Com utilitzar Linux: Guia senzilla per a principiants

El gegant tecnològic Microsoft, recentment, va anunciar que estava molt a prop d’assolir la fita important de mil milions de dispositius informàtics amb el sistema operatiu Windows 10, comandant així la quota de mercat més gran pel que fa a ordinadors d’escriptori..

Linux, en canvi, pot alimentar només el 2% dels ordinadors de sobretaula, tot i que és la família de sistemes operatius més popular del món. Com pot ser això??

La realitat de Linux el 2020 és que alimenta prop del 90% dels dispositius informàtics personals i empresarials de tot el món, i això és en part perquè els sistemes operatius Android i Chrome de Google es basen en el nucli de Linux, sense oblidar que Linux és la plataforma de elecció per a aplicacions de servidors, serveis d’allotjament web, centres de dades de computació en núvol, supercomputadors i moltes xarxes empresarials.

El supercomputador Pleiades que gestiona la NASA funciona amb Linux, com també fa el sistema d’intel·ligència artificial IBM Watson, que és específicament alimentat pel SUSE Linux Enterprise Server 11.

Si heu pensat a provar Linux, però no sabeu per on començar, el primer que heu de saber és que probablement esteu a mig camí perquè ja coneixeu el món dels sistemes operatius com Unix. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS, i fins i tot BlackBerry QNX OS, són sistemes com Unix.

La majoria dels usuaris de telèfons intel·ligents d’Android poden obtenir la suspensió d’iOS si canvien a un iPhone, i el mateix es pot dir dels usuaris macOS que canvien a Windows. És possible que no gaudeixin plenament de l’experiència, però tenen una comprensió gairebé intuïtiva de la funcionalitat. Aquest aspecte Linux de tipus Unix significa que ràpidament s’hi acostumarà un cop ho proveu.

Què és exactament Linux?

Linux és un sistema operatiu (SO) igual que Windows o macOS, és una plataforma que gestiona tots els components de maquinari del vostre ordinador. Ajuda a les aplicacions de programari a comunicar-se amb dispositius informàtics.

El desenvolupament de Linux es remunta a principis dels anys 90. Linus Torvalds, un estudiant finès en informàtica, va decidir crear la seva pròpia versió d’un sistema operatiu per a un PC que tenia en aquell moment, un clon 486 construït en l’arquitectura Intel x86..

El nucli de Linux

Cal destacar que Torvalds va començar a desenvolupar el nucli Linux, i aquesta és una tasca que continua duent a terme fins avui dia juntament amb el suport de la comunitat de desenvolupament lliure i de codi obert. El nucli de Linux és el nucli d’aquesta plataforma de sistemes operatius, que a partir del març del 2019 Per què hauria de considerar l’ús de Linux? està a la versió 5.0.5 El nucli és un programa crític codificat amb la finalitat de controlar-ho tot en relació amb el sistema operatiu i la funcionalitat dels dispositius informàtics..

Tenint en compte les qüestions anteriors, és important aclarir que Linux és un nom que es pot referir de forma intercanviable al nucli o a la família del sistema operatiu. Com que Linux es troba al cor del programari FOSS (Free and Open Source Software), hi ha moltes variants del sistema operatiu, la majoria orientades a sistemes d’escriptori i ordinadors portàtils, però algunes es codifiquen i es distribueixen amb dispositius específics..

Android, per exemple, és ideal per a telèfons intel·ligents, tauletes i altres dispositius equipats amb interfícies de pantalla tàctil. Chrome OS és una variant de Linux compilada per funcionar amb ordinadors portàtils moderns com Chromebooks. Red Hat Enterprise Linux és un sistema operatiu comercial destinat als servidors.

Aquestes són totes les distribucions de Linux, sovint escurçades a “distros”. A l’efecte d’aquesta guia, farem referència a les distribucions d’escriptori Linux FOSS, que són la millor manera de començar. Com a mínim, necessitareu un ordinador portàtil o un ordinador portàtil i, idealment, una unitat USB per executar una distribució Linux, que potser no haureu d’instal·lar.

Com en qualsevol sistema operatiu, Linux té:

 • Càrrega d’arrencada: Quan arrenqueu l’ordinador, el sistema bàsic d’entrada / sortida (BIOS) comença a executar-se a través d’una seqüència d’esdeveniments per assegurar-vos que tot el vostre equip funciona i es pot comunicar correctament; llavors dirigeix ​​el programari a executar el carregador d’arrencada, que carrega el nucli a la memòria. Algunes distribucions lleugeres de Linux, com ara Puppy Linux, agafen menys de 300 MB i carreguen tant el nucli com el sistema operatiu des de la RAM. El carregador d’arrencada finalitza una vegada que les sol·licituds d’E / S com ara el ratolí, el teclat, la visualització de vídeo, l’àudio i les interfícies d’usuari gràfiques són funcionals.
 • Dimonis: Com a sistema operatiu multitasca, Linux utilitza els daemons per executar en segon pla esperant les peticions. Si només estàs provant una distribució de Linux, és possible que no siguis conscient dels daemons, ja que són processos de fons similars als que veus al Gestor de tasques de Windows o al monitor d’activitat de macOS.
 • Carcassa: Moltes distribucions de Linux permeten als usuaris accedir al shell del sistema operatiu mitjançant una interfície de línia d’ordres (CLI) que es pot gestionar a través d’una aplicació terminal. Les comandes CLI basades en text es poden utilitzar per comunicar-se amb el nucli, i això és una cosa que espanta alguns usuaris Linux potencials, però és similar a escriure CMD des del menú d’inici de Windows i introduir ordres que recorden l’era DOS. Tornarem a les ordres shell i CLI més endavant en aquesta guia.
 • Servidor gràfic: Aquí és on s’aconsegueix la interfície gràfica de Windows que tothom està acostumada. La majoria de distribucions de Linux utilitzen el sistema X Window, també conegut com X11 o X, que gestiona tots els elements gràfics de la pantalla en relació amb els moviments del ratolí o de la pantalla tàctil de l’usuari. Algunes distribucions de Linux, en particular les versions més lleugeres, s’inicien en un entorn similar al terminal que els demana als usuaris que escriviu l’ordre “xwin” per llançar la interfície gràfica; això és semblant als primers dies de Windows 3.1x de l’era de 16 bits, que arrencaven els usuaris a DOS i requerien el comandament “win” per accedir a la GUI..
 • Entorn d’escriptori: Aquesta és la peça que cada usuari coneix més. Al paisatge de Linux, hi ha molts entorns per triar. De forma similar als sistemes de llenguatge de disseny de Windows, com Aero i Metro, i la interfície d’usuari Aqua de macOS, Linux té moltes variants com KDE, MATE, Canela, GNOME, Xfce, Unity i altres..

Molts entorns d’escriptori Linux emulen Windows amb l’objectiu de facilitar-ne els usuaris, però com que són sistemes de codi obert, es poden configurar per emular sistemes GUI d’Apple, i aquest és sovint el cas de KDE..

En alguns casos, els entorns d’escriptori es poden transformar amb finalitats específiques. Un d’aquests exemples és l’escriptori Sugar OS, que serveix de plataforma educativa per a nens.

Tria una distribució de Linux per provar

Fins a la data, hi ha més de 600 distribucions de Linux per triar, la majoria gratuïtes per instal·lar, i la majoria basades en les següents distros principals:

 • Arc
 • Debian
 • openSUSE
 • Slackware

Després de dècades de desenvolupament de Linux, el consens per als nouvinguts és començar per una distribució basada en Debian. Sovint s’anomena Debian un veritable “sistema operatiu universal” perquè es pot instal·lar a qualsevol dispositiu informàtic amb la configuració adequada..

És possible que no vulgueu triar una distribució basada en Slackware a menys que treballeu amb maquinari molt antic i les distribucions basades en Arch solen ser més tècniques. Tenint això en compte, les següents recomanacions es basen en Debian.

 • Linux Mint actualment és una de les distribucions més populars. Disposa d’un dels entorns d’escriptori més nets del mercat, una bona barreja d’elements Windows i macOS. Per als usuaris nous, Mint ve carregat de tones d’opcions. Funciona de manera semblant a Windows 7/10 amb el procés d’inici i selecció d’aplicacions. És molt ràpid i compatible amb una gran varietat de maquinari, fins i tot en equips més antics, preferiblement de 64 bits. Per als que realitzen el canvi de Windows a Linux, aquesta és la millor opció.
 • Ubuntu també és una bona opció per als usuaris de Windows que busquen fer el canvi. Ubuntu és com la “genial bonica” que ha estat allà, ho ha fet, i encara està viu i xutant. Ubuntu es basa en ser una plataforma universal, creada per a usuaris mitjans i no només per a tecnologies. Per a algú que comenci, Ubuntu és fantàstic; a més, hi ha un munt de documentació útil i suport de la comunitat en forma de fòrums i altres comunitats web.
 • Puppy Linux és una distribució basada en Ubuntu específicament compilada i empaquetada per tornar a la vida el maquinari antic. Aquesta distribució lleugera pot funcionar amb memòria RAM, cosa que significa que tota la funcionalitat del sistema operatiu no requereix la instal·lació del disc dur. Les netbooks Windows antigues que van deixar de rebre suport fa anys es poden actualitzar amb Puppy Linux, i aquest sistema operatiu també és ideal per a usuaris que només desitgen fer-ne una idea de com funciona Linux amb el seu maquinari. Una opció similar seria SliTaz, que es pot executar des d’un paquet que pesa menys de 200 MB.

En termes d’aplicacions útils, les distribucions de Linux com Mint i Ubuntu s’empaquen amb programari útil com LibreOffice per a la productivitat (com Microsoft Office, però gratuït), Firefox per a navegació web, VLC per reproduir fitxers de vídeo i àudio, GIMP per a l’edició d’imatges, Pidgin per a missatgeria instantània, Audacity per a edició d’àudio i altres.

El millor de tot, la majoria de distros de Linux es connecten als dipòsits FOSS on es poden descarregar i instal·lar centenars d’aplicacions juntament amb totes les dependències necessàries.

Conducció de proves Linux

Un aspecte net de les distribucions de Linux és que podeu prendre-les per a una unitat de prova abans de decidir com convertir-les en el vostre sistema operatiu principal. Això és possible perquè la majoria de les distros Linux suporten la funcionalitat de “CD en viu”, cosa que significa que el nucli, el servidor gràfic, l’entorn d’escriptori i les aplicacions es poden arrencar des de suports extraïbles com ara unitats USB. En molts casos, les distribucions de Linux també es poden provar en màquines virtuals, però el millor mètode és utilitzar unitats flash USB.

Es poden provar grans distros com Mint i Ubuntu visitant primer les pàgines de descàrrega i buscant el fitxer ISO adequat per provar:

 • Descàrrega d’Ubuntu
 • Descàrrega de menta

Es recomana unitat USB amb almenys 2 GB d’emmagatzematge; en cas contrari, és possible que vulgueu provar distribucions més lleugeres que encara tenen funcions completes:

 • Descàrrega de SliTaz
 • Descàrrega de cadells Linux

Com que el vostre USB es convertirà en un dispositiu informàtic, voldreu assegurar-vos que estigui formatat correctament abans de baixar i instal·lar la distribució. Introduïu l’USB amb la imatge ISO a l’escriptori o portàtil abans de reiniciar; és possible que hàgiu de definir la prioritat d’arrencada de la BIOS a USB i això es pot dur a terme prement una de les tecles següents:

 • ESC
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Quan apareix la utilitat de configuració del BIOS, utilitzeu les tecles de fletxa per anar al menú de prioritat d’arrencada i configureu USB com a dispositiu superior i disc dur com a segona opció. Deseu la configuració de la nova BIOS, permeti reiniciar l’equip i seguiu les indicacions que apareixen a la pantalla.

Els principals components de Linux que normalment veureu durant una sessió USB en directe són:

 • Un gestor de visualitzacions per iniciar la sessió.
 • Un gestor de finestres per gestionar les vostres aplicacions.
 • Un gestor que també gestiona les finestres, panells, menús, interfícies de comandament i aplicacions bàsiques.

Un cop finalitzeu el procés d’arrencada, haureu de veure l’entorn de l’escriptori. Igual que Windows, la majoria de les variants de Linux tindran un entorn d’escriptori.

Al cap d’uns minuts, hauríeu de trobar fàcilment la barra de tasques, l’àrea de notificacions, el menú de l’aplicació, on canviar la configuració, l’hora i la data, etc..

Utilitzant l’aplicació Terminal de Linux

Els usuaris amb més inclinació tècnica poden mantenir les coses encara més senzilles provant una distribució Linux només de terminal com Tiny Core Linux o mini-Debian.

En fer-ho, arrencarà el sistema operatiu directament a la CLI i sense elements de GUI. En essència, estudiaràs un terminal des del qual pots escriure ordres de text com:

 • pwd – mostra la ruta del directori actual on esteu.
 • ls – Mostra una llista de fitxers al directori actual.
 • cd – aneu a un altre directori.
 • mkdir – crea una carpeta nova dins del directori actual.
 • toca – crea fitxers en blanc nous sempre que s’especifiqui l’extensió del tipus de fitxer, per exemple: new.txt.
 • mv – transfereix fitxers d’un directori a un altre. Aquesta ordre també es pot utilitzar per canviar el nom dels fitxers; en el cas de new.txt, “mv new second” resultarà que el fitxer es canviarà com a second.txt.
 • rm – elimina fitxers.
 • rmdir – elimina els directoris un cop suprimits els fitxers.
 • home – Aquesta és la comanda més útil per a principiants, ja que proporciona descripcions i informació sobre les ordres de Linux.
 • apropos – un altre comandament útil que és encara més convenient que “home” perquè podeu especificar temes. Suposem que voleu obtenir més informació sobre la jerarquia del sistema de fitxers Linux. En aquest cas, podeu escriure apropiats de jerarquia per mostrar pàgines manuals de Linux que inclouen la paraula “jerarquia”.

Jerarquia del sistema de fitxers Linux

Quan navegueu per instal·lació permanent o Linux de Linux, voldreu fer una ullada a l’estàndard de jerarquia del seu sistema de fitxers. En un sistema operatiu basat en Debian, com Ubuntu, pot semblar:

 • / paperera – on comença la majoria d’usuaris.
 • / arrencar – on viu el nucli.
 • / dev – on resideixen els controladors del dispositiu.
 • / etc – on es poden trobar els fitxers de configuració de tots els usuaris.
 • / a casa – on s’han d’emmagatzemar carpetes personalitzades.
 • / lib – on es mantenen les biblioteques i dependències dinàmiques i no s’han de tocar.
 • / mitjans de comunicació – on es fa referència al material fixe i extraïble, incloses les màquines virtuals.
 • / mnt – on s’indiqui el suport fix i extraïble muntat.
 • / optar – on es guarden paquets de programari addicionals després de la instal·lació.
 • / proc – semblant a / lib, s’ha de deixar sol.
 • / arrel – aquí és on el superusuari pot emmagatzemar fitxers i executar ordres d’alt nivell.
 • /correr – un sistema d’arxius temporal.
 • / sbin – similar a root, aquí és on s’executen les ordres del superusador.
 • / srv – on resideixen les dades FTP i HTTP.
 • / sys – proporciona informació del nucli.
 • / tmp – un altre sistema d’arxius temporals.
 • / usr – on s’emmagatzemen les aplicacions instal·lades per l’usuari.
 • / var – un altre sistema d’arxius temporal, utilitzat específicament per aplicacions d’internet com ara navegadors web.

Navegació pel sistema d’arxius Linux

La majoria de les distros Linux empaquetades amb un servidor gràfic l’iniciaran directament a la GUI d’escriptori, que en molts casos s’assemblarà a Windows o macOS.

Amb ordinadors de sobretaula com ara Mate, LXDE i KDE Plasma, podeu mirar la part inferior o superior de la pantalla per trobar una icona que s’assembli al botó de menú Inici del Windows. Feu clic o toqueu aquest element per mostrar una opció de navegació amb l’etiqueta que indicarà la carpeta Paperera, arrel, Home, Usr o Mnt..

El darrer escriptori de Gnome és força intuïtiu gràcies a les icones esqueomòrfiques que representen elements com ara arxivadors, unitats de disc o ordinadors. Al fer clic en aquests elements gràfics s’obriran directoris i carpetes a les seves pròpies finestres, de manera que la navegació se sentirà molt semblant a macOS i Windows. L’escriptori Unity que es troba a moltes distribucions d’Ubuntu també presenta icones intuïtives per a la navegació de carpetes.

Des de l’entorn CLI proporcionat per una aplicació de terminal de Linux, la navegació s’inicia sempre amb l’ordre pwd, que us retornarà la ruta on esteu actualment, per exemple:

pwd

/ casa /

Podeu utilitzar l’ordre ls per mostrar tots els fitxers de la carpeta on esteu. A més, l’ordre cd us permet canviar directoris, com ara:

cd / home / descàrrega

pwd

/ home / descàrrega

En comptes d’escriure rutes senceres, també podeu gravar el fitxer a una carpeta dins de la vostra ruta actual:

pwd

/ casa /

descàrrega de CD

pwd

/descarregar

Per pujar un nivell del camí actual, només cal escriure CD..

cd..

pwd

/ casa /

Desplaçament de fitxers a directoris de Linux

Mentre estigueu en un entorn d’escriptori, cada finestra que mostra un directori es converteix en un gestor de fitxers, el que significa que obriu diverses carpetes per arrossegar i deixar anar fitxers. En un terminal Linux, l’ordre mv es pot utilitzar per transferir fitxers.

Diguem que el fitxer que voleu moure s’anomena “projecte” i actualment es troba emmagatzemat a la carpeta de baixada / descàrrega. Per traslladar-la a la carpeta documents1 dins del mateix directori, podeu introduir:

mv / home / descarregar / project / home / descarregar / documents1

També podeu utilitzar * arguments comodins amb l’ordre mv. Per moure totes les cançons de la carpeta / home / de descàrrega a / home / descarregar / música, escriviu el següent:

mv /home/download/*.mp3 / home / download / music

Canviar el nom de fitxers des de la línia de comandaments

Els menús de context amb el botó dret estan presents a la majoria dels escriptoris de Linux, cosa que significa que podeu canviar el nom de fitxers fent clic a les icones una vegada amb el botó dret del ratolí. Dins l’entorn CLI, es pot canviar el nom amb mv, la mateixa comanda que s’utilitza per moure fitxers.

Suposem que teniu un fitxer anomenat new.txt, al qual voldríeu canviar el nom de “segon”. El vostre comandament seria:

mv nou segon

Tingueu en compte que l’exemple anterior funcionarà sempre que el fitxer new.txt estigui situat a la ruta on us trobeu actualment. Linux no us obligarà a navegar cap a un camí específic per executar l’ordre mv amb nom de nom. Si especifiqueu camins, mv ho farà tal com indiqueu. Suposem que new.txt es troba a la carpeta / home / descarregar / i voleu canviar-ne el nom a second.txt, mitjançant aquesta comanda:

mv / home / descarregar / nou / casa / descarregar / segon

Processos i tasques de Linux

Moltes eines i utilitats del sistema s’empaqueten dins de la majoria de distribucions de Linux que inclouen ordinadors de sobretaula GUI i sempre inclouen un gestor de tasques similar al que s’utilitza a Windows.

El Gnome System Monitor, per exemple, és una de les millors raons per les quals haureu de triar les distribucions de Linux amb aquest escriptori. La manera com mostra els processos d’execució i les diverses opcions que ofereix per a la seva gestió el converteixen en una eina molt potent.

Tota la informació mostrada pel Gnome System Monitor i altres gestors de tasques de la GUI prové del shell de Linux, cosa que significa que podeu veure-les i manejar-les amb comandes del terminal CLI com ara:

 • superior – és com l’ordre ls, excepte que mostra processos en execució ordenats per la quantitat de recursos informàtics que utilitzen. També podeu provar htop. Si ja està instal·lat a la vostra distribució Linux, mostrarà processos de forma similar a la interfície gràfica, però encara dins del terminal.
 • ps – semblant a l’ordre superior, ps mostra els processos en execució, però es beneficia de dos arguments: -A i grep. Si teniu una sessió de Firefox executada, per exemple, podeu veure tots els processos utilitzats per aquest navegador de codi obert.
 • pstree – aquesta és una forma semi-gràfica de mostrar els processos de Linux en format d’arbre enclavat.
 • matar – com era d’esperar, això envia un senyal al nucli per matar un procés específic. Per utilitzar amb èxit kill, ha d’anar seguit del número d’identificació del procés emès pel sistema, que es pot mostrar per qualsevol de les comandes enumerades anteriorment..
 • pkill – quan vulgueu aturar tots els processos invocats per una aplicació en execució, l’ordre pkill ho farà i acceptarà el nom de l’aplicació. Quan escriviu pkill firefox, tots els processos utilitzats per aquest navegador s’aturaran. Killall és una altra manera d’invocar pkill.
 • xkill – en alguns casos, l’ordre pkill no pot aturar la interfície gràfica d’una aplicació en execució, però l’ordre xkill s’ocuparà de qualsevol finestra buida que flota al voltant.

Comprensió dels permisos de Linux

De forma similar al sistema operatiu Windows, Linux proporciona una experiència de compte multiusuaris. El seu mode de seguretat per defecte inclou mesures per evitar que els usuaris accedeixin a fitxers que pertanyen a altres comptes.

Per conèixer els permisos que teniu a la instal·lació, haureu de llançar l’app terminal i escriviu:

ls -l

La comanda superior mostrarà una llista de fitxers en format llarg. Això us permet veure els permisos assignats al vostre compte. La primera columna de l’esquerra mostra una cadena de caràcters que corresponen als permisos de lectura, escriptura i execució.

Si veieu “rwx” abans del nom del vostre compte d’usuari a la primera columna, això significa que podeu (r) escoltar, (w) ritar i e (x) exercir el fitxer en qüestió. Si algun dels caràcters rwx ha estat substituït per un caràcter “-“, vol dir que no hi ha permís. En el cas d’un compte que estigui bloquejat amb una contrasenya, hi ha una bona probabilitat de veure, en lloc de rwx.

Els permisos es poden assignar, canviar i gestionar des de la CLI amb l’ordre chmod, però primer haureu de convertir-vos en un superusuari. En moltes distribucions de Linux basades en Debian, com Ubuntu, potser haureu d’establir una contrasenya del compte arrel abans d’utilitzar chmod, i ho podeu fer de la següent manera:

sudo adduser * aquí escriviu el vostre nom d’usuari ”

Contrasenya:

A l’instant, configureu una contrasenya segura. Ara podeu canviar els modes amb l’ordre chmod, aquí teniu un exemple:

chmod u + rwx project.txt

L’exemple anterior afegeix permisos de lectura, escriptura i execució per a l’usuari actual pel que fa al fitxer de text anomenat “projecte”. Per eliminar permisos, es pot canviar l’argument + a -. Un mètode més eficient per gestionar permisos, almenys en les distros basades en Debian, és instal·lar la utilitat Eiciel, que proporciona un mètode GUI fàcil d’entendre.

Connexió a Internet

Una de les raons per les quals voldreu connectar-vos a Internet des de la ratlla és un dels motius pels quals voldreu seguir les grans distros d’escriptori com Ubuntu i Mint, que s’han compilat amb versions actualitzades dels controladors de targeta de xarxa..

Els assistents de configuració empaquetats amb aquestes distribucions són sorprenentment efectius per detectar targetes i dispositius de xarxa i, en alguns casos, fins i tot ofereixen l’opció de configurar xarxes privades virtuals per augmentar la privadesa i la seguretat contra els atacs cibernètics més habituals..

Afegir més programari a Linux

Quan voleu afegir més programari a la vostra distribució Linux, tot el que heu de fer és navegar cap al centre de programari o el gestor de paquets. A Ubuntu, també podeu iniciar una sessió de terminal i utilitzar la següent comanda per obtenir la versió més recent del navegador web de Firefox:

Actualització sudo apt-get

sudo apt-get install firefox

Abans de Windows 10 i de l’arribada de Microsoft Store, les distribucions d’escriptori Linux sovint es consideraven superiors a causa de la seva funció de centre de programari.

Suites d’Office

Un dels principals punts de contenció contra Linux és la manca d’una sofisticada suite d’oficines. Microsoft Office ha fet malbé els usuaris de Windows i no vol alliberar-lo. La realitat és que hi ha suites d’oficina que funcionen excel·lentment a Linux i proporcionen la mateixa funcionalitat sense els costos generals associats a Microsoft Office.

ApacheOpenOffice

Quan es tracta de suites d’oficina gratuïtes, l’OpenOffice d’Apache és un dels millors. Es basa en el mateix fonament que Microsoft Office compta amb un processador de text sòlid, full de càlcul i programari de presentació. De fet, els fitxers es poden utilitzar de forma intercanviable entre OpenOffice i Microsoft Office.

Google Docs

Aquesta suite ofimàtica freeware ha intensificat el seu joc els darrers anys i ara és un contendent sòlid per a ús personal o empresarial. No es tracta d’un programari localitzat, sinó d’una opció basada en núvol.

Podeu fer gairebé qualsevol cosa a Google Docs que pugueu a Microsoft Office, però no es veuen restringits per la necessitat de descarregar-lo i instal·lar-lo a tots els dispositius que utilitzeu. Gairebé tots els proveïdors d’emmagatzematge al núvol funcionen a Linux, de la mateixa manera que ho fan a Windows o Mac OSX.

Oficina365

En cas que estigueu convençuts que la vida no val la pena viure sense Microsoft Office, podeu accedir a Office365 a través del vostre navegador web. No és gratuït, però us permet continuar utilitzant Microsoft Office mentre treballeu a Linux.

Per què hauríeu de considerar l’ús de Linux?

 • Amb la distribució Linux adequada, podeu tornar a la vida una estació de treball o portàtil antiga fins al 2020. Windows XP, per exemple, encara funciona en màquines més antigues, tot i que l’equip de TI l’ha abandonat completament, de manera que no hi ha actualitzacions de seguretat. Algunes distros de Linux, d’altra banda, continuen mantenint la seguretat dissenyada específicament per a maquinari més antic.
 • Linux té una funcionalitat que pot adaptar-se millor a alguns usuaris. Quan es van introduir Windows 8 i 10, no tothom es va emocionar amb la interfície netament diferent. Mentrestant, les distros Linux tenen una interfície gràfica similar a Windows 7, cosa que hauria de resultar atractiva per a alguns usuaris còmodes amb les antigues maneres d’utilitzar un ordinador..
 • Linux és extremadament segur. Windows ha fet molt pel món tecnològic. però, quan es tracta de seguretat, Linux ha tingut una millor reputació. Linux no té un historial tan extens de virus ni vulnerabilitats que sovint han plagat Windows.
 • Linux és conegut pel rendiment. En comparació amb Windows, molts gurus tecnològics mostren taxes de rendiment més altes amb Linux. És possible esprémer més el Linux, especialment quan es tracta de versions de servidor. L’estabilitat i la fiabilitat del servidor general són una de les moltes raons que probablement Linux us convenirà.
 • Linux és important per protegir la privadesa, alguna cosa que s’ha convertit en un dilema entre els gegants tecnològics. Sembla que la comunitat de distro FOSS Linux valora més la privacitat i la protecció personal que Google i Microsoft.

Pensaments finals

En definitiva, Linux és una eina de tecnologia molt subestimada. Massa persones s’han espantat de Linux per la seva “complexitat”, per no tenir prou opcions de programari i per la falta de suport comercial, però tot això ha demostrat que són idees errònies..

Linux funciona igualment, si no és millor que Windows, especialment per a dispositius antics, on els proveïdors principals han estat descuidats dels parches i actualitzacions de seguretat. I, tot i que hi ha una corba d’aprenentatge associada a Linux, un cop hàgiu superat el tocador principal, serà tan fàcil com caure d’un cavall.

Ara, anem a recopilar ràpidament les idees principals recollides en aquesta guia:

 • Què és Linux
 • Elements del nucli Linux
 • Les millors distros de Linux
 • Com configurar i utilitzar Linux
 • Ordres importants de Linux
 • Permisos i accés al compte
 • Connexió a Internet
 • Addició d’aplicacions i programari Linux

Igual que amb Windows, heu d’aprendre a trobar aplicacions, obrir i tancar programes, connectar-vos a internet, imprimir un document, essencialment el mateix procés d’aprenentatge que es requerirà per a Linux.

Un cop proveu Linux, veureu que realment no és tan complicat com sol ser-ho. De fet, es pot pensar com una altra variant de Windows o macOS, encara que sigui més segura, més estable i amb menys gana de recursos..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author