7 Alat & Perkhidmatan Pemantauan Laman Web Terbaik (Percuma & Berbayar)

memantau prestasi laman webAdakah anda ingin mengawasi prestasi laman web anda?

Mungkin anda ingin melihat sama ada anda benar-benar mendapat uptime 99,99% seperti yang dijanjikan oleh penyedia hosting web anda?

Atau mungkin anda bimbang laman web anda tidak cukup pantas?

Baiklah, tunggu – kami ada penyelesaian untuk anda. Di situlah perkhidmatan pemantauan laman web dapat berguna. Dengan alat ini, anda dapat melihat di mana titik kuat dan lemah laman web anda, yang membantu anda meningkatkan laman web anda dan meningkatkan kadar penukaran. Hebat, ya?

Di bawah ini, kami melihat beberapa perkhidmatan pemantauan laman web PERCUMA dan BAYARAN terbaik yang boleh anda mula gunakan dengan segera. Kami mengambil cuti sehari dan memutuskan ujian mereka semua.

Mari kita masuk.

7 Perkhidmatan Pemantauan Laman Web Terbaik

1. StatusCake (Versi Percuma Tersedia)

Antara muka StatusCake* Antara muka pengguna StatusCake

 • Kos: 0 $ / bln (termasuk 10 monitor, selang pemantauan 5 minit)
 • Premium: 66.66 $ / bln setiap tahun (termasuk 300 monitor, selang pemantauan 30 saat)

StatusCake juga mempunyai “Superior Plan” dengan harga $ 20.41 / bln dan ia merangkumi 100 monitor dengan selang ujian selama 15 minit. Sekiranya anda mendaftar dengan rancangan berbayar mereka setiap tahun, anda akan mendapat dua bulan percuma (seumur hidup!).

StatusCake adalah alat pemantauan yang mudah digunakan dan dilengkapi dengan banyak ciri hebat seperti:

 • Ujian kelajuan halaman (pelan percuma merangkumi 1 ujian setiap 24 jam)
 • Lokasi ujian global (mereka mempunyai 48 lokasi di 28 negara)
 • Pemantauan domain (hanya dengan rancangan berbayar)
 • Pemantauan pelayan (hanya dengan rancangan berbayar)
 • Pemantauan sijil SSL (hanya dengan rancangan berbayar)

Anda boleh mendaftar dengan pelan percuma mereka (tidak memerlukan kad kredit) dan mula menguji masa dan kelajuan laman web anda dengan segera.

StatusCake akan memeriksa di laman web anda setiap 5 minit dan memberi amaran kepada anda jika ada waktu henti melalui e-mel atau penyatuan dengan aplikasi pihak ketiga seperti Zapier. StatusCake juga membantu dengan analisis punca, jadi anda akan tahu mengapa masalah itu disebabkan. Selain itu, dengan rancangan percuma mereka, anda akan dapat menguji masa muat halaman laman web (1 ujian setiap 24 jam).

Secara keseluruhan, rancangan berbayar StatusCake disusun dengan lebih banyak barang, tetapi versi percuma mereka pasti patut dicuba. Sekiranya anda ingin meningkatkan rancangan anda, rancangan berbayar mereka disertakan dengan versi percubaan 7 hari.

2. DotCom-Monitor (Percubaan Percuma 30 Hari)

Papan pemuka prestasi DotCom-Monitor* Antara muka pengguna DotCom-Monitor

 • Kos: $ 1.99 / bln setiap sasaran (min 10 sasaran, 30 lokasi pemantauan, kekerapan pemeriksaan 5 minit)
 • Premium: $ 19.99 / bln (10 tugas, kekerapan pemeriksaan 5 minit)

DotCom-Monitor mempunyai empat platform dan masing-masing mempunyai pakej dengan kombinasi tugas pemantauan yang berbeza. Bungkusan dibahagi kepada dua bahagian, kekerapan pemantauan dan jumlah tugas. Jadi, sebagai contoh, platform perkhidmatan web mereka yang hadir dengan minimum 10 sasaran termasuk frekuensi ujian 5 minit akan dikenakan biaya $ 19.99 / bln (pakej Premium) dan frekuensi ujian 1 minit dengan 10 tugas adalah $ 39.98 / bln (pakej Platinum ).

Anda boleh mencuba seluruh platform secara percuma selama 30 hari untuk melihat ciri dan penyelesaian apa yang paling sesuai dengan keperluan anda. Selepas 30 hari, semua rancangan dapat disesuaikan sepenuhnya dan anda hanya membayar untuk apa yang anda gunakan.

DotCom-Monitor ditubuhkan pada tahun 1998 dan pada masa ini, lebih daripada 25 000 pelanggan menggunakan perkhidmatan mereka. Mereka adalah syarikat pertama yang memperkenalkan pemantauan selama 1 minit.

Perkhidmatan pemantauan laman web DotCom-Monitor merangkumi semua ciri utama (transaksi, FTP, pemantauan pelayan mel, laporan waktu operasi, papan pemuka masa nyata, dll.) Yang diperlukan untuk analisis prestasi laman web. Mereka menggunakan penyemak imbas sebenar dari cloud untuk pemeriksaan prestasi dan memberitahu anda jika ada masalah yang dikesan melalui e-mel, SMS, dan telefon.

Alat pemantauan yang mudah digunakan dan anda pasti akan mendapat nilai wang yang terbaik.

3. Montastik (Versi Percuma Tersedia)

Perkhidmatan pemantauan Montastik* Antara muka pengguna Montastik

 • Kos: $ 0 (termasuk 9 monitor, selang pemantauan 30 minit)
 • Premium: $ 49 / bln (termasuk 500 monitor, selang pemantauan 5 minit)

Terdapat juga pelbagai rancangan antara akaun percuma dan $ 49 / bln. Anda boleh memilih ciri bergantung pada saiz dan keperluan syarikat anda.

Montastic adalah alat lain yang popular di kalangan webmaster yang mencari penyelesaian percuma. Walaupun cukup asas, sangat berguna bagi individu dan perniagaan kecil yang hanya ingin diberi perhatian apabila laman web mereka dimatikan. Tidak seperti penyedia lain dalam senarai, Monastic tidak mempunyai papan pemuka – mereka menyimpannya sangat asas dan ringkas hanya dengan pemberitahuan apabila berlaku sesuatu.

Montastic akan mendaftar masuk di laman web anda setiap 30 minit, yang tidak semestinya hebat berbanding selang lima minit yang ditawarkan oleh perkhidmatan percuma lain, tetapi anda boleh menaik taraf untuk mendapatkan selang dan URL yang lebih kerap untuk dipantau.

Montastic akan menghantar e-mel kepada anda berdua semasa laman web anda ditutup dan ketika ia kembali. Anda juga dapat melihat pengesahan kehadiran atau ketiadaan kata kunci di laman web; ia memberikan sokongan untuk sebarang nombor port; dan ia mempunyai widget untuk Mac, Windows, dan Android.

Walaupun Montastic tidak sekuat beberapa alat pemantauan laman web lain di luar sana, ia memberikan cukup ciri untuk menjadikan perkhidmatan percuma itu bernilai untuk laman web kecil yang mungkin tidak memerlukan pilihan tambahan.

Perkhidmatan pemantauan Pingdom* Antara muka pengguna Pingdom

4. Pingdom (Percubaan Percuma 14 Hari)

 • Kos: $ 42.12 / bln (termasuk 50 monitor, selang pemantauan 1 minit, halaman status awam)
 • Premium: $ 228.25 / bln (termasuk 250 monitor, log bulan tanpa had, selang pemantauan 1 minit, akses berbilang pengguna, dan halaman status awam)

Terdapat satu rancangan lain antara akaun Standard dan Premium (Professional). Harga pelan lanjutan adalah $ 82.45 / bulan dan ia merangkumi 80 monitor. Pingdom juga menawarkan rancangan Enterprise yang menawarkan dari 500,000 hingga 5 juta paparan halaman sebulan.

Sekiranya orang tidak dapat mengakses laman web anda pada titik-titik tertentu sepanjang hari, maka anda kehilangan kedudukan penjualan dan mesin pencari. Malangnya, anda tidak dapat memantau waktu operasi laman web anda secara manual, dan di situlah alat Pingdom sangat berguna.

Walaupun Pingdom menawarkan beberapa alat percuma, seperti ujian kelajuan laman web, di mana ia benar-benar bersinar terdapat dalam ciri premiumnya. Pingdom dapat membantu anda menganalisis waktu dan prestasi laman web anda dengan menguji laman web anda dari pelayan di seluruh dunia dan memberi tahu anda jika ada masalah.

Pingdom juga membantu anda meningkatkan pengalaman pengguna dengan menyampaikan maklum balas dari pengguna sebenar dan menganalisis faktor prestasi seperti kelajuan laman web. Mereka juga akan membantu anda menentukan sebab-sebab masalah untuk membantu anda menyelesaikannya dengan cepat.

Secara keseluruhan, ia adalah alat yang kuat dan boleh dipercayai untuk perniagaan yang lebih kecil dengan anggaran, tetapi sebilangan pengguna mengadu bahawa ia tidak memberi penekanan pada lalu lintas mudah alih, mempunyai keupayaan SMS yang tidak boleh dipercayai, dan kekurangan pelayan pemantauan di Asia-Pasifik. Kami juga menggunakan Pingdom untuk memantau penyedia hosting terbaik.

5. Peninggalan Baru (Percubaan Percuma 14 Hari)

Halaman persediaan Relik baru* Halaman persediaan Relik Baru

 • Kos: $ 12.50 / bln (untuk perniagaan dengan keperluan pemantauan yang lebih asas)
 • Premium: $ 25 / bln (untuk perniagaan dengan keperluan pemantauan yang lebih maju)

Tidak ada had untuk monitor dan harga bergantung pada bilangan host atau saiz persekitaran.

New Relic adalah perisian berasaskan awan yang membantu pengguna mengesan prestasi laman web dan aplikasi mereka. Teknologi mereka disampaikan dalam perisian sebagai model perkhidmatan (SaaS). Syarikat ini terkenal dengan kebolehan pemantauan prestasi aplikasinya (APM), tetapi ia juga menawarkan perkhidmatan lain seperti infrastruktur, penyemak imbas, dan pemantauan sintetik, yang dapat anda gabungkan bersama dengan APM.

Relik Baru menyokong 8 bahasa: Ruby, PHP, Java, Microsoft.NET, Python, Node.js, C SDK, dan Go. Untuk mula memantau aplikasi dalam salah satu bahasa ini, anda perlu memasang salah satu ejen yang disebutkan di atas.

Pemantauan APM mereka akan menganalisis prestasi aplikasi anda seperti waktu dan kelajuan dan mengirimkan laporan ralat kepada anda jika ada masalah. Relik Baru merangkumi pemantauan pangkalan data untuk metrik, Analisis Ralat dan Jejak yang boleh ditapis. Mereka juga dilengkapi dengan waktu respons, throughput (permintaan per menit melalui aplikasi) dan tingkat kesalahan (persentase kesalahan selama jangka waktu yang ditetapkan untuk aplikasi Anda).

Relik Baru pastinya alat pemantauan yang kuat, tetapi sukar untuk menavigasi antara pelbagai perkhidmatan dan cara mereka bekerjasama, terutama jika dibandingkan dengan syarikat pemantauan lain seperti StatusCake atau Montastic. Walau bagaimanapun, anda boleh melihat dan mencuba perkhidmatan mereka secara percuma selama 14 hari tanpa komitmen.

6. Uptime Robot (Versi Percuma Tersedia)

uptime_robot* Antara muka pengguna Uptime Robot

 • Kos: $ 0 (termasuk 50 monitor, 2 bulan log, selang pemantauan 5 minit)
 • Premium: $ 129 / bln (termasuk 1000 monitor, log selama 24 bulan, selang pemantauan 1 minit, dan 160 kredit SMS)

Anda boleh memilih Pelan Premium yang dilengkapi antara 50 hingga 20 000 monitor. Setiap rancangan dilengkapi dengan jumlah SMS yang lebih tinggi juga. Semakin tinggi bilangan monitor, semakin tinggi kosnya.

Sekiranya anda mencari penyelesaian sepenuhnya, Uptime Robot adalah tempat yang baik untuk memulakan. Ia dilancarkan pada tahun 2010 ketika para pembangunnya merancang untuk membuat alat percuma untuk semua orang. Mereka berjanji bahawa ia akan terus percuma, dengan harga hanya ditambahkan untuk setiap ciri premium yang mereka kembangkan di masa depan.

Alat ini akan melapor masuk ke laman web anda setiap lima minit dan memberi amaran kepada anda jika ada waktu henti. Walaupun berfungsi dengan baik, ia tidak mempunyai operasi yang lebih besar yang akan anda lihat dengan pilihan premium. Sebagai contoh, Uptime Robot mempunyai pemantauan utama di Dallas, AS, dengan beberapa yang lain tersebar di seluruh dunia, tetapi alat pemantauan premium biasanya mempunyai 40-50 lokasi pelayan untuk memantau dan mengesahkan waktu henti laman web anda.

Apabila anda mendaftar untuk akaun percuma, anda juga akan mendapat log selama dua bulan sehingga anda dapat mengawasi bagaimana laman web anda berubah dari masa ke masa. Anda juga dapat memantau sehingga 50 laman web secara percuma.

Uptime Robot adalah alat yang baik yang tersedia tanpa sebarang kos kepada anda, walaupun sebilangan pengguna mengeluh mengenai ciri terhad, seperti tidak ada ujian amaran manual. Anda juga tidak akan mendapat pandangan kelajuan halaman seperti dengan beberapa alat pemantauan laman web berbayar.

7. Monitis (Percubaan Percuma 15 Hari)

Antara muka pengguna Monitis.com* Antara muka pengguna Monitis.com

 • Kos: $ 1.20 (termasuk 1 monitor, 24 jam log, selang pemantauan 1 minit)
 • Premium: $ 120 / bln (termasuk 100 monitor, 3 lokasi pemantauan, selang pemantauan 1 minit)

Sekiranya anda mendaftar dengan rancangan tahunan mereka, anda akan mendapat potongan 20%.

Anda boleh menyesuaikan rancangan anda sendiri dengan memilih antara ciri di bawah. Oleh itu, rancangan boleh berkisar antara sen hingga ratusan $$$ sebulan. Itu sangat bergantung pada keperluan anda, apa yang anda ingin capai dan pengetahuan serta kemahiran anda.

Monitis.com adalah penyelesaian IT all-in-one berdasarkan cloud yang akan mendaftar masuk di laman web anda setiap lima minit. Ia menawarkan pengalaman pengguna terbaik untuk pelawat anda dan menawarkan pelbagai alat pemantauan laman web yang tersedia pada satu papan pemuka. Alat ini dilengkapi dengan ciri-ciri, memudahkan untuk meramalkan masalah sebelum ia berlaku dan menyelesaikannya dengan mudah jika mereka melakukannya. Dengan itu, anda dapat memantau:

 • Waktu operasi laman web: Jejaki waktu operasi, masa tindak balas, dan prestasi dari pelbagai lokasi di seluruh dunia.
 • Kesihatan pelayan: Kesan kemacetan sebelum timbul.
 • Prestasi rangkaian: Pantau rangkaian berbilang laman web, dan terima pemberitahuan mengenai kegagalan.
 • Metrik tersuai: Sesuaikan keperluan pemantauan unik anda.

Monitis.com mengiklankan bahawa dengan menggunakan perkhidmatannya, anda dapat meningkatkan waktu operasi, menghilangkan kerumitan, mengoptimumkan pengalaman pengguna, dan mengembangkan basis pelanggan anda. Selain itu, ia tersedia dalam bahasa Inggeris, Portugis, Sepanyol dan bahasa Jerman.

Secara keseluruhan, ini adalah alat hebat yang dilengkapi dengan pelbagai ciri.

Apa keputusannya? Mana Yang Perlu Kita Pilih?

Tidak ada cara untuk mengatakan perkhidmatan pemantauan laman web mana yang lebih baik daripada yang lain kerana semuanya bergantung pada tujuan anda berada di laman web anda.

Dari pengalaman kami, pilihan percuma terbaik mungkin adalah StatusCake dan Uptime Robot. Mereka mempunyai fleksibiliti / ciri yang cukup dan dapat memantau laman web anda dalam selang 5 minit. Oleh itu, jika anda hanya menguji perairan dan tidak pasti sama ada anda memerlukannya, teruskan dan mencubanya.

Paling banyak keuntungan yang mungkin anda dapat dari DotCom-Monitor, tetapi kami lebih menyukai antara muka pengguna Pingdom, jadi terpulang kepada anda.

Satu perkara yang pasti – Alat pemantauan laman web premium akan menawarkan lebih banyak ciri dan data yang boleh dipercayai untuk membantu anda memperbaiki laman web anda. Sekiranya anda serius dalam pemantauan laman web, tetapkan anggaran agar anda dapat memanfaatkan alat ini.

Kami tidak mengatakan bahawa alat percuma itu buruk. Sebenarnya, itu hebat jika anda tidak memerlukan semua loceng dan wisel. Anda boleh memulakan dengan salah satu alat percuma yang disebutkan di sini, dan jika anda merasa perlu melihat “gambar yang lebih besar”, pertimbangkan rancangan premium untuk memantau prestasi laman web anda.

Adakah anda pernah menggunakan salah satu alat di atas? Beritahu kami dengan meninggalkan komen ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author