Hosting Linux Terbaik

Sebagai agensi web dengan BANYAK akaun hosting (kami mempunyai banyak projek sampingan dan ingin bereksperimen), kami mendapat idea yang baik tentang apa yang menentukan host web yang hebat. Ini adalah penyedia hosting Linux terbaik kami, hosting yang hebat tanpa memecahkan bank.

Syarikat Web HostingPeringkat KeseluruhanHarga / bln.Disk SpaceFeaturesWebsite
tapak tapak2 9.3 / 10 $ 3.95 (Diskaun 67% Sementara) 10 GB Sokongan hebat, pantas, epik, + jaminan wang dikembalikan 30 hari! = Menang!
tuan rumah 8.7 / 10 $ 2.78 Tanpa had Ruang Disk + Murah Tanpa Had!
A2HostingLogo 8.5 / 10 $ 3.92 (turun dari $ 7.99) Tanpa had Ruang Cakera Tanpa Had!
dalam gerakan 8.3 / 10 $ 4.19 (diskaun 40%) Tanpa had Berpengalaman, boleh dipercayai, sedikit lebih mahal.
Dreamhost 8/10 $ 7.95 Tanpa had Persembahan hebat & sokongan

Hosting Linux Terbaik 2020 – Ulasan

1. SiteGround

Logo SiteGround

Laman web: www.siteground.com
Harga: $ 3.95
Ruang cakera: 10 GB

Pada pendapat kami, syarikat hosting Linux terbaik adalah SiteGround. Mereka mempunyai tiga rancangan untuk dipilih:

 • Permulaan – Kami mengesyorkan rancangan ini jika anda baru bermula dan tidak begitu pasti tentang bagaimana untuk mengetahui kehadiran dalam talian anda. Anda hanya dibenarkan satu laman web dengan rancangan ini (jadi perhatikan itu).
 • GrowBig – Ini adalah rancangan paling popular di SiteGround. Sebab mengapa ramai orang memilih rancangan ini kerana anda dapat mengehoskan laman web yang tidak terhad. Pada asasnya, anda mempunyai lebih banyak ruang untuk berkembang apabila memilih rancangan ini (berbanding dengan rancangan Permulaan).
 • GoGeek – Sekiranya anda mahukan ciri premium dengan langganan anda, ikuti rancangan GoGeek SiteGround. Tidak perlu dikatakan, anda boleh mengehoskan laman web dalam jumlah yang tidak terhad dengan rancangan ini. Ia juga lebih besar dan lebih pantas daripada dua rancangan pertama yang kami nyatakan di atas.

Sekiranya anda tidak pasti dengan rancangan mana yang akan dilanggan, kami mengesyorkan memilih pilihan GrowBig mereka (terutamanya kerana ciri laman webnya yang tidak terhad). Atau jika anda mahu, anda juga boleh memulakan dengan rancangan Permulaan mereka kerana anda sentiasa boleh menaik taraf ke rancangan yang lebih tinggi pula.

Tidak kira apa jenis rancangan yang anda pilih, ingatlah bahawa anda sentiasa boleh menggunakan pembangun laman web terbina dalam SiteGround untuk memasang laman web anda dengan cepat. Sekiranya anda memerlukan pertolongan dengan ini, pasukan sokongan pelanggan mereka sentiasa ada untuk membantu anda.

Kelebihan

 • Sokongan pelanggan yang hebat
 • Pelan harga yang fleksibel
 • Pengurusan laman web yang mudah

2. HostGator

Logo HostGator

Laman web: www.hostgator.com
Harga: $ 2.75
Ruang Cakera: Tanpa had

Sekiranya anda mempertimbangkan HostGator sebagai penyedia hosting anda, ketahui bahawa anda mempunyai tiga pilihan untuk dipilih – Hatchling, Baby, dan Business.

Hatchling adalah rancangan termurah mereka dan sangat berpatutan. Namun, perhatikan bahawa anda hanya boleh mempunyai satu laman web dengannya.

Sayang, rancangan harga murah mereka sebenarnya adalah rancangan Syarikat yang paling popular. Kami benar-benar mengesyorkannya melalui rancangan Hatchling kerana anda akan mendapat lebih banyak lagi (hanya dengan menambahkan beberapa dolar pada rancangan yang lebih murah). Terlebih lagi, anda boleh mengehoskan laman web tanpa had dengannya.

Sudah tentu, jika anda mampu (dan jika anda mahukan semua ciri terbaik HostGator), pilihan terbaik adalah memilih rancangan Perniagaan mereka. Jenis hosting ini dapat menangani perniagaan yang menuntut dan juga kedai dalam talian.

HostGator juga memberikan jaminan wang dikembalikan kepada pelanggan selama 45 hari untuk memastikan bahawa mereka benar-benar berpuas hati dengan rancangan yang mereka pilih. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk bekerja di laman web anda dengan segera semasa mendaftar agar tidak membuang 45 hari tersebut (mereka adalah titik penentu anda sekiranya anda akan berpuas hati dengan HostGator atau tidak).

Ketahui bahawa HostGator juga mempunyai cPanel yang mesra pengguna – anda akan mempelajarinya dengan cepat. Dan jika tidak, anda sentiasa bergantung pada sokongan pelanggan mereka. Mereka mempunyai yang baik.

Kelebihan

 • Waktu operasi yang stabil
 • Pemasangan 1-klik untuk aplikasi
 • Masa tindak balas yang baik

Keburukan

 • Harga rendah hanya berlaku untuk tahun-tahun pertama.
 • Pelan premium yang mahal
 • Tiada sijil SSL percuma

3. A2 Hosting

Logo Hosting A2

Laman web: www.a2hosting.com
Harga: $ 3.92
Ruang cakera: Tanpa had

Tidak seperti kebanyakan penyedia hosting web, A2 Hosting menyediakan penyimpanan tanpa had dan lebar jalur tanpa had untuk semua rancangan mereka. Pelan termurah mereka adalah pelan Lite yang memang mempunyai storan dan lebar jalur tanpa had tetapi hanya untuk satu laman web. Kami sebenarnya agak tidak biasa kerana kebanyakan perniagaan dengan satu laman web biasanya tidak memerlukan storan dan lebar jalur tanpa had.

Pelan harga tengah A2 Hosting yang disebut Swift lebih realistik. Selain storan dan lebar jalur yang tidak terhad, ia juga dilengkapi dengan laman web tanpa had dan pemindahan tanpa had.

Pelan turbo (rancangan termahal A2 Hosting), juga sesuai dengan ciri. Ia dilengkapi dengan semua ciri yang terdapat dalam rancangan Swift tetapi jauh lebih pantas. A2 Hosting sebenarnya menggunakan integrasi Cloudfare (dalam keseluruhan sistem mereka) – dan itu menerangkan halaman mereka yang memuat cepat.

Kami juga menyukai jaminan wang dikembalikan A2 Hosting. Selain memberi anda 30 hari untuk menguji laman web mereka, mereka juga mengembalikan perkhidmatan yang tidak digunakan dalam beberapa kes.

A2 Hosting juga memberi anda banyak pilihan pembayaran seperti kad kredit, PayPal, dan pindahan bank.

Dan tentu saja, mereka menyokong banyak aplikasi seperti WordPress, Joomla, Drupal, Magento, dan lain-lain.

Sejauh sokongan pelanggan, mereka juga memberikannya di kawasan ini. Mereka mempunyai sembang langsung, sokongan telefon, e-mel, dll.

Kelebihan

 • Segala-galanya tanpa had dalam semua rancangan mereka
 • Jaminan wang dikembalikan 30 hari atau bayaran balik prorata
 • Menyokong banyak aplikasi CMS

Keburukan

 • Kenaikan harga semasa pembaharuan sangat tinggi
 • Hanya 1 laman web yang dibenarkan dengan rancangan termurah mereka
 • Tidak ada sandaran automatik pada rancangan termurah mereka

4. InMotion Hosting

Logo InMotion Hosting

Laman web: www.inmotionhosting.com
Harga: $ 6.39
Ruang cakera: Tanpa had

InMotion Hosting telah lama menyediakan perkhidmatan hosting web yang baik kepada pelanggan mereka. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk mendapatkan rancangan hosting anda dengan Syarikat ini, ketahui mereka mempunyai tiga rancangan untuk dipilih – Pelancaran, Power, dan Pro.

Ketahui bahawa semua rancangan mereka dilengkapi dengan domain percuma, storan tanpa had, dan lebar jalur tanpa had. Perbezaan utama antara rancangan adalah bilangan laman web yang dibenarkan untuk setiap rancangan.

Sekiranya anda memilih untuk mendapatkan rancangan termurah mereka (Pelancaran), anda hanya dapat menghosting maksimum 2 laman web ketika anda menggunakan rencana ini (ingatlah bahawa anda selalu dapat meningkatkan).

Sekarang, jika anda hanya merancang untuk mempunyai sekitar 6 laman web, pelan Tenaga mungkin lebih sesuai untuk anda kerana membolehkan sehingga 6 laman web.

Ikutilah rancangan Pro jika anda merasakan bahawa anda memerlukan lebih daripada 6 laman web. Dengan rancangan ini, bukan sahaja membenarkan laman web tanpa had, tetapi juga menyediakan laman web anda dengan kekuatan paling banyak (berbanding dengan dua laman web lain yang lebih murah).

Sekiranya keselamatan adalah salah satu keutamaan utama di laman web anda, ketahui bahawa InMotion Hosting dilengkapi dengan Sistem Ancaman Ancaman (sangat berkesan terhadap pelbagai serangan).

Kelebihan

 • Sistem pertahanan yang hebat terhadap serangan jahat
 • Ruang dan lebar jalur yang tidak terhad pada semua rancangan
 • Pemindahan laman web percuma

Keburukan

 • Tidak ada akses akaun segera kerana proses pengesahan mereka memerlukan masa
 • Sekiranya anda tinggal di luar A.S., proses pengesahan terbukti menyusahkan
 • Anda hanya dapat menjimatkan banyak wang jika anda membayar di muka selama 24 bulan pertama.

5. DreamHost

Logo DreamHost

Laman web: www.dreamhost.com
Harga: $ 2.95
Ruang cakera: Tanpa had

Sekiranya anda merancang untuk memilih DreamHost sebagai penyedia hosting anda, ketahui bahawa ia sebenarnya adalah salah satu Syarikat hosting web yang paling popular hari ini. Itu tidak semestinya itu bagus, tetapi sebenarnya dilengkapi dengan banyak ciri seperti yang berikut:

 • Pemasang 1-klik untuk aplikasi CMS
 • Mempunyai pembina laman web yang disebut Remixer
 • Dasar pembayaran balik 97 hari (yang BANYAK lebih lama daripada kebanyakan penyedia hosting)
 • Sokongan pelanggan 24/7 melalui pasukan dalaman (ditambah e-mel, asas pengetahuan artikel, forum, dll.)
 • Kaedah pembayaran yang diterima termasuk kad kredit utama, cek, kiriman wang, PayPal, dll.

Sekiranya anda memutuskan untuk mendapatkan host anda dari DreamHost, mereka mempunyai dua rancangan hosting Bersama untuk dipilih – Starter dan Unlimited.

Walaupun kedua-dua rancangan Starter dan Unlimited dilengkapi dengan storan dan lebar jalur yang tidak terhad, anda hanya dibenarkan satu laman web pada rancangan Starter. Oleh itu, jika itu adalah masalah besar bagi anda, pilihlah rancangan Tanpa Had kerana ia dilengkapi dengan laman web tanpa had.

Mengenai kebolehpercayaan Syarikat dalam aspek prestasi, ketahui bahawa DreamHost berkomitmen untuk 99.96% masa operasi – dan mereka sering menemuinya. Kelajuan laman web mereka juga dikenali baik.

Kelebihan

 • Pelan harga yang jelas
 • Harga pembaharuan tidak begitu tinggi
 • Pengaktifan akaun cepat

Keburukan

 • Terlalu banyak langkah dalam proses pendaftaran
 • Panel kawalan boleh menjadi agak membingungkan (terutamanya untuk pemula)
 • Pemindahan laman web tidak percuma

Hosting Linux: Cara Mencari Yang Terbaik!

Sekiranya anda mencari hos Linux yang baik, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa yang harus dicari. Dalam siaran ini, kami akan menentukan beberapa istilah yang berkaitan dengan hosting yang paling banyak digunakan untuk pemahaman anda yang lebih baik mengenai ciri apa yang harus dicari. Ikuti panduan kami di bawah ini untuk berakhir dengan Syarikat hosting yang sangat baik.

Lokasi Pelayan

peta lokasi pelayanKami sarankan untuk memeriksa lokasi pelayan hosting Linux anda untuk melihat apakah itu dekat dengan Anda, anda dapat memastikan hal ini terjadi dengan mencari penyedia hosting web di negara anda. Contohnya, jika anda tinggal di Kanada, anda akan mencari hos web Kanada, tetapi jika anda tinggal di Australia, anda harus mencari perkhidmatan hosting laman web Australia. Untuk memastikan kepantasan, anda boleh memilih penyedia hosting yang mempunyai pelayan di negara anda. Tetapi, kami tahu bahawa ini tidak selalu dapat dilakukan kerana pelayan dari hos ternama boleh berada di berbagai tempat di dunia.

Sekiranya anda mendapati bahawa Syarikat yang anda minati tidak mempunyai pelayan di sekitarnya, jangan tutup sekarang. Sekiranya penyedia hosting menggunakan CDN (Rangkaian Pengedaran Kandungan), sama baiknya dengan mempunyai pelayan di negara anda sendiri.

Anda lihat, CDN mempunyai rangkaian di seluruh dunia dan mereka menyimpan versi cache dari laman web anda untuk diedarkan (di mana diperlukan). Pelawat laman web anda kemudian dapat mengakses laman web anda di mana sahaja mereka berada di dunia.

CloudFlare adalah jenis CDN yang sangat popular. Dan untungnya, banyak syarikat hosting Linux memasukkannya ke dalam pakej mereka secara percuma.

Waktu Waktu Pelayan

Semasa mencari Syarikat hosting tertentu, periksa angka waktu operasinya terlebih dahulu di Google untuk melihat bagaimana kinerjanya. Kami sangat mengesyorkan memilih penyedia hosting dengan masa operasi sekitar 99.9% untuk memastikan waktu henti minimum. Waktu henti boleh bererti kerugian dalam perniagaan – dan kami ingin mengelakkannya dengan apa cara sekalipun.

Sijil SSL

Tidak semua penyedia hosting menyertakan sijil SSL percuma – tetapi ketahuilah bahawa anda memerlukan ciri keselamatan ini. Sijil SSL (Secure Sockets Layer) adalah protokol yang dibuat untuk menyulitkan data (antara pelawat dan pelayan laman web anda) untuk mencegah penyalahgunaan maklumat yang dicuri.

Sangat mudah untuk mengetahui sama ada laman web mempunyai sijil SSL. Sekiranya URL-nya menyertakan “s” (https: //), itu bermakna ia diamankan. Sekiranya tidak mempunyai “s” (http: //), ini bermaksud bahawa laman web ini tidak mempunyai sijil SSL dan, oleh itu, tidak selamat.

Ketahui bahawa sijil SSL kini juga baik untuk SEO (ini adalah salah satu faktor yang dipertimbangkan oleh Google dalam menentukan kedudukan laman web). Pengguna yang berhati-hati dengan maklumat peribadi mereka juga lebih cenderung menggunakan laman web yang selamat (terutamanya apabila butiran kad kredit diperlukan).

Syarikat Hosting yang menggunakan perkhidmatan bernama Let’s Encrypt menawarkan sijil SSL asas secara percuma. Penyedia hosting lain juga menyertakan sijil SSL percuma dalam rancangan mereka. Sekiranya tidak, kami mengesyorkan membeli perkhidmatan ini dengan bayaran (sekitar $ 10 per tahun) agar anda mempunyai laman web yang selamat (dan untuk tujuan SEO).

Kepantasan

Kelajuan juga merupakan faktor ranking dalam SEO. Dan tentu saja, pelawat laman web anda juga akan menghargainya sekiranya halaman laman web anda dimuat dengan cepat. Dengan mengikuti nasihat kami sebelumnya mengenai lokasi pelayan dan CDN, pada dasarnya anda mempunyai ciri kelajuan. Namun, jika anda mendapati bahawa Syarikat hosting Linux menawarkan lebih banyak sumber CPU, perhatikan bahawa ia membawa kelajuan tambahan untuk keseluruhan senario.

Ruang Cakera

Ruang simpanan sememangnya merupakan ciri penting untuk diperhatikan ketika memilih penyedia hosting. Walau bagaimanapun, anda tidak selalu memerlukan ruang yang besar (atau tidak terhad) kerana ia bergantung pada jenis laman web anda. Sebilangan besar blog dan laman web perniagaan boleh berfungsi dengan baik hanya dengan ruang cakera 1GB (dengan Gmail sebagai akaun e-mel laman web anda). Oleh itu, melainkan jika anda membina laman web e-dagang atau laman forum yang sangat besar, anda boleh mendapatkan ruang simpanan beberapa GB di laman web Linux anda.

Jalur Lebar dan Pemindahan Data

grafik hosting bersamaLebar jalur dan pemindahan data berkaitan dalam arti bahawa keduanya memungkinkan aliran maklumat yang cepat di pelayan anda. Anda sangat memerlukan ciri ini sekiranya laman web anda melibatkan memuat turun fail besar seperti video, muzik, dan PDF (antara lain). Dalam kes ini, kami menasihati mencari rancangan dengan lebar jalur yang besar (atau tidak terhad) kerana fail tersebut dapat menggunakan lebar jalur dan data anda dengan mudah.

Sokongan pengguna

Tidak kira apa yang orang lain katakan, percayalah apabila kita mengatakan bahawa mempunyai pelanggan 24/7 sangat, sangat penting. Anda memerlukan jawapan cepat (dan penyelesaian) sekali-sekala – dan sangat penting untuk mengetahui bahawa selalu ada bantuan yang tersedia (terutamanya melalui sembang langsung atau telefon).

Linux: Perinciannya

Penyelidikan hosting Linux

Dengan begitu banyak penyedia yang menawarkan hosting Linux, anda berpeluang memilih dari beberapa rancangan terbaik di pasaran. Semasa memilih penyedia hosting Linux, adalah penting untuk mencari rancangan yang kaya dengan ciri dan akan memaksimumkan kemampuan anda untuk mengurus pelayan anda dengan mudah membuat reka bentuk laman web dengan mudah. Sebagai tambahan kepada asas-asas peruntukan sumber mudah, jaminan masa operasi, dan sokongan pelanggan 24/7, anda juga dapat memilih rancangan berdasarkan faktor penting lain seperti ruang cakera, lebar jalur, alamat e-mel, pangkalan data, dan banyak lagi.

Untuk membantu anda mencari hosting Linux terbaik untuk keperluan anda, kami telah mengumpulkan cadangan utama kami.

Apa itu Linux?

Logo LinuxLinux adalah sistem operasi yang paling biasa digunakan di dunia untuk penyedia hosting laman web. Selain popularitasnya yang tinggi, Linux juga merupakan pilihan hosting web yang paling berpatutan, dengan beberapa bahkan menawarkan pakej percuma atau “freemium”.

Beberapa host sebenarnya lalai ke Linux kerana selama ini dianggap sebagai peneraju pasaran, terutama untuk hosting bersama. Sebenarnya, Google beroperasi di Linux dengan bank pelayannya yang terus berkembang yang berjumlah lebih daripada 15,000 setakat ini.

Sejarah Linux

Linux dibuat pada tahun 1991 oleh seorang jurutera sistem Finish, Linus Torvalds, yang mencipta sistem operasi sebagai sebahagian daripada ijazah sains komputernya. Linux, yang dinamakan sebagai penciptanya, menjadi sangat popular pada tahun-tahun berikutnya dalam komuniti pemaju memperoleh banyak peminat yang terus memperbaikinya dan mengekalkannya hingga hari ini. Pada tahun 1996, Linux dijenamakan dengan logo yang terkenal, yang menampilkan penguin – yang, pada kenyataannya, diilhami oleh penguin di Australian National Zoo yang menggigit Trovalds.

Selama bertahun-tahun, jenama sistem operasi telah dipisahkan, digabungkan, dijenamakan semula, direka semula, dan mengalami perubahan dan peningkatan berterusan. Hari ini terdapat beberapa pengedar Linux yang berbeza dan itulah sebabnya anda mungkin melihatnya dipanggil dengan beberapa nama yang berbeza, termasuk Red Hat Linux, Fedora, CentOS, Ubuntu, dan banyak lagi. Namun, walaupun terdapat komuniti besar yang terus menyokong Linux, tidak semua orang menjadi peminat sistem operasi ini. Sebagai contoh, Steve Ballmer (mantan eksekutif Microsoft) terkenal dengan komen bahawa Linux mempunyai “ciri-ciri komunisme” di sebuah acara tahun 2000 di Seattle, Washington.

Satu perkara mengenai Linux ialah ia dapat diadopsi oleh syarikat dan digunakan untuk membuat sistem operasi yang unik darinya. Sistem operasi Google Chrome, misalnya, pada dasarnya adalah versi Linux dan Android juga telah menyesuaikan OS. Walaupun terdapat keluhan Steve Ballmer, Microsoft juga menggunakan Linux, menggunakannya untuk telefon bimbit Nokia X. Dell juga menjual komputer riba yang sudah terpasang dengan Ubuntu, dan pencipta Ubuntu, Caconical, menjual telefon pintar Linux.

Faedah Hosting Linux

Ramai orang memilih web hosting tanpa menyedarinya. Ini kerana ia adalah jenis hosting yang paling berpatutan, jadi ini adalah pilihan yang baik bagi mereka yang bekerja dengan anggaran atau mungkin tidak berpengalaman dalam aspek teknikal mengurus pelayan.

Beberapa kelebihan terbesar dari rancangan hosting Linux terbaik termasuk:

 • Selagi pelayan sentiasa dikemas kini, hosting Linux sangat selamat dan mempunyai peretas yang lebih sedikit.
 • Ramai yang menganggap penghijrahan host lebih mudah dengan Linux daripada Windows kerana Linux serasi dengan cPanel dan perisian hosting web popular yang lain.
 • Ini adalah salah satu pilihan hosting yang paling berpatutan, walaupun percuma dalam beberapa kes
 • Terdapat penyeragaman umum di antara host

Pelayan Linux moden dikonfigurasi mengikut standard LAMP yang merupakan akronim untuk:

L – Linux (sistem operasi)

A – Apache (aplikasi pelayan)

M – MySQL (Bahasa Pertanyaan Struktural)

P – PHP (pemproses hiperteks)

Dengan standard ini, anda boleh membuat laman web moden dengan sedikit kerumitan. Walaupun ada sesuatu yang perlu anda pelajari untuk menjadi lebih maju, seperti izin fail Linux, terdapat banyak sumber yang tersedia untuk menyokong hosting Linux.

Mengapa Linux Popular di Kalangan Web Host?

Terdapat beberapa sebab mengapa host memilih Linux, beberapa di antaranya termasuk:

 • Ia adalah sistem hosting yang hebat
 • Mudah ditimbang apabila keperluan hosting anda bertambah
 • Ia berpatutan, malah percuma
 • Ia mempunyai komuniti pengguna dan penyokong yang besar
 • Ia serasi dengan pelayan lama
 • Ia mudah disesuaikan
 • cPanel dan panel kawalan lain membolehkan host mengamankan pelayan supaya pelanggan tidak mengkonfigurasi semula sistem operasi secara tidak sengaja

Banyak syarikat hosting web telah melabur dengan ketara dalam Linux menjadikan pengenalan sistem operasi sebagai kemahiran teknikal yang diinginkan untuk dimiliki oleh juruteknik dan pemaju. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis program pensijilan, seperti Program Kejuruteraan Bertauliah RedHat yang membolehkan calon membuktikan kecekapan mereka dengan Linux dan syarikat dapat melatih pasukan sokongan teknikal mereka mengenai inovasi dan kemas kini terbaru.

Windows Vs Linux

Linux dan Windows adalah dua jenis hosting yang paling popular, dan bergantung pada keperluan anda, satu mungkin lebih baik daripada yang lain. Walaupun Linux adalah pilihan paling popular di seluruh dunia, banyak bahasa dan skrip juga dapat digunakan di windows. Sebagai contoh, WordPress, PHP, dan Perl dapat dijalankan di pelayan Windows, namun aplikasi ini berfungsi lebih lancar di Linux. Khususnya untuk WordPress, terdapat banyak sumber yang tersedia untuk mereka yang mengehos melalui Linux daripada Windows.

Namun, ada juga beberapa aplikasi dan skrip yang tidak disokong oleh Linux. IIS, dan ASP, misalnya, tidak dapat dijalankan di Linux tetapi kompatibel dengan Windows. Bagi mereka yang ingin menggunakan aplikasi dan skrip khusus ini, Windows boleh menjadi pilihan yang lebih praktikal.

Soalan Lazim Hosting Linux

Adakah Linux hosting mesra pengguna?

Ramai yang menganggap Linux sebagai penyelesaian hosting yang mudah untuk dikendalikan dan digunakan. Linux boleh menjadi pilihan yang baik untuk pemula kerana dengan hosting Linux terbaik kebanyakan pengurusan pelayan dapat diselesaikan melalui cPanel yang mudah dilayari.

Apa yang termasuk dalam pakej hosting Linux?

Ciri khas pakej hosting Linux akan berbeza-beza di antara penyedia, namun, ada persamaan standard tertentu. Sebagai contoh, dengan hosting Linux yang dikongsi, anda biasanya mendapat ruang dan lebar jalur yang terhad di pelayan. Dalam kebanyakan kes, anda juga akan dibenarkan memasang skrip lain, seperti wiki, forum, dan CMS.

Bahasa pengaturcaraan apa yang digunakan Linux?

Setiap host menggunakan bahasa pengaturcaraan yang berbeza sehingga tidak ada standard yang terkait dengan hosting Linux, namun, bahasa umum cenderung termasuk PHP, Perl, dan Python. Namun, bukan sahaja tidak ada bahasa standard, tetapi penyedia yang berbeza juga akan menggunakan versi yang berlainan dari setiap bahasa tersebut.

Semasa anda membeli rancangan hosting, pastikan anda bertanya mengenai bahasa yang disokong setiap pakej.

Adakah versi edaran Linux yang saya ada membuat perbezaan besar?

Dalam kebanyakan kes, tidak kira seberapa banyak pengedaran Linux yang anda miliki sebagai sebahagian daripada rancangan hosting anda kerana semuanya merupakan penyimpangan dari sistem yang sama. Fungsi hosting web asas biasanya berfungsi sama di seluruh distribusi Linux dan perbezaan terbesar antara pengedaran Linux hanya dapat dilihat pada komputer desktop di antara muka pengguna grafik (GUI) – yang tidak pernah dilihat di akaun hosting web.

Adakah saya mesti mempunyai Windows hosting jika saya mempunyai komputer Windows?

Tidak! Jenis sistem operasi yang anda ada di komputer rumah atau tempat kerja anda bebas sepenuhnya dari jenis sistem operasi pelayan anda. Anda boleh menggunakan semua jenis sistem operasi, termasuk Linux, walaupun anda mempunyai komputer Windows. Satu-satunya masa yang mungkin mempengaruhi hosting anda adalah ketika anda berusaha mengembangkan aplikasi Windows yang besar.

Perisian apa yang diperlukan untuk hosting Linux?

Setelah membeli rancangan hosting Linux, anda dapat memutuskan program mana yang ingin anda pasang untuk membuat laman web anda. Bergantung pada sama ada anda memilih untuk membuat kod laman web anda sendiri atau menggunakan aplikasi pembangun web, anda mungkin perlu memasang CMS, aplikasi blogging, atau jenis perisian lain untuk pengembangan web.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author