Како осигурати приступ свакој публици на мрежи

Од 2012. године, било је отприлике 7,6 милиона веб корисника са оштећењем слуха који су били активни на мрежи, према Интерактивној приступачности. 8,1 милиона корисника имало је оштећење вида, а 15,2 милиона оштећење вида, менталног или емоционалног система. Са овим распоном способности и јединственим потребама, да ли адекватно испуњавате целокупну публику веб локације?

Contents

Зашто је приступачност важна?

Можда ћете помислити да сте, будући да ваша веб локација садржи писани текст, видео снимке и јасне опције менија, јасни када је у питању одржавање приступачности за све кориснике. Међутим, преко 57 милиона Американаца има инвалидитет који утиче на њихову способност за навигацију путем интернета. Плус, ово је само једна земља на глобалном тржишту.

Да бисте се прилагодили овој „мањини“ док дизајнирате, објављујете и подешавате веб локацију, важно је сагледати све углове способности. Са ставом веће разноликости и отворености, први покушај вашег пословања с купцима почиње пре него што чак и обаве куповину..

Ваша публика је већ разнолика, а сви корисници имају различита искуства са вашом веб страницом. Људи који су глуви комуницирају са медијима другачије него људи који их чују. Људи са сљепоћом у боји ће на слике и текст реагирати другачије него неко ко разликује сваку нијансу. Популације које пате од трауматичних озљеда мозга могу доживјети покретање емоција из слике или видео садржаја.

Између сужавања намењене публике, израде маркетиншких материјала по мери брендова ваше компаније и покретања веб странице која признаје културне потребе вашег тржишта, вероватно ћете занемарити сегмент посетилаца који живе са инвалидитетом..

Приступачност је важна и за вашу коначну линију и за однос са клијентима. Понуда веб локације која прихвата туђе потребе узима у обзир вашу компанију као ону која је свесна различитости. Нема бољег начина да покажете клијентима да вам је стало до њихових потреба од дизајнирања веб странице која служи тим потребама.

Фотографија: мантасмагорицал Лиценсед ундер Моргуефиле

Шта значи приступачност?

Дефиниција приступачности покрива способност да се досегне или уђе, способност да се добије или користи лако и способност разумевања или уважавања. Када је у питању достизање публике са инвалидитетом, први корак је олакшавање навигације веб страницама.

За некога ко има оштећење вида превише текста ће само изазвати фрустрацију. За посетиоца веб странице који је у боји, читање текста који одступа од стандардне црне на белој боји само ће вам донети веће стопе напуштања почетне странице.

Па, како можете прилагодити већи део ове јединствене мањине? Обухватит ћемо кораке које можете подузети за израду ваше веб странице на основу потреба ваших купаца, укључујући људе који оштећују слух, особе са оштећењем вида, особе с аутизмом и особе с когнитивним сметњама или поремећајима попут посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП). Неке теме ВордПресс-а за пословне веб локације већ узимају у обзир следеће, али су тренутно ретке.

Дизајн веб страница са глухоћом ума

Као одговор на добронамјерне веб дизајнере који дају дебеле препоруке за веб странице које служе глувим посетиоцима, Лиса Херрод на А Лист Апарт тврди да је глухоћа више од „супротности“ слепила.

Иако се „глух или слеп“ може чинити суштинским контрастом, Херрод објашњава да је бити глух много сложеније искуство него што га многи слушају разумију. Прво, постоји разлика између глуве особе и заједнице глувих.

У суштини, реч глува (са малим словом „д“) укључује било коју особу која има слуха. Међутим, реч глухи (са великим словом “Д”) обухвата целу заједницу и културу глувоће са којима се многи глуви људи поистовећују.

Уместо подскупа категорије „инвалидност“, глувоћа је сама по себи као посебна култура од културе слушања. Иако се говорни језик може превести на АСЛ (амерички знаковни језик), АСЛ је потпуно другачији језик од говорног енглеског.

Фотографија Анна Вандер Стел на Унспласх-у

Стратегије за дочек глувих корисника

Шта културно разликовање глухоће значи за дизајнере веб страница и власнике предузећа? То значи да једноставно преписивање аудио садржаја није довољно за потпуно достизање глуве публике. Са натписима и титловима може се искривити основна порука медија.

Иако су наслови и титлови позитиван први корак ка приступачности, осигуравање да се ваш садржај преводи у АСЛ такође је важан. Преписивање може покривати основе, али превод помаже да тачније доставите вашу поруку.

Херрод предлаже да се, како би прихватили заједницу глувих, власници веб локација фокусирају на глухоћу као на културу, а не на инвалидитет. Дајте се овој јединственој култури на исти начин као и ви култури која користи други говорни језик који не говорите течно.

Слиједећи Херродове савјете о писању медија и веб страница, слиједеће стратегије ће вам помоћи да вашу веб локацију учини доступнијом глувој заједници:

Мултимедија

  • Покушај употребе тумача језика знака за видео медије
  • Транскрипцију и титлове користите као резервне копије или као основна средства ако преводиоци језика знака нису доступни
  • Укључите транскрипцију звучних ефеката према потреби

Писмени садржај

  • Избегавајте синониме, сленг и игру речи који могу збунити људе чији први језик није написан енглески
  • Користите наслове и поднаслове
  • Прво изнесите став, а затим објасните
  • Користите кратке дужине линија
  • Укључите табеле са листе
  • Запослите активан глас
  • Дајте дефиниције једноставним изразима

Дизајн веб страница за посетиоце са видним оштећењима

Како се технологија развија и шири, помоћна технологија расте једнако брзо. Савремени софтвер помаже особама са оштећењем вида да се крећу по веб локацијама, купују на мрежи, па чак и читају и компонују текстуалне поруке.

Ви или ваш тим за графички дизајн вероватно сте провели огромно време хонирајући графику и изглед веб локације. Ваша схема боја, употреба фонта и укључивање слика доприносе одрживости ваше веб странице и самим тим вашем интернет пословању.

Али да ли сте размислили шта посетиоци „виде“ када не могу да виде? За многе кориснике веб локација који имају оштећења вида, веб локација без одговарајућег смештаја бескорисна је. Ево како да промените веб локацију тако да прихвати уместо да одбије посетиоце са оштећењима вида.

Фотографирао ДодгертонСкиллхаусе Лиценцирано под Моргуефиле

Стратегије за дочек посетилаца слабовидних лица

Америчка фондација за слепе предлаже подузимање различитих корака како би се задовољила публика која не може да прегледа стандардне веб странице. За инклузивно искуство, ево њихових предложених стратегија за омогућавање доступности ваше веб локације.

Означи све слике

У идеалном случају користићете ознаке алт = без обзира да ли желите да прихватите публику слабовида или не. Међутим, ако то још нисте прихватили, употреба описа слика у алтернативном пољу текста на свакој слици помаже у оптимизацији странице и за претраживаче.

Једном када додате алт = ознаке за сваку слику, прегледајте веб локацију без слика и погледајте да ли ваши описи имају смисла. Циљ је креирати описе који би били од помоћи људима који користе помоћну технологију да „читају“ веб странице.

Структура странице са ознаком

Ако посетиоци веб локација користе помоћну технологију, још увек постоје ограничења за та средства. Означавање структуре ваше странице омогућава посетиоцима да знају где се налазе на вашој страници и на шта ће ускоро да кликну.

Олакшајте овај процес тако што ћете користити не само визуелне знакове за људе који их могу видети, већ и укључити означавање путем ХТМЛ-а за једноставнију навигацију. Било који део ваше веб странице који визуелно разликује нагласак требало би да добије нагласак за посетиоце који слушају само слушавце.

Користите јасне везе

Многи посетиоци ваше веб странице читаће само текст везе, тражећи нешто конкретно. Омогућите посетиоцима који имају оштећења вида да пронађу везе на вашој веб локацији без икаквих нагађања.

Ограничите елементе не-ХТМЛ дизајна

Коришћење креативних визуелних украса не служи сву публику и може збунити интернетско искуство за посетиоце који их не могу видети. Размотрите елементе који нису ХТМЛ на вашој веб локацији и јесу ли они заиста неопходни. Такође узмите у обзир да многи корисници који нису слабовидни такође могу ценити чистију страницу.

Фотографију Ницк Карвоунис на Унспласх-у

Дизајн веб страница за особе са когнитивним инвалидитетом

Когнитивне сметње укључују разна стања као што су Довнов синдром, трауматска озљеда мозга (ТБИ), деменција, дислексија и поремећај недостатка пажње (АДД). Чак и посттрауматски стресни поремећај (ПТСП) укључује дугорочне когнитивне ефекте изазване психолошком траумом.

Национални центар за инвалидитет и приступ образовању (НЦДАЕ) напомиње да 14,3 милиона Американаца старијих од 15 година има ментални инвалидитет. Истовремено, главна публика захтијева приступачно и одговорно искуство на мрежи, а приступачност испуњава оба циља.

Стратегије за дочек посетилаца са когнитивним инвалидитетом

Три примарна предлога НЦДАЕ-а укључују фокусирање на то како корисници комуницирају на веб локацији и колико је веб локација прилагођена потребама посетилаца. Генерално, ваша веб локација не би требало да тражи превише посла од јавности. Уместо тога, требало би да циљате на ефикасност и ефективност у свакој компоненти.

Користите отворени дизајн

Као што напомиње НЦДАЕ, особе са сметњама у учењу могу имати проблема са обрадом текста и бројева и навигацијом у просторном смислу. Стога употреба јасног и неспретног дизајна који истиче важне навигацијске карактеристике (меније и везе) помаже у смањењу броја подстицаја у мрежном окружењу.

Читање и употребљивост адресе

Такође, када је у питању читљивост, копија на вашој веб локацији требало би да се односи на општу публику. У већини случајева то значи да је ниво читања око осмог разреда. Стога, иако је читљивост разматрање приликом прилагођавања вашег вебсајта особама са слабом писменошћу, од почетка бисте већ требали писати ка ниском нивоу разумевања..

Остале методе стварања пробављивог садржаја, као што су коришћење наслова и тачака са тачкама, разрада једне идеје по параграфу и ограничавање дужине линије, сви служе публици са когнитивним сметњама и служе општој публици.

Избегавајте абразивне аудио и видео записе

Коначно, једно јединствено разматрање за особе које пате од анксиозности или ПТСП-а је употреба видео и аудио записа на страницама, посебно ако корисници на сајту не могу паузирати или изаћи из њих. Ако је могуће, избегавајте уводну музику или видео записе који се аутоматски репродукују и који могу да ухвате кориснике без заштите.

Дизајн веб страница за кориснике са аутизмом

Услови аутизма спадају у категорију когнитивних сметњи, али сам аутизам зарађује сопствену категорију због варијација присутних у укупном стању. Будући да се аутизам креће од релативно благог до тешког, специфичне потребе могу варирати за различите кориснике.

Међутим, Национално аутистично друштво препоручује неколико основних корака за прихват корисника који могу имати сензорне и комуникацијске изазове, а оба су заједничка са свим варијацијама аутизма. Многи од ових корака користе се типичној публици, као и публици са другим инвалидитетом.

Уместите сензорне потребе

Многи људи са аутизмом имају тенденцију да се суочавају са сензорним изазовима када се суоче са „заузетим“ срединама. Ако се веб локација једноставно користи у навигацији, избегавајући померање графике или других елемената, избегава се превелика стимулација.

Учините веб страницу доследном

Доследност и рутина често помажу људима с аутизмом да одржавају своје дневне навике без стреса. Дакле, веб локација са карактеристичним дизајном на свакој страници може вам бити естетски пријатна, али ће вероватно бити стресна за вашег посетиоца са аутизмом.

Користите директан језик

Као и писање за глухе, писање садржаја за особе са аутизмом такође захтева избегавање метафоричног језика и игре речи. Покушајте да не користите језик који је двосмислен, укључујући речи са вишеструким значењима или синонимима чије значење није јасно.

Затражи тестирање корисника

Ако је могуће, приликом тестирања укључите особе са аутизмом у процес тестирања. Обавезно понудите смештај људима који путују на вашу локацију да се осећају угодно у свом окружењу. Ово може укључивати претходну припрему или посете локацији пре него што започнете тестирање како би се ваши учесници навикли на простор.

Фотографију ЛиаЛеслие Лиценцирано под Моргуефиле

Предности повећања приступачности веб страница

Задатак вам се може чинити застрашујући ако је ваша веб локација већ активна, али предузимање корака ка већој приступачности с временом ће вашој компанији бити од користи. Данашња технологија омогућава више људи него икад да прихвате и користе веб.

Све у свему, обезбеђивање да је ваша веб локација доступна различитим публикама користи више него онима који имају инвалидитет. Људи са ограниченим технолошким искуством, људи који имају уређаје са атипичним обликовањем или величинама екрана и публика која жели брза, једноставна и делотворна искуства на веб локацијама сви ће имати користи од повећања приступачности (имајући у виду да брзина ваше веб локације такође зависи од тога да ли имате пристојан провајдер веб хостинга – урадили смо прегледе веб хостинга за Канаду, упоређивање веб хостинга за Аустралију, па чак и Велику Британију).

Будући да ваше циљно тржиште вјероватно укључује људе свих способности, нема разлога да превидите те одређене групе приликом дизајнирања и имплементације ваше веб странице. Мало додатног посла сада значи и већи повратак касније, када људи који лако могу користити ваш производ или услугу деле са остатком онлине заједнице.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author