Választhat az Apache és az NGINX között a webtárhely igényeihez

Egy teljesen új webes projekt elindításához valójában csak két dolgra van szüksége: a host szolgáltatóra és a HTTP (HyperText Transfer Protocol) szerverre. Az olyan felhőszolgáltatók, mint az Amazon Web Services és a Microsoft Azure, számos olyan platformopciót kínálnak, amelyek megfelelnek a webhely méretére és sebességére vonatkozó igényeknek. Miután feliratkozott egy felhőgazdagépre, kiválaszthatja, hogy melyik HTTP-kiszolgálót futtassa a virtualizált hardveren.

A HTTP-kiszolgáló felelős azért, hogy webhelyére kéréseket fogadjon el a webhely látogatóitól, majd válaszoljon böngészőjükre a megfelelő tartalommal. Például egy alapvető webes kérés HTML szöveges tartalmat és összekapcsolt képek sorozatát kérheti. A HTTP szerver olyan internetes választ fog szolgáltatni, amelyet a böngészők, például a Google Chrome vagy a Mozilla Firefox megértenek és megjeleníthetnek.

A HTTP-kiszolgálókkal kapcsolatban a jelenlegi helyzet nagy részében két megoldás uralja az Apace és az NGINX (ezt a szót úgy ejtik, mint a „Motor X”). Olvassa tovább, hogy megismerje mindkettő alapjait, és hogy miként hasonlítanak egymáshoz építészet, teljesítmény és egyéb kategóriák szempontjából.

Apache alapjai

Az Apache webszerver-megoldás az 1990-es évek közepe óta működik. Tekintettel a szoftver hosszú élettartamára és stabilitására, továbbra is az egyik legnépszerűbb lehetőség a webhelyek tárolásához. Ez a LAMP fejlesztési csomagjának kulcsfontosságú része, amelyet bármilyen méretű csapat használ dinamikus alkalmazások telepítésére az interneten. A LAMP verem többi eleme a Linux (operációs rendszer), a MySQL (adatbázis) és a PHP (szerveroldali szkriptek).

Az Apache-t ingyenes, nyílt forráskódú szoftvercsomagként kínálják. Az Apache Software Foundation irányítja és fejleszti. Amikor az 1990-es években megjelent a világháló, a legtöbb webhelyhez az Apache volt az alapértelmezett szervermegoldás. Az egyszerűséget szem előtt tartva tervezték, és bár lehetővé teszi a rugalmasságot és a méretezhetőséget, az Apache népszerűséget szerzett egy olyan időben, amikor az internetes forgalom szintje sokkal alacsonyabb volt, mint manapság..

NGINX alapok

Az NGINX webszerver-megoldást először 2002-ben adták ki. Egy orosz rendszergazda hozta létre, és két évvel később a nyílt forráskódú közösség részévé vált. Az NGINX mögött kialakított formatervezés kifejezetten a sebességre és a teljesítményre összpontosít, két területre, ahol egyesek szerint az Apache hiányzik. Valójában az NGINX projekt eredetileg a C10K nyilvános kihívásának köszönhetően jött létre, amely felkérte a fejlesztőket, hogy készítsenek egy HTTP-megoldást, amely 10000 egyidejű felhasználót képes kezelni egyenletes teljesítményszinten..

Az NGINX népszerűsége az elmúlt évtizedben nőtt, különösen az olyan induló vállalkozók körében, akiknek hardverüket gyorsan kell fejleszteniük. Általánosságban elmondható, hogy az NGINX-et nehezebb telepíteni és integrálni, mint az Apache-t.

Építészeti szempontok

Az Apache szoftvercsomag többfeldolgozó modult tartalmaz (MPM-ekként ismert), amelyek lehetővé teszik a kiszolgáló rendszergazdájának, hogy meghatározza, hogy HTTP-megoldásuk hogyan kezelje a kéréseket. Az ilyen típusú architektúra nagy rugalmasságot és testreszabást tesz lehetővé.

Az Apache legalapvetőbb modulja az mpm_prefork. Egyszálú logikán működik, ahol minden kiszolgáló folyamat egyszerre egy webes kérést kezel. Ez a javasolt modul a PHP szkriptnyelvén alapuló webprojektekhez. Egy másik Apache modul az mpm_worker, amely egyszerre több szálat támogat. Ez elősegíti az Apache hatékonyságát és méretezhetőségét. Az utolsó elsődleges Apache-modul, az mpm_event, hasonlóan működik, mint az mpm_worker, de jobb támogatást nyújt a folyamatos kapcsolatokhoz, amelyek számos modern webes alkalmazás követelményei..

Az NGINX architektúra szempontjából határozottan megkülönbözteti magát az Apache-tól. Ez inkább az eseményvezérelt művelet fogalmán alapul, nem pedig folyamatok vagy szálak használatán. Ez azt jelenti, hogy egyetlen NGINX dolgozó egyszerre több ezer HTTP-kapcsolatot képes kezelni.

Az NGINX egy hurokrendszerre támaszkodik, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy az esemény kiváltásakor gyorsan új kéréseket vegyenek fel. Az események aszinkron módon kerülnek feldolgozásra, azaz nem kell megvárniuk, hogy más eseményeket sorrendben rendezzenek.

Tartalomkezelés

Manapság a webtartalom két kategóriába tartozik: statikus vagy dinamikus. A statikus tartalom bármilyen oldalt tartalmaz egy weboldalon, amely állandó marad, függetlenül a webhely használatának módjától. Például a weboldal tetején található vállalati logó statikus tartalom. A dinamikus tartalom ezzel szemben a szkriptnyelvek, például a PHP által vezérelt, és a felhasználói munkamenet vagy más változók alapján változik. Az e-mail, a banki és a szociális hálózatok mind dinamikus tartalomra támaszkodnak, hogy a felhasználók egyedi adataikat megmutassák.

Az Apache csak statikus tartalmat képes kiszolgálni egyszálú alapon, ami az NGINX-ből vonzóbb megoldást jelent azoknak a webes projekteknek a számára, amelyek nagy mennyiségű statikus tartalmat igényelnek gyorsan. Az Apache azonban kínál bizonyos előnyöket a dinamikus tartalom vonatkozásában. Könnyen integrálható a PHP-vel, és egy szkriptprocesszort beágyazhat közvetlenül a HTTP dolgozóba. Az alapvető NGINX szoftvercsomag nem tartalmazza a dinamikus tartalomszállítás támogatását, ezért külső processzort kell hozzáadnia a szoftverköteghez annak támogatása érdekében..

Teljesítmény-összehasonlítások

A webhely külső látogatóit nem érdekli, hogy milyen HTTP-kiszolgálót használ a háttérrendszeren. Csak a tartalmuk gyors és megbízható elérésével foglalkoznak. Ezért a teljesítménynek kell lennie a kulcsfontosságú mérőszámnak, amelyet figyelembe kell venni, amikor az Apache és az NGINX mint web hosting opciót értékelik.

Eseményvezérelt architektúrájának köszönhetően az NGINX-et általában a leggyorsabb HTTP-megoldásnak tekintik. Minimális erőforrásokon fut, még akkor is, ha az internetes forgalom idővel növekszik. Ez alacsony memória- és CPU-felhasználást eredményez, míg az Apache nagyobb hardveres kihasználást igényelhet a megnövekedett terhelés idején.

A végrehajtás könnyűsége

A webkiszolgálóra telepítve a LAMP szoftvercsomag részeként az Apache HTTP gazdagép hihetetlenül egyszerűen konfigurálható és futtatható. A legtöbb rendszergazdának egyáltalán nem kell módosítania a többfeldolgozó modul beállításait. Az Apache legtöbb testreszabása a .htaccess fájlok könyvtárak szintjén történik.

Ezek a kis szövegelemek lehetővé teszik, hogy szabályokat és utasításokat írjon arra vonatkozóan, hogy a HTTP szerver hogyan kezelje bizonyos típusú kéréseket. Bekapcsolhatja például az URL-újraírást, hogy a domainjében egy adott webcím betöltse az erőforrásokat egy másik helyről. Ezt gyakran használják a közösségi média webhelyein, ahol az „/ felhasználónév” megjelenik egy URL végén.

Az NGINX nem támogatja .htaccess fájlokat vagy más könyvtári szintű konfigurációt. Ez gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a kérések feldolgozását, de korlátozza a rendszergazda által biztosított ellenőrzést.

Kompatibilitás és támogatás

A HTTP szervereket általában UNIX-alapú operációs rendszereken, különösen a nyílt forrású Linux platformon futtatják. Ez a sebesség kedvéért történik, mivel a UNIX-ot tekintik a leghatékonyabb elérhető operációs rendszernek. Az Apache és az NGINX egyaránt telepíthető olyan népszerű Linux disztribúciókra, mint az Ubuntu vagy a BSD.

Az Apache teljes mértékben támogatja a Microsoft Windows Server operációs rendszert is. Az NGINX beállítható úgy is, hogy Windows rendszeren is működjön, de általában kevésbé stabilnak tartják. Ha a szervezet kizárólag a Windows operációs rendszert futtatja webszerverein, akkor az Apache lesz a logikus választás.

Az Apache egy robusztus online dokumentációs portál, kiadási megjegyzésekkel, referencia kézikönyvekkel, felhasználói útmutatókkal és útmutatókkal, amelyek segítenek az Apache telepítésében a felhőkörnyezetben, és elkezdik használni azt egy webalkalmazáshoz. Az NGINX hasonló típusú dokumentációs lerakatot kínál, amely lefedi az alapkonfigurációt, valamint egy részletesebb fejlesztési útmutatót.

összefoglalás

Az Apache és az NGINX egyaránt nagyon népszerű HTTP szerver-megoldások a mai felhőalapú számítástechnika világában. A kanadai legjobb hosting cégek többsége Apache-t és NGINX-t használ.

Bármelyik elem beillesztése a fejlesztési halomba bölcs döntés, mivel ezek stabil teljesítményt és megbízhatóságot biztosítanak.

Ha a sebesség a legfontosabb és a webhely nagy mennyiségű statikus tartalmat fog tárolni, akkor az NGINX lehet a legjobb választás. Ez is válik a preferált választás a fejlesztőcsoportok körében, akik mikroszolgáltatási architektúrát építenek, sok alrendszerrel, amely kölcsönhatásba lép egymással. Másrészt a kis fejlesztőknek vagy az újszülötteknek jobban lehet, ha nem lépnek fel az Apache-val, mivel könnyebb beállítani, és előre konfigurálva vannak olyan harmadik féltől származó szoftverekkel, mint a LAMP.

Az egyik dolog, amelyet figyelembe kell venni, hogy nem feltétlenül kell választania az Apache és az NGINX között, és el kell felejtenie a másikot. Valójában a két megoldást gyakran használják párhuzamosan a lehető legjobb webtárhely-élmény biztosítása érdekében. Az NGINX beállítva az első internetes proxyként, a kérelmek gyorsan feldolgozhatók és az alkalmazás végén egy Apache dolgozónak továbbíthatók. Innentől kezdve az Apache integrálható a PHP-vel vagy más szkriptnyelvekkel, hogy előkészítse a webes választ, és visszatekerje azt az NGINX rétegre..

A HTTP-kiszolgáló-megoldás kiválasztásakor feltétlenül végezzen kutatást. A választott rendszer része lesz webhelyének vagy alkalmazásának gerincének, és kritikus jelentőségű lesz a felhasználók mindennapi élménye szempontjából.

Még szintén kedvelheted:

  • Legjobb webtárhely
  • A legjobb weboldalkészítő

Referenciák és képösszegek:

  • Nginx.com
  • ESDS.co.in
  • TutorialsPoint.com
  • NTU.edu.sg
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author