen segíti a navigációban, elkerülve a grafikák vagy más elemek mozgatását, elkerülhető a túlzott stimuláció.

Tegye egységesvé a weboldalt

A konzisztencia és a rutin gyakran segít az autizmussal élőknek mindennapi szokásaik fenntartásában stressz nélkül. Ezért egy weboldal, amelynek minden oldalán jellegzetes formatervezés található, esztétikai szempontból kellemes lehet, de valószínűleg stresszt okoz az autizmussal rendelkező látogató számára.

Használjon egyértelmű nyelvet

Mint az írások siket emberek számára, a tartalom írása az autizmussal élők számára is megköveteli a metaforikus nyelv és a szójáték elkerülését. Ne használjon többértelmű nyelvet, beleértve a több jelentéssel rendelkező szavakat vagy a szinonimákat, amelyek jelentése nem egyértelmű.

Kérjen felhasználói tesztelést

Ha lehetséges, vonja be az autista embereket a tesztelési folyamatba a weblap tervezése során. Gondoskodjon arról, hogy szállást kínál azoknak az embereknek, akik az Ön tartózkodási helyére utaznak, hogy környezetükben kényelmesen érezzék magukat. Ez magában foglalhatja az előkészítést vagy a helyszíni látogatásokat a tesztelés megkezdése előtt, hogy a résztvevők megszokja a helyet.

Fotó: LiaLeslie, a Morguefile alatt engedélyezett

A webhelyek hozzáférhetőségének javításának előnyei

A feladat félelmetesnek tűnhet, ha webhelye már aktív, de a nagyobb akadálymentesség elérése érdekében az idő múlásával a vállalat javát szolgálja. A mai technológia sokkal több ember számára teszi lehetővé az internet felkarolását és használatát.

Összességében annak biztosítása, hogy webhelye sokféle közönség számára elérhető legyen, több hasznot jelent, mint a fogyatékossággal élő felhasználók számára. A korlátozott technológiai tapasztalatokkal rendelkezők, az atipikus formátumú vagy képernyőméretű eszközökkel rendelkezők, valamint a gyors, egyszerű és működőképes webhely-élményt igénylő lakosság mind profitálnak az akadálymentesség javításából (szem előtt tartva, hogy webhelyének sebessége attól is függ, hogy tisztességes web hosting szolgáltató – web hosting véleményeket készítettünk Kanadáról, web hosting összehasonlítást Ausztráliában és még az Egyesült Királyságban is).

Mivel a célpiac valószínűleg minden képességű embert magában foglal, nem indokolt figyelmen kívül hagyni ezeket a meghatározott csoportokat a webhelyének megtervezése és megvalósítása során. Egy kis extra munka most azt jelenti, hogy később magasabb a megtérülés, amikor az emberek, akik könnyen tudják használni a terméket vagy szolgáltatást, megosztják az online közösség többi részét.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author