Perkhidmatan Web Hosting Murah Terbaik

perkhidmatan hosting web yang murahAdakah anda lebih suka membayar lebih sedikit untuk hosting web … atau lebih?

Orang pelik mahu membayar lebih banyak. Anda mungkin mahu membayar lebih sedikit. Anda bukan pelik.

Apa yang menjadi pilihan hosting web murah “terbaik”, selain kemampuan? Anda mahukan semua perkara yang harus disediakan oleh setiap syarikat hosting – masa muat yang cepat, hampir 100% waktu operasi, dan sokongan pelanggan yang boleh dipercayai yang dapat membantu anda jika diperlukan.

Bagaimana anda mengetahui perkhidmatan hosting kos rendah mana yang tepat?

Untuk memulakan, anda telah sampai di tempat yang betul – kami tahu hos web murah mana yang mempunyai masa muat cepat dan waktu peratusan tinggi. Kami menjalani ujian setiap perkhidmatan dan berkongsi hasil kami di sini dalam artikel ini. Lihat penjejakan langsung kami untuk uptime / downtime / latency di semua host yang telah kami tinjau. Baca lebih lanjut mengenai proses penyelidikan kami di sini.

Contents

Web Hosting Murah Terbaik – Pilihan Teratas untuk 2020

Tidak ada jawapan yang sesuai untuk semua di sini, tetapi ada pilihan! Kami suka pilihan. Dalam panduan ini, kami akan melihat hos web murah terbaik yang ada hari ini yang mengekalkan perkhidmatan hebat pada harga yang anda mampu.

1. Hostinger – Tempoh Yang Paling Mampu, Tempoh.

hostinger-logo

Masa Beban Purata: 585 ms
Waktu Penggunaan Purata: 99.87%
Kos: $ 0.99 sebulan

Harga Pengenalan Hostinger

Hostinger adalah salah satu pilihan hosting web murah terbaik di Kanada, yang tidak menjejaskan kualiti. Harga semasa bermula dari $ 0,99 sebulan. Ini menjadikan Hostinger berada pada sekitar 1/3 harga pesaing hosting diskaun terdekatnya. (Anda bahkan boleh membayar dengan crypto.)

Dengan purata waktu operasi dan masa muat berada di kelas atas dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sukar untuk melihat Hostinger sebagai pilihan yang baik untuk hosting web kos rendah.

Sokongan Pelanggan Hostinger ��

Hostinger juga mempunyai Sokongan asli 24/7 untuk sebarang pertanyaan yang timbul. Tidak perlu menggunakan sistem tiket sokongan yang perlahan. Semua laman web dioptimumkan untuk pelancaran cepat di WordPress dan mereka dilengkapi dengan antara muka tersuai mereka sendiri untuk memudahkan penyediaannya. Ini menjadikan Hostinger salah satu perkhidmatan hosting WordPress terbaik yang ada. Anda juga mendapat domain percuma dan SSL percuma. Hostinger secara keseluruhan menawarkan apa yang akan anda perolehi dengan tuan rumah $ 6-8 dolar sebulan dengan sebahagian kecil dari kos.

Sekiranya anda hanya ingin menjadi tuan rumah blog anda sendiri dan tidak merancang untuk membina perniagaan di laman web anda, Hostinger sebenarnya bukan pilihan yang buruk.

Pembina Laman Web Percuma ��️

Sekiranya anda mencari pembangun laman web yang tidak memerlukan anda mempunyai pengalaman pengekodan, anda telah sampai di tempat yang betul.

Pembuat Logo Zyro membantu anda meningkatkan bukan sahaja laman web anda tetapi juga jenama anda dengan menyesuaikan atau mencipta semula logo jenama anda dalam masa yang singkat.

Ciri-ciri selebihnya mungkin tidak begitu mencolok tetapi masih bagus. Terutama disebut sebagai Zyro AI Content Generator, Sijil SSL percuma, storan SSD tanpa had, dan lebar jalur tanpa had.

Sekiranya anda ingin melihat ujian waktu dan waktu henti Hostinger kami, periksa Ulasan Hostinger penuh kami. 

2. HostPapa – 70% Diskaun Hosting Premium (Domain Percuma)

logo hostpapa

Masa Beban Purata: 475 ms
Waktu Penggunaan Purata: 99.95%
Kos: Harga – $ 2.95 sebulan ($ 13.99 / bulan biasa)

HostPapa bukan sahaja pilihan utama kami untuk hos murah terbaik, tetapi juga pilihan utama kami untuk hos terbaik secara keseluruhan. Mindblowing, betul?

HostPapa adalah salah satu perkhidmatan hosting terbaik di pasaran dan pilihan utama kami untuk orang Kanada. Harga semasa bermula sedikit curam yang pada asalnya membatalkan perkhidmatan dari pilihan hos murah terbaik kami. Walau bagaimanapun, HostPapa telah menawarkan eksklusif diskaun untuk pembaca Hosting Canada. Ini meletakkan HostPapa dengan tegas dalam kategori murah.

Dengan potongan harga, anda ingin membayar $ 2.95 sebulan untuk perkhidmatan hosting mewah. Bukan hanya harganya rendah, tetapi anda juga akan menerima rancangan perniagaan dan bukan rancangan awal.

Kelajuan Tapak di Atas Purata ⏱️

HostPapa mempunyai masa operasi yang menakjubkan dan kelajuan laman web yang melebihi rata-rata. Walaupun dengan potongan harga, HostPapa bukanlah pilihan termurah dalam senarai kami. Loonie tambahan setiap bulan memberi anda banyak faedah tambahan.

HostPapa mempunyai sokongan pelanggan 24/7 dengan sembang langsung sentiasa tersedia. Sebab utama HostPapa menjadi pilihan utama kami adalah kerana syarikat itu adalah orang Kanada melalui dan melalui. Skor laju masa dan kelajuan laman web sangat bagus kerana pusat data tempatan di seluruh negara kita yang hebat.

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan dalam talian atau hanya membuka laman web di internet, HostPapa adalah pilihan yang hebat.

Sekiranya anda ingin melihat ujian waktu henti dan henti HostPapa kami, periksa Ulasan HostPapa penuh kami.

Ciri HostPapa Tambahan Termasuk:

Sebilangan besar orang memulakan dengan rancangan termurah yang tersedia semasa memulakan perkhidmatan. HostPapa menawarkannya peringkat pertengahan dengan harga yang sama dengan pakej permulaan mereka kepada pembaca Hosting Canada (Betul, peningkatan percuma). Inilah tahap menengah anda dengan HostPapa.

 • Laman Web Tanpa Had
 • Pendaftaran Domain Percuma
 • Storan SSD tanpa had
 • Lebar Jalur Tidak Bermeter
 • Pemindahan Laman Web Percuma
 • CDN Cloudflare percuma
 • Latihan satu-satu percuma
 • SSL percuma
 • Panel Kawalan cPanel
 • Pembina Laman Web Percuma
 • 400+ Aplikasi Percuma
 • Pelayan CloudLinux
 • Sokongan 24/7
 • Jaminan Masa Masa 99.99%
 • Jaminan 30 Hari
 • Domain Tambah Tanpa Had
 • Akaun E-mel Tanpa Had
 • Pangkalan Data MYSQL tanpa had
 • 2x Lebih Banyak Sumber CPU dan MYSQL

3. HostGator – Rancangan Mutu Termurah

logo hostgator

Masa Beban Purata: 657 ms
Waktu Penggunaan Purata: 99.68%
Kos: $ 2.75 sebulan

HostGator bukanlah pilihan yang paling murah dalam senarai ini tetapi sejauh mana kos berbanding prestasi, ia berada di kedudukan yang tinggi. Perkhidmatan ini menawarkan kebaikan, kelajuan, waktu operasi, dan harga sambil menawarkan semua loceng dan wisel. Lebih dari cukup bagi HostGator untuk mendapat tempat dalam senarai perkhidmatan hosting web murah terbaik kami di Kanada.

Dengan pengalaman WordPress mereka yang baru ditingkatkan serta pembangun laman web berkualiti tinggi mereka sendiri, terdapat banyak fungsi untuk membina laman web.

Kredit Tambahan Untuk Iklan ��

Semua rancangan HostGator juga dilengkapi dengan $ 100 kredit untuk iklan Google Adwords dan Bing serta sijil SSL dan sandaran automatik percuma.

Dari segi waktu operasi, mereka mendapat markah yang sangat baik dalam ujian langsung kami dan sebarang masalah dengan waktu henti biasanya terhad kepada 1-2 saat MAX (lihat ulasan HostGator kami untuk keputusan ujian). Mereka juga mempunyai sembang langsung untuk sebarang masalah dan tawaran sokongan Jaminan wang dikembalikan 45 hari.

Untuk uptime mereka secara konsisten mencecah 99.68% yang menjadikan mereka sebagai hos mampu milik peringkat teratas dari segi prestasi.

4. Bluehost – Kebolehpercayaan dan Kebolehpercayaan Lebih Banyak

bluehost

Masa Beban Purata: 1.765 ms
Waktu Penggunaan Purata: 99.74%
Kos: $ 2.95 sebulan

Bluehost secara rasmi ditubuhkan pada tahun 2003 tetapi telah wujud dalam satu bentuk atau yang lain sejak tahun 1996. Itu adalah hari OG hosting web dan Bluehost harus dianggap kukuh pada semua akaun. Perkhidmatan ini sedikit lebih mahal tetapi pada tahap kebolehpercayaan yang tinggi dengan banyak pusat data.

Pilihan yang berpatutan ini digunakan oleh banyak pembangun yang sudah lama juga menawarkan fungsi mesra pemula. Mereka juga menawarkan domain percuma untuk tahun pertama.

Banyak Sumber Pembelajaran ��

Perkara hebat lain mengenai Bluehost adalah sejumlah besar tutorial dan panduan pihak ketiga terdapat di pangkalan pengetahuan. Sesiapa sahaja dari blogger pertama kali yang melakukan pembangun web yang maju dapat mengetahui cara mengubah atau mengatur perubahan.

Namun, satu kelemahan adalah sokongan di luar negara dan tidak selalu bermanfaat. Dari segi teknikal, Bluehost sangat baik dalam penjejakan langsung kami dengan skor uptime 99.74% (lihat ulasan penuh Bluehost di sini).

5. iPage – Perkhidmatan Hebat dengan Harga. Sokongan = Meh

laman web

Masa Beban Purata: 1941 ms
Waktu Penggunaan Purata: 97.77%
Kos: $ 1.99 sebulan

iPage memang mempunyai banyak ulasan negatif di pelbagai forum web hosting. Sebilangan besar ulasan tersebut adalah berdasarkan sokongan pelanggan kerana hanya berdasarkan dari Amerika Syarikat yang menjadikan pelanggan global tidak dapat dikendalikan.

Domain Percuma selama setahun dan Ruang Cakera Tanpa Had ��

Perkhidmatan sebenar yang ditawarkan tidak terlalu buruk, seperti yang kami jelaskan dalam kami kajian semula iPage. Pada hujung spektrum yang lebih murah tidak ada yang salah dengan iPage dan ia dilengkapi dengan banyak ciri seperti a domain percuma selama setahun dan ruang cakera tanpa had. Malangnya, iPage mengenakan caj untuk sijil SSL, ciri keselamatan asas yang semestinya 100% percuma dari penyedia hosting mana pun, baik itu murah atau berbayar.

Secara keseluruhan iPage adalah syarikat hosting yang hebat dan kami menyukai produk mereka, namun, masalah sokongan adalah sesuatu yang perlu diselesaikan.

6. A2 Hosting – Hosting Murah “Premium”

Hosting A2Masa Beban Purata: 601 ms
Waktu Penggunaan Purata: 99.4%
Kos: $ 3.92 sebulan

Hosting A2 mempunyai harga pengenalan yang sedikit lebih tinggi daripada senarai yang lain. Dengan kenaikan harga ini terdapat peningkatan dalam beberapa bidang seperti sokongan pelanggan dan ciri tambahan.

Sijil SSL Percuma ��

Perkhidmatan kos rendah juga menawarkan keselamatan dan pencegahan peretasan percuma sijil SSL percuma dan sandaran automatik. A2 menawarkan perkhidmatan hebat tetapi jika anda mencari alternatif yang lebih murah, mereka ada.

Kami menyimpan A2 untuk terakhir bukan kerana kami fikir mereka tidak dapat bersaing dengan lelaki lain (mereka sebenarnya mengungguli), tetapi kerana agak mahal untuk perkhidmatan yang sedikit lebih baik.

Mengapa Web Hosting yang Sangat Murah Adalah Idea Buruk

perisian hasad laman webKami mahu jujur ​​dengan anda. Sekiranya anda membayar kurang dari satu dolar per bulan untuk hosting web, anda akan mengalami masa yang buruk (Hostinger tidak termasuk).

Kami menyukai banyak tawaran seperti orang lain, tetapi apabila anda menggunakan hosting web sub $ 1 – ini adalah risiko. Anda akhirnya akan membayar LEBIH LANJUT di masa depan untuk penyedia hosting murah daripada jika anda membelanjakan tambahan $ 1-2 dolar sebulan untuk tuan rumah yang lebih berkualiti.

Sebab utama untuk mengelakkan perkhidmatan hosting murah ini adalah hanya satu cara mereka dapat menjana wang dengan harga tersebut. Mereka hanya menyatukan semua laman web pelanggan mereka ke pelayan kongsi lama yang besar dengan alamat IP yang sama. Anda mesti menghindarinya dengan segala cara dan kami akan memberitahu anda mengapa.

Sebab untuk Mengelakkan Pelayan Bersama Giant:

 • Penyambung.

  Boleh digodam

  Orang jahat menyasarkan alamat IP yang dikongsi kerana keselamatan biasanya lemah dan senang masuk dan membuat kerosakan pada skala yang lebih besar.

 • Penyambung.

  Menyebarkan Penyakit

  Oleh kerana sangat mudah masuk ke dalam kod sumber, harap-harap laman web anda tidak lama lagi akan memaparkan pelbagai jenis virus, perisian hasad, dan iklan yang anda tidak mahu dikaitkan.

 • Penyambung.

  Kejiranan IP Buruk

  Oleh kerana jenis hosting ini sangat murah, jiran anda di pelayan yang dikongsi mungkin akan menjadi sebilangan besar blog spam yang tidak memberikan apa-apa positif kepada internet dan yang tujuan hidupnya seakan-akan menyumbat segalanya dengan sampah. Matlamat hidup yang mengerikan.

 • Penyambung.

  Google Akan Membenci Anda

  Anda betul – dan maksud saya tidak mahu Google membenci anda. Terima kasih kepada semua perkara di atas, ada peluang baik jarak dekat dengan blog sampah dan kebodohan akan membuat Google memandang anda dengan jijik dan menghukum anda dengan kedudukan mesin pencari yang rendah.

 • Penyambung.

  Waktu Henti yang teruk

  Seperti yang anda jangkakan, syarikat web hosting murah “terbaik” kejiranan anda uptime vs downtimetidak akan mendedikasikan banyak peralatan atau sumber yang berkualiti untuk memastikan anda mempunyai pengalaman pelanggan terbaik.

  Walaupun web host berkualiti tinggi biasanya menjanjikan sekurang-kurangnya Waktu operasi 99%, penghitung mendalam anda lebih dari 50 peratus bagus. Host web yang meninggalkan laman web anda selama beberapa minit atau berjam-jam pada masa yang sama tidak membantu anda, tidak kira betapa murahnya. ��

 • Penyambung.

  Sokongan Buruk

  Kemungkinan besar anda tidak akan mendapat sokongan. Dari perspektif mereka, mereka tidak dapat memperuntukkan sumber yang paling asas untuk menyelesaikan masalah anda. Jangkakan bahagian FAQ yang sangat umum paling baik. Sekiranya anda sangat tidak bernasib baik, anda akan mendapat e-mel atau telefon sokongan pelanggan yang tidak responsif yang menghantar anda ke dalam sistem automatik sehingga berbelit anda berputus asa dan memutuskan untuk makan burrito berusia dua minggu di belakang peti sejuk anda terlalu malas membuangnya sambil teresak-esak.

 • Penyambung.

  SSL TIDAK Termasuk

  pensijilan ssl Host web murah mengenakan bayaran sehingga $ 80 setahun untuk perlindungan Secure Socket Layer (SSL). Host yang disyorkan kami semua menawarkan SSL 100% percuma.

  Tanpa ini, tiada pemproses pembayaran yang boleh dipercayai akan menyentuh anda. Sekiranya anda cuba menjual apa-apa, ini adalah masalah.

  Sekiranya anda ingin memiliki laman web yang benar-benar dipercayai oleh Google dan suatu hari dapat menjual sesuatu, anda pasti akan benar-benar 100% memerlukan SSL. Aspek ironisnya, SSL dapat dipasang secara percuma menggunakan perkhidmatan yang dikenali sebagai Let’s Encrypt… tetapi hos termurah meminta anda mengenakan bayaran untuknya!

Anda akan menyedari bahawa perkara-perkara yang sangat menggangu saya tentang hos web murah juga merupakan keluhan utama saya untuk mendapatkan VPN percuma. Menawarkan produk digital dengan harga yang sangat rendah dikenakan kos yang biasanya termasuk menjual data anda atau meletakkan data anda di lokasi yang tidak selamat.

Sekiranya anda berminat dengan cara VPN melakukan ini, lihat panduan saya untuk VPN Kanada terbaik.

Lebih Banyak Masalah Dari Yang Perlu

Masalah sebenarnya timbul setelah anda akhirnya muak dengan hosting web tanpa had yang murah – tetapi tempoh pengembalian wang sudah berlalu – dan anda membayar selama setahun perkhidmatan lebih awal untuk menguangkan kadar hebat.

Sementara itu, beratus-ratus pengisap sehari melakukan kesilapan yang sama yang anda hindari dengan membaca panduan ini. Anda bukan penyedut. Tidak banyak yang mereka tahu bahawa dalam beberapa bulan yang singkat impian mereka terhadap kerajaan internet mereka akan runtuh.

Bagi banyak blogger dan orang yang membina laman web mereka sendiri, hosting web diskaun seperti ini bukanlah satu perkara yang baik – bukan semasa anda ambil kira jumlah kos SEBENAR.

E-Commerce Adalah Ballgame yang Berbeza – Anda Memerlukan Hosting Berkualiti

perniagaan e-dagangBerbanding dengan laman web maklumat atau blog peribadi, mari kita ambil contoh laman web e-dagang yang satu-satunya tujuannya adalah untuk membuat penjualan.

Sekarang idea untuk waktu rehat menjadi lebih penting. Sekiranya laman web anda tidak berfungsi, anda tidak membuat penjualan, dan jika itu satu-satunya pendapatan anda, anda mungkin akan makan Ramen Noodles pada hari itu. Petua Pro: Masukkan sebiji telur ke Ramen – yum anda.

Intinya adalah, bagi sebilangan usahawan dalam talian, kos turun lebih harfiah – kehilangan wang. Dalam kes ini, pakej hosting bersama tidak sepadan dengan risiko laman web yang lambat atau tanpa pemuatan.

Waktu henti ke laman web yang menjual produk sama seperti… membakar wang

Agar adil, banyak laman web e-dagang dipenuhi dengan ciri sumber tinggi seperti gambar beresolusi tinggi, streaming audio dan / atau video, dan banyak lagi.

Ingat bagaimana kita membincangkan bagaimana semua akaun di hosting bersama boleh menderita kerana satu babi lebar jalur? Jika anda fikir anda mungkin babi, jangan pergi ke laluan bersama.

Orang hari ini sangat tidak sabar dalam talian. Sekiranya halaman anda dimuat lebih dari beberapa saat, lupakan sahaja.

Mereka bergerak menghabiskan wang mereka dengan pesaing. Tiba-tiba satu atau dua dolar yang anda simpan kelihatan seperti pertukaran yang sangat buruk.

Host Murah Terbaik Untuk E-commerce – Tapak Tapak

Saya tahu kami hanya membincangkan semua pilihan termurah untuk hosting web tanpa had. Namun, untuk wang kami – dan juga milik anda – pilihan yang kami pilih untuk e-dagang adalah Tapak Tapak. Dengan harga $ 3,95 sebulan, harganya bukan hosting web termurah setiap tahun dan tidak semurah pilihan yang disenaraikan di atas. Dengan mengatakan bahawa ia masih merupakan perkhidmatan hosting yang berpatutan dan tidak terhad.

Sebabnya kami memilih SiteGround adalah kerana perkhidmatan berkualiti dan bilangan waktu operasi yang tinggi.

Masih ingat ketika kita menyebut betapa pentingnya memiliki SSL dengan laman web anda? SiteGround menawarkannya secara percuma tidak seperti banyak rancangan hosting yang menjimatkan wang. Sekiranya anda menjual produk digital atau fizikal dalam talian dan mahu laman web anda muncul dalam carian Google, ini bukan pilihan. Tempat-tempat lain dikenakan bayaran dari $ 60 hingga $ 80 setiap tahun untuk SSL.

Sesiapa sahaja boleh mendakwa mereka mendapat sokongan hebat. SiteGround mendakwa ia berlaku dan benar-benar memberikan. Dengan Sokongan 24/7 menangani masalah teknikal yang mendalam dan penyelesaian masalah umum, anda akan bercakap dengan wakil yang berpengetahuan, ramah, terlatih yang akan benar-benar membantu menyelesaikan masalah ini.

Juga – kami akan membiarkan masa aktif ini bersuara: 99.95%.

Soalan Lazim Kanada Web Hosting Murah Terbaik

Seterusnya, mari kita perhatikan beberapa soalan yang paling biasa dimiliki oleh pelanggan ketika berusaha mencari pilihan hosting murah terbaik untuk keperluan mereka:

Berapa Kos Mengehos Laman Web?

Hosting laman web boleh berkisar antara percuma hingga ribuan dolar. Penyelesaian bagi kebanyakan pemilik laman web berkisar antara $ 2 sebulan hingga $ 5 sebulan.

Amaran – Saya tidak mengesyorkan hos yang sangat murah seperti yang anda baca di bawah.

Apakah Kaedah Termurah untuk Menghoskan Laman Web?

Terdapat pilihan percuma untuk hosting laman web. Sebahagian besar cara terbaik dan paling murah untuk menghoskan laman web adalah dengan menggunakan perkhidmatan yang mengenakan beberapa dolar sebulan seperti Bluehost.

Apakah Hos Laman Web Percuma Terbaik?

Perkhidmatan hosting sepenuhnya benar-benar wujud, tetapi perkhidmatan ini sering kali teruk dan biasanya memerlukan banyak wang untuk ditingkatkan. Menggunakan alternatif yang berpatutan tetapi hebat, seperti Hostinger pada suhu 80c sebulan, adalah cara yang lebih baik untuk pergi.

Apakah Hos Laman Web Percuma Terbaik?

hosting web murahSekiranya anda mencari jawapan 100% tepat untuk ini – ia adalah host VPS berkualiti yang diubahsuai.

Oleh kerana kebanyakan pembaca kami tidak tahu bagaimana mengubah tetesan VPS pada penyedia seperti digital ocean maka salah satu penyedia hosting bersama kami akan melakukan tugas. Tapak Tapak masuk pertama mengikut metrik kami pada 475 ms waktu muat.

Apakah Host cPanel Terbaik?

Sebilangan besar syarikat hosting yang disyorkan kami mempunyai hosting cPanel bersepadu yang mudah dikendalikan dan mendapat sokongan.

Bagaimana Mengenai Hosting WordPress Terurus?

Pada masa ini, anda boleh mendapatkan penyelesaian WordPress terurus yang berpatutan dengan harga yang jauh lebih murah daripada yang anda jangkakan. Penyelesaian seperti ini sangat bagus untuk pemilik dan pembangun laman web pertama kali.

Keputusan Akhir – Perkara Yang Harus Diperhatikan?

Mencari kesepakatan dalam hal apa-apa tidak pernah menjadi idea yang buruk. Tidak ada yang mahu membayar dua kali ganda dari yang mereka harus bayar untuk perkhidmatan yang sama. Perkara hebat mengenai pengehosan web ialah anda tidak perlu memecah bank untuk menerima tawaran berkualiti tinggi.

Tidak mungkin satu orang dapat melihat semua pilihan dan membuat keputusan yang berpendidikan tanpa mengambil halaman dan halaman nota. Dengan semua penyelidikan yang telah kami lakukan, anda dapat melihat enam pilihan anggaran terbaik yang menawarkan perkhidmatan berkualiti.

 1. HostGator: $ 2.75 sebulan
 2. Hostinger: $ 0.80 sebulan
 3. BlueHost: $ 2.95 sebulan
 4. iPage: $ 1,99 sebulan
 5. Hosting A2 $ 3.92 sebulan
 6. Tapak Tapak: $ 3.95 sebulan

Itu sahaja lelaki. Jangan ragu untuk memberikan komen di bawah jika anda mempunyai cadangan. ✌️

Rujukan dan kredit gambar:

 • Enom.com
 • Squote.de
 • PagerDuty.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author