Panduan Permulaan untuk Pengoptimuman Fail Laman Web (70% Pemuatan Lebih Cepat)

Untuk mempercepat laman web anda dan menjimatkan lebar jalur, pemampatan adalah salah satu kaedah yang paling berkesan (dan termudah) untuk mencapainya.

… Namun, banyak pemilik laman web masih tidak mengoptimumkan fail mereka pada tahun 2020, baik kerana mereka tidak tahu betapa pentingnya atau mereka tidak tahu bagaimana.

Untuk membuat cerita pendek, salah satu cara yang paling penting untuk mempercepat kecepatan memuat halaman anda adalah dengan membuat file JavaScript (JS) anda memuat lebih cepat … Dan anda dapat mempercepat JavaScript anda dengan menggunakan pemampatan GZIP.

Sekarang, ini hanya sesuai untuk penyemak imbas moden, tetapi kebanyakan orang di internet menggunakan peranti dan penyemak imbas baru-baru ini. Yahoo dan Google menggunakan pemampatan GZIP.

Tetapi pertama, mari kita buat sedikit konteks.

Langkah # 1: Apa itu Pengekodan Kandungan?

Untuk dapat mengoptimumkan fail laman web anda dengan berkesan, penting untuk memahami konsep yang dikenali sebagai pengekodan kandungan.

Sederhananya, ini digunakan untuk memungkinkan dokumen dikompres tanpa risiko kehilangan identiti jenis media yang mendasarinya. Penyemak imbas anda akan bercakap dengan pelayan web apabila anda meminta fail.

Permintaan HTTP

Pada dasarnya, penyemak imbas memberitahu pelayan apa yang diinginkannya. Pelayan mencarinya dan menemuinya. Penyemak imbas kemudian memuatkannya. Semakin besar fail, semakin lama penyemak imbas memuatkannya.

Jadi, apa yang anda lakukan apabila fail terlalu besar?

Anda akan zip. Apabila anda menghantar fail yang dizip ke penyemak imbas, anda menjimatkan masa muat turun dan lebar jalur.

Terdapat dua elemen yang berkaitan dengan pelayan dan penyemak imbas mengetahui bahawa baik untuk menghantar fail zip:

 • Penyemak imbas memberi tahu pelayan bahawa baik untuk menghantar kandungan yang dimampatkan dengan menghantar tajuk
 • Sekiranya kandungannya dimampatkan, pelayan akan menghantar respons

Sekiranya fail tidak dimampatkan, pelayan tidak akan menghantar tajuk respons pengekodan kandungan. Header penerimaan-pengekodan bukanlah permintaan, tetapi hanya permintaan yang dibuat oleh penyemak imbas.

Penyemak imbas harus berurusan dengan versi berat biasa kerana pelayan tidak menghantar kandungan yang dimampatkan.

Menyiapkan Pelayan

Anda tidak mempunyai kawalan ke atas penyemak imbas. Ia akan menghantar pengepala atau tidak akan menghantarnya. Walau bagaimanapun, anda boleh mengkonfigurasi pelayan yang anda gunakan untuk memastikan kandungan zip dikembalikan selagi penyemak imbas dapat mengatasinya. Ini menghasilkan penjimatan lebar jalur yang ketara.

prestasi web selepas pemampatan

Untuk melakukan ini, aktifkan tetapan pemampatan untuk IIS. Sekiranya anda menggunakan Apache, agak mudah untuk membolehkan pemampatan output. Cukup akses fail .htaccess anda dan tambahkan kod yang betul.

Terdapat dua pilihan pemampatan untuk dipilih dengan Apache:

 • mod_deflate adalah standard dan lebih mudah untuk mengaturnya
 • mod_gzip membolehkan anda memampatkan kandungan dan kelihatan lebih kuat

mudah mengempiskan apache

Tidak kira pilihan mana yang anda pilih, Apache akan melihat apakah penyemak imbas menghantar header untuk pengekodan penerimaan, dan kemudian mengembalikan fail tersebut dalam versi biasa atau versi yang dimampatkan.

Sekiranya penyemak imbas yang lebih lama menimbulkan masalah, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk memperbaikinya dengan menambahkan arahan khas tertentu.

Untuk mengembalikan kandungan yang dimampatkan, anda dapat menggunakan PHP jika anda tidak dapat membuat perubahan pada fail .htaccess anda. Dalam PHP:

<?php if (substr_count ($ _ SERVER [‘HTTP_ACCEPT_ENCODING’], ‘gzip’)) ob_start (“ob_gzhandler”); yang lain ob_start (); ?>

Versi fail yang dikembalikan akan dikembalikan setelah memeriksa tajuk pengekodan penerimaan. Ini serupa dengan membina pelayan web sendiri. Untuk memampatkan output anda, Apache menjadikannya lebih mudah.

Perhatian penting: kebanyakan perisian pembinaan laman web tidak membenarkan penyuntingan peringkat kod (dengan beberapa pengecualian). Di Hosting Canada, kami adalah penyokong kuat untuk mengehoskan laman web anda sendiri, tetapi sedar bahawa ini bukan untuk semua orang. Semasa menggunakan pembangun laman web seperti Squarespace, Wix atau Weebly, permainan peringkat server seperti ini mungkin tidak dapat anda jangkau.

Sahkan Pemampatan Anda

Penting untuk memastikan bahawa anda menyampaikan kandungan yang dimampatkan setelah selesai mengkonfigurasi pelayan anda. Untuk menentukan sama ada halaman anda dimampatkan dalam talian, anda boleh menggunakan ujian GZIP dalam talian.

Dalam penyemak imbas anda, alat pembangun dapat membantu anda dengan ini. Anda ingin pergi ke tab rangkaian, memuat semula halaman dan kemudian klik baris rangkaian halaman tertentu.

Sekiranya kandungannya dihantar dimampatkan, anda akan melihat tajuk “pengekodan kandungan: GZIP”.

tajuk google chrome gzip

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat, anda boleh mengklik ikon untuk “gunakan baris besar”. Ini juga memberikan maklumat mengenai ukuran kandungan sebenar dan ukuran pemindahan yang dimampatkan.

Peringatan yang Perlu Dipertimbangkan

Mampatan memberikan banyak faedah, tetapi ada kekurangan untuk semuanya. Anda ingin mengetahui perkara berikut:

 • Grafik Nisbah MampatanKandungan yang sudah dimampatkan: Sebilangan besar muzik, video dan gambar sudah dimampatkan. Sekiranya anda cuba memampatkannya lagi, ini sebahagian besarnya hanya membuang masa. Dalam kebanyakan kes, anda hanya perlu bimbang untuk memampatkan CSS, HTML dan JavaScript.
 • Penyemak imbas yang lebih lama: Kandungan yang dimampatkan tidak sesuai dengan semua penyemak imbas. Perkara ini berlaku terutamanya untuk penyemak imbas yang lebih tua. Sebagai contoh, anda mungkin mahu mengelakkan pemampatan HTTP jika anda mesti bekerja pada Windows 95 atau dengan Netscape 1.0. Terdapat beberapa peraturan dan panduan untuk mengelakkan pemampatan untuk penyemak imbas yang lebih lama dengan Apache mod-deflate.
 • Beban CPU: Jimat lebar jalur dan gunakan masa CPU semasa anda memampatkan kandungan dalam perjalanan. Memandangkan kepantasan mampatan, pertukaran biasanya dipandang adil. Terdapat cara untuk menghantar versi mampatan dan kandungan statik pra-kompres. Ini secara amnya memerlukan lebih banyak konfigurasi. Ingatlah bahawa orang di internet memiliki rentang perhatian yang pendek, jadi meningkatkan kecepatan untuk pengalaman pengguna yang lebih baik dengan menggunakan kitaran CPU biasanya selalu merupakan ide yang baik.

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Pemampatan GZIP

konsol pemampatan httpPemampatan GZIP menawarkan banyak faedah. Penting untuk mengetahui apakah ini supaya anda dapat mengetahui sepenuhnya mengapa anda harus mula menggunakannya.

Secara purata, menggunakan GZIP untuk memampatkan fail CSS dan HTML anda menjimatkan 50 hingga 70 peratus daripada jumlah saiz fail. Penjimatan saiz fail yang ketara ini menghasilkan pengalaman pengguna yang jauh lebih baik dan cekap di laman web anda.

Teknik ini juga memainkan peranan penting dalam keseluruhan SEO laman web anda. Enjin carian menggunakan algoritma yang kompleks untuk menentukan di mana laman web dan halaman web jatuh dalam hasil carian.

Salah satu elemen yang menjadi lebih penting dengan setiap kemas kini algoritma adalah masa muat halaman web. Enjin carian menggunakan maklumat ini untuk menentukan pengoptimuman keseluruhan laman web.

ujian kelajuan mampatan gzipApabila halaman web dimuat dengan cepat, mereka yang mengunjungi laman web ini tidak perlu menunggu untuk mengakses kandungan yang mereka cari. Ingat bahawa pengguna internet mempunyai jangka masa yang pendek.

Sekiranya halaman web terlalu lama dimuat, pengguna cenderung mengklik dan mencari laman web yang lebih pantas dengan maklumat yang serupa. Enjin carian ingin memberi ganjaran kepada laman web pemuatan yang lebih pantas, sehingga mereka memberikan penempatan hasil carian yang lebih tinggi.

Laman web yang lebih pantas juga meningkatkan penukaran. Ini bermaksud bahawa jika anda mempunyai laman web e-dagang, semakin cepat memuatkannya, semakin tinggi penjualan anda. Sebenarnya, kira-kira 51 peratus orang Amerika mengatakan bahawa sebab nombor satu mereka meninggalkan pembelian adalah laman web yang perlahan.

Kajian kes menunjukkan bahawa anda dapat meningkatkan kadar penukaran anda lebih dari 15 peratus dengan mengurangkan masa pemuatan laman web anda hanya 2.2 saat.

Menyelesaikan masalah dengan Pemampatan GZIP

Seperti semua elemen teknologi, pemampatan GZIP boleh gagal dengan alasan terkecil. Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan sebab kegagalan dapat diselesaikan.

Elemen pertama yang perlu diperhatikan adalah sama ada pemampatan GZIP disokong oleh hos web anda. Walaupun kebanyakan menyokongnya kerana kepentingannya untuk memuatkan halaman, ada beberapa orang terpilih yang tidak peduli untuk memastikan keserasian. Anda boleh menghubungi hos web anda untuk menentukan apakah keserasian GZIP adalah masalah.

Elemen seterusnya untuk diterokai adalah kod anda. Malah satu watak yang salah boleh menimbulkan masalah. Cari watak yang tidak dijawab, ralat sintaks atau kod yang salah bentuk. Semua pengekodan anda mesti berfungsi dengan seni bina anda agar pemampatan berjaya.

Anda hanya boleh memeriksa kod yang anda masukkan dengan PHP atau .htaccess (ini telah dibincangkan di atas). Sekiranya anda tidak dapat menemui masalah, tetapi anda yakin kodnya harus dipersalahkan, pertimbangkan untuk menukarnya sepenuhnya dengan kod lain yang lebih cenderung berfungsi.

Dalam beberapa kes, host web anda mempunyai akses ke fail yang betul untuk membolehkan pemampatan GZIP, tetapi anda tidak melakukannya. Dalam contoh ini, hubungi tuan rumah anda dan minta mereka mengaktifkannya.

Anda telah mengetahui lebih awal dalam artikel ini tentang memeriksa pemampatan GZIP anda. Ini adalah pilihan yang cepat dan mudah untuk menyelesaikan masalah. Umumnya disarankan agar anda melakukan ini terlebih dahulu. Sekiranya masih ada yang salah, periksa dengan host web anda dan nilaikan kod yang anda gunakan.

Sekiranya penyemak imbas anda sudah usang, ini juga boleh menyebabkan masalah dengan pemampatan GZIP. Perkara ini biasa berlaku dengan versi Internet Explorer lama. Sekiranya ramai orang yang mengunjungi laman web anda menggunakan penyemak imbas lama, ini adalah masalah yang mungkin anda harus atasi.

Sekiranya fail di laman web anda sangat besar, ini juga boleh menimbulkan masalah mengenai pemampatan GZIP. Sekiranya anda menggunakan versi GZIP yang lebih lama, had ukuran fail mungkin agak kecil, seperti dua gigabait atau kurang. Oleh kerana itu, anda ingin menentukan had had versi GZIP anda.

Salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan prestasi dan kelajuan laman web anda adalah dengan mengaktifkan pemampatan. Sekarang setelah anda mengetahui cara melakukannya, anda boleh mula memanfaatkan sepenuhnya faedahnya.

Berhati-hatilah dengan peringatan dan pertimbangkannya semasa anda bekerja. Langkah seterusnya adalah menyiapkannya agar pengunjung anda dapat meraih keuntungan.

Faktor kelajuan laman web yang sering diabaikan mempunyai kaitan dengan pilihan syarikat hosting web anda. Ya, memang ada perbezaan yang anda pilih, kerana ada yang berkinerja lebih baik ketika anda meluangkan masa untuk menyusun data.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan saya mengenai cara meningkatkan kelajuan laman web anda.

Rujukan dan kredit gambar:

 • BetterExplained.com
 • OpenSourceVarsity.com
 • Geekeasier.com
 • WebPerformance.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author