Τρόπος διαχείρισης βάσεων δεδομένων WordPress με το phpMyAdmin (2020)

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το WordPress ως έναν απλό ιστότοπο και δημιουργό καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου. Αληθινά, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το WordPress για να δημιουργήσει μια ποικιλία θεματικών ιστότοπων και διαδικτυακών καταστημάτων. Ωστόσο, ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσετε όταν κάνετε κλικ σε αυτήν την εγκατάσταση με ένα κουμπί, δημιουργείτε πραγματικά μια βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων MySQL αποθηκεύει τον ιστότοπό σας, και με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε για την απώλεια του ιστότοπού σας.

Με το PMA, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την ασφάλεια αυτής της βάσης δεδομένων. Ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι κάνει μια βάση δεδομένων WordPress MySQL και πώς να προστατεύσουμε τον ιστότοπό σας με εργαλεία και έναν οδηγό για κοινές εργασίες PMA.

Contents

Τρόπος χρήσης του phpMyAdmin

Πριν μπείτε στις λεπτομέρειες των βάσεων δεδομένων του WordPress, σας βοηθά να ορίσετε μερικούς όρους:

Τι είναι μια βάση δεδομένων WordPress MySQL?

Το MySQL σημαίνει «δομημένη γλώσσα ερωτημάτων». Αυτό καθορίζει το σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων ανοιχτού κώδικα που μπορείτε πραγματικά να εκτελέσετε χρησιμοποιώντας ερωτήματα.

Το WordPress σας διαθέτει μια βάση δεδομένων MySQL εγκατεστημένη κάθε φορά που δημιουργείτε μια νέα εγκατάσταση. Η βάση δεδομένων είναι ένα από τα δύο βασικά στοιχεία του ιστότοπού σας στο WordPress. Εάν το WordPress είναι πύλη και διεπαφή για τη δημιουργία ενός ιστότοπου, η βάση δεδομένων MySQL είναι η καρδιά. Όλο το περιεχόμενό σας, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων, σχολίων, σελίδων, εικόνων και ούτω καθεξής αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων.

πώς-στη-χρήση-php-to-insert-data-in-mysql-database

Με κάθε εγκατάσταση, δημιουργούνται νέοι τυποποιημένοι πίνακες για τη βάση δεδομένων WP. Υπάρχουν 11 συνολικά τραπέζια. Ωστόσο, εάν έχετε απαραίτητες προσθήκες για το θέμα σας, θα έχετε περισσότερους πίνακες. Ωστόσο, τα αρχεία εγκατάστασης συνοδεύονται από τους βασικούς πίνακες WordPress ως εξής:

 •  wp_comments: όλα τα σχόλια του ιστότοπού σας αποθηκεύονται εδώ.
 •  wp_commentmeta: Αυτό περιλαμβάνει τα «μεταδεδομένα» (όπως τίτλος, λέξεις-κλειδιά κ.λπ.) για τα σχόλιά σας στον ιστότοπο.
 •  wp_links: διατηρεί πληροφορίες που έχετε εισαγάγει στη λειτουργία σύνδεσης WordPress.
 •  wp_posts: Αυτό περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα για σελίδες, πλοήγηση και δημοσιεύσεις.
 • wp_options: Αυτό περιλαμβάνει όλα τα αρχεία διαχείρισης και ρυθμίσεων.
 • wp_postmeta: μεταδεδομένα για όλες τις αναρτήσεις σας.
 • wp_terms: κατηγορίες και ετικέτες αποθηκεύονται εδώ.
 • wp_term_relationships: όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με θέσεις και ταξινομίες πηγαίνουν εδώ.
 • wp_users: Μπορείτε να ρυθμίσετε μια ποικιλία χρηστών, όπως διαχειριστές και συγγραφείς, και οι πληροφορίες τους αποθηκεύονται εδώ.
 • wp_usermeta: αυτά είναι τα μετα-δεδομένα του χρήστη.
 • wp_term_taxonomy: Αυτό περιλαμβάνει τις ταξινομίες για πίνακες εντός wp-_terms.

Αυτοί οι πίνακες αποθηκεύουν βασικά όλα τα μη επεξεργασμένα δεδομένα και τα αρχεία στα οποία βασίζεται ο ιστότοπός σας. Από την πλευρά του WordPress, μπορείτε να προσθέσετε στυλ, να επεξεργαστείτε και να ανεβάσετε πολυμέσα. Αυτοί οι πίνακες δημιουργούνται αυτόματα όταν εγκαθιστάτε τα αρχεία εγκατάστασης του WordPress, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διαμόρφωση αυτού του τμήματος.

Τι είναι το phpMyAdmin και γιατί να το χρησιμοποιήσετε για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων WordPress?

Γιατί λοιπόν το χρησιμοποιείτε για τον έλεγχο της βάσης δεδομένων MySQL; Με το PMA, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να ελέγξετε τη βάση δεδομένων σας μέσω εργαλείων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γράψετε τα ερωτήματα MySQL.

Εδώ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά:

 •  Χρησιμοποιήστε εργαλεία για τη διαχείριση και παρακολούθηση των βάσεων δεδομένων σας με μια εφαρμογή ιστού ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε PHP.
 • Συμβατό με πολλούς διακομιστές σε συστήματα Windows ή Linux.
 • Τροποποιήστε οποιοδήποτε σημείο αξίας στη βάση δεδομένων σας
 • Κάντε απρόσκοπτα κλικ και εκτελέστε ενέργειες για να εκτελέσετε ερωτήματα SQL που ελέγχουν και ασφαλίζουν τις βάσεις δεδομένων σας πιο αποτελεσματικά
 •  Δημιουργήστε και αφαιρέστε οποιαδήποτε βάση δεδομένων θέλετε.
 • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, εξαγωγή και εισαγωγή βάσεων δεδομένων με μερικά κλικ του ποντικιού.

Σήμερα, σχεδόν όλοι οι κεντρικοί υπολογιστές WordPress παρέχουν αυτό το πακέτο διαχείρισης PHP εντός του λογισμικού cPanel, και όλοι οι πάροχοι φιλοξενίας cPanel κάνουν επίσης. Τα λαμβάνετε ως μέρος του πακέτου φιλοξενίας και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μέσω των σελίδων προϊόντων ή ρυθμίσεων του λογαριασμού φιλοξενίας σας. Ωστόσο, εάν εκτελείτε τον δικό σας διακομιστή, τότε θα ρυθμίσετε αυτά τα αρχεία μόνοι σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε γνώση της εγκατάστασης διακομιστή και μόλις ξεκινήσατε να μαθαίνετε για βάσεις δεδομένων, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο διαχείρισης για τη βάση δεδομένων MySQL. Ενώ υπάρχουν πολλά άλλα εργαλεία διαχείρισης όπως αυτό, το PMA λειτουργεί επίσης για άλλες πλατφόρμες ανάπτυξης ιστού όπως το WampServer ή το MAMP. Ως εκ τούτου, το PMA συνιστάται ιδιαίτερα για το WordPress επειδή είναι εύκολο στη ρύθμιση, απλό στη χρήση και περιλαμβάνεται στους περισσότερους παρόχους φιλοξενίας ιστοσελίδων υψηλής ποιότητας.

Χρειάζεται να γνωρίζετε PHP για να εργαστείτε με PMA?

Η σύντομη απάντηση είναι όχι! Αυτό το PMA είναι γραμμένο σε PHP, το οποίο σας επιτρέπει να εκτελείτε στο κανονικό πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Όλες οι ενέργειες διαχείρισης υπάρχουν ήδη σε μια διεπαφή, ώστε να μπορείτε εύκολα να κάνετε κλικ και να εκτελέσετε για να εκτελέσετε κάθε μία.

Θέλετε να μάθετε PHP ούτως ή άλλως; Αν και δεν χρειάζεται να ξέρετε πώς να γράφετε PHP για να χρησιμοποιήσετε το PMA, ίσως θελήσετε να μάθετε PHP για να κατανοήσετε καλύτερα και να προσαρμόσετε το WordPress σας αργότερα. Ακολουθεί ένα εξαιρετικό σεμινάριο για αρχάριους για να ξεκινήσετε.

Πώς έχετε πρόσβαση στο PMA?

Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που μαθαίνετε για τη MySQL και το PMA για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων, τότε πιθανότατα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία ενός παρόχου φιλοξενίας για τη ρύθμιση και τη διαχείριση του διακομιστή WordPress. Κάθε ιστότοπος χρειάζεται φιλοξενία, σωστά; Όταν εγγραφείτε σε έναν πάροχο φιλοξενίας, είτε αγοράζετε ένα θέμα WordPress είτε χρησιμοποιείτε το cPanel (ή Plesk) για να εγκαταστήσετε τα αρχεία, θα δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων MySQL. Θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στην αρχική σελίδα διαχείρισης του PMA στο cPanel, ή ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στο προϊόν φιλοξενίας κάτω από τον λογαριασμό φιλοξενίας σας και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο «Διαχείριση» ή «Ρυθμίσεις».

Εάν έχετε πρόβλημα να αποκτήσετε πρόσβαση στα εργαλεία διαχείρισης βάσεων δεδομένων σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο φιλοξενίας σας ή να ελέγξετε τη σελίδα υποστήριξής τους.

Είστε προηγμένος χρήστης που ρυθμίζει τον δικό σας διακομιστή και βάσεις δεδομένων; Εάν το εγκαθιστάτε μόνοι σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το προσθέσετε στον διακομιστή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδηγούς εγκατάστασης για να λάβετε πληροφορίες εγκατάστασης για κάθε τύπο διακομιστή.

Χρήση του phpMyAdmin για τη διαχείριση της βάσης δεδομένων του WordPress

Όπως ίσως έχετε συμπεράνει παραπάνω, υπάρχουν ουσιαστικά δύο τρόποι για να ρυθμίσετε αυτήν τη διαχείριση βάσεων δεδομένων PMA f WP.

Ο πιο συνηθισμένος και ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στο PMA είναι μέσω του λογαριασμού φιλοξενίας σας. Σε αυτήν την περίπτωση, το εργαλείο πιθανότατα είναι εγκατεστημένο στη βάση δεδομένων MySQL. Συνήθως πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου διαχείρισης λογαριασμού και να μεταβείτε στην αρχική σελίδα του cPanel. Εάν έχετε πρόβλημα με αυτό, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο φιλοξενίας σας μέσω τηλεφώνου. Θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν στον τρόπο πρόσβασης σε αυτό το εργαλείο διαχείρισης μέσω της σελίδας λογαριασμού του παρόχου φιλοξενίας.

Ο δεύτερος και πιο περίπλοκος τρόπος είναι να εκτελέσετε τον δικό σας διακομιστή και να εγκαταστήσετε το PMA με μη αυτόματο τρόπο, αλλά αυτό είναι εύκολο να το κάνετε εάν είστε εξοικειωμένοι με τη ρύθμιση και τη διαχείριση του διακομιστή. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε έναν διακομιστή Ubuntu χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η εντολή apt-get στο Linux ή χρησιμοποιήστε το εργαλείο Composer για διακομιστή Windows.

cPanel

Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από τον πάροχο φιλοξενίας σας. Συνήθως, μόλις συνδεθείτε στον ιστότοπο φιλοξενίας σας, θα βρείτε το προϊόν φιλοξενίας του ιστότοπού σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε την εγκατάσταση WordPress που θέλετε να διαχειριστείτε και κάντε κλικ στο «Διαχείριση» ή «Ρυθμίσεις». Αυτό μπορεί να ανοίξει έναν σύνδεσμο προς το εργαλείο, αλλά συνήθως, θα κατευθυνθείτε στο cPanel.

Σημείωση: Εάν δεν έχετε εγκαταστήσει ποτέ εγκατάσταση WordPress, τότε θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το WordPress για να ρυθμίσετε τις βάσεις δεδομένων σας. Τις περισσότερες φορές, το PMA εγκαθίσταται με τη βάση δεδομένων MySQL. Ακολουθεί ένας οδηγός για τη μη αυτόματη εγκατάσταση του WordPress μέσω του cPanel.

Μπορείτε να βρείτε το PMA στην ενότητα της βάσης δεδομένων σας. Το παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης δείχνει πού υπάρχει αυτό το εργαλείο διαχείρισης στη σύγχρονη αρχική σελίδα του cPanel (από το 2020).

Μόλις κάνετε κλικ στο εργαλείο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή και θα ανοίξει μια σελίδα που θα μοιάζει με αυτήν:PhpMyAdmin

Μπορείτε να ξεκινήσετε να εργάζεστε αμέσως στα πρωτόκολλα διαχείρισης της βάσης δεδομένων σας, ίσως θελήσετε να αλλάξετε πρώτα ορισμένες από τις ρυθμίσεις εμφάνισης για τη διεπαφή. Η προεπιλογή μου έχει οριστεί σε “pmahomme” και έχει μέγεθος γραμματοσειράς “82%”, αλλά μπορείτε να κάνετε τη γραμματοσειρά μεγαλύτερη ή να αλλάξετε τα χρώματα εάν θα διευκόλυνε την εργασία με.

Σημείωση: Οι ρυθμίσεις εμφάνισης αλλάζουν απλώς την εμφάνιση και όχι τον ιστότοπό σας στο WordPress.

Τέσσερις κοινές εργασίες που πρέπει να κάνετε με το phpMyAdmin

Τα ακόλουθα σεμινάρια εξετάζουν τι θέλουν να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι με τις βάσεις δεδομένων MySQL, όπως:

 •  Ελέγξτε την κατάσταση του WordPress σας: Μπορείτε να δείτε όλη την επισκεψιμότητα, τις συνδέσεις, τις αποτυχημένες προσπάθειες και άλλα στατιστικά στοιχεία κατάστασης στο WordPress με το PMA.
 •  Πρόσβαση και επεξεργασία της βάσης δεδομένων WP: Μπορείτε να επεξεργαστείτε περιεχόμενο, δημοσιεύσεις και πληροφορίες ασφαλείας για τον ιστότοπό σας απευθείας μέσω της αρχικής σελίδας του εργαλείου.
 •  Προσθήκη ή κατάργηση βάσης δεδομένων WP Ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον διακομιστή σας για να δημιουργήσετε μια νέα εγκατάσταση, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα βάση δεδομένων WP εδώ ή μπορείτε να την αφαιρέσετε για να εξοικονομήσετε χώρο.
 •  Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, εξαγωγή και εισαγωγή βάσης δεδομένων WP: Ίσως θέλετε να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων WP από μια ήδη υπάρχουσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PMA για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων WordPress και να εισαγάγετε μια βάση δεδομένων, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για την απώλεια του ιστότοπού σας.
 •  Βελτιστοποίηση της βάσης δεδομένων WP: Εξοικονομήστε χώρο βελτιστοποιώντας κατακερματισμένους πίνακες και βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας λειτουργεί γρήγορα.
 • Επαναφέρετε τους κωδικούς πρόσβασης χρήστη και προσθέστε ή επεξεργαστείτε λογαριασμούς χρηστών
 • Ασφαλίστε τη βάση δεδομένων WP: Παρέχουμε έναν οδηγό με διάφορους τρόπους για να καταστήσουμε ασφαλή τον ιστότοπό σας WordPress από κοινές παραβιάσεις.

Πώς να ελέγξετε την κατάσταση της βάσης δεδομένων σας WP

Κατάσταση PhmMyAdmin

 •  Μόλις μπείτε στο εργαλείο διαχείρισης, κάντε κλικ στο “Κατάσταση” στο επάνω μέρος του μενού σας.Έλεγχος του διακομιστή MySQL
 •  Τώρα μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες κυκλοφορίας και σύνδεσης για τον ιστότοπό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το υπομενού για πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με άλλες διαδικασίες, ερωτήματα, παρακολούθηση και άλλα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αυτά τα στοιχεία για να δείτε εάν ο ιστότοπός σας είχε κάποιο χρόνο διακοπής όταν δεν ήταν συνδεδεμένος και εάν χρειάζεστε περισσότερο εύρος ζώνης.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση και να επεξεργαστείτε τη βάση δεδομένων WP

Έλεγχος βάσης δεδομένων στον Πίνακα ελέγχου PhpMyAdmin

Μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων στην πλαϊνή γραμμή ή κάνοντας κλικ στην επιλογή “Βάσεις δεδομένων” στο επάνω μέρος του μενού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα δείτε το “wp” να σημειώνεται στο όνομα της βάσης δεδομένων. Αυτό είναι το κύριο πρόθεμα που σημαίνει «WordPress».

Μόλις εντοπίσετε τη βάση δεδομένων που θέλετε να επεξεργαστείτε, απλά πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτήν για να δείτε μια λίστα με πίνακες.

Πίνακας βάσης δεδομένων

Μπορείτε να επεξεργαστείτε οποιονδήποτε πίνακα, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς αυτοί οι πίνακες περιέχουν αρχεία για να ζήσετε ζωντανά τον ιστότοπο του WordPress. Θα πρέπει πάντα να δημιουργείτε πρώτα ένα αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων και ίσως θέλετε να δημιουργήσετε μια “δοκιμαστική βάση δεδομένων” όπου μπορείτε να παίξετε με ρυθμίσεις και να επεξεργαστείτε βάσεις δεδομένων χωρίς να εργαστείτε στον ζωντανό ιστότοπο.

Παράδειγμα: Πρόσβαση και επεξεργασία αναρτήσεων σε PMA

Διεπαφή πίνακα βάσης δεδομένων

Μπορείτε να κάνετε κλικ στον πίνακα wp_posts και να επιλέξετε “Αναζήτηση” για να δείτε όλες τις αναρτήσεις που έχετε κάνει. Μπορείτε να επεξεργαστείτε κάθε τμήμα της ανάρτησης από αυτήν τη διεπαφή. Ίσως θελήσετε να κάνετε κλικ σε μια ανάρτηση για να αλλάξετε γρήγορα περιεχόμενο, να επεξεργαστείτε μια κακή φωτογραφία ή να αλλάξετε άλλες πληροφορίες. Εάν κάνετε κλικ στο “Απόθεση” ή “Διαγραφή” σε μια ανάρτηση ή στο περιεχόμενό της, θα αφαιρεθεί από το διακομιστή.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, δημιουργία και κατάργηση βάσεων δεδομένων WP με το phpMyAdmin

Διαγραφή

Η διαγραφή μιας βάσης δεδομένων είναι το ευκολότερο μέρος αυτού του οδηγού. Μπορείτε απλά να μεταβείτε στην αρχική σας σελίδα, να κάνετε κλικ στο “Βάσεις δεδομένων” και, στη συνέχεια, να επιλέξετε τη βάση δεδομένων που θέλετε να διαγράψετε. Στο κάτω μέρος, κάντε κλικ στο “Drop” για να διαγράψετε τη βάση δεδομένων. Αυτό καταργεί μόνιμα τη βάση δεδομένων από τον διακομιστή σας.
Βάση δεδομένων WP

Δημιουργία νέας βάσης δεδομένων WP

Δημιουργία βάσης δεδομένων

Επιστρέψτε στην καρτέλα “Βάσεις δεδομένων”. Εάν έχετε την επιλογή να δημιουργήσετε βάσεις δεδομένων, θα δείτε “Δημιουργία βάσης δεδομένων” στο επάνω μέρος της σελίδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πάροχος φιλοξενίας ενδέχεται να μην σας επιτρέπει να προσθέσετε βάσεις δεδομένων μέσω PMA.

Μπορείτε να εισαγάγετε οποιοδήποτε όνομα για τη βάση δεδομένων. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε ένα όνομα που θα σας διευκολύνει να προσδιορίσετε εάν πρέπει να επιστρέψετε αργά. Κάντε κλικ στο “Δημιουργία” μόλις εισαγάγετε το όνομα της βάσης δεδομένων. Μια κενή βάση δεδομένων δημιουργείται αμέσως από το PMA.

Κάντε κλικ στο “Προνόμια – Προσθήκη λογαριασμού χρήστη” και, στη συνέχεια, εισαγάγετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για έναν νέο διαχειριστή WordPress. Στο πεδίο ονόματος κεντρικού υπολογιστή, επιλέξτε “Χρήση πεδίου κειμένου” και πληκτρολογήστε το localhost ως όνομα. Πρέπει να δημιουργήσετε έναν πολύ ασφαλή κωδικό πρόσβασης για αυτόν τον χρήστη.

Σελίδα σύνδεσης βάσης δεδομένων

Στη συνέχεια θα διαμορφώσετε τη ρύθμιση της νέας βάσης δεδομένων WP. Βρίσκεται στην ενότητα “Βάση δεδομένων για λογαριασμό χρήστη”. Επιλέξτε “Εκχώρηση όλων των προνομίων στη βάση δεδομένων ___” (____ είναι το όνομα της βάσης δεδομένων σας). Κάντε κλικ στο “Μετάβαση” για να ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του λογαριασμού διαχειριστή. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα εγκατάστασης του WordPress θα φορτώσει και θα σας ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως το όνομα της βάσης δεδομένων, το όνομα χρήστη MySQL, τον κωδικό πρόσβασης MySQL και τις πληροφορίες του λογαριασμού σας.

Σημείωση: Θα χρησιμοποιήσετε το όνομα της κενής βάσης δεδομένων που μόλις δημιουργήσατε. Για σύνδεση MySQL, μπορείτε να επιστρέψετε στο cPanel και να κάνετε κλικ στο “MySQL” κάτω από τις βάσεις δεδομένων για να λάβετε τα στοιχεία σύνδεσής σας. Εάν δεν είναι διαθέσιμο εδώ, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον πάροχο φιλοξενίας σας.

Πώς να συνδέσετε τη βάση δεδομένων;

Σε αυτό το σημείο, το WordPress θα εγκαταστήσει αυτόματα τα αρχεία που χρειάζεστε και θα δημιουργήσει τον νέο σας ιστότοπο για εσάς.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, εισαγωγή και εξαγωγή βάσεων δεδομένων

Μπορείτε να εξαγάγετε τις τρέχουσες βάσεις δεδομένων σας και να εισαγάγετε βάσεις δεδομένων μέσω PMA. Αυτό είναι ένα εύχρηστο εργαλείο εάν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας μιας βάσης δεδομένων WP ή να μεταφέρετε τη βάση δεδομένων σας σε άλλο κεντρικό υπολογιστή με μη αυτόματο τρόπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πελάτη FTP για να το κάνετε αυτό ή μπορείτε να το κάνετε απευθείας μέσω PMA.

Εξαγωγή βάσης δεδομένων

Εξαγωγή βάσης δεδομένων

Από την κύρια σελίδα του PMA, μεταβείτε στη σελίδα “Εξαγωγή” στο επάνω μέρος. Κάνοντας κλικ σε αυτό, ανοίγει το εργαλείο εξαγωγής όπου μπορείτε να επιλέξετε “Γρήγορη” ή “Προσαρμοσμένη” εξαγωγή. Η επιλογή “Γρήγορη” περιλαμβάνει όλους τους πίνακες της βάσης δεδομένων σας αυτήν τη στιγμή. Αυτή είναι η ταχύτερη επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μιας ολόκληρης βάσης δεδομένων WP ταυτόχρονα.

 •  Επιλέξτε την επιλογή “Γρήγορη” για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της βάσης δεδομένων σας αμέσως.
 •  Επιλέξτε “Προσαρμοσμένο” για να επιλέξετε μη αυτόματα αυτό που θα εξαγάγετε.
 •  Επιλέξτε “SQL” στην ενότητα “Μορφή” και μετά κάντε κλικ στο “Μετάβαση”.
 •  Εμφανίζεται ένας διάλογος που σας ζητά να αποθηκεύσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας. Αποθηκεύστε το αντίγραφο ασφαλείας σας με ένα μοναδικό όνομα σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σας που δεν θα ξεχάσετε.
 • Το αρχείο SQL που περιέχει όλες τις λήψεις πληροφοριών βάσης δεδομένων WP στον υπολογιστή σας.

Εισαγωγή βάσης δεδομένων

Εάν πρέπει να μετεγκαταστήσετε αυτήν τη βάση δεδομένων σε έναν νέο διακομιστή ή ο ιστότοπός σας κατεβαίνει και πρέπει να ανεβάσετε γρήγορα ένα αντίγραφο ασφαλείας, μπορείτε να το κάνετε μέσω PMA.

Εισαγωγή βάσης δεδομένων

 •  Για να εισαγάγετε την αποθηκευμένη εξαγωγή βάσης δεδομένων, απλώς κάντε κλικ στο “Εισαγωγή” από την αρχική σελίδα του PMA.
 •  Κάντε κλικ στην επιλογή “Επιλογή αρχείου”. Εντοπίστε το αρχείο βάσης δεδομένων που θέλετε να εισαγάγετε και να το ανεβάσετε. Ένα ακριβές αντίγραφο της βάσης δεδομένων σας βρίσκεται τώρα στον διακομιστή σας.

Είναι τόσο εύκολο!

Βελτιστοποίηση της βάσης δεδομένων WP με το phpMyAdmin

Αφού έχετε τον ιστότοπό σας WordPress για λίγο, ενδέχεται να δείτε κατακερματισμένους πίνακες. Πρόκειται για απορρίψεις απορριμμάτων μνήμης που αυξάνουν τη χρήση του εύρους ζώνης της βάσης δεδομένων σας και επιβραδύνουν τους χρόνους ερωτημάτων. Ουσιαστικά, είναι καιρός να βελτιστοποιήσετε!

Η MySQL σάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εντολή που βελτιστοποιεί τη βάση δεδομένων WP σας μέσα σε δευτερόλεπτα. Απλώς πηγαίνετε στο PMA σας και κάνετε κλικ στη βάση δεδομένων WP που θέλετε να τροποποιήσετε. Θα εμφανιστούν όλοι οι πίνακες. Στο κάτω μέρος, κάντε κλικ στο “Έλεγχος όλων” και στη συνέχεια στα δεξιά του, επιλέξτε το αναπτυσσόμενο μενού και κάντε κλικ στο “Βελτιστοποίηση πίνακα”.

Πώς να επιλέξετε πίνακα βελτιστοποίησης;

Μόλις τελειώσετε, οι πίνακες σας θα έχουν ανασυγκροτηθεί και θα πρέπει να ελευθερωθεί νέα μνήμη για χρήση. Επιπλέον, ο ιστότοπός σας στο WordPress μπορεί να εκτελείται πιο γρήγορα.

Διαχείριση χρηστών WordPress και κωδικών πρόσβασης από το phpMyAdmin

Πώς να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης WordPress στο PMA

Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασής σας στον λογαριασμό διαχειριστή σας στο WordPress; Ποτέ μην φοβηθείς! Μπορείτε να επιστρέψετε στην αρχική σελίδα του PMA, να επιλέξετε τη βάση δεδομένων WP για τον σωστό κωδικό πρόσβασης και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στον πίνακα “wp_users”.

Τρόπος εύρεσης χρήστη βάσης δεδομένων WP

Κάντε κλικ στο «Αναζήτηση» για να εμφανίσετε όλους τους χρήστες και τους κωδικούς πρόσβασης. Μπορείτε να αλλάξετε χειροκίνητα τους κωδικούς πρόσβασης από εδώ κάνοντας κλικ στο “Επεξεργασία” δίπλα στον κωδικό πρόσβασης.

Προσθέστε έναν νέο χρήστη ή αλλάξτε το όνομα χρήστη για το WordPress στο PMA

Εάν θέλετε να επεξεργαστείτε ή να προσθέσετε χρήστες μέσω PMA, μεταβείτε στον ίδιο πίνακα “wp_users” όπως σημειώνεται στον παραπάνω οδηγό.

Για να αλλάξετε ένα όνομα χρήστη:

 •  Κάντε κλικ στο “Αναζήτηση” δίπλα στο “wp_users”.
 •  Θα εμφανιστεί μια λίστα χρηστών, κάντε κλικ στο “Επεξεργασία” δίπλα στον χρήστη που θέλετε να αλλάξετε.
 •  Δίπλα στο “user_login” μπορείτε να εισαγάγετε μη αυτόματα το νέο όνομα χρήστη.Πίνακας ελέγχου χρήστη WP βάσης δεδομένων

Για να προσθέσετε έναν νέο χρήστη:

 •  Επιλέξτε “Αναζήτηση” δίπλα στο “wp_users”. Η λίστα χρηστών σας θα φορτωθεί. Στο επάνω μέρος της σελίδας, κάντε κλικ στο “Εισαγωγή”.Μενού Inser του πίνακα χρηστών του πίνακα βάσεων δεδομένων WP
 •  Από εδώ, θα συμπληρώσετε όλα τα πεδία στη φόρμα που απαιτείται για τη δημιουργία ενός νέου χρήστη.
 •  Αναγνωριστικό: Αυτό δημιουργείται αυτόματα, οπότε αφήστε κενό.
 •  user_login: Αυτό είναι το όνομα χρήστη που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση.
 •  user_pass: Αυτός είναι ο κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση στο WordPress σας.
 •  user_nicename: Εάν θέλετε ένα πιο φιλικό προς το URL όνομα χρήστη, μπορείτε να εισαγάγετε ένα εδώ. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν το όνομα χρήστη σας έχει ειδικούς χαρακτήρες, αλλά θέλετε μια διεύθυνση URL με μόνο γράμματα.
 •  user_email: Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email, ώστε να έχετε πρόσβαση στα email του λογαριασμού σας στο WordPress.
 •  user_url: Μπορείτε να το αφήσετε κενό ή να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας στο WordPress.
 •  user_registered: Επιλέξτε CURRENT_TIME στη στήλη συνάρτησης, ώστε να προσθέτει αυτόματα την ώρα.
 •  user_activation_key: Αφήστε κενό.
 •  user_status: Αφήστε κενό.
 • display_name: Μπορείτε να εισαγάγετε το όνομα ή το ψευδώνυμο του χρήστη όπως θα εμφανίζεται σε αναρτήσεις και άρθρα στο πεδίο συγγραφέα.

Κάντε κλικ στο “Μετάβαση” για να προσθέσετε τον χρήστη.

Αλλαγή προνομίων χρήστη σε PMA για WordPress

Πριν αλλάξετε τα δικαιώματα χρήστη, πρέπει να έχετε ήδη το αναγνωριστικό χρήστη. Για να το αποκτήσετε, θα μεταβείτε στον πίνακα “wp_users” και κάντε κλικ στην επιλογή “Αναζήτηση”. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε το αναγνωριστικό από τη στήλη.

Αλλαγή αναγνωριστικού δικαιωμάτων χρήστη
Για να αλλάξετε τα δικαιώματα του χρήστη, μεταβείτε στη διεύθυνση “wp_usermeta” από τη λίστα πινάκων. Επιλέξτε “Αναζήτηση”.

Αλλαγή προνομίων χρήστη - WP Usermeta
Στην κορυφή, κάντε κλικ στο “Εισαγωγή”. Αυτό φορτώνει τη φόρμα για να αλλάξετε δικαιώματα. Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω οδηγό για να προσθέσετε δικαιώματα διαχειριστή.

Επιλογή εισαγωγής βάσης δεδομένων

 •  umeta_id: Αφήστε κενό. Αυτό συμπληρώνεται αυτόματα.
 •  user_id: Εισαγάγετε το αναγνωριστικό χρήστη που επιλέξατε νωρίτερα από τον χρήστη που προσθέσατε.
 •  meta_key: Εισαγάγετε wp_capabilities σε αυτό το πεδίο. (Μπορεί να έχετε ένα άλλο πρόθεμα για τους πίνακες σας, εάν ναι, θα εισαγάγατε αυτό αντί για wp.)
 •  meta_value: Εισαγάγετε τον ακόλουθο σειριακό κωδικό: a: 1: {s: 13: “administrator”; s: 1: “1 ″;}

Κάντε κλικ στο “Μετάβαση για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας και προσθέστε τα νέα δικαιώματα.

Πώς να ασφαλίσετε τη βάση δεδομένων WP σε PMA

Ενώ κάθε ιστότοπος είναι ευπαθής σε hacks και cyber bots, υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τον εαυτό σας να είναι εντελώς ανοιχτός. Αυτά τα βήματα θα δυσκολέψουν τους εισβολείς να διεισδύσουν στον ιστότοπό σας.

Αλλαγή του προθέματος βάσης δεδομένων WP

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουν ότι το τυπικό πρόθεμα για βάσεις δεδομένων WP είναι “wp”. Γι ‘αυτό βλέπετε wp_users ή wp_posts.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό στο PMA μεταβαίνοντας στην αρχική σας σελίδα και κάνοντας κλικ στο “SQL” στο επάνω μέρος του μενού.

Μενού βάσης δεδομένων SQL

Αναζήτηση χρησιμοποιώντας ένα ερώτημα SQL

Για να μεταβείτε χειροκίνητα ένα προς ένα και να αλλάξετε τα προθέματα είναι κουραστική, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ερώτημα SQL για να κάνετε τα πράγματα πιο γρήγορα. Έχουμε ετοιμάσει ένα ερώτημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρακάτω. Μπορείτε να το αντιγράψετε και να το επικολλήσετε στο πλαίσιο SQL για να αλλάξετε όλα τα προθέματα σε wp_b123456. Μπορείτε να βρείτε αυτόν τον αριθμό και να τον αλλάξετε σε οποιοδήποτε πρόθεμα που θέλετε ακολουθώντας την ίδια μορφή με το wp_insertnumber.

RENAME πίνακας `wp_commentmeta` TO` wp_b123456_commentmeta`;
RENAME πίνακας `wp_comments` TO` wp_b123456_comments`;
RENAME πίνακας `wp_links` TO `wp_b123456_links`;
RENAME πίνακας `wp_options` TO `wp_b123456_options`;
RENAME πίνακας `wp_postmeta` TO` wp_b123456_postmeta`;
RENAME πίνακας `wp_posts` TO` wp_b123456_posts`;
RENAME πίνακας `wp_terms` TO` wp_b123456_terms`;
RENAME πίνακας `wp_termmeta` TO` wp_b123456_termmeta`;
RENAME πίνακας `wp_term_relationships` TO` wp_b123456_term_relationships`;
RENAME πίνακας `wp_term_taxonomy` TO` wp_b123456_term_taxonomy`;
RENAME πίνακας `wp_usermeta` TO` wp_b123456_usermeta`;
RENAME πίνακας `wp_users` TO` wp_b123456_users`;

Αλλαγή του ονόματος χρήστη και της κάρτας MySQL

Ο χρήστης και ο κωδικός πρόσβασης της βάσης δεδομένων σας πρέπει να είναι εξαιρετικά δύσκολο να μαντέψετε. Αυτό σημαίνει την προσθήκη ειδικών χαρακτήρων ή τη χρήση δημιουργίας κωδικών πρόσβασης για την εξασφάλιση ισχυρού κωδικού πρόσβασης. Επιπλέον, δεν πρέπει να διατηρείτε ανοιχτό τον κωδικό πρόσβασής σας σε οποιονδήποτε φάκελο διαχείρισης στον υπολογιστή ή στον ιστότοπό σας, εκτός εάν είναι επίσης πολύ ασφαλής.

Χρησιμοποιήστε μια προσθήκη ασφαλείας τρίτου μέρους WordPress

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια του WordPress και θέλετε επιπλέον προστασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Sucuri. Είναι ένα από τα κορυφαία πρόσθετα ασφαλείας του WordPress, διότι στην πραγματικότητα σας ενημερώνει ότι έχετε προσπαθήσει να εισέλθετε στη βάση δεδομένων σας πριν καταργηθεί ο ιστότοπός σας.

Επίσης, δεν θα ήταν κακό να λάβετε ένα από τα καλύτερα VPN για το προσωπικό σας δίκτυο για να αποφύγετε την κλοπή δεδομένων.

Τυλίξτε το

Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός σας έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης, πρόσβασης και βελτιστοποίησης του phpMyAdmin (PMA). Εάν χρειάζεστε ποτέ περισσότερες οδηγίες σχετικά με την πλοήγηση και την ασφάλεια του WordPress, μη διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο ή να δείτε την έρευνα και τις αναλύσεις φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author