Cara Menyesuaikan WordPress

Logo WordPressKembali ke masa lalu yang buruk, anda perlu mengetahui HTML untuk mereka bentuk laman web. Oleh kerana web semakin maju dan kompleks, anda juga perlu mempelajari Javascript.

Salah satu cara untuk mengelakkannya adalah dengan menggunakan sistem pengurusan kandungan (CMS). CMS, seperti WordPress atau Wix, menjadikan anda lebih berat. Melalui penggunaan tema, editor WYSIWYG, dan widget prebuilt, anda dapat membina laman web yang kelihatan profesional tanpa menulis satu baris kod.

Sejauh ini, WordPress adalah CMS yang paling popular di dunia. Sehingga Mac 2020, laman web ini digunakan oleh lebih daripada 35 peratus laman web. Tetapi mengapa ia begitu popular?

Jawapannya ialah WordPress telah mencapai keseimbangan yang sempurna antara penyesuaian dan kemudahan penggunaan. Anda boleh menggunakan tema lalai dan mengumpulkan laman blog yang cepat dan kotor. Atau anda boleh memasang plugin dan membina laman web yang benar-benar profesional.

Di sini, kami akan membincangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai penyesuaian laman WordPress anda. Kami akan membincangkan tetapan, tema, dan widget asas. Kami juga akan membincangkan mengenai ciri yang lebih maju seperti pemalam, analitik, dan alat bersepadu lain.

Nota: Sekiranya anda dapat menangani reka bentuk dan penyesuaian diri, anda akan mengurangkan kos pembangunan laman web anda.

Mari lihat lebih dekat!

Menyesuaikan WordPress 101

Terdapat beberapa cara di mana anda dapat menyesuaikan laman WordPress anda. Mungkin perkara yang paling penting untuk diperhatikan ialah WordPress bukan syarikat hosting. Ia hanya CMS. Hasilnya, anda perlu memilih hos anda sendiri dan mendaftarkan nama domain anda sendiri. Banyak hos menawarkan hosting WordPress khusus yang berkualiti, dengan WordPress terpasang di pelayan anda.

penyesuaian wordpress

Setelah anda menyelesaikan situasi hosting anda, langkah seterusnya adalah membina laman web anda. Terdapat dua cara utama untuk menyesuaikan laman WordPress:

 • Memilih tema
 • Menambah widget
 • Menambah menu

Kami akan membincangkan ketiga-tiga pilihan tersebut kemudian dengan lebih mendalam, tetapi inilah intinya:

Tema tentukan susun atur dan skema warna laman web anda. Anda boleh membina format blog asas, galeri gambar, dan jenis halaman biasa yang lain. Anda bahkan boleh memilih tema yang berbeza untuk halaman rumah anda, untuk memberikan laman web anda lebih cantik.

Widget adalah alat, biasanya terletak di bar sisi, yang memberikan nilai tambah. Widget biasa merangkumi pautan media sosial atau borang pendaftaran e-mel.

Menu memudahkan pelawat melayari laman web anda. Contohnya, andaikan anda menjalankan bengkel auto. Anda mungkin mempunyai menu di bahagian atas halaman dengan pautan ke bahagian, perkhidmatan, peta Google lokasi anda, dan halaman “hubungi kami”.

Selain pilihan ini, ada cara lain yang lebih maju untuk menyesuaikan laman web anda. Salah satunya ialah untuk membuat helaian gaya lata (CSS). CSS membolehkan anda menyesuaikan fon, warna, dan ukuran fon untuk gaya teks yang berbeza. Oleh itu, daripada menetapkan saiz dan warna fon secara manual untuk setiap halaman, anda boleh membuat pilihan pratetap untuk tajuk, tajuk kecil, dan teks biasa, dan memilihnya dengan cepat dan mudah.

Anda bahkan boleh membuat header khusus untuk laman WordPress anda. Header tersuai akan mengikat keseluruhan laman web anda. Setiap halaman akan kelihatan seperti bahagian keseluruhan yang lebih besar, walaupun temanya berbeza.

Bolehkah Anda Menyesuaikan WordPress sepenuhnya?

Apabila anda memikirkan WordPress, anda mungkin memikirkan blog atau laman web yang berorientasikan kandungan lain. Memang, ia digunakan oleh syarikat yang berprestij seperti Flickr, LinkedIn dan BBC America. Tetapi andaikan anda mahu mengintegrasikan ciri yang lebih maju seperti forum, bot sembang pelanggan, atau e-dagang? Secara semula jadi WordPress tidak menyokong mana-mana aplikasi tersebut.

Syukurlah, ada secara harfiah beribu-ribu plugin yang menambahkan fungsi ke laman web anda. Ekosistem yang kaya ini merangkumi hampir semua ciri web yang dapat anda bayangkan. Oleh itu, jika anda mahu menambahkan forum atau halaman e-dagang ke laman web anda, itu pasti boleh dilakukan.

pemasangan plugin wordpress

Satu-satunya masalah ialah pemalam ini tidak berskala dengan baik. Mereka direka untuk laman web bersaiz kecil hingga sederhana, dan laman web yang lebih besar perlu menggunakan kludge berbelit-belit untuk mengekalkan prestasi. Sekiranya demikian, anda mungkin ingin mempertimbangkan CMS yang lebih maju dengan lebih banyak ciri asli.

Sekali lagi, jika laman web anda bertambah besar sehingga anda berjaya mengatasi WordPress, itu adalah masalah yang baik untuk anda miliki.

Tetapan Umum WordPress

Sebelum anda mula membina laman web anda, WordPress akan meminta anda untuk mengkonfigurasi tetapan asas anda, seperti nama pengguna, kata laluan, dan tetapan pelayan asas anda yang lain. Ini adalah masa yang tepat untuk memastikan laman WordPress anda selamat, kerana salah mengatur tetapan asas anda dapat membuat anda rentan terhadap penggodam.

perlindungan kata laluanSebelum anda log masuk, WordPress akan meminta anda membuat nama pengguna dan kata laluan. Pastikan menggunakan kata laluan yang kuat. Dan jangan sekali-kali menggunakan “admin” sebagai nama pengguna anda. Itulah perkara pertama yang cuba diteka oleh penggodam, kerana banyak pencipta tidak pernah mengubahnya.

Setelah log masuk, anda akan melihat papan pemuka, di mana anda akan melakukan sebahagian besar kerja anda. Pada mulanya, papan pemuka agak berantakan. Terdapat beberapa widget di layar, tetapi tidak semuanya diperlukan untuk semua pengguna.

Terdapat pautan kecil di sudut kanan atas skrin yang bertuliskan “Tetapan Skrin”. Klik itu, dan anda boleh mematikan widget individu. Widget “Selamat Datang”, “Draf Pantas”, dan “Peristiwa dan Berita WordPress” harus menjadi yang pertama. Sebilangan besar orang tidak akan pernah menggunakan ciri tersebut.

Selanjutnya, klik pautan “Tetapan” di sebelah kiri halaman, dan klik pautan untuk “Tetapan Umum”.

Di sana, anda akan melihat pilihan laman web anda yang paling asas. Dua kotak pertama membolehkan anda memasukkan tajuk dan slogan untuk laman web anda. Tajuk laman web akan muncul di tab penyemak imbas, sementara judul dan tagline akan muncul di bahagian atas halaman dalam banyak tema WordPress. Oleh kerana ini adalah perkara pertama yang akan dilihat oleh ramai orang semasa mereka melayari laman web anda, ada baiknya anda memikirkannya.

Seterusnya, anda perlu memasukkan Alamat WordPress anda. Ini mestilah domain yang anda daftarkan untuk laman web anda. WordPress secara automatik akan mencari di direktori WordPress untuk mencari halaman utama anda. Sekiranya halaman utama anda berbeza – misalnya, jika dihoskan di pelayan lain – masukkan URL tersebut di kotak “Alamat Laman”. Namun, bagi kebanyakan laman web, Alamat WordPress dan Alamat Laman harus sama.

tetapan umum papan pemuka wordpress

Anda juga boleh menukar alamat e-mel pentadbiran anda. Secara lalai, ia akan menjadi alamat pentadbir untuk laman web anda. Sekiranya anda mempunyai akaun e-mel lain seperti Gmail, anda boleh memasukkan maklumat tersebut di sini.

bagaimana memilih peranan pengguna dalam tetapan umum wordpress

Bagi kebanyakan orang, ini adalah idea yang baik, kerana penggodam akan lebih sukar meneka maklumat tersebut. Dalam senario terburuk, mempunyai alamat e-mel pentadbir yang tidak ada di pelayan WordPress anda akan memudahkan menetapkan semula kata laluan pentadbir WordPress anda.

Di bahagian bawah halaman, anda boleh memilih zon waktu, format tarikh, format waktu, dan bahasa laman web anda. Ini kebanyakan adalah pilihan pentadbiran, dan tidak akan mempengaruhi pengalaman pengguna.

Pelbagai Peranan Pengguna Yang Berbeza

Terdapat satu lagi pilihan yang perlu kita bincangkan: peranan lalai pengguna baru. Berikut adalah penjelasan ringkas mengenai maksudnya:

 • Pentadbir Super memberikan pengguna kepada semua ciri pentadbiran di laman web ini, serta laman web lain di rangkaian yang sama. Kecuali anda menjalankan rangkaian, tetapan ini tidak berfungsi.
 • Pentadbir memberikan pengguna semua pilihan pentadbiran yang anda ada. Bagi kebanyakan laman web, anda hanya mahu menjadi satu-satunya pentadbir. Tetapi jika anda menjalankan laman web dengan rakan kongsi yang dipercayai, anda ingin menjadikannya sebagai pentadbir.
 • The Penyunting peranan membolehkan pengguna menerbitkan dan menyunting sebarang catatan di laman web. Ini berguna jika anda mengerjakan projek kolaborasi dengan rakan lain. Pada dasarnya, mereka dapat mengedit kandungan laman web, tetapi bukan keseluruhan format atau ciri keselamatan.
 • Pengarang membolehkan pengguna menerbitkan dan mengedit sebarang catatan yang mereka buat. Namun, mereka tidak dapat mengedit kandungan yang dibuat oleh pengguna lain.
 • A Penyumbang boleh menulis catatan. Namun, mereka tidak dapat menerbitkannya. Apa sahaja yang mereka tulis perlu diterbitkan oleh editor atau pentadbir.
 • A Pelanggan hanya dapat menguruskan profil mereka sendiri.

Secara amnya, anda ingin menjadikan peranan pengguna lalai ditetapkan kepada “Pelanggan”. Setelah seseorang mempunyai akaun di pelayan anda, anda sentiasa dapat menggunakan kuasa pentadbiran anda untuk mengubah peranannya. Sekiranya anda mempunyai lebih dari segelintir pengguna, cara termudah untuk menguruskannya adalah dengan menggunakan alat pihak ketiga seperti phpMyAdmin.

Sekiranya anda memutuskan untuk menukar mana-mana tetapan ini di kemudian hari, mudah dilakukan. Cukup arahkan ke halaman Tetapan Umum, dan buat perubahan yang anda perlukan.

Menyesuaikan Tema WordPress

Sekarang setelah anda mengkonfigurasi tetapan asas anda, inilah masanya untuk menyesuaikan rupa dan nuansa laman web anda. Langkah pertama dalam proses ini adalah memilih tema WordPress. Terdapat dua jenis tema: tema percuma dan tema premium. Sebagai permulaan, mari kita lihat cara memasang tema percuma.

Dari papan pemuka anda, klik pautan “Penampilan” di sebelah kiri, kemudian klik butang “Tema”. Di sana, anda akan melihat paparan berjubin dari semua tema yang sedang disimpan di pelayan anda.

cara menukar tema wordpress

Sekiranya anda mengehoskan di pelayan WordPress khusus, sudah ada beberapa pilihan. Sekiranya tidak, atau jika anda ingin memilih penampilan yang berbeza, anda perlu memasang tema baru.

Tema Percuma Mungkin Tidak Menjadi Pilihan Paling Selamat

Terdapat beberapa repositori tema WordPress di web. Tetapi seperti kata pepatah, “jika kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin itu benar”. Sebilangan besar tema “percuma” ini disertakan dengan pelacak iklan atau bahkan perisian hasad yang boleh membahayakan keselamatan laman web anda.

Untuk tetap selamat, tempat terbaik untuk mencari tema adalah memilih salah satu dari repositori WordPress rasmi. Dari sana, anda boleh mencari tema untuk mencari tema yang sesuai dengan keperluan anda. Pilih tema yang menarik untuk blog berkebun anda, atau tema yang lebih menarik untuk blog profesional anda.

repositori tema wordpress rasmi

Sebaik sahaja anda menemui yang anda suka, tekan butang “Muat turun”. Ia akan disimpan ke komputer anda sebagai fail .zip. Dari sana, kembali ke halaman tema papan pemuka WordPress anda dan tekan butang di bahagian atas yang bertuliskan “Tambah Baru”. Pilih fail .zip tema anda, dan ia akan dimuat ke pelayan anda.

Pilih tema anda, dan anda akan mempunyai beberapa pilihan. Pertama, anda boleh mengklik “Butiran & Pratonton ”, yang akan memberi anda pandangan langsung mengenai tema dalam aksi, dengan beberapa teks dan gambar pengisi. Ini membolehkan anda mendapatkan idea yang lebih baik tentang penampilannya, tanpa menerbitkannya ke web. Sekiranya anda gembira, cukup klik “Aktifkan”, dan temanya akan disiarkan.

pratonton tema wordpress

WordPress mempunyai editor tema yang membolehkan anda mengedit tema anda secara manual. Walaupun anda selesa dengan HTML, PHP, dan CSS, jangan gunakannya. Malah WordPress juga memberi amaran agar anda tidak melakukannya. Sebabnya ialah anda boleh memecahkan laman web anda secara kekal, jadi anda perlu memasang semula tema dan bermula dari awal. Selanjutnya, sebarang perubahan akan hilang dengan kemas kini tema yang akan datang.

Sekiranya anda ingin mengubah tema anda, pertimbangkan untuk memasang pemalam untuk penyuntingan tema. Sebagai contoh, Elementor adalah editor WYSIWYG yang sangat baik dan selamat yang tidak akan merosakkan laman web anda. Terdapat juga pilihan pihak ketiga yang lain, seperti Gutenberg.

Sekiranya anda benar-benar ingin mengedit tema secara manual, anda pasti ingin membuat tema kanak-kanak. Ini akan memastikan bahawa tema anda tidak akan rosak dengan kemas kini yang akan datang. Kelemahannya adalah sama sekali tidak akan dikemas kini. Sekiranya tema mempunyai masalah keselamatan yang kemudiannya diperbaiki, anda akan terlepas daripada menyelesaikannya.

Pertimbangan penting lain adalah bahawa kebanyakan pengguna web kini mengakses internet melalui telefon pintar mereka. Untuk memberikan pengalaman yang bersih dan selesa untuk orang-orang ini, anda pasti ingin memilih tema dengan reka bentuk yang responsif. Sebelum melangkah lebih jauh, cukup buat halaman palsu dan jalankan melalui ujian mesra mudah alih Google.

Tema Premium WordPress

Selain tema percuma, terdapat beberapa syarikat yang menjual tema premium. Selain memberi anda pelbagai pilihan, tema premium mempunyai beberapa kelebihan. Ini termasuk:

 • Kemas kini pembangun yang lebih kerap yang memberi anda keselamatan yang lebih baik
 • Keserasian dengan standard WordPress, HTML, PHP, dan CSS terkini
 • Sokongan pelanggan dari WordPress untuk menangani bug dan penyesuaian

Setelah memuat turun tema premium, pasangkan dengan cara yang sama seperti memasang tema percuma. Mana tidaknya, ini adalah perbelanjaan anda.

Persediaan Pemalam WordPress

pemalam wordpressSekiranya anda ingin melampaui fungsi asas WordPress, anda perlu memanfaatkan pemalam. Plugin adalah alat tambahan yang dapat digunakan untuk meningkatkan keselamatan laman web Anda, membuat sandaran automatik, dan bahkan meningkatkan prestasi laman web Anda.

Kelemahan pemalam ialah anda memberi mereka akses ke data laman web anda. Hasilnya, plugin yang rosak boleh menjejaskan keselamatan laman web anda. Sebelum memasang pemalam, pastikan anda membaca ulasan di laman web pihak ketiga untuk memastikan bahawa ia tidak mempunyai kelemahan keselamatan yang diketahui. Cara terbaik untuk mencari pemalam yang selamat adalah dengan menggunakan repositori WordPress rasmi.

Sama seperti memasang tema, untuk memasang pemalam, anda perlu memuat turunnya terlebih dahulu. Plugin akan dimuat turun sebagai fail .zip, yang perlu anda unzip sebelum dapat memuat naiknya.

Setelah selesai, buka papan pemuka WordPress anda, pilih menu “Plugin”, dan klik “Tambah Baru”. Di bahagian atas skrin, anda akan melihat butang yang bertuliskan “Upload Plugin”. Pilih butang itu, muat naik pemalam anda, dan anda sudah siap untuk mengkonfigurasinya.

cara memuat naik plugin wodpress

Apabila pemalam berjaya dipasang, anda akan melihat arahan untuk mengkonfigurasinya. Sebilangan besar plugin WordPress telah dikonfigurasikan terlebih dahulu, tetapi masih merupakan idea yang baik untuk melihat pilihannya. Oleh kerana pilihan berbeza antara plugin yang berbeza, anda perlu berunding dengan halaman sokongan plugin anda jika anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai tetapan yang berbeza.

Sukar untuk memberikan panduan komprehensif mengenai plugin yang anda perlukan, kerana jenis yang tepat akan bergantung pada jenis laman web yang anda jalankan. Yang mengatakan, ada beberapa yang harus anda pasangkan langsung dari kelawar.

 • Yoast direka untuk membantu anda meningkatkan kedudukan laman web anda di mesin carian. Ia mempunyai pelbagai alat bawaan untuk membantu anda membuat kandungan yang sesuai dengan mesin pencari, termasuk memilih kata kunci yang sesuai untuk pautan. Versi premium malah memberikan petua mengenai kata kunci tambahan untuk disertakan dalam teks anda.
 • Akismet mesti dimiliki sekiranya laman web anda membenarkan komen. Ia adalah penapis anti-spam yang menghilangkan pautan spam yang diketahui untuk menjaga kebersihan bahagian komen anda.
 • Pendua memudahkan membuat sandaran untuk laman WordPress anda. Jalankan sandaran sebelum anda membuat perubahan besar. Sekiranya perubahan anda menyebabkan laman web rosak, pulihkan sandaran dan anda akan kembali dalam talian. Pendua juga boleh digunakan untuk memindahkan laman web anda dari satu host ke host yang lain dengan mudah.

Pemalam Premium WordPress

Seperti tema, tidak semua plugin WordPress percuma. Kadang kala, anda perlu membayar plugin premium. Ini boleh menjadi kos sekali atau langganan bulanan. Kelebihannya ialah anda mendapat sokongan yang lebih baik, yang sangat penting untuk pemalam yang berkaitan dengan keselamatan.

Sekiranya anda akan memasang satu plugin premium, pasang Defender Security. Plugin ini membolehkan pengesahan 2 faktor untuk pentadbir, serta beberapa ciri keselamatan lain. Percuma selama 30 hari pertama, dan dikenakan bayaran bulanan dari saat itu dan seterusnya.

Plugin premium lain yang baik ialah Hummingbird. Ini membantu anda mengoptimumkan laman web anda agar memuatkannya secepat mungkin. Ia juga meningkatkan kecekapan penyemak imbas penyemak imbas. Seperti Defender Security, Hummingbird hadir dengan percubaan 30 hari percuma.

Tanpa mengira plugin premium mana yang anda beli, anda boleh memasangkannya sama seperti plugin percuma apa pun.

Cara Menambah Kandungan Unik ke WordPress

Pada ketika ini, anda telah membuat tetapan asas laman web anda, membina tema anda, dan memilih pemalam untuk kecekapan, keselamatan, dan SEO. Tetapi anda tahu apa yang belum anda buat? Sebenarnya mencipta apa-apa kandungan. Mari kita perbaiki.

Untuk membuat laman web baru, pergi ke papan pemuka WordPress anda, dan pilih menu “Halaman”. Di sana, anda akan melihat dua pilihan: “Semua Halaman”, dan “Tambah Baru”. Secara lalai, WordPress akan membuat halaman dasar privasi, dan juga halaman contoh yang boleh anda gunakan sebagai kotak pasir untuk bermain-main. Ini akan kelihatan di menu Semua Halaman.

Untuk membuat halaman baru, cukup klik butang Tambah Baru.

cara menambah halaman baru di wordpress

Pada ketika itu, anda akan melihat halaman kosong dalam tema pilihan anda. Bergantung pada tema anda, anda akan dapat memasukkan judul, atau tajuk dan tanda halaman anda mungkin diisi sebelumnya. Di bawahnya, anda akan dapat memasukkan teks anda atau meletakkan gambar.

Sekiranya anda memasang Yoast – dan anda semestinya – anda akan melihat kotak di bahagian bawah tetingkap untuk memasukkan frasa kunci fokus anda. Taipkan frasa kekunci anda ke dalam kotak, dan Yoast secara automatik akan membantu anda mengoptimumkan halaman anda semasa anda menulis.

Untuk kebanyakan laman web, anda mungkin menginginkan beberapa halaman dengan minimum: halaman utama, halaman “tentang”, dan halaman “kenalan”.

Sekali lagi, ini adalah minimum. Dalam praktiknya, anda akan memerlukan halaman tambahan yang disesuaikan dengan tujuan laman web anda.

Contohnya, jika anda menjalankan salun rambut, anda mungkin mahu bahagian galeri yang menunjukkan hasil terkini anda. Anda mungkin dapat mengubahnya menjadi promosi untuk pelanggan tetap. “Biarkan saya menampilkan anda di laman web saya, dan dapatkan potongan rambut percuma” boleh pergi jauh.

Untuk menggunakan contoh lain, jika Anda menjalankan toko otomotif, Anda mungkin menginginkan halaman “perkhidmatan” dengan harga untuk perkhidmatan umum.

Kemas kini Blog Anda dengan kerap

Dan, jelasnya, jika anda menjalankan blog, anda pasti memerlukan siaran. Dalam kes ini, pastikan untuk mengemas kini secara berkala. Tidak ada cara yang lebih baik untuk kehilangan pengikut daripada berhenti menulis blog selama satu setengah bulan.

Bergantung pada jenis kandungan yang anda hantar, anda mungkin mahu menggunakan susun atur yang berbeza. Contohnya, jika anda menyiarkan banyak gambar, anda mungkin ingin menambahkan galeri foto. Sebaliknya, jika anda hanya menulis blog, teks ringkas dengan sepanduk yang menarik akan berfungsi dengan baik.

cara menambah galeri di wordpress

Bercakap mengenai sepanduk, sekarang mungkin merupakan masa yang tepat untuk menambahkan logo laman web, jika anda belum melakukannya. Untuk melakukan ini, cukup pergi ke menu “Header” tema anda, dan klik “Pilih Logo” untuk memuat naik. Sebaik-baiknya, logo harus dalam format PNG atau WebP, yang membolehkan latar belakang dapat dilihat melalui jurang apa pun. Perlu diingat bahawa logo anda akan menggantikan tajuk laman web dalam kebanyakan tema.

Pada catatan yang serupa, anda harus memilih ikon laman web. Ini adalah gambar kecil yang muncul di tab penyemak imbas, sehingga mudah dibezakan dari tab lain. Sama seperti logo, format PNG atau WebP sangat sesuai, kecuali ikon anda adalah kotak yang sempurna. Anda boleh memilih ikon laman web anda dengan cara yang sama seperti logo anda, dari menu “Identity Site” tema anda.

Cara Menggunakan Widget WordPress

Widget membolehkan anda luaskan fungsi laman web anda. Sebagai contoh, anda boleh menambahkan kalendar, pautan media sosial, atau pendaftaran e-mel. Pada kebanyakan tema, widget akan muncul di bar sisi laman web anda, walaupun beberapa tema akan menempatkan widget di bagian bawah halaman sebagai gantinya.

widget wordpress

Untuk mengkonfigurasi widget anda, keluar dari menu Tema anda dan klik pada menu Rupa. Dari sana, pilih “Widget”. Bergantung pada tema anda, anda akan melihat pelbagai lokasi widget yang berpotensi. Mungkin juga ada beberapa widget yang telah dipasang sebelumnya sebagai bagian dari tema anda.

cara menambah widget di wordpress

Anda hanya boleh menyeret dan melepaskan widget ke lokasi yang berbeza untuk memindahkannya di halaman, menyesuaikan lebih lanjut rupa dan nuansa laman web anda.

Sekiranya anda tidak menyukai widget yang sudah dipasang, cukup klik anak panah pada nama widget dan klik “Padam”. Ini akan membuangnya sepenuhnya dari halaman anda.

Sebagai alternatif, anda mungkin ingin menambahkan widget tambahan untuk meningkatkan laman web anda. Untuk melakukan ini, pilih saja dari sebelah kiri menu widget dan seret mereka ke kawasan halaman yang anda inginkan.

Tidak seperti tema dan pemalam, anda tidak dapat menambahkan widget terus ke halaman anda. Yang mengatakan, WordPress dilengkapi dengan beberapa widget lalai, dan kebanyakan tema termasuk widget tambahan juga.

Sebagai alternatif, anda boleh menambahkan widget melalui pemalam. Untuk melakukan ini, cari pemalam yang menampilkan widget yang anda mahukan, kemudian tambahkan dengan cara yang sama seperti yang anda tambahkan pemalam lain. Setelah pemalam dipasang, kembali ke menu Widget dan widget harus tersedia.

Pilih Widget Bergantung pada Laman Web Anda

Bergantung pada jenis laman web yang anda buat, anda ingin menggunakan widget yang berbeza. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis yang semestinya berguna untuk hampir semua laman web. Berikut adalah senarai ringkas:

 • Pautan media sosial – untuk kebanyakan laman web, ini adalah perkara yang tidak boleh difikirkan. Mendapatkan orang untuk berkongsi kandungan anda di Facebook, Twitter, dan laman media sosial lain adalah cara terbaik untuk meningkatkan keterlihatan anda.
 • Widget “Catatan Terkini” – Tidak semua laman web akan menggunakan salah satu daripadanya. Tetapi ia adalah ciri yang bagus untuk blog. Sekiranya seseorang menemui siaran anda melalui carian Google, mengapa tidak memberi mereka cara mudah untuk terus membaca dan membaca lebih lanjut?
 • Widget pendaftaran e-mel – Sekiranya orang menyukai kandungan anda, ada baiknya mendorong mereka untuk mendapatkan kemas kini. Plugin seperti WPForms memudahkan untuk mengumpulkan alamat e-mel dan maklumat lain.
 • Widget kalendar – Ini adalah pilihan yang bagus untuk organisasi masyarakat. Anda boleh menggunakan widget ini untuk memberi tahu orang tentang acara atau penggalangan dana khas yang akan datang.
 • Widget iklan – Berhati-hati dengan perkara ini. Di satu pihak, pengiklanan dapat membantu anda memperoleh wang dari laman web anda. Sebaliknya, lebih daripada satu iklan dapat menjadikan laman web anda kelihatan berantakan, dan mematikan orang.

Cara Mengedit Menu WordPress

Sekarang setelah anda mendapat beberapa kandungan, inilah masanya untuk menjadikan laman web anda mudah dilayari. Untuk melakukan ini, anda akan mahu menambahkan menu. Pergi ke bahagian “Rupa” pada papan pemuka anda, dan klik pautan “Menu”.

cara mengedit menu wordpress

Jangan risau tentang nama menu. Anda satu-satunya yang akan melihatnya. Walaupun begitu, jika laman web anda akan menampilkan lebih dari satu menu, anda mungkin mahu nama yang berbeza membezakannya. Bagi kebanyakan laman web, ini adalah idea yang tidak baik – lebih daripada satu menu hanya menutup halaman.

Klik “Buat Menu”, dan layar berikutnya akan menanyakan di mana menu harus diletakkan. Untuk kebanyakan laman web, ini akan berada di bahagian atas halaman, tetapi terdapat pengecualian. Pilihan “Mudah Alih” membolehkan anda menyesuaikan lokasi menu pada perangkat mudah alih. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai menu bar sisi di laman desktop anda, tetapi masih mahukan menu teratas untuk penggunaan mudah alih yang lebih mudah.

Jangan bimbang tentang kotak centang yang bertuliskan “Tambahkan halaman tingkat atas baru secara automatik ke menu ini”. Pilihan ini membawa kepada menu yang tidak kemas dan tidak kemas dengan halaman yang tidak teratur. Anda pasti mahu menambahkan halaman secara manual semasa dibuat.

Pada skrin seterusnya, anda dapat menambahkan halaman ke menu anda. Setelah anda mengklik “Tambahkan ke Menu”, anda akan melihat layar lain yang memungkinkan anda menyesuaikan urutan menu. Susun halaman mengikut kesesuaian anda.

Anda juga dapat mengembangkan pilihan menu individu, dan memasukkan halaman tambahan sebagai sub-pilihan. Contohnya, jika penjagaan harian anjing anda menawarkan perkhidmatan penjagaan dan berjalan kaki, anda boleh meletakkan kedua halaman tersebut di bawah menu “Perkhidmatan” utama. Ini akan membantu anda menjaga penampilan yang bersih, dan mengelakkan kekacauan menu utama laman web anda.

Penting juga untuk tidak bergantung pada menu anda sahaja untuk navigasi. Memautkan laman web yang berbeza dapat memudahkan pengguna menavigasi. Ini juga dapat membantu meningkatkan lalu lintas, bersama dengan peringkat carian anda.

Integrasi WordPress

Tahniah! Anda telah membina laman web anda!

Tetapi anda belum selesai. Sekarang anda perlu mengintegrasikan beberapa alat analisis untuk memahami lalu lintas anda. Ini mempunyai beberapa kebaikan.

Pertama, ini membolehkan anda memahami bagaimana orang mencari laman web anda dan berapa lama mereka tinggal.

Kedua, ini memberi anda gambaran tentang jenis kandungan yang mendorong lalu lintas anda. Blog? Galeri gambar? Halaman maklumat? Ini dapat membantu anda mengembangkan laman web anda untuk meningkatkan trafik web.

Analisis

logo analisis googleAlat analisis WordPress yang paling popular adalah Analitis Google, dan mudah difahami mengapa. Sejauh ini Google adalah enjin carian paling popular di web, jadi anda ingin memahami prestasi carian Google di laman web anda sebelum anda mengerjakan perkara lain.

Tetapi Google Analytics mempunyai banyak lagi yang ditawarkan. Mereka dapat memberitahu anda bagaimana pelawat menuju ke laman web anda. Adakah mereka menemuinya di google? Di laman web lain seperti Facebook? Atau adakah mereka mengunjunginya secara langsung? Dengan mengetahui maklumat ini, anda akan mengetahui bagaimana anda menggerakkan lalu lintas, dan juga perkara yang boleh anda lakukan dengan lebih baik.

Lebih Banyak Alat & Contoh

Analitis Google tidak memberitahu anda semua yang mungkin anda ingin ketahui. Contohnya, anda mungkin ingin mengetahui tahap umur dan jantina pelawat anda. Sekiranya demikian, pertimbangkan alat yang lebih maju seperti ExactMetrics. ExactMetrics tidak murah, tetapi memberi anda gambaran yang lebih mendalam mengenai pelawat anda daripada Google Analytics.

Anda mungkin juga mahu mengautomasikan beberapa fungsi laman web anda. Zapier Automation melakukan begitu sahaja. Dengan pemalam ini, anda boleh berkongsi catatan baru secara automatik di media sosial. Ini dapat menghilangkan beberapa kerumitan yang timbul dengan menyiarkan secara manual setiap catatan blog setiap hari di beberapa laman media sosial.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author