5 Platform Blogging Terbaik Ditinjau Untuk Tahun 2020 (Berbayar & Percuma)

Siap menjejakkan kaki ke dunia blogging?

Maka lebih baik anda memulakan perjalanan di jalan yang betul dengan memilih jalan platform blog terbaik… Platform blog yang anda pilih akan mempengaruhi kualiti blog anda (dan sejauh mana anda menikmati perjalanan blog.)

Namun, ini lebih mudah diucapkan daripada dilakukan…

Terdapat lebih dari satu bilion blog di internet hari ini, dan jumlah platform blog yang ada menjadikannya sukar untuk memilih satu sahaja.

Panduan ini akan membantu anda mengenal pasti platform blog mana yang sesuai untuk anda dengan membandingkan kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Kami menganggap bahawa anda adalah blogger baru yang mahukan platform blog yang senang digunakan dan disediakan. Anda mahukan platform yang akan berkembang bersama anda seiring dengan bertambahnya pengalaman dan penonton anda.

Memilih platform blogging yang salah pada awalnya akan membawa cabaran pada masa akan datang, terutamanya jika anda berharap dapat menggunakan blog anda sebagai cara menjana wang.

Bersedia untuk bermula? Mari selami.

Pilihan Nombor 1 kami: Wix

Wix adalah pilihan nombor satu kami kerana intuitif, mempunyai sejumlah tutorial, dan mudah untuk pemula.

kotak logo wix

Lawati Wix.com

Kelebihan:
 • Mudah disesuaikan menggunakan templat dan aplikasi pihak ketiga
 • Tidak memerlukan kemahiran pengekodan. Bina laman web anda dengan alat seret dan lepas
 • Penyediaan yang mudah dan cepat
Keburukan:
 • Akaun percuma menunjukkan penjenamaan dan iklan WIX di laman web anda
 • Jumlah aplikasi pihak ketiga percuma terhad
 • Setelah dipilih, templat tidak dapat diubah

WIX menonjol dari pembangun laman web lain. Mereka telah membina jenama mereka terutama dari mulut ke mulut sejak tahun 2006. Mereka telah mencipta a produk yang intuitif dan serba boleh namun senang digunakan untuk blogger baru yang mencari platform drag and drop. Ia adalah pembina laman web yang merangkumi semua.

WIX membolehkan anda membuat laman web anda, bersama dengan blog anda, menggunakan alat, perisian, dan pelayan mereka. Panel pentadbir Wix membolehkan anda mengakses laman web anda. Penyelesaian pembinaan laman web lain menghendaki anda memasang, memuat turun, dan menguruskan bahagian-bahagian Wix anda secara berasingan.

Wix dapat dibandingkan dengan menyewa apartmen berbanding membeli rumah. Anda dapat menyesuaikan inti dan penampilan laman web ini.

Tetapi infrastruktur, keselamatan, dan pembinaan dijaga oleh pemilik harta tanah, yang dalam senario ini adalah Wix. Terdapat pertukaran antara kemudahan dan kawalan.

Setelah lebih 14 bulan meninjau Wix di laman web saya sendiri dan banyak laman web pelanggan kami, saya merasakannya ia mencapai keseimbangan reka bentuk, ciri, dan harga yang sempurna.

Harga Wix

Pelan percuma Wix adalah untuk mereka yang tidak keberatan menyusun alamat laman web mereka seperti ini: http://yourwebsite.wix.com/yourwebsite. Pelan percuma membolehkan halaman dan jenis halaman tidak terhad. Anda terhad pada storan dan ciri.

harga wix

Pelan berbayar bermula dari $ 5- $ 25. Pelan $ 5 Connect Domain merangkumi lebar jalur 1 GB, storan 500 MB, dan kemampuan untuk menyambung ke domain anda.

Pelan VIP adalah $ 25 sebulan. Ini termasuk lebar jalur tanpa had, storan 20 GB, tinjauan laman profesional, kedai dalam talian, domain percuma, dan ciri lain. Pembayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit utama.

Aplikasi blog Wix memudahkan anda menambahkan blog ke laman web anda yang akan ada disokong pada peranti mudah alih. Wix memberikan sokongan pelanggan melalui e-mel dan telefon untuk menjawab sebarang pertanyaan yang anda ada.

Wix menepati janjinya untuk menjadi 100 peratus senang untuk pereka web dan blogger buat sendiri. Kekurangan fleksibiliti mungkin menjadi cabaran bagi pembangun profesional (untuk siapa kami mengesyorkan Squarespace), tetapi bagi pemula yang ingin mengembangkan blog mereka, kami merasakan Wix mewakili yang terbaik dari apa yang ada di pasaran.

Pilihan Nombor 2 Kami: WordPress

WordPress adalah pilihan kedua kami kerana ia mudah, percuma, dan senang dijaga.

Kotak logo WordPress

Lawati WordPress.com

Kelebihan:
 • Kawalan sepenuhnya ke atas laman web anda
 • Tambahkan ciri termasuk kedai dalam talian, keahlian, dan forum
 • Ribuan tema WordPress percuma dan premium
 • Lebih daripada 45,000 pemalam percuma
 • WordPress berfungsi dengan baik dengan SEO
Keburukan:
 • Keluk pembelajaran yang agak curam untuk menguruskan blog anda
 • Anda bertanggungjawab untuk sandaran dan keselamatan

WordPress, tidak seperti Wix pilihan pertama kami, memerlukan lebih banyak pengetahuan untuk merancang blog pertama anda. Ini jauh lebih mudah daripada belajar membuat kod, tetapi tidak menyeret dan melepaskan.

Sebelum mengulas lebih jauh, kami ingin menerangkan perbezaan antara WordPress.org berbanding WordPress.com.

Sokongan Tema
 • WordPress.org menawarkan sokongan tema penuh. Anda boleh menggunakan, mengubah, dan menyesuaikan tema komersial dan percuma. Anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahukan dengan laman web anda.
 • WordPress.com menghadkan tema anda kepada tema yang ada di repositori WordPress. Tema yang ada tidak dapat disesuaikan dan anda juga tidak boleh memuat naik tema tersuai.
Pemalam
 • WordPress.org membolehkan anda memaksimumkan kekuatan WordPress sebagai CMS. Anda boleh memuat naik dan menyesuaikan sebarang pemalam yang anda mahukan.
 • WordPress.com tidak membenarkan pemalam dalam bentuk apa pun. Terdapat beberapa ciri seperti pemalam yang terdapat di dalam platform.
Harga WordPress.com

harga wordpress

 • WordPress.org menghendaki anda membeli hosting dan membayar untuk mendaftarkan domain anda dengan perkhidmatan pihak ketiga.
 • WordPress.com membenarkan blog secara percuma dan menyediakan simpanan sehingga 3 GB. Anda tidak dapat menyesuaikan domain anda, dan anda terhad kepada subdomain. WordPress akan memaparkan iklan di laman web anda.
Pengewangan
 • WordPress.org membolehkan anda menjual iklan jika anda memilih di laman web anda. Anda boleh menyimpan 100 peratus dari apa yang anda peroleh dari laman web anda.
 • WordPress.com tidak membenarkan anda menjual iklan di laman web anda. Sekiranya laman web anda mempunyai 25,000 atau lebih paparan halaman bulanan, ada pilihan untuk pembahagian hasil.
Penjenamaan
 • WordPress.org tidak memaksa anda untuk menjenamakan laman web anda dengan apa-apa dari WordPress. Anda boleh jika anda mahu, tetapi itu adalah pilihan.
 • WordPress.com menghendaki anda menunjukkan pautan “dikuasakan oleh” di laman web anda. Selain itu, WordPress akan memaparkan iklan di laman web anda tanpa memberi anda pendapatan.

Ini adalah beberapa perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org. Perbezaan lain termasuk bagaimana platform menggunakan SEO, analitik, e-dagang, dan penyelenggaraan.

WordPress.com dan WordPress.org memberikan para blogger sokongan yang tiada tandingan dari tutorial yang ditawarkan oleh laman web dan juga komuniti pengguna yang sangat ingin membantu rakan pengguna dengan soalan atau kebimbangan.

Dengan semua maklumat yang ada, blogger baru dapat dengan cepat mencapai kelajuan dan mula menyesuaikan laman web mereka dengan sedikit masalah.

Pilihan Nombor 3 Kami: Medium.com

Medium.com adalah pilihan nombor tiga kami kerana kemudahan penggunaannya. Ini adalah pilihan yang bagus untuk platform blog percuma.

kotak logo sederhanaKelebihan:
 • Kemudahan penggunaan
 • Tidak memerlukan pengekodan
 • Tidak diperlukan persediaan
 • Fokus pada penulisan, bukan merancang laman web
 • Menghubungkan anda dengan komuniti penulisan dalam talian
Keburukan:
 • Ciri terhad
 • Medium.com memiliki khalayak anda. Sekiranya anda kehilangan blog anda, khalayak anda akan mengikutinya
 • Pengewangan bukanlah pilihan melalui iklan

Medium.com adalah platform yang membolehkan penulis berkongsi wawasan sejak 2012. Ini membolehkan kandungan anda menjangkau khalayak yang ramai. Medium.com telah digambarkan sebagai Twitter dalam format panjang.

Satu faedah yang mereka tawarkan adalah keupayaan untuk mengimport kandungan blog dari mana sahaja di Internet. Setelah ia diimport, anda dapat mengeditnya secara bebas.

Lebih baik lagi, media sosial anda mengikuti anda ke Medium.com. Memautkan akaun Medium anda ke laman web seperti Facebook dan Twitter secara automatik menghubungkan anda dengan rakan yang menggunakan Medium.

Medium menunjukkan kepada anda berapa banyak pembaca yang anda ada. Ia memberitahu anda mana yang berjaya sampai akhir. Beberapa penerbit beralih ke Medium.com sebagai cara untuk mencari penyumbang baru untuk laman web mereka.

bagaimana medium berfungsi

Medium percuma API. Pengikut yang anda miliki adalah sah, menambah kredibiliti terhadap apa yang anda tulis.

Medium bukanlah platform yang tepat untuk penulisan yang rumit dan teknikal. Blogger yang memfokuskan pada pembelajaran kehidupan, keusahawanan, dan politik mungkin lebih baik.

Tidak seperti dengan WordPress, anda tidak memiliki apa-apa di Medium.com. Medium Corporation boleh menghentikan anda mengikut budi bicara mereka. Mereka boleh membatalkan akaun anda sesuka hati, dan mereka dapat mengubah rancangan harga.

Menggunakan Medium tidak mengembangkan jenama anda sama seperti mengembangkan Medium. Semasa anda menulis, anda pada dasarnya mempromosikan Medium.com.

Sekiranya anda seorang penulis popular, orang akan mengingati apa yang anda tulis dan akan ingat bahawa mereka menjumpainya di Medium.com, tetapi mereka tidak akan mengingati nama anda dan juga nama mereka sekiranya anda menulis di domain anda sendiri atau akaun media sosial. Sebaliknya berlaku dengan laman web seperti WordPress.

Medium.com adalah percuma. Ia dapat meningkatkan pendedahan anda, tetapi mempunyai batasan yang teruk. Kami merasakan ia berbaloi dengan harga yang anda bayar untuknya.

Pilihan Nombor 4 Kami: Blogger

Blogger adalah platform lama yang berjuang untuk memenuhi keperluan blogger moden.

kotak logo bloggerKelebihan:
 • Ia percuma
 • Mudah disediakan dan diuruskan
 • Memanfaatkan keselamatan dan kebolehpercayaan Google
Keburukan:
 • Ciri terhad
 • Templat dan pilihan reka bentuk terhad
 • Kemas kini jarang dilakukan
 • Google boleh membatalkan atau menangguhkan blog anda mengikut budi bicara mereka

Blogger, datuk blogging, diasaskan oleh Evan Williams pada tahun 1990-an. Evan Williams kemudian mencari Twitter dan Medium. Kekecewaan Matt Mullenweg dengan Blogger mendorongnya untuk memulakan WordPress. Blogger dianggap kuno dan penuh dengan teknologi yang dilupakan oleh banyak orang.

Kini dimiliki oleh Google, Blogger adalah percuma. Sifatnya yang merangkumi semua memberi anda semua yang anda perlukan. Namun, penulis mesti menukar kawalan untuk kemudahan.

Blogger memberi tumpuan kepada blogging (… duh); terdapat sedikit keupayaan pengurusan kandungan yang terdapat di dalam platform. Tidak mengejutkan, keluhan terbesar tentang Blogger adalah kekurangan fitur, menyebabkan penulis cepat berkembang platform.

Google melihat Blogger sebagai pemikiran semula. Perkhidmatan pelanggan dan sokongan yang mereka tawarkan adalah kurang hebat. Segala penyelesaian masalah yang anda perlukan akan datang dari forum sokongan atau mencari video YouTube.

blogger di laman web google

Blogger adalah platform yang enggan berkembang. Fokus mereka hanyalah blog. Laman web lain membolehkan anda mempromosikan kandungan anda menggunakan media sosial.

Namun, Blogger nampaknya senang untuk melakukan perkara-perkara seperti yang selalu mereka lakukan. Itu tidak semestinya buruk jika fokus anda hanya menulis blog. Tetapi jika anda mahu loceng dan wisel ada di platform lain, mereka tidak ada di sini.

Google telah mengekalkan Blogger selama lebih dari satu dekad. Tidak ada petunjuk bahawa ia akan segera hilang. Walau bagaimanapun, Google mempunyai reputasi kerana membunuh produknya dengan sengaja. Blogger kini tidak menjadi keutamaan untuk Google. Ia akan sentiasa diancam untuk ditutup.

Oleh kerana kandungan anda dihoskan di platform blog Google, anda perlu mematuhi dasar kandungan Google. Polisi ini bersifat liberal (dan menjadi lebih liberal setiap tahun…), tetapi lebih daripada satu blogger melihat blog mereka ditutup kerana penguatkuasaan sewenang-wenangnya oleh Google.

Sekiranya blog anda mempunyai topik yang boleh dianggap kontroversial, anda harus berfikir dua kali sebelum melaburkan masa dan tenaga anda untuk menulis di platform yang tidak anda kendalikan sepenuhnya.

Mungkin ada sedikit penonton yang mendapat manfaat daripada menggunakan Blogger. Namun, kami merasakan bahawa ia tidak sesuai untuk sebilangan besar blogger.

Pilihan Nombor 5 Kami: Tumblr

Tumblr adalah platform microblogging yang merangkumi beberapa ciri rangkaian sosial.

kotak logo tumblrKelebihan:
 • Mudah untuk digunakan
 • Mudah mengintegrasikan komponen media sosial
 • Permudahkan penggunaan gambar, video, GIF, dll.
Keburukan:
 • Ciri terhad
 • Pilihan tema yang buruk
 • Sukar membuat sandaran blog anda
 • Sukar untuk mengimport atau mengeksport projek

Tumblr direka untuk pelanggan yang lebih muda. Papan pemuka harus intuitif tetapi memerlukan keluk pembelajaran yang serius. Blog ini diselaraskan dengan multimedia.

susun atur tumblrKandungan berasaskan teks tidak mempunyai pilihan dan alat yang serius. Sebagai pemula, anda mungkin menikmati beberapa alat seni yang ada. Blog anda mungkin kelihatan menarik, tetapi kekurangan loceng dan wisel yang biasa dibaca oleh pembaca anda.

Alat pengoptimuman enjin carian tidak terdapat dalam perkhidmatan ini. Ini adalah kelemahan utama, terutamanya jika anda melihat blog anda sebagai sumber pendapatan masa depan. Tumblr mempunyai asas keahlian yang terus berkembang. Namun, apa yang mereka gagal sebutkan adalah kebiasaan orang yang meninggalkan perkhidmatan setiap bulan ketika mereka menyedari bahawa ia kekurangan alat yang diperlukan untuk menjayakan blog.

Kami tidak merasakan bahawa Tumblr adalah pilihan yang baik, terutamanya untuk penulis baru. Anda tidak mahu kekecewaan menyebabkan anda berputus asa untuk menulis blog sama sekali.

Kami mengesyorkan anda melihat Wix pilihan nombor satu kami. Ini menyediakan anda semua alat yang anda perlukan untuk membuat blog yang menarik. Mudah digunakan dan intuitif.

Kesimpulannya

Di seluruh dunia, terdapat lebih daripada 400 juta blog. Orang beralih ke blog untuk mencari komuniti yang mempunyai cita-cita, minat, harapan, dan aspirasi yang sama. Sekiranya anda ingin memulakan blog anda sendiri, anda akan memulakan perjalanan yang luar biasa yang mempunyai sejumlah faedah yang bermanfaat.

Sebelum memulakan blog, anda perlu memilih platform blogging yang betul. Anda mahukan platform yang anda pilih senang digunakan, berpatutan, berkuasa, dan berfungsi dengan lancar dengan media sosial. Untuk wang kita, Wix adalah jawapannya.

Kami harap anda seronok membaca catatan kami. Adakah anda blogger baru? Platform apa yang telah anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Sehingga lain kali.

Apabila anda sudah bersedia untuk menaik taraf blog anda, anda memerlukan host yang baik. Lihat panduan kami untuk web hosting terbaik untuk blogger Kanada untuk melihat siapa yang mengambil kek itu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author