Най-добрите уеб хостинг услуги за Пакистан

Като уеб агенция с МНОГО уеб хостинг акаунти (отчасти за хостинг на нашите клиенти и отчасти защото имаме много странични проекти и обичаме да експериментираме ��), имаме доста добра представа какво определя страхотен хост на уебсайта.

Прегледахме всичките си акаунти, анализирахме кои уеб хостове работят добре за Пакистан (използвайки проследяване на живо) и кои не са (и защо). Тогава решихме да създадем тази масивна страница за сравнение, за да споделим какво намерихме, да се насладим!

За бърза справка, намерете нашите топ 3 по-долу!

Уеб хостинг компанияОбщ рейтингЦена / мо.Сервъри в световен мащаб Характеристики ПрегледиУебсайт
Лого на хостингер USD 0,99 (огромни 90% разпродажба)

 • Много евтино
 • Супер лесна настройка
 • Отзивчива поддръжка
 • Страхотна производителност и бързина
 • Глобална мрежа от сървъри
 • 30-дневна гаранция за връщане на парите!

Хостингер Преглед
siteground2 USD 3.95 (67% отстъпка само при първата фактура)
 • Сингапурски сървъри + глобална мрежа
 • достъпни
 • Голяма производителност
SiteGround Преглед
GreengeeksLogo USD 2.95
 • Зелен хостинг
 • Неограничено пространство на диска
Преглед на GreenGeeks

# footable_29032 td.ninja_column_3 {text-align: center; }

Contents

За нашите хостинг отзиви

Когато пишехме нашите ревюта за уеб хостинг за Пакистан, взехме предвид много фактори.

Те включват ъптайм, възможности за поддръжка и време за реакция, скорост, местоположения на сървъра, лекота на използване, цена срещу стойност, дисково пространство и т.н..

Двата най-важни фактора, върху които се фокусираме, са подкрепа �� и скорост ⚡.

Нека вземем например скоростта на уебсайта, знаете ли, че забавяне с 1 секунда означава, че изгледите на страници намаляват с 11%, което означава, че над 1/10 от посетителите просто ще се отклонят за всяка секунда, който вашият сайт все още се зарежда … това е причината прилична мрежа хостинг доставчикът е жизненоважно!

Както можете да видите, качеството на вашия уеб хостинг доставчик може да окаже огромно влияние върху потенциалния успех на вашия сайт!

Няколко от сайтовете, на които сме били представени:

Представени в сайтове

Най-добър уеб хостинг Пакистан – 2020 Отзиви

Тук са 10-те най-добри отзиви за уеб хостинг за Пакистан, описвайки подробно техните разходи, опции за поддръжка и пространство на диска:

1. Хостингер – Най-добрият цялостен уеб хостинг

www.hostinger.com

Лого на хостингер

Цена: $ 0.99
Дисково пространство: 10 GB
Поддържа: Чат на живо

Hostinger предоставя една от най-добрите уеб хостинг услуги с инсталиране на WordPress с едно кликване, персонализиран контролен панел и отлична 24/7 поддръжка за клиенти. Техният премиен пакет е дори по-евтин от хостинга на GoDaddy и е идеален за собствениците на уебсайтове в Пакистан.

Техните сървъри за данни са разположени по целия свят, включително САЩ, Сингапур и в Европа. Те предлагат SSD хранилище, което би помогнало за бързото зареждане на уебсайта ви от всяка точка на света, включително Пакистан.

Хостингер технология

Хостингърът разполага с различни опции за хостинг, включително споделен хостинг, хостинг на WordPress, VPS и облачен хостинг за уебсайт с големи мащаби, които изискват превъзходна производителност на скоростта. Единичният споделен хостинг план на хостингър е идеален за начинаещи, тъй като евтиният му и контролния панел е много лесен за използване. Те също имат голяма база от знания, за да ръководят своите потребители през процеса. Можете да създадете и започнете да стартирате уебсайта си много бързо.

Те също имат хостинг планове, насочени към собственици на малък бизнес и уебсайтове с голям мащаб. VPS и облачният хостинг предлагат голямо място за съхранение, заедно с кеширащи плъгини за зареждане на уебсайт със супер звукова скорост.

Хостингер гарантира непрекъснатост от 99,9% и според нашия мониторинг на използване те доставят на тези 100%. В случай на проблеми, можете директно да се свържете с екипа за поддръжка на клиенти, който е на разположение 24 часа за решаване на вашите проблеми.

Гледайки стойността, която получавате само за $ 0,99 / мес, не е нужно да търсите повече.

Професионалисти

 • Бързи скорости за зареждане на уебсайтове
 • 24-часова поддръжка на клиенти
 • Много евтино
 • Глобална мрежа от сървъри
 • Лесна настройка

Против

 • N / A

2. SiteGround – Общ уеб хостинг на подгласник

www.siteground.com

Лого на SiteGround

Цена: USD 3.95
Дисково пространство: 10 GB
Поддържа: Телефон, чат на живо, билети

SiteGround е друга много реномирана хостинг компания с над 2 милиона домейна под своя компетенция. Той също е една от хостинг услугите, официално препоръчани от WordPress.org.

Най-евтиният хостинг план (StartUp) на SiteGround, предназначен за начинаещи, започва от $ 3,95 / месец (подновява се от $ 11,95 на месец). В плана са включени 1 уебсайт с 10 000 посетители, а също така предлага безплатна инсталация на WP, 10 GB пространство, безплатен CDN, безплатен SSL, безплатен имейл и много други. Останалите планове (GrowBig и GoGeek) са подходящи за малки предприятия в Пакистан с възможност за хостинг на неограничен уебсайт с трафик над 25 000 посетители / месеца. Тези планове предлагат и инструменти за разработка, които са много удобни за ефективна уеб разработка.

Отличителната черта на хостинг на SiteGround е неговата ултра бърза мрежа, която е изградена на Google Cloud. Той предлага бърза скорост на зареждане на уеб страници с TTFB под 200ms, а стандартната страница, оптимизирана за скорост, може лесно да се зарежда под 2s. Това е отлично за електронната търговия и бизнес сайтовете, където скоростта на страницата е критичен фактор за превръщането на посетителите в клиенти. На всичкото отгоре, SiteGround предлага и интеграция с CDN, за да предложи една и съща светкавична скорост за потребителите, които се свързват от цял ​​свят.

SiteGround разполага с изключително отзивчив денонощен екип за поддръжка на клиенти, който може да отговори в рамките на 10 минути чрез чат на живо, телефон и имейл.

Професионалисти

 • Бързо време за зареждане на уебсайтове
 • CDN за оптимизиране на скоростта за потребителите по целия свят
 • Добър набор от функции за защита и ежедневно архивиране
 • Потребителско табло за управление и контролен панел

Против

 • Висока цена, дори по-високи разходи за подновяване

3. Greengeeks – Най-добър зелен уеб хостинг

www.greengeeks.com

GreenGeeks лого

Цена: $ 2,95 (USD)
Дисково пространство: неограничен
Поддържа: Телефон, чат на живо, билети

GreenGeeks е друга добра опция за хостинг услуги. Това е „зелена“ хостинг компания, която купува сертифицирана енергия от възобновяеми източници на стойност 300% от потреблението на енергия в уебсайта. Това е най-добрата екологично чиста хостинг компания, която можете да намерите сред огромния списък.

Дори и най-евтиният план за хостинг на GreenGeeks се зарежда с основни и базирани на производителността функции за уебсайтове. Можете да хоствате 1 уебсайт на основен план с неограничено съхранение, безплатен CDN и безплатен wildcard SSL. Скоростта на уебсайта се подобрява от техния уеб сървър LiteSpeed, Power Cacher и модерния SSD Raid-10. Комбинацията осигурява бърза свързаност и време за зареждане на страници дори за големи уебсайтове. Плановете GreenGeeks Pro и Premium предлагат още по-висока производителност и възможност за хостинг на неограничени уеб сайтове.

Други висококачествени функции, които получавате с GreenGeeks хостинг, включват „drag ‘n drop web builder“, безплатна миграция на уебсайтове и имейл акаунти. Те предлагат денонощна техническа поддръжка, която е идеална за клиенти, които се нуждаят от лично техническо внимание на своите проблеми.

Професионалисти

 • Време за бързо зареждане
 • Околна среда
 • Широка гама от неограничени ресурси, включително дисково пространство

Против

 • Висока цена за подновяване

4. A2 хостинг – най-добрият хостинг за дистрибутори

www.a2hosting.com

A2 лого за хостинг

Цена: $ 3,92 (USD)
Дисково пространство: неограничен
Поддържа: Телефон, чат на живо, билети

A2 хостинг хоства над 500 000 домейна и е по-популярен за своите споделени хостинг услуги. Най-евтиният им план идва с 1 уебсайт, безплатен SSL, неограничен SSD хранилище, Cloudflare CDN, поддръжка на CMS, cPanel и стационарен сайт, който обикновено не е наличен в основните планове на други хостинг услуги.

A2 хостинг сървърите са оптимизирани за уебсайтове на WordPress и осигуряват бързо време за зареждане. Той автоматично оптимизира уебсайта с възможности за кеширане и компресиране, за да постигне най-добри резултати. A2 има уникални функции, които другите доставчици на хостинг услуги не предлагат в същия ценови диапазон. Тя включва кеширане от страна на сървъра, зона за поставяне и приставки за оптимизиране на скоростта за WordPress. A2 може да бъде вашата goto хостинг услуга, ако сте нов блогър и търсите доставчик на услуги със средни цени и надеждност.

A2 хостингът има допълнителни предимства и функции за техните по-високи крайни планове. Той предлага 20X повишаване на производителността с техните Turbo сървъри, захранвани от APC / OPcache & Турбо кеш. Turbo сървърите се справят с връзките по-ефективно и по-бързо. А бързите скорости на зареждане допринасят значително за SEO и потребителското изживяване.

A2 хостингът разполага и с 24-часов екип за поддръжка на клиенти, до който можете да получите достъп чрез чат на живо или по телефона. Има обаче период на изчакване с функцията за чат на живо, което може да е смущаващо.

Професионалисти

 • Бързо пъти за зареждане на уеб страници
 • Висок процент на ъптайм
 • CloudFlare CDN интеграция
 • Пълен набор от неограничени ресурси

Против

 • Поддръжката на чат на живо може да бъде подобрена

5. Inspedium – Местен уеб хостинг

www.inspedium.com

лого на инспедиум

Цена: Rs. 128 / месец
Дисково пространство: неограничен
Поддържа: Телефон, билети

Инстадиум е хостинг услуга, базирана в Пакистан, със седалище в Карачи. Те предлагат разнообразни планове, включително споделен, бизнес и хостинг риселър. Inspedium има впечатляваща клиентела и те са домакини на някои от най-добрите уебсайтове като Geo.tv, Arydigital.tv и т.н..

Inspedium има впечатляващи функции в основния си хостинг план, който включва Неограничено напрежение, Неограничен трансфер на данни, Безплатен SSL, Безплатен CDN за 1 уебсайт. Освен това имат lespeed уеб сървър за бързо свързване и зареждане на страници. Хостинг плановете също са евтини, като се започне от Rs. 128 / месец, а ценообразуването е ясно определено и няма скрити такси, които биха могли внезапно да се появят на вашата фактура.

Хостинг опциите за плащане на фактури също са по-лесни чрез EasyPaisa и Jazz Cash. Ако нямате удобство на кредитната карта, лесно можете да използвате местните опции за плащане.

Професионалисти

 • Бързо зареждане на уеб страници
 • Cpanel
 • Достъпно ценообразуване

Против

 • Може да не е подходящ за достигане до международна аудитория

6. Kinsta – най-добре управляван хостинг на WordPress

kinsta.com

kinsta лого

Цена: $ 30 (USD)
Дисково пространство: 10 GB
Поддържа: Чат на живо, билети

Kinsta е първокласно управляваната хостинг услуга на WordPress, задвижвана от премиум мрежата Google Cloud. Хостинг сървърът на Google Cloud прави Kinsta различен от традиционните споделени и посветен хостинг услуги. Облачният хостинг използва виртуално сървърно пространство, което има възможност да мащабира и да бъде по-гъвкаво, за да осигури бързи скорости на зареждане, а също така да се справя много ефективно с шипове на трафика.

Kinsta има над 20 сървърни места за избор, а най-близкото до Пакистан е Мумбай, който може да осигури светкавична скорост на вашите посетители. По отношение на скоростта Kinsta е над и над своите конкуренти. Може да предостави на посетителите време за реакция на сървъра под 50 ms. Можете също да използвате CDN възможностите, за да подобрите времето за зареждане още по-значително.

Продължителността на работа също е много впечатляваща – 99,9%, въпреки че са постигнали продължение на 100% за последната година. Kinsta гарантира това с непрекъснат мониторинг и проверка на ъптайма всяка минута и бързо коригира кодовете за отговор на грешки за по-малко от 30 минути. На всичкото отгоре, неговият хост-мечта за разработчици с инструменти като SSH достъп, Git и WP-CLI във всичките им планове от Starter до Enterprise.

Но, всички тези първокласни функции се предлагат на огромна цена от $ 30 / месец на най-основния план за 1 уебсайт с 20 000 посетители. Въпреки че не е достъпен за малки фирми, но може да бъде идеален за мащабни сайтове за електронна търговия. Тъй като Kinsta е оптимизиран за сайтове на Woocommerce WordPress и лесно може да управлява натоварването на сайтове с много плъгини.

Професионалисти

 • Един от най-добрите уеб хостове на WordPress
 • Бързо зареждане на уеб страници
 • 100% продължителност от 2018 г. насам
 • Полезна и отзивчива подкрепа
 • Kinsta използва премиум мрежата Google Cloud

Против

 • скъп

7. HostPapa

www.hostpapa.com

Лого на HostPapa

Цена: USD 3.95
Дисково пространство: 100 GB
Поддържа: Телефон, чат на живо, билети

HostPapa се продава като хостинг решение за малки фирми. Той има евтини хостинг планове и функции като инсталиране на WordPress с едно кликване, създаване на основни сайтове, непроменена честотна лента и т.н..

HostPapa предлага 3 вида хостинг планове: Starter, Business account и Business Pro акаунт. Най-евтиното започва от $ 3,95 / месец, но има 3 години ангажимент. Бизнес планът предлага различни функции, които включват уеб пространство, честотна лента, домейни и имейли. Получавате SSL сертификат и автоматични актуализации само ако надстроите до акаунта на Business Pro.

Поддръжката на клиентите на HostPapa е достъпна 24 часа в денонощието чрез чат на живо, телефон и имейл. Функцията за чат на живо не е много удобна за потребителя и щракването върху нея отваря нов раздел, където отново трябва да влезете в своя акаунт в HostPapa.

Професионалисти

 • Добра скорост на зареждане в мрежата
 • Обхват на хостинг планове с различни функции
 • Поддръжка на CMS като WordPress и други
 • 24 часа Поддръжка на клиенти

Против

 • Ценообразуването не е просто и скъпо за 1-годишни планове

8. BlueHost – Добър уеб-домакин за начинаещи

www.bluehost.com

Лого на Bluehost

Цена: $ 3,95 (USD)
Дисково пространство: 50 GB
Поддържа: Телефон, чат на живо, билети

Bluehost е една от най-реномираните уеб хостинг компании с над 3M домейни. Това е една от евтините хостинг услуги, която предлага достъпни ценови планове, без скрити такси и безплатна регистрация на домейн за първата година. Тези функции го правят идеален хостинг за новите уебсайтове.

Bluehost има центрове за данни по целия свят, включително Европа, САЩ и Азия, което означава, че можете да осигурите на посетителите си бързо време за зареждане и оптимално потребителско изживяване. Можете да използвате този уеб хост за различни хостинг решения, включително споделен хостинг, облачен хостинг, VPS, хостинг на WooCommerce и хостинг на WordPress.

Има три плана за избор, Basic, Plus и Prime. Основният план идва с хостинг за 1 уебсайт и с функции като cPanel, 50 GB хранилище, CMS инсталации с едно щракване, неограничен имейл, безплатен SSL и др. Плановете от по-високо ниво предлагат хостинг за неограничен брой уебсайтове с неограничено място за съхранение.

Едно нещо трябва да се отбележи, че Bluehost не включва безплатна миграция на уебсайтове, което е функция, която съществуващите собственици на уебсайтове може да се нуждаят. Но с много инструменти, достъпни онлайн за миграция на уебсайтове, това не трябва да е проблем.

Професионалисти

 • Бързо свързване и зареждане на уеб страници
 • Отзивчива и полезна подкрепа
 • Препоръчва се от WordPress
 • Наличен е широк спектър от хостинг услуги

Против

 • Цените за подновяване се увеличават
 • Няма безплатна миграция на сайт

9. Dreamhost

www.dreamhost.com

Dreamhost лого

Цена: $ 2,59 (USD)
Дисково пространство: неограничен
Поддържа: Телефон, чат на живо, билети

DreamHost е един от най-старите доставчици на уеб хостинг услуги в бранша и хоства над 1,5 милиона уебсайта в повече от 100 страни. Това е подходяща опция за собственици на малки уебсайтове с ограничени бюджети. Уеб сървърите на Dreamhost са разположени главно в САЩ, но той има бърза връзка и скоростта на зареждане на уеб страници няма да е проблем в Пакистан.

Dreamhost има разнообразни хостинг опции, които са подходящи за всички начинаещи до собственици на малки фирми, уебсайтове за електронна търговия и др. Те имат вътрешна технология и е много надеждна хостинг компания, която да поддържа уебсайта Ви в добро здраве и сигурен от злонамерен софтуер и вируси.

DreamHost стартов пакет включва хостинг за 1 уебсайт с неограничена честотна лента и дисково пространство, безплатен SSL и WordPress с едно кликване и други CMS инсталации, включително Wix и Weebly. Плановете на DreamHost са сравнително достъпни и не увеличават таксите за подновяване като повечето други домакини. Стартовият пакет е най-евтиният след хостингер ($ 2,59 / месец – 3-годишен план, 3,95 $ / месец – 1-годишен план) сред всички хостинг доставчици, изброени тук, ако включите разходите за подновяване.

Dreamhost има много похвална поддръжка на клиенти. Техният екип за поддръжка е технически здрав и се справя с проблемите много професионално. Ще разрешите проблемите си в рамките на 24 часа след вдигане на билета.

Професионалисти

 • Без такса за подновяване или скрити такси
 • Достъпни хостинг планове
 • Неограничена честотна лента и дисково пространство
 • Поддържа разнообразие от CMS
 • Най-добра поддръжка на клиенти

Против

 • Средният процент на безработица е малко нисък

10. CreativeOn – Местен уеб хостинг

www.creativeon.com

лого на Creativeon

Цена: Rs. 2650 / год за достоен план
Дисково пространство: 1 GB
Поддържа: Телефон, билети

CreativeOn е местната уеб хостинг компания със седалище в Лахор, Пакистан. Той има евтини споделени хостинг планове, а също така обслужва малкия бизнес. Той хоства уебсайтовете на някои от най-добрите марки на Пакистан като City 42, Servis, Master Paints и др.

CreativeOn предлага разнообразни хостинг решения: Бюджет, WordPress, Business, VPS и също така Специализиран сървър. Функциите на бюджетния план са малко ограничени, като има само 1 GB дисково пространство и 10 GB честотна лента на месец. Планът за високо ниво на WordPress включва неограничено пространство на диска и 120 GB месечна честотна лента.

Функциите за защита, предлагани от CreativeOn хостинг, са ограничени и не включват SSL сертификати или SiteLock решения. Трябва да закупите SSL сертификата отделно. Въпреки това получавате достъп до други функции като настройка на имейл акаунта и чести архивиране.

CreativeOn е добра опция с ниска цена, ако искате да работите с хостинг компания, специално разположена в Пакистан. Освен това ще имате възможност да плащате сметките си за хостинг чрез местен банков превод или чрез EasyPaisa или Jazzcash. CreativeOn също има специална страница за поддръжка на клиенти и лесно можете да съберете билети за вашите запитвания.

Професионалисти

 • евтин хостинг на уебсайтове в Пакистан
 • Добър набор от хостинг планове
 • Добра скорост на зареждане на уебсайта

Против

 • Ограничени функции
 • Ниска честотна лента и дисково пространство
 • Ограничени функции за сигурност

Как да намерите най-добрия уеб-домакин в Пакистан

Запитайте се каква е целта на вашия уебсайт? Това е сайт за електронна търговия с ежедневни транзакции или е списание, новини или редовен блог. Хостинг компанията на уебсайт за транзакции трябва да има широки функции за защита, за да защити чувствителната информация на потребителите. Мащабният сайт за новини или списания трябва да се стреми към хостинг услугата с неограничен капацитет за съхранение и честотна лента, тъй като ще произвежда много съдържание и ще привлича голям трафик.

Има редица фактори, които трябва да имате предвид, преди да изберете хостинг услуга. По-долу разглеждаме някои от тези съображения при избора на уеб хостинг в Пакистан.

Местоположение на сървъра

Скоростта на зареждане на уебсайта се осъществява от местоположението на хостинг уеб сървъра. В идеалния случай хостинг сървърът трябва да бъде възможно най-близо до местоположението на вашата целева аудитория.

карта на местоположението на сървъра

За съжаление няма похвална хостинг компания с хостинг сървъри, разположени в Пакистан. Така че, ако скоростта е много критичен фактор за вашия уеб сайт, трябва да изберете хостинг компания със сървъри в Европа или Азия, тъй като това е най-близко до Пакистан.

Uptime

Времето е измерването на времето, през което хостинг центровете за данни работят. Обикновено 99,9% време за продължаване означава, че уебсайтът ви ще бъде активен през по-голямата част от годината през цялата година и може да има престой от 1-2 минути в нечетен месец. Колкото по-голям е процентът на ъптайм, толкова по-надеждна е хостинг услугата.

Процентът на ъптайм от 99,94% може да изглежда висок, но не е идеален за уебсайт с голям обем на трафик. Изберете хостинг услугите с процент на ъптайм от поне 99,8%. Можете да проверите нашето табло за проследяване на живо тук за всички топ хостинг компании, които в момента проследяваме.

Дисково пространство

Функцията на дисковото пространство указва количеството данни, които можете да съхранявате в хостинг сървъра. Данните обикновено са под формата на текст, изображения и видеоклипове. Най-добре е да изберете хостинг услугата, която предлага неограничено съхранение на данни, ако имате уебсайт, богат на съдържание. Потърсете и технологията за съхранение, която хостинг компанията използва. В момента най-добрата технология е SSD, който осигурява бърза свързаност и скорост на зареждане.

Честотна лента и пренос на данни

Честотната лента се отнася до скоростта, с която данните се прехвърлят на потребителите. Като има предвид, че трансфер на данни е количеството данни, предадено на потребителите. Обикновено основните хостинг планове поставят ограничение за обема на прехвърлените данни. Можете да работите с основен евтин хостинг план с ограничение за трансфер на данни, ако сте начинаещ и няма да привлечете много трафик към уебсайта си в ранните етапи. С разрастването на уебсайта Ви винаги можете да преминавате към планове на високо ниво с неограничен трансфер на данни.

скорост

Скоростта на зареждане на уебсайтове е изключително важна, която трябва да се има предвид при избора на хостинг компания. Хостинг сървърите и техните местоположения са основните фактори, които влияят върху скоростта на уебсайта Ви. Измерванията като Time To First Byte (TTFB) дават добра индикация колко бърза е свързаността на хостинг сървъра. Идеалният TTFB е под 200ms.

Скорост на сървъра

Помислете за Speed ​​за сериозно внимание, ако сте електронна търговия или марка, тъй като уебсайтът с ниска скорост също влияе на доверието на марката и предизвиква ниска ангажираност.

поддържа

Добрата хостинг компания винаги разполага с добра поддръжка на клиенти, която е лесно достъпна и те могат да разрешат проблемите с уебсайта в рамките на 24 часа. Повечето хостинг компании предлагат денонощна поддръжка чрез чат на живо, билети за поддръжка, имейл или телефон. Най-добре е да избягвате хостинг компанията, която няма добър помощен персонал.

Сигурност

Обикновено уебсайтовете са податливи на проблеми със сигурността под формата на нарушения на данните, DDOS атаки, злонамерен софтуер и хакване. Една добра уеб хостинг услуга разполага с функции, които включват сканиране на злонамерен софтуер и автоматични актуализации за предотвратяване на проблеми със сигурността.

SSL сертификати

Сертификатът за защитен сокет (SSL) е стандартна технология за сигурност, осигурява шифрована връзка между вашия уебсайт и посетителите. Търсачки като Google предпочитат уебсайтове със SSL сертификати и ги класират по-високо, за да предоставят на потребителите си уебсайтове, които са сигурни и надеждни.

SSL сертификати

Повечето хостинг планове включват безплатен SSL сертификат, който е идеален, ако имате ограничен бюджет. En’s Encrypt е една от компаниите, които си партнират с много хостинг компании и раздават безплатни SSL сертификати.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author