Cara Membeli Nama Domain – Panduan Ringkas (2020)

Selamat menubuhkan perniagaan dalam talian baru anda! ������

Melancarkan perniagaan baru boleh menjadi menarik (dan menakutkan), tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda atasi sebelum keseronokan bermula…

Pertama sekali, perniagaan dalam talian baru anda memerlukan kebaikan nama domain.

Sukar untuk melebih-lebihkan pentingnya nama domain … ia benar-benar dapat membuat atau mematahkan perniagaan anda (kerana satu permulaan yang berpusat di Toronto mendapat jalan yang sukar).

Nama domain untuk laman web anda juga penting untuk khalayak dan mesin pencari anda. Oleh itu, sangat mustahak untuk memilih nama domain yang mencerminkan jenama anda, tidak dapat dilupakan, dan akan bertahan bertahun-tahun dari sekarang.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana membeli nama domain dengan cepat dan berpatutan, anda berada di tempat yang tepat. Ini adalah proses yang mudah, tidak menyakitkan dan mudah jika anda mengetahui pendaftar domain terbaik untuk dipilih, dan cara menggunakannya.

Bersedia untuk mendapatkan nama domain baru anda? Hebat, mari mulakan.

�� TONTON OUT: Sebelum Anda Membeli Domain…

1. Lakukan penyelidikan anda sendiri (DYOR)

Sebelum anda mula mencari nama domain, selalu buat sedikit kerja rumah terlebih dahulu.

Dengan “membuat kerja rumah anda”, kami bermaksud anda harus mempunyai idea yang mendalam mengenai apa yang sebenarnya dikehendaki oleh pembaca – dan / atau pelanggan anda. Anda juga harus kaji niche anda untuk memahami kata kunci dan istilah carian yang popular yang digunakan oleh khalayak sasaran anda.

Lihat laman web perniagaan yang serupa dan periksa nama domain pesaing anda. Semak imbas untuk mengetahui kapan nama domain tertentu terakhir dijual, dan siapa penyedia hosting web atau yang. Host dan pendaftar web Kanada yang terbaik memperlakukan pelanggan mereka (dan domain pelanggan mereka) dengan baik, dan mengelakkan amalan “teduh” yang biasa dilakukan di antara hos web berkualiti rendah di negara tertentu.

2. Domain yang senang ditaip dan diingat

Pastikan mudah dan senang. Sentiasa ingat untuk memilih nama domain yang mudah dieja oleh khalayak. Jangan mengikuti trend dan trend hari ini dan pilih nama domain yang mudah.

Sebaiknya elakkan ejaan ganjil dan watak lain juga. Ejaan yang membingungkan khalayak dapat mengarahkan mereka ke halaman yang salah, dan anda mungkin kehilangan pelanggan. Nama ringkas yang membincangkan perniagaan anda dan senang disebarkan dari mulut ke mulut memang paling sesuai.

3. Pergi dengan .com

Adakah awak tahu sebanyak 48% nama domain mempunyai peluasan .com?

Ya, ia masih merupakan pelanjutan terbaik yang dapat dimiliki oleh nama domain anda pada tahun 2020 dan seterusnya. Bukan hanya yang paling mudah diingat, tetapi semua orang sudah biasa dengannya.

Sekiranya pelanjutan .com diambil, anda boleh menggunakan TLD lain yang popular seperti “.net”, “.org”, dan lain-lain. Berfikir sendiri beberapa peluasan. (Tetapi kami mengesyorkan mengelakkan peluasan pelik seperti .pizza.)

4. Berhati-hati dengan bayaran tersembunyi

Harga memainkan peranan besar semasa membuat keputusan untuk membeli nama domain. Pasar penuh dengan pendaftar domain yang akan berusaha memikat anda untuk membeli dari mereka. Tetapi kuncinya adalah berjaga-jaga dan tidak tertipu untuk membeli yang kelihatan murah tetapi mempunyai banyak kos tersembunyi dan penjualan mahal (melihat anda, GoDaddy).

Beberapa pendaftar boleh menjual nama domain kepada anda dengan harga yang murah atas nama tawaran promosi. Walau bagaimanapun, akan ada banyak kenaikan kos atas nama yuran pembaharuan, yuran kontrak, pengisian semula yang mahal dan banyak lagi. Oleh itu, sebelum anda membuat keputusan, lakukan kajian anda dengan baik.

5. Cari ketelusan

Sentiasa ingat dengan pendaftar yang menjaga tahap ketelusan yang optimum dalam perniagaan mereka. Anda mesti mengetahui semua harga, perkhidmatan, dan maklumat penting lain di muka.

Sebagai contoh, anda harus mengetahui mengenai bayaran pembaharuan, yuran pemindahan, dan jumlah pembatalan. Sekiranya ada pendaftar yang enggan berkongsi aspek penting seperti itu, ada sesuatu yang tidak betul mengenai dirinya. Sebaiknya jangan membuat perjanjian dengannya.

6. Pilih nama yang boleh dijenamakan

Penjenamaan adalah salah satu parameter terpenting untuk kejayaan usaha perniagaan apa pun. Memiliki nama domain berjenama untuk perniagaan anda memberikannya pengenalan yang unik. Apa itu? Dan mengapa ia diperlukan?

Nama domain berjenama tidak mempunyai makna khusus. Ia unik dan mudah diucapkan dan dihafal. Contohnya, Google bukan perkataan dan tidak mempunyai makna, namun begitu terkenal dan mudah diingat. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana memilih nama domain berjenama, periksa mana-mana penjana nama domain ini – mereka hebat membantu anda memilih nama untuk laman web anda (dan juga senang digunakan).

7. Pastikan nama itu tidak diniagakan dan digunakan

Tidak ada di antara kita yang ingin mendapatkan tuntutan undang-undang pada awal perniagaan. Semasa memilih nama domain pastikan bahawa ia tidak mempunyai tanda dagang. Anda juga perlu memeriksa laman media sosial untuk melihat apakah nama yang anda pilih sudah digunakan.

Menggunakan nama yang sama di domain dan rangkaian sosial anda adalah perkara yang ideal. Ini akan membantu penonton untuk mengenali nama dan mencari anda di seluruh web.

8. Lindungi privasi anda

Privasi adalah kebimbangan terbesar ketika membeli nama domain. Semasa membeli nama domain cari pendaftar yang menawarkan perlindungan tanpa kos atau harga minimum kepada anda. Oleh kerana nama domain adalah rekod awam di direktori WHOIS dan RDAP, yang terbaik adalah merahsiakan maklumat peribadi anda.

Anda harus memilih untuk merahsiakan hak milik dan maklumat hubungan anda. Tetap berjaga-jaga dan jangan terjebak dengan pendaftar yang mengenakan sejumlah premium untuk melindungi privasi anda. Untuk perlindungan privasi, jangan mencari lebih jauh daripada Namecheap; mereka menawarkan perlindungan privasi WHOIS percuma secara lalai. Terima kasih kepada Namecheap kerana menjadi “warganegara model” industri pendaftar ketika melindungi maklumat pelanggan mereka.

9. Berfikir Jangka panjang

Segala keputusan yang diambil untuk perniagaan anda, sama ada kecil atau besar, mestilah dari prospek jangka panjang. Begitu juga, nama domain anda adalah pelaburan anda dan semestinya ia adalah jangka panjang.

Jangan pergi dengan nama yang perlu ditukar atau dibatalkan dalam masa terdekat. Sebagai gantinya, pilih nama yang dapat mewakili perniagaan dan jenama anda untuk tahun-tahun akan datang. Pertimbangkan niche anda dan pilih nama yang akan menentukan perkhidmatan perniagaan anda walaupun anda memutuskan untuk mengembangkannya dalam masa terdekat.

Kepentingan nama domain:

  • Membina jenama anda – Nama domain membantu meningkatkan kesedaran mengenai perniagaan dan jenama anda. Nama domain yang sempurna memudahkan penonton mengetahui perkhidmatan anda. Kekuatan dari mulut ke mulut akan membantu menyebarkan kesedaran mengenai jenama anda di kalangan orang ramai.
  • Nama domain menambah kredibiliti perniagaan anda – Nama domain meninggalkan kesan yang baik kepada penonton. Nama domain akan menanamkan kepercayaan khalayak sasaran anda ke dalam perniagaan dan perkhidmatan anda. Perniagaan anda akan kelihatan lebih profesional dan boleh dipercayai. Sekiranya anda tidak bersedia mengeluarkan wang tambahan untuk mendaftarkan nama domain, mengapa penonton mempercayai produk dan perkhidmatan anda?
  • Menarik perniagaan berjalan – Memilih nama domain yang sesuai dengan sifat perniagaan anda boleh menarik banyak perniagaan dalam talian. Contohnya, jika anda berurusan dengan produk kecantikan, nama domain seperti lookbeautiful.com akan segera menarik perhatian mereka yang mencari produk kecantikan.
  • Jadikan perniagaan anda sebagai celik teknologi – Dalam era revolusi digital, memiliki nama domain akan menjadikan perniagaan anda sebagai yang berpandangan maju. Ini akan membina reputasi anda sebagai jenama yang celik teknologi. Orang mempercayai perniagaan yang mempunyai kehadiran dalam talian lebih daripada perniagaan tanpa kehadiran dalam talian.
  • Kedudukan Mesin Carian – Laman web yang dibangunkan dengan baik dengan kandungan berkualiti dan nama domain yang baik akan meningkatkan kedudukan mesin pencari. Nama domain anda akan lebih dikenali di enjin carian seperti Google. Ini seterusnya akan meningkatkan asas pelanggan anda dan membawa anda lebih banyak perniagaan.

Cara Membeli Nama Domain (Langkah Tepat)

Sekarang setelah anda mengetahui cara memilih nama domain, mari kita ikuti langkah-langkah yang terlibat dalam membeli nama domain.

Setelah memilih nama domain, kini anda harus membelinya untuk perniagaan anda. Begini caranya:

1. Pilih nama domain

Pilih nama yang anda mahukan perniagaan anda. Ia harus menentukan perkhidmatan anda dengan tepat, dan jika boleh, tidak dapat dilupakan dan agak menarik.

penjana nama domain nameboy

Gunakan penjana nama domain seperti Nameboy untuk membantu anda menghasilkan nama yang baik untuk domain anda.

2. Cari pendaftar domain

Langkah pertama adalah mencari pendaftar untuk mendaftarkan nama domain anda. Seperti yang dinyatakan, saya mencadangkan Namecheap.

carian nama

3. Ketersediaan domain

Sebaik sahaja anda memilih nama, anda perlu menyemaknya. Sasarkan peluasan TLD yang terkenal dan dipercayai seperti .com, .net, atau .org.

semak ketersediaan

Perlu diingat, domain dengan peluasan yang anda inginkan mungkin tidak tersedia.

Sekiranya demikian, berhasrat untuk mendapatkan pelanjutan yang tersedia “terbaik seterusnya”. Setelah menjumpainya, cukup bayar domain dan selesaikan transaksi.

4. Pendaftaran Domain

Setelah anda membuat pembayaran, anda perlu melengkapkan pendaftaran.

pendaftaran domain

Isi maklumat hubungan yang diperlukan seperti yang dikehendaki oleh pendaftar anda. Ingat, jika anda mempunyai privasi WHOIS, maklumat peribadi anda akan tetap dirahsiakan. .

5. Pengesahan

Langkah terakhir dan terakhir dalam membeli nama domain adalah dengan mengesahkan butiran pemilikan yang telah anda berikan. Setelah disahkan, anda sudah bersedia.

Selamat bertunang!

Perniagaan dalam talian anda kini mempunyai nama domain baru yang berkilat.

Sedia membeli domain anda?

Untuk menyelesaikan sesuatu, nama domain memainkan peranan penting dalam mewakili, menubuhkan, dan mempromosikan perniagaan anda di internet.

Nama domain memberikan identiti untuk perniagaan anda dan membantu untuk mengambil jalan yang panjang.

Di luar penjenamaan, nama domain yang baik akan membantu perniagaan anda menjana trafik ke laman web anda dan menarik pelanggan.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda memilih – dan membeli – nama domain yang paling sesuai untuk perniagaan anda.

Sekiranya anda keliru memilih nama domain untuk perniagaan anda, atau mempunyai pertanyaan mengenai pendaftar yang berlainan, cukup hantarkan mesej kepada kami di halaman hubungan kami dan kami akan memandu anda melalui prosesnya selangkah demi selangkah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author