Πώς να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας ώστε να είναι φιλικοί στο SEO (Πλήρης οδηγός)

Η απόδοση του ιστότοπού σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που κυμαίνονται από τον συγκεκριμένο οικοδεσπότη ιστού που επιλέγετε, πέρα ​​από τις οδηγίες προσβασιμότητας ιστότοπου, έως τα μεγέθη αρχείων εικόνας που χρησιμοποιείτε.

Η μορφοποίησή τους για σωστό μέγεθος, ωστόσο, μπορεί να μειώσει την ποιότητα λόγω των τροποποιήσεων που κάνετε. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διατηρήσετε τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας και να αποκτήσετε το σωστό μέγεθος με μερικές τεχνικές και κόλπα.

Τι είναι η Βελτιστοποίηση Εικόνας?

διαστάσεις βελτιστοποίησης εικόναςΟι ιστοσελίδες ενδέχεται να παρουσιάσουν σημαντική επιβράδυνση όταν υπάρχουν μεγάλες εικόνες. Αυτό μπορεί να μειώσει τους χρόνους φόρτωσης και να κάνει τη συνολική εμπειρία χαμηλότερη για τους επισκέπτες του ιστότοπού σας.

Η μείωση του μεγέθους του αρχείου είναι βελτιστοποίηση εικόνας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σενάριο ή ένα πρόσθετο για αυτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους φόρτωσης για τις σελίδες σας. Η συμπίεση χωρίς απώλειες και οι απώλειες είναι οι δύο πιο κοινές μέθοδοι βελτιστοποίησης.

Οφέλη της μορφοποίησης εικόνας

τα μέσα μεγέθη εικόνας στον ΙστόΥπολογίζεται ότι περίπου το 54 τοις εκατό του συνολικού βάρους μιας ιστοσελίδας οφείλεται σε εικόνες.

Όταν εργάζεστε για τη βελτιστοποίηση του ιστότοπου, οι εικόνες σας θα πρέπει να είναι η πρώτη σας εργασία εξαιτίας αυτού. Τα οφέλη της μορφοποίησης εικόνας περιλαμβάνουν:

 • Βελτιωμένη ταχύτητα φόρτωσης σελίδας
 • Είναι πιο γρήγορο να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας
 • Απαιτείται λιγότερος χώρος αποθήκευσης διακομιστή
 • Βελτιωμένο SEO με τη σωστή προσθήκη SEO
 • Χρησιμοποιείται μικρότερο εύρος ζώνης

Πώς να βελτιώσετε την απόδοση με τη βελτιστοποίηση εικόνας

Ο στόχος είναι να εξισορροπηθεί ομοιόμορφα η αποδεκτή ποιότητα και το χαμηλότερο δυνατό μέγεθος αρχείου. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να το κάνετε αυτό. Πριν από τη μεταφόρτωση, η συμπίεση των εικόνων σας είναι μια κοινή επιλογή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ή ένα πρόσθετο για αυτό το σκοπό (εδώ είναι μερικά).

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον τύπο συμπίεσης και μορφής αρχείου που χρησιμοποιείτε. Ο σωστός συνδυασμός καθιστά δυνατή τη μείωση του μεγέθους της εικόνας σας έως και πέντε φορές.

Πειραματιστείτε με διαφορετικές μορφές αρχείων και τύπους συμπίεσης για να προσδιορίσετε τον καλύτερο συνδυασμό για τις ανάγκες σας.

Επιλέξτε την καλύτερη μορφή αρχείου

Για να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο αρχείου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι διαθέσιμοι. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

 • JPEG: Αυτός ο τύπος χρησιμοποιεί βελτιστοποίηση χωρίς απώλειες και απώλειες. Μπορείτε να επιτύχετε μια σταθερή ισορροπία μεγέθους και ποιότητας αρχείου προσαρμόζοντας το επίπεδο ποιότητας.
 • PNG: Αυτός ο τύπος τείνει να έχει μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου, αλλά οι εικόνες είναι υψηλότερης ποιότητας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπίεση με απώλεια ή απώλεια.
 • GIF: Αυτό είναι ιδανικό για κινούμενες εικόνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο συμπίεση χωρίς απώλειες. Χρησιμοποιεί μόνο 256 χρώματα.

μορφές αρχείων εικόνας

Υπάρχουν και άλλες επιλογές, αλλά αυτές είναι από τις πιο κοινές και εύκολες στην εργασία. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν JPEG XR και WebP. Δεν υποστηρίζουν όλα τα προγράμματα περιήγησης αυτά τα δύο, επομένως να το γνωρίζετε.

Μπορούν ωστόσο να είναι μια βιώσιμη επιλογή. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με μια συγκρίσιμη εικόνα JPEG, υπάρχει κατά μέσο όρο μείωση μεγέθους αρχείου 30% με το WebP.

Λόγω της έλλειψης καθολικής υποστήριξης για αυτές τις δύο επιλογές, η εφαρμογή σας θα χρειαστεί επιπλέον λογική στους διακομιστές ή την εφαρμογή σας για να παρέχει τον κατάλληλο πόρο:

 • Η βελτιστοποίηση εικόνας είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από ορισμένα CDN, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης WebP και JPEG XR.
 • Για την ανίχνευση του πελάτη, παρέχετε την καλύτερη διαθέσιμη μορφή εικόνας και ελέγξτε τις υποστηριζόμενες μορφές είναι δυνατή η προσθήκη πρόσθετης λογικής εφαρμογής.
 • Ορισμένα εργαλεία ανοιχτού κώδικα αυτοματοποιούν τη συνομιλία, τη βελτιστοποίηση και την εξυπηρέτηση των κατάλληλων στοιχείων.

Μέγεθος έναντι ποιότητας συμπίεσης

Η χαμηλή συμπίεση τείνει να δίνει υψηλότερη ποιότητα, αλλά τα μεγέθη των αρχείων είναι συνήθως μεγαλύτερα. Το αντίθετο ισχύει με υψηλή συμπίεση. Τα αρχεία είναι μικρότερα, αλλά η ποιότητα τείνει να μειώνεται.

ποιότητα εικόνας έναντι συμπίεσης

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε συνολικά ένα έως δύο MB για το συνολικό βάρος της ιστοσελίδας σας. Λοιπόν, σκεφτείτε πόσες εικόνες πρέπει να χρησιμοποιήσετε και διαιρέστε αυτόν τον αριθμό με περίπου 1,5. Αυτό σας δίνει το μέγεθος ανά εικόνα που επιτρέπει την καλύτερη ταχύτητα φόρτωσης.

Βελτιστοποίηση Lossless έναντι Lossy

Αυτοί είναι οι δύο τύποι συμπίεσης που θα χρησιμοποιήσετε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι κάνουν:

 • lossless vs lossy ΣυμπίεσηΧωρίς απώλεια: Αυτό συμπιέζει τα δεδομένα και είναι ένα φίλτρο. Πριν από την απόδοση της εικόνας, πρέπει να είναι ασυμπίεστη. Ωστόσο, η ποιότητα δεν μειώνεται. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που εκτελούν συμπίεση χωρίς απώλειες.
 • Χαλασμένος: Αυτό εξαλείφει ορισμένα δεδομένα και είναι ένα φίλτρο. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πόση μείωση κάνετε γιατί θα υποβαθμίσει την εικόνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και εργαλεία για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ποιότητας της εικόνας.

Η βέλτιστη διαμόρφωση είτε διαμόρφωσης χωρίς απώλειες είτε απώλειας εξαρτάται από τα δικά σας κριτήρια, όπως η ανταλλαγή μεταξύ αντικειμένων που εισήχθησαν και το μέγεθος αρχείου και τα περιεχόμενα της εικόνας.

Δεν υπάρχει μία καθολική ρύθμιση που να ισχύει για όλες τις εικόνες. Τελικά, θέλετε να παίξετε με διαφορετικές εικόνες για να δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα.

Αλλαγή μεγέθους εικόνων σε κλίμακα

Χάρη στις αποκριτικές σελίδες σε ιστότοπους, όπως το WordPress, θα λάβετε διάφορα μεγέθη αρχείων στη βιβλιοθήκη πολυμέσων σας. Το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί να επιλέξει το καλύτερο μέγεθος και να το κατεβάσει. Το μέγεθος που επιλέγει το πρόγραμμα περιήγησης βασίζεται στην ανάλυση της συσκευής.

αλλαγή μεγέθους εικόνας στο wordpress

Το αρχικό αρχείο παραμένει ανέγγιχτο και διατηρείται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσθήκες για να αποφύγετε την αποθήκευση του πρωτοτύπου για να εξοικονομήσετε χώρο στο δίσκο, εάν προτιμάτε.

Αντικατάσταση και εξάλειψη εικόνων

Χρειάζεστε όλες τις εικόνες σε μια ιστοσελίδα; Εάν όχι, αφαιρέστε αυτά που δεν είναι απαραίτητα. Ωστόσο, εάν όλα σχετίζονται με το περιεχόμενο, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τις μεγαλύτερες ή χαμηλότερης ποιότητας εικόνες με καλύτερες επιλογές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γραμματοσειρές Ιστού και τα εφέ CSS μπορούν να αντικαταστήσουν τις εικόνες, παρέχοντας παράλληλα μια ωραία οπτική αισθητική στη σελίδα. Με γραμματοσειρές ιστού, ωραίες γραμματοσειρές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της χρηστικότητας και να παρέχουν μια πιο προσαρμοσμένη εμφάνιση στις σελίδες σας.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα και την επωνυμία σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι μπορείτε ακόμα να αναζητήσετε, να επιλέξετε και να αλλάξετε το μέγεθος του κειμένου εύκολα χωρίς να έχει προβλήματα αναγνωσιμότητας.

Τα εφέ CSS περιλαμβάνουν στοιχεία, όπως σκιές και ντεγκραντέ. Αυτά επίσης μπορούν να κάνουν περαιτέρω καθιέρωση επωνυμίας. Τα κινούμενα σχέδια μπορούν να προσφέρουν οπτική γοητεία στην ιστοσελίδα σας σε κάθε επίπεδο ζουμ και ανάλυση. Σε σύγκριση με τα αρχεία εικόνας, αυτά είναι ένα κλάσμα των byte.

Raster εναντίον διανυσματικών εικόνων

rastor εναντίον φορέα

Το Raster και το διάνυσμα είναι δύο από τους κύριους τύπους αρχείων εικόνας. Τα προγράμματα που βασίζονται σε pixel, ένας σαρωτής ή μια κάμερα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικόνων ράστερ.

Αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Το διανυσματικό λογισμικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία διανυσματικών εικόνων. Αυτά είναι συνηθισμένα για εικόνες που πηγαίνουν σε φυσικά προϊόντα και σε μηχανικά, γραφικά CAD και 3D.

Οι διανυσματικές εικόνες είναι ανεξάρτητες από την ανάλυση και το ζουμ. Όταν εμπλέκονται γεωμετρικά σχήματα, το διάνυσμα είναι ιδανικό. Όταν οι εικόνες είναι περίπλοκες και διαθέτουν πληθώρα λεπτομερειών και ακανόνιστων σχημάτων, προτιμώνται οι εικόνες ράστερ.

Τα ράστερ γραφικά κωδικοποιούν τις μεμονωμένες τιμές κάθε εικονοστοιχείου μέσα σε ένα ορθογώνιο πλέγμα για να αντιπροσωπεύουν μια εικόνα. Τα διανυσματικά γραφικά αντιπροσωπεύουν μια εικόνα χρησιμοποιώντας σημεία, γραμμές και πολύγωνα.

Επιπτώσεις οθόνης υψηλής ανάλυσης

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο διαφορετικών τύπων pixel, που περιλαμβάνουν pixel συσκευής και pixel CSS. Πολλά pixel συσκευής μπορούν να υπάρχουν σε ένα μόνο pixel CSS. Η λεπτομέρεια στην οθόνη γίνεται λεπτή με περισσότερα pixel συσκευής.

pixel css έναντι pixel συσκευήςΓια να επωφεληθείτε πλήρως από τους υψηλότερους αριθμούς pixel της συσκευής, τα στοιχεία εικόνας πρέπει να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτή η εργασία είναι ιδανικό για διανυσματικές εικόνες, δεδομένου ότι μπορούν να παράγουν ευκρινή αποτελέσματα όταν αποδίδεται σε οποιαδήποτε ανάλυση.

Δεδομένου ότι οι εικόνες ράστερ χρησιμοποιούν βάση ανά εικονοστοιχείο για την κωδικοποίηση δεδομένων εικόνας, είναι πιο απαιτητικές. Αυτό συμβαίνει ενώ τα μεγέθη αρχείων raster αυξάνονται καθώς αυξάνονται τα pixel.

Έτσι, οι οθόνες υψηλής ανάλυσης χρειάζονται εικόνες υψηλής ανάλυσης για να αποκομίσουν τα οφέλη. Οι διανυσματικές εικόνες είναι καλύτερο για οθόνες υψηλής ανάλυσης δεδομένου ότι παρέχουν πάντα ευκρινή αποτελέσματα λόγω της ανεξάρτητης ανάλυσης.

Απλώς θυμηθείτε ότι ανεξάρτητα από την ανάλυση, οι τεχνικές βελτιστοποίησης εικόνας είναι οι ίδιες.

Βελτιστοποίηση διανυσματικών εικόνων

Τα Scalable Vector Graphics (SVG) υποστηρίζονται από όλα τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης.

Αυτό είναι ιδανικό για δισδιάστατα γραφικά και η μορφή βασίζεται σε εικόνα XML. Τα αρχεία SVG μπορούν να δημιουργηθούν με το χέρι χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που προτιμάτε ή με τους περισσότερους τύπους λογισμικού που βασίζονται σε διανυσματικά.

Για να μειωθεί το μέγεθος των αρχείων SVG, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν. Το GZIP πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη συμπίεση αρχείων SVG.

Βελτιστοποίηση εικόνων Raster

Ένα πλέγμα εικονοστοιχείων αποτελεί μια εικόνα ράστερ. Τα μεμονωμένα pixel βρίσκονται σε ένα δισδιάστατο πλέγμα. Για παράδειγμα, μια ακολουθία 10.000 εικονοστοιχείων αποτελεί μια εικόνα από 100 επί 100 εικονοστοιχεία. Κάθε pixel κωδικοποιεί πληροφορίες διαφάνειας και χρώματος.

βαρύς ράστερΟι τιμές RGBA αποθηκεύονται από κάθε εικονοστοιχείο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινη Δίοδος
 • Μπλε κανάλι
 • Πράσινη Δίοδος
 • Κανάλι άλφα (διαφάνεια)

256 αποχρώσεις (τιμές) κατανέμονται εσωτερικά από το πρόγραμμα περιήγησης. Ανά κανάλι, αυτό μεταφράζεται σε οκτώ bits. Ανά εικονοστοιχείο, αυτό είναι τέσσερα byte. Αυτό καθιστά δυνατό τον υπολογισμό του μεγέθους του αρχείου χρησιμοποιώντας τις διαστάσεις πλέγματος. Δεν χρειάζεται πολύ για να γίνει το μέγεθος του αρχείου πολύ μεγάλο.

Έτσι, για να μειώσετε το μέγεθος του αρχείου εικόνας, υπάρχουν μερικές στρατηγικές:

 • Μειώστε το βάθος bit της εικόνας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας μια μικρότερη παλέτα χρωμάτων.
 • Βελτιστοποιήστε τα δεδομένα που αποθηκεύουν τα μεμονωμένα pixel.

Εργαλεία και συντονισμός παραμέτρων

Δεν υπάρχει τέλειο εργαλείο εικόνας, σύνολο παραμέτρων βελτιστοποίησης ή μορφή που θα λειτουργεί για κάθε εικόνα. Το περιεχόμενο της εικόνας και οι τεχνικές και οπτικές απαιτήσεις του, θα καθορίσουν ποια πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Μόλις βρείτε ένα καλό σύνολο ρυθμίσεων, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για παρόμοιες εικόνες στο μέλλον για να εξοικονομήσετε χρόνο. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι ποτέ δεν υποθέτετε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ίδιες ρυθμίσεις για τη συμπίεση όλων των εικόνων.

Η εκμάθηση μερικών κοινών εργαλείων μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή. Αυτά τα τέσσερα είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα:

 • Gifsicle: Αυτό σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε και να δημιουργήσετε διάφορες εικόνες GIF.
 • Optipng: Αυτό χρησιμοποιείται για να επιτρέπει τη βελτιστοποίηση PNG χωρίς απώλειες.
 • Τζέπτραν: Αυτό σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε εικόνες JPEG.
 • Pngquant: Χρησιμοποιείται για να επιτρέψει απώλεια βελτιστοποίησης PNG.

Παράδοση κλιμακωτών στοιχείων εικόνας

Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν εκτελείτε τη βελτιστοποίηση εικόνας:

 • Βελτιστοποίηση του συνολικού αριθμού pixel μιας εικόνας.
 • Βελτιστοποίηση πόσων byte είναι απαραίτητα για την κωδικοποίηση κάθε εικονοστοιχείου σε μια εικόνα.

δέντρο μορφής εικόναςΤο μέγεθος του αρχείου εικόνας σας αναλύεται σε συνολικά εικονοστοιχεία πολλαπλασιασμένα με τα συνολικά byte που απαιτούνται για μεμονωμένη κωδικοποίηση εικονοστοιχείων. Αυτό είναι. Λάβετε υπόψη αυτό όταν εργάζεστε για να προσδιορίσετε το βέλτιστο μέγεθος για τα αρχεία εικόνας στον ιστότοπό σας.

Εξαιτίας αυτού, ο πιο αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος βελτιστοποίησης εικόνων είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν στέλνετε περισσότερα εικονοστοιχεία που πρέπει απολύτως να εμφανίσετε το στοιχείο στο πρόγραμμα περιήγησης στο προβλεπόμενο μέγεθος.

Έτσι, μην βασίζεστε απλώς στο πρόγραμμα περιήγησής σας για να μεταπωλήσετε τις εικόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση τους σε χαμηλότερη ανάλυση. Χρησιμοποιεί επίσης πολλούς επιπλέον πόρους CPU.

Γενικά δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί το ακριβές μέγεθος εμφάνισης για κάθε μεμονωμένο στοιχείο που παραδίδεται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε στο ελάχιστο όλα τα περιττά pixel.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να παραδώσετε τα μεγάλα στοιχεία σας όσο πιο κοντά μπορείτε στο μέγεθος της εμφάνισής τους.

Λίστα ελέγχου βελτιστοποίησης εικόνας

Όλες οι πληροφορίες εδώ σας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας έτσι ώστε οι ιστοσελίδες σας να είναι γρηγορότερες. Θα εξακολουθείτε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε όμορφες εικόνες, αλλά δεν θα προκαλέσουν σημαντική επιβράδυνση με τους χρόνους φόρτωσης της σελίδας σας.

Αυτό θα κάνει τους επισκέπτες σας ευχαριστημένους και θα βελτιώσουν τη συνολική λειτουργία του ιστότοπού σας. Εξετάστε τα ακόλουθα σημεία λίστας ελέγχου όταν βελτιστοποιείτε τις εικόνες σας:

 • Εξετάστε τις διανυσματικές μορφές δεδομένου ότι λειτουργούν για συσκευές υψηλής ανάλυσης και πολλαπλές, επειδή είναι ανεξάρτητες από την κλίμακα και την ανάλυση.
 • Όλα τα περιουσιακά στοιχεία SVG πρέπει να συμπιεστούν και να ελαχιστοποιηθούν. Αυτό καταργεί τα περιττά μεταδεδομένα.
 • Για μορφές ράστερ, παίξτε με τις βέλτιστες ρυθμίσεις ποιότητας. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει σημαντικό αριθμό byte.
 • Για κάθε στοιχείο, υπολογίστε τις λειτουργικές σας απαιτήσεις και επιλέξτε την καλύτερη μορφή για εικόνες ράστερ.
 • Αυτοματοποιήστε όποτε μπορείτε για να εξασφαλίσετε συνεπή βελτιστοποίηση εικόνας.
 • Προβάλλετε κλιμακωτές εικόνες έτσι ώστε το φυσικό μέγεθος της εικόνας και το μέγεθος της οθόνης να είναι όσο το δυνατόν πιο παρόμοια.

Συνοψίζοντας, υπάρχει τόσο μια επιστήμη όσο και μια βελτιστοποίηση τέχνης στην εικόνα. Οι αλγόριθμοι και οι τεχνικές που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χρησιμεύουν ως επιστήμη.

Η έλλειψη οριστικών απαντήσεων σχετικά με την ατομική συμπίεση εικόνας είναι η τέχνη. Τελικά, πρέπει να παίξετε και να πειραματιστείτε. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τα αρχεία εικόνας σας και πώς συμβάλλουν στην ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα και την πολυπλοκότητα των κατασκευαστών ιστότοπων τρίτων μερών όπως το Wix, είναι εύκολο για τους σχεδιαστές να παίρνουν ατημέλητα, αλλά να παραμένουν επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη και τη διατήρηση καλών διαδικασιών βελτιστοποίησης εικόνας είτε χτυπώντας ένα πρότυπο είτε δημιουργώντας έναν ιστότοπο από το μηδέν.

Αναφορές και πιστώσεις εικόνας:

 • PicupMedia.com
 • Computing.HomeDNS.org
 • CognitiveSEO.com
 • StackOverflow.com
 • EngineThemes.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author