Penjana Nama Domain Terbaik

vektor penjana nama domainAkan datang dengan nama domain yang betul boleh menjadi sedikit cabaran, kerana anda tidak boleh hanya memutar roda keberuntungan domain untuk memastikan ketersediaan domain… ?

Nama domain anda perlu diingat dengan mudah (dan sebenarnya bermaksud sesuatu), sambil juga menerangkan apa yang dilakukan atau dijual oleh jenama.

Malangnya, walaupun pemilik perniagaan muncul dengan nama menarik yang menggambarkan jenama mereka, domain yang sempurna mungkin sudah digunakan, yang akan menghantar anda kembali ke papan gambar. Apa yang dimulakan sebagai projek yang menyeronokkan dapat dengan cepat berubah menjadi sesuatu yang membuat frustrasi dan tertekan.

?Nasib baik, ada alat yang tersedia untuk membantu anda memilih nama domain terbaik. Alat ini memendekkan jangka masa yang diperlukan untuk memilih nama dan alat ini membantu anda menghasilkan nama domain yang belum diambil.

Masih belum mempunyai nama domain? Dapatkan di sini dengan harga yang murah:

 • HostGator.com (kos domain: $ 0.01 untuk 1 tahun)
 • Bluehost.com (kos domain: PERCUMA selama 1 tahun)
 • Cari lebih banyak pendaftar domain di sini.

Dari semua yang hebat penjana nama domain di internet, ini adalah kegemaran kami:

1. Carian Domain Lean

logo leandomainsearchLean Domain Search membantu anda memilih nama domain dengan memasukkan satu kata kunci yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan anda. Setelah memasukkan kata kunci yang anda pilih, anda akan dapat mencari pilihan domain berkaitan yang ada.

Hasil dikembalikan sebagai alamat .com.

Selain itu, anda dapat:

 • Tapis carian anda mengikut panjang, populariti, atau mengikut abjad
 • Simpan nama yang paling anda sukai
 • Jejak sejarah carian anda
 • Berkongsi hasil dengan orang lain
 • Cari nama tertentu dengan serta-merta untuk melihat sama ada nama tersebut ada

Alat carian ini adalah yang terbaik jika anda mempunyai beberapa kata kunci yang ingin anda gabungkan, tetapi anda mencari idea baru untuk nama domain penuh.

2. Meletak Nama

logo nama bustanBust a Name menyediakan pelbagai alat penapisan yang memudahkan anda mencari nama terbaik yang memenuhi keperluan anda.

Anda boleh memulakan pencarian dengan menyaring kata kunci dan kemudian memilih pilihan seperti “bermula dengan” atau “berakhir dengan” kata kunci. Anda kemudian dapat menyaring hasil anda dengan lebih jauh dengan menentukan betapa wajarnya nama domain anda dan sama ada ada had watak atau tidak.

Anda juga boleh menunjukkan nama domain yang sudah diambil dan menyaring nama oleh .com, .org, dan .net. Laman web ini juga akan memberikan cadangan kata kunci tambahan.

Ini adalah penjana nama domain yang hebat jika anda belum mempunyai kata kunci. Anda dapat memilih “Buat Domain Rawak,” yang akan membantu anda menjana idea. Anda juga dapat menyimpan kata kunci untuk kemudian hari jika anda belum bersedia untuk membeli atau anda boleh membuat pautan terus ke pendaftar domain seperti GoDaddy dan Namecheap jika anda sudah bersedia untuk membeli.

Akhirnya, laman web ini juga membolehkan anda mencari nama domain tertentu jika anda ingin melihat apakah nama yang telah anda pilih ada.

3. Penjana Nama Perniagaan Shopify

logo perniagaan shopifyShopify Business Name Generator akan membantu anda mencari nama domain yang tersedia, walaupun anda tidak menggunakannya untuk perniagaan.

Anda memulakan carian dengan memilih kata kunci yang berkaitan dengan topik yang ingin anda bahas atau berkaitan dengan produk atau perkhidmatan perniagaan anda. Masukkan ke dalam ciri carian laman web dan ia akan menghasilkan ratusan cadangan nama domain yang berpotensi.

Laman web ini mendorong anda untuk membuat kedai Shopify dengan nama domain yang anda pilih, tetapi anda tidak perlu. Anda boleh pergi ke tempat lain untuk membeli alamat web.

Semua cadangan dikembalikan menggunakan peluasan .com.

4. Nameboy

logo nameboyNameboy adalah alat yang baik untuk mencari nama domain yang tersedia berdasarkan kata kunci pilihan anda. Anda dapat memasukkan hingga dua kata kunci dalam pencarian yang difailkan dan laman web tersebut mengembalikan senarai nama yang disarankan dengan serta-merta.

Mereka menawarkan carta yang lebih mudah untuk mengetahui sambungan mana yang sudah digunakan dan yang mana yang tersedia. Sebagai contoh, nama domain donuts.com mungkin diambil, tetapi donuts.net atau donuts.org mungkin tersedia.

Anda juga dapat melihat nama domain mana yang tersedia untuk dijual kembali, bahkan jika nama tersebut sudah diambil. Kadang kala perniagaan dan individu dengan nama domain berpendapat bahawa mereka akan menggunakannya pada masa akan datang, tetapi kemudian memutuskan untuk menjualnya semula.

Ini adalah penjana nama domain yang bagus jika anda sudah mempunyai beberapa kata kunci, tetapi anda tidak pasti bagaimana mengubahnya menjadi nama domain.

5. NameStall

logo namestallNameStall mempunyai beberapa alat yang berbeza yang memudahkan pencarian nama domain. Anda dapat memulakan carian dengan alat penjana nama mereka, yang memungkinkan untuk mencari menggunakan:

 • Sebahagian daripada ucapan
 • Kata kunci popular
 • Kategori industri
 • Perkataan Bahasa Inggeris asas

Alat ini membolehkan anda menentukan sama ada anda mahu kata kunci anda berada di akhir atau awal nama domain anda atau adakah anda mahu memasukkan tanda hubung di alamat web. Anda juga boleh menapis mengikut peluasan.

Alat ini mengembalikan hasil yang tersedia, serta nama yang diambil tetapi belum didaftarkan.

Anda juga boleh menggunakan NameStall untuk menghasilkan nama domain dan melakukan carian mengenai apakah nama yang anda fikirkan ada atau tidak. Anda juga boleh mencari kata kunci dengan bayaran tinggi.

6. Domain Teka-teki

Logo Domain PuzzlerDomain Puzzler adalah salah satu alat termudah dalam senarai penjana nama domain kami.

Anda memasukkan kata kunci ideal anda dan memilih peluasan domain dan kemudian mencari idea nama. Kami menyukai kata kunci ini kerana anda dapat memasukkan beberapa kata kunci yang berlainan dan bukannya hanya satu atau dua, seperti halnya cadangan yang disenaraikan setakat ini. Alat ini akan menggabungkan kata kunci yang anda masukkan ke dalam kombinasi yang berbeza untuk membantu anda mengembangkan nama yang sempurna.

Anda boleh menambahkan nama yang anda suka ke senarai kegemaran.

Alat ini juga mempunyai pilihan carian yang lebih maju. Anda juga boleh membandingkan kedudukan halaman untuk pelbagai nama domain, jadi anda akan tahu jika nama anda mesra SEO.

7. Namakan Mesh

Nama logo MeshName Mesh adalah alat lain yang membolehkan anda mencari dengan lebih dari satu atau dua kata kunci dan merupakan pilihan yang bagus jika anda mempunyai beberapa kata kunci. Masukkan 2–3 ke dalam kotak carian dan buat senarai.

Hasil anda akan disusun mengikut kategori seperti:

 • SEO
 • Sama
 • Baru
 • Biasa
 • Pendek

Selepas carian kata kunci anda, anda dapat menyaring hasil berdasarkan peluasan, panjang maksimum, dan sama ada domain tersebut telah didaftarkan. Name Mesh juga dapat mencadangkan kata kunci tambahan yang mungkin anda ingin pertimbangkan.

8. Bot Domain

Logo Bot DomainBot Domain dapat membantu anda mencari nama dan menentukan apakah sudah digunakan. Anda memulakan carian dengan kata kunci yang mengembalikan senarai nama yang dicadangkan berdasarkan kata kunci itu, kata kunci gabungan, dan kata kunci lain yang berkaitan.

Anda juga dapat mencari nama domain yang ingin anda tentukan apakah itu tersedia dan, jika ada, anda dapat membeli dan mendaftarkannya dengan mengikuti pautan. Laman web ini juga mencadangkan nama domain yang serupa dan membolehkan anda menyaring mengikut peluasan dan bahasa. Anda juga dapat menambahkan awalan, akhiran, dan sinonim anda sendiri.

9. Panabee

Logo PanabeePanabee membolehkan anda mencari nama domain, menghasilkan nama baru, dan menjana nama perniagaan.

Ini membolehkan anda memulakan carian menggunakan hingga dua kata kunci dan mengembalikan cadangan berdasarkan kata kunci tersebut. Sekiranya nama domain yang anda pilih diambil, anda boleh mengunjungi GoDaddy untuk melihat sambungan lain yang mungkin ada.

Panabee juga dapat memberikan cadangan berdasarkan istilah carian yang berkaitan dan akan menunjukkan kepada anda sama ada nama domain ideal anda digunakan di media sosial — sesuatu yang tidak dipertimbangkan oleh banyak pemilik perniagaan sehingga terlambat.

10. Stesen Nama

logo penamaanName Station menawarkan akaun percuma yang boleh menghubungkan ke e-mel anda atau ke akaun Facebook anda. Setelah anda mendaftar, anda akan dapat

 • Hasilkan nama domain
 • Periksa untuk mengetahui apakah nama itu ada
 • Masukkan peraduan nama awam
 • Terokai cadangan kata kunci

Name Station membolehkan anda menyaring hasil mengikut peluasan, panjang nama, atau pelbagai pilihan lain. Sekiranya anda kehilangan idea kata kunci, itu akan membantu anda menjana idea dengan memasuki industri anda. Laman web ini telah dipaparkan di SEOMoz, TechCrunch, Mashable, dan pemain ternama lain dalam perniagaan, jadi mereka terkenal dan patut diperiksa.

11. Kemustahilan!

Kemustahilan! logoKemustahilan mengambil pendekatan unik untuk menghasilkan nama domain. Anda bermula dengan kata kunci dan kemudian pilih kata sifat, kata nama, dan kata kerja yang dapat ditambahkan pada awal atau akhir kata kunci anda. Kemudian anda menentukan sama ada anda mahukan pilihan empat, lima, atau enam huruf atau jika anda ingin membiarkan sesuatu dicampur dengan kata kunci anda.

Laman web ini bagus untuk menjana idea-idea menarik. Sekiranya ada nama sesuai dengan keinginan anda, anda dapat membelinya dari GoDaddy atau Namecheap melalui pautan yang disediakan.

12. Carian Domain Segera

Logo Carian Domain SegeraAlat carian sangat bagus jika anda sudah mempunyai nama domain tertentu.

Taipkan ke dalam laman web dan anda akan mengetahui sama ada ia sudah digunakan. Sekiranya tidak tersedia, laman web ini akan mencadangkan alternatif serupa yang ada. Ini juga akan memberi tahu anda sama ada nama asal anda akan dilelong.

Sebaik sahaja anda mendapat nama yang betul atau anda memutuskan untuk menawar nama yang sudah digunakan, anda boleh membuat pautan terus ke GoDaddy melalui Pencarian Domain Segera untuk membuat pembelian atau tawaran anda. Anda juga dapat mencari siapa yang memiliki laman web jika digunakan dan mengetahui cara membuat tawaran untuk membelinya jika anda mahu.

13. Saya Mahu Nama Saya

Logo Saya Mahu Nama SayaI Want My Name menawarkan ciri yang serupa dengan Pencarian Domain. Ia berfungsi paling baik bagi mereka yang sudah mempunyai nama domain.

Anda memasukkan alamat domain yang anda harap gunakan dan laman web ini akan memberitahu anda jika ada. Sekiranya nama domain yang anda mahukan sudah diambil, Saya Mahu Nama Saya memberi anda alternatif dan kosnya. Anda juga boleh menyaring dengan menyembunyikan nama domain yang tidak tersedia, jadi anda dapat membaca senarai nama yang berpotensi tanpa meneliti harapan untuk sesuatu yang tidak dapat anda gunakan.

14. Dot-o-Mator

Logo Dot-o-MatorSekiranya anda tidak tahu di mana untuk memulakan ketika membuat nama domain, Dot-o-Mator adalah alat yang bagus untuk dicuba.

Terdapat dua kategori yang membolehkan anda memilih awal dan akhir nama domain anda. Laman web ini kemudian mengembalikan senarai pilihan rawak yang panjang. Ini juga membolehkan anda mengetik perkataan anda sendiri yang berkaitan dengan topik anda.

Sekiranya anda menjumpai sesuatu yang menarik minat anda di antara hasilnya, anda boleh menambahkannya ke Kotak Scratch yang membantu anda mengesan nama kegemaran anda. Laman web ini juga menawarkan Penjana Nama Web 2.0 yang membantu anda menjana nama perniagaan dan nama domain tanpa memasukkan kata kunci.

Laman web ini memberi anda banyak maklumat dan sukar untuk menyusun senarai nama yang panjang, tetapi ini adalah tempat yang baik untuk memulakan jika anda ingin menjana idea baru.

15. Idea Nama Sejuk

logo idea nama sejukCool Name Ideas menampilkan nama perniagaan yang menghasilkan alat yang juga dapat memberitahu anda jika ada nama domain yang berkaitan tersedia. Alat ini unik kerana membolehkan anda menyaring hasil berdasarkan ukuran perniagaan atau asas pelanggan. Ini menjadikannya lebih mudah untuk mencari nama perniagaan hebat yang sudah menarik minat penonton.

Laman web ini mempunyai pilihan lanjutan yang membolehkan anda memilih panjang watak untuk nama anda, serta lokasi kata kunci yang anda pilih. Anda dapat melihat apakah domain tersebut tersedia dan boleh memeriksa Twitter untuk mengetahui apakah nama itu digunakan sebagai orang yang mengendalikannya.

16. DomainWheel

Logo DomainWheelDomainWheel adalah yang terbaru di antara alat yang kami senaraikan. Ini adalah salah satu pilihan terbaik dalam senarai kerana reka bentuknya yang ringkas. Ia juga dilengkapi alat carian yang kuat yang dapat mencadangkan domain yang tersedia untuk dibeli.

Anda mendapat hasil yang diberikan kepada anda dengan peluasan domain peringkat teratas +15, termasuk .com, .net, .org, .info, dan .biz). Anda juga boleh mencari nama baru yang asli. Sekiranya anda sukar memilih nama, alat ini memberikan senarai cadangan dan kata kunci berima yang seharusnya menjadikan laman web anda menarik bagi mesin pencari dan orang.

Kami telah menyediakan lebih daripada selusin penjana nama domain di sini yang diharapkan dapat membantu anda membuat nama yang sesuai untuk perniagaan anda dan juga tersedia untuk pembelian.

Rujukan dan kredit gambar:

 • Terbang.biz
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author