Slik bruker du Linux: Enkel guide for nybegynnere

Teknologigiganten Microsoft kunngjorde nylig at det var veldig nær å oppnå den største milepælen for en milliard dataenheter som kjører operativsystemet Windows 10, og dermed kommanderer den største markedsandelen når det gjelder stasjonære maskiner.

Linux har derimot bare 2% av stasjonære datamaskiner, selv om det er den mest populære familien av operativsystemer i verden. Hvordan kan det være?

Realiteten til Linux i 2020 er at den driver rundt 90% av personlige datamaskiner og bedriftsinformasjonsenheter over hele verden, og dette er delvis fordi Googles operativsystemer for Android og Chrome er basert på Linux-kjernen, for ikke å nevne at Linux er plattformen til valg for serverapplikasjoner, webhotelltjenester, cloud computing datasentre, superdatamaskiner og mange bedriftsnettverk.

Pleiades-superdatamaskinen som drives av NASA, kjører på Linux, og det samme gjør IBM Watson-systemet for kunstig intelligens, som er spesifikt drevet av SUSE Linux Enterprise Server 11.

Hvis du har vurdert å prøve Linux, men er usikker på hvor du skal begynne, er det første du bør vite at du sannsynligvis er halvveis der fordi du allerede er kjent med verden av Unix-lignende operativsystemer. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS og til og med BlackBerry QNX OS er Unix-lignende systemer.

De fleste Android-smarttelefonbrukere klarer å få tak i iOS hvis de bytter til en iPhone, og det samme kan sies om macOS-brukere som bytter til Windows. De kan ikke glede seg over opplevelsen fullt ut, men de har en nesten intuitiv forståelse av funksjonaliteten. Dette Unix-lignende aspektet av Linux betyr at du raskt blir vant til det når du prøver det ut.

Hva som egentlig er Linux?

Linux er et operativsystem (OS) akkurat som Windows eller macOS, det er en plattform som administrerer alle maskinvarekomponentene på datamaskinen din. Det hjelper programvare med å kommunisere med dataenheter.

Utviklingen av Linux går tilbake til begynnelsen av 1990-tallet. Linus Torvalds, en finsk informatikkstudent, bestemte seg for å lage sin egen versjon av et OS for en PC han eide den gang, en 486 klon bygd på Intel x86 arkitektur.

Linux-kjernen

Det skal bemerkes at Torvalds startet med å utvikle Linux-kjernen, og dette er en oppgave han fortsetter å utføre i dag sammen med støtte fra det frie og open source utviklingssamfunnet. Linux-kjernen er kjernen i denne OS-plattformen, som fra mars 2019. Hvorfor bør du vurdere å bruke Linux? er på versjon 5.0.5 Kjernen er et kritisk program som er kodet med det formål å kontrollere alt i forhold til operativsystemet og funksjonaliteten til dataenheter..

Med det ovenstående i bakhodet er det viktig å tydeliggjøre at Linux er et navn som om hverandre kan referere til kjernen eller til OS-familien. Siden Linux er kjernen i bevegelsen Free and Open Source Software (FOSS), er det ganske mange OS-varianter, de fleste av dem er rettet mot stasjonære og bærbare systemer, men noen er kodet og distribuert med spesifikke enheter i tankene.

Android, for eksempel, er ideelt for smarttelefoner, nettbrett og andre enheter utstyrt med berøringsskjermgrensesnitt. Chrome OS er en Linux-variant kompilert for å kjøre på moderne bærbare datamaskiner som Chromebooks. Red Hat Enterprise Linux er et kommersielt operativsystem beregnet på servere.

Dette er alle Linux-distribusjoner, ofte forkortet til “distros.” I denne veiledningen vil vi referere til FOSS Linux desktop distribusjoner, som er den beste måten å komme i gang. Som et minimum trenger du en stasjonær eller bærbar PC, og ideelt sett en USB-stasjon for å kjøre en Linux-distribusjon, som du kanskje ikke engang trenger å installere.

Som med alle OS har Linux:

 • bootloader: Når du starter datamaskinen, begynner BIOS (Basic Input / Output System) å kjøre gjennom en hendelsesrekkefølge for å sikre at alt utstyret ditt fungerer og kan kommunisere ordentlig. deretter instruerer den programvaren til å utføre oppstartslasteren, som laster inn kjernen i minnet. Noen lette Linux-distribusjoner som Puppy Linux tar mindre enn 300 MB og laster både kjernen og operativsystemet fra RAM. Startlasteren er fullført når I / O-forespørsler som mus, tastatur, videodisplay, lyd og grafiske brukergrensesnitt er funksjonelle.
 • Daemons: Som et multitasking OS bruker Linux daemoner for å kjøre i bakgrunnen og venter på at forespørsler skal fremsettes. Hvis du bare tester en Linux-distribusjon, kan det hende at du ikke blir oppmerksom på demoner siden de er bakgrunnsprosesser som ligner det du ser i Windows Task Manager eller macOS aktivitetsmonitor..
 • Shell: Mange Linux-distribusjoner lar brukere få tilgang til OS-skallet gjennom et kommandolinjegrensesnitt (CLI) som kan administreres gjennom en terminalapplikasjon. Tekstbaserte CLI-kommandoer kan brukes til å kommunisere med kjernen, og dette er noe som skremmer noen potensielle Linux-brukere, men det ligner på å skrive CMD fra Windows Start Menu og legge inn kommandoer som minner om DOS-epoken. Vi kommer tilbake til skallet og CLI-kommandoene senere i denne guiden.
 • Grafisk server: Det er her du får den Windows-lignende GUI som alle er vant til. De fleste Linux-distribusjoner bruker X Window System, også kjent som X11 eller X, som håndterer alle grafiske elementer på skjermen når de forholder seg til brukerens mus- eller berøringsskjermbevegelser. Noen Linux-distribusjoner, særlig de lettere versjonene, starter i et terminallignende miljø som ber brukerne skrive “xwin” -kommandoen for å starte GUI; dette ligner på de tidlige Windows 3.1x-dagene av 16-biters-æraen, som startet opp brukere i DOS og krevde “win” -kommandoen for å få tilgang til GUI.
 • Skrivebordsmiljø: Dette er stykket som alle brukere er mest kjent med. I Linux-landskapet er det mange miljøer å velge mellom. I likhet med Windows designspråksystemer som Aero og Metro, og Aqua-brukergrensesnittet til macOS, har Linux mange varianter som KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity og andre..

Mange Linux-skrivebordsmiljøer emulerer Windows med det formål å gjøre det enklere for brukere, men siden de er åpen kildekode-systemer, kan de konfigureres til å emulere Apple GUI-systemer, og dette er ofte tilfelle med KDE.

I noen tilfeller kan skrivebordsmiljøer transformeres til spesifikke formål. Et slikt eksempel er Sugar OS-skrivebordet, som fungerer som en pedagogisk plattform for barn.

Velge en Linux-distribusjon til test

Til dags dato er det over 600 Linux-distribusjoner å velge mellom, de fleste er gratis å installere, og de fleste av dem basert på følgende hoveddistrikter:

 • Arch
 • Debian
 • opensuse
 • Slackware

Etter tiår med Linux-utvikling er konsensus for nykommere å starte med en Debian-basert distribusjon. Debian blir ofte referert til som et ekte “universelt operativsystem” fordi det kan installeres på omtrent hvilken som helst dataenhet med riktig konfigurasjon.

Det er ikke sikkert du ønsker å velge en Slackware-basert distribusjon med mindre du jobber med veldig gammel maskinvare, og Arch-baserte distribusjoner har en tendens til å være mer tekniske. Med dette i bakhodet er følgende anbefalinger Debian-basert.

 • Linux Mint er for tiden en av de mest populære distribusjonene. Den har et av de reneste stasjonære miljøene i markedet, en fin blanding av Windows og macOS-elementer. For nye brukere kommer Mint lastet med mange alternativer. Den fungerer på samme måte som Windows 7/10 med startmenyen og valg av prosess. Den er veldig rask og kompatibel med en rekke maskinvare, selv på eldre datamaskiner, helst 64-bit. For de som bytter fra Windows til Linux, er dette det beste alternativet.
 • Ubuntu er også et godt alternativ for Windows-brukere som ønsker å bytte. Ubuntu er som den “kule bestefaren” som har vært der, gjort det og fremdeles lever og sparker. Ubuntu bygger på å være en universell plattform, bygd for gjennomsnittlige brukere og ikke bare teknologier. For noen som starter, er Ubuntu flott; pluss at det er massevis av nyttig dokumentasjon og samfunnsstøtte i form av fora og andre nettmiljøer.
 • Puppy Linux er en Ubuntu-basert distribusjon spesifikt satt sammen og pakket for å gjenopprette gammel maskinvare. Denne lette distribusjonen kan kjøres på RAM, noe som betyr at hele OS-funksjonaliteten ikke krever harddiskinstallasjon. Eldre Windows Netbooks som sluttet å motta støtte for mange år siden, kan oppdateres med Puppy Linux, og dette operativsystemet er også ideelt for brukere som bare vil få en smak av hvordan Linux kjører på maskinvaren. Et lignende alternativ ville være SliTaz, som kan kjøres fra en pakke som veier mindre enn 200 MB.

Når det gjelder nyttige applikasjoner, pakkes Linux-distribusjoner som Mint og Ubuntu med nyttig programvare som LibreOffice for produktivitet (som Microsoft Office, men gratis), Firefox for nettlesing, VLC for å spille av video- og lydfiler, GIMP for bilderedigering, Pidgin for direktemeldinger, Audacity for lydredigering og andre.

Det beste av alt, de fleste Linux-distros kobles til FOSS-lagringssteder der hundrevis av apper kan lastes ned og installeres sammen med alle nødvendige avhengigheter.

Testkjøring Linux

Et pent aspekt ved Linux-distribusjoner er at du kan ta dem med på en prøvekjøring før du bestemmer deg for å gjøre dem til ditt primære operativsystem. Dette er mulig fordi de fleste Linux-distroser støtter “live CD” -funksjonalitet, noe som betyr at kjernen, den grafiske serveren, skrivebordsmiljøet og applikasjoner kan startes opp fra flyttbare medier, som USB-stasjoner. I mange tilfeller kan Linux-distribusjoner også testes innen virtuelle maskiner, men den beste metoden er å bruke USB-flash-stasjoner.

Store distroser som Mint og Ubuntu kan testes ved først å besøke nedlastingssidene deres og lete etter den riktige ISO-filen du kan teste:

 • Ubuntu nedlasting
 • Mint nedlasting

USB-stasjoner med minst 2 GB lagring anbefales; Ellers kan det være lurt å teste lettere distribusjoner som fremdeles er fullverdige:

 • SliTaz nedlasting
 • Puppy Linux nedlasting

Siden USB-en din blir en dataenhet, vil du forsikre deg om at den er riktig formatert før du laster ned og installerer distribusjonen. Sett USB-en med ISO-bildet inn på skrivebordet eller den bærbare datamaskinen før du starter på nytt. Det kan hende du må angi startprioritet for BIOS til USB, og dette kan oppnås ved å trykke på en av følgende taster:

 • ESC
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Når BIOS-konfigureringsverktøyet vises, bruker du piltastene for å navigere til startprioritetsmenyen og angi USB som toppenhet og harddisk som det andre alternativet. Lagre de nye BIOS-innstillingene, la datamaskinen starte på nytt og følg instruksjonene på skjermen.

De viktigste Linux-komponentene du vanligvis vil se under en live USB-økt, inkluderer:

 • En visningssjef for å logge på.
 • En vindusansvarlig for å håndtere appene dine.
 • En manager som også håndterer vinduer, paneler, menyer, instrumentpanelgrensesnitt og kjerneprogrammer.

Når du er ferdig med oppstartsprosessen, skal du se skrivebordsmiljøet. Akkurat som Windows vil de fleste hver variant av Linux ha et skrivebordsmiljø.

Etter noen minutter skal du enkelt kunne finne oppgavelinjen, varslingsområdet, applikasjonsmenyen, hvor du skal endre innstillinger, klokkeslett / dato og så videre.

Bruke Linux Terminal App

Brukere som er mer teknisk tilbøyelige, kan holde ting enda enklere ved å teste en terminal-bare Linux-distribusjon som Tiny Core Linux eller mini-Debian.

Hvis du gjør dette, vil operativsystemet starte opp rett i CLI og uten GUI-elementer. I hovedsak vil du se på en terminal, der du kan skrive tekstkommandoer som:

 • pwd – viser banen til gjeldende katalog du befinner deg i.
 • ls – viser en liste over filer i gjeldende katalog.
 • cd – gå til en annen katalog.
 • mkdir – oppretter en ny mappe i den gjeldende katalogen.
 • ta på – oppretter nye blanke filer så lenge filtypen har blitt spesifisert, for eksempel: new.txt.
 • mv – overfører filer fra en katalog til en annen. Denne kommandoen kan også brukes til å gi nytt navn til filer; når det gjelder new.txt, vil “mv new second” resultere i at filen får nytt navn til second.txt.
 • rm – sletter filer.
 • rmdir – sletter kataloger etter at de har blitt slettet for filer.
 • Mann – Dette er den mest nyttige kommandoen for nybegynnere fordi den inneholder beskrivelser og informasjon om Linux-kommandoer.
 • apropos – en annen nyttig kommando som er enda mer praktisk enn “mann” fordi du kan spesifisere emner. La oss si at du vil lære mer om Linux-filsystemhierarkiet. I dette tilfellet kan du skrive inn apropos-hierarki for å vise manuelle Linux-sider som inneholder ordet “hierarki.”

Linux File System Hierarchy

Når du navigerer i Linux live eller permanent installasjon, vil du ta en titt på hierarkivstandarden for filsystemet. I et Debian-basert operativsystem som Ubuntu kan det se slik ut:

 • / bin – der de fleste brukere begynner.
 • /støvel – der kjernen bor.
 • / dev – der enhetsdriverne er bosatt.
 • /etc – hvor konfigurasjonsfilene for alle brukere kan bli funnet.
 • /hjem – hvor tilpassede mapper skal lagres.
 • / lib – der dynamiske biblioteker og avhengigheter oppbevares, og ikke bør berøres.
 • /media – hvor det refereres til faste og flyttbare medier, inkludert virtuelle maskiner.
 • / mnt – der det er angitt montert fast og avtakbart medium.
 • / opt – hvor ytterligere programvarepakker blir lagret etter installasjonen.
 • / proc – i likhet med / lib, bør det være i fred.
 • /rot – det er her superbrukeren kan lagre filer og utføre kommandoer på høyt nivå.
 • /løpe – et midlertidig filsystem.
 • / sbin – i likhet med rot, det er her superbruker-kommandoer blir utført.
 • / srv – der FTP- og HTTP-data er bosatt.
 • / sys – gir informasjon om kjerne.
 • / tmp – et annet midlertidig filsystem.
 • / usr – der de brukerinstallerte applikasjonene er lagret.
 • / var – et annet midlertidig filsystem, spesielt brukt av internett-applikasjoner som nettlesere.

Navigere i Linux File System

De fleste Linux-distroser som er pakket med en grafisk server, starter deg rett i desktop GUI, som i mange tilfeller vil ligne Windows eller macOS.

Med stasjonære maskiner som Mate, LXDE og KDE Plasma, kan du se på bunnen eller toppen av skjermen for å finne et ikon som ligner Windows Start-menyknappen. Ved å klikke eller tappe på dette elementet, får du opp et merket navigasjonsalternativ som enten vil peke på mappen Bin, Root, Home, Usr eller Mnt.

Det siste Gnome-skrivebordet er ganske intuitivt, takket være de skeuomorfe ikonene som viser elementer som arkiveringsskap, diskstasjoner eller datamaskiner. Hvis du klikker på disse grafiske elementene, åpnes kataloger og mapper i sine egne vinduer, og navigeringen føles veldig lik macOS og Windows. Unity-skrivebordet som finnes i mange Ubuntu-distribusjoner, presenterer også intuitive ikoner for mappenavigering.

Fra CLI-miljøet levert av en Linux-terminalapp starter navigasjon alltid med pwd-kommandoen, som vil returnere banen der du for øyeblikket er, for eksempel:

pwd

/hjem/

Du kan bruke ls-kommandoen til å vise alle filene i mappen du er i. Videre lar cd-kommandoen deg endre kataloger, slik:

cd / hjem / nedlasting

pwd

/ Home / download

I stedet for å skrive hele baner, kan du også cd til en mappe innenfor den gjeldende banen:

pwd

/hjem/

cd nedlasting

pwd

/nedlasting

Bare skriv cd for å gå opp ett nivå fra din nåværende bane..

cd..

pwd

/hjem/

Flytte filer over Linux-kataloger

Så lenge du er i et skrivebordsmiljø, blir hvert vindu som viser en katalog en filbehandler, noe som betyr at du åpner flere mapper for å dra og slippe filer. I en Linux-terminal kan mv-kommandoen brukes til å overføre filer.

La oss si at filen du ønsker å flytte heter “prosjekt” og er for øyeblikket lagret i hjemme- / nedlastingsmappen. For å flytte den til mappen document1 i samme katalog, kan du skrive:

mv / hjem / nedlasting / prosjekt / hjem / nedlasting / dokumenter1

Du kan også bruke * jokertegn argumenter med mv-kommandoen. Hvis du vil flytte alle sangene dine fra mappen / home / download til / home / download / music, skriver du følgende:

mv /home/download/*.mp3 / home / download / musikk

Gi nytt navn til filer fra kommandolinjen

Høyreklikk-kontekstmenyer er til stede i de fleste Linux-stasjonære maskiner, noe som betyr at du kan gi nytt navn til filer ved å klikke på ikonene deres en gang med høyre museknapp. Innenfor CLI-miljøet kan nytt navn oppnås med mv, den samme kommandoen som brukes til å flytte filer.

La oss si at du har en fil som heter new.txt, som du ønsker å gi nytt navn til “sekund”. Kommandoen din vil være:

mv nytt sekund

Husk at eksemplet over vil fungere så lenge filen new.txt er lokalisert i banen du for øyeblikket er. Linux vil ikke tvinge deg til å navigere til en spesifikk bane for å utføre mv-kommandoen for å gi nytt navn. Hvis du spesifiserer stier, vil mv gjøre som du indikerer. La oss anta at new.txt ligger i / home / download / folder, og du vil gi det nytt navn til second.txt ved å bruke denne kommandoen:

mv / hjem / nedlasting / nytt / hjem / nedlasting / sekund

Linux-prosesser og oppgaver

Mange systemverktøy og verktøy leveres i de fleste Linux-distribusjoner som har GUI-stasjonære datamaskiner, og de inkluderer alltid en oppgavebehandling som ligner den som brukes i Windows..

Gnome System Monitor er for eksempel en av de beste grunnene til at du bør velge Linux-distribusjoner med dette skrivebordet. Måten den viser pågående prosesser og de forskjellige alternativene det gir for administrasjon, gjør det til et veldig kraftig verktøy.

All informasjonen som vises av Gnome System Monitor og andre GUI-oppgavebehandlere kommer fra Linux-skallet, noe som betyr at du kan se dem og håndtere dem med CLI-terminalkommandoer som:

 • topp – dette er som ls-kommandoen, bortsett fra at den viser kjørende prosesser sortert etter hvor mye databehandlingsressurser de bruker. Du kan også prøve htop. Hvis den allerede er installert i din Linux-distro, vil den vise prosesser på en GUI-lignende måte, men fortsatt innenfor terminalen.
 • ps – på lik linje med toppkommandoen, viser ps kjørende prosesser, men det drar nytte av to argumenter: -A og grep. Hvis du for eksempel kjører en Firefox-økt, kan du se alle prosessene som brukes av denne open-source nettleseren.
 • pstree – Dette er en halvgrafisk måte å vise Linux-prosesser på i treformat.
 • drepe – som forventet sender dette et signal til kjernen om å drepe en spesifikk prosess. For å kunne bruke kill, må det følges av prosess-ID-nummeret utstedt av systemet, som kan vises av en av kommandoene som er oppført over.
 • pkill – Når du vil stoppe alle prosesser som påberopes av et kjørende program, vil pkill-kommandoen gjøre det, og den vil godta appnavnet. Når du skriver pkill firefox, vil alle prosessene som brukes av denne nettleseren bli stoppet. Killall er en annen måte å påberope seg pkill.
 • xkill – I noen tilfeller kan det hende at pkill-kommandoen ikke stopper GUI for et program som kjører, men xkill-kommandoen vil ta seg av alle tomme vinduer som flyter rundt.

Forstå Linux-tillatelser

I likhet med operativsystemet Windows gir Linux en opplevelse for flere brukere. Standard sikkerhetsmodus inkluderer tiltak for å forhindre brukere i å få tilgang til filer som tilhører andre kontoer.

For å oppdage tillatelsene du har ved installasjonen, må du starte terminalappen og skrive:

ls -l

Kommandoen over vil vise en liste over filer i langt format. Dette lar deg se tillatelsene tildelt kontoen din. Den første kolonnen til venstre viser en streng med tegn som tilsvarer lese-, skrive- og utførelsestillatelser.

Hvis du ser ‘rwx’ før brukerkontonavnet ditt i den første kolonnen, betyr dette at du kan (r) ead, (w) rite og e (x) ecute filen det gjelder. Hvis noen av rwx-tegnene er erstattet av et “-” tegn, betyr det at tillatelsen mangler. Når det gjelder en konto som er låst med et passord, er det en god sjanse for at du ser det – i stedet for rwx.

Tillatelser kan tilordnes, endres og administreres fra CLI med chmod-kommandoen, men du må først gjøre deg til superbruker. I mange Debian-baserte Linux-distribusjoner som Ubuntu, kan det hende du må angi et root-kontopassord før du bruker chmod, og du kan gjøre det på følgende måte:

sudo adduser * her skriver du inn brukernavnet ditt ”

Passord:

Med ledeteksten setter du opp et sikkert passord. Nå kan du endre modus med chmod-kommandoen, her er et eksempel:

chmod u + rwx project.txt

Eksemplet ovenfor legger til lese-, skrive- og utførelsestillatelser for den nåværende brukeren med hensyn til tekstfilen som heter “prosjekt.” For å fjerne tillatelser, kan + -argumentet endres til -. En mer effektiv metode for å håndtere tillatelser, i det minste i Debian-baserte distrikter, er å installere Eiciel-verktøyet, som gir en GUI-metode som er lett å forstå.

Koble til Internett

Å kunne koble seg til internett rett utenfor flaggermusen er en av grunnene til at du vil holde fast ved store skrivebordsdistros som Ubuntu og Mint, som er samlet med oppdaterte versjoner av nettverkskortsdrivere..

Konfigurasjonsveiviserne som er pakket med disse distribusjonene er utrolig effektive til å oppdage nettverkskort og enheter, og i noen tilfeller tilbyr de til og med muligheten til å sette opp virtuelt privat nettverk for økt personvern og sikkerhet mot de vanligste cyberangrepene.

Legge til mer programvare i Linux

Når du vil legge til mer programvare til Linux-distribusjonen din, er alt du trenger å gjøre å navigere til programvaresenteret eller pakkehåndtereren. I Ubuntu kan du også starte en terminalsession og bruke følgende kommando for å få den nyeste versjonen av Firefox nettleser:

sudo apt-get oppdatering

sudo apt-get install firefox

Før Windows 10 og Microsoft Store kom, ble Linux desktop-distribusjoner ofte betraktet som overlegne på grunn av programvaresenterfunksjonen.

Kontorsuiter

Et viktig poeng i striden mot Linux er mangelen på en sofistikert kontorpakke. Windows-brukere har blitt bortskjemt med Microsoft Office og ønsker ikke å bytte bort fra det. Realiteten er at det er kontorpakker som fungerer utmerket i Linux og gir samme funksjonalitet uten de faste kostnadene forbundet med Microsoft Office.

ApacheOpenOffice

Når det gjelder freeware kontorsuiter, er Apaches OpenOffice en av de beste. Det er bygd på samme grunnlag som Microsoft Office med en solid tekstbehandler, regneark og presentasjonsprogramvare. Faktisk, filene kan brukes om hverandre mellom OpenOffice og Microsoft Office.

google Dokumenter

Denne freeware office-pakken har økt spillet sitt de siste årene og er nå en solid utfordrer for personlig eller forretningsbruk. Dette er ikke en lokalisert programvare, men snarere et skybasert alternativ.

Du kan gjøre nesten hva som helst i Google Dokumenter som du kan i Microsoft Office, men er ikke begrenset av nødvendigheten av å laste ned og installere det på alle enheter du bruker. Nesten alle leverandører av skylagring fungerer på Linux, akkurat som på Windows eller Mac OSX.

Office365

I tilfelle du er overbevist om at livet ikke er verdt å leve uten Microsoft Office, kan du få tilgang til Office365 gjennom nettleseren din. Det er ikke gratis, men det lar deg fortsette å bruke Microsoft Office mens du jobber i Linux.

Hvorfor bør du vurdere å bruke Linux?

 • Med riktig Linux-distribusjon kan du bringe en gammel arbeidsstasjon eller en bærbar datamaskin tilbake til livet og inn i 2020. Windows XP, for eksempel, fungerer fremdeles på eldre maskiner, men IT-teamet har forlatt den helt, noe som betyr at det ikke er noen sikkerhetsoppdateringer. Noen Linux-distros fortsetter derimot å opprettholde sikkerhet spesielt designet for eldre maskinvare.
 • Linux har funksjonalitet som kan passe bedre for noen brukere. Da Windows 8 og 10 ble introdusert, var ikke alle begeistret for det skarp forskjellige grensesnittet. I mellomtiden har Linux-distros GUIer som ligner mer på Windows 7, som burde være appellerende for noen brukere som er komfortable med de gamle måtene å bruke en datamaskin på.
 • Linux er ekstremt sikker. Windows har gjort mye for den teknologiske verdenen. men når det gjelder sikkerhet, har Linux bygget et bedre omdømme. Linux har ikke en så omfattende historie med virus eller sårbarheter som ofte har plaget Windows.
 • Linux er kjent for ytelse. Sammenlignet med Windows, ser mange teknologguruer høyere ytelsesgrader med Linux. Det er mulig å presse mer ut av Linux, spesielt når det gjelder serverversjoner. Generell serverstabilitet og pålitelighet er blant de mange grunnene til at Linux sannsynligvis vil passe for deg.
 • Linux er stort på å beskytte personvernet, noe som har blitt et dilemma blant tech-giganter. Det ser ut til at FOSS Linux distro-samfunn verdsetter personlig personvern og beskyttelse bedre enn Google og Microsoft.

Siste tanker

Til syvende og sist er Linux et enormt undervurdert teknologiverktøy. For mange mennesker har blitt redd bort fra Linux på grunn av sin “kompleksitet”, fordi de ikke har nok programvarealternativer og mangelen på kommersiell støtte, men disse har alle vist seg å være feiloppfatninger.

Linux klarer seg like bra, om ikke bedre enn Windows, spesielt for eldre enheter der sikkerhetsoppdateringene og oppdateringene lenge har blitt forsømt av mainstream-leverandører. Og mens det er en læringskurve assosiert med Linux, når du først har kommet over hovedpukkelen, vil det være like enkelt som å falle av en hest.

La oss raskt gjenskape hovedideene dekket i denne guiden:

 • Hva Linux er
 • Elementer av Linux-kjernen
 • De beste Linux-distrosene
 • Hvordan konfigurere og bruke Linux
 • Viktige Linux-kommandoer
 • Tillatelser og kontotilgang
 • Koble til Internett
 • Legger til Linux-apper og programvare

Akkurat som med Windows, måtte du lære deg å finne applikasjoner, åpne og lukke programmer, koble til internett, skrive ut et dokument, egentlig den samme læringsprosessen som vil være nødvendig for Linux.

Når du prøver Linux, vil du se at det egentlig ikke er så komplisert som det ofte er laget for å være. Faktisk kan du tenke på det som en annen variant av Windows eller macOS, om enn en som er mer sikker, mer stabil og mindre sulten på ressurser.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author