Kanadai webhely-akadálymentesség-iránymutatások

2020-ig kb. 34,56 millió kanadai szörfözött az interneten bármikor. Az országban az egyik a legmagasabb rendelkezésre állás, a 96 százalék a lakosság aránya internet-hozzáféréssel rendelkezik.

Függetlenül attól, hogy blogger vagy e-kereskedelem kereskedő, szeretné megbizonyosodni arról, hogy tartalma továbbra is megfelel-e a kanadai akadálymentességről szóló törvényeknek, és hasznos és elérhető-e mindenki számára, aki meg akarja látogatni az Ön oldalait..

Ez azt jelenti, hogy be kell tartania az iránymutatásokat a tervezés szakaszától kezdve, amelyek a fogyatékkal élő személyek számára egyenlő hozzáférést biztosítanak az Ön webhelyéhez. A webhely optimalizálását, ideértve a webhely fájljainak tömörítését, a tárhely hatékonyságát és az általános felhasználói élményt oly módon kell kezelni, hogy a csökkent mozgásképességű látogatók láthassák, meghallhassák, megértsék, kölcsönhatásba lépjenek, vagy hozzájáruljanak a tartalomhoz..

Annak biztosítása mellett, hogy a rendelkezésre álló legjobb webtárhely megoldja-e rengeteg kérdést, még mindig vannak néhány dolgot, amelyeket meg kell tanulnia:

Mi az a webhelyhez való hozzáférés és miért fontos??

A hozzáférhetőség a nagy felhasználói élmény (UX) biztosításának eszköze, de ezen túlmutat. A weboldal hozzáférhetősége kiterjed a látás, hallás és beszéd károsodása, idegrendszeri állapota miatt állandó fogyatékossággal élőkre, valamint azokra az emberekre, akik különféle eszközökkel férnek hozzá az internethez, ami megnehezítheti a normális interakciót..

Beleértve a régebbi rendszereket és a kisebb képernyővel rendelkező eszközöket, amelyek nem használnak billentyűzetet.

Amikor webhelyét úgy tervezik, hogy betartják a hozzáférési irányelveket, az ideiglenes fogyatékkal élőket, az időseket, a kapcsolódási problémákkal küzdő helyeken élőket és a helyzetkorlátozott személyeket is segíti, például olyan személyek, akik számítógépeket vagy más eszközöket használnak sok helyiségben tükröződés vagy az audio tartalom korlátozásai.

Infographic a weboldal hozzáférhetőségének fontosságáról

Forrás: DMA.org.uk

Nagyon előnyös annak megítélése, hogy a fogyatékossággal élő emberek hogyan használják az internetet.

Annak érdekében, hogy az internet valóban nyitott és bárki számára használható legyen, elengedhetetlen a webhely optimalizálása a akadálymentesség érdekében. Valójában ez a kanadai törvény, ahol több mint hat millió 15 évesnél idősebb ember valamilyen fogyatékossággal él.

Számos különböző szabályozás létezik a fogyatékkal élők akadálymentességére vonatkozóan. Ezek a törvények minden kiadványra vonatkoznak, ideértve az oktatási anyagokat és a weboldal tartalmát is, néhányuk szigorúan a digitális médiára vonatkozik. Célunk, hogy áttekintést nyújtsunk a kanadai akadálymentességről szóló iránymutatásokról és jogszabályokról, majd ismertesse az Ön webhelyének elkészítésének lehetőségeit. valóban elérhető az egész közönség számára, miközben megtartja a törvényi előírásokat.

A kanadai egyszerűsített webes akadálymentességről szóló törvények

A fogyatékkal élő kanadai embereket még a digitális korszak megjelenése előtt számos jogszabály védett. Ezek közül a törvények közül sok a tartományok könyvein marad, bár azokat frissítették és módosították, hogy jobban megfeleljenek a polgárok jelenlegi igényeinek.

Számos új törvényt hoztak létre, amelyek célja annak biztosítása, hogy minden kanadai hozzáférhessen azokhoz az előnyökhöz, amelyeket a webes hozzáférés hoz.

Az egyik legkorábbi globális jogalkotás a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményen keresztül érkezik hozzánk, amelyet az évek során folyamatosan módosítottak annak biztosítása érdekében, hogy a munkavállalók és a polgárok az egész világon azonos hozzáférést biztosítsanak a digitális technológiához..

a weboldal hozzáférhetőségének különféle aspektusai

forrás: newtarget.com

Az Egyesült Államok szintén élen jár annak biztosításában, hogy minden polgár fizikai képességétől függetlenül hozzáférést biztosítson a technológiához. Az 1973. évi rehabilitációs törvényt 1998-ban frissítették. Az 508. szakasz előírja a szövetségi ügynökségek számára, hogy ugyanazt az elektronikus és információs technológiát (EIT) tegyék elérhetővé, amelyet a többi amerikai állampolgár a fogyatékkal élők számára könnyen elérhetővé tesz..

Ha webhelyének Kanadán kívüli elérhetősége van, érdemes átnézni ezt az 508-as ellenőrző listát, hogy ellenőrizhesse, hogy kódolása, beépülő moduljai és szkriptei megfelelnek-e a módosításban meghatározott szabványoknak. Nem hivatalos, de a törvényben meghatározott 508 iránymutatásokon alapul.

A dél-szomszédaink elkerülése nélkül az országban a kanadai törvényhozók saját szabályokat és akadálymentességi szabványokat készítettek. Az egyik az 1985. évi kanadai emberi jogi törvény módosítása, amelyet 2016-ban módosítottak, hogy iránymutatásokat nyújtson az internet elérhetőségére vonatkozóan.

Hozzáférhetőség a fogyatékossággal élő ontáriak számára (AODA)

E törvény részeként az Ontario-ban több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató magán- vagy nonprofit intézmények, valamint az állami szektorban működő szervezeteknek január 1-jéig létre kell hozniuk vagy frissíteniük kell a weboldal tartalmát, hogy megfeleljenek a WCAG 2.0 A – AA irányelveknek, 2021. A tartalom bármilyen szöveg, kép, videó vagy hang.

A 2020-ban elinduló AODA 2025-ig jelentős változtatásokat igényel az új vagy meglévő nyilvános, iskolai és üzleti weboldalak bevezetésében. Ez magában foglalja:

 • Hozzáférhető oktatási és oktatási anyagok készítése
 • Készítsen hozzáférhető videót, amely feliratokat tartalmaz a hallássérültek számára, valamint leírásokat látássérülteknek a hallgatók és a személyzet számára
 • Az iskolai könyvtári anyagok hozzáférhetővé tétele
 • Hozzáférhető visszajelzési mechanizmusok és formák létrehozása
 • Igény szerint hozzáférhető vészhelyzeti anyagok készítése

A munkáltatóknak azt is gondoskodniuk kell arról, hogy minden képzési kézikönyv, belső kommunikáció, értékelések és a vészhelyzetekre vonatkozó információk hozzáférhetők legyenek. A fenti esetek bármelyikének meg nem felelése esetén a következő összegű bírságot kell kiszabni: 200–15 000 dollár, a weboldal tulajdonjogától / környezettől és a meg nem felelés súlyosságától függően.

Accessible Canada Act (C-81. Számú törvény)

Az egyik újabb jogszabály, ezt a törvényt a tudományos és sportminiszter és a fogyatékossággal élő személyek minisztere javasolta 2018-ban. Ennek célja útmutatások nyújtása a weboldal-fejlesztőknek és a tervezőknek, valamint a fogyatékossággal élő polgárok és lakosok befogadásának elősegítése..

A királyi jóváhagyást követően 2019. június 21-én szavazták, és alapvetően ugyanazokat a követelményeket követi, mint a WCAG. Az ezen iránymutatások be nem tartásának és betartásának elmulasztása esetén kiszabható szankciók akár 15% – os bírságot eredményezhetnek $ 250,000.

Hozzáférhetőség a Manitobans Act (AMA) számára

Az AMA-t a tartomány 2013-ban fogadta el, hogy ugyanolyan típusú védelmet és hozzáférést biztosítson, mint az Ontario jogszabályai. Öt szabványkészletre épül, amelyek megkövetelik a weboldal készítőitől, a kiadóktól és az üzleti vállalkozástól, hogy hozzáférést biztosítsanak a fogyatékkal élő manitóbanok számára.

Ide tartoznak a nyomtatás mérete, szín kontraszt, és a nyelvhasználat, amely összhangban áll az AODA-val és a WCAG-nal.

Nova Scotia akadálymentességről szóló törvény

Ezt a törvényt 2017-ben vették át a törvénybe, de annak egyes részei még fejlesztés alatt állnak. A Nova Scotia „példaértékű” megközelítést alkalmaz azáltal, hogy minden kormányzati weboldalt megfelel a WCAG szabványoknak. Más provinciáktól különböznek abban, hogy megfelelési ütemtervet alkalmaznak, amely a 12 WCAG-szabvány követelményeitől függ.

A kötelezettségszegés miatt kiszabott büntetés olyan bírságot is elérhet, amely elérheti a $ 250,000. A tartomány támogatásokat fog nyújtani a webfejlesztőknek is, hogy segítsék őket a követelmények teljesítésében és a szankciók elkerülésében.

Kapcsolódó törvények, törvények és rendeletek

A webtartalom elérhetőségi irányelvei 2.0 (WCAG 2.0) egy olyan szabványkészlet, amely elősegíti a webfejlesztők és a tervező szakemberek számára a hozzáférés pontjainak beépítését a fogyatékkal élők hozzáféréséhez a tartalomhoz. Négy alakra épül: észlelhető, működőképes, robusztus és érthető, amelyek az elérhető webdizájn 12 szabványát szabályozzák.

digitális akadálymentesség ikonok

Néhány jogalkotási aktus is található a többi tartományra kiterjedő munkákban. Az egyik legújabb a brit Columbi-akadálymentességről szóló törvény (M 219. számú törvény), amely az akadálymentességre vonatkozó 2024-es stratégiájukban megfogalmazott iránymutatásokon alapul..

E törvény első olvasata 2018 májusában volt, de ez még nem törvény. Más kanadai tartományok nyomában követve a legtöbb mások saját akadálymentességgel és jogszabályokkal foglalkoznak.

Bevált gyakorlatok webhelyének elérhetőbbé tételéhez

A webtartalom hozzáférhetővé tétele mindenki számára, aki részesülhet annak előnyeiből, vagy élvezheti annak használatát, az ENSZ-től a helyi önkormányzatokig és az üzleti tulajdonosokig mindenki számára fontos.

Webhely létrehozásakor a hozzáférés fejlesztése a webdizájnba annak biztosítása mellett, hogy az Ön weboldala támogatja az akadálymentességi eszközöket és eszközöket, kielégítőbb élményt nyújt, segít a márkaépítésben és elősegíti az ügyfelek lojalitását.

Alapot nyújt a társadalmi befogadáshoz, amely segíti a fogyatékossággal élőket, az időseket és a vidéki területeken élőket ugyanazon technológiában, mint mi többiünk.

Az akadálymentességgel kapcsolatos irányelvek egyik kérdése a szabványosított protokollok és eljárások készítésének nehézsége, amely lehetővé teszi a legtöbb ember számára a technológia kényelmes használatát..

Ez arra késztette a legnagyobb technológiai innovátorokat, hogy egyesüljünk össze, és egységes szabványokat alkossunk, amelyek biztosítják a legnagyobb hozzáférhetőséget az eszközök széles választékában és a számítógépes környezetekben..

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kiszolgálja az összes potenciális webhely-látogatót, büszkék vagyunk arra, hogy átadunk néhány iránymutatást és bevált gyakorlatot az akadálymentesség weboldalába történő beépítéséhez..

Webes akadálymentesség infographic

Forrás: library.triton.edu

Tipográfia és olvashatóság

Ez a weboldal tervezésének domináns és vitathatatlanul legfontosabb eleme. A betűméret és a szín, az elrendezés és az általános szervezés megkönnyíti a webhely olvasását és navigálását a látássérültek számára. A következő szöveges iránymutatások a WebAIM-en alapultak, és a WCAG megfelelésének biztosítása érdekében készültek:

 • Ragaszkodjon egy vagy két könnyen olvasható, nagy betűtípushoz
 • Használja a tényleges szöveget, ahelyett, hogy eltemetné a grafikaba
 • Győződjön meg arról, hogy elegendő a kontraszt a betűkészlet és a háttér színe között
 • Használjon relatív betűméretet, és kerülje el a kicsi, képzeletbeli vagy finom betűkészleteket
 • Korlátozza a változatokat, például CAPS, félkövér vagy dőlt betűkészlet
 • Ne használjon villogó vagy mozgó szöveget
 • Kerülje csak a betűméret, szín vagy stílus használatát a szöveges jelentés közvetítéséhez

Hozzáférhető címsorok készítése

A fejlécek az egyik legjobb módja annak, hogy tartalmát olyan látványképességű látogatók számára könnyen követhető struktúrával biztosítsák. Javítja az áramlást és az olvashatóságot, és egyértelmű irány- és navigációs lehetőségeket kínál az olvasók számára.

A W3 szervezet iránymutatást készített a HTML fejlécek létrehozására, amely lefedi a méretet, az optimális elhelyezést és a felhasználást. A legnagyobb fejlécet az oldal tetejére kell fenntartani, a fokozatos, egymást követő méretekkel jelölve a bekezdéseket és szakaszokat.

Tartalom elrendezése, színek és képek

A színvakosság még a legintenzívebben megtervezett webhelyet is megnehezíti, ha nem veszi körültekintően a színséma kiválasztását. A színvakosságnak egyetlen formája nincs, tehát nem szabad egy méretű megoldás lenni.

Ugyanakkor az értelmi élmény biztosítására szolgáló általános hüvelykujjszabály a következő válasszon olyan szöveget, amely kiemelkedik a háttérrel, és használja sötét színek világosabb árnyalatok ellen.

Ebben az esetben hasznos a kontraszt mérésére szolgáló eszköz használata. Megtalálja az alábbi forrásrészben. A képeknek megfelelő méretűnek kell lenniük, ritkán kell őket használni, és megfelelő indexelési és leíró célokra tartalmazniuk kell az alt szöveget. Tegyen bármilyen tartalmat átméretezhető bármilyen típusú képernyőn az elrendezés vagy a funkcionalitás befolyásolása nélkül.

a képek optimalizálása a hozzáférhetőség érdekében

forrás: kinsta.com/blog/

Ami az elrendezést illeti, jó ökölszabály, hogy minden látogató használjon egy kis szöveges blokkot és egy jó méretű betűtípust, rengeteg szóközt tartalmazzon, és felsoroláslistákat és fejléceket használjon a tartalom felbontására és meghatározására. Próbálja meg elkerülni a táblák használatát, kivéve, ha azok feltétlenül szükségesek az Ön tartalma típusához.

Hozzáférhető videotartalom

A videóval kapcsolatban három fő szempont van: feliratozás, leírások, és átiratok. A feliratokat szinkronizálni kell a videóban mondott szavakkal, ugyanolyanoknak kell lenniük, mint a halláskárosodás hallottainak, és a hozzáférést egyszerű váltógombbal kell végrehajtani..

Kerülje el az automatikus lejátszás funkcióval rendelkező videó hozzáadását, mivel előfordulhat, hogy nem látók nem találnak mechanizmust a lejátszás megállítására.

Minden átiratnak a videó megtekintési képernyő alatt kell lennie, és oly módon kell készítenie, hogy az olvasó a a videotartalom valódi ábrázolása. Ez azt jelenti, hogy a megfogalmazásnak pontosnak kell lennie, és minden fontos műveletet vagy útmutatást be kell építeni az átiratba.

automata video átirat hírek

forrás: telestream.net

Az audioleírások lehetővé teszik a vak és látássérültek számára, hogy élvezzék a videó tartalmának lényegét. Minden olyan tevékenységet vagy reprezentációt, amely nem kerül elbeszélésre, világos és tömör módon kell leírni, amely közvetíti a videón bekövetkező összes tevékenységet.

A billentyűzet hozzáférhetőségének biztosítása

A bevitel egyik legalapvetőbb módja a billentyűzet, annak biztosítása érdekében, hogy webhelye valóban elérhető legyen, győződjön meg arról, hogy a tartalom egyetlen része sem csak egér segítségével navigálható.

A billentyűzet elérhetőségét támogatja az a szöveg és más navigációs területek létrehozása, amelyek összhangban vannak a fül funkcióval, ami enyhíti a gombok vagy a menük egér nélküli használatával kapcsolatos problémákat. Tesztelheti ezt minden weboldalon, húzza ki az egér csatlakozóját, és megpróbálja elérni az összes szolgáltatást és funkciót.

Hozzáférhető dokumentumok létrehozása

A legtöbb weboldal tartalma dokumentumokat vagy valamilyen szöveget tartalmaz, és sok digitálisan elkészített dokumentum van a kanadaiak számára az üzletvitelhez. Annak biztosítása érdekében, hogy a PDF-fájlok és más típusú dokumentumok hozzáférhetők legyenek:

 • Legyen világos, tömör és jól bemutatott
 • Használjon fejléceket és más formázást, amely javítja az áramlást
 • Ahol lehetséges, állítsa össze a tartalmat lista formájában
 • Címkék nyelvei, amelyek segítségével a képernyőolvasók meghatározzák a helyes írásjeleket
 • Helyezze be az alt-szöveget a képek azonosításához

Hozzáférhető űrlapok tervezése

Szinte minden weboldal tartalmaz valamilyen formát, függetlenül attól, hogy felhívja-e a látogatókat előfizetésre az Ön webhelyére, fiók létrehozására, ügyfélszolgálati jegyek kiadására vagy áruk eladására. Amikor űrlapokat ad a tartalomhoz, ellenőrizze, hogy a mezők elég nagyok-e ahhoz, hogy megkülönböztethetőek legyenek, hogy minden szakasz jól meg legyen címkézve, és ügyeljen arra, hogy minden címke a megfelelő mező mellett legyen.

Az utasításoknak és egyéb kiegészítő információknak meg kell lenniük könnyű megtalálni, megérteni és olvasni.

Források a webhelyek akadálymentességének javításához

A webhelyek felépítésére és tervezésére vonatkozó iránymutatásokon túl számos erőforrás is segíti a fejlesztőket a megfelelőség fenntartásában, miközben esztétikai szempontból kellemes, funkcionális webhelyeket hoz létre, amelyek mindenki számára használhatók.

 • Hozzáférhető dokumentumok az MS Word használatával: Mivel ez az egyik legelterjedtebb adatfeldolgozó alkalmazás, ez az útmutató bemutatja, hogyan lehet biztosítani, hogy Word dokumentumai megfeleljenek az akadálymentességre vonatkozó irányelveknek. Van egy útmutató a Word-dokumentumok PDF-formátumba való konvertálásához a hozzáférhetőség elvesztése nélkül, valamint útmutató az Adobe Acrobat Pro, az InDesign és a nem elérhető Adobe PDF-fájlok javításához..
 • Webhelyek tervezése vakok és látássérültek számára: Ez az útmutató hasznos útmutatást nyújt a SEO használatához az akadálymentesség javítása, a képernyőolvasók számára történő tervezés és a színvakon tartalom létrehozása érdekében..
 • Hullám-akadálymentesség eszköz: Ha pontosan ki akarja értékelni webhelyét az akadálymentességgel kapcsolatban, ezek az eszközök segítenek.
 • Kisegítő lehetőségek megtekintője: Ezzel az eszközzel a fejlesztők megjeleníthetik és megvizsgálhatják a böngészők API-adatait, hogy megerősítsék, hogyan továbbítja ez az információ a segítő technológiát..
 • W3C Wiki: Az akadálymentesség tesztelésére vonatkozó szakasz útmutatást ad az akadálymentesség tesztelésének mikor és hogyan kell elvégezni a legjobb eredmények elérése érdekében.
 • WebAIM kontraszt-ellenőrző: Ez az eszköz lehetővé teszi az előtér és a háttér színek tesztelését annak ellenőrzése érdekében, hogy azok megfelelnek-e a WCAG 2.0 kontraszt-előírásainak..
 • DigitalGOV 508 akadálymentesített videók: Bemutatja, hogyan kell használni az 508-as kompatibilis videolejátszót.
 • NVDA (NonVisual Desktop Access): Ez egy ingyenes, személyes használhatóság eszköz, amely hasonló a Mac VoiceOver eszközéhez.
 • Kisegítő lehetőségek fejlesztői eszközök: Chrome-kiterjesztés a fejlesztők számára a webhelyek akadálymentességének ellenőrzésére.
 • A webtartalom elérhetősége és a mobil web: Ez egy nagyszerű útmutató a mobil platformok akadálymentességének tesztelésére. Használható a Mobile Web Best Practices útmutatóval együtt.

Végső gondolatok

A megfelelőség azt jelenti, hogy a megközelíthetőséget a kezdetektől beépítik a formatervezésbe. Az akadálymentesség megtervezése azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a semmiből kell kezdenie. A fent részletezett összes javaslat és bevált gyakorlat bármikor beilleszthető webhelyére.

Tipp: A magas rangú weboldal-készítők többsége már szorosan követi az akadálymentességet. Ha tapasztalatlan a háttérkezelés területén, azt javasoljuk, hogy ellenőrizze az említett szoftvert, mielőtt mindent megtenne.

Reméljük, hogy ezek az információk és az erőforrásokra mutató hivatkozások segítenek a lehető legjobb tartalom és elrendezés előállításában, és bárki élvezheti azt, aki az Ön weboldalán keresztül utazik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author