Cara Membina Laman Web Dari Awal

Ingin membina laman web dari awal, tetapi tidak tahu bagaimana? Anda berada di tempat yang betul, kami telah menulis panduan 7000+ perkataan yang komprehensif ini hanya untuk anda! Tidak masalah sama ada anda mahu memulakan blog atau membuat laman web untuk perniagaan anda. Pada akhirnya, anda akan mempunyai laman web yang berfungsi sepenuhnya, dan anda akan tahu bagaimana melakukan penyesuaian reka bentuk asas dan menambahkan kandungan.

Tidak, tidak sukar untuk dilakukan. Dan tidak, anda tidak memerlukan kemahiran mengekod dan merancang untuk membuat laman web yang cantik dan profesional.

Dengan kaedah yang akan kita bahas dalam artikel ini, anda dapat memasang laman web yang berfungsi dalam lebih kurang satu jam (dari awal hingga akhir). Kami tidak akan menggunakan pengekodan HTML atau CSS (yang terlalu lama), jadi yang perlu anda lakukan hanyalah mengikuti langkah-langkah yang akan kami berikan, klik di sini, dan klik di sana sehingga anda selesai.

Sekiranya anda mengikuti semua yang kami katakan dalam artikel ini, anda akan mempunyai domain dan laman web WordPress anda sendiri tanpa perlu menyewa pereka web profesional (yang mahal, anda tahu).

Cara membuat laman web

Contents

Mengapa Kami Menggunakan WordPress

Sebelum perkara lain, kami ingin anda mengetahui bahawa kami akan menggunakan platform WordPress untuk membuat laman web anda. Ya, ada platform lain (juga disebut sistem pengurusan kandungan atau CMS) – tetapi kami percaya (melalui pengalaman) bahawa ini adalah pilihan terbaik sekarang untuk membina laman web.

Lihat statistik pengguna terbaru dari BuiltWith (alat hebat yang dapat memberitahu anda teknologi apa yang digunakan oleh laman web tertentu, yang pasti disyorkan untuk memberikannya putaran).

 • * WordPress – 52%
 • ** Wix – 7%
 • * Joomla – 4%
 • ** SquareSpace – 4%
 • * Progress Sitefinity – 4%
 • ** Weebly – 2%

Rujukan:

* Percuma
** Dibayar

Logo WordPress

Seperti yang anda lihat, banyak pemilik, pembangun, dan pereka laman web lebih suka menggunakan platform WordPress. Kami memberitahu anda, sangat mudah digunakan apabila anda membandingkannya dengan pembangun laman web dan platform CMS yang lain. Dan tentu saja, lebih mudah dan pantas berbanding jika anda memulakan laman web dari awal dengan menggunakan HTML dan CSS. Sekiranya anda bukan pakar dalam pengekodan, anda mungkin berakhir dengan laman web yang kelihatan biasa-biasa saja. Walaupun dengan WordPress, bahkan pemula boleh membuat laman web yang kelihatan profesional dan menarik dengan memilih tema WordPress yang baik.

Kebaikan dan Keburukan Menggunakan WordPress

Anda mungkin tertanya-tanya apakah kebaikan dan keburukan dalam hal penggunaan WordPress. Oleh itu, kita akan mengatasi perkara-perkara di bahagian ini.

Pertama-tama kita akan melihat kebaikannya:

 • Percuma – Ya, PERCUMA. Itu sahaja yang mengatakan banyak, bukan? Anda juga dapat memperluas fungsi laman WordPress anda dengan menggunakan alat tambah PERCUMA dalam bentuk pemalam. Dan, anda juga mendapat sokongan PERCUMA dari pemaju itu sendiri dan sesama pengguna. Sebenarnya, anda akan menemui banyak tutorial WordPress di YouTube sahaja.
 • Fleksibel – Dengan tetapannya yang dapat disesuaikan, anda boleh menggunakan WordPress untuk perniagaan kecil dan juga besar. Ia juga merupakan platform popular untuk kedai dalam talian.
 • Tidak memerlukan pengetahuan / kemahiran pengekodan – Mempelajari HTML / CSS memerlukan masa berbulan-bulan sebelum anda dapat membina laman web yang kelihatan baik. Dengan WordPress, anda boleh meletakkan laman web yang berfungsi dalam satu jam – atau sehari, jika anda benar-benar ingin menyesuaikan banyak tetapan di laman web anda. Walau apa pun, anda boleh yakin bahawa laman web anda akan kelihatan profesional (seperti yang telah dilakukan oleh profesional!).
 • Tema dan plugin yang berpatutan – WordPress dilengkapi dengan tema percuma, tema berpatutan, dan tema mahal (tema premium boleh berharga $ 100 atau lebih). Walaupun banyak plugin percuma (dengan pilihan untuk menderma), ada juga plugin berbayar yang boleh anda pilih. Namun, ingat bahawa anda boleh melakukannya dengan sangat baik (sebenarnya) dengan yang percuma dan berpatutan.
 • Mesra pengguna – Pemula dengan mudah menggunakan WordPress. Profesional (bahkan mereka yang mempunyai kemahiran pengekodan) juga menghargai ciri WordPress yang cepat dan menjimatkan masa.

Dan sekarang, untuk keburukan:

 • Keluk pembelajaran – Memerlukan sedikit masa dan kesabaran untuk menguasai sepenuhnya penggunaan WordPress – tetapi itulah yang diharapkan dari tugas baru. Jadi, jika ini pertama kalinya anda menggunakannya, jangan mengharapkan berjalan-jalan di taman. Walau bagaimanapun, dengan catatan tutorial ini, seperti kami berada di sisi anda. Kami akan membantu anda dan membantu anda melaluinya (yang akan menjadikan keluk pembelajaran menjadi lebih mudah).
 • Bug – Baiklah, beberapa tema dan pemalam WordPress boleh mempunyai pepijat. Walau bagaimanapun, pembangun mereka sentiasa berusaha mengemas kini dan menyempurnakan perisian mereka dari pepijat. Bug juga biasa (dan boleh dijangkakan) di internet. Oleh sebab itulah, kami selalu menyarankan untuk memeriksa ulasan dan penilaian pengguna semasa memilih dan menggunakan tema (serta pemalam).

Baiklah, kami telah mempertimbangkan kebaikan dan keburukan penggunaan WordPress dan mengesyorkannya untuk pemula dan pembangun web profesional. Ini hanya menjadikan keseluruhan kerja membuat laman web lebih cepat dan lebih mudah. Belum lagi dengan plugin yang mudah (seperti Yoast SEO), anda akan mempunyai laman web yang disukai oleh Google dan juga mesin pencari lain.

Cara Membuat Laman Web – Panduan Langkah demi Langkah Anda

Inilah kami – persiapkan diri anda untuk membuat laman web anda. Ini adalah langkah asas untuk diikuti:

 1. Daftarkan nama domain dan dapatkan hosting web.
 2. Sediakan laman web anda.
 3. Reka laman web anda.
 4. Tambahkan kandungan ke laman web anda.
 5. Tambahkan pemalam ke laman web anda.

Kami akan menyelesaikannya secara terperinci di bawah (bersama dengan arahan langkah demi langkah). Ini sangat mudah dilakukan kerana kami mempermudah langkahnya. Kemudian setelah anda selesai, dan laman web ini disiarkan secara langsung, kami menambahkan 20 langkah tambahan yang perlu diambil agar anda berada di kaki kanan (ini adalah pilihan tetapi boleh menjadikan hidup anda lebih mudah).

1. Daftarkan Nama Domain dan Dapatkan Web Hosting

Hosting Web SiteGround

Mengapa anda mesti mendapatkan nama domain dan hosting web? Anda tidak mempunyai pilihan :).

 • Nama domain – Ini adalah URL atau alamat internet anda. Ia kelihatan seperti ini: www.yourwebsite.com.
 • Web hosting – Anda memerlukan perkhidmatan ini untuk menjadikan kandungan laman web anda dapat dilihat di web. Penyedia hosting web anda adalah penyedia yang sebenarnya menghoskan fail laman web anda.

Untuk merebut nama domain dan hosting, kami sangat mengesyorkan pergi dengan SiteGround. Mereka adalah penyedia hosting keseluruhan terbaik, disyorkan secara rasmi untuk WordPress, oleh WordPress, dan mereka mempunyai banyak pusat data di seluruh dunia untuk meminimumkan masa memuatkan laman web. Mereka berdua boleh mendaftarkan nama domain anda dan menjadi tuan rumah laman web baru anda. Sekiranya anda ingin membuat kajian lebih lanjut, kami mempunyai perbandingan umum hosting web, satu untuk Australia, Kanada dan banyak lagi.

Nota: Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain dengan pendaftar domain yang lain (seperti NameCheap, GoDaddy, dll) dan ingin menggunakannya, anda masih boleh mengikuti tanpa masalah, tetapi hanya perlu masuk ke akaun pendaftar anda, pergi ke server nama domain anda tetapan dan tampal pelayan nama SiteGrounds di sana setelah anda membeli pakej hosting anda dari SiteGround (maklumat lebih lanjut di sini).

Untuk meneruskan mendapatkan nama domain dan hosting web, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke siteground.com
 2. Pergi ke tab hosting.
 3. Klik Web Hosting.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke halaman dengan 3 pilihan:
 • Memulakan
 • TumbuhBesar
 • GoGeek

Kami mencadangkan memilih pilihan pertama (Permulaan). Pakej Permulaan sangat sesuai untuk pemula. Perlu diingat bahawa anda sentiasa dapat meningkatkan atau menurunkan rancangan anda kapan saja (mengikut keperluan).

Pakej hosting tapak web

 1. Klik Dapatkan Pelan
 2. Langkah # 5 akan membawa anda ke halaman Pilih Domain mereka. Klik “Daftarkan domain baru” jika anda belum mempunyai nama domain. Sekiranya anda sudah memiliki nama domain dan hanya memerlukan web hosting, klik “Saya sudah memiliki domain.”
 3. Fikirkan nama domain dan masukkan di ruang kosong. Contohnya, xyzcompany.
 4. Secara lalai, peluasan (bahagian akhir alamat laman web anda) ditetapkan pada .com. Biarkan saja, walaupun anda dapat melihat bahawa anda mempunyai pilihan lain.
 5. Klik Teruskan. Langkah ini akan membawa anda ke halaman Tahniah (kerana memilih nama domain yang tersedia).

Catatan:

 • Nama domain anda akan bergantung pada jenis laman web anda – misalnya jika itu adalah laman Syarikat atau blog peribadi. Anda boleh memilih untuk menggunakan nama Syarikat anda untuk laman web perniagaan atau nama anda sendiri untuk laman web peribadi.
 • Kami mencadangkan pergi untuk .com (pilihan pertama), .net (pilihan kedua), atau .org (pilihan ketiga). Ini adalah yang paling biasa digunakan dan dianggap sudah terkenal oleh banyak orang (kami prihatin dengan penjenamaan dan kewibawaan di sini).
 • Mempersiapkan beberapa nama domain (pilihan) kerana memilih nama domain yang tersedia boleh menjadi sukar. Main dengan beberapa pilihan dan anda pasti akan mendapat yang terbaik (yang ada) untuk anda.

Maklumat akaun laman web

 1. Setelah menyelesaikan langkah # 9, anda akan dibawa ke halaman Ulasan dan Selesaikan. Isi semua maklumat yang diperlukan seperti berikut:
 • Maklumat akaun – Alamat e-mel dan kata laluan anda.
 • Maklumat pelanggan – Negara anda, nama pertama, nama belakang, alamat, nombor telefon, dll.
 • Maklumat pembayaran – Nombor kad kredit anda, kadaluarsa kad, dll.
 • Maklumat pembelian – Rancangan anda (StartUp, jika anda mengikuti cadangan kami). Anda juga perlu memilih dari menu lungsur Period jangka masa untuk perkhidmatan hosting anda (mis. 12 bulan).
 • Perkhidmatan Tambahan – Pastikan terdapat tanda semak di kotak semak Pendaftaran Domain. Kami juga mencadangkan agar mendapatkan pilihan privasi domain (klik pada kotak centang) untuk merahsiakan maklumat pendaftaran anda (tidak ada yang akan mengetahui siapa pemilik laman web anda – untuk perlindungan anda daripada spam).

Maklumat pembelian tapak web

 1. Langkah # 10 akan menunjukkan kepada anda jumlah keseluruhan kos pembelian / perkhidmatan anda. Anda juga perlu mengesahkan (dengan mencentang kotak centang) bahawa anda telah membaca Syarat Perkhidmatan mereka.
 2. Klik pada butang Bayar Sekarang untuk menyelesaikan proses mendapatkan nama domain dan perkhidmatan hosting anda dari SiteGround.

Nota: Setelah menyelesaikan langkah-langkah di atas, anda akan mempunyai nama domain dan hosting web. Selamat bertunang!

Tapak Tapak Bayar Sekarang

2. Siapkan Laman Web Anda

Pemasangan Alat WordPress

Sekarang anda mempunyai nama domain dan hosting web, sudah tiba masanya anda membina laman web anda dengan memasang WordPress. Jangan risau, ada pilihan pemasangan satu klik yang membolehkan anda menyiapkan WordPress dengan cepat (sekali lagi, tidak memerlukan kemahiran pengekodan). Terdapat 2 kaedah untuk dipilih:

 • Kaedah 1 – Melalui pemasangan satu klik
 • Kaedah 2 – Melalui pemasangan Softaculous

Kami akan menunjukkan kepada anda butiran langkah demi langkah di bawah.

SiteGround cPanel

Kaedah 1 – Melalui Pemasangan Satu Klik

 1. Log masuk ke akaun Siteground anda. Gunakan kelayakan pada langkah # 10 di bahagian sebelumnya (Maklumat akaun). Ingat, ini (akaun SiteGround anda) adalah tempat anda akan pergi untuk membeli domain (tambahan) dan meningkatkan atau menurunkan rancangan anda. Perhatikan bahawa anda tidak akan dapat mengakses laman web WordPress anda dengan butiran yang sama (kami akan membincangkan lebih lanjut mengenai kelayakan WordPress anda kemudian dalam siaran ini).
 2. Klik pada Akaun Anda.
 3. Klik Urus Akaun. Anda akan melihat gabungan akaun domain dan hosting anda di sini.
 4. Klik pada butang cPanel di sebelah domain dan pakej hosting anda (butang berwarna oren).
 5. Klik Akses cPanel dengan Selamat.
 6. Klik Teruskan.
 7. Langkah # 6 akan membawa anda ke halaman dengan banyak barang. Cari bahagian Alat WordPress dan klik pada WordPress.
 8. Langkah # 7 akan membawa anda ke halaman Pemasangan WordPress. Klik pada butang Pasang yang terletak di kiri atas. Anda juga mempunyai pilihan untuk mengklik pada butang Pasang Sekarang di bawah halaman (mereka sama).
 9. Langkah # 8 akan membawa anda ke halaman di mana anda dapat menyesuaikan tetapan WordPress anda. Lakukan perkara berikut:
 • Dalam menu lungsur turun protokol domain, pilih ini: http: // www.
 • Untuk pilihan Direktori, kosongkan.

Pemasangan Satu Klik WordPress

 1. Tatal ke bawah pada halaman semasa sehingga anda melihat Tetapan Laman. Di sini, anda akan menyesuaikan nama dan keterangan laman web anda – untuk pelawat laman web anda dan untuk tujuan SEO (ini akan muncul dalam carian). Inilah perkara yang perlu dilakukan:
 • Nama Tapak mengatakan “Blog Saya” – ubah menjadi nama laman web sebenar anda seperti nama domain anda (mis. Syarikat XYZ).
 • Penerangan Laman web mengatakan “Blog WordPress Saya” – ubah ke keterangan laman web anda sendiri (mis. Kedai Dalam Talian Pakaian).
 • Tukar nama pengguna Pentadbir menjadi salah satu pilihan anda. Anda akan menggunakan bukti kelayakan ini untuk mengakses laman WordPress anda.
 • Tukar kata laluan Pentadbir ke yang baru (mestilah kuat dan sukar ditebak). Anda akan menggunakan kata laluan ini dengan nama pengguna Pentadbiran di atas untuk mengakses bahagian belakang laman web anda.
 • Untuk pilihan e-mel, anda boleh meninggalkannya sebagaimana adanya dan hanya meneruskan e-mel yang diterima ke akaun e-mel anda untuk laman web anda. Anda juga dapat memilih untuk mengubahnya menjadi e-mel semasa dan menerima pesanan anda secara langsung di akaun e-mel tersebut.
 1. Klik Simpan.
 2. Langkah # 11 akan membawa anda ke halaman Tahniah (kerana menyelesaikan pemasangan WordPress).

Catatan:

 • Dengan menggunakan contoh sebelumnya, pelawat laman web anda akan pergi ke sini (ini adalah URL laman web anda):

http://www.xyzcompany.com.

 • Masih menggunakan contoh yang sama, anda akan pergi ke sini untuk mengedit laman web anda (ini adalah URL Pentadbiran anda):

http://www.xyzcompany.com/wp-admin.

Catatan: Ini adalah bahagian belakang laman web anda dan anda perlu log masuk di sini jika anda ingin menghantar sesuatu yang baru atau bermain dengan tetapan laman web anda.

 • Untuk log masuk ke Papan Pemuka Pentadbir WordPress anda, gunakan URL Pentadbir anda dan masukkan nama pengguna dan kata laluan Pentadbir anda (lihat langkah # 10). Selepas itu, anda masuk!

Kaedah 2 – Melalui Pemasangan Softaculous

Walaupun kami sangat mengesyorkan menggunakan Kaedah 1 (Pemasangan Satu Klik WordPress), kami ingin menunjukkan pilihan anda yang lain. Kali ini, anda perlu memasang WordPress melalui penggunaan Softaculous.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan kaedah ini:

 1. Lakukan langkah # 1 hingga # 6 dalam kaedah pertama.
 2. Di bawah bahagian AutoInstallers, cari ikon Softaculous dan klik padanya.
 3. Langkah # 2 akan membawa anda ke halaman di mana anda boleh memilih perisian yang ingin anda pasang. Cari WordPress dan klik padanya.
 4. Lakukan langkah # 8 hingga # 11 dalam kaedah pertama.

Catatan: Langkah # 4 akan membawa anda ke halaman Tahniah (kerana berjaya memasang WordPress).

Butang Pasang WordPress

3. Reka Laman Web Anda

Merancang laman web anda sangat bergantung pada tema anda (tema yang anda pilih, tepat). Tema tertentu yang anda pilih akan menentukan sebahagian jenama anda.

Anda benar-benar harus meluangkan banyak masa dan usaha untuk mencari tema WordPress yang sesuai untuk laman web anda (jika anda membina laman web perniagaan, anda harus mencari tema perniagaan misalnya). Namun, untuk bahagian ini, kami tidak akan menghabiskan banyak masa dalam memilih tema (ini hanya dimaksudkan sebagai contoh untuk anda ikuti). Selain itu, anda boleh menukar tema anda di lain masa – jadi, pilihlah apa sahaja yang cantik dan menarik bagi anda.

Secara lalai, pemasangan WordPress anda sudah dilengkapi dengan tema yang siap digunakan. Sekiranya anda mahu, anda boleh menyelesaikannya. Namun, kami mengesyorkan memilih tema WordPress yang lain (kerana tema lalai biasanya digunakan dan kami mahukan laman web yang kelihatan unik, bukan?). Oleh itu, teruskan dan pilih tema untuk laman web anda dan ingat perkara berikut:

 • Terdapat lebih daripada 1,500 tema WordPress untuk dipilih.
 • Banyak tema WordPress percuma.
 • Tema WordPress sangat disesuaikan sehingga anda benar-benar dapat membuat laman web yang kelihatan unik.

Untuk memberi anda idea, kami akan memasang tema sekarang. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Log masuk ke laman WordPress anda menggunakan URL Pentadbir anda (tentu saja menggunakan nama pengguna dan kata laluan Pentadbir anda).
 2. Di Papan Pemuka WordPress anda, pergi ke Penampilan (terdapat di menu bar sisi kiri).
 3. Klik pada Tema.
 4. Klik Tambah Tema Baru.
 5. Di halaman Tambah Tema, cari bidang carian dan taip kata kunci untuk tema pilihan anda. Untuk contoh ini, kami akan memasukkan kata kunci ini: biru, dua lajur.
 6. Lihat hasilnya dan pilih tema. Untuk kata kunci yang kami gunakan, 2 hasil muncul – kami akan mencari tema Blue Planet.
 7. Klik Pasang.
 8. Selepas pemasangan berjaya, klik Aktifkan.

Tema WordPressCatatan:

 • Langkah # 8 secara automatik akan menukar tema laman web anda dari yang lalai menjadi yang baru.
 • Anda boleh menukar tema tanpa kehilangan kandungan sebelumnya.
 • Sekiranya terdapat beberapa kandungan yang hilang (semasa menukar tema), pilih yang lain (2 tema mungkin tidak sesuai antara satu sama lain).

4. Tambahkan Kandungan ke Laman Web Anda

Untuk langkah ini, anda akan belajar tentang menambahkan halaman ke laman web anda, membuat menu, menambah catatan, dan mengedit catatan.

Langkah Menambah Halaman Asas di Laman Web Anda

Mempunyai halaman di laman web anda akan menjadikannya lebih teratur dan menarik bagi penonton anda. Halaman ini juga mewakili bahagian dan fungsi tertentu di laman web anda. Untuk menambah halaman, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke URL Pentadbir WordPress anda.
 2. Di Papan Pemuka anda, pergi ke Halaman (terdapat di menu di bar sisi kiri).
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke halaman yang kelihatan seperti Microsoft Word. Di kawasan Tajuk, tulis tajuk halaman (mis. Tentang). Di kawasan teks, masukkan mesej anda (dalam contoh ini, mengenai laman web, Syarikat atau perniagaan anda).
 5. Klik Terbitkan.

Langkah Membuat Menu di Laman Web Anda

Menu WordPressMempunyai menu untuk navigasi akan memudahkan pengunjung laman web anda untuk mencari apa yang mereka cari semasa berada di laman web anda. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Penampilan (terletak di bar sisi kiri).
 3. Klik Menu.
 4. Klik Buat Menu Baru dan beri nama seperti Menu Utama atau Menu Utama. Perhatikan bahawa beberapa tema sudah mempunyai menu lalai.
 5. Tambahkan item ke menu dengan mengklik halaman yang telah anda buat (terletak di sebelah kiri). Anda boleh mengklik pada halaman Tentang dan halaman lain yang mungkin telah anda buat pada saat anda membuat menu anda. Perhatikan bahawa anda boleh menambahkan halaman baru pada menu anda dengan mudah apabila tersedia.
 6. Setelah semua halaman yang diperlukan diperiksa, klik Tambah ke Menu.
 7. Klik Simpan.

Catatan:

 • Untuk menyusun semula item dalam menu anda, seret dan lepaskan item tersebut (atas dan bawah).
 • Pilih di mana anda mahu menu anda muncul dengan mengklik tab Urus Lokasi.

Langkah Menambah Catatan ke Laman Web Anda

Untuk menambahkan artikel baru di laman web anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Cari bahagian Catatan dalam menu (bar sisi kiri).
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Di halaman penyunting, masukkan tajuk dan isi artikel.
 5. Pilih kategori artikel dari senarai Kategori (sebelah kanan) dengan mengklik kotak pilihan.
 6. Klik Terbitkan.

WordPress Tambah Catatan Baru

Langkah Mengedit Catatan di Laman Web Anda

Kadang kala, anda perlu mengedit catatan untuk pembetulan dan kemas kini. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Catatan (di menu bar sisi kiri).
 3. Klik pada Semua Catatan.
 4. Pada senarai catatan, cari siaran yang akan diedit dan klik edit (terdapat di bawah tajuk siaran).

5. Tambahkan Plugin ke Laman Web Anda

Plugin WordPress Tambah Baru

Plugin adalah peluasan WordPress yang bertujuan untuk meluaskan ciri dan fungsi tema. Sekiranya anda memerlukan ciri tertentu yang tidak terdapat dalam tema semasa / pilihan anda, anda boleh menggunakan pemalam.

Sebenarnya, menambahkan pemalam ke laman WordPress anda akan membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya tema anda. Sebenarnya, kami tidak tahu ada pengguna WordPress yang tidak menggunakan pemalam. Selain berguna, kebanyakan plugin percuma (ada yang mempunyai pilihan untuk menderma).

Berikut adalah langkah-langkah memasang pemalam:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Plugin (terdapat di menu di bar sisi kiri).
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Di halaman Tambah Baru, cari pemalam dengan memasukkan namanya (mis. Borang Hubungan 7). Anda juga boleh memasukkan kata kunci jika anda tidak mencari pemalam tertentu (mis. Borang hubungan).
 5. Apabila hasilnya ditunjukkan, klik pada pemalam.
 6. Klik Pasang.
 7. Klik Aktifkan.

Cara Memasang Borang Kenalan 7

Borang Hubungan WP 7

Kami menggunakan Borang Kenalan 7 dalam contoh di atas (untuk mencari pemalam borang kenalan) kerana ini adalah borang hubungan paling popular untuk WordPress sekarang. Dengan pemalam ini (seperti kebanyakan pemalam borang kenalan), pelawat laman web anda akan dapat menghantar e-mel kepada anda secara langsung dari laman web anda (selamat, berkesan, dan pantas).

Untuk memberi anda contoh cara memasang pemalam, kami akan memberi anda langkah-langkah bagaimana memasang Borang Kenalan 7 di bawah.

 1. Log masuk ke Papan Pemuka Pentadbiran WordPress anda.
 2. Pergi ke Plugin (terdapat di menu bar sisi kiri).
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Pada halaman Tambah Baru, cari kotak carian dan ketik “Borang Kontak 7.”
 5. Apabila anda melihat plugin Contact Form 7, klik pada Install Now untuk memuat turunnya.
 6. Setelah berjaya memasangnya, klik Aktifkan.
 7. Kembali ke Papan Pemuka anda dan klik Kenalan (kini disertakan pada menu di bar sisi kiri).
 8. Langkah # 7 akan membawa anda ke Halaman Formulir Kenalan di mana anda akan melihat “Contact Form 1” pada senarai item (jika ini pertama kalinya anda menggunakannya, hanya ada satu). Klik pada kod pendek borang kenalan untuk menyalinnya ke papan keratan anda. Ringkasnya kelihatan seperti ini: [contact-form-7 id = “123” title = “Form for Contact Page”].
 9. Tampalkan kod pendek ke halaman, pos, atau pada widget teks (jika anda ingin meletakkan borang kenalan di bar sisi laman web anda). Namun, untuk contoh ini, kita akan meletakkannya di halaman untuk membuat Halaman Kenalan.

Kami hampir sampai. Lakukan langkah tambahan ini untuk menyelesaikan langkah-langkah membuat Halaman Kenalan dengan Borang Kenalan 7:

 1. Kembali ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Halaman (di menu bar sisi kiri).
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Pada editor halaman Tambah Baru, masukkan “Hubungi” atau “Hubungi Kami” di bidang judul.
 5. Di bahagian isi halaman, tampal kod pendek Formulir Kenalan 7 (lihat langkah # 8 dari bahagian sebelumnya).
 6. Klik Terbitkan.

Anda telah Membuat Laman Web Anda!

Ikuti SEMUA langkah yang kami perincikan di atas dan anda akan mempunyai laman web anda sendiri. Berikut adalah beberapa perkara penting lain yang perlu anda lakukan setelah membuat laman web anda. Perkara-perkara ini adalah penyesuaian yang diperlukan untuk memastikan kejayaan laman web anda (untuk menjadikannya mesra pengguna dan juga mesin pencari). Ini melibatkan mengkonfigurasi beberapa tetapan lalai di laman WordPress anda dan memasang pemalam sesuai dengan keperluan khusus anda.

20 Perkara Yang Perlu Dilakukan Setelah Membuat Laman Web Anda

Ingat, WordPress adalah platform yang mesra pengguna dan sangat senang untuk diperhatikan. Ia juga dapat disesuaikan melalui penggunaan pemalam. Berikut adalah 20 perkara lain yang perlu dilakukan setelah menyelesaikan pemasangan dan penyediaan laman web anda:

 1. Padamkan kandungan dummy / sampel WordPress anda
 2. Tetapkan semula kata laluan WordPress anda
 3. Edit nama dan slogan laman web anda
 4. Edit tetapan tarikh dan waktu di laman web anda
 5. Tetapkan pilihan bahasa di laman web anda
 6. Buat halaman asas untuk laman web anda
 7. Tentukan struktur untuk permalink laman web anda
 8. Kemas kini profil WordPress anda
 9. Edit dan sesuaikan bar sisi laman web anda
 10. Sediakan halaman utama dan suapan blog anda
 11. Buat kategori catatan untuk laman web anda
 12. Konfigurasikan tetapan komen laman web anda
 13. Konfigurasikan pilihan keahlian laman web anda
 14. Tambahkan pengguna lain ke laman web anda
 15. Kemas kini versi WordPress laman web anda
 16. Tambahkan senarai ping di laman WordPress anda
 17. Jadualkan cadangan untuk laman web anda
 18. Muat naik logo untuk favicon laman web anda
 19. Keluarkan semua plugin yang tidak digunakan di Laman WordPress anda
 20. Bersihkan dan atur papan pemuka WordPress anda

Di bawah ini, kami akan memberi anda arahan langkah demi langkah mengenai cara melakukan semuanya.

# 1 – Padamkan Kandungan Dummy / Contoh WordPress anda

Contoh pos WP

Semasa pertama kali memasang WordPress di laman web anda, ia akan disertakan dengan contoh pos berjudul “Hello World.” Untuk badan, ia akan mengatakan seperti: “Ini adalah catatan pertama anda.” Tidak perlu dikatakan, anda tidak akan menggunakan siaran ini kerana hanya ada sebagai contoh untuk pengguna baru. Untuk memadamkan kandungan palsu ini, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Halaman.
 3. Klik pada Semua Halaman.
 4. Cari tajuk Hello World dan klik sampah (terdapat di bahagian bawah siaran).

Catatan:

 • Mempunyai siaran Hello World di laman web anda akan menunjukkan kepada khalayak anda bahawa itu hanyalah laman web baru (belum mempunyai otoriti).
 • Laman web profesional tidak menyimpan kandungan palsu dari Hello World – jadi, pastikan anda menyingkirkannya secepat mungkin.

# 2 – Tetapkan semula Kata Laluan WordPress anda

Pengurusan Akaun Pengguna WordPress

Selepas pemasangan WordPress cPanel anda, anda perlu segera menukar kata laluan anda untuk menjadikan laman web anda lebih selamat. Berikut adalah langkah-langkah bagaimana melakukannya:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Pengguna (di menu bar sisi kiri).
 3. Klik Profil Anda.
 4. Klik pada Jana Kata Laluan.
 5. Klik Kemas kini Profil.

Catatan:

 • Tuliskan kata laluan baru anda kerana anda akan menggunakan kata laluan ini pada log masuk anda yang seterusnya.
 • Sekiranya anda telah membuat kata laluan baru dengan mengikuti arahan yang kami berikan di salah satu bahagian sebelumnya di atas (Langkah 2 – Siapkan Kaedah Laman Web Anda 1 Melalui Pemasangan Satu Klik, langkah # 10), anda boleh melangkau langkah ini.

# 3 – Edit Nama dan Tagline Laman web anda

Tagline Tajuk Laman Web WordPress

Nama dan slogan laman web anda dapat dilihat di laman utama dan tab penyemak imbas anda – sebab itulah sangat penting untuk tujuan penjenamaan. Berikut adalah langkah-langkah untuk mengedit bidang ini:

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (terdapat di bar sisi kiri di Dashboard anda).
 3. Klik pada Umum.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke halaman Tetapan Umum. Anda akan melihat medan untuk Tajuk Laman (tertera Laman Web WordPress) dan Tagline (tertera Tagline Anda di sini). Edit kedua-dua bidang dengan mengklik di dalam kotak dan memasukkan tajuk dan slogan anda sendiri.
 5. Klik Simpan Perubahan.

Catatan:

 • Tajuk anda boleh menjadi nama Syarikat, nama Kedai, atau nama domain anda.
 • Tagline anda boleh menjadi apa sahaja yang menggambarkan laman web atau kandungan anda. Ini boleh menjadi cogan kata anda, pernyataan misi, atau sesuatu yang berkaitan dengannya.
 • Anda juga boleh memilih untuk mempunyai slogan yang kosong – ini akan menghasilkan tab penyemak imbas yang kelihatan bersih ketika orang mengakses laman web anda.

# 4 – Edit Tetapan Tarikh dan Waktu di Laman Web Anda

Tetapan Masa Tarikh WP

Anda boleh mengawal bagaimana elemen tarikh dan waktu akan dipaparkan di laman web anda dengan mengkonfigurasi tetapan Tarikh dan Waktu. Langkah-langkah bagaimana melakukan ini disenaraikan di bawah.

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (pada menu bar sisi kiri)
 3. Klik Umum.
 4. Langkah # 3 akan membuka halaman Tetapan Umum dan di sana anda boleh mengkonfigurasi yang berikut:
 • Zon waktu – mis. UTC + 0
 • Format tarikh – mis. 24 Mac 2019, 03/24/2019, dll.
 • Format masa – mis. 12:30 pagi, 12:30 pagi, dll.
 • Minggu bermula pada – Pilih dari menu lungsur turun (lalai ditetapkan pada hari Isnin).
 1. Klik Simpan Perubahan

Catatan:

 • Tetapan masa dan tarikh sangat penting bagi blogger yang selalu membuat catatan di blog mereka.
 • Menetapkan waktu dan tarikh di laman web anda juga penting jika anda menjadualkan catatan untuk penerbitan di masa hadapan.

# 5 – Tetapkan Pilihan Bahasa di Laman Web anda

Anda mempunyai pilihan untuk memilih bahasa yang ingin anda gunakan di laman web anda. Untuk melakukannya, ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di bawah.

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (pada menu bar sisi kiri).
 3. Klik Umum.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke tab Tetapan Umum. Tatal ke bawah sehingga anda menemui bahagian Bahasa Laman.
 5. Klik pada menu lungsur turun dan pilih bahasa tertentu – mis. Bahasa Inggeris Amerika Syarikat).
 6. Klik Simpan Perubahan.

# 6 – Buat Halaman Asas untuk Laman Web Anda

Halaman Tambah Perihal WordPress

Sebelum anda mula mengisi laman web anda dengan kandungan (posting), anda perlu membuat halaman asas terlebih dahulu. Sebenarnya, membuat halaman sesuai sebelum membuat menu (tentu saja, anda juga boleh menambahkan halaman yang baru dibuat pada menu anda).

Kami sudah menunjukkan cara membuat Halaman Kenalan di salah satu bahagian di atas. Selain dari halaman Kenalan, bagaimanapun, anda juga perlu membuat halaman Tentang dan halaman lain yang relevan dengan laman web tertentu anda. Di bahagian ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat halaman Tentang (anda boleh membuat halaman lain menggunakan kaedah yang sama). Langkah-langkahnya disenaraikan di bawah.

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Halaman (terdapat di menu bar sisi kiri).
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke halaman Tambah Baru. Di medan Tajuk, ketik perkataan “About.”
 5. Isi isi editor kandungan dengan mesej anda mengenai Syarikat, blog, atau pernyataan misi anda (mengapa anda membuat laman web anda).
 6. Klik Terbitkan.

Nota: Sekarang setelah anda mengetahui cara membuat 2 halaman (Kenalan dan Perihal), anda boleh menambahkan halaman lain semasa anda pergi.

# 7 – Tentukan Struktur untuk Permalinks Laman Anda

Tetapan Permalink WP

WordPress menghasilkan URL untuk setiap catatan anda – dan ini disebut Permalinks. Secara lalai, permalink WordPress mempunyai struktur yang kelihatan seperti ini:

http://www.xyzcompany.com/?p=12

Seperti yang anda lihat, ini tidak terlalu bermaklumat (dan juga tidak begitu menarik). Semasa melihat permalinks, pengguna ingin mengetahui apa itu post (atau halaman). Sesuatu yang kelihatan seperti ini lebih baik:

http://www.xyzcompany.com/mens-clothes-for-sale

Berikut adalah senarai langkah-langkah untuk mencapai tujuan ini.

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (di bar sisi kiri).
 3. Klik pada Permalinks.
 4. Langkah # 3 akan menunjukkan kepada anda 6 pilihan untuk tetapan permalink anda. Pilih pilihan Nama pos kerana ini akan menunjukkan tajuk artikel anda di URL laman web anda.
 5. Klik Simpan Perubahan.

Catatan:

 • Kami sangat mengesyorkan agar anda mengkonfigurasi permalink laman web anda sebelum menerbitkan catatan pertama anda.
 • Mengikuti prosedur di atas akan memberitahu pelawat laman web anda tentang apa yang dimaksudkan dengan catatan tertentu.
 • Menggunakan permalink yang betul akan membantu meningkatkan strategi SEO anda kerana anda boleh meletakkan kata kunci pada tajuk posting anda.

# 8 – Kemas kini Profil WordPress anda

Setelah laman web WordPress anda aktif, anda harus memastikan bahawa profil pengguna anda dikemas kini. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Pengguna (menu bar sisi kiri).
 3. Klik pada Profil Anda.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke halaman Profil. Masukkan semua maklumat yang diperlukan (terutamanya yang ditandai sebagai diperlukan) seperti berikut:
 • Nama pertama
 • Nama terakhir
 • Nama Panggilan (itu adalah nama yang akan ditampilkan sebagai pengarang dalam catatan anda)
 • Maklumat hubungan (mis. E-mel)
 • Yahoo IM
 • Google+
 • Twitter
 • Facebook
 • Tentang Diri Anda – Maklumat biografi (anda boleh meletakkan bio pendek tetapi menarik di sini)

# 9 – Edit dan Sesuaikan Sidebar Laman Web anda

Widget Sidebar WP

Bar sisi di bahagian depan laman web anda berguna untuk pelawat laman web anda kerana mereka dapat mengakses elemen yang diperlukan di laman web anda dengan mudah. Walau bagaimanapun, dengan terlalu banyak elemen di sana juga dapat membuktikan membingungkan dan tidak produktif. Untuk memastikan bar sisi anda bersih (terutama setelah selesai proses penyiapan di laman WordPress baru anda), lakukan perkara berikut:

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Penampilan (menu bar sisi kiri).
 3. Klik pada Widget.
 4. Keluarkan widget dari bar sisi dengan menyeret dan menjatuhkannya di kumpulan widget di sebelah kiri skrin.
 5. Sekiranya anda memerlukan widget dari koleksi widget yang tersedia, seret dan lepaskan ke bar sisi laman web anda.
 6. Perubahan yang anda buat di kawasan back-end WordPress anda disimpan secara automatik.

Catatan:

 • Oleh kerana perubahan disimpan dalam masa nyata, anda dapat memeriksa bagaimana semuanya kelihatan di bahagian depan dengan memuat semula halaman.
 • Kami mengesyorkan membuang elemen yang tidak begitu berguna bagi anda dan pelawat laman web anda (mis. Meta, Arkib, dll.).
 • Gunakan widget Kotak Teks untuk memaparkan elemen yang menggunakan kod HTML (mis. Iklan). Cukup tempelkan kod di dalam widget dan ia akan dipaparkan dengan betul di bahagian depan laman web anda.

# 10 – Siapkan Laman Utama dan Umpan Blog anda

Tetapan Bacaan WP

Secara lalai, laman utama WordPress anda akan memaparkan catatan terbaru anda. Namun, anda boleh memilih untuk memaparkan salah satu halaman anda sebagai halaman utama. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan ini:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (terletak di menu bar sisi kiri).
 3. Klik pada Membaca.
 4. Langkah # 3 akan menuju ke halaman Tetapan Membaca. Anda akan melihat pilihan ini:
 • Catatan terbaru anda
 • Halaman statik

Secara lalai, tetapan ditetapkan ke “catatan terbaru anda.” Untuk mengubahnya, klik di sebelah pilihan “halaman statik”.

 1. Masih di halaman yang sama, anda akan melihat pilihan utama Homepage dengan anak panah dropdown. Klik pada anak panah dropdown dan pilih halaman tertentu yang ingin anda gunakan sebagai Halaman Utama laman web anda.
 2. Sekarang, ketika masih berada di halaman yang sama, tatal ke bawah dan cari kawasan di mana anda dapat mengkonfigurasi jumlah catatan yang anda mahu muncul di halaman dan suapan RSS anda. Secara lalai, anda akan melihat ini:
 • Halaman blog menunjukkan paling banyak – 10 catatan
 • Suapan sindikasi menunjukkan yang paling baru – 10 item

Anda boleh memilih untuk menukar nombor dengan mengklik kotak dan mengedit nombor. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan untuk mengekalkan tetapan lalai untuk yang satu ini (10 adalah bilangan yang baik jika anda mahukan penampilan yang tidak rapi).

 1. Semasa masih berada di halaman yang sama, tatal ke bawah dan cari kawasan di mana anda dapat menetapkan panjang artikel pada suapan laman web anda. Anda mempunyai dua pilihan:
 • Teks penuh – ini akan memaparkan artikel dengan lengkap.
 • Ringkasan – pilihan ini hanya akan memaparkan petikan artikel.

Catatan: Kami mengesyorkan menggunakan pilihan Ringkasan kerana ini akan menghasilkan penampilan yang lebih teratur dan bersih. Petikan akan mempunyai butang “Baca Lagi” untuk pembaca yang ingin melihat keseluruhannya.

# 11 – Buat Kategori Pos untuk Laman web anda

Kategori WordPress

Pasti, anda sudah mengetahui jenis kandungan yang akan anda terbitkan di laman web anda sebelum anda membuatnya. Anda boleh mendapatkan idea anda untuk kategori dari kemungkinan topik untuk niche anda. Buat senarai kategori anda dan buat senarai Kategori anda dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Catatan (menu bar sisi kiri).
 3. Klik Kategori.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke halaman Tambah Kategori Baru. Masukkan kategori di medan Nama.
 5. Klik Tambah Kategori Baru
 6. Ulangi langkah # 4 dan # 5 untuk setiap kategori.

Catatan:

 • Menggunakan ciri Kategori akan membantu memastikan laman web anda teratur.
 • Pelawat laman web anda akan lebih mudah menavigasi laman web anda jika anda mempunyai kategori untuk topik anda.
 • WordPress mempunyai kategori lalai bernama Uncategorized. Semua catatan yang tidak dikategorikan secara automatik akan tergolong dalam kategori ini.
 • Anda boleh mengkategorikan artikel semasa anda menyiarkannya dengan memilih dari senarai kategori pada penyunting kandungan sebelum menerbitkannya.

# 12 – Konfigurasikan Tetapan Ulasan Laman Anda

Tetapan Perbincangan WordPress

Anda boleh memilih untuk membenarkan dan tidak membenarkan komen pada catatan lama dan baru anda. Berikut adalah langkah-langkah untuk mengkonfigurasi tetapan komen laman web anda:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (terdapat di bar sisi kiri).
 3. Klik pada Perbincangan.
 4. Anda akan melihat tiga tetapan lalai di halaman Perbincangan – dan anda dapat menyimpan semuanya seperti sedia kala. Walau bagaimanapun, perhatikan tetapan ketiga yang mengatakan: Benarkan orang menghantar komen pada artikel baru. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh memberi komen mengenai artikel baru anda. Periksa apakah itu yang anda mahukan. Juga, perhatikan bahawa pilihan ini dapat disesuaikan (diganti) untuk setiap artikel.
 5. Pada halaman yang sama, tatal ke bawah untuk mengkonfigurasi tetapan pada pilihan komen lain. Konfigurasikan tetapan ini: Tutup komen secara automatik pada artikel yang berumur lebih dari – 14 hari. Untuk pilihan ini, kami mengesyorkan 14 hingga 30 hari. Atau anda hanya boleh mencentangnya jika anda mahu membenarkan komen pada catatan lama.
 1. Tepat di bawah tetapan pada langkah # 5, anda akan mendapat pilihan ini: Dayakan komen berulir (bersarang). Sebaiknya periksa pilihan aktifkan komen berurutan kerana ini akan membantu pengguna anda mengawasi perbincangan mereka mengenai komen tertentu.

# 13 – Konfigurasikan pilihan Keahlian Laman Web anda

Sekiranya anda menjalankan laman web keahlian, penting untuk mengkonfigurasi pilihan Keahlian anda. Ikuti langkah di bawah.

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (terdapat di menu bar sisi kiri).
 3. Klik pada Umum.
 4. Langkah # 3 akan membuka halaman Tetapan Umum. Anda akan melihat sesuatu seperti ini:

Keahlian: _ Sesiapa sahaja boleh mendaftar.

 1. Pastikan bahawa kotak pilihan di sebelah Siapapun boleh mendaftar tidak dicentang.

Nota: Sekiranya kotak pilihan dicentang, ini akan membolehkan sesiapa sahaja mendaftar ke laman web anda. Ya, sesiapa sahaja – termasuk penipu.

# 14 – Tambahkan Pengguna Lain ke Laman Web anda

WordPress Tambah Pengguna Baru

Sekiranya anda menjalankan laman web atau blog dengan banyak pengarang, ada baiknya anda menggunakan ciri WordPress untuk menambahkan pengguna lain ke laman web anda. Dengan cara ini, anda boleh memberikan setiap pengguna peranan yang berbeza dan mereka boleh log masuk sendiri untuk melaksanakan tugas khusus mereka. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan ini:

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Pengguna
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Langkah # 3 akan membawa anda ke halaman Tambah Pengguna Baru. Isi butiran yang diperlukan di sana (terutamanya yang diperlukan) seperti berikut:
 • Nama pengguna – diperlukan
 • E-mel – diperlukan
 • Nama pertama
 • Nama terakhir
 • Laman web
 • Kata laluan diperlukan
 1. Klik pada Kirim pemberitahuan pengguna – ini akan membolehkan sistem menghantar kata laluan mereka kepada pengguna baru (melalui e-mel).
 2. Klik Tambah Pengguna Baru

Catatan:

 • Pengguna baru boleh mengemas kini profil mereka sendiri.
 • Pengguna baru boleh menukar kata laluan mereka sekali di dalam.

# 15 – Kemas kini Versi WordPress Laman Web anda

Kemas kini Versi WordPress

Biasanya, pemasang WordPress satu klik membawa versi aplikasi yang lebih lama. Sebaiknya gunakan versi WordPress terkini sepanjang masa – jadi, kemas kini versi WordPress laman web anda dengan mengikuti langkah-langkah yang disenaraikan di bawah.

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Sekiranya anda melihat pemberitahuan kemas kini, ini bermaksud bahawa anda menggunakan versi WordPress yang lebih lama. Sekiranya ini berlaku, anda akan melihat sesuatu seperti ini: WordPress 5.x.x tersedia. Sila kemas kini sekarang.
 1. Klik pada bahagian “sila kemas kini sekarang” dan sistem akan secara automatik mengemas kini versi WordPress anda.

Catatan:

 • Anda akan melihat pemberitahuan kemas kini jika terdapat versi WordPress yang dikemas kini.
 • Sekiranya anda melihat pemberitahuan kemas kini versi WordPress di Papan Pemuka anda, pastikan anda segera mengklik pautan kemas kini.
 • Mempunyai versi yang dikemas kini akan menjadikan laman web anda lebih selamat.

# 16 – Tambahkan Senarai Ping di Laman WordPress Anda

Untuk tujuan SEO, mempunyai senarai ping sangat penting. WordPress hanya mempunyai satu item lalai dalam senarai pingnya, tetapi sebenarnya anda boleh memiliki banyak item. Jadi, untuk menambah senarai ping laman WordPress anda, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Tetapan (pada menu bar sisi kiri).
 3. Klik Menulis.
 4. Langkah # 3 akan membuka halaman untuk Menulis Tetapan. Tatal ke bawah sehingga anda melihat bahagian Perkhidmatan Kemas kini.
 5. Tambahkan senarai perkhidmatan ping anda ke medan untuk itu.
 6. Klik Simpan Perubahan.

Catatan:

 • Tetapan di atas akan membolehkan WordPress menghantar pemberitahuan ke perkhidmatan ping setiap kali siaran baru diterbitkan.
 • Anda boleh mencari di Google untuk senarai perkhidmatan ping terkini.

# 17 – Jadualkan Sandaran untuk Laman Web Anda

Sandaran WP

Penting untuk menjadualkan sandaran untuk laman web anda supaya anda dapat mengambil fail anda sekiranya berlaku kerosakan dan masalah lain yang tidak dijangka. Tidak perlu dikatakan, anda perlu memasang Plugin untuk ini. Berikut adalah langkah-langkah bagaimana melakukannya.

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Plugin (terdapat di menu bar sisi kiri).
 3. Klik Tambah Baru.
 4. Langkah # 3 akan membuka halaman untuk bahagian Plugin.
 5. Pada bidang carian, masukkan kata kunci seperti “sandaran wordpress.”
 6. Pilih salah satu dari hasilnya (pilih satu dengan ulasan baik dan penilaian tinggi).
 7. Klik Pasang.
 8. Setelah pemalam dipasang, klik Aktifkan.

Nota: Terdapat banyak pemalam sandaran WordPress percuma – anda pasti akan menjumpai yang sesuai untuk anda.

# 18 – Muat naik Logo untuk Favicon Laman Web Anda

Gambar kecil yang anda lihat di sebelah kiri tajuk laman web (semasa anda membukanya di tab penyemak imbas anda) disebut Favicon. Ia digunakan terutamanya untuk tujuan penjenamaan. Ikuti langkah berikut untuk memuat naik Favicon ke laman web anda:

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Penampilan (cari di bar sisi kiri).
 3. Klik Peribadikan. Ini akan membawa anda ke halaman dengan banyak pilihan. Walau bagaimanapun, kami akan fokus untuk memuat naik Favicon buat masa ini.
 4. Klik pada Identity Site.
 5. Klik pada Ikon Tapak.
 6. Klik pada medan untuk memilih gambar yang akan dimuat naik dari komputer anda. Anda akan dapat melihat penampilannya di sebelah kanan medan carian.
 7. Gambar disimpan secara automatik setelah berjaya dimuat naik. Anda kemudian akan mempunyai 2 pilihan siap ini:
 • Keluarkan
 • Tukar gambar

Catatan:

 • Tanpa favicon, tab laman web anda hanya akan memaparkan tajuk laman web anda. Dalam beberapa kes, logo penyedia hosting web dipaparkan sebagai favicon.
 • Kami mengesyorkan menggunakan favicon bukan hanya untuk tujuan penjenamaan tetapi juga untuk alasan estetik (tab penyemak imbas anda akan kelihatan membosankan tanpa favicon).
 • Anda boleh memperhatikan gambar favicon anda (saiz, warna, reka bentuk) sehingga anda mendapat penampilan terbaik untuk laman web anda.

# 19 – Keluarkan Semua Plugin yang Tidak Digunakan di Laman WordPress Anda

Pemalam yang Dipasang WP

Kumpulan WordPress dilengkapi dengan pemalam yang telah dipasang sebelumnya yang mungkin tidak berguna sama sekali. Untuk menghapusnya, ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di bawah.

 1. Log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pergi ke Pemalam (anda akan melihatnya di bar sisi kiri).
 3. Klik pada Pemalam yang Dipasang.
 4. Klik Nyahaktifkan pada semua pemalam aktif yang ingin anda padamkan. Perhatikan bahawa pilihan untuk menghapuskan hanya muncul pada pemalam yang dinyahaktifkan.
 5. Padamkan semua pemalam yang dinyahaktifkan yang ingin anda alih keluar dari laman web anda.
 6. WordPress akan meminta anda mengesahkan tindakan anda – sahkan hanya dengan mengklik ya dan ini secara automatik akan membuang pemalam dari senarai pemalam yang anda pasang (dan sistem anda).

Catatan:

 • Anda mempunyai pilihan untuk menyimpan pemalam yang dipasang walaupun anda tidak menggunakannya. Nyahaktifkannya dalam kes ini.
 • Mengeluarkan plugin yang tidak berguna (terutama yang anda pasti tidak akan gunakan) akan memastikan WordPress anda tetap kemas (sekurang-kurangnya di bahagian Plugin).

# 20 – Bersihkan dan Susun Papan Pemuka WordPress Anda

Pilihan Skrin Papan Pemuka WP

Pemasangan WordPress dari cPanel biasanya disertakan dengan widget dan plugin yang tidak begitu berguna untuk anda – jadi, ini hanya boleh merosakkan Dashboard anda. Untuk membersihkan Papan Pemuka WordPress anda, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Papan Pemuka anda.
 2. Cari anak panah lungsur Pilihan Skrin (terletak di sudut kanan atas Papan Pemuka anda, berhampiran gambar profil Pentadbir anda). Klik pada anak panah lungsur turun.
 3. Langkah # 2 akan mendedahkan kepada anda semua widget yang sedang diperiksa secara lalai. Hapus centang semua widget yang tidak anda perlukan.

Catatan:

 • Setelah mengikuti langkah-langkah di atas, anda tidak akan lagi melihat semua widget yang tidak diperlukan (tidak dicentang) di Papan Pemuka anda.
 • Kecuali anda mencentang beberapa widget pada menu Pilihan Skrin, anda akan melihat semuanya setiap kali anda log masuk ke Papan Pemuka WordPress anda.
 • Kami mengesyorkan membuang widget Selamat Datang.
 • Pertimbangkan untuk membuang widget Aktiviti.
 • Pertimbangkan untuk membuang widget Berita WordPress.

Tahniah di Laman Web Baru Anda!

Laman WordPress

Seperti yang anda lihat, membuat laman web tanpa pengetahuan pengekodan memang boleh dilakukan. Sudah tentu, ia memerlukan banyak langkah – tetapi anda boleh membiasakannya semasa anda terus bekerja di laman web anda (atau mungkin membuat yang baru di masa hadapan).

Jadikan panduan langkah demi langkah ini sebagai rujukan anda dan kami pasti bahawa anda boleh membuat laman web yang benar-benar indah dan berfungsi di tempat anda. Semoga berjaya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author