Ulasan Hostinger: Adakah Host Web Eropah Ini Bagus?

HostingerHostinger: Host web yang disyorkan

Hostinger adalah salah satu penyedia hosting dikongsi paling murah di pasaran sekarang.

Mereka bermula pada tahun 2007 sebagai 000webhost.com, perkhidmatan hosting web percuma tanpa iklan. Kemudian, pada tahun 2011, jenama hosting web Hostinger dilahirkan.

Menjelang Mei 2014, Hostinger sudah melebihi 10 juta pengguna. Menjelang Januari 2017, pangkalan pengguna telah meningkat menjadi 29 juta orang.

Itu pertumbuhan yang cukup mengagumkan dalam lebih dari satu dekad. Dan syarikat ini mempunyai banyak ciri tanpa had dan percuma. Tetapi adakah semua faedah tambahan itu benar-benar tidak terhad dan percuma?

Kami memeriksanya sendiri sehingga anda tidak perlu membayar rancangan langsung dengan Hostinger. Selepas itu, kami membuat laman web sendiri dan mula memantau prestasinya selama lebih dari satu tahun.

Ingin tahu seberapa baik (atau buruk) Hostinger sebenarnya? Mari kita lihat kebaikan dan keburukan dari hos web ini.

Maklumat umum & Gambaran Keseluruhan Hosting

VERDIK KAMI: Web Hosting Termurah Terbaik
SPEED: 350ms (Rata-rata Februari 2018 hingga Januari 2020)
KEMASKINI: 99.95% (Rata-rata Februari 2018 hingga Januari 2020)
SOKONGAN: Sembang Langsung 24/7
APPS: WordPress, Joomla, PrestaShop, OpenCart, dan Drupal
CIRI-CIRI: Lebar jalur 100 GB, storan 10 GB, pembina laman web, 1 akaun e-mel
PELAN HOSTING: Dikongsi, Awan dan VPS
PEMINDAHAN LAMAN: Pemindahan Tapak Percuma Single
HARGA: Bermula pada $ 0.99 / bln (diperbaharui pada $ 2.15 / bln)

Kelebihan Menggunakan Hostinger

Perkhidmatan tanpa had atau percuma tidak bermaksud apa-apa sekiranya laman web anda tidak dapat kekal dalam talian.

Laman web kami dengan Hostinger mempunyai waktu operasi yang kuat, kelajuan pantas, sokongan hebat dan banyak lagi.

1. Masa Penggunaan Yang Amat Baik 99.95%

Waktu sibuk adalah perkara yang paling penting untuk diperhatikan semasa mempertimbangkan hos web.

Hostinger menunjukkan prestasi yang cukup baik di kawasan ini tetapi mengalami penurunan waktu operasi setiap beberapa bulan sekali (Oktober, Jun dan Mei 2019). Secara keseluruhan, prestasi mereka cukup baik dengan memastikan laman web mereka tetap aktif.

Waktu operasi purata 12 bulan terakhir:

 • Waktu operasi purata Januari 2020: 99.95%
 • Waktu operasi purata Disember 2019: 99.98%
 • Waktu operasi purata November 2019: 99.99%
 • Waktu operasi purata Oktober 2019: 99.65%
 • Waktu operasi purata September 2019: 100%
 • Waktu operasi purata Ogos 2019: 100%
 • Waktu operasi purata Julai 2019: 100%
 • Waktu operasi purata Jun 2019: 99.83%
 • Waktu operasi purata Mei 2019: 99.89%
 • Waktu operasi purata April 2019: 100%
 • Waktu operasi purata Mac 2019: 99.94%
 • Waktu operasi purata Februari 2019: 100%

hostinger-prestasi-24bulanLaman ujian langsung: hostingfacts-hostinger.com | Purata masa dan kelajuan: 24 bulan+

2. Masa Beban Pantas – 350ms

Waktu pemuatan halaman yang pantas sangat penting untuk pengalaman pengguna laman web dengan laman web.

Adakah anda pernah cuba membuka laman web hanya untuk buntu menunggu laman web memuatkan apa yang kelihatan seperti usia?

Kami semua ada.

Lebih-lebih lagi, anda mungkin tidak bertahan lama Sekiranya laman web mengambil masa lebih dari tiga saat untuk dimuat, 40% orang meninggalkannya, menurut Neil Patel.

Hostinger menawarkan pelayan di Amerika Syarikat, Asia, dan Eropah (UK). Masing-masing dilaporkan terhubung ke sambungan 1000 Mbps, yang memastikan masa pemuatan stabil.

Bagaimana mereka berjaya dalam ujian kita?

Masa muat purata Hostinger:

Hostinger-2019-2020-statistikKelajuan purata Hostinger 2019 – 2020 | Lihat statistik

3. Jaminan Pulangan Wang 30 Hari

Hostinger menawarkan banyak pilihan pembayaran yang berbeza seperti Visa, Paypal, Mastercard, Discover, Bitcoin, Maestro, American Express, dan JCB.

Mereka juga menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari. Oleh itu, anda boleh mencubanya dan mendapatkan kembali wang anda sekiranya prestasi atau pengalamannya tidak seimbang.

Ketahuilah bahawa tidak semua produk dapat dikembalikan, dan beberapa produk mempunyai syarat pengembalian wang khas, menurut Dasar Pengembalian Wang Hostinger. Kami akan menyimpan butiran untuk bahagian kontra di bawah.

4. Sokongan Pelanggan berbilang bahasa

Sokongan pelanggan boleh membuat atau memecahkan hos web.

Sekiranya laman web anda dimatikan atas sebab tertentu dan anda tidak dapat menghubungi orang sokongan pelanggan secepat mungkin, anda mungkin akan kehilangan banyak penjualan.

Hostinger tidak mengecewakan. Syarikat ini menawarkan pasukan sokongan pelanggan berbilang bahasa, sembang langsung, dan mereka mengintegrasikan Intercom sebagai sistem sokongan utama mereka.

Sembang langsung hanya boleh diakses jika anda log masuk ke akaun Hostinger. (Lihat rujukan # 1 untuk lebih jelasnya.) Kami gembira kerana Hostinger menawarkan sembang langsung, tetapi akan lebih masuk akal jika mereka menawarkannya kepada semua orang. Mengakses sembang langsung sangat mudah. Setelah anda log masuk, terdapat ikon di sudut kanan bawah halaman dengan serta-merta.

Butang Sembang Langsung Hostinger

Kami terpaksa menunggu kurang dari 1 minit untuk berhubung dengan ejen sokongan sembang dan satu minit lagi untuk jawapannya, yang sangat mengagumkan. Mindaugas menjawab soalan kami dengan cepat dan menggunakan bahasa yang hebat.

Sokongan Hostinger Live ChatSokongan Hostinger Live Chat

Hostinger juga mempunyai pangkalan pengetahuan yang besar dengan artikel yang pendek dan komprehensif, dan anda boleh mendapatkan panduan, maklumat, dan jawapan kepada soalan sendiri. Mereka juga mempunyai tutorial (semuanya dari pembangunan laman web hingga SEO) yang merangkumi gif dan gambar mengenai bagaimana melakukan sesuatu.

Pengguna boleh mencari artikel atau memilih antara tiga kategori di pangkalan pengetahuan:

 • Laman web
 • Domain
 • Am

5. Pembina Laman Web dan Nama Domain Percuma

Hostinger merangkumi pembangun laman web percuma (walaupun pembangun laman web yang popular lebih baik) dalam perkhidmatan mereka dengan rancangan apa pun yang anda pilih. Terdapat banyak templat yang berbeza untuk dipilih juga.

Templat laman web HostingerTemplat pembangun laman web Hostinger

Setelah memilih templat, anda dapat menyesuaikan semua yang ada di halaman anda menggunakan pembangun laman web Hostinger.

Hostinger memperibadikan halamanPenyesuaian halaman pembangun laman web Hostinger 

Sebagai tambahan kepada pembangun laman web, nama domain percuma juga tersedia dengan rancangan hosting web Premium dan Perniagaan, yang akan menjimatkan sedikit wang dalam jangka masa panjang.

Sekiranya anda memerlukan lebih daripada satu domain, anda perlu membayar lebih banyak. Lebih lanjut mengenai itu kemudian.

6. Antara Muka yang Mudah Digunakan

Hostinger menawarkan antara muka moden yang mudah digunakan di mana anda dapat mencari semua yang anda perlukan di satu lokasi.

Dengan cara itu, anda dapat mengesan log masuk, mengemas kini maklumat penagihan, mengurus domain anda, dan memantau e-mel dari papan pemuka anda.

Panel kawalan bukan cPanel tradisional, tetapi ikon besar menjadikannya mudah untuk mencari dengan tepat apa yang anda perlukan dan bila anda memerlukannya.

panel h hostingerPenggantian Hostinger kepada cPanel, hPanel

Beberapa pengguna lanjutan mungkin kehilangan cPanel, tetapi untuk pemula yang masih mencari jalan keluar – versi ini sangat bagus untuk membina laman web dan berjalan.

7. Ciri Tanpa Had Dengan Rancangan Premium dan Perniagaan

Sekiranya anda mendaftar untuk salah satu daripada dua rancangan Hostinger teratas, anda akan mendapat akses ke akaun e-mel tanpa had secara percuma.

Menguruskan akaun tersebut terus dari panel kawalan bermaksud tidak ada dugaan mengenai penapis spam, penggunaan dan banyak lagi.

Tetapan e-mel HostingerTetapan e-mel Hostinger

Anda boleh menyiapkan autoresponden, mengaktifkan atau mematikan akaun, dan meneruskan e-mel yang dihantar ke domain pelanggan.

Lebar jalur dan pangkalan data tidak terhad untuk kebanyakan rancangan, kecuali rancangan “Web Hosting Tunggal”.

Dengan yang terakhir, anda akan terhad kepada ruang cakera 10GB, lebar jalur 100GB, satu pangkalan data MySQL, dan satu akaun e-mel.

8. Trik Harga Standard Industri tetapi Masih Mampu

Banyak syarikat hosting web mempromosikan harga mereka dengan cara yang tidak betul. Hostinger adalah salah satu daripadanya, tetapi mereka lebih telus mengenainya daripada yang lain.

Contohnya, jika anda ingin memanfaatkan tawaran $ 0,99 sebulan yang hebat untuk hosting Single Shared, anda harus berkomitmen dengan Hostinger selama 48 bulan. Selepas 4 tahun tersebut, kos pembaharuan anda akan meningkat hingga $ 2.15 / bulan.

Sekiranya anda bersedia berkomitmen dengan host web yang sama selama empat tahun, maka ini adalah tawaran yang sangat baik untuk jangka masa tersebut. Ia dapat menjimatkan anda dengan banyak berbanding dengan kebanyakan hos lain.

Syarat harga HostingerHarga jangka panjang Hostinger

Harga yang rendah biasanya bermaksud beberapa kompromi telah dibuat dari segi kualiti, tetapi dalam hal Hostinger, perkhidmatan yang mereka tawarkan sebenarnya cukup bagus dibandingkan dengan kebanyakan penyedia perkhidmatan hosting.

Kekurangan Menggunakan Hostinger

Ada banyak perkara yang disukai mengenai kelajuan pemuatan, waktu operasi, kualiti sokongan dan ciri Hostinger.

Malangnya, tidak ada host web yang sempurna dan Hostinger, seperti host lain, mempunyai beberapa kekurangan. Caranya ialah mencari kelemahan yang boleh anda jalani dan yang mana yang menjadi pemecah perjanjian.

Berikut adalah gambaran umum mengenai perkara yang tidak begitu sempurna mengenai Hostinger:

1. Mesti Log Masuk untuk Mengakses Sembang Langsung

Pilihan sembang langsung Hostinger hanya tersedia jika anda log masuk ke akaun Hostinger.

Ini bermaksud jika anda bukan pelanggan Hostinger tetapi anda mempunyai pertanyaan misalnya tentang memindahkan laman web anda kepada mereka, anda tidak boleh berbual secara langsung dengan wakil khidmat pelanggan.

Untuk berhubung dengan Hostinger tanpa log masuk, klik butang “Hubungi Kami” di bahagian bawah laman web mereka.

hubungi kami hostingerHostinger Hubungi Kami

Kemudian, anda akan dibawa ke halaman di mana anda boleh memilih sama ada anda mencari sokongan untuk melaporkan penyalahgunaan atau menghantar tiket pertanyaan umum.

halaman sokongan hostingerHalaman hubungan Kejayaan Pelanggan Hostinger

Untuk menghantar tiket, anda harus menghantar nama, e-mel, dan mesej anda.

2. Tiada cPanel Tradisional

Sebilangan besar perkhidmatan hosting menggunakan panel kawalan tradisional, seperti cPanel.

Hostinger telah membuat panel kawalannya sendiri – pengguna baru mungkin lebih senang menggunakannya daripada panel kawalan tradisional. Namun, jika Anda sudah terbiasa menggunakan cPanel, Anda mungkin tidak menyukai papan pemuka mereka.

Oleh itu, pengguna maju mungkin tidak menyukai bahagian ini.

3. Syarat Pembayaran Tidak Standard

Dasar Bayaran Balik Hostinger menunjukkan beberapa pengecualian dari jaminan wang dikembalikan mereka.

Perkara yang akan dikembalikan dengan syarat standard:

 • Hosting (semua rancangan, kecuali pembayaran pertama setelah Percubaan Percuma)
 • Pemindahan Domain (pemindahan .eu adalah pengecualian. EURid mengenakan yuran pemindahan yang tidak dapat dikembalikan. Sekiranya pemindahan gagal dengan sebab apa pun, pelanggan mesti memulakan semula dan membayar yuran pemindahan sekali lagi. Pemindahan. Transfer juga tidak dapat dikembalikan.)
 • Sijil SSL

Perkara yang tidak boleh dikembalikan:

Bayaran penebusan, pembaharuan nama domain, dan perlindungan privasi tidak dapat dikembalikan. Sebilangan besar pendaftaran nama domain baru hanya akan dikembalikan sekiranya dibatalkan dan diproses dalam masa empat hari pendaftaran, bukan 30 hari.

Ingatlah pengecualian ini sebelum bergerak maju.

4. Mesti Bayar untuk Domain Tambahan

Satu pendaftaran nama domain adalah percuma untuk pengguna yang memilih rancangan hosting bersama Premium atau Perniagaan serta semua tahunan Pelan hosting awan.

Walau bagaimanapun, pendaftaran domain tambahan tidak percuma. Mereka pasti berpatutan.

Domain dengan ekstensi “.com” dan “.net” di bawah $ 10 per tahun, sementara domain “.xyz”, “.online”, “.tech” hanya $ 0,99 per tahun.

Harga domain HostingerHostinger harga domain berbeza

Sambungan “.asia” akan dikenakan biaya paling banyak – $ 12,99 setahun.

Sekiranya anda memilih salah satu daripada rancangan Premium atau Perniagaan mereka, anda akan mendapat subdomain tanpa had, tetapi hanya satu nama domain percuma.

Anda juga boleh memperbaharui nama domain yang luput tanpa sebarang kos tambahan dalam masa 36 hari selepas tamat tempoh. Selepas itu, Tempoh Rahmat Penebusan akan membolehkan anda masih menebus domain sehingga hari ke 66 dengan bayaran penebusan sebanyak $ 53, menurut Dasar Pemulihan Pendaftaran Tamat Tempoh Hostinger.

Harga Hostinger, Pelan Hosting & Fakta Pantas

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai rancangan Hostinger yang tersedia:

Hostinger berkongsi harga dan rancangan hostingHarga dan rancangan Hostinger

Domain percuma peribadi termasuk dalam Premium & Pelan hosting web perniagaan.

Hosting Berkongsi Tunggal: Pelan yang paling murah. Anda akan membayar serendah $ 0.99 sebulan selama 48 bulan. Selepas tempoh itu, ia diperbaharui pada harga $ 2.15 / bulan.

Dengan rancangan ini, anda akan mendapat:

 • 1 Laman Web
 • Ruang Cakera 10 GB
 • Lebar Jalur 100 GB
 • 1 Pangkalan Data MySQL
 • 1 Pengguna FTP
 • 1 Akaun E-mel
 • Pembina Laman Web Mudah
 • Pemasang Auto

Hosting Berkongsi Premium: Pelan ini adalah bahagian tengah garis. Anda akan membayar hanya $ 2.89 sebulan selama 48 bulan.

Dengan rancangan ini, anda akan mendapat:

 • Bilangan Laman Web yang tidak terhad
 • Ruang Cakera SSD Tanpa Had
 • Lebar Jalur Tidak terhad
 • Pangkalan Data MySQL tanpa had
 • Pengguna FTP tanpa had
 • Akaun E-mel Tanpa Had
 • Pembina Laman Web Mudah
 • Kelajuan 3X WordPress Dioptimumkan
 • Nama Domain Percuma (dengan rancangan tahunan)

Web Hosting Perniagaan: Pelan ini adalah yang teratas. Anda akan membayar serendah $ 3,99 sebulan selama 48 bulan.

Dengan rancangan ini, anda akan mendapat segalanya dari Hosting Shared Premium dan juga:

 • Sandaran Harian
 • Sokongan Langsung Deluxe
 • Kuasa Pemprosesan 2X & Ingatan
 • Sijil SSL percuma untuk mendapatkan data pelanggan & meningkatkan kedudukan SEO

Adakah Kami Mengesyorkan Hostinger?

Ya.

Hostinger memberikan kelajuan yang luar biasa. Waktu operasi mereka sedikit tidak konsisten selama 24 bulan terakhir, tetapi rata-rata waktu operasi meningkat.

Pelan Host-Web Hosting peringkat permulaan tidak menawarkan banyak faedah tanpa had atau ciri percuma. Pelan Premium, Cloud Hosting, dan Business Web Hosting mempunyai banyak lagi yang ditawarkan. Hostinger juga menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari jika anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan mereka.

Sokongan pelanggan responsif, berpengetahuan, dan ramah.

Kami tidak dapat mengesyorkan rancangan ini lagi.

P.S. Adakah anda pernah menggunakan Hostinger sebelum ini? Harap pertimbangkan untuk memberikan ulasan di bawah ini – baik atau buruk – tidak penting selagi itu bermanfaat bagi pelawat kami. Terima kasih atas sokongan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author