Shopify vs. WooCommerce (Kemas kini 2020)

Shopify dan WooCommerce adalah platform eCommerce yang hebat yang membolehkan anda memproses transaksi dari laman web anda menggunakan sistem mereka.

Walaupun mempunyai tujuan yang sama, kedua-dua platform berbeza dalam bagaimana mereka membantu pengguna membina kedai dalam talian mereka sendiri.

Mereka seperti penyu dan kura-kura.

Sebilangan besar orang akan melihat kura-kura dan kura-kura di sebelah satu sama lain dan hanya menganggap bahawa mereka adalah haiwan yang sama. Walaupun mereka mempunyai banyak persamaan, mereka bukan haiwan yang sama.

penyelesaian e-dagangYa, mereka berdua reptilia – tetapi selain dari segi estetiknya, penyu dan kura-kura mempunyai perbezaan yang besar. Satu perbezaannya ialah penyu hidup di air dan kura-kura hidup di darat.

Shopify dan WooCommerce adalah seperti kura-kura dan kura-kura – kedua-duanya adalah penyelesaian eCommerce dan mempunyai banyak persamaan. Shopify adalah penyelesaian eCommerce all-in-one dan WooCommerce adalah plugin eCommerce yang komprehensif di WordPress.

Ok maaf atas analogi kasar saya. Mari lihat perbezaan teknikal mereka.

TLDR;

Sebilangan besar orang harus menggunakan Shopify. Ia menyediakan nilai terbaik untuk kos dan membuat segalanya sangat mudah untuk pemula. Shopify dibuat untuk pemilik kedai eCommerce pemula. Dengan itu, ia juga mengagumkan untuk kedai dan perusahaan besar-besaran. Penskalaan bukan masalah dengan Shopify. Baca ulasan Shopify penuh kami di sini.

Untuk semua orang yang menyukai WordPress, WooCommerce adalah pilihan yang bagus. Sekiranya wang, kemahiran, dan masa tidak menjadi masalah dan anda mahukan kawalan penuh terhadap setiap aspek kedai anda, WooCommerce boleh menjadi pilihan yang bagus untuk anda.

Sekiranya anda belum pernah berpengalaman dengan laman web, gunakan Shopify.

Pesaing

Shopify adalah penyelesaian eCommerce kami yang paling disyorkan. Sebabnya adalah kerana ia menawarkan hampir semua perkara yang ingin dimiliki oleh seorang usahawan yang ingin menjual produk secara dalam talian. Ciri-ciri yang digabungkan dengan kemudahan penggunaan semen Shopify sebagai pilihan terbaik untuk platform e-commerce all-in-one.

shopify vs woocommerceKategori lain yang bersaing dengan platform e-commerce all-in-one adalah pilihan yang memerlukan kepakaran, pengekodan, dan mempunyai keluk pembelajaran yang curam. WooCommerce menempati ruang ini kerana ia digunakan di WordPress.

Terdapat dua kategori penyelesaian eCommerce:

 1. Pilihan yang mudah digunakan – mereka menjadikan semua perkara yang berkaitan dengan eCommerce sangat mudah.
 2. Saya memerlukan pembangun web atau saya perlu menjadi pembangun web.

Shopify berada di bawah pilihan “mudah digunakan” dan merupakan platform eCommerce terbaik dalam kategori tersebut. WooCommerce tergolong dalam kategori “pembangun web diperlukan” dan dianggap sebagai pilihan terbaik dalam kategori tersebut.

WooCommerce sangat hebat dan secara teknikal anda tidak perlu menjadi pembangun untuk menggunakannya. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai pengetahuan mendalam tentang bagaimana WordPress berfungsi dan anda tidak tahu bagaimana membuat kod, menjangkakan keluk pembelajaran di WooCommerce akan curam.

Shopify menyajikan kurva pembelajaran yang kecil tetapi sangat mudah digunakan setelah anda mengetahui. Masalahnya, pada titik penyesuaian tertentu, anda mungkin perlu membuat kod atau menggunakan pembangun di Shopify juga. Perbezaannya adalah semua fungsi eCommerce bawaan yang ditawarkan oleh Shopify dengan segera.

Shopify demo gif

WooCommerce menawarkan banyak fungsi yang serupa tetapi tidak sekuat Shopify. Yang dikatakan, di WordPress, ada lebih banyak aplikasi untuk dipilih untuk menambah pengalaman anda daripada apa yang dimiliki Shopify.

Dalam soal SEO, WooCommerce juga mengalahkan Shopify dengan mudah. Sekiranya matlamat pemasaran anda adalah SEO secara melampau maka satu-satunya pilihan untuk anda adalah menggunakan WordPress dengan WooCommerce.

Persamaan

Shopify dan WooCommerce membolehkan anda menjual apa sahaja yang anda rasa seperti menjual dalam talian. Selain itu, mereka sangat berbeza. Terdapat beberapa persamaan yang harus ditumpukan.

Aspek serupa WooCommerce dan Shopify

 • Menjual – Sukar untuk menyimpang dari cara platform eCommerce membolehkan anda menjual produk. Walau bagaimanapun, beberapa penyelesaian eCommerce menghalang pilihan anda. Shopify dan WooCommerce tidak.

statistik e-dagang trend global

Kedua-dua pilihan ini membolehkan anda menjual produk fizikal, produk digital, produk hibrid, dan sebarang jenis perkhidmatan.

 • Mesra Mudah Alih – Kemungkinan tujuh dari 10 pelanggan anda akan melihat kedai e-dagang anda menggunakan peranti mudah alih. Malangnya, banyak platform dibina untuk digunakan di desktop.

Berikut adalah dua statistik laman web eCommerce yang menyeronokkan untuk anda:

 1. Reka bentuk mudah alih yang lemah sahaja sudah cukup untuk 57% pengguna internet tidak mengesyorkan perniagaan anda kepada rakan sebaya mereka.
 2. Hampir 80% pengguna akan berhenti terlibat dengan laman web anda sekiranya laman web mudah alih dipaparkan dengan tidak selesa.

Shopify dan WooCommerce mengutamakan pengoptimuman mudah alih dan menyediakan versi laman web mudah alih semasa versi desktop sedang dibina.

 • Bilangan Produk Tanpa Had – Terdapat beberapa perkhidmatan eCommerce di luar sana yang mengenakan bayaran berdasarkan berapa banyak produk yang anda ada. Salah satu pilihan yang popular ialah BigCartel. Shopify dan WooCommerce tidak mengambil bahagian dalam amalan ini dan membenarkan anda memiliki seberapa banyak produk yang anda mahukan.
 • Kupon dan Diskaun – Daripada menganggap kod diskaun sebagai ciri ultra premium seperti pilihan eCommerce lain (pilihan pelik), kedua-dua perkhidmatan di sini menawarkan pilihan untuk menawarkan diskaun kepada pelanggan.

Kira-kira 93% pembeli menggunakan kupon atau kod diskaun sepanjang tahun. Menawarkan diskaun kepada pelanggan adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan penjualan, terutama dengan pembeli terdahulu.

 • Laporan – Kedua Shopify dan WooCommerce menawarkan laporan hebat yang membantu menunjukkan trend dalam corak penjualan anda. Melihat maklumat berharga seperti kadar pelanggan berulang, jumlah lawatan ke kedai dalam talian, dan nilai pesanan purata dapat membantu anda membuat keputusan yang lebih tepat.

papan pemuka shopify

 • Penghantaran dan Cukai yang Boleh Diselaraskan – Mampu menyesuaikan penghantaran dan cukai membantu pelanggan anda. Menawarkan cukai tetap dan kadar penghantaran tidak masuk akal untuk keseluruhan pelanggan anda.

Cara Menggunakan Shopify dan WooCommerce

Sebenarnya melaksanakan laman web di kedua platform berfungsi dengan cara yang hampir sama. Kedua-dua pilihan menggunakan tema dan banyak masa tema yang berbeza akan berfungsi di Shopify dan WordPress.

pengekodan laman webCara berfungsi berfungsi adalah secara langsung berpusat pada bagaimana tema yang dipilih untuk digunakan disusun. Beberapa tema membenarkan fungsi drag-and-drop sementara yang lain menghendaki anda menggunakan perisian bangunan belakang. Sebilangannya malah tidak sesuai dan memerlukan pengekodan yang banyak.

Pencipta tema tertentu membuat versi WordPress dan tema Shopify versi mereka. Salah satu contohnya ialah Out of the Sandbox.

Kedua-dua pilihan ini juga menunjukkan kemampuan untuk menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk membuat aspek kedai yang berbeza. WordPress menawarkan lebih banyak aplikasi dan plugin tetapi jumlah Shopify juga beribu-ribu.

Kelebihan Shopify

Walaupun anda tidak dapat menyesuaikan setiap aspek di laman web anda, anda boleh menghampirinya. Hosting akan dilakukan di Shopify tetapi secara jujur, ini adalah perkara yang baik. Mereka mempunyai rangkaian pelayan yang besar dan waktu operasi dan masa muat di hujung hosting secara konsisten memberikan penanda aras yang menakjubkan.

Manfaat utama Shopify adalah bahawa semua yang anda perlukan untuk eCommerce ada tepat di hadapan anda. Keluk pembelajaran tidak begitu besar di platform. Dalam kes yang jarang berlaku di mana anda tidak dapat mencapai sesuatu, terdapat banyak aplikasi yang boleh dipilih. Tidak pernah semudah ini memiliki kedai eCommerce.

Menyesuaikan kedai anda juga sangat mungkin. Terdapat banyak tema untuk dipilih di Shopify tetapi anda juga boleh memilih dari pembekalan tema pihak ketiga yang tidak berkesudahan juga.

Shopify juga mempunyai rangkaian pakar yang besar yang dapat membantu anda dalam setiap aspek laman web anda. Pekerja yang menjalankan sokongan pelanggan mereka berpengetahuan dan mereka mempunyai komuniti besar di forum mereka. Manfaat lain adalah asas pengetahuan, yang mempunyai tutorial dan jawapan mendalam untuk Soalan Lazim.

Kelebihan WooCommerce

Manfaat utama WooCommerce ialah anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahukan. Walaupun itu datang dengan kekurangan, terutamanya dalam kategori kesukaran, ia masih merupakan bonus besar.

SEO adalah faedah besar menggunakan WooCommerce dan WordPress, lebih banyak maklumat mengenai perkara itu akan ada di bahagian seterusnya.

WooCommerce secara teknikal adalah pemalam. Ia dibina untuk menjadi super ringan dan hanya melakukan minimum. Anda boleh menambah ciri semasa anda pergi – melalui WooCommerce atau melalui pemalam pihak ketiga yang lain.

Apa yang anda dapat adalah kemampuan untuk menyesuaikan setiap aspek laman web anda. Terdapat keluk pembelajaran dengan semua yang ada di WordPress kerana agak asing bagi pengguna baru. Salah satu faedahnya ialah anda akan belajar banyak mengenai hosting, pengekodan, dan reka bentuk.

WooCommerce juga mempunyai rangkaian sokongan berdasarkan tiket yang dapat menjawab segala pertanyaan yang mungkin anda miliki. Sokongan sebenar akan ada dalam komuniti besar yang telah dipupuk oleh WordPress dan WooCommerce selama bertahun-tahun.

SEO dan Blogging

Tidak ada yang mengalahkan keupayaan SEO WordPress. WooCommerce mengetahui ini dan memanfaatkannya dengan menjadikannya menyatukan blog anda dengan produk anda semudah mungkin.

blog e-dagangShopify tidak mudah untuk SEO tetapi ia tidak dapat menyentuh kemungkinan SEO yang disediakan oleh WordPress. Terdapat alat yang bagus di Shopify tetapi WordPress dibina untuk blog dan SEO.

Alat di WordPress tersedia dalam beberapa bentuk di Shopify tetapi kemungkinan SEO tidak meresap melalui Shopify seperti yang berlaku di WordPress.

Batasan yang ditunjukkan oleh Shopify tidak terdapat di WordPress.

Kekurangan SEO Shopify:

 • Rentetan dalam URL – Kata yang ditambahkan dalam URL menjadikan silo mudah dan sukar menavigasi peta laman menjadi sukar. Enjin carian seperti kerumitan ketika datang ke rentetan URL.
 • Tidak banyak kemungkinan kandungan – Di WordPress, anda boleh membuat halaman mengenai apa sahaja yang sangat mudah. Shopify mempunyai halangan untuk ini tetapi menggunakan tema mewah menjadikannya lebih mudah.
 • Ciri SEO yang dikunci – Terdapat beberapa aktiviti yang tidak dapat dilakukan yang akan meningkatkan daya maju SEO di Shopify. Kesalahan terbesar adalah tidak dapat mengedit peta laman web. Struktur organisasi adalah kunci untuk SEO dan kemampuan untuk mengedit peta laman boleh menjadi perbezaan antara Google menyukai laman web anda atau tidak menyukai laman web anda. Shopify juga tidak akan membenarkan anda mengedit fail robots.txt yang akan membuatnya sehingga anda tidak boleh memberitahu Google untuk tidak mengunjungi halaman tertentu.

Ini kami cuba mengakses fail Robots.txt di Shopify

Di WordPress, tidak ada batasan seperti itu. Edit apa sahaja untuk isi hati anda. Semasa menyelami SEO, adalah mustahak untuk tidak menjadi hamstrung. Menguji dan lebih banyak pengujian adalah kunci untuk SEO yang baik dan jika ada beberapa pilihan yang tidak dapat dipastikan, ia pasti akan merugikan kemampuan anda untuk menguji aspek SEO tertentu.

Harga

Harga untuk Shopify dan WooCommerce berbeza antara satu sama lain. WooCommerce adalah sumber terbuka sepenuhnya dan perisian itu sendiri percuma. Shopify mempunyai sistem rancangan berjenjang dengan kos berulang bulanan.

WordPress adalah percuma. WooCommerce adalah percuma. Jadi, berapa kos wang? Mula-mula, anda perlu membayar untuk hosting jika anda melalui laluan ini. Hosting mesti dapat disesuaikan dengan kedai anda, jadi jika anda ingin mempunyai banyak pelanggan, hosting dapat menjadi mahal. Pada mulanya, hosting akan lebih murah kerana anda boleh menggunakan pelbagai perkhidmatan hosting yang berharga di bawah $ 10. Lihat senarai hos terbaik kami untuk Kanada.

Semasa menggunakan WooCommerce, hampir tidak ada kemungkinan anda tidak perlu membayar plugin atau aplikasi. Sebilangan besar percuma tetapi yang benar-benar berguna menelan belanja setiap bulan.

Kos lain yang perlu diambil kira adalah semua kos yang berkaitan dengan pengambilan pembangun. Laman web WooCommerce dapat percuma pada tahap paling asas. Apabila anda perlu maju, kos akan bertambah dan anda boleh menghabiskan ribuan.

Kos Shopify sedikit lebih telus di muka.

Setiap peringkat harga merangkumi produk tanpa had, sokongan 24/7, kemampuan menjual di saluran penjualan lain, pembuatan pesanan manual, kod diskaun, sijil SSL, pemulihan troli terbengkalai, pembayaran Shopify dengan analisis penipuan, aplikasi POS, perkakasan fizikal, dan kuat pemilihan aplikasi.

Kos lain yang terlibat di Shopify adalah aplikasi berbayar, tema berbayar, dan pembelian domain. Terdapat sebilangan besar aplikasi yang berbaloi serta tema premium yang berguna dan indah yang benar-benar dapat menaikkan kedai anda.

Perkara hebat mengenai Shopify adalah memiliki kedai yang berfungsi sepenuhnya dengan beberapa ciri terbaik di pasaran hanya berharga $ 29 sebulan. Semasa meningkatkan kedai anda, anda dapat meningkatkan perbelanjaan. Shopify juga merangkumi tahap perusahaan khusus yang membolehkan lebih banyak penyesuaian untuk kedai besar.

Pemikiran Akhir

Menggunakan WooCommerce di WordPress boleh menjadi sangat kuat, tidak ada yang dapat mengatakan sebaliknya. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan pengekodan atau wang untuk membayar pembangun, WooCommerce adalah pilihan yang bagus jika anda bersedia menggunakan WordPress. Perlu diingat bahawa lebih banyak masalah akan timbul dengan menggunakan WooCommerce dan WordPress daripada Shopify.

Pada akhirnya, ini semua mengenai bagaimana anda ingin menyelesaikan masalah anda. Pandangan jauh adalah kunci jawapan yang tepat. Adakah anda melihat diri anda melaksanakan kempen pemasaran yang besar sepanjang tahun? Sekiranya anda melakukannya, maka anda mungkin perlu mengorbankan lebih banyak masa dan sumber semasa anda membina kedai anda untuk kepentingan mempunyai potensi SEO yang tidak terhad pada masa akan datang. Namun, adakah anda berfikir untuk melepaskan produk secepat mungkin dalam usaha untuk membatasi kos peluang? Maka anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk pergi ke Shopify.

Walau apa jua keadaannya, kedua-dua penyelesaian itu adalah rumah kuasa sejati. Cukup pilih yang tepat untuk anda dan anda akan segera memecahkan bank dengan semua penjualan masuk.

Soalan Lazim

S: Adakah Shopify lebih baik daripada WooCommerce?

J: Shopify lebih baik daripada WooCommerce untuk pemula atau untuk orang yang menghargai kemudahan penggunaan. Penyesuaian yang tersedia semasa menggunakan WooCommerce di WordPress jauh lebih tinggi daripada Shopify. Mengatakan Shopify lebih baik daripada WooCommerce kerana memulakan perniagaan eCommerce adalah salah kerana kedua-duanya adalah pilihan yang bagus.

S: Adakah Shopify platform eCommerce terbaik?

J: Kami mengesyorkan Shopify paling banyak sebagai platform eCommerce. Sebilangan besar orang yang memulakan dengan eCommerce harus menggunakan Shopify. Sekiranya anda mempunyai pengalaman laman web lain atau mempunyai akses kepada pembangun web dan modal, WooCommerce adalah pilihan yang bagus.

S: Apakah perbezaan antara Shopify dan WordPress?

J: Shopify adalah platform eCommerce di mana WordPress adalah aplikasi perisian pembinaan laman web. Shopify memberikan pengalaman e-commerce semua-dalam-satu. Sekiranya anda ingin memasuki eCommerce di WordPress, anda perlu menggunakan perkhidmatan seperti WooCommerce untuk melaksanakannya.

S: Bolehkah anda memasukkan Shopify ke dalam WordPress?

J: Ya, tetapi jika anda memutuskan untuk menggunakan Shopify, kami tidak mengesyorkan menggunakan WordPress. Kesan terbesar Shopify terhadap perniagaan adalah menggunakannya sebagai platform eCommerce anda daripada menggunakan plugin di Shopify.

S: Adakah Shopify menggunakan WordPress?

J: Shopify tidak menggunakan WordPress. Ini adalah platform yang berdiri sendiri yang membolehkan peniaga menjual produk mereka. Anda boleh menghoskan laman web anda dengan Shopify atau menggunakan perkhidmatan hosting yang berasingan. Lebih banyak lagi di WordPress di sini.

S: Adakah Shopify lebih mudah daripada WordPress?

J: Dalam satu perkataan, ya. Dalam pelbagai perkataan, ya. Shopify dibuat untuk menjadikan pemilik kedai eCommerce menjadi mudah. WordPress dicipta untuk membolehkan semua orang membina laman web. Walaupun WordPress tidak terlalu sukar, terdapat keluk pembelajaran yang besar dan lebih banyak ruang untuk dikacau.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author