Hogyan kell használni a Linuxot: Egyszerű útmutató kezdőknek

A technológiai óriás, a Microsoft nemrégiben bejelentette, hogy nagyon közel áll ahhoz, hogy elérje a Windows 10 operációs rendszert futtató milliárd számítástechnikai eszköz fő mérföldkövet, és így az asztali számítógépek tekintetében megkapja a legnagyobb piaci részesedést..

Ugyanakkor a Linux az asztali számítógépek mindössze 2% -át birtokolja, bár ez a világ legnépszerűbb operációs rendszereinek családja. Hogy lehetséges?

A Linux realitása 2020-ban az, hogy a személyi és vállalati számítógépes eszközök mintegy 90% -át hatalommal bír a világ minden tájáról, és ennek oka részben az, hogy a Google Android és Chrome operációs rendszerei a Linux kernelén alapulnak, nem is beszélve arról, hogy a Linux a választás szerver alkalmazásokhoz, web hosting szolgáltatásokhoz, felhőalapú adatközpontokhoz, szuperszámítógépekhez és sok vállalati hálózathoz.

A NASA által üzemeltetett Pleiades szuperszámítógép Linuxon fut, csakúgy, mint az IBM Watson mesterséges intelligencia rendszer, amelyet kifejezetten a SUSE Linux Enterprise Server 11 üzemeltet..

Ha fontolóra veszi a Linux próbálkozását, de nem biztos benne, hová kezdje, akkor először tudnia kell, hogy valószínűleg félúton van, mert már ismeri az Unix-szerű operációs rendszerek világát. A Windows, a MacOS, az Android, az iOS, a Chrome OS és még a BlackBerry QNX operációs rendszer Unix-szerű rendszerek is..

A legtöbb Android okostelefon-használó képes az iOS lefagyására, ha iPhone-ra vált, és ugyanez mondható el a MacOS-felhasználókról, akik a Windows-ra váltanak. Lehet, hogy nem élvezik teljesen az élményt, de szinte intuitív megértésük van a funkcionalitásról. A Linux ezen Unix-szerű aspektusa azt jelenti, hogy gyorsan meg fogja szokni, miután kipróbálta.

Pontosan mi a Linux?

A Linux olyan operációs rendszer (OS), mint a Windows vagy a MacOS, ez egy olyan platform, amely a számítógép összes hardverkomponensét kezeli. Segíti a szoftveralkalmazások kommunikációját a számítógépes eszközökkel.

A Linux fejlesztése az 1990-es évek elején nyúlik vissza. Linus Torvalds, egy finn számítástechnikai hallgató, úgy döntött, hogy készít egy saját operációs rendszer verzióját egy akkori tulajdonában lévő PC-hez, egy 486-os klónra, amely az Intel x86 architektúrára épül.

A Linux kernel

Meg kell jegyezni, hogy Torvalds megkezdte a Linux kernel fejlesztését, és ezt a feladatot a mai napig folytatja, a szabad és a nyílt forrású fejlesztői közösség támogatásával. A Linux kernel képezi ennek az operációs rendszernek a központját, amelyet 2019 márciusától kezdve miért érdemes fontolóra venni a Linux használatát? A rendszermag egy kritikus program, amely kódolt az operációs rendszerhez és a számítógépes eszközök funkcionalitásához kapcsolódó mindent ellenőrző célból..

A fentieket szem előtt tartva fontos tisztázni, hogy a Linux olyan név, amely felcserélhetően utalhat a rendszermagra vagy az operációs rendszer családjára. Mivel a Linux a Free and Open Source Software (FOSS) mozgalom központi eleme, nagyon sok operációs rendszer variáns létezik, ezek többsége asztali és laptop rendszerekre irányul, ám néhányat kódoltak és terjesztettek az adott eszközökkel szem előtt tartva.

Például az Android ideális okostelefonokhoz, táblagépekhez és más, érintőképernyővel rendelkező eszközökhöz. A Chrome OS egy Linux változat, amelyet modern laptopokon, például Chromebookokon futtatnak. A Red Hat Enterprise Linux egy kereskedelmi operációs rendszer, amelyet kiszolgálóknak szántak.

Ezek mind a Linux disztribúciói, gyakran „disztró” -ra rövidítve. Ezen útmutató alkalmazásában a FOSS Linux asztali disztribúciókra hivatkozunk, amelyek a legjobb módszer az induláshoz. Legalább egy asztali vagy laptopra, és ideális esetben egy USB meghajtóra van szüksége a Linux disztribúció futtatásához, amelyet esetleg nem is kell telepítenie.

Mint minden operációs rendszerben, a Linux:

 • Bootloader: A számítógép indításakor az alapvető bemeneti / kimeneti rendszer (BIOS) egy eseménysorozaton keresztül fut, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az összes készülék működik-e és képes-e a megfelelő kommunikációra; ezután utasítja a szoftvert a rendszerbetöltő végrehajtására, amely betölti a kernelt a memóriába. Néhány könnyű Linux disztribúció, például a Puppy Linux kevesebb mint 300 MB-ot igényel, és a rendszermagot és az operációs rendszert is betölti a RAM-ból. A rendszerbetöltő akkor fejeződik be, amikor az I / O kérések, például egér, billentyűzet, videó képernyő, audio és grafikus felhasználói felületek működnek.
 • Démonok: Többfeladatos operációs rendszerként a Linux a démonokat futtatja a háttérben, várva a kérelmek benyújtását. Ha csak egy Linux disztribúciót tesztel, akkor előfordulhat, hogy nem ismeri a démonokat, mivel ezek háttérfolyamatok hasonlóak ahhoz, amit a Windows Task Managerben vagy a MacOS tevékenységmonitorában lát..
 • Héj: Számos Linux disztribúció lehetővé teszi a felhasználók számára az operációs rendszerhéj elérését olyan parancssori felületen (CLI) keresztül, amelyet terminál alkalmazáson keresztül lehet kezelni. A szöveg alapú CLI-parancsok felhasználhatók a kerneltel való kommunikációra, és ez megijeszti néhány potenciális Linux-felhasználót, de hasonlít a CMD gépelésével a Windows Start menüből és a DOS-korszakra emlékeztető parancsok bevitelével. Visszatérünk a shell és a CLI parancsokhoz később, ebben az útmutatóban.
 • Grafikus szerver: Itt kapja meg a Windows-szerű grafikus felhasználói felületet, amelyhez mindenki hozzászokott. A legtöbb Linux disztribúció az X Window rendszert használja, más néven X11 vagy X, amely a képernyő összes grafikus elemét kezeli, a felhasználói egér vagy az érintőképernyő mozgatásával kapcsolatban. Néhány Linux disztribúció, különösen a könnyebb verziók, terminálszerű környezetbe indulnak, amely a felhasználókat arra kéri, hogy írják be az „xwin” parancsot a GUI indításához; ez hasonló a 16 bites korszak korai Windows 3.1x napjaihoz, amelyek a felhasználókat a DOS-ba indították és a GUI eléréséhez „win” parancsot igényeltek.
 • Asztali környezet: Ez a darab, amellyel minden felhasználó ismeri a legjobban. A Linux környezetben számos környezet közül lehet választani. Hasonlóan a Windows tervezési nyelvi rendszereihez, mint például az Aero és a Metro, valamint a macOS Aqua felhasználói felületéhez, a Linuxnak is sok változata van, például KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity és mások.

Számos Linux asztali környezet emulálja a Windows-ot annak érdekében, hogy megkönnyítse a felhasználók számára, de mivel nyílt forrású rendszerek, konfigurálhatók az Apple GUI rendszerek emulálására, és ez gyakran fordul elő a KDE-vel.

Bizonyos esetekben az asztali környezetek transzformálhatók meghatározott célokra. Ilyen példa a Sugar OS asztali számítógépe, amely oktatási platformként szolgál a gyermekek számára.

A tesztelésre kerülő Linux disztribúció kiválasztása

A mai napig több mint 600 Linux disztribúció közül lehet választani, amelyek többsége ingyenesen telepíthető, és a legtöbb a következő fő disztrók alapján:

 • Boltív
 • Debian
 • openSUSE
 • Slackware

A Linux fejlesztés évtizede után az újonnan érkezők konszenzusát a Debian-alapú disztribúcióval kell kezdeni. A Debian-ot gyakran egy igazi „univerzális operációs rendszernek” nevezik, mivel szinte bármilyen, a megfelelő konfigurációval rendelkező számítógépes eszközre telepíthető..

Lehet, hogy nem szeretné a Slackware-alapú disztribúciót választani, hacsak nagyon régi hardverekkel dolgozik, és az Arch-alapú disztribúciók inkább technikai jellegűek. Ezt szem előtt tartva, a következő ajánlások Debian-alapúak.

 • Linux Mint jelenleg az egyik legnépszerűbb disztribúció. A piacon az egyik legtisztább asztali környezet, a Windows és a MacOS elemek szép keveréke. Az új felhasználók számára a Mint rengeteg opcióval rendelkezik. A Windows 7/10-hez hasonlóan működik a Start menü és az alkalmazás kiválasztási folyamatával. Nagyon gyors és sokféle hardverrel kompatibilis, még régebbi számítógépeken is, lehetőleg 64 bites. Azok számára, akik a Windowsról a Linuxra váltanak, ez a legjobb megoldás.
 • Ubuntu szintén jó választás a váltást igénylő Windows felhasználók számára. Ubuntu olyan, mint a „jó nagyapja”, aki ott volt, megcsinálta, és még mindig él és rúg. Az Ubuntu egy univerzális platformon épül, amelyet átlagos felhasználók, és nem csak a technikusok számára építettek. Ha valaki kezdődik, az Ubuntu nagyszerű; Ezenkívül rengeteg hasznos dokumentáció és közösségi támogatás áll rendelkezésre fórumok és más webes közösségek formájában.
 • Kölyökkutya Linux egy Ubuntu-alapú disztribúció, amelyet kifejezetten összeállítottak és csomagoltak annak érdekében, hogy a régi hardver életre keljék. Ez a könnyű disztribúció RAM-on futhat, ami azt jelenti, hogy az operációs rendszer teljes funkcionalitása nem igényli a merevlemez telepítését. A régebbi Windows Netbookok, amelyek évekkel ezelőtt nem kaptak támogatást, frissíthetők a Puppy Linux rendszerrel, és ez az operációs rendszer ideális azoknak a felhasználóknak is, akik csak meg akarják tudni, hogy a Linux hogyan működik a hardverükön. Hasonló lehetőség lenne SliTaz, amely 200 MB-nál kisebb súlyú csomagból futtatható.

A hasznos alkalmazások szempontjából a Linux disztribúciók, mint például a Mint és az Ubuntu, hasznos szoftverekkel vannak csomagolva, például a LibreOffice a termelékenység érdekében (mint például a Microsoft Office, de ingyenes), Firefox a webböngészéshez, VLC a video- és audiofájlok lejátszásához, a GIMP a képszerkesztéshez, Pidgin az azonnali üzenetküldéshez, az Audacity az audio szerkesztéshez és mások.

A legjobb az, hogy a legtöbb Linux disztribúció a FOSS adattárakhoz kapcsolódik, ahol több száz alkalmazás letölthető és telepíthető, az összes szükséges függőséggel együtt..

Tesztvezetés Linux

A Linux disztribúcióinak ügyes szempontja, hogy el tudja végezni őket egy próba meghajtóra, mielőtt úgy dönt, hogy az elsődleges operációs rendszergé teheti őket. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb Linux disztribúció támogatja az „élő CD” funkciót, ami azt jelenti, hogy a kernel, a grafikus szerver, az asztali környezet és az alkalmazások cserélhető adathordozóktól, például USB-meghajtókról indíthatók. Sok esetben a Linux disztribúciókat virtuális gépeken is tesztelhetik, de a legjobb módszer az USB flash meghajtók használata.

A nagyobb disztrók, mint például a Mint és az Ubuntu, tesztelhetők: először meglátogatják a letöltési oldalakat és keresik a megfelelő ISO fájlt a teszteléshez:

 • Ubuntu letöltés
 • Menta letöltés

Ajánlott legalább 2 GB tárhelyű USB-meghajtók; ellenkező esetben érdemes kipróbálni a még mindig teljes körű könnyebb disztribúciókat:

 • SliTaz letöltés
 • Kölyökkutya Linux letöltése

Mivel az USB-ből számítástechnikai eszköz lesz, ellenőrizze, hogy megfelelő-e a formázása, mielőtt letölti és telepíti a disztribúciót. Helyezze be az USB-t az ISO-képpel az asztalra vagy laptopjára újraindítás előtt; lehet, hogy a BIOS indítási prioritását USB-re kell állítania, és ezt a következő gombok egyikének megnyomásával lehet elérni:

 • KILÉPÉS
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Amikor megjelenik a BIOS beállító segédprogram, a nyílbillentyűkkel keresse meg a rendszerindítási prioritás menüt, és állítsa az USB-t az elsődleges eszközként, a második lehetőségként a merevlemezt. Mentse el az új BIOS-beállításokat, hagyja, hogy a számítógép újrainduljon, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

A fő Linux-összetevők, amelyeket általában egy élő USB-munkamenet során látnak, a következők:

 • Kijelzőkezelő a bejelentkezéshez.
 • Ablakkezelő az alkalmazások kezeléséhez.
 • Kezelő, amely kezeli az ablakokat, paneleket, menüket, kötőjel-felületeket és központi alkalmazásokat is.

A rendszerindítási folyamat befejezése után látnia kell az asztali környezetet. Csakúgy, mint a Windows, a Linux minden változatának szinte bármilyen asztali környezete lesz.

Néhány perc múlva könnyen megtalálhatja a tálcát, az értesítési területet, az alkalmazás menüjét, ahol megváltoztathatja a beállításokat, az időt / dátumot, és így tovább.

A Linux Terminal App használata

A technikailag hajlamosabb felhasználók még egyszerűbbé tehetik a dolgokat egy csak terminálon működő Linux disztribúció, például a Tiny Core Linux vagy a mini-Debian tesztelésével.

Ezzel az operációs rendszer közvetlenül a CLI-ba indul, és GUI elemek nélkül. Lényegében egy terminált fog keresni, ahonnan be lehet gépelni a következő szöveges parancsokat:

 • pwd – megmutatja az aktuális könyvtár elérési útját.
 • ls – megjeleníti az aktuális könyvtárban lévő fájlok listáját.
 • CD – áthelyezés egy másik könyvtárba.
 • mkdir – új mappát hoz létre az aktuális könyvtárban.
 • érintés – új üres fájlokat hoz létre mindaddig, amíg a fájltípus kiterjesztése meg van adva, például: new.txt.
 • mv – fájlok átvitele az egyik könyvtárból a másikba. Ez a parancs fájlok átnevezésére is használható; new.txt esetén az „mv new second” eredményeként a fájl második.txt néven kerül átnevezésre.
 • rm – fájlokat töröl.
 • rmdir – törli a könyvtárakat a fájlok törlése után.
 • Férfi – ez a leghasznosabb parancs a kezdőknek, mert leírásokat és információkat nyújt a Linux parancsokról.
 • apropó – Egy másik hasznos parancs, amely még kényelmesebb, mint a „man”, mert megadhatja a témákat. Tegyük fel, hogy többet szeretne megtudni a Linux fájlrendszer-hierarchiáról. Ebben az esetben beírhatja az apropos hierarchiát, és megjelenítheti azokat a Linux manuális oldalakat, amelyek tartalmazzák a „hierarchia” szót.

Linux fájlrendszer-hierarchia

Amikor a Linux élő vagy állandó telepítésén navigál, érdemes átnézni a fájlrendszer hierarchiájának szabványát. Egy Debian-alapú operációs rendszerben, például az Ubuntu, a következőképpen néz ki:

 • /kuka – ahonnan a legtöbb felhasználó indul.
 • /csomagtartó – ahol a kernel él.
 • / dev – ahol az eszközillesztők tartózkodnak.
 • /stb – ahol az összes felhasználó konfigurációs fájlja megtalálható.
 • /itthon – ahol az egyedi mappákat tárolni kell.
 • / lib – ahol dinamikus könyvtárakat és függőségeket tartanak fenn, és azokat nem szabad megérinteni.
 • /média – ahol hivatkoznak a rögzített és cserélhető adathordozókra, ideértve a virtuális gépeket is.
 • / mnt – ahol szerelt rögzített és eltávolítható adathordozó van feltüntetve.
 • /dönt – ahol további szoftvercsomagok tárolódnak a telepítés után.
 • / proc – hasonlóan a / lib-hez, egyedül kell hagyni.
 • /gyökér – itt a superuser fájlokat tárolhat és magas szintű parancsokat hajthat végre.
 • /fuss – ideiglenes fájlrendszer.
 • / sbin – hasonlóan a roothoz, itt hajtják végre a superuser parancsokat.
 • / srv – ahol az FTP és a HTTP adatok találhatók.
 • / sys – kernelinformációt nyújt.
 • / tmp – egy másik ideiglenes fájlrendszer.
 • / usr – ahol a felhasználó által telepített alkalmazások tárolódnak.
 • / var – egy másik ideiglenes fájlrendszer, amelyet kifejezetten az internetes alkalmazások, például a böngészők használnak.

Navigálás a Linux fájlrendszerben

A legtöbb grafikus szerverrel csomagolt Linux disztró közvetlenül az asztali grafikus felhasználói felületbe indítja a rendszert, amely sok esetben a Windows vagy a MacOS-hoz hasonlít..

Az olyan asztali számítógépeken, mint a Mate, LXDE és a KDE Plasma, a képernyő aljára vagy tetejére nézzen meg egy ikont, amely hasonlít a Windows Start menü gombjára. Az elemre kattintva vagy megérintve egy jelölt navigációs opciót jelenít meg, amely a Bin, Root, Home, Usr vagy Mnt mappára mutat..

A legújabb Gnome asztali rendszer meglehetősen intuitív, köszönhetően a szkeomorf ikonoknak, amelyek olyan tárgyakat ábrázolnak, mint iratszekrények, lemezmeghajtók vagy számítógépek. Ezekre a grafikus elemekre kattintva könyvtárak és mappák nyílnak meg a saját ablakukba, így a navigáció nagyon hasonlít a MacOS és a Windows rendszerhez. A sok Ubuntu disztribúcióban található Unity asztal is intuitív ikonokat mutat a mappa navigálásához.

A Linux terminál alkalmazás által biztosított CLI környezetben a navigáció mindig a pwd paranccsal kezdődik, amely visszaadja azt az utat, ahol jelenleg tartózkodik, például:

pwd

/itthon/

Az ls paranccsal megjelenítheti az összes mappában lévő fájlt, amelyben tartózkodik. A cd parancs lehetővé teszi a könyvtárak megváltoztatását is:

CD / home / letöltés

pwd

/ Home / letöltés

A teljes útvonal beírása helyett a mappába is beírhatja a jelenlegi elérési útján található mappát:

pwd

/itthon/

CD letöltés

pwd

/Letöltés

Ha egy szinttel feljebb szeretne lépni a jelenlegi útvonalról, írja be a CD-t..

CD..

pwd

/itthon/

Fájlok áthelyezése a Linux könyvtárak között

Mindaddig, amíg asztali környezetben tartózkodik, minden ablak, amely egy könyvtárat jelenít meg, fájlkezelővé válik, ami azt jelenti, hogy több mappát nyit meg a fájlok húzására és dobására. Egy Linux terminálon az mv parancs használható fájlok átvitelére.

Tegyük fel, hogy az áthelyezni kívánt fájl neve „projekt”, és jelenleg a home / download mappában található. Ugyanazon könyvtárban lévő dokumentumok1 mappába történő áthelyezéséhez írja be:

mv / otthon / letöltés / projekt / otthon / letöltés / dokumentumok1

Használhat * helyettesítő karakter argumentumokat az mv paranccsal is. Az összes zeneszám áthelyezéséhez a / home / download mappából a / home / download / music elembe írja be a következőt:

mv /home/download/*.mp3 / home / letöltés / zene

Fájlok átnevezése a parancssorból

A jobb gombbal kattintson a helyi menükre a legtöbb Linux asztali számítógépen, ami azt jelenti, hogy átnevezheti a fájlokat azáltal, hogy a jobb egérgombbal egyszer kattintanak ikonra. A CLI környezetben az átnevezés elvégezhető az mv-vel, ugyanazzal a paranccsal, amelyet a fájlok áthelyezésére használtak.

Tegyük fel, hogy van egy new.txt nevû fájl, amelyet át szeretne nevezni „második” -nak. A parancsod a következő lenne:

mv új másodperc

Ne feledje, hogy a fenti példa addig fog működni, amíg az new.txt fájl abban a útvonalakban található, ahol jelenleg tartózkodik. A Linux nem kényszerít arra, hogy navigáljon egy adott útvonalra az mv parancs átnevezése céljából történő végrehajtásához. Ha megadja az útvonalakat, akkor az mv a megadott módon fog megtenni. Tegyük fel, hogy az new.txt a / home / download / mappában található, és a következő paranccsal át akarjuk nevezni a second.txt fájlra:

mv / home / letöltés / new / home / letöltés / másodperc

Linux folyamatok és feladatok

Számos rendszerszoftvert és segédprogramot a legtöbb grafikus felhasználói felületű asztali számítógépeket tartalmazó Linux disztribúciókba csomagolnak, és mindig tartalmaznak a Windowsban alkalmazotthoz hasonló feladatkezelőt..

A Gnome System Monitor például az egyik legjobb oka annak, hogy miközben választja a Linux disztribúciókat ezzel az asztallal. A futó folyamatok megjelenítési módja és a menedzsment számára kínált különféle lehetőségek nagyon erőteljes eszközzé teszik.

A Gnome System Monitor és más GUI feladatkezelők által megjelenített összes információ a Linux shellből származik, ami azt jelenti, hogy megnézheti és kezelheti azokat a CLI terminálparancsokkal, például:

 • felső – ez olyan, mint az ls parancs, azzal a különbséggel, hogy a futó folyamatokat jeleníti meg, az általuk felhasznált számítási erőforrások szerint rendezve. Kipróbálhatja a htop-ot is. Ha ez már telepítve van a Linux disztrójában, akkor a folyamatokat grafikus felhasználói felülethez hasonló módon jeleníti meg, de még mindig a terminálon belül.
 • ps – hasonlóan a felső parancshoz, a ps megjeleníti a futó folyamatokat, de két argumentumból származik: -A és grep. Ha például Firefox-szekciót futtat, akkor láthatja az ezen nyílt forrású böngésző által használt összes folyamatot.
 • pstree – ez egy féligráfiai módszer a Linux folyamatok fészkelte fa formátumban történő megjelenítésére.
 • megöl – ahogy az várható volt, ez jelet küld a kernelnek egy adott folyamat megölésére. A kill sikeres használatához a rendszer által kiadott folyamat-azonosító számot kell követnie, amely a fent felsorolt ​​parancsok bármelyikével megjeleníthető.
 • pkill – Ha meg akarja állítani az összes folyamatot, amelyre egy futó alkalmazás hivatkozik, akkor a pkill parancs megteszi, és elfogadja az alkalmazás nevét. A pkill firefox beírásakor a böngésző által használt összes folyamat leáll. A Killall a pkill meghívásának másik módja.
 • xkill – bizonyos esetekben a pkill parancs nem állíthatja le a futó alkalmazás grafikus felhasználói felületét, de az xkill parancs gondoskodik az üres ablakok lebegéséről.

A Linux engedélyek megértése

A Windows operációs rendszerhez hasonlóan a Linux több felhasználói fiók élményt nyújt. Az alapértelmezett biztonsági mód olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a felhasználókat abban, hogy hozzáférjenek más fiókokhoz tartozó fájlokhoz.

A telepítéskor kapott engedélyek felfedezéséhez el kell indítania a terminál alkalmazást, és be kell írnia:

ls-l

A fenti parancs megjeleníti a hosszú formátumú fájlok listáját. Ez lehetővé teszi a fiókhoz rendelt engedélyek megtekintését. A bal oldali első oszlopban az olvasási, írási és végrehajtási engedélyeknek megfelelő karaktersor jelenik meg.

Ha az első oszlopban az „rwx” felirat jelenik meg a felhasználói fiók neve előtt, ez azt jelenti, hogy (r) ead, (w) szertartás és e (x) kihagyható a kérdéses fájl. Ha az egyik rwx karaktert „-” karakter váltja fel, ez azt jelenti, hogy az engedély hiányzik. Jelszóval zárolt fiók esetén nagy esély van arra, hogy látni fogja – az rwx helyett.

Az engedélyek hozzárendelhetők, megváltoztathatók és kezelhetők a CLI-ből a chmod paranccsal, de előbb önnek kell lennie magának a superusernek. Számos Debian-alapú Linux disztribúciónál, például az Ubuntu, a chmod használata előtt be kell állítania egy root fiók jelszavát, és ezt az alábbiak szerint teheti meg:

sudo adduser * itt írja be a felhasználónevét ”

Jelszó:

A rendszer kéri, hogy állítson be egy biztonságos jelszót. Most megváltoztathatja az üzemmódokat a chmod paranccsal, egy példa erre:

chmod u + rwx project.txt

A fenti példa hozzáadja az aktuális felhasználó olvasási, írási és végrehajtási engedélyét a „projekt” nevű szövegfájlhoz. Az engedélyek eltávolításához a + argumentum megváltoztatható – értékre. Az engedélyek kezelésének hatékonyabb módja, legalább a Debian-alapú disztrókban, az Eiciel segédprogram telepítése, amely könnyen érthető GUI-módszert biztosít..

Csatlakozás az internethez

Az, hogy közvetlenül a denevérrel csatlakozhat az internethez, az egyik oka annak, hogy ragaszkodni kell a nagyobb asztali disztrókhoz, mint például az Ubuntu és a Mint, amelyeket a hálózati kártya illesztőprogramjainak frissített verziói állítottak össze..

Az ezekkel a disztribúciókkal csomagolt konfigurációs varázslók elképesztően hatékonyak a hálózati kártyák és eszközök felismerésében, és egyes esetekben akár lehetőséget kínálnak virtuális magánhálózatok létrehozására a magánélet és a biztonság fokozása érdekében a leggyakoribb számítógépes támadásokkal szemben..

További szoftver hozzáadása a Linuxhoz

Ha további szoftvert szeretne hozzáadni a Linux disztribúcióhoz, akkor csak annyit kell tennie, hogy keresse meg a szoftverközpontot vagy a csomagkezelőt. Az Ubuntuban el is indíthat egy terminál-munkamenetet, és a következő paranccsal megkaphatja a Firefox webböngésző legújabb verzióját:

sudo apt-get frissítés

sudo apt-get install firefox

A Windows 10 előtt és a Microsoft Store megjelenése előtt a Linux asztali disztribúciókat gyakran tekintik felülmúlóbbnak a szoftverközpont funkciójuk miatt.

Irodai lakosztályok

Az egyik legfontosabb vita a Linux ellen a kifinomult irodai csomag hiánya. A Windows-felhasználókat elrontotta a Microsoft Office, és nem akarják elcserélni tőle. A valóság az, hogy vannak olyan irodai lakosztályok, amelyek nagyszerűen működnek a Linuxban, és ugyanazokat a funkciókat biztosítják, a Microsoft Office általános költségei nélkül.

ApacheOpenOffice

A freeware irodai csomagokról az Apache OpenOffice az egyik legjobb. Ugyanazon az alapon épül, mint a Microsoft Office, szilárd szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel és prezentációs szoftverrel. Valójában, a fájlok felcserélhetően használhatók az OpenOffice és a Microsoft Office között.

Google Dokumentumok

Ez az ingyenes irodai csomag felgyorsította a játékot az elmúlt években, és most szilárd versenyző személyes vagy üzleti használatra. Ez nem egy lokalizált szoftver, hanem egy felhőalapú lehetőség.

A Google Dokumentumokban szinte bármit megtehet, amit a Microsoft Office alkalmazásban megtehet, de nem korlátozza azt, hogy minden felhasznált eszközre letöltse és telepítse. Szinte minden felhőalapú tároló szolgáltató Linuxon működik, csakúgy, mint Windows vagy Mac OSX.

Office365

Abban az esetben, ha meggyőződött arról, hogy az élet nem érdemes Microsoft Office nélkül élni, webböngészőjével elérheti az Office365-et. Ez nem ingyenes, de lehetővé teszi, hogy továbbra is használja a Microsoft Office használatát, miközben Linux alatt dolgozik.

Miért érdemes fontolóra venni a Linux használatát??

 • A megfelelő Linux disztribúcióval életképessé válhat egy régi munkaállomás vagy laptop 2020-ra. A Windows XP például még mindig régebbi gépeken működik, mégis az informatikai csapat teljesen feladta, vagyis nincs biztonsági frissítés. Néhány Linux disztró ezzel szemben továbbra is fenntartja a biztonságot, amelyet kifejezetten az idősebb hardverek számára terveztek.
 • A Linux olyan funkcionalitással rendelkezik, amely egyes felhasználók számára jobban megfelel. A Windows 8 és 10 bevezetésekor nem mindenki volt izgatott az élesen eltérő felületről. Eközben a Linux disztrók olyan grafikus felhasználói felületeket tartalmaznak, amelyek inkább hasonlítanak a Windows 7-hez, és amelyek olyan felhasználók számára vonzóak lehetnek, amelyek elégedettek a számítógép régi használatával.
 • A Linux rendkívül biztonságos. A Windows sokat tett a technológiai világ számára. a biztonság szempontjából azonban a Linux jobb hírnevet szerzett magának. A Linuxnak nincs olyan kiterjedt története a vírusokról, sem a Windows-ot gyakran sújtó biztonsági résekről.
 • A Linux a teljesítményéről ismert. A Windowshoz viszonyítva sok tech guru magasabb teljesítményszintet lát Linux alatt. Lehetőség van több kihasználni a Linuxot, különösen a szerver verziók esetében. A szerver általános stabilitása és megbízhatósága azon sok ok között, amelyek a Linux valószínűleg megfelelnek neked.
 • A Linux nagy szerepet játszik a magánélet védelmében, valami, ami dilemmá vált a technológiai óriások körében. A FOSS Linux diszkóközössége úgy tűnik, hogy jobban értékeli a személyes adatok védelmét és védelmét, mint a Google és a Microsoft.

Végső gondolatok

Végül a Linux egy rendkívül alulértékelt technológiai eszköz. Túl sok embert féltek el a Linux-tól a „bonyolultsága” miatt, mivel nem rendelkeznek elegendő szoftver opcióval és a kereskedelmi támogatás hiánya miatt, ám ezek mindegyike tévhit.

A Linux ugyanolyan jól teljesít, ha nem is jobb, mint a Windows, különösen olyan régebbi eszközöknél, ahol a biztonsági javításokat és a frissítéseket a mainstream szolgáltatók régóta elhanyagolták. És bár van egy tanulási görbe a Linuxhoz társítva, mihelyt átjutottál a főpontra, olyan egyszerű lesz, mint leesni egy lóról..

Most térjen át gyorsan az útmutatóban szereplő főbb ötletekre:

 • Mi a Linux
 • A Linux kernel elemei
 • A legjobb Linux disztrók
 • A Linux beállítása és használata
 • Fontos Linux parancsok
 • Engedélyek és hozzáférés a fiókhoz
 • Csatlakozás az internethez
 • Linux alkalmazások és szoftverek hozzáadása

Csakúgy, mint a Windows esetében, meg kellett tanulnia az alkalmazások megtalálását, a programok megnyitását és bezárását, az internethez való kapcsolódást, a dokumentum kinyomtatását, lényegében ugyanazt a tanulási folyamatot, amelyre a Linux szükséges.

Miután kipróbálta a Linuxot, látni fogja, hogy ez valójában nem olyan bonyolult, mint amilyen gyakran kialakítják. Valójában úgy gondolhatja, hogy ez egy másik Windows vagy MacOS változat, bár egy biztonságosabb, stabilabb és kevésbé éhes az erőforrások számára.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author