Különböző típusú webtárhely magyarázata (megosztott, VPS, dedikált)

Különböző típusú webtárhely

Szüksége van egy helyre a webhely elhelyezésére, de félreértik a különféle típusú webtárhely? Akkor jöttél a megfelelő helyre.

Nem könnyű megtalálni a megfelelő internetes hostot. Sok tényezőt kell figyelembe venni. Még ha átlépte a legjobb webtárhely listánkat is, akkor továbbra is ragaszkodhat bizonyos kérdőjelekhez, hogy melyik webhely a megfelelő az Ön számára.

Ennek érdekében ez a bejegyzés alapvető ismereteket nyújt Önnek arról, hogy mi a webtárhely és milyen webtárhely elérhető. Ezt követően részletesen megvitatjuk a különféle webtárhely-típusokat, beleértve azok működését, előnyeit és hátrányait, és kinek a legmegfelelőbb.

Kész? Akkor kezdjük el.

Először az alapok – mi is pontosan a webtárhely?

különféle típusú web hosting - magyarázat a tárhelyrőlElőször tisztázzuk meg, mi is a webtárhely.

Valójában nagyon egyszerű. Ha egy webhelyet egy böngészőben tekint meg, akkor ezt megteheti, mert a böngésző letöltött számos kóddal kitöltött fájlt, és konvertálta a jelölést valami, amit valójában láthat..

Csakúgy, mint a számítógépén, ezeket a fájlokat valahol tárolták, így hozzáférhettek hozzájuk. A merevlemez helyett azonban egy másik számítógépen, az úgynevezett szerveren voltak.

A kiszolgálók nagyobb teljesítményűek, mint a laptopjai (így sok embert képes kezelni a webhelyre belépő embereket egyidejűleg), ugyanakkor ugyanazokból a dolgokból áll, mint a CPU, a memória és más összetevők. Még operációs rendszerrel is rendelkezik, általában Linux alapú.

A szerver tulajdonosa bérbe adja azt a személyt, aki a megtekintett weboldalt birtokolja, és egyéb szolgáltatásokat is nyújt, mint például szerver menedzsment, támogatás, rosszindulatú programok ellenőrzése, biztonsági másolatok készítése és így tovább. Ezt az infrastruktúrát mások számára biztosító folyamatot web hostingnak nevezik. Az a személy, aki ezt teszi, host szolgáltatónak nevezi.

Minden eddig tisztázott? Hűvös, majd merítsük el a részleteket.

Milyen különféle típusú webtárhely létezik?

különféle típusú webtárhely bemutatása - megosztott vs vps vs dedikált

A web hosting nem csak egy dolog. Először is, a legtöbb házigazda több szolgáltatási csomagot kínál, amelyek vadul különböznek az ár és az ön által fizetendő szolgáltatások szempontjából.

Azonban az egyik első és legalapvetőbb döntés, amelyet el kell döntenie a tárhely különféle típusairól.

Noha a web hosting ajánlatok megkülönböztetésére különféle módok vannak (szolgáltatások, kezelési szint), a legalapvetőbb módszerek a kiszolgáló technológiájának áttekintése..

Ennek van értelme, mert amint az alábbiakban látni fogja, ez a rész számos egyéb tényezőt is meghatároz, mint például a teljesítmény, a biztonság, a skálázhatóság és az erőfeszítés szintje az Ön oldalán.

Mivel ez ilyen különbséget tesz, ahelyett, hogy először a vállalatokat és az árakat nézi, jobb, ha először arra koncentrál, hogy kitalálja, melyik különféle típusú webtárhely a megfelelő. Ezt követően még megnézheti, mi elérhető.

Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk a hosting leggyakoribb típusait: megosztott, VPS, dedikált és felhő-tárhelyet. Tehát tudod, hogyan kell magadnak hozni a döntést.

1. Közös tárhely – a legjobb kezdőknek

Közös tárhely

Pontosan ez a megosztott tárhely. Megosztott tárhely-fiókkal az Ön webhelye ugyanazon a szerveren található, mint egy csomó más webhely.

Hány egy csoport? Ez valóban a beállítástól és a host szolgáltatótól függ. Nem ritka azonban, hogy egy webhely több száz, sőt akár több ezer másokkal foglalkozik.

Előnyök

Ennek a lehetőségnek a legnagyobb előnye, hogy sok szerverrel megosztja a szerver költségeit. Ha a tárhely szolgáltatója több száz vagy ezer ügyfelet helyezhet el mind egy kiszolgálóra, akkor ez lehetővé teszi számukra, hogy a működési költségeket eloszthassák sok fél között.

Ez az oka annak is, hogy a megosztott tárhely a leginkább megfizethető. Olyan olcsó lehet, mint 2 dollár / hó, az átlagos költség a 5–10 USD / hónap tartományba esik. Nagyszerű korlátozott pénzeszközökkel rendelkezőknek és azoknak, akik csak indulnak.

Eltekintve attól, hogy egy megosztott tárhely-fiókkal általában teljes mértékben gondoskodik a telepítésről. Nagyon kevés a konfigurálás, így teljes mértékben koncentrálhat webhelye felépítésére.

Hátrányok

A szerver megosztása sok féllel ugyanakkor a megállapodás legnagyobb hátránya is. Mint már említettük, a kiszolgáló olyan számítógép, amely olyan erőforrásokkal rendelkezik, mint a merevlemez-hely, a CPU sebessége és a RAM.

VPS-vs-Shared

Ezek az erőforrások végesek. Csakúgy, mint a laptop lelassul, ha egyszerre túl sok programot futtat, úgy ezeket a gépeket is tegye, amikor túl sok tennivalónk van.

Mivel a megosztott gazdagépen lévő összes webhely igényt jelent a kiszolgáló erőforrásaira, problémákba ütközhet, ha egyikük megnöveli az összes feldolgozási teljesítményt a megnövekedett forgalom vagy hibás kód miatt. Ez a többit versenyt hagyja a többiek miatt, és állásidőhez vezet (azaz a webhely nem érhető el) vagy csökken a betöltési sebesség..

Ez a „rossz szomszéd hatás” elnevezésű jelenség, és a megosztott tárhely egyik fő oka a különféle típusú webtárhely a legproblémásabb. Bár sok házigazda aktívan próbál elkerülni ezt a forgatókönyvet, kockázatot jelent, hogy ezzel a beállítással jár. Végül is, ha minden ügyfél havonta 5 dollárt fizet, érdemes-e órákat támogatást költeni egyetlen ügyféllel? Nem igazán.

Kinek lesz?

Tehát a megosztott tárhely valaha jó ötlet? Igen! Kiválóan alkalmazható olyan webhelyeknél, amelyek még nem kapnak sok forgalmat (statikus), statikus prospektusok, fejlesztési és tesztelési oldalak, személyes oldalak vagy más webhelyek, amelyeknél az üzemidő nem óriási zavar..

A megosztott tárhely is remek lehetőség, ha nagyon szűk költségvetéssel rendelkezik. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára az internetes jelenlét létrehozását akkor is, ha nem a legjobb helyzetben vannak. Mivel az ilyen megosztott tárhely rendkívül fontos eszköz az egyenlőség biztosításához az interneten.

Ebben a szegmensben a legismertebb házigazdák a Bluehost, a Siteground és az InMotion Hosting.

Ajánlott további olvasás: A 8 legjobb olcsó webtárhely-szolgáltató

2. VPS tárhely – Következő szintű megosztott tárhely

VPS tárhely

A VPS a Virtual Private Server kifejezést jelenti. Ez a leginkább kiegyensúlyozott a különféle web hostingok között. A VPS-kiszolgáló továbbra is megosztott környezet, de a beállítás nagyon eltérő.

Míg a VPS összes helyén egy fizikai szerver oszlik meg, több különálló virtuális gépet tartalmaz. Ez egyfajta középtávvá teszi a megosztott tárhely és a saját dedikált szerver megszerzése között.

Előnyök

A VPS sokkal megbízhatóbb és stabilabb, mint a megosztott tárhely. Először is, általában kiszolgálónként 10-20 webhelyre korlátozódik. Ez önmagában csökkenti a kiszolgáló igényét.

A valódi javulás az, hogy az összes erőforrás egyenletesen van felosztva, és egyetlen webhely sem haladhatja meg a részét. Miután elérte az Önhöz rendelt határértéket, a webhely lefagyhat, de a többi változatlan marad.

Ezt virtuális gépekkel érik el, amelyek elválasztást hoznak létre a kiszolgálón belül. Ez az egyszerű kiegészítés enyhíti a rossz szomszéd hatását.

A VPS-kiszolgálók másik nagy előnye, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítanak és lehetővé teszik a környezet testreszabását. A megosztott gazdagépeken ez nem lehetséges, mert megváltoztatja mindenki más beállításait is. Mivel fiókja egy virtuális gépen található, változtatásokat végezhet mások befolyásolása nélkül.

Végül a VPS méretezhető. Mivel olyan virtuális gépet futtat, amely a kiszolgálón rendelkezésre álló erőforrások bizonyos százalékát veszi igénybe, egyáltalán nem jelent problémát a rendelkezésre álló lehetőségek növelése. Ez nagy kényelmet jelent az üzleti tulajdonosok számára, akik elvárják, hogy webhelyeik növekedjenek és virágzzanak.

Hátrányok

Nincs túl sok hátránya az ilyen típusú hostolásnak. A legnagyobb dolog természetesen az, hogy többet fizet, mint az alacsonyabb szintű megoldások. Tehát, ha szűk költségvetéssel rendelkezik, meg kell találnia egy olyan megoldást, amely pénzügyileg megfelelő az Ön számára.

Noha az átlagos VPS havi 50 dollár körül kerül (és egészen 200 dollárig terjedhet), a VPS havi 20 dollártól is elérhető. Plusz, ha egyszer megérkezik az ilyen típusú webtárhely magasabb szintjébe, akkor valószínűleg elég pénzt keres, hogy könnyen fedezze a költségeket.

A VPS tárhelyének másik dolga az, hogy a nagyobb konfigurációs erővel nagyobb felelősségvállalás is jelentkezik. Ha nem tudja, mit csinál, akkor fontos fájlokat vagy szoftvereket eltávolíthat azok ismerete nélkül. Tehát ahhoz, hogy valóban kihasználhassa azt, képzettséggel kell rendelkeznie.

Kinek lesz?

Ha van pénze, azt javasoljuk, hogy minél előbb frissítse a VPS-re. Noha drágább, még a legalacsonyabb szint is sokkal jobb, mint bármely megosztott tárhely megoldás.

Legkésőbb, amikor elkezdi tisztességes forgalmat keresni, meg kell mozgatnia? Ne felejtse el azonban ellenőrizni a megszerzett részleteket (telepítési díjak, CPU tápellátás, memória, tárhely, sávszélesség), hogy tudja, hogy erre van szüksége.

Néhány ismert és elismert VPS-megoldást az inMotion Hosting és a Dreamhost kínál.

3. Dedikált tárhely – a nagy ligák számára

Dedikált tárhely

Ahogy a neve már sugallja, a dedikált tárhely egyszerűen ezt jelenti: mindenki rendelkezik saját szerverrel. Ez számos előnnyel jár, ugyanakkor nagyon sok hátránya is van.

Előnyök

Mindenekelőtt a dedikált tárhely egyik fő előnye, hogy elutasítja az összes rossz szomszédsággal kapcsolatos problémát egyszerűen azért, mert nincsenek ilyenek. Egyetlen más webhely nem lophatja el az Ön erőforrásait, nem jelenthet biztonsági kockázatot vagy más problémákat. Ez megkülönbözteti a különféle típusú webtárhelyeket, amelyekről már korábban tárgyaltunk.

Ezenkívül, mivel önmagában is kap egy számítógépet, sok vállalat lehetővé teszi, hogy széles körben testreszabja. Lehet, hogy kiválaszthatja az operációs rendszert, a memória mennyiségét és típusát, valamint az egyéb hardver elemeket. Ez sok rugalmasságot biztosít Önnek.

Hátrányok

Természetesen az ilyen beállítás költségekkel jár. Dedikált szerver kölcsönzése nem olcsó. Az árak havonta 60 USD-tól kezdődnek és egészen $ 350 + / hónapig terjednek. Azon a helyen azonban, amikor vállalkozásának dedikált szerverre van szüksége, valószínűleg képesnek kell lennie a költségek viselésére.

Ezen túlmenően valójában nagyon sokat kell tudnia a számítógépekről és a szerver technológiáról. Miközben vannak irányított dedikált hosting megoldások, továbbra is sokat kell tennie egyedül.

A dolgok szélsőséges oldalán kaphat egy teljesen menedzsment nélküli szolgáltatást, ahol saját maga kell telepítenie az operációs rendszert, nem is beszélve az összes eszközről, amely a webszerver futtatásához, a biztonsági szkenneléshez, a rosszindulatú programok eltávolításához és így tovább szükséges. Alternatív megoldásként szerver adminot is felvehet. Ez azonban további költségeket jelent.

Ezenkívül egy dedikált szerverrel az összes tojását egy kosárba helyezi. Ha a hardver meghibásodik, akkor a webhely nem működik. Más megoldások esetén a modulok meghibásodás esetén átvehetők, vagy automatikusan kicserélhetők. Dedikált szerverek esetén, különösen, ha saját magának figyeli őket, ez hosszabb ideig tarthat.

Kinek lesz?

Szüksége van valaki dedikált tárhelyre? Ez vitatható. A mai világban, ahol felhőalapú VPS érkezik, egyre kevesebb a saját szerver igénye. Persze, sokkal több találatot igényel, mint a hagyományos VPS-t, azonban a skálázhatóság szempontjából ez közel semmilyen, amit egy felhőalapú rendszer nyújthatna (bővebben az alábbiakban).

Emellett a csúcskategóriás VPS sokkal olcsóbb lehet, mint egy alacsony szintű dedikált szerver, és sokkal erősebb is. Ne tévesszen bele azzal, hogy azt gondolja, hogy a dedikáltabb megoldás csak azért van, mert Ön az egyetlen személy a szerveren. Ehelyett nézd meg a rendelkezésére álló erőforrásokat, ez a legfontosabb.

Tehát az itt tárgyalt különféle webtárhely-típusok közül ez a legkevésbé valószínű. Csak két alkalommal azt mondhatnánk, hogy feltétlenül érdemes egy dedikált szervert keresnie, ha hardver szempontjából nagyon speciális igényei vannak, vagy sokkal nagyobb ellenőrzést szeretne az adatainak adatvédelme felett, mint bárhol másutt..

A legjobban elkötelezett házigazdák közül néhány a LiquidWeb, GreenGeeks és PickaWeb.

4. Cloud hosting – a webtárhely jövője

Felhő-tárhely

A felhő-tárhely alapvetően megegyezik a VPS-tárolással, mivel webhelye virtuális gépen is van.

Azonban egy fizikai kiszolgáló helyett a webhely egy teljes számítógépes hálózat részét képezi, ahonnan dinamikusan meghozhatja a szükséges energiát..

Az ilyen típusú beállítás egyre gyakoribb. Egyes vállalatok még a szolgáltatás VPS-t sem hívják, azaz a Cloud vagy a Cloud VPS.

Előnyök

A felhő-tárhely egyik legnagyobb előnye a méretezhetőség. A hagyományos VPS méretezhető, de csak egy bizonyos pontig. Ezt korlátozza a beépített hardver kapacitása. 32 GB RAM-mal rendelkező szerveren a webhely soha nem fogja tudni elérni a 64 GB-ot, ha szükséges.

Ez nem a helyzet egy felhőalapú rendszer esetében. Ahelyett, hogy egy számítógépet több virtuális gépre osztnánk, az egyesíti a számítógépeket egy erőteljes virtuális kiszolgálóvá, amely szükség szerint biztosítja az erőforrásait. Bármennyire is igényel webhelye, ennyi is megszerezhető.

Ezen túlmenően csak azokra az erőforrásokra számlázunk számlákat, amelyeket ténylegesen felhasznál. Ez jobb megoldás lehet, ha rögzített árat fizet egy dedikált szerverért, amelynek soha nem használja fel a teljes kapacitást.

Ez a fajta beállítás biztonsági okokból is jó, különösen a DDoS támadások esetén. Az ilyen típusú hackek esetén a szervert sokféle párhuzamos kérelem veszi át, amíg összeomlik. Egy felhőhálózatban eloszthatja ezeket a kéréseket sok különböző számítógép között, és sokkal jobban csökkentheti azok hatásait, mint bármelyik egykiszolgáló rendszerben.

Hátrányok

A felhő-tárhely fő hátránya, hogy a költségek nem mindig teljes mértékben kiszámíthatók. Számos felhőalapú szolgáltató a rögzített árképzés és a fizetési házon belüli díjak keverékével működik. Ha forgalmi túllépést tapasztal, ez jelentősen megnövelheti költségeit. Noha ez általában azt is jelenti, hogy jobban keresnek, és ezért fel tudják viselni a költségeket, ezt érdemes szem előtt tartani.

Kinek lesz?

cloud_hosting

A felhőrendszerek nagyszerűek, ha azt szeretnénk, hogy a hagyományos rendszereknél sokkal tovább skálázhassa webhelyét. A jövőben valószínűleg felváltja a megosztott és dedikált lehetőségeket, mivel a technológia fejlettebbé válik.

Ennek ellenére ezen a ponton nincs jelentős különbség abban, hogy VPS-t vagy felhő-tárhelyet keres-e. Sok vállalat egyébként a szokásos rendszerét felhőalapú VPS-vel váltja fel, egyszerűen az általuk nyújtott előnyök miatt. Tehát, még ha egyszerű VPS-t keres, valószínűleg felhő-tárhelyet is használ.

Néhány ismert host, amely felhő-tárhelyet nyújt, a Dreamhost, a Google Cloud Platform, az Amazon Web Services és a Linode.

A webtárhely különböző típusai közül melyik az Ön számára?

A hosting csomag kiválasztása elég nehéz lehet, és sok szempontot igényel. Az első lépés azonban az elérhető, különféle típusú tárhely megértése. Remélhetőleg ez a cikk megadta a hátteret ehhez.

Ha éppen kezdődik (például amikor elkészíti első blogját / webhelyét), akkor nagyon jó, ha a megosztott tárhelyet használja. Mindig később válthatunk át egy erősebb beállításra. Csak akkor, ha már tudja, hogy webhelyén vannak olyan igények, amelyeket a megosztott tárhely nem képes kielégíteni, érdemes megvizsgálnia a get-go más lehetőségeit is.

Miután döntést hozott, érdemes egy csomó társaságot megnézni. Javasoljuk, hogy ellenőrizze a legjobban értékelt házigazdáinkat, hogy megtalálja a legjobbat. Nézze meg a kínálatot, és hasonlítsa össze a RAM-ot, a lemezterületet, a CDN-felhasználást, a sávszélességet és az egyéb számszerűsíthető erőforrásokat. Ezután vessen egy pillantást a szükséges további szolgáltatásokra.

A folyamat végén 2-3 kedvence kell, hogy legyen, amelyen a személyes preferencia alapján felforrósodik. Lehet, hogy egy rövid, támogatással támogatott beszélgetés – a segítőkészség felmérése érdekében – hosszú utat fog elérni.

További információra van szüksége a webtárhelyről? Vessen egy pillantást a cikkekre, például a domain név regisztrálásának helyére és a webhely-készítő lehetőségeire az Ön webhelyének létrehozásához.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author