цПанел поређење са Плеском за хостовање веб локација 2020

цпанел вс плескАко сте попут већине власника предузећа на мрежи, желите апсолутно најједноставнији начин управљања веб локацијама … нешто вам помаже да обавите ствари са минималним гњаважама.

Срећом, два најбоље оцењена контролна панела, цПанел и Плеск, нуде функције које администрацију веб локација чине невероватно једноставном.

Ако сте се икада питали како се међусобно спајају, онда је ово поређење цПанела против Плеска за вас.

Спремни смо да видимо ког смо именовали за краља контролне табле? ��

Заронимо унутра.

Опште карактеристике контролне табле

Већина управљачких панела за веб хостинг треба да пружа следеће карактеристике:

 • Управљање базама података, често МиСКЛ или ПостгреКСЛ
 • Управљање системом имена домена. Ово би обухватало поштанске домене и веб домене
 • ФТП манагемент
 • Бацкуп манагемент
 • Управљање системом е-поште. Ово би укључивало квоте за е-пошту, адресе е-поште и спречавање нежељене поште
 • Приступ датотеци дневника и извештавање о њима
 • Управљање ССХ корисничким кључевима

Као и код већине веб хостинг производа на тржишту, постоје и надоградње и производи на премиум нивоу за веб контролне табле.

Многи од ових производа су сјајни за ширење пословања. А сад, погледајмо шта цПанел и Плеск нуде својим клијентима.

цПанел

цПанел-логоцПанел је најкоришћенија контролна табла до сада. Одликује се интуитивним интерфејсом на нивоу корисника и функционалним интерфејсом за управљање сервером.

Оба интерфејса раде неприметно и нуде глатко искуство хостинга било да сте менаџер веб локације, крајњи корисник или продавац. цПанел верују највећи играчи у индустрији хостинга, укључујући ХостГатор, Блуехост и ГоДадди.

Иако цПанел подржава само Линук, можете да добијете Виндовс подршку користећи виртуализацију постављену од већине водећих цПанел хостова.

Кључне карактеристике укључују:

 • Могућност постављања већине ЦМС-ова помоћу интуитивних инсталационих програма
 • Велики број корисних алата, укључујући алате за базе података и сигурносне копије
 • Управљачка плоча је заснована на Линуку
 • Може се користити заједно са ВХМ-ом за напајање хостинг платформе

цпанел преглед

цПанел је посвећен образовању својих клијената са циљем да оснажи пружатеље услуга хостинга, без обзира на величину њиховог пословања.

Они нуде документацију, видео туторијале и базе знања. цПанел је посвећен тренерима који управљају бесплатним програмима за онлине обуку. Универзитету цПанел може приступити свако.

цПанел и ВХМ

Често ћете видјети цПанел који се помиње са ВХМ-ом. цПанел је страна клијента производа. То значи да ћете моћи да радите ствари попут уређивања датотека са веб локацијама, управљања базама података и стварања нових налога е-поште.

ВХМ – који можете испробати овде – је административно средство које вам омогућава да истовремено управљате одређеним бројем цПанел налога. Ово је сјајно за све који имају више веб локација (тј. Скоро све), јер вероватно имају више од једног цПанела.

вхм контролна табла

Посебне особине

Веб странице за брзи ПХП и Руби

ПХП7 који се користи у комбинацији са ПХП – ФПМ и ХТТП / 2 значи да ћете имати брзу веб страницу. Мулти-ПХП олакшава власницима веб локација да боље управљају ПХП – ФПМ и ПХП, као и конфигурацијом опција базена виртуелних хостова. цПанел & ВХМ раде 90 посто брже. Потребни ресурси сервера су сада 30 процената мањи.

Свака веб локација добија бесплатни ССЛ сертификат

Захваљујући АутоССЛ-у, свака веб локација која се налази на цПанелу & ВХМ се може издати аутоматски бесплатни ССЛ сертификат. Процес траје само неколико минута. Будући да корисници могу да инсталирају сертификате помоћу цПанел интерфејса, хостинг провајдерима неће требати ССЛ услуга.

Једноставна ПЦИ усаглашеност

ЦПанел & ВХМ сервер може бити компатибилан са ПЦИ системом за само неколико минута. Ово је захваљујући пријатељском корисничком интерфејсу који ВХМ нуди.

Аутоматски блокирај злонамерне посетиоце

цПХулк омогућава власницима сајтова да заштите своје веб локације од нападача, истовремено омогућавајући легитимним посетиоцима приступ сајту.

Можете на црну листу читавих земаља, рачуна или ИП адреса. Такође можете да користите белу листу користећи исте параметре. Можете да пратите и блокирате покушаје пријаве на цПанел, ССХ, ВХМ, е-пошту и ФТП.

Тхе Таке Аваи

цПанел је направљен за све. Њихов свет постављен је робустан. Имају инфраструктуру, корисничку услугу и квалитетне производе како би својим купцима пружили оно што им треба.

Без обзира да ли желите да промените малу промену у 3 сата ујутро или желите да темељно преправите своју веб локацију, на располагању вам је цПанел који ће вам помоћи.

Плеск

плеск логоПлеск је контролна табла која је осмишљена да вам помогне да обезбедите, направите и покренете апликације и веб локације. Њен фокус је на једноставности и лакоћи употребе. Плеск је мало млађи од цПанела. цПанел је објављен 1996., а Плеск је стигао на тржиште 2001. године.

Плеск дели бројне сличности са цПанелом & ВХМ. Иако је цПанел ограничен на Линук, Плеск је услуга на више платформи.

Може да ради на Линук, Виндовс и другим платформама за послуживање. Плеск нуди и корисничку и административну функционалност. То значи да Плеск нуди снажно искуство, флексибилност и контролу.

Плеск користе лидери у области хостинга, укључујући Го Дадди, Амазон Веб Сервицес, Гоогле и Доцкер.

Кључне карактеристике укључују:

 • Подршка за Линук и Виндовс сервере
 • Подржава и пружа инсталатере за већину популарних ЦМС-ова
 • Омогућава функције управљања налогом и функције управљања сервером ван оквира

плеск контролна табла

Плеск нуди кориснички интерфејс који је мало чистији од онога што добијате са цПанел-ом. Међутим, могућности које Плеск нуди не разликују се пуно од онога што нуди цПанел.

Плеск је недавно постао независна компанија. Посвећени су праћењу сталних промена које се виде на вебу.

Њихов циљ је циљати на појединце који су нови у хостингу као и хард-цоре програмере. Њихова идеја је да ефикасно и једноставно управљање сервером.

Они користе цонтент маркетинг као наставно средство како би веб дизајнерима помогли да разумеју важност приповиједања прича, како водити посао на мрежи и маркетинга.

ВебОпс

Плеск се поноси тиме што је комплетна контролна табла сервера вебопс-а. То значи да нуде јаку сигурност веб локација и сервера, као и могућност управљања више сервера помоћу једне контролне табле.

Флексибилност, проширивост и контрола значе да можете навести Плеск да ради управо оно што и треба.

Посебне особине

ССЛ безбедност једним кликом

Чак и ако сте нови у хостингу, разумете зашто је ССЛ сигурност толико битна. Нажалост, постављање и ажурирање може бити изазов.

Захваљујући новим услугама на тржишту, нема разлога због чега ваша веб локација не би била заштићена. Плеск аутоматски добија цертификат и конфигурише датотеке базе података само за прилагођавање ХТТПС приступа.

То значи да су ваш веб панел и све ваше веб локације заштићене. Такође ћете добити безбедносне детаље када је ваш сервер нападнут, а сертификати ће се аутоматски обнављати.

Осигурајте ВордПресс једним кликом

Плеск ће омогућити ВордПресс хостинг клијентима да им повере управљање безбедношћу. Са само једним кликом, Плеск ће моћи да надгледа надоградње додатака, инсталира сигурносне закрпе и обрађује исправке грешака за вас.

Гит Интегратион

Многи су се жалили да веб плоче не нуде подршку за Гит. Плеск је одговорио додавањем њиховог Гитманове екстензије. Додатак се може користити са Плеск 12.5 и новијим.

каталог продужетака плеск

Доцкер Интегратион

Од октобра 2016. године, Плеск укључује Доцкер подршку. Постоји каталог са више од 200.000 Доцкер слика. Доцкер се може покренути директно из Плеска без употребе командне линије.

ОС / Хост Агностиц

Плеск може да ради на већини оперативних система и практично је домаћин агностик. Плеск се чак може покретати унутар Доцкер контејнера на Доцкер Хуб-у. Ово је једна од највећих разлика које ћете видети између Плеска и цПанела.

цПанел наспрам Плеска

Као што видите, постоји низ сличности између цПанела и Плеска. Па како одлучити који је најприкладнији за вас? Постоји неколико фактора које треба узети у обзир:

 • Компатибилност
 • Феатуре Сет
 • Корисничко искуство
 • Цена и опције лиценцирања
 • Подршка

цПанел вс Плеск упоредна табела

Компатибилност

ЦПанел ради само са Линуком. Ако користите цПанел, морате да користите један од следећих подржаних оперативних система:

 • ЦенОС
 • ЦлоудЛинук
 • Ред Хат Ентерприсе Линук
 • Амазон Линук

Плеск је цросс-платформски програм који може да се користи помоћу више оперативних система, укључујући:

 • Дебиан
 • Убунту
 • ЦентОС
 • Ред Хат Ентерприсе Линук
 • ЦлоудЛинук
 • Виртуоззо Линук
 • Виндовс Сервер

Важно је имати на уму да ћете морати да купите Плеск опцију за одређени ОС који користите. Не можете купити само један софтверски пакет а затим га користити на више машина са различитим оперативним системима.

Феатуре Сет

Као што смо поменули, оба производа поседују основне функције потребне за управљање веб страницом и сервером. Проширеност је главна разлика између ова два производа.

На пример, помоћу Плеска можете лако интегрисати Гит или Доцкер. Међутим, ако желите да користите алате који су обично повезани са ВордПрессом или Виртуалмин-ом, и Плеск и цПанел раде.

Корисничко искуство

И цПанел и Плеск имају атрактивна, модерна и корисничка сучеља. Како је речено, новајлије у управљању серверима сматрају да је поједностављени приступ који нуди Плеск лакши за употребу. То не значи да је цПанел тешко користити.

Плеск групе заједно раде, тако да не морате да претражујете гомилу опција пре него што пронађете оно што тражите.

плесна страница веб локација и домена

И Плеск и цПанел омогућавају вам приступ контролној табли за мобилне уређаје без обзира да ли користите Андроид или ИОС.

цпанел екрани на мобилним уређајима

Цене и лиценцирање

цПанел нуди три опције, у распону од 15 УСД месечно до 45 УСД месечно. Можете плаћати месечно или годишње или истовремено можете платити до три године. Што дуже временско раздобље плаћате унапред, мање ће се испоставити ваша просечна месечна уплата.

цпанел табела са ценама

Плеск нуди три опције које почињу од 4,17 УСД месечно и крећу се до 29,17 УСД, зависно од опције које одаберете. Узмите времена да прегледате описе онога што купујете да бисте били сигурни да добијате праву опцију за вас.

плеск табела са ценама

Подршка

Обе компаније нуде огромну подршку. Плеск има службу за помоћ која је доступна 24 сата дневно седам дана у недељи.

цПанел има службу помоћи која је на располагању од понедељка до петка од 6 до 18 сати по ЦСТ-у и од суботе и недеље од 6 до 16 сати ЦСТ.

Избор између Плеска и цПанела

Одабрани контролни панел веб хостинга играће велику улогу у начину на који комуницирате са сервером. Ваш панел вам пружа функције које ће вам требати да бисте управљали својим пројектом. За већину људи чита овај водич, препоручујемо цПанел као опција за управљање планом хостинга веб локације.

Цавеат биасор: Сви наши најбољи избори за веб хостинг у Канади ослањају се на цПанел за управљање базама података, зато вам препоручујемо да идете са њима. Супротно томе, Вик и Скуареспаце – који се данас сматрају двама најбољим градиоцима веб локација – не долазе са контролном плочом попут Плеска или цПанела. Уместо тога, то је прилагођени контролни панел дизајниран посебно за њихове веб услуге и тако нуди мало начина прилагођавања.

цПанел је веома популаран јер је једноставан за употребу и ради са Линук-базним серверима, који напајају већину веба. С друге стране, Плеск ради и за Линук и за Виндовс. Ово је добра опција ако желите да останете на сличној контролној табли када користите више сервера.

Надамо се да ће вам овај водич бити од користи јер вам даје преглед онога што Плеск и цПанел доносе на стол. Који је по вашем мишљењу бољи? Молимо да поделите своје коментаре са нама у наставку.

Више водича

 • Апацхе вс Нгинк
 • Шта су кориснички агенти
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author