Най-популярни CMS по пазарен дял

Независимо дали искате да създадете уебсайт за професионален, мащабируем бизнес или креативен, дизайнерски ориентиран блог, има CMS там за всички. Но в такава пренаселена индустрия, откъде започвате?

Ето нашето ръководство за топ 10 на най-популярните CMS, базирани на пазарния дял.

Моля, обърнете внимание, че данните за пазарния дял са получени от W3techs и BuiltWith.

Contents

Какво е система за управление на съдържанието (CMS)?

Система за управление на съдържанието (CMS) е софтуер, който ви позволява да управлявате, създавате и публикувате съдържание, включително копие и изображения, без да е необходимо да знаете код. Ние ценим CMS, защото докато някои от нас са родени да кодират (Мисли Бил Гейтс и Денис Ричи) повечето не са.

Простотата и достъпността на необходимите без кодове уебсайтове ги направи по-привлекателни за нетехнологични. Не е изненада, че от над 1,7 милиарда уебсайтове онлайн почти половината използват CMS.

Какво е пазарен дял?

Пазарният дял показва колко хора използват всеки продукт или услуга над неговите конкуренти. Разнообразният пазарен дял е добър, защото означава повече конкуренция за потребителите.

Има ли различни категории за CMS?

Всяка CMS има своите предимства, функции и измислици, но като цяло те могат да бъдат разделени на два вида: персонализируем, безплатен софтуер с отворен код като WordPress и Drupal и по-рационализирани, платени SaaS опции, като Squarespace и Wix.

Софтуер с отворен код

Софтуерът с отворен код дава на потребителите пълен контрол върху техния уебсайт и ви позволява да променяте, адаптирате или разширявате кода, както желаете.

Освен, че е свободен за използване и изтегляне, според McKinsey&Компания, с отворен код апелира към компаниите, тъй като насърчава по-съвместни, иновативни и специализирани решения.

Отвореният код позволява на компаниите да отворят мрежата си за общност от хора, които работят заедно, включително клиенти, софтуерни инженери и доставчици.

Решенията с отворен код обикновено не са подходящи за новодошлите, тъй като изискват от вас да закупите персонализиран домейн, сами да хоствате уебсайта си, да сте в крак с текущата поддръжка и няма да имате поддръжка на клиенти.

Това каза, ако смятате, че този метод би бил най-подходящ, винаги има ръководства и ръководства онлайн, които ще ви помогнат.

Софтуер като услуга (SaaS)

Софтуерните решения като SaaS предлагат предварително изградени шаблони на уебсайтове и елементи за плъзгане и пускане за създаване на уеб страници.

Потребителите плащат месечна абонаментна такса за достъп до сайта им по всяко време и навсякъде и използване на всяко устройство с възможност за интернет.

Според Маккинси&Компания, все повече компании бързо приемат платформите на SaaS, защото ги освобождават от отговорността да предприемат мерки за сигурност и да стартират приложения на трети страни..

SaaS също е по-евтин вариант и помага на компаниите да намалят оперативните разходи чрез осигуряване на външен екип за поддръжка, увеличаване на сътрудничеството по целия свят и осигуряване на лесен достъп до данни.

10 най-популярни CMS към 2020 г.

1. WordPress

 • Пазарен дял на CMS: 61,8%
 • Общо уебсайтове: 27 000 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 226 000+
 • Процент сайтове в топ 1м: 34,7%
 • Популярни сайтове: The Walt Disney Company, Sony Music, The Official Star Wars Blog, Tech Crunch, BBC America

Иновацията прави разлика между лидер и последовател. Стив Джобс, съосновател на Apple

Освен ако не сте нови в интернет, вероятно сте чували за WordPress.

WordPress е безплатен софтуер с отворен код и е най-популярният сред потребителите на CMS с огромен 61,8% от пазарния дял.

WordPress се предлага с приятна селекция от стандартни функции и ви позволява да активирате почти всяка функция чрез хилядите персонализирани теми, джунджурии и плъгини.

Какви бизнеси трябва да използват WordPress?

WordPress е чудесен избор за предприятия и големи организации.

Защо трябва да използвам WordPress?

WordPress ви дава възможността да създавате потребителски роли, което гарантира, че сайтът е лесен за всички, важен фактор за големите организации, които обикновено имат много различни екипи и партньори, които имат достъп до него. Той също така гарантира, че съдържанието се грижи за широка и разнообразна аудитория.

Когато Network Rail се нуждаеше от надстройка на уебсайта, те потърсиха WordPress за решение. Те се нуждаеха от уебсайта си, за да се харесат на широка клиентска база в Обединеното кралство, а също и на своите служители и бизнес партньори. Това означава, че използваемостта е ключов фокус.

Решение на WordPress

Network Rail очерта персони на клиентите си и създаде персонализиран шаблон въз основа на тях. Те също така разработиха няколко приставки и джаджи, включително:

 • Персонализиран плъгин за кариерно зареждане, за да привлече нови възможности за работа
 • Плъгин за зареждане на емисии за събиране и публикуване на статии от партньорите на Network Rails
 • Персонализирани джаджи на SiteOrigin, за да могат редакторите лесно да добавят специфично съдържание на стила към публикации

резултат

Новата тема на Network Rails направи сайта по-лесен за използване както за клиенти, така и за вътрешни екипи. Освен това го направи по-отзивчив на всички мобилни устройства.

Преглед

WordPress е най-популярният CMS досега, и то с добра причина. Той е безплатен, с отворен код и можете да създавате потребителски роли, джаджи и приставки, за да гарантирате, че сайтът е лесен за използване както за служители, така и за посетители на уебсайтове.

Моля, обърнете внимание, че имаме предвид WordPress.org, а не WordPress.com, въпреки че и двете са чудесни за хостинг на уебсайтове с голям трафик.

2. Joomla!

 • Пазарен дял на CMS: 4,7%
 • Общо уебсайтове на живо: 1 600 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 17 000+
 • Процент уебсайтове в топ 1m: 1.71%
 • Сайтове, използващи Joomla: Peugeot, Ikea, Lipton Tea

Joomla има 4,7% от пазарния дял, което го прави на второ място по популярност сред потребителите на CMS. Това е безплатно решение с отворен код с марки, включващи Ebay и Peugeot

Какви предприятия трябва да използват Joomla?

Joomla е подходящ за всеки бизнес тип

Защо трябва да използвам Joomla?

Можем да видим възможностите на Joomla, когато фабрика за сирене във Frossasco, наречена Caseificio Pezzana, за да актуализира стария си и уморен уебсайт в съответствие с тяхната марка.

Те искаха техния уебсайт да даде на посетителите по-добро преживяване на клиентите и да отразява марката на новата компания; Те искаха сайт, който да е толкова визуално вкусен, колкото и храната им.

Joomla актуализира CMS системата, подобри тяхната SEO стратегия, използваемост и отзивчивост.

В допълнение агенцията създаде анимации и графики и оптимизира уебсайта, за да постигне най-добри резултати. Те включват:

 • Многоезични функции (италиански, английски, немски).
 • Адаптивен дизайн
 • Нов персонализиран шаблон

Всички те бяха за да осигурят по-последователна и конкурентоспособна визуална марка в множество платформи.

резултат

Уебсайтът Caseificio Pezzana повиши органичното си уеб класиране и подобри аспектите на сигурността. Сега той отразява и подобрява марката Caseificio Pezzana и може да се конкурира по-агресивно срещу конкурентите.

Ниво на умение: Не е лесно

Joomla е малко по-предизвикателно от лидера на CMS WordPress и тъй като е с отворен код, няма поддръжка на клиенти. Екипът на Joomla обаче любезно създаде подробна документация за Joomla за потребителите. Като алтернатива, ако искате да общувате с хора, можете да посетите Joomla! Потребителски форум.

Бърз Преглед

Joomla! е отзивчив, мащабируем CMS, който е лесен за актуализиране. Той обслужва повечето видове бизнес, но начинаещите трябва да останат на ясно, освен ако не търсите предизвикателство.

3. Shopify (1+ милиона уебсайта на живо)

 • Пазарен дял: 3.2%
 • Общо уебсайтове на живо: 1 053 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 25 000+
 • Процент уебсайтове в топ 1м: 2,94%
 • Сайтове, използващи Shopify: Budweiser, Bulletproof, Penguin Books

Ако искате да започнете свой собствен уебсайт за електронна търговия, тогава Shopify е най-популярната платформа, фокусирана върху електронната търговия с 3,2% от пая.

Канадска компания, родена в Канада, Shopify е SaaS, абонаментен модел, при който потребителите могат лесно да създават уебсайт и да добавят, изпращат и управляват продукти.

Какви компании трябва да използват Shopify?

Shopify е само за магазини за електронна търговия.

Защо трябва да използвам Shopify?

Shopify помага на марките да мащабират, управляват инвентара и предлага добър екип за поддръжка.

Каролин Фокс, създателка на военния хипи, шест фигурна дамска марка за облекло, започна компанията си да изпълнява поръчките си у дома, докато тя вече не беше в състояние да се справи с търсенето. За да й помогне да отговори на търсенето, да увеличи мащаба си и да управлява инвентара, Каролин създаде акаунт в Shopify Plus

Shopify позволява на екипа на Karolyn да проследява как подобни продукти са се продавали в миналото, да прогнозира вероятно бъдещо търсене и да държи значително количество инвентар преди пускането на маркетингов блиц.

Компанията също използва SKULabs, многоканална система за управление на инвентара и складове, за да оптимизира новия си склад от 4 000 квадратни фута.

Каролин също се възползва от използването на моден купувач Shopify, който разтърсва земното кълбо за предмети, които бързо могат да бъдат тествани в Instagram и предлагани за продажба.

Резултатите

Каролин приписва следните резултати както на способността си бързо да адаптира марката си, така и на инструментите и екипа на Shopify Plus:

 • Коефициентът на конверсия се увеличи с 32% на годишна база
 • Връщането на клиентската ставка скочи с 99% на годишна база до 21,7%
 • Средната стойност на поръчката (AOV) се увеличи с 3%, като надхвърли 79 долара
 • Приходите са се увеличили с 97% през 2018 г. и са на път да достигнат $ 10 милиона

Ниво на умение: Част от C-C-Commerce

Оформете фокус върху това да бъдете лесен за използване сайт, но ако имате запитване, те имат екип за поддръжка 24/7.

Преглед

Shopify е лесна за използване платформа за електронна търговия с много функции, фокусирани върху продажбите и добра мрежа за поддръжка за своите потребители.

4. Drupal

 • Пазарен дял на CMS: 3.0%
 • Общо уебсайтове на живо: 555 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 14 000+
 • Процент уебсайтове в топ 1м: 2.83%
 • Сайтове, използващи Drupal: Tesla, Entertainment Weekly, Harvard University

Drupal са друг безплатен софтуер с отворен код, но за разлика от WordPress и Joomla, Drupal се фокусира върху захранването на сложни сайтове за социални издателства, които са тежки и съдържат големи бази данни.

Какви бизнеси трябва да използват Drupal?

Drupal са добра опция за всеки бизнес тип, но имайте предвид, че някои фирми може да изискват допълнителни платформи и разширения. По-специално сайтовете за електронна търговия могат да използват Drupal Commerce или Ubercart.

Защо трябва да използвам Drupal?

Drupal изигра ключова роля в преминаването на The Economist от седмично печатно списание към платформа за ежедневно публикуване.

Екипът се нуждае от онлайн инструмент, до който може да има достъп навсякъде и по всяко време, за да публикува пет новинарски истории всяка сутрин в Америка, Европа и Азия.

Drupal позволи на редакционния екип да проектира създаването на съдържание и да публикува работния процес. Интерфейсът за писане на съдържание е персонализиран, за да елиминира възможността за грешка във форматирането и да позволи на авторите да се съсредоточат върху съдържанието.

Беше създадено и табло за управление, което позволява на редакторите да създават и публикуват ежедневно издания; той предоставя визуални индикатори за състояние на одобрение, таймери за обратно отброяване за регион и връзки за редактиране.

Ниво на умение: Не е лесно

Drupal не е за начинаещи. Правенето на промени в дизайна и дори актуализирането на разширения може да бъде трудно с тази.

Преглед

Drupal е безплатен софтуер с отворен код за сложни сайтове за социални общности.

Drupal предоставя използваемост, персонализиране, мащабируемост, създаване на съдържание и функции за защита, но може да се нуждае от помощ на програмист за навигация.

5. Квадратна зона

 • Пазарен дял: 2.7%
 • Общо уебсайтове на живо: 1 900 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 66 000+
 • Процент уебсайтове в топ 1м: 1,09%
 • Сайтове, използващи Squarespace: Lumio, Egg Shop, Big Human

Squarespace е SaaS, всичко в едно платформа за изграждане на уебсайтове. Те са марка, ориентирана към дизайна, с цел да се даде възможност на хората да споделят своята история.

Какъв тип бизнес трябва да използва Squarespace?

Всеки тип бизнес може да използва Squarespace. но фокусът му върху дизайна го прави по-подходящ за креативни марки, като фотографи.

Защо трябва да използвам Squarespace ?

Идрис Елба е запален промоутър на Squarespace и дори си сътрудничи с тях тази година в кампания. На въпроса защо е избрал да си сътрудничи с Squarespace, той отговори, че обича да използва инструменти за разширяване на мислите, творчеството и бизнеса си.

За Elba всичко е свързано с потребителското изживяване. Той искаше хората да посещават неговия сайт и да видят какво точно предлага, и да имат много прост начин да го получат.

Той иска сайтът му да бъде едновременно информативен и лесен за око. Елба продължава: „Избрах Squarespace, защото искам хората да посещават 2hrset.com и да кажа на приятелите си:„ Те изглеждат наистина професионални. Трябва да ги проверите. “

Ниво на умение: Разбрахте

Squarespace е сравнително лесна платформа, с която да свикнете, но ако не сте сигурни, можете да разгледате някои видео уроци, които да ви помогнат да започнете.

В сравнение с WordPress, той не предлага много гъвкавост или персонализиране, така че ще трябва да наемете програмист, ако искате да направите промени извън шаблона на темите.

Преглед

Squarespace е марка, фокусирана върху дизайна, известна със своите изчистени и модерни шаблони. Те имат за цел да създадат ефектно, стилно и лесно за управление онлайн присъствие и са особено подходящи за креативните индустрии.

6. Wix

 • Пазарен дял на CMS: 2,3%
 • Уебсайтове на живо (глобални): 3 800 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 705
 • Процент уебсайтове в топ 1m: 0.75%
 • Сайтове, използващи Wix: Conqr, Медни заливи свещи, Tea Story

Wix е друга дизайн, задвижвана, SaaS платформа, която предлага както безплатни, така и премиум абонаменти.

Wix вярва, че всеки трябва да може да създаде красив уебсайт и да нарасне популярността си през последните години, като се похвали с имена на знаменитости, включително Адам Грант и Карли Клос.

Какъв тип бизнес трябва да използва Wix?

Въз основа на собствените ни ръце за тестване и преглед, Wix е чудесен стартъп за малкия бизнес.

Защо трябва да използвам Wix?

Хората се преместват във Wix за неговата лекота. Ян Авелана, писател и потребител на Wix, описва Wix като забавен и лесен за използване, защото всичко е „за дизайн и без код“. Тя безпроблемно управлява марката си в своя уебсайт, блог и други обезпечения с акцент върху начините за създаване на работа, която се забелязва.

Потребителите на Wix се радват, защото могат да се съсредоточат върху комуникацията, без да се притесняват от техническата страна на нещата.

Ниво на умение: Той е за всеки

Wix е лесен за използване, лесен за работа и има функция, която автоматично сглобява първата чернова за вас, ако сте нов в света на дизайна.

Преглед

Wix е ориентирана към дизайна, удобна за начинаещи платформа с над 500 дизайнерски шаблона, редактор на уебсайтове за влачене и пускане, оптимизиран мобилен изглед и широк спектър от SEO функции, които са лесни за използване.

7. Blogger

 • Пазарен дял: 1,5%
 • Общо уебсайтове на живо: 388 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 2300+
 • Процент уебсайтове в топ 1м: 1,06%
 • Сайтове, използващи Blogger: Кухня на мама, блог за лидерство

Blogger е блог платформата на Google. Това е безплатен основен софтуер с отворен код, който се фокусира върху достъпността и лекотата на използване за нови или непринудени писатели.

Blogger има лош представител. през годините поради липсата на растеж и адаптация. Интересното е, че Twitter е създаден от Евън Уилямс, след като той се разочарова от Blogger.

Въпреки това има своите предимства, а простотата му е приятна.

Какви бизнеси трябва да използват Blogger?

Blogger не е предназначен за бизнеса – той е насочен към случайни писатели, които искат потенциално да започнат да получават заплащане за работата си.

Защо трябва да използвам Blogger?

Добре, нека бъдем истински тук. Blogger е дефиницията на basic. Но мисля, че неговата простота е освежаваща и много писатели се връщат към корените си в Blogger заради не-излишната си минималистична структура.

Не е нужно да се регистрирате за нищо, след като имате акаунт в Google, просто отидете в Blogger и влезете чрез него.

Blogger ви позволява да стартирате един блог или много блогове в минималистичен интерфейс. Освен това е SEO приятелски настроен и всъщност работи доста гладко.

Ниво на умение: Приятелски за мама

Blogger е най-лесният за използване CMS в този списък. Така че, ако е нещо просто и небрежно, след това го опитайте.

Преглед

Blogger е прекрасна в своята простота и остана достъпна и безплатна, но не е подходяща за бизнеса.

8. Magento

 • Пазарен дял: 1,5%
 • Уебсайтове на живо (Global): 265 000+
 • Уебсайтове на живо (САЩ): 84 000+
 • Процент уебсайтове в топ 1м: 1.32%
 • Сайтове, използващи Magento: хардуер за подпис, Vizio, Smart Home

Magento е безплатна и гъвкава платформа за електронна търговия с отворен код, но те предлагат и други решения в зависимост от големината на вашия бизнес, включително SaaS.

Какви бизнеси трябва да използват Magento?

Magento е фокусиран единствено върху електронната търговия и може да се справи с по-големи предприятия и предприятия.

Защо трябва да използвам Magento?

Magento е популярен със своя дизайн и използваемост.

Lladró, глобална порцеланова компания, специализирана в ръчно изработени фигурки, се обърна към Magento, когато искаха да разширят бизнеса си в световен мащаб и да могат да изпращат по-бързо своите продукти.

Lladró се нуждаеше от платформа, фокусирана върху предоставянето на изключително, онлайн и мобилно преживяване на клиентите.

Новият им уебсайт вече има много нови функции, включително подобрена галерия и страници с продукти и по-добър поток от каси, които са подобрили клиентското изживяване.

Маркетинг екипът на Lladró прекарва по-малко време за управление на уебсайта и рутинната им работа вече е автоматизирана и отнема по-малко от времето им.

lladro

Ниво на умение: Необходимо е да не се прилагат кодери

Това не е ракетна наука, но за Magento няма опция за инсталиране с едно щракване, така че може да бъде трудно да се настроите онлайн.

Преглед

Magento се продават много добре и са привлекателни за всеки, който иска да започне бизнес за електронна търговия. Те са солидна платформа с функции като управление на поръчките и бизнес разузнаване. Това е трудно инсталиране на платформа онлайн, но след като го направите, на разположение е добър екип за поддръжка.

9. Битрикс (Bitrix24)

 • Пазарен дял: 1,4%
 • Общо уебсайтове на живо (глобално): 210 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 77
 • Процент уебсайтове в топ 1m: 0.95%
 • Сайтове, използващи Bitrix: Promt, Goodhouse.ru, New.far.ru

Добре, значи сме почти на дъното, но това е вълнуващо, така че бъдете в течение. Bitrix24 е пълномощен инструмент за сътрудничество SaaS, който предлага пълен пакет инструменти за сътрудничество, комуникация и управление за вашия бизнес.

Bitrix24 твърдят, че „почти всичко прави, но управлява вашата компания вместо вас“ и трябва да призная, че не е далеч.

Какви компании трябва да използват Bitrix24?

Bitrix24 обслужва по-утвърдени бизнеси от малки до предприятия.

Защо трябва да използвам Bitrix24?

Битрикс24 е помогнал на индустриите, лишени от технологии – като строителството – които имат сложни и дълги проекти, да станат по-автоматизирани и прозрачни.

Компанията RNR прие Bitrix24, защото позволи на екипа му да програмира всички задачи, които трябваше да бъдат изпълнени. Имаше 1800. Изпълнителят и отговорните бяха възложени на всяка задача, след което ги комбинираха в алгоритъм.

Вече са определени крайни срокове за всяка задача с филтри, за да се проследят всички просрочени и процесът вече може да бъде пряко контролиран в системата. Процесът на плащане също е опростен.

Ниво на умение: Оставете го на Techies

Bitrix24 е много изчерпателен софтуер за сътрудничество със стръмна крива на обучение.

Бърз Преглед

Bitrix24 е идеален, за да помогне на по-утвърдения бизнес да стане по-автоматизиран и прозрачен.

10. Prestashop

 • Пазарен дял: 1.2%
 • Общо уебсайтове на живо: 239 000+
 • Уебсайтове на живо (Канада): 950
 • Процент уебсайтове в топ 1m: 0.24%
 • Сайтове, използващи Prestashop: Cooltra, Charuca, Nos Courses Bio

Ако сте го направили досега, почти сте там. Десетата най-популярна CMS е Prestashop. Подобно на Magento, Prestashop е надеждно, безплатно, решение с електронна търговия с отворен код за малки и средни предприятия.

Какъв тип бизнес трябва да използва Prestashop?

Prestashop е най-подходящ за малки и средни фирми за електронна търговия

Защо да използвате Prestashop?

Функциите на Prestashop са малко ограничени в сравнение с Magento. Бизнесът може да направи основите, включително да позволи на бизнеса да създава страница бързо и лесно.

Те също могат да ви помогнат да увеличите продажбите си на човек, като ви позволяват да създавате пакети продукти. Можете също да персонализирате поръчката си, като оставите клиентите да качват изображения на предпочитания от тях стил стил.

От гледна точка на конфигурацията предприятията могат да предложат на клиентите няколко начина на плащане, методи за пазаруване и да изпълняват географски зони за доставка и да прилагат превозвачи за превоз.

Prestashop Ready е хоствана, готова за използване версия, в която можете да създадете блог, да персонализирате и автоматизирате бюлетини за цена от 24,00 евро / м.

Ниво на умения: Можете да го направите, но повече поддръжка ще бъде хубава

Prestashop е по-удобен за потребителите от Magento, но се осигурява ограничена поддръжка. Ако имате нужда от някой, който да ви е гръб, тогава Magento е по-добър вариант.

Преглед

Prestashop има ограничени функции и им липсва поддръжка, но те са по-евтини за работа от Magento.

заключение

WordPress все още е цялостният шампион на CMS платформите. Той е чудесен за големи и предприятия на ниво бизнес, особено защото ви позволява да създавате персонализирани потребителски роли за служители и да избирате от хилядите му плъгини и джаджи, освен всичко друго.

Ако сте начинаещ и искате нещо с минимална караница, тогава Wix и Squarespace са добри възможности.

Канадската собственост Shopify е настоящият CMS крал на електронната търговия с множество функции, фокусирани върху продажбите. Prestashop е близка секунда.

И не на последно място, моят личен фаворит: Bitrix24; универсален инструмент за сътрудничество, комуникация и управление, перфектен за бизнеса, нуждаещ се от повече автоматизация и прозрачност около работата си.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author