Πώς να διασφαλίσετε την προσβασιμότητα για κάθε διαδικτυακό κοινό

Από το 2012, υπήρχαν περίπου 7,6 εκατομμύρια χρήστες διαδικτύου με προβλήματα ακοής που ήταν ενεργοί στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τη Διαδραστική Προσβασιμότητα. 8,1 εκατομμύρια χρήστες είχαν προβλήματα όρασης και 15,2 εκατομμύρια είχαν νοητική, διανοητική ή συναισθηματική δυσλειτουργία. Με αυτό το φάσμα ικανοτήτων και μοναδικών αναγκών, ικανοποιείτε επαρκώς ολόκληρο το κοινό του ιστότοπού σας?

Contents

Γιατί έχει σημασία η προσβασιμότητα?

Ίσως πιστεύετε ότι επειδή ο ιστότοπός σας διαθέτει γραπτό κείμενο, βίντεο κλιπ και επιλογές καθαρών μενού, είστε ξεκάθαροι όταν πρόκειται να διατηρήσετε την προσβασιμότητα για όλους τους χρήστες. Ωστόσο, πάνω από 57 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αναπηρία που επηρεάζει την ικανότητά τους να πλοηγούνται στο διαδίκτυο. Επιπλέον, αυτή είναι μόνο μία χώρα σε παγκόσμια αγορά.

Για να προσαρμόσετε αυτήν την «μειονότητα» καθώς σχεδιάζετε, δημοσιεύετε και τροποποιείτε τον ιστότοπό σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε όλες τις γωνίες ικανότητας. Με μια στάση μεγαλύτερης ποικιλομορφίας και ανοιχτό μυαλό, η πρώτη προσπάθεια της επιχείρησής σας για προσέγγιση πελατών ξεκινά πριν καν πραγματοποιήσουν μια αγορά.

Το κοινό σας είναι ήδη διαφορετικό και όλοι αυτοί οι χρήστες έχουν διαφορετικές εμπειρίες με τον ιστότοπό σας. Τα άτομα που είναι κωφά αλληλεπιδρούν διαφορετικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα άτομα που ακούνε. Τα άτομα με αχρωματοψία θα αντιδράσουν σε εικόνες και κείμενο διαφορετικά από κάποιον που βλέπει κάθε σκιά με διαφορετικό τρόπο. Οι πληθυσμοί που υποφέρουν από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό μπορεί να βιώσουν συναισθήματα από εικόνες ή περιεχόμενο βίντεο.

Μεταξύ της μείωσης του επιδιωκόμενου κοινού σας, της δημιουργίας υλικού μάρκετινγκ που ταιριάζει στα μηνύματα επωνυμίας της εταιρείας σας και της εκτόξευσης ενός ιστότοπου που αναγνωρίζει τις πολιτιστικές ανάγκες της αγοράς σας, πιθανότατα έχετε παραβλέψει το τμήμα των επισκεπτών που ζουν με αναπηρία.

Η προσβασιμότητα έχει σημασία τόσο για την κατώτατη γραμμή σας όσο και για τη σχέση σας με τους πελάτες σας. Η προσφορά ενός φιλόξενου ιστότοπου που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των άλλων θέτει την εταιρεία σας ως μία που γνωρίζει την ποικιλομορφία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξετε στους πελάτες σας ότι ενδιαφέρονται για τις ανάγκες τους παρά να σχεδιάσουν έναν ιστότοπο που εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες.

Φωτογραφία από mantasmagorical Άδεια χρήσης του Morguefile

Τι σημαίνει προσβασιμότητα?

Ο ορισμός της προσβασιμότητας καλύπτει την ικανότητα πρόσβασης ή εισόδου, την ικανότητα απόκτησης ή χρήσης εύκολα και την ικανότητα κατανόησης ή εκτίμησης. Όσον αφορά την προσέγγιση κοινού με αναπηρίες, η εύκολη πλοήγηση στον ιστότοπό σας είναι το πρώτο βήμα.

Για κάποιον που έχει προβλήματα όρασης, το υπερβολικό κείμενο θα απογοητεύσει μόνο. Για έναν επισκέπτη ιστότοπου που είναι τυφλός, η ανάγνωση κειμένου που αποκλίνει από το τυπικό μαύρο σε λευκό θα σας κερδίσει μόνο υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να φιλοξενήσετε μεγάλο μέρος αυτής της μοναδικής μειονότητας; Θα καλύψουμε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας βάσει των αναγκών των πελατών σας, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με προβλήματα ακοής, ατόμων με προβλήματα όρασης, ατόμων με αυτισμό και ατόμων με νοητικές αναπηρίες ή διαταραχές, όπως η διαταραχή μετά το τραυματικό άγχος (PTSD). Ορισμένα θέματα WordPress για επιχειρηματικούς ιστότοπους λαμβάνουν ήδη υπόψη τα ακόλουθα, αλλά είναι σπάνια προς το παρόν.

Σχεδιασμός ιστοσελίδας με κώφωση στο μυαλό

Σε απάντηση σε εύλογους σχεδιαστές ιστοσελίδων που κάνουν γενικές προτάσεις για ιστότοπους που εξυπηρετούν κωφούς επισκέπτες, η Lisa Herrod στο A List Apart υποστηρίζει ότι η κώφωση είναι κάτι περισσότερο από το «αντίθετο» της τύφλωσης.

Ενώ το «κωφό ή το τυφλό» μπορεί να φαίνεται μια ουσιαστική αντίθεση, ο Herrod εξηγεί ότι το να είσαι κωφός είναι μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία από ό, τι καταλαβαίνουν πολλοί άνθρωποι. Πρώτον, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός ατόμου που είναι κωφός και της κοινότητας των Κωφών.

Ουσιαστικά, η λέξη κωφός (με πεζά “d”) περιλαμβάνει οποιοδήποτε άτομο με προβλήματα ακοής. Ωστόσο, η λέξη Κωφών (με κεφαλαία «Δ») καλύπτει ολόκληρη την κοινότητα και τον πολιτισμό της κώφωσης με την οποία ταυτίζονται πολλοί Κωφοί.

Αντί για ένα υποσύνολο της κατηγορίας «αναπηρία», η κώφωση στέκεται από μόνη της ως ξεχωριστή κουλτούρα από εκείνη των ανθρώπων με προβλήματα ακοής. Ενώ η ομιλούμενη γλώσσα μπορεί να μεταφραστεί σε ASL (αμερικανική νοηματική γλώσσα), η ASL είναι μια εντελώς διαφορετική γλώσσα από την ομιλούμενη αγγλική.

Φωτογραφία από την Anna Vander Stel στο Unsplash

Στρατηγικές για την υποδοχή κωφών χρηστών

Τι σημαίνει η πολιτιστική διάκριση της κώφωσης για τους σχεδιαστές ιστοσελίδων και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων; Σημαίνει ότι η απλή μεταγραφή περιεχομένου ήχου δεν είναι αρκετή για να προσεγγίσει πλήρως τα κωφά είδη κοινού. Με τους υπότιτλους, το υποκείμενο μήνυμα των μέσων μπορεί να παραμορφωθεί.

Ενώ οι υπότιτλοι είναι ένα θετικό πρώτο βήμα προς την προσβασιμότητα, η διασφάλιση ότι το περιεχόμενό σας μεταφράζεται σε ASL είναι επίσης σημαντικό. Η μεταγραφή μπορεί να καλύπτει τα βασικά, αλλά η μετάφραση βοηθά στην παράδοση του μηνύματός σας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο Herrod προτείνει ότι για να αγκαλιάσει την κοινότητα των Κωφών, οι ιδιοκτήτες ιστότοπων επικεντρώνονται στην Κωφίδα ως κουλτούρα και όχι ως αναπηρία. Φροντίστε για αυτόν τον μοναδικό πολιτισμό με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε έναν πολιτισμό που χρησιμοποιεί μια άλλη προφορική γλώσσα που δεν μιλάτε άπταιστα.

Ακολουθώντας τις συμβουλές της Herrod τόσο για τα μέσα ενημέρωσης όσο και για τη σύνταξη ιστού, οι ακόλουθες στρατηγικές θα βοηθήσουν τον ιστότοπό σας να είναι πιο προσβάσιμος στην κοινότητα των Κωφών:

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε διερμηνείς νοηματικής γλώσσας για μέσα βίντεο
  • Χρησιμοποιήστε τη μεταγραφή και τους υπότιτλους ως εφεδρικά ή ως κύρια μέσα, εάν δεν είναι διαθέσιμοι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας
  • Συμπεριλάβετε τη μεταγραφή των ηχητικών εφέ, ανάλογα με την περίπτωση

Γραπτό περιεχόμενο

  • Αποφύγετε συνώνυμα, αργκό και παιχνίδι λέξεων που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε άτομα των οποίων η πρώτη γλώσσα δεν είναι γραμμένη στα Αγγλικά
  • Χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες και υπότιτλους
  • Κάντε το θέμα σας πρώτα και μετά εξηγήστε το
  • Χρησιμοποιήστε μικρά μήκη γραμμής
  • Συμπεριλάβετε λίστες με κουκκίδες
  • Χρησιμοποιήστε μια ενεργή φωνή
  • Δώστε ορισμούς με απλούς όρους

Σχεδιασμός ιστότοπου για επισκέπτες με προβλήματα όρασης

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και επεκτείνεται, η υποστηρικτική τεχνολογία αυξάνεται εξίσου γρήγορα. Το σύγχρονο λογισμικό βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να περιηγούνται σε ιστότοπους, να κάνουν αγορές στο διαδίκτυο, ακόμη και να διαβάζουν και να συνθέτουν μηνύματα κειμένου.

Εσείς ή η ομάδα του γραφικού σχεδιασμού έχετε πιθανότατα ξοδέψει πολύ χρόνο για να βελτιώσετε τα γραφικά και τη διάταξη του ιστότοπού σας. Ο συνδυασμός χρωμάτων, η χρήση γραμματοσειράς και η ενσωμάτωση εικόνων συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του ιστότοπού σας και επομένως της διαδικτυακής επιχείρησής σας.

Αλλά έχετε σκεφτεί τι «βλέπουν» οι επισκέπτες όταν δεν μπορούν να δουν; Για πολλούς χρήστες ιστότοπων που έχουν προβλήματα όρασης, ένας ιστότοπος χωρίς τα κατάλληλα καταλύματα είναι άχρηστος. Δείτε πώς μπορείτε να τροποποιήσετε τον ιστότοπό σας για να αγκαλιάσετε και όχι να απορρίψετε επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Φωτογραφία από τον DodgertonSkillhause με άδεια στο Morguefile

Στρατηγικές για την υποδοχή επισκεπτών με προβλήματα όρασης

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τους Τυφλούς προτείνει τη λήψη διαφόρων μέτρων για την εξυπηρέτηση κοινού που δεν μπορούν να δουν τυπικές ιστοσελίδες. Για μια περιεκτική εμπειρία, ακολουθούν οι προτεινόμενες στρατηγικές για την πρόσβαση του ιστότοπού σας.

Επισήμανση όλων των εικόνων

Στην ιδανική περίπτωση, θα χρησιμοποιείτε ετικέτες alt = αν σκοπεύετε να φιλοξενήσετε κοινό με προβλήματα όρασης ή όχι. Ωστόσο, εάν δεν έχετε ακόμη αποδεχτεί αυτήν τη συνήθεια, η χρήση περιγραφών εικόνων στο εναλλακτικό πεδίο κειμένου σε κάθε εικόνα βοηθά στη βελτιστοποίηση της σελίδας σας και για μηχανές αναζήτησης..

Αφού προσθέσετε ετικέτες alt = για κάθε εικόνα, προβάλετε τον ιστότοπό σας χωρίς εικόνες και δείτε εάν οι περιγραφές σας έχουν νόημα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν περιγραφές που είναι χρήσιμες σε άτομα που χρησιμοποιούν υποστηρικτική τεχνολογία για να «διαβάσουν» ιστοσελίδες.

Δομή σελίδας ετικέτας

Εάν οι επισκέπτες ιστότοπων χρησιμοποιούν υποστηρικτική τεχνολογία, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά τα μέσα. Η επισήμανση της δομής της σελίδας σας επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίζουν πού βρίσκονται στη σελίδα σας και σε τι πρόκειται να κάνουν κλικ.

Διευκολύνετε αυτήν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας όχι μόνο οπτικά στοιχεία για άτομα που μπορούν να τα δουν, αλλά και ενσωματώστε την επισήμανση μέσω HTML για απλούστερη πλοήγηση. Κάθε ενότητα του ιστότοπού σας που είναι οπτικά διακριτή για έμφαση πρέπει να λαμβάνει έμφαση στην ετικέτα για ακουστικούς επισκέπτες.

Χρησιμοποιήστε το Clear Links

Πολλοί επισκέπτες στον ιστότοπό σας θα διαβάσουν μόνο κείμενο συνδέσμου, αναζητώντας κάτι συγκεκριμένο. Δώστε στους επισκέπτες που έχουν προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να βρουν τους συνδέσμους στον ιστότοπό σας χωρίς καμία εικασία.

Περιορισμός στοιχείων σχεδίασης εκτός HTML

Η χρήση δημιουργικών οπτικών καλλωπισμών δεν εξυπηρετεί καλά όλα τα είδη κοινού και μπορεί να μπερδέψει μια διαδικτυακή εμπειρία για επισκέπτες που δεν μπορούν να τα δουν. Εξετάστε τα στοιχεία εκτός HTML στον ιστότοπό σας και εάν είναι πραγματικά απαραίτητα. Επίσης, σκεφτείτε ότι πολλοί χρήστες που δεν έχουν προβλήματα όρασης μπορεί επίσης να εκτιμήσουν μια καθαρότερη σελίδα.

Φωτογραφία από τον Νικ Καρβούνη στο Unsplash

Σχεδιασμός ιστότοπου για άτομα με γνωστικές αναπηρίες

Οι γνωστικές αναπηρίες περιλαμβάνουν μια ποικιλία καταστάσεων όπως το σύνδρομο Down, το τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα (TBI), η άνοια, η δυσλεξία και η διαταραχή έλλειψης προσοχής (ADD). Ακόμη και η διαταραχή μετά το τραυματικό στρες (PTSD) περιλαμβάνει μακροχρόνιες γνωστικές επιδράσεις που προκαλούνται από ψυχολογικό τραύμα.

Το Εθνικό Κέντρο για την Αναπηρία και την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση (NCDAE) σημειώνει ότι 14,3 εκατομμύρια Αμερικανοί 15 ετών και άνω έχουν ψυχική αναπηρία. Ταυτόχρονα, το mainstream κοινό απαιτεί προσβάσιμες και ανταποκρινόμενες διαδικτυακές εμπειρίες και η προσβασιμότητα ικανοποιεί και τους δύο στόχους.

Στρατηγικές για την υποδοχή επισκεπτών με γνωστικές αναπηρίες

Οι τρεις κύριες προτάσεις του NCDAE περιλαμβάνουν την εστίαση στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με έναν ιστότοπο και πόσο ανταποκρίνεται ο ιστότοπος στις ανάγκες των επισκεπτών. Γενικά, ο ιστότοπός σας δεν πρέπει να απαιτεί πολύ δουλειά από το κοινό. Αντίθετα, πρέπει να στοχεύετε στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα σε κάθε στοιχείο.

Χρησιμοποιήστε ένα ανοιχτό σχέδιο

Όπως σημειώνει το NCDAE, τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ενδέχεται να έχουν πρόβλημα στην επεξεργασία κειμένου και αριθμών και στην πλοήγηση με χωρική έννοια. Επομένως, η χρήση ενός σαφούς και ακατάστατου σχεδιασμού που επισημαίνει σημαντικά χαρακτηριστικά πλοήγησης (μενού και συνδέσμους) συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των ερεθισμάτων στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Αναγνωσιμότητα και ευχρηστία διευθύνσεων

Επίσης, όσον αφορά την αναγνωσιμότητα, το αντίγραφο στον ιστότοπό σας πρέπει να απευθύνεται σε γενικά είδη κοινού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει επίπεδο ανάγνωσης της όγδοης τάξης. Επομένως, ενώ η αναγνωσιμότητα είναι σημαντική όταν προσαρμόζετε τον ιστότοπό σας για άτομα με χαμηλή παιδεία, θα πρέπει ήδη να γράφετε προς ένα χαμηλό επίπεδο κατανόησης από την αρχή.

Άλλες μέθοδοι δημιουργίας εύπεπτου περιεχομένου, όπως η χρήση επικεφαλίδων και σημείων κουκκίδας, η επεξεργασία μιας ιδέας ανά παράγραφο και ο περιορισμός του μήκους γραμμής, όλες εξυπηρετούν κοινό με γνωστικές αναπηρίες καθώς και εξυπηρετούν γενικό κοινό.

Αποφύγετε λειαντικό ήχο και βίντεο

Τέλος, ένα μοναδικό ζήτημα για άτομα που ενδέχεται να υποφέρουν από άγχος ή διαταραχές PTSD είναι η χρήση βίντεο και ήχου σε σελίδες, ειδικά εάν δεν υπάρχει τρόπος για τους χρήστες του ιστότοπου να θέσουν σε παύση ή να τερματίσουν αυτές τις λειτουργίες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε την εισαγωγική μουσική ή βίντεο που αναπαράγονται αυτόματα και θα μπορούσαν να τραβήξουν τους χρήστες χωρίς φρουρά.

Σχεδιασμός ιστοσελίδας για χρήστες με αυτισμό

Οι συνθήκες του αυτισμού εμπίπτουν στην κατηγορία των γνωστικών αναπηριών, αλλά ο αυτισμός μόνο του κερδίζει τη δική του κατηγορία λόγω της διακύμανσης που υπάρχει στη συνολική κατάσταση. Επειδή ο αυτισμός κυμαίνεται από σχετικά ήπια έως σοβαρή, συγκεκριμένες ανάγκες μπορεί να διαφέρουν για διαφορετικούς χρήστες.

Ωστόσο, η Εθνική Αυτιστική Εταιρεία συνιστά μερικά βασικά βήματα για να φιλοξενήσει χρήστες που μπορεί να έχουν αισθητηριακές και επικοινωνιακές προκλήσεις, οι οποίες είναι κοινές με όλες τις παραλλαγές του αυτισμού. Πολλά από αυτά τα βήματα ωφελούν το τυπικό κοινό, καθώς και το κοινό με άλλες αναπηρίες.

Φροντίστε τις αισθητηριακές ανάγκες

Πολλά άτομα με αυτισμό τείνουν να βιώνουν αισθητηριακές προκλήσεις όταν αντιμετωπίζουν «απασχολημένα» περιβάλλοντα. Διατηρώντας τον ιστότοπό σας απλά βοηθήματα στην πλοήγηση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την κίνηση γραφικών ή άλλων στοιχείων, αποφεύγετε την υπερδιέγερση.

Κάντε τον ιστότοπο συνεπή

Η συνέπεια και η ρουτίνα συχνά βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να διατηρούν τις καθημερινές τους συνήθειες χωρίς άγχος. Επομένως, ένας ιστότοπος με διακριτικό σχεδιασμό σε κάθε σελίδα μπορεί να είναι αισθητικά ευχάριστος για εσάς, αλλά πιθανότατα θα είναι αγχωτικός για τον επισκέπτη σας με αυτισμό.

Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα

Όπως το γράψιμο για άτομα που είναι κωφά, το να γράφεις περιεχόμενο για άτομα με αυτισμό απαιτεί επίσης την αποφυγή της μεταφορικής γλώσσας και του wordplay. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε γλώσσα που είναι διφορούμενη, συμπεριλαμβανομένων λέξεων με πολλαπλές σημασίες ή συνώνυμα των οποίων η έννοια είναι ασαφής.

Αίτημα δοκιμής χρήστη

Εάν είναι δυνατόν, εμπλέξτε άτομα με αυτισμό στη διαδικασία δοκιμών καθώς σχεδιάζετε τον ιστότοπό σας. Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε καταλύματα σε άτομα που ταξιδεύουν στην τοποθεσία σας για να αισθάνονται άνετα στο περιβάλλον τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκ των προτέρων προετοιμασία ή επισκέψεις στην τοποθεσία πριν ξεκινήσετε τη δοκιμή, ώστε οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με το χώρο.

Φωτογραφία από τη LiaLeslie με άδεια στο Morguefile

Οφέλη από την αύξηση της προσβασιμότητας του ιστότοπου

Η εργασία μπορεί να φαίνεται τρομακτική εάν ο ιστότοπός σας είναι ήδη ζωντανός, αλλά η λήψη μέτρων για μεγαλύτερη προσβασιμότητα θα ωφελήσει την εταιρεία σας με την πάροδο του χρόνου. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να αγκαλιάσουν και να χρησιμοποιήσουν τον ιστό.

Συνολικά, η διασφάλιση ότι ο ιστότοπός σας είναι προσβάσιμος σε διάφορα είδη κοινού, ωφελεί περισσότερο από εκείνους τους χρήστες με αναπηρίες. Άτομα με περιορισμένη εμπειρία τεχνολογίας, άτομα που διαθέτουν συσκευές με άτυπη μορφοποίηση ή μεγέθη οθόνης και το κοινό που επιθυμεί γρήγορες, απλές και εύχρηστες εμπειρίες ιστότοπου θα επωφεληθούν από μια ώθηση προσβασιμότητας (έχοντας υπόψη ότι η ταχύτητα του ιστότοπού σας εξαρτάται επίσης από την ύπαρξη ένας αξιοπρεπής πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων – κάναμε κριτικές φιλοξενίας ιστοσελίδων για τον Καναδά, σύγκριση φιλοξενίας ιστοσελίδων για την Αυστραλία και ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επειδή η αγορά-στόχος σας πιθανότατα περιλαμβάνει άτομα όλων των ικανοτήτων, δεν υπάρχει λόγος να παραβλέψετε αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ιστότοπού σας. Λίγη επιπλέον δουλειά σημαίνει τώρα υψηλότερη απόδοση αργότερα, όταν άτομα που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία σας μοιράζονται με την υπόλοιπη διαδικτυακή κοινότητα.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author