Објашњене различите врсте веб хостинга (дељено, ВПС, наменско)

Различите врсте веб хостинга

Да ли вам треба место за смештање ваше веб странице, али збуњују вас различите врсте веб хостинга? Онда сте дошли на право место.

Проналажење правог веб домаћина није лако. Има пуно фактора који треба узети у обзир. Чак и ако сте прошли нашу листу најбољих веб хостинга, можда ћете се ипак заглавити неким упитницима о томе која је веб локација права за вас.

Да би вам помогао у томе, овај пост ће вам дати основ о томе шта је веб хостинг и које врсте веб хостинга су доступне. Након тога ћемо детаљно разговарати о различитим врстама веб хостинга, укључујући њихов рад, предности и недостатке и за кога су најприкладнији..

Спреман? Онда започнимо.

Прво Основе – Шта тачно представља веб хостинг?

различите врсте веб хостинга - објаснио је хостингПрво, разјаснимо шта је уопште веб хостинг.

То је заправо прилично једноставно. Када прегледате веб локацију у прегледачу, то можете учинити јер је прегледач преузео бројне датотеке испуњене кодом и претворио маркуп у нешто што заправо можете видети.

Баш као и на рачунару, и ове датотеке су биле похрањене негде како бисте им могли приступити. Међутим, уместо вашег хард диска, они су се налазили на другом рачунару, такозваном серверу.

Сервери су моћнији од вашег лаптопа (тако да могу истовремено управљати многим људима који приступају веб локацији), међутим, чине га исте ствари као и ЦПУ, меморија и друге компоненте. Чак има и оперативни систем, обично заснован на Линуку.

Власник сервера га изнајмљује особи која поседује веб локацију коју прегледавате, а такође пружа и неке друге услуге као што су управљање сервером, подршка, скенирање злонамјерног софтвера, прављење сигурносних копија и тако даље. Процес пружања ове инфраструктуре за друге назива се веб хостингом. Особа која то ради зове се хостинг услуга.

Све је јасно до сада? Цоол, а затим заронимо у више детаља.

Које различите врсте веб хостинга постоје?

приказ различитих типова веб хостинга - дељено вс впс вс намењено

Веб хостинг је више од једне ствари. Пре свега, већина домаћина нуди вишеструких сервисних пакета који се могу веома разликовати у цени и ономе што за то добијате.

Међутим, једна од првих и најосновнијих одлука коју требате донети је да одлучите о разним врстама хостинга.

Иако постоје различити начини за разликовање веб хостинг понуда (карактеристике, ниво управљања), најосновнији начини су сагледавање технологије која се користи за сервер.

То има смисла јер, као што ћете видети ниже, тај део такође одређује мноштво других фактора као што су перформансе, сигурност, скалабилност и ниво напора на вашој страни.

Будући да то чини такву разлику, уместо да прво гледате компаније и цене, боље је да се прво фокусирате на проналажење која од различитих врста веб хостинга је права врста за вас. Након тога још увек можете видети шта је на располагању.

У наставку ћемо детаљно испитати четири најчешће врсте хостинга: дељени, ВПС, наменски и цлоуд хостинг. Дакле, знате како сами донијети одлуку.

1. Заједничко гостовање – најбоље за почетнике

Дељено гостовање

Заједничко гостовање је управо оно што звучи. Са дељеним налогом за хостинг, ваша веб локација налази се на истом серверу као и хрпа других веб локација.

Колико је гомила? То заиста зависи од вашег подешавања и хостинг провајдера. Међутим, није неуобичајено да место са стотинама, па и хиљадама других, посети место.

Прос

Највећа предност ове опције је то што дељење трошкова сервера делите и са многим људима. Ако пружатељ хостинг услуга може ставити неколико стотина или хиљада клијената на један сервер, он им омогућава да расподијеле оперативне трошкове међу многим странама.

То је такође разлог зашто је дељени хостинг најповољнији. Можете да га набавите за 2 УСД / месец уз просечну цену у распону од 5 до 10 УСД месечно. Изврсно за људе са ограниченим средствима и за оне који тек почињу.

Поред тога, са заједничким налогом за хостинг обично се потпуно бринете о подешавању. Врло је мало конфигурације тако да се можете у потпуности сконцентрисати на изградњу своје веб странице.

Цонс

Дељење сервера са много страна, међутим, такође је највећи недостатак овог аранжмана. Као што је већ поменуто, сервер је рачунар са ресурсима попут простора на чврстом диску, брзине ЦПУ-а и РАМ-а.

ВПС вс вс

Ови ресурси су коначни. Баш као што се ваш лаптоп успорава када покренете превише програма одједном, тако направите и ове машине када имају превише посла.

Будући да све веб локације на дељеном хосту постављају потражњу за ресурсима сервера, можете наићи на проблеме ако неко од њих прогута сву процесорску снагу због повећаног промета или неисправног кода. То оставља свима осталима да се такмиче за остало, што доводи до прекида рада (што значи да ваш вебсајт није доступан) или смањене брзине учитавања.

То је феномен који се зове „ефекат лошег суседа“, а један од главних разлога дељеног хостинга је најпроблематичнији од различитих врста веб хостинга. Иако многи домаћини активно покушавају избјећи овај сценариј, то представља ризик који преузимате с овом одређеном поставком. На крају крајева, ако сваки клијент плаћа 5 УСД месечно, да ли заиста исплати трошити сате подршке на једног купца? Не баш.

Ко је за?

Па је ли дељење гостовања икада добра идеја? Да! Може бити сјајно за стамбене сајтове који не остварују много промета (још увек), статичке брошуре, локације за развој и тестирање, личне веб локације или друге веб странице где радни век не представља велике проблеме.

Дељено гостовање је такође одлична опција ако имате веома мали буџет. Омогућује предузећима да створе веб присуство чак и ако нису у најбољем положају за то. Као такав, заједнички хостинг изузетно је важан алат за једнакост на вебу.

Неки од најпознатијих домаћина у овом сегменту су Блуехост, Ситегроунд и ИнМотион Хостинг.

Даље читање: 8 најбољих јефтиних добављача веб хостинга

2. ВПС хостинг – Заједничко хостинг на следећем нивоу

ВПС хостинг

ВПС означава Виртуал Привате Сервер. То је најбоље уравнотежен међу различитим врстама веб хостинга. ВПС сервер је и даље заједничко окружење, али начин на који је постављен веома је различит.

Иако све странице на ВПС-у дијеле један физички сервер, он посједује више засебних виртуалних машина. То га чини средином између заједничког хостинга и добијања сопственог наменског сервера.

Прос

ВПС је много поузданији и стабилнији од дељеног хостинга. Пре свега, обично је ограничено на 10-20 веб локација на серверу. Ово умањује потражњу самог сервера.

Међутим, право побољшање је то што су сви ресурси подељени равномерно и ниједан веб сајт не сме да прекорачи свој део. Једном када достигнете ограничење онога што вам је додељено, ваша веб локација може да пропадне, али остали ће остати стабилни.

То се постиже путем виртуелних машина које стварају одвајање унутар сервера. Овај једноставан додатак ублажава већину лошег комшијског ефекта.

Још једна велика предност ВПС сервера је што они пружају већу флексибилност и омогућавају вам да прилагодите своје окружење. На дељеним домаћинима то није могуће јер би то променило и подешавање свих осталих. С обзиром да се ваш налог налази у виртуелној машини, можете вршити промене без утицаја на друге.

На крају, ВПС је скалабилан. С обзиром да покрећете виртуелну машину која узима одређени проценат ресурса доступних на серверу, повећавање оног што вам стоји на располагању уопште није проблем. Ово је велика удобност за власнике предузећа који очекују да њихове веб локације расту и напредују.

Цонс

Нема превише недостатака за ову врсту хостинга. Највећа ствар је, наравно, да кошта више од рјешења нижег нивоа. Дакле, ако имате буџет који треба, потребно је да пронађете решење које за вас функционише у новчаном облику.

Међутим, док просечни ВПС кошта око 50 УСД месечно (а може достићи и 200 УСД), ВПС је могуће набавити око 20 УСД месечно. Поред тога, једном када погодите виши ниво ове врсте веб хостинга, вероватно зарађујете довољно новца да лако покријете трошкове.

Друга ствар око ВПС хостинга је да с више конфигурационе снаге долази и већа одговорност. Ако не знате шта радите, могуће је уклонити кључне датотеке или софтвер без да то знате. Дакле, да бисте то заиста искористили, морате се едуковати.

Ко је за?

Ако имате новац, препоручујемо вам да га што пре ажурирате на ВПС. Иако је скупљи, чак је и најнижи ниво обично пуно бољи од било ког дељеног хостинг рјешења.

Најкасније када почнете да добијате пристојне количине саобраћаја, да ли треба да кренете? Међутим, будите сигурни да проверите детаље о томе шта добијате (накнаде за подешавање, снага ЦПУ-а, меморија, простор за складиштење, пропусни опсег) како бисте знали да је то што вам треба.

Нека позната и поштована ВПС решења нуде ИнМотион Хостинг и Дреамхост.

3. Намјенски хостинг – за велике лиге

Наменски хостинг

Као што већ име каже, наменски хостинг једноставно значи ово: имате сервер само за себе. То пружа низ предности, али такође има и доста недостатака.

Прос

Пре свега, једна од главних предности наменског хостинга је та што он негира сва питања лошег суседа само зато што их нема. Ниједна друга веб локација не може да вам украде ресурсе, представља безбедносни ризик или проузрокује друге проблеме. То га разликује од различитих врста веб хостинга о којима смо разговарали раније.

Поред тога, пошто сами добијате рачунар, многе компаније вам омогућавају да га широко прилагодите. Можда ћете моћи да одаберете ОС, количину и врсту меморије и друге хардверске елементе. То вам даје велику флексибилност.

Цонс

Наравно, овакав начин постављања кошта скупо. Изнајмљивање наменског сервера није јефтино. Цене почињу од 60 УСД месечно и крећу се све до 350 УСД + месечно. Међутим, када вашој компанији треба наменски сервер, вероватно бисте могли да сносите трошкове.

Поред тога, заправо морате знати доста о рачунарима и сервер технологији. Иако постоје управљана наменска хостинг рјешења, и даље ћете морати много учинити сами.

На крајњој страни ствари, могли бисте добити потпуно неуправљан сервис на којем бисте морали сами инсталирати ОС, а камоли све алате потребне за покретање веб сервера, пружање сигурносног скенирања, уклањање злонамјерног софтвера и тако даље. Такође можете да запослите администратора сервера. Међутим, то јој доноси додатне трошкове.

Такође, са наменским сервером, сва своја јаја стављате у једну корпу. Ако се хардвер поквари, ваша веб локација је нестала. У другим аранжманима, други модули могу преузети у случају квара или се аутоматски замењују. Код наменских сервера, посебно ако их сами пратите, ово би могло потрајати дуже.

Ко је за?

Да ли некоме икад треба посвећено хостинг? То је дискутабилно. У данашњем свету када облак ВПС захваћа, потреба за властитим сервером опада. Наравно, може да добије много више хитова од традиционалног ВПС-а, међутим, што се тиче скалабилности, то је нигде близу било чега што би систем заснован на облаку могао да пружи (више о томе у даљем тексту).

Поред тога, ВПС високе класе може бити много јефтинији од наменског сервера ниског краја и такође много снажнији. Немојте се заваравати да мислите да је посвећеност напреднија опција само зато што сте једина особа на серверу. Погледајте ресурсе који су вам на располагању, то је оно што је заиста важно.

Дакле, међу разним врстама веб хостинга о којима је овде речи, најмање је вероватно да вам је овај потребан. Једина два пута за која бисмо рекли да би дефинитивно требало да поседујете наменски сервер јесте ако имате високо специјализоване потребе у погледу хардвера или желите много више контроле над приватношћу података него било где друго.

Неки од најбољих наменских домаћина су ЛикуидВеб, ГреенГеекс и ПицкаВеб.

4. Цлоуд хостинг – Будућност веб хостинга

Цлоуд хостинг

Цлоуд хостинг је у суштини исти као ВПС хостинг по томе што такође имате своју веб локацију на виртуелној машини.

Међутим, уместо једног физичког сервера, ваша веб локација је део читаве мреже рачунара са којих може динамички извући сву снагу која јој је потребна.

Ова врста подешавања постаје све уобичајена. Неке компаније више не зову ВПС услуге, рецимо Цлоуд или Цлоуд ВПС.

Прос

Једна од највећих предности цлоуд хостинга је скалабилност. Традиционални ВПС се може смањити, али само до одређене тачке. Ограничен је капацитетом хардвера на којем је. На серверу са 32 ГБ РАМ-а, ваша веб локација никада неће моћи да приступи 64 ГБ ако је потребно.

То није случај за систем заснован на облаку. Уместо да један рачунар подели на неколико виртуелних машина, он комбинује неколико рачунара у моћан виртуелни сервер који може потом да обезбеди своје ресурсе по потреби. Колико год ваша веб локација захтева, толико може да добије.

Поред тога, наплаћују вам се и ресурси које заиста користите. Ово може бити боље решење од плаћања фиксне цене за наменски сервер за који никада не користите цео капацитет.

Ова врста подешавања је добра и из безбедносних разлога, посебно ДДоС напада. У тим врстама хакова, сервер је препун мноштва паралелних захтева док се не сруши. У облачној мрежи можете да проширите те захтеве међу више различитих рачунара и ублажите њихов ефекат много боље него на било ком систему са једним сервером.

Цонс

Главни недостатак хостинга у облаку је тај што трошкови нису увек у потпуности предвидљиви. Многи пружаоци услуга хостинга у облаку раде са комбинацијом фиксних цена и накнада за отплату. У случају да доживите шаре у саобраћају, то може значајно повећати трошкове. Иако то обично значи и да зарађујете боље и да стога можете сносити трошкове, нешто је на уму.

Ко је за?

цлоуд_хостинг

Цлоуд системи су сјајни ако желите да будете у могућности да увећате веб локацију много даље од традиционалних система. У будућности ће вероватно заменити заједничке и наменске опције јер технологија постаје напреднија.

То је речено, у овом тренутку, нема велике разлике да ли тражите ВПС или хостинг у облаку. Многе компаније ионако замјењују свој редовни систем облаком заснованим ВПС-ом једноставно због користи које им нуди и он. Дакле, чак и ако идете за једноставним ВПС-ом, можда ћете користити хостинг у облаку без знања.

Неки познати домаћини који пружају хостинг у облаку су Дреамхост, Гоогле Цлоуд Платформ, Амазон Веб Сервицес и Линоде.

Која је од различитих врста веб хостинга за вас?

Одабир хостинг пакета може бити прилично тежак и треба пуно пажње. Међутим, први корак је разумијевање различитих врста хостинга које су вам доступне. Надамо се да вам је овај чланак дао позадину за то.

Ако тек почињете (на пример, када правите свој први блог / веб локацију), потпуно је у реду ићи са заједничким хостингом. Увек је могуће касније пребацити се на моћније подешавање. Само ако већ знате да ваша веб локација има потребе које дељено хостовање не може да испуни, ако размотрите друге опције из покретања.

Једном када донесете одлуку, има смисла погледати гомилу компанија. Препоручујемо да проверите наше најбоље оцењене домаћине да бисте пронашли оне најбоље. Погледајте шта се нуди и упоредите РАМ, простор на диску, употребу ЦДН-а, ширину опсега и остале измерљиве ресурсе. Затим погледајте све додатне функције које су вам потребне.

На крају процеса, требали бисте имати 2-3 фаворита у којем ће се тренутку спустити према личним жељама. Можда ће кратак разговор са подршком – да се процени њихова корисност – отићи дуг пут.

Потребно вам је даље читање веб хостинга? Погледајте чланке попут места где треба да региструјете име домена и могућности за прављење веб локације за креирање веб локације.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author