Как да изградим уебсайт от нулата

Търсите да създадете уебсайт от нулата, но не знаете как? Вие сте на правилното място, написахме това изчерпателно ръководство за 7000+ думи само за вас! Няма значение дали искате да започнете блог или да създадете уебсайт за вашия бизнес. До края ще имате напълно функциониращ уебсайт и ще знаете как да правите основни корекции на дизайна и да добавяте съдържание.

Не, не е трудно да се направи. И не, не са ви необходими умения за кодиране и проектиране, за да създадете красив, професионално изглеждащ уебсайт.

С методите, които ще разгледаме в тази статия, ще можете да създадете работещ уебсайт след около час (от началото до края). Няма да използваме HTML или CSS кодиране (това отнема твърде дълго), така че всичко, което наистина трябва да направите, е да следвате стъпките, които ще ви дадем, щракнете тук и щракнете там, докато не сте готови.

Ако следвате всичко, което казваме в тази статия, ще имате свой собствен домейн и функционален уебсайт WordPress, без да е необходимо да наемате професионални уеб дизайнери (тези са скъпи, знаете ли).

Как да създадете уебсайт

Contents

Защо използваме WordPress

Преди всичко друго, искаме да знаете, че ще използваме платформата WordPress, за да създадем вашия уебсайт. Да, има и други платформи (наричани също системи за управление на съдържанието или CMS) – но ние вярваме (чрез опит), че това е най-добрият вариант в момента за създаване на уебсайтове.

Вижте най-новите статистически данни за потребителите от BuiltWith (страхотно средство, което може да ви каже какъв технология използва конкретен сайт, определено препоръчително да го въртите).

 • * WordPress – 52%
 • ** Wix – 7%
 • * Joomla – 4%
 • ** SquareSpace – 4%
 • * Прогрес на сайта – 4%
 • ** Weebly – 2%

справка:

* Безплатно
** Платен

Лого на WordPress

Както можете да видите, много собственици на уебсайтове, разработчици и дизайнери предпочитат да използват платформата WordPress. Казахме ви, че е много лесно да се използва, когато го сравнявате с други създатели на уебсайтове и CMS платформи. И разбира се, това е по-лесно и по-бързо, отколкото ако трябва да стартирате уеб сайт от нулата, като използвате HTML и CSS. Ако не сте експерт в кодирането, може дори да се окажете с посредствено изглеждащ сайт. Докато с WordPress, дори начинаещите могат да измислят професионално изглеждащи и атрактивни уебсайтове, избирайки прилична тема на WordPress.

Плюсове и минуси на използването на WordPress

Може би се чудите какви са плюсовете и минусите, що се отнася до използването на WordPress. Така че ще се спрем на тези в този раздел.

Първо ще разгледаме плюсовете:

 • Безплатно – Да, БЕЗПЛАТНО. Това само по себе си казва много, нали? Можете също така да разширите функционалността на вашия WordPress сайт, като използвате БЕЗПЛАТНИ добавки под формата на приставки. Освен това получавате БЕЗПЛАТНА поддръжка от самите разработчици и колеги потребители. Всъщност ще намерите много уроци за WordPress само в YouTube.
 • Гъвкави – С персонализираните си настройки можете да използвате WordPress за малки и големи фирми. Освен това е популярна платформа за онлайн магазините.
 • Не се изискват знания / умения за кодиране – Ученето на HTML / CSS може да отнеме месеци, преди да можете да създадете прилично изглеждащ уеб сайт. С WordPress можете да поставите работещ уебсайт за час – или ден, ако наистина искате да персонализирате много от настройките на вашия сайт. Във всеки случай можете да сте сигурни, че уебсайтът ви ще изглежда професионално (както е направено от професионалисти!).
 • Достъпни теми и плъгини – WordPress се предлага с безплатни теми, достъпни теми и скъпи теми (премиум теми могат да струват $ 100 или повече). Въпреки че много плъгини са безплатни (с опции за даряване), има и платени приставки, за които можете да изберете. И все пак имайте предвид, че можете да се справите много добре (всъщност страхотно) с безплатните и достъпни.
 • Лесен за потребителя – Начинаещите могат лесно да се справят с използването на WordPress. Професионалистите (дори и тези с умения за кодиране) също оценяват бързите и спестяващи време функции на WordPress.

И сега, за минусите:

 • Крива на обучение – отнема известно време и търпение, за да овладеете напълно използването на WordPress – но това може да се очаква от всяка нова задача. Така че, ако за първи път го използвате, не очаквайте разходка в парка. С тази публикация обаче ни се струва като нас. Ще ви вземем за ръка и ще ви помогнем чрез това (това ще улесни кривата на учене много по-лесно).
 • Грешки – Ами да, някои теми и плъгини за WordPress могат да имат грешки. Въпреки това, техните разработчици винаги работят върху актуализирането и усъвършенстването на софтуера си от бъгове. Грешките също са често срещани (и могат да се очакват) в интернет. Поради тази причина винаги предлагаме да проверявате потребителските отзиви и оценки, когато избирате и използвате теми (както и приставки).

Добре, претеглихме плюсовете и минусите на използването на WordPress и го препоръчваме както за начинаещи, така и за професионални уеб строители. Просто прави цялата работа по създаването на уеб сайт soooo много по-бърза и лесна. Да не говорим, че с обикновен плъгин (като Yoast SEO) ще имате уебсайт, който дори Google и други търсачки ще обичат.

Как да създадете уебсайт – Вашето ръководство стъпка по стъпка

Тук сме – подгответе се за създаването на вашия уебсайт. Това са основните стъпки, които трябва да следвате:

 1. Регистрирайте име на домейн и вземете уеб хостинг.
 2. Настройте вашия уебсайт.
 3. Дизайн на вашия уебсайт.
 4. Добавете съдържание към уебсайта си.
 5. Добавете приставки към уебсайта си.

Ще се спрем подробно на всеки един от тях по-долу (заедно с стъпка по стъпка инструкции). Това е много лесно да се направи, докато опростихме стъпките. След това, след като приключите и сайтът е на живо, добавихме допълнителни 20 стъпки, които да предприемете, така че да сте на десния крак (те са незадължителни, но могат да улеснят живота ви много).

1. Регистрирайте име на домейн и вземете уеб хостинг

Уеб хостинг на SiteGround

Защо трябва да получите име на домейн и уеб хостинг? Е, всъщност нямате избор :).

 • Име на домейн – Това е вашият URL или интернет адрес. Изглежда така: www.yourwebsite.com.
 • Уеб хостинг – Необходима е тази услуга, за да направи съдържанието на вашия сайт видимо в мрежата. Вашият доставчик на уеб хостинг е този, който всъщност хоства файловете на вашите сайтове.

За да вземете име на домейн и хостинг, силно препоръчваме да отидете с SiteGround. Те са най-добрият цялостен доставчик на хостинг услуги, официално препоръчан за WordPress, от WordPress, и имат множество центрове за данни по целия свят, за да сведат до минимум времената за зареждане на сайта. Те могат да регистрират името на вашия домейн и да хостват вашия нов сайт. Ако искате да направите допълнителни изследвания, ние имаме общо сравнение на уеб хостинг, едно за Австралия, Канада и други.

Забележка: Ако вече имате име на домейн с друг регистратор на домейни (като NameCheap, GoDaddy и т.н.) и искате да го използвате, все още можете да следвате без проблеми, но просто трябва да влезете в акаунта си на регистратор, отидете на вашия домейнserser Настройки и поставете сървърите на имена на SiteGrounds там, след като сте закупили хостинг пакета си от SiteGround (повече информация тук).

За да продължите с получаването на име на домейн и уеб хостинг, изпълнете следните стъпки:

 1. Отидете на siteground.com
 2. Отидете на раздела за хостинг.
 3. Кликнете върху Уеб хостинг.
 4. Стъпка # 3 ще ви отведе до страница с 3 опции:
 • Стартиране
 • GrowBig
 • GoGeek

Предлагаме да изберете първата опция (Startup). Пакетът Startup е чудесен за начинаещи. Имайте предвид, че винаги можете да надграждате или понижавате плана си по всяко време (при необходимост).

Хостинг пакети на Siteground

 1. Кликнете върху Получаване на план
 2. Стъпка # 5 ще ви отведе до тяхната страница Изберете домейн. Кликнете върху „Регистриране на нов домейн“, ако все още нямате име на домейн. В случай че вече имате име на домейн и просто се нуждаете от уеб хостинг, щракнете върху „Вече имам домейн“.
 3. Помислете за име на домейн и го въведете в празното поле. Например, xyzcompany.
 4. По подразбиране разширението (крайната част на адреса на вашия уебсайт) е зададено на .com. Оставете го на това, въпреки че можете да видите, че имате други възможности.
 5. Кликнете върху Продължи. Тази стъпка ще ви отведе до страница с поздравления (за избор на налично име на домейн).

Забележки:

 • Името на домейна ви ще зависи от вашия тип уебсайт – ако това е фирмен сайт или личен блог, например. Можете да изберете да използвате името на компанията си за бизнес уебсайт или собственото си име за личен сайт.
 • Предлагаме да отидете на .com (първа опция), .net (втора опция) или .org (трета опция). Това са най-често използваните и те вече се считат за уважавани от много хора (ние сме загрижени за брандирането и авторитета тук).
 • Подгответе няколко имена на домейни (опции), тъй като изборът на налично име на домейн може да бъде доста трудно. Играйте с няколко опции и със сигурност ще намерите идеалната (която е налична) за вас.

Информация за профила на сайта

 1. След като изпълните стъпка № 9, ще бъдете отведени до страницата за преглед и завършване. Попълнете цялата необходима информация като следната:
 • Информация за акаунта – Вашият имейл адрес и парола.
 • Информация за клиента – Вашата държава, име, фамилия, адрес, телефонен номер и т.н..
 • Информация за плащане – номер на вашата кредитна карта, срок на валидност на картата и т.н..
 • Информация за покупка – Вашият план (StartUp, ако следвате нашето предложение). Също така трябва да изберете от падащото меню Период период от време за вашата хостинг услуга (например 12 месеца).
 • Допълнителни услуги – Уверете се, че има отметка в квадратчето за регистрация на домейн. Ние също така предлагаме да получите опцията за поверителност на домейна (кликнете върху квадратчето), за да запазите личните си данни за регистрация (никой няма да знае кой е собственикът на вашия сайт – за вашата защита срещу спам).

Информация за покупка на сайта

 1. Стъпка № 10 ще ви покаже общата сума, която ще струва вашата покупка / услуга. Също така ще трябва да потвърдите (като поставите отметка в квадратчето), че сте прочели техните Общи условия.
 2. Кликнете върху бутона Плащане сега, за да завършите процеса на получаване на вашето име на домейн и хостинг услуга от SiteGround.

Забележка: След като изпълните горепосочените стъпки, вече ще имате име на домейн и уеб хостинг. Честито!

Плащайте сега

2. Настройте своя уебсайт

Инсталиране на WordPress инструменти

Сега, когато имате име на домейн и уеб хостинг, е време да създадете уебсайта си, като инсталирате WordPress. Не се притеснявайте, има опция за инсталиране с едно щракване, която ви позволява да настроите WordPress бързо (отново, не се изискват умения за кодиране). Има два метода за избор:

 • Метод 1 – чрез инсталиране с едно щракване
 • Метод 2 – Чрез инсталация Softaculous

Ще ви покажем подробности по стъпка по стъпка по-долу.

SiteGround cPanel

Метод 1 – чрез инсталиране с едно щракване

 1. Влезте в профила си в Siteground. Използвайте идентификационните данни на стъпка # 10 в предишния раздел (Информация за акаунта). Не забравяйте, че това (вашият SiteGround акаунт) е мястото, където ще отидете да купувате домейни (допълнителни) и да надстроите или понижите плана си. Имайте предвид, че няма да имате достъп до уебсайта си на WordPress със същите подробности (повече за вашите WordPress идентификационни данни ще говорим по-късно в тази публикация).
 2. Кликнете върху Вашите акаунти.
 3. Кликнете върху Управление на акаунти. Тук ще видите своя домейн акаунт и комбинация от хостинг.
 4. Кликнете върху бутона cPanel до вашия домейн и хостинг пакет (бутон с оранжев цвят).
 5. Щракнете върху Достъп cPanel Сигурно.
 6. Кликнете върху Продължи.
 7. Стъпка # 6 ще ви отведе до страница с МНОГО неща. Потърсете секцията WordPress Tools и кликнете върху WordPress.
 8. Стъпка # 7 ще ви отведе до страницата за инсталиране на WordPress. Кликнете върху бутона Install, разположен в горната лява част. Имате възможност да кликнете върху бутона Инсталиране сега под страницата (те са еднакви).
 9. Стъпка # 8 ще ви отведе до страница, на която можете да персонализирате вашите настройки на WordPress. Направете следното:
 • В падащото меню на протокола на домейна изберете това: http: // www.
 • За опцията In Directory го оставете празно.

WordPress Инсталиране с едно щракване

 1. Превъртете надолу в текущата страница, докато не видите настройките на сайта. Тук ще персонализирате името и описанието на уебсайта си – за посетителите на вашия сайт и за SEO цели (те ще се показват при търсенията). Ето нещата, които трябва да направите:
 • Името на сайта казва „Моят блог“ – променете го на вашето истинско име на уебсайт, като например името на вашия домейн (например XYZ Company).
 • В описанието на сайта пише „My WordPress Blog“ – променете го в описанието на вашия собствен сайт (напр. Онлайн магазин за дрехи).
 • Променете потребителското име на администратора на един от вашите решения. Ще използвате този идентификационен код за достъп до вашия сайт WordPress.
 • Променете паролата на администратора на нова (тя трябва да е силна и трудно да се познае). Ще използвате тази парола с потребителското име на администратора по-горе за достъп до задния край на вашия сайт.
 • За опцията за имейл можете да го оставите такъв, какъвто е и просто да препращате имейли, получени до вашия имейл акаунт за вашия уебсайт. Можете също така да изберете да го промените на текущ имейл и да получавате съобщенията си директно в посочения имейл акаунт.
 1. Кликнете върху Запазване.
 2. Стъпка # 11 ще ви отведе до страницата с поздравления (за завършване на инсталацията на WordPress).

Забележки:

 • Използвайки предишния ни пример, посетителите на вашия сайт ще отидат тук (това е URL адресът на вашия сайт):

http://www.xyzcompany.com.

 • Въпреки че използвате същия пример, ще отидете тук, за да редактирате сайта си (това е вашият административен URL адрес):

http://www.xyzcompany.com/wp-admin.

Забележка: Това е задния край на вашия сайт и ще трябва да влезете тук, ако искате да публикувате нещо ново или да се погрижите с настройките на вашия сайт.

 • За да влезете в своето табло за управление на WordPress Admin, използвайте своя администраторски URL адрес и въведете вашето администраторско име и парола (вижте стъпка # 10). След това сте в!

Метод 2 – чрез софтакуларна инсталация

Въпреки че силно препоръчваме да използвате метод 1 (инсталация на WordPress с едно щракване), бихме искали да ви покажем другата си опция. Този път ще трябва да инсталирате WordPress чрез използването на Softaculous.

Ето стъпките за използване на този метод:

 1. Направете стъпки от 1 до # 6 в първия метод.
 2. В секцията AutoInstallers потърсете иконата Softaculous и кликнете върху нея.
 3. Стъпка №2 ще ви отведе до страница, на която можете да изберете кой софтуер искате да инсталирате. Потърсете WordPress и кликнете върху него.
 4. Направете стъпки №8 до №11 в първия метод.

Забележка: Стъпка # 4 ще ви отведе до страницата с поздравления (за успешно инсталиране на WordPress).

Бутон за инсталиране на WordPress

3. Дизайн на вашия уебсайт

Проектирането на вашия уеб сайт зависи много от вашата тема (избраната от вас тема, за да бъдем точни). Конкретната тема, която сте избрали, частично ще дефинира вашата марка.

Наистина трябва да вложите много време и усилия, за да намерите подходящата тема за WordPress за вашия сайт (ако създавате бизнес сайт, трябва да потърсите бизнес теми например). За този раздел обаче няма да отделим толкова време в избора на тема (това означава само като пример, който трябва да следвате). Освен това винаги можете да промените темата си по-късно – така че просто изберете всичко, което ви е приятно и привлекателно.

По подразбиране вашата инсталация на WordPress вече идва с готова за употреба тема. Ако искате, можете да се примирите с този. Все пак препоръчваме да изберете друга тема на WordPress (тъй като темите по подразбиране са често използвани и искаме уникално изглеждащ сайт, нали?). Така че, продължете напред и изберете тема за вашия уебсайт и имайте предвид следните неща:

 • Има над 1500 теми за WordPress, от които да избирате.
 • Много теми на WordPress са безплатни.
 • Темите на WordPress са силно адаптивни, така че наистина можете да създадете уникално изглеждащ сайт.

За да ви дадем идея, сега ще инсталираме тема. Следвай тези стъпки:

 1. Влезте в своя WordPress сайт, използвайки вашия администратор URL адрес (използвайте, разбира се, потребителското име и паролата на администратора).
 2. На таблото за управление на WordPress отидете на „Външен вид“ (това е в менюто на лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Теми.
 4. Щракнете върху Добавяне на нова тема.
 5. На страницата Добавяне на теми потърсете полето за търсене и въведете ключовите думи за предпочитаната от вас тема. За този пример ще въведем тези ключови думи: синьо, две колони.
 6. Погледнете резултатите и изберете тема. За ключовите думи, които използвахме, се показаха 2 резултата – ще преминем към темата Синя планета.
 7. Щракнете върху Инсталиране.
 8. След успешна инсталация щракнете върху Активирай.

Теми на WordPressЗабележки:

 • Стъпка № 8 автоматично ще промени темата на вашия сайт от стандартната на новата.
 • Можете да променяте теми, без да губите предишното си съдържание.
 • Ако откриете липсващо съдържание (при промяна на тема), просто изберете друго (двете теми може да не са съвместими една с друга).

4. Добавете съдържание към вашия уебсайт

За тази стъпка ще научите за добавяне на страници към вашия сайт, създаване на менюта, добавяне на публикации и редактиране на публикации.

Стъпки за добавяне на основни страници на вашия уебсайт

Наличието на страници на вашия уебсайт ще го направи по-организиран и привлекателен за вашата аудитория. Тези страници също представляват определени секции и функции на вашия сайт. За да добавите страници, изпълнете следните стъпки:

 1. Влезте в своя администраторски адрес на WordPress.
 2. В таблото за управление отидете на Страници (той се намира в менюто в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. Стъпка # 3 ще ви отведе до страница, която прилича на Microsoft Word. В областта Заглавие напишете заглавието на страницата (напр. About). В текстовата област въведете своето съобщение (в този пример нещо за вашия сайт, компания или бизнес).
 5. Кликнете върху Публикуване.

Стъпки за създаване на менюта на вашия уебсайт

Меню за WordPressНаличието на менюта за навигация ще улесни посетителите на вашия сайт да намерят това, което търсят, докато са на вашия уебсайт. Ето стъпките:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на „Външен вид“ (разположен в лявата странична лента).
 3. Щракнете върху Менюта.
 4. Щракнете върху Създаване на ново меню и го наречете нещо като Основно меню или Главно меню. Имайте предвид, че някои теми вече имат менюта по подразбиране.
 5. Добавете елементи в менюто, като кликнете върху вече създадените страници (разположени отляво). Можете да кликнете върху страницата About и други страници, които може да сте направили до момента на създаване на менютата си. Имайте предвид, че можете лесно да добавяте нови страници в менюто си, когато станат достъпни.
 6. След като са проверени всички необходими страници, щракнете върху Добави в менюто.
 7. Кликнете върху Запазване.

Забележки:

 • За да реорганизирате елементи от менюто си, просто ги плъзнете и пуснете (нагоре и надолу).
 • Изберете къде искате да се показват менютата ви, като щракнете върху раздела Управление на местоположенията.

Стъпки за добавяне на публикации към вашия уебсайт

За да добавите нова статия на уебсайта си, изпълнете следните стъпки:

 1. Отворете таблото за управление на WordPress.
 2. Намерете секцията „Публикации“ в менюто (лява странична лента).
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. На страницата на редактора въведете заглавието и тялото на статията.
 5. Изберете категорията на статията от списъка с категории (отдясно), като кликнете върху квадратчето за отметка.
 6. Кликнете върху Публикуване.

WordPress Добавяне на нова публикация

Стъпки за редактиране на публикации на вашия уебсайт

Понякога трябва да редактирате публикации за корекции и актуализации. За целта изпълнете следните стъпки:

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Публикации (в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Всички публикации.
 4. В списъка с публикации намерете публикацията, която ще бъде редактирана, и кликнете върху редактиране (намира се под заглавието на публикацията).

5. Добавете приставки към уебсайта си

Добавки за WordPress Добавете нови

Приставките са разширения за WordPress, предназначени да разширят функциите и функционалността на дадена тема. Ако имате нужда от конкретна функция, която не е вградена във вашата текуща / избрана тема, можете да използвате приставката вместо това.

Истината е, че добавянето на приставки към вашия WordPress сайт ще ви позволи да извлечете максимума от вашата тема. Всъщност не знаем за потребители на WordPress, които не използват плъгини. Освен че са много полезни, повечето плъгини са безплатни (някои идват с възможност за дарение).

Ето стъпките за инсталиране на приставка:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на приставки (това е от менюто в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. В страницата Добавяне на нова потърсете плъгин, като въведете неговото име (напр. Формуляр за контакт 7). Можете също да въведете ключови думи, ако не търсите конкретна приставка (напр. Форма за контакт).
 5. Когато се покажат резултатите / ите, щракнете върху приставката.
 6. Щракнете върху Инсталиране.
 7. Щракнете върху Активирай.

Как да инсталирате формуляр за контакт 7

Формуляр за контакт на WP 7

В примера по-горе използвахме Contact Form 7 (за търсене на плъгин за формуляр за контакт), тъй като това е най-популярната форма за контакт за WordPress в момента. С тази приставка (както при повечето плъгини за формуляри за контакти) посетителите на вашия сайт ще могат да ви изпращат имейли директно от вашия уебсайт (това е безопасно, ефективно и бързо).

За да ви дадем пример за това как да инсталирате приставка, ще ви дадем стъпките как да инсталирате Контакт формуляр 7 по-долу.

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress Admin.
 2. Отидете на приставки (намерени в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. На страницата Добавяне на нова потърсете полето за търсене и въведете „Форма за контакт 7.“
 5. Когато видите приставката за формуляр за контакт 7, щракнете върху Инсталиране сега, за да го изтеглите.
 6. След като го инсталирате успешно, щракнете върху Активирай.
 7. Върнете се на таблото си за управление и кликнете върху Контакт (той вече е включен в менюто в лявата странична лента).
 8. Стъпка # 7 ще ви отведе до страницата с формуляри за контакти, където ще видите „Форма за контакт 1“ в списъка с елементи (ако за първи път я използвате, трябва да има само един). Кликнете върху краткия код на формуляра за контакт, за да го копирате в клипборда. Краткият код изглежда така: [contact-form-7 id = “123” title = “Формуляр за страница за контакти”].
 9. Поставете краткия код на страница, публикация или върху текстова джаджа (ако искате да поставите контактна форма в страничната лента на вашия сайт). За този пример обаче ще го поставим на страница, за да създадем страница за контакти.

Почти сме там. Изпълнете тези допълнителни стъпки, за да завършите стъпките за създаване на страница за контакт с формуляр за контакт 7:

 1. Върнете се към таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Страници (в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. В редактора Добавяне на нова страница въведете „Контакт“ или „Свържете се с нас“ в полето заглавие.
 5. В секцията за тялото на страницата залепете краткия код на формуляра за контакт 7 (вижте стъпка № 8 от предишния раздел).
 6. Кликнете върху Публикуване.

Вие сте създали своя уебсайт!

Следвайте ВСИЧКИ стъпки, които описахме по-горе и ще имате свой собствен работещ уебсайт. По-долу са някои от другите важни неща, които трябва да направите след създаването на уебсайта си. Тези неща са необходими ощипвания, за да се гарантира успехът на вашия сайт (за да го направи и удобен за потребителите и търсачката). Тя включва конфигуриране на някои от настройките по подразбиране на вашия WordPress сайт и инсталиране на плъгини според вашите специфични нужди.

20 неща, които трябва да направите след създаването на уебсайта си

Не забравяйте, че WordPress е удобна за потребителя платформа и с нея е много лесно да се замислите. Освен това е много адаптивен чрез използването на приставки. Ето още 20 неща, които трябва да направите след приключване на инсталирането и настройката на вашия уебсайт:

 1. Изтрийте вашето WordPress манекен / примерно съдържание
 2. Нулирайте паролата си за WordPress
 3. Редактирайте името и адреса на вашия сайт
 4. Редактирайте настройките за дата и час на вашия уебсайт
 5. Задайте предпочитания за език на вашия сайт
 6. Създайте основни страници за вашия уебсайт
 7. Посочете структура за постоянните връзки на вашия сайт
 8. Актуализирайте профила си в WordPress
 9. Редактирайте и персонализирайте страничната лента / и на вашия сайт
 10. Настройте вашата начална страница и емисия за блогове
 11. Създайте категории за публикации за вашия сайт
 12. Конфигурирайте настройките за коментари на вашия сайт
 13. Конфигурирайте опцията за членство в сайта си
 14. Добавете други потребители към вашия сайт
 15. Актуализирайте версията на WordPress на вашия сайт
 16. Добавете списък с пинг на вашия WordPress сайт
 17. Планирайте резервно копие за вашия уебсайт
 18. Качете лого за фавикона на уебсайта си
 19. Премахнете всички неизползвани приставки на вашия WordPress сайт
 20. Почистете и организирайте таблото си за WordPress

По-долу ще ви дадем стъпка по стъпка инструкции как да ги направите.

# 1 – Изтрийте вашето WordPress Dummy / Примерно съдържание

WP Примерен пост

Когато за първи път инсталирате WordPress на вашия уебсайт, той ще се появи с примерна публикация, озаглавена „Hello World.“ За тялото тя ще каже нещо от рода на: „Това е първият ви пост“. Излишно е да казвам, че няма да използвате никаква полза за тази публикация, тъй като тя е просто като пример за нови потребители. За да изтриете това фиктивно съдържание, просто следвайте тези стъпки:

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Страници.
 3. Кликнете върху Всички страници.
 4. Намерете заглавието Hello World и кликнете върху кошчето (намира се в долната част на публикацията).

Забележки:

 • Поставянето на публикацията Hello World на вашия сайт ще разкрие пред аудиторията ви, че това е просто нов сайт (все още няма авторитет).
 • Професионалните уебсайтове не пазят манекеновото съдържание на Hello World – така че не забравяйте да се отървете от него възможно най-скоро.

# 2 – Нулирайте паролата си за WordPress

Управление на акаунти в WordPress потребители

След инсталирането на WordPress cPanel ще трябва незабавно да промените паролата си, за да направите сайта си по-защитен. Ето стъпките как да направите това:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на Потребители (в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Вашия профил.
 4. Кликнете върху Генериране на парола.
 5. Кликнете върху Актуализиране на потребителския профил.

Забележки:

 • Запишете новата си парола, тъй като ще използвате тази парола при следващите си влизания.
 • Ако вече сте създали нова парола, като следвате инструкциите, които дадохме в един от предишните раздели по-горе (Стъпка 2 – Настройка на Вашия уебсайт Метод 1 чрез инсталиране с едно щракване, стъпка # 10), можете да пропуснете тази стъпка.

# 3 – Редактиране на името на вашия сайт и таглите

Таблица на заглавието на WordPress Site

Името и линията на вашия сайт могат да се виждат в началната ви страница и в раздела на браузъра – затова са много важни за целите на брандирането. Ето стъпките за редактиране на тези полета:

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отворете Настройки (намира се в лявата странична лента на таблото ви за управление).
 3. Кликнете върху Общи.
 4. Стъпка # 3 ще ви отведе до страницата с общи настройки. Ще видите поле за заглавието на сайта (в него пише уебсайт на WordPress) и Tagline (там пише, че Вашата Tagline отива тук). Редактирайте и двете полета, като щракнете вътре в полето и въведете собственото си заглавие и линия.
 5. Кликнете върху Запазване на промените.

Забележки:

 • Вашето заглавие може да бъде вашето име на фирма, име на магазин или име на домейн.
 • Вашата линия може да бъде всичко, което описва вашия сайт или съдържание. Това може да бъде вашето мото, декларация за мисия или нещо подобно.
 • Можете също да изберете празен шрифт – това ще доведе до чисто изглеждащ браузър, когато хората имат достъп до вашия сайт.

# 4 – Редактиране на настройките за дата и час на вашия уебсайт

Настройки за дата на WP дата

Можете да поемете контрола върху това как ще се показват елементите за дата и час на вашия сайт, като конфигурирате настройките за дата и час. Стъпките как да направите това са изброени по-долу.

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на Настройки (в менюто от лявата странична лента)
 3. Щракнете върху Общи.
 4. Стъпка # 3 ще отвори страницата с общи настройки и там можете да конфигурирате следното:
 • Часова зона – напр. UTC + 0
 • Формат на дата – напр. 24 март 2019 г., 24.03.2019 г. и т.н..
 • Формат на времето – напр. 12:30 ч., 12:30 ч. И т.н..
 • Седмицата започва нататък – Изберете от падащото меню (по подразбиране е зададено в понеделник).
 1. Кликнете върху Запазване на промените

Забележки:

 • Настройките за час и дата са особено важни за блогърите, които редовно публикуват в своите блогове.
 • Задаването на час и дата на вашия сайт също е важно, ако планирате публикации за бъдеща публикация.

# 5 – Настройване на предпочитанията за език на вашия сайт

Имате възможност да изберете езика, който искате да използвате на вашия уебсайт. За да направите това, следвайте стъпките, изброени по-долу.

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Настройки (в менюто от лявата странична лента).
 3. Щракнете върху Общи.
 4. Стъпка # 3 ще ви отведе до раздела Общи настройки. Превъртете надолу, докато не намерите секцията Език на сайта.
 5. Кликнете върху падащото меню и изберете конкретен език – напр. Английски (Съединени щати).
 6. Кликнете върху Запазване на промените.

# 6 – Създайте основни страници за вашия уебсайт

WordPress Добави за страницата

Преди да започнете да попълвате вашия сайт със съдържание (публикации), първо трябва да създадете основните страници. Всъщност създаването на страници идеално идва преди създаването на менюта (разбира се, можете да добавите и новосъздадени страници в менюто си).

Вече ви показахме как да създадете страница за контакти в един от горните раздели. Освен страницата за контакти обаче, вие също трябва да създадете страница About, както и други страници, които са подходящи за вашия конкретен уебсайт. В този раздел ще ви покажем как да създадете страница About (можете да създадете други страници по същия метод). Стъпките са изброени по-долу.

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на Страници (намерени в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. Стъпка # 3 ще ви отведе до страницата Добавяне на нова. В полето Заглавие въведете думата „Относно“.
 5. Попълнете тялото на редактора на съдържанието със съобщението си за вашата компания, блог или вашата мисия (защо сте създали уебсайта си).
 6. Кликнете върху Публикуване.

Забележка: Сега, когато знаете как да създадете 2 страници (Контакт и За нас), можете просто да добавите други страници, докато продължавате.

# 7 – Посочете структура за постоянните връзки на вашия сайт

WP настройки за постоянна връзка

WordPress генерира URL адреси за всяка ваша публикация – и те се наричат ​​Permalinks. По подразбиране, перманентните връзки на WordPress имат структура, която изглежда така:

http://www.xyzcompany.com/?p=12

Както можете да видите, той не е много информативен (и наистина също не е толкова привлекателен). Когато преглеждат перманентни връзки, потребителите биха искали да знаят за какво представлява конкретна публикация (или страница). Нещо, което изглежда така, би било по-добре:

http://www.xyzcompany.com/mens-clothes-for-sale

По-долу е изброен стъпките за постигане на тази цел.

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Настройки (в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Permalinks.
 4. Стъпка # 3 ще ви покаже 6 опции за вашата перманентна настройка. Изберете опцията за име на публикация, тъй като това ще показва заглавието на вашата статия в URL адреса на вашия сайт.
 5. Кликнете върху Запазване на промените.

Забележки:

 • Силно препоръчваме да конфигурирате перманентните връзки на сайта си, преди да публикувате първата си публикация.
 • Следвайки горните процедури, ще уведомите посетителите на вашия сайт за какво представлява дадена публикация.
 • Използването на правилни линкове ще ви помогне да засилите вашата SEO стратегия, тъй като можете да поставяте ключови думи в заглавията на публикациите си.

# 8 – Актуализирайте вашия профил в WordPress

След като уебсайтът ви в WordPress е активен, трябва да се уверите, че потребителският ви профил е актуализиран. Следвай тези стъпки:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на Потребители (меню в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху вашия профил.
 4. Стъпка №3 ще ви отведе до страницата с профила. Въведете цялата необходима информация (особено тази, която е маркирана като необходима) като следната:
 • Първо име
 • Фамилия
 • Прякор (това е името, което ще се показва като автор в публикациите ви)
 • Информация за контакт (например имейл)
 • Yahoo IM
 • Google+
 • кикотене
 • Facebook
 • За себе си – Биографична информация (тук можете да поставите кратка, но закачлива биография)

# 9 – Редактиране и персонализиране на страничната лента / и на вашия сайт

WP джаджи на страничната лента

Страничните ленти в предната част на вашия уебсайт са полезни за посетителите на вашия сайт, тъй като те могат лесно да имат достъп до необходимите елементи на вашия уебсайт. Все пак наличието на твърде много елементи може също да се окаже объркващо и контрапродуктивно. За да запазите чистата лента / и (особено след като току-що завършите процеса на настройка на новия си сайт на WordPress), направете следното:

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Външен вид (меню от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху джаджи.
 4. Премахнете джаджи от страничните ленти, като ги плъзнете и пуснете в пула от джаджи от лявата страна на екрана.
 5. Ако имате нужда от джаджи от колекцията от налични джаджи, просто ги плъзнете и пуснете върху страничните ленти на вашия сайт.
 6. Промените, които правите в тази област на вашия WordPress бек-енд, автоматично се записват.

Забележки:

 • Тъй като промените се записват в реално време, можете да проверите как изглежда всичко в предния край, като презаредите страницата.
 • Препоръчваме да премахнете елементи, които не са много полезни за вас и посетителите на вашия сайт (например мета, архиви и т.н.).
 • Използвайте джаджа Text Text, за да показвате елементи, които използват HTML кодове (например реклами). Просто поставете кода в джаджата и той ще се покаже правилно в предния край на вашия уебсайт.

# 10 – Настройте своята начална страница и емисия за блогове

Настройки за четене на WP

По подразбиране началната ви страница на WordPress ще показва последните ви публикации. Можете обаче да изберете да покажете една от страниците си като начална страница. Ето стъпките за това:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на Настройки (намира се в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Четене.
 4. Стъпка # 3 ще доведе до страницата Настройки за четене. Ще видите тези опции:
 • Последните ви публикации
 • Статична страница

По подразбиране настройката е зададена на „най-новите ви публикации“. За да промените това, щракнете до опцията „статична страница“.

 1. Все още на същата страница ще видите опция за избор на начална страница с стрелка за падащо меню. Кликнете върху стрелката на падащото меню и изберете конкретната страница, която искате да използвате като начална страница на вашия сайт.
 2. Сега, докато все още сте на същата страница, превъртете надолу и потърсете областта, в която можете да конфигурирате броя публикации, които искате да се показват на вашите страници и RSS емисии. По подразбиране ще видите тези:
 • Страниците в блога се показват най-много – 10 публикации
 • Синдикалните емисии показват най-новите – 10 елемента

Можете да изберете да промените числата, като кликнете върху полето и редактирате числата. Препоръчваме обаче да запазите настройките по подразбиране за тази (10 е добро число, ако искате неподправен вид).

 1. Докато все още сте на една и съща страница, превъртете надолу и потърсете района, където можете да зададете дължината на статия в емисията на вашия сайт. Имате две възможности:
 • Пълен текст – това ще покаже статията изцяло.
 • Обобщение – тази опция ще показва само откъс от статията.

Забележка: Препоръчваме да използвате опцията Summary, тъй като това ще доведе до по-организиран и по-чист вид. Откъсът ще има бутон „Прочетете повече“ за читателите, които искат да видят цялата работа.

# 11 – Създаване на категории за публикации за вашия сайт

Категории на WordPress

Със сигурност вече знаете типа съдържание, което ще публикувате на сайта си, още преди да сте го създали. Можете да получите идеите си за категории от възможните теми за вашата ниша. Направете списък с вашите категории и създайте своя списък с категории, като следвате тези стъпки:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на публикации (меню в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Категории.
 4. Стъпка # 3 ще ви отведе до страницата Добавяне на нова категория. Въведете категория в полето Име.
 5. Кликнете върху Добавяне на нова категория
 6. Повторете стъпки №4 и №5 за всяка категория.

Забележки:

 • Използването на функцията Категории ще ви помогне да поддържате вашия сайт организиран.
 • Посетителите на вашия сайт ще се ориентират по-лесно в него, ако имате категории за вашите теми.
 • WordPress има категория по подразбиране, наречена Uncategorized. Всички публикации, които не са категоризирани, автоматично попадат в тази категория.
 • Можете да категоризирате статия, докато я публикувате, като изберете от списъка с категории в редактора на съдържание, преди да я публикувате.

# 12 – Конфигуриране на настройките за коментари на вашия сайт

Настройки за дискусия в WordPress

Можете да разрешите да разрешите и забраните коментари за вашите стари и нови публикации. Ето стъпките за конфигуриране на настройките за коментари на вашия сайт:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отворете Настройки (намира се в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Дискусия.
 4. На страницата „Дискусия“ ще видите три настройки по подразбиране – и можете да ги запазите всички такива, каквито са. Вземете предвид обаче третата настройка, която гласи: Разрешете на хората да публикуват коментари за нови статии. Това означава, че всеки може да коментира новите ви статии. Проверете дали това е, което искате. Освен това обърнете внимание, че тази опция може да бъде персонализирана (отменена) за всяка статия.
 5. На същата страница превъртете надолу, за да конфигурирате настройките на други опции за коментиране. Конфигурирайте настройката за това: Автоматично затваряйте коментарите за статии по-стари от – 14 дни. За тази опция препоръчваме 14 до 30 дни. Или можете просто да премахнете отметката, ако искате да позволите да коментирате стари публикации.
 1. Точно под настройката на стъпка # 5 ще намерите тази опция: Активирайте резбовани (вложени) коментари. Препоръчваме да проверите опцията за активиране на коментари с резба, тъй като това ще помогне на потребителите ви да следят своите дискусии по конкретни коментари.

# 13 – Конфигурирайте опцията за членство на вашия сайт

Ако използвате сайт за членство, важно е да конфигурирате опциите си за членство. Следвайте стъпките по-долу.

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Настройки (намерени в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Общи.
 4. Стъпка # 3 ще отвори страницата с общи настройки. Ще видите нещо подобно:

Членство: _ Всеки може да се регистрира.

 1. Уверете се, че квадратчето до опцията „Всеки може да се регистрира“ не е отметнато.

Забележка: Ако квадратчето е отметнато, това ще позволи на всеки да се регистрира на вашия уебсайт. Да, всеки – включително и спамерите.

# 14 – Добавете други потребители към вашия сайт

WordPress Добавяне на нов потребител

Ако поддържате уебсайт или блог с много автори, би било добре да използвате функцията WordPress за добавяне на други потребители към вашия сайт. По този начин можете да зададете на всеки потребител различна роля и той може да влезе сам, за да изпълнява специфичните си задачи. Ето стъпките за това:

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Потребители
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. Стъпка # 3 ще ви отведе до страницата Добавяне на нов потребител. Попълнете необходимите подробности там (особено необходимите) като следните:
 • Потребителско име – задължително
 • Имейл – задължително
 • Първо име
 • Фамилия
 • уебсайт
 • Изисква се парола
 1. Кликнете върху Изпращане на потребителско известие – това ще позволи на системата да изпраща на новите потребители своите пароли (по имейл).
 2. Кликнете върху Добавяне на нов потребител

Забележки:

 • Новите потребители могат да актуализират собствения си профил.
 • Новите потребители могат да променят паролите си веднъж вътре.

# 15 – Актуализирайте версията на WordPress на вашия сайт

Актуализирайте версията на WordPress

Обикновено инсталаторите на WordPress с едно щракване носят по-стари версии на приложението. Препоръчително е да имате най-новата версия на WordPress през цялото време – затова актуализирайте версията на WordPress на вашия сайт, като следвате стъпките, изброени по-долу.

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Ако видите известие за актуализация, това означава, че използвате по-стара версия на WordPress. В такъв случай ще видите нещо подобно: WordPress 5.x.x е на разположение. Моля, актуализирайте сега.
 1. Кликнете върху частта на съобщението „актуализирайте сега“ и системата автоматично ще актуализира вашата версия на WordPress.

Забележки:

 • Ще видите известие за актуализация, ако има актуализирана версия на WordPress.
 • Ако видите съобщение за актуализация на версията на WordPress на таблото си за управление, уверете се, че незабавно щракнете върху връзката за актуализация.
 • Наличието на актуализирана версия ще запази сайта Ви по-сигурен.

# 16 – Добавете Ping списък на вашия WordPress сайт

За SEO цели, да имате пинг списък е много важно. WordPress има само един елемент по подразбиране в своя ping списък, но всъщност можете да имате много. Така че, за да добавите към пинг списъка на вашия WordPress, просто следвайте тези стъпки:

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на Настройки (в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Писане.
 4. Стъпка # 3 ще се отвори до страница за Настройки за писане. Превъртете надолу, докато не видите секцията Update Services.
 5. Добавете списъка си с пинг услуги в полето за това.
 6. Кликнете върху Запазване на промените.

Забележки:

 • Горните настройки ще позволят на WordPress да изпраща известия до ping услугите, когато се публикува нова публикация.
 • Можете да търсите в Google за най-новия списък с пинг услуги.

# 17 – Планирайте резервно копие за вашия уебсайт

WP архивиране

Важно е да планирате архивиране на уебсайта си, така че да можете да изтеглите вашите файлове в случай на сривове и други неочаквани проблеми. Излишно е да казвам, че трябва да инсталирате Plugin за това. По-долу са стъпките как да го направите.

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на приставки (намира се в менюто от лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Добавяне на ново.
 4. Стъпка №3 ще отвори страницата за секцията Приставки.
 5. В полето за търсене въведете ключови думи като „архивиране на wordpress“.
 6. Изберете един от резултатите (изберете такъв с добри отзиви и високи оценки).
 7. Щракнете върху Инсталиране.
 8. След като приставката е инсталирана, щракнете върху Активиране.

Забележка: Има много безплатни приставки за архивиране на WordPress – със сигурност ще намерите такъв, който да работи за вас.

# 18 – Качете лого за Favicon на уебсайта си

Малкото изображение, което виждате в лявата част на заглавието на сайта (когато го отворите в раздела на браузъра си), се нарича Favicon. Използва се главно за целите на брандирането. Изпълнете следните стъпки, за да качите Favicon на вашия сайт:

 1. Отворете таблото си за WordPress.
 2. Отидете на Външен вид (потърсете го в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Персонализиране. Това ще ви отведе до страница с много опции. Засега обаче ще се съсредоточим върху качването на Favicon.
 4. Кликнете върху идентичност на сайта.
 5. Кликнете върху иконата на сайта.
 6. Кликнете върху полето, за да изберете изображение, което да качите от вашия компютър. Ще можете да видите как изглежда от дясната страна на полето за търсене.
 7. Изображението се запазва автоматично, след като бъде успешно качено. След това ще имате тези 2 готови опции:
 • Премахване
 • Промяна на изображението

Забележки:

 • Без фавикон, разделът на уебсайта ви просто ще показва заглавието на вашия сайт. В някои случаи логото на доставчика на уеб хостинг се показва като favicon.
 • Препоръчваме да използвате favicon не само за маркови цели, но и по естетически причини (разделът на браузъра ви ще изглежда скучен без фавикон).
 • Можете да размишлявате с вашето изображение на фавикон (размер, цвят, дизайн), докато намерите най-добрия вид за вашия сайт.

# 19 – Премахнете всички неизползвани приставки на вашия WordPress сайт

WP инсталирани приставки

Пакетите за WordPress се предлагат с предварително инсталирани приставки, които може да не се окажат полезни изобщо. За да ги премахнете, следвайте стъпките, изброени по-долу.

 1. Влезте в таблото за управление на WordPress.
 2. Отидете на приставки (ще го видите в лявата странична лента).
 3. Кликнете върху Инсталирани приставки.
 4. Кликнете върху Деактивиране на всички активни приставки, които искате да изтриете. Имайте предвид, че опцията за изтриване се показва само при деактивирани приставки.
 5. Изтрийте всички деактивирани приставки, които искате да премахнете от сайта си.
 6. WordPress ще ви помоли да потвърдите действието си – просто потвърдете, като щракнете върху да и това автоматично ще премахне приставката от вашия списък с инсталирани приставки (и вашата система).

Забележки:

 • Имате възможност да запазите инсталираните си приставки, дори и да не ги използвате. Просто ги деактивирайте в този случай.
 • Премахването на безполезни плъгини (особено тези, за които сте сигурни, че няма да използвате така или иначе) ще поддържа вашия WordPress резервен край (поне в раздела Плъгини).

# 20 – Почистете и организирайте таблото си за WordPress

Опции на екрана на таблото за WP

WordPress инсталациите от cPanel обикновено се предлагат в комплект с приспособления и плъгини, които не са ви много полезни – така че те могат само да затрупат таблото ви за управление. За да почистите таблото си за WordPress, изпълнете следните стъпки:

 1. Отидете на таблото си за управление.
 2. Потърсете падащата стрелка на екрана „Опции на екрана“ (тя се намира в горния десен ъгъл на таблото за управление, близо до изображението на профила ви в администратора). Кликнете върху стрелката на падащото меню.
 3. Стъпка №2 ще ви разкрие всички приспособления, които в момента са проверени по подразбиране. Премахнете отметката от всички приспособления, които не са ви необходими.

Забележки:

 • Следвайки горните стъпки, вече няма да виждате всички ненужни (непроверени) джунджурии на таблото си за управление.
 • Ако не премахнете отметката от някои от джунджуриите в менюто Опции на екрана, ще ги виждате всеки път, когато влезете в своето табло за управление на WordPress.
 • Препоръчваме да премахнете джаджата за добре дошли.
 • Помислете за премахване на приспособлението за активност.
 • Помислете за премахване на джаджата за WordPress News.

Поздравления за вашия нов уебсайт!

Сайт на WordPress

Както можете да видите, създаването на уебсайт без кодиране на знания наистина е възможно. Разбира се, това включва много стъпки – но можете да свикнете с тях, докато продължите да работите върху уебсайта си (или може би създавате нови в бъдеще).

Запазете това стъпка по стъпка ръководство за ваша ориентация и ние сме сигурни, че можете да създадете наистина красив и функционален уебсайт във вашата ниша. Късмет!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author