Garis Panduan Kebolehcapaian Laman Web Kanada

Pada tahun 2020, terdapat kira-kira 34.56 juta orang Kanada melayari internet pada satu masa. Negara ini juga memiliki salah satu kadar ketersediaan tertinggi, dengan 96 peratus penduduk mempunyai akses internet.

Sama ada anda seorang blogger atau pedagang eCommerce, anda ingin memastikan bahawa kandungan anda mematuhi kepatuhan dengan undang-undang kebolehaksesan Kanada dan bahawa ia berguna dan dapat dijangkau oleh sesiapa sahaja yang ingin mengunjungi halaman anda.

Ini bermakna anda perlu mematuhi garis panduan dari peringkat reka bentuk yang akan memberi orang kurang upaya akses yang sama ke laman web anda. Pengoptimuman Laman, termasuk pemampatan fail laman web, kecekapan hosting, dan keseluruhan pengalaman pengguna harus ditangani dengan cara yang membolehkan pengunjung yang cacat melihat, mendengar, memahami, dan berinteraksi atau menyumbang pada kandungan anda.

Walaupun memastikan anda mempunyai web hosting terbaik yang tersedia akan menyelesaikan banyak masalah, masih ada beberapa perkara yang harus anda pelajari sendiri:

Apakah Kebolehcapaian Laman Web dan Mengapa Penting?

Kebolehcapaian adalah kaedah untuk memastikan pengalaman pengguna yang hebat (UX), tetapi lebih dari itu. Kebolehcapaian laman web merangkumi orang kurang upaya kekal kerana gangguan penglihatan, pendengaran, dan pertuturan, keadaan neurologi, dan mereka yang mengakses internet melalui pelbagai cara yang mungkin menyukarkan interaksi normal.

Termasuk sistem dan peranti lama dengan skrin yang lebih kecil yang tidak menggunakan papan kekunci.

Apabila laman web anda direka dengan panduan akses diikuti, ia juga membantu mereka yang cacat sementara, orang tua, orang yang tinggal di lokasi yang mempunyai masalah hubungan, dan mereka yang mempunyai batasan keadaan, seperti individu yang menggunakan komputer atau peranti lain di tempat yang banyak silau atau sekatan pada kandungan audio.

Infografik mengenai kepentingan kebolehaksesan laman web

Sumber: DMA.org.uk

Memahami bagaimana orang kurang upaya menggunakan laman web sangat bermanfaat untuk mengumpulkan khalayak yang setia.

Agar internet benar-benar terbuka dan dapat digunakan oleh sesiapa sahaja, mengoptimumkan laman web anda untuk dilayari adalah mustahak. Sebenarnya, itu adalah undang-undang di Kanada, di mana lebih daripada enam juta orang yang berumur 15 tahun ke atas tinggal dengan beberapa bentuk kecacatan.

Terdapat beberapa peraturan yang berbeza yang meliputi akses untuk orang kurang upaya. Undang-undang ini berlaku untuk sebarang penerbitan, termasuk bahan pendidikan dan kandungan laman web, dengan beberapa peraturan yang berlaku secara ketat untuk media digital. Matlamat kami adalah untuk memberi anda gambaran umum mengenai garis panduan dan undang-undang kebolehcapaian untuk orang Kanada, dan kemudian merangkumi cara-cara yang boleh anda buat untuk membuat laman web anda benar-benar tersedia untuk seluruh khalayak anda sambil tetap mematuhi undang-undang.

Undang-undang Kebolehaksesan Web Kanada Dipermudah

Bahkan sebelum munculnya era digital, orang Kanada yang kurang upaya dilindungi oleh beberapa undang-undang. Sebilangan besar undang-undang tersebut tetap ada di buku-buku di seluruh provinsi, walaupun undang-undang tersebut telah diperbaharui dan diubah untuk lebih banyak berlaku untuk kebutuhan warga saat ini.

Ada juga sejumlah undang-undang baru yang dibuat yang ditulis untuk memastikan bahawa semua orang Kanada memiliki akses ke kelebihan yang dibawa oleh akses web.

Salah satu undang-undang global yang paling awal datang kepada kami melalui Konvensyen PBB mengenai Hak Orang Kurang Upaya, yang telah diubah secara berterusan selama bertahun-tahun untuk memastikan bahawa pekerja dan warga di seluruh dunia memiliki akses yang sama terhadap teknologi digital.

kebolehcapaian laman web pelbagai aspek

sumber: newtarget.com

Amerika Syarikat juga berada di barisan depan untuk memastikan aksesibilitas kepada semua warga negara, tanpa mengira kemampuan fizikal, memiliki akses yang sama terhadap teknologi. Akta Pemulihan mereka pada tahun 1973 dikemas kini pada tahun 1998. Seksyen 508nya menghendaki agensi persekutuan membuat teknologi elektronik dan maklumat yang sama (EIT) yang dinikmati oleh warganegara AS yang lain kerana tersedia untuk orang kurang upaya.

Sekiranya laman web anda mempunyai jangkauan di luar Kanada, ada baiknya anda melihat senarai semak 508 ini untuk memastikan bahawa pengekodan, pemalam, dan skrip anda memenuhi standard yang dinyatakan dalam pindaan tersebut. Itu tidak rasmi, tetapi berdasarkan 508 garis panduan yang dinyatakan dalam undang-undang.

Untuk tidak dikalahkan oleh jiran kita di selatan, badan perundangan Kanada di seluruh negara telah membuat peraturan dan standard aksesibiliti kita sendiri. Salah satu yang pertama adalah pindaan pada Akta Hak Asasi Manusia Kanada tahun 1985, yang dipinda pada tahun 2016 untuk memberikan garis panduan untuk akses internet.

Kebolehaksesan untuk Ontarians with Disabilities Act (AODA)

Sebagai sebahagian daripada akta ini, pemilik perniagaan Ontario dengan lebih daripada 50 pekerja, sama ada swasta atau bukan keuntungan, sekolah, dan organisasi di sektor awam mesti membuat atau memuat semula kandungan laman web untuk memenuhi garis panduan WCAG 2.0 Tahap A – AA menjelang 1 Januari, 2021. Kandungan ditakrifkan sebagai teks, gambar, video, atau suara.

Akan datang pada tahun 2020, AODA juga akan memerlukan perubahan yang signifikan untuk dimasukkan ke laman web awam, sekolah, dan perniagaan baru atau yang sudah ada pada tahun 2025. Ini termasuk:

 • Membuat bahan latihan dan pendidikan yang mudah dicapai
 • Membuat video yang boleh diakses yang merangkumi kapsyen untuk orang kurang upaya pendengaran dan penerangan untuk pelajar dan kakitangan yang cacat penglihatan
 • Menjadikan semua bahan perpustakaan sekolah boleh diakses
 • Membuat mekanisme dan borang maklum balas yang boleh diakses
 • Membuat bahan kecemasan yang boleh diakses berdasarkan permintaan

Majikan juga harus memastikan bahawa semua manual latihan, komunikasi dalaman, penilaian, dan maklumat tindak balas kecemasan dapat diakses. Ketidakpatuhan dalam salah satu perkara di atas akan mengakibatkan denda mulai dari $ 200 hingga $ 15,000 dolar, bergantung kepada pemilikan / persekitaran laman web dan keparahan ketidakpatuhan.

Akta Kanada yang Boleh Diakses (Bill C-81)

Salah satu undang-undang yang lebih baru, akta ini diusulkan oleh Menteri Sains dan Sukan dan Orang Kurang Upaya pada tahun 2018. Tujuannya adalah untuk memberi panduan untuk pembangun dan pereka laman web dan mempromosikan kemasukan untuk warganegara dan penduduk kurang upaya..

Ia dipilih pada 21 Jun 2019 berikutan Royal Assent, dan pada dasarnya memenuhi syarat yang sama dengan WCAG. Hukuman kerana tidak memenuhi dan mematuhi garis panduan ini boleh mengakibatkan denda hingga $ 250,000.

Kebolehcapaian untuk Akta Manitobans (AMA)

AMA diluluskan oleh provinsi ini pada tahun 2013 untuk memastikan jenis perlindungan dan akses yang sama dengan undang-undang Ontario. Ini dibina berdasarkan lima set piawaian yang memerlukan pencipta laman web, penerbit, dan perniagaan untuk menyediakan akses kepada Manitobans yang kurang upaya..

Ini termasuk ukuran cetakan, warna kontras, dan penggunaan bahasa yang sesuai dengan AODA dan WCAG.

Akta Kebolehcapaian Nova Scotia

Akta ini disahkan dalam undang-undang pada tahun 2017, tetapi sebahagiannya masih dalam proses pembangunan. Nova Scotia mengambil pendekatan “memimpin dengan contoh” dengan membuat semua laman web kerajaan mematuhi piawaian WCAG. Mereka berbeza dari wilayah lain dengan menerapkan jadual pematuhan yang bergantung pada keperluan masing-masing dari 12 standard WCAG.

Hukuman kerana tidak mematuhi adalah denda yang boleh mencapai setinggi $ 250,000. Wilayah ini juga akan memberikan geran kepada pembangun web untuk menolong mereka memenuhi syarat dan mengelakkan hukuman.

Bil, Undang-undang, dan Peraturan Berkaitan

Garis Panduan Kebolehcapaian Kandungan Web 2.0 (WCAG 2.0) adalah satu set standard yang bertujuan untuk membantu pemaju web dan juruteknik reka bentuk memasukkan titik kebolehaksesan untuk akses orang kurang upaya ke kandungan. Ia dibina berdasarkan empat prinsip, yang dapat dirasakan, dapat dikendalikan, kuat, dan dapat difahami, yang mengatur 12 standard untuk reka bentuk web yang dapat diakses.

ikon kebolehcapaian digital

Terdapat juga beberapa tindakan perundangan yang meliputi wilayah-wilayah lain. Salah satu yang paling baru adalah British Columbi Accessibility Act (Bill M 219), yang didasarkan pada panduan yang dikemukakan dalam strategi Accessibility 2024 mereka.

Pembacaan pertama akta ini adalah pada bulan Mei 2018, tetapi belum ada undang-undang. Mengikuti beberapa provinsi Kanada yang lain, kebanyakan yang lain menggunakan peraturan dan undang-undang kebolehaksesan mereka sendiri.

Amalan Terbaik untuk Membuat Laman Web Anda Lebih Mudah Diakses

Menjadikan kandungan web dapat diakses oleh semua orang yang dapat memanfaatkan atau menikmati penggunaannya menjadi perhatian semua orang dari PBB hingga pemerintah tempatan dan pemilik perniagaan.

Semasa membuat laman web, membina akses ke dalam reka bentuk web, selain memastikan laman web anda menyokong alat dan peranti kebolehaksesan, memberikan pengalaman yang lebih memuaskan, membantu penjenamaan, dan memupuk kesetiaan pelanggan.

Ini juga menyediakan asas untuk kemasukan sosial yang membantu orang kurang upaya, orang tua, dan mereka yang tinggal di luar bandar menikmati teknologi yang sama dengan kita yang lain.

Salah satu masalah dengan garis panduan aksesibilitas adalah kesukaran membuat set protokol dan prosedur standard yang akan membolehkan sebilangan besar orang menggunakan teknologi dengan selesa.

Ini telah menyebabkan beberapa inovator teknologi terhebat kami berkumpul dan membuat satu set piawaian terpadu untuk memastikan jumlah kebolehaksesan terhebat di pelbagai peranti dan persekitaran komputer.

Dalam usaha memastikan bahawa anda melayani semua calon pelawat laman web anda, kami dengan bangga menyampaikan beberapa panduan dan amalan terbaik untuk memasukkan aksesibilitas ke dalam laman web anda.

Infografik kebolehaksesan web

Sumber: library.triton.edu

Tipografi dan Kebolehbacaan

Ini adalah elemen utama dalam reka bentuk laman web, dan boleh dikatakan paling penting. Pemilihan saiz dan warna fon, susun atur, dan keseluruhan organisasi dapat menjadikan membaca dan melayari laman web lebih mudah bagi mereka yang cacat penglihatan. Garis panduan teks berikut berdasarkan WebAIM dan dibuat untuk memastikan pematuhan WCAG:

 • Tetap dengan satu atau dua fon besar yang mudah dibaca
 • Gunakan teks sebenar dan bukannya menguburkannya dalam grafik
 • Pastikan terdapat perbezaan yang cukup antara warna fon dan latar belakang
 • Gunakan ukuran fon yang relatif, dan elakkan fon kecil, mewah, atau halus
 • Hadkan variasi seperti huruf CAPS, tebal, atau huruf miring
 • Jangan gunakan teks yang berkelip atau bergerak
 • Elakkan hanya menggunakan ukuran, warna, atau gaya fon untuk menyampaikan makna teks

Membina Tajuk yang Boleh Diakses

Tajuk adalah salah satu cara terbaik untuk menyediakan kandungan anda dengan struktur yang mudah diikuti untuk pengunjung yang cacat penglihatan. Ini meningkatkan aliran dan kebolehbacaan, dan memberi pembaca pilihan dan arah navigasi yang jelas.

Organisasi W3 telah membuat pedoman untuk membuat tajuk HTML yang meliputi ukuran, penempatan dan penggunaan yang optimum. Tajuk terbesar harus disediakan untuk bahagian atas halaman, dengan ukuran bertahap, berturut-turut menandakan perenggan dan bahagian.

Susun atur Kandungan, Warna, dan Imej

Buta Warna boleh menjadikan laman web yang paling elegan mungkin sukar dilihat jika pertimbangan yang teliti tidak diambil ketika memilih skema warna. Tidak ada satu pun bentuk buta warna, jadi tidak ada penyelesaian satu ukuran.

Walau bagaimanapun, peraturan umum untuk memastikan pengalaman yang bermakna adalah pilih teks yang menonjol dengan latar belakang yang baik, dan gunakan warna gelap terhadap warna yang lebih ringan.

Ini adalah kes di mana menggunakan alat untuk mengukur kontras sangat membantu. Anda akan menjumpainya di bahagian sumber di bawah. Imej harus berukuran baik, jarang digunakan, dan disertakan pada alt-text untuk tujuan pengindeksan dan deskriptif yang tepat. Jadikan sebarang kandungan boleh diubah ukurannya pada semua jenis layar tanpa mempengaruhi susun atur atau fungsi.

mengoptimumkan gambar untuk dilayari

sumber: kinsta.com/blog/

Mengenai tata letak, adalah peraturan yang baik bagi semua pengunjung untuk menggunakan blok teks kecil dan font berukuran baik, menggabungkan banyak ruang putih, dan menggunakan senarai peluru dan tajuk untuk memecah dan menentukan kandungan. Cuba elakkan penggunaan jadual kecuali jika mereka benar-benar diperlukan untuk jenis kandungan anda.

Menggabungkan Kandungan Video yang Boleh Diakses

Mengenai video, terdapat tiga bidang pertimbangan utama: kapsyen, penerangan, dan transkripsi. Kapsyen harus diselaraskan dengan kata-kata yang dituturkan di video, mereka harus sama dengan yang didengar oleh mereka yang tidak mengalami gangguan pendengaran, dan akses harus dilakukan dengan butang beralih sederhana.

Elakkan menambahkan video dengan ciri autoplay, kerana orang yang tidak berpandangan mungkin tidak dapat mencari mekanisme untuk menghentikan ulangan.

Sebarang transkrip hendaklah terletak di bawah skrin tontonan video dan dibina sedemikian rupa sehingga pembaca akan mempunyai gambaran sebenar kandungan video. Ini bermaksud bahawa kata-katanya harus tepat, dan tindakan atau isyarat penting harus dimasukkan dalam transkrip.

berita transkrip video automatik

sumber: telestream.net

Penerangan audio membolehkan individu buta dan cacat penglihatan menikmati intipati kandungan video. Segala tindakan atau perwakilan yang tidak diceritakan harus dijelaskan dengan cara yang jelas dan ringkas yang menyampaikan tindakan yang berlaku di video.

Memastikan Kebolehcapaian Papan Kekunci

Salah satu kaedah input yang paling asas adalah papan kekunci, Untuk memastikan bahawa laman web anda benar-benar dapat diakses, pastikan bahawa tiada kandungan yang dapat dilayari hanya melalui tetikus.

Aksesibilitas papan kekunci disokong dengan membuat teks dan bidang navigasi lain yang sesuai dengan fitur tab, yang dapat mengurangkan masalah dengan menggunakan butang atau menu tanpa tetikus. Anda boleh mengujinya di setiap laman web anda dengan mencabut tetikus dan mencuba mengakses semua ciri dan fungsi.

Membuat Dokumen yang Boleh Diakses

Sebilangan besar kandungan laman web merangkumi dokumen atau bentuk teks, dan terdapat banyak dokumen yang dihasilkan secara digital yang diperlukan oleh orang Kanada untuk menjalankan perniagaan. Untuk memastikan bahawa fail PDF dan jenis dokumen lain dapat diakses, mereka harus:

 • Bersikap jelas dan ringkas
 • Gunakan tajuk dan format lain yang meningkatkan aliran
 • Bina kandungan dalam bentuk senarai bila boleh
 • Bahasa tag yang digunakan untuk membantu pembaca skrin menentukan tanda baca yang betul
 • Masukkan teks alt untuk mengenal pasti gambar

Merancang Bentuk yang Boleh Diakses

Hampir semua laman web merangkumi beberapa bentuk, sama ada anda meminta pengunjung melanggan laman web anda, membuat akaun, mengeluarkan tiket meja bantuan, atau menjual barang dagangan. Semasa menambahkan borang ke kandungan anda, pastikan bahawa medan cukup besar untuk dibezakan, setiap bahagian dilabel dengan jelas, dan pastikan bahawa label ada di sebelah medan yang sesuai.

Arahan dan maklumat tambahan lain mestilah senang dicari, difahami dan dibaca.

Sumber untuk Meningkatkan Kebolehcapaian Laman Web

Sebagai tambahan kepada garis panduan mengenai pembinaan dan reka bentuk laman web, terdapat sejumlah sumber untuk membantu pemaju menjaga kepatuhan sambil membuat laman web berfungsi dan menyenangkan secara estetik yang dapat digunakan untuk semua.

 • Dokumen yang boleh diakses dengan MS Word: Oleh kerana ini adalah salah satu aplikasi pemprosesan data yang paling meluas, panduan ini menunjukkan kepada anda cara memastikan bahawa dokumen Word anda memenuhi garis panduan kebolehaksesan. Terdapat juga panduan untuk menukar dokumen Word anda ke format PDF tanpa kehilangan aksesibilitas, dan panduan untuk Adobe Acrobat Pro, InDesign, dan memperbaiki fail Adobe PDF yang tidak dapat diakses.
 • Merancang laman web untuk orang buta dan cacat penglihatan: Panduan ini memberikan panduan berguna untuk menggunakan SEO untuk meningkatkan aksesibilitas, merancang untuk pembaca skrin, dan cara membuat kandungan untuk buta warna.
 • Alat kebolehaksesan gelombang: Apabila anda ingin menilai laman web anda dengan tepat untuk masalah kebolehaksesan, alat ini akan membantu.
 • Pemapar kebolehaksesan: Dengan alat ini, pembangun dapat memaparkan dan memeriksa data API dari penyemak imbas untuk mengesahkan bagaimana maklumat ini menyampaikan teknologi bantu.
 • W3C Wiki: Bahagian mengenai ujian kebolehaksesan memberikan panduan tentang kapan menjalankan ujian kebolehaksesan dan bagaimana ia harus dilakukan untuk hasil terbaik.
 • Pemeriksa Kontras WebAIM: Alat ini membolehkan anda menguji warna latar depan dan latar belakang untuk memastikan warna tersebut memenuhi piawai kontras untuk WCAG 2.0.
 • Video yang Boleh Diakses DigitalGOV 508: Menunjukkan cara menggunakan pemain video yang mematuhi 508.
 • NVDA (Akses Desktop NonVisual): Ini adalah alat kebolehgunaan percuma yang serupa dengan Alat VoiceOver untuk Mac.
 • Alat pembangun kebolehaksesan: Sambungan Chrome untuk pembangun untuk memeriksa masalah kebolehaksesan laman web.
 • Kebolehcapaian Kandungan Web dan Web Mudah Alih: Ini adalah panduan hebat untuk menguji kebolehaksesan pada platform mudah alih. Ia boleh digunakan bersama dengan Panduan Amalan Terbaik Web Mudah Alih.

Pemikiran Akhir

Pematuhan bermaksud memasukkan aksesibilitas ke dalam reka bentuk anda sejak awal. Walau bagaimanapun, merancang untuk mendapatkan akses tidak semestinya anda harus bermula dari awal. Semua cadangan dan amalan terbaik yang diperincikan di atas dapat dilaksanakan ke dalam laman web anda pada bila-bila masa.

Petua: Sebilangan besar pembangun laman web yang sangat tinggi sudah mengikuti kebolehcapaian. Sekiranya anda tidak berpengalaman dengan pengurusan backend, sebaiknya periksa perisian tersebut sebelum mencuba sendiri.

Kami berharap maklumat dan pautan ke sumber ini berguna untuk membolehkan anda menghasilkan kandungan dan susun atur terbaik, dan dapat dinikmati oleh sesiapa sahaja yang melalui halaman anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author