Hoe Linux te gebruiken: eenvoudige gids voor beginners

Technologiegigant Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat het de mijlpaal van bijna één miljard computerapparaten met het Windows 10-besturingssysteem bijna heeft bereikt en daarmee het grootste marktaandeel heeft op het gebied van desktops.

Linux, aan de andere kant, voedt slechts 2% van de desktopcomputers, hoewel het de meest populaire familie van besturingssystemen ter wereld is. Hoe kan dat zijn?

De realiteit van Linux in 2020 is dat het ongeveer 90% van de persoonlijke en zakelijke computerapparatuur over de hele wereld aandrijft, en dit komt gedeeltelijk omdat de Android- en Chrome-besturingssystemen van Google zijn gebaseerd op de Linux-kernel, om nog maar te zwijgen van het feit dat Linux het platform is van keuze voor servertoepassingen, webhostingservices, datacenters in de cloud, supercomputers en vele bedrijfsnetwerken.

De Pleiades-supercomputer die door NASA wordt beheerd, draait op Linux, net als het IBM Watson-systeem voor kunstmatige intelligentie, dat specifiek wordt aangedreven door de SUSE Linux Enterprise Server 11.

Als je overweegt Linux eens te proberen, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, moet je eerst weten dat je waarschijnlijk halverwege bent omdat je al bekend bent met de wereld van Unix-achtige besturingssystemen. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS en zelfs het BlackBerry QNX OS zijn Unix-achtige systemen.

De meeste Android-smartphonegebruikers kunnen iOS onder de knie krijgen als ze overschakelen naar een iPhone, en hetzelfde kan worden gezegd over macOS-gebruikers die overschakelen naar Windows. Ze genieten misschien niet volledig van de ervaring, maar ze hebben een bijna intuïtief begrip van de functionaliteit. Dit Unix-achtige aspect van Linux betekent dat je er snel aan zult wennen als je het eenmaal hebt uitgeprobeerd.

Wat is precies Linux?

Linux is een besturingssysteem (OS) net als Windows of macOS, het is een platform dat alle hardwarecomponenten van je computer beheert. Het helpt softwaretoepassingen te communiceren met computerapparatuur.

De ontwikkeling van Linux gaat terug tot begin jaren negentig. Linus Torvalds, een Finse student informatica, besloot zijn eigen versie van een besturingssysteem te maken voor een pc die hij destijds bezat, een 486-kloon gebouwd op Intel x86-architectuur.

De Linux-kernel

Opgemerkt moet worden dat Torvalds begon met het ontwikkelen van de Linux-kernel, en dit is een taak die hij tot op de dag van vandaag blijft uitvoeren, samen met de ondersteuning van de gratis en open-source ontwikkelingsgemeenschap. De Linux-kernel is de kern van dit OS-platform, wat vanaf maart 2019 zou moeten overwegen om Linux te gebruiken? is op versie 5.0.5 De ​​kernel is een kritisch programma dat is gecodeerd om alles met betrekking tot het besturingssysteem en de functionaliteit van computerapparatuur te controleren.

Met het bovenstaande in gedachten is het belangrijk om te verduidelijken dat Linux een naam is die uitwisselbaar kan verwijzen naar de kernel of naar de OS-familie. Aangezien Linux de kern vormt van de Free and Open Source Software (FOSS) -beweging, zijn er nogal wat OS-varianten, de meeste gericht op desktop- en laptopsystemen, maar sommige zijn gecodeerd en gedistribueerd met specifieke apparaten in gedachten.

Android is bijvoorbeeld ideaal voor smartphones, tablets en andere apparaten die zijn uitgerust met touchscreen-interfaces. Chrome OS is een Linux-variant die is gecompileerd om op moderne laptops zoals Chromebooks te draaien. Red Hat Enterprise Linux is een commercieel besturingssysteem bedoeld voor servers.

Dit zijn allemaal Linux-distributies, vaak afgekort tot ‘distro’s’. Voor deze handleiding verwijzen we naar FOSS Linux-desktopdistributies, wat de beste manier is om te beginnen. Je hebt minimaal een desktop of laptop nodig en idealiter een USB-drive om een ​​Linux-distributie uit te voeren, die je misschien niet eens hoeft te installeren.

Zoals bij elk besturingssysteem, heeft Linux:

 • Bootloader: Wanneer u uw computer opstart, begint het Basic Input / Output System (BIOS) met een reeks gebeurtenissen om ervoor te zorgen dat al uw apparatuur werkt en goed kan communiceren; vervolgens geeft het de software opdracht om de bootloader uit te voeren, die de kernel in het geheugen laadt. Sommige lichtgewicht Linux-distributies zoals Puppy Linux nemen minder dan 300 MB in beslag en laden zowel de kernel als het besturingssysteem vanuit RAM. De bootloader wordt voltooid zodra I / O-verzoeken zoals muis, toetsenbord, videoweergave, audio en grafische gebruikersinterfaces functioneel zijn.
 • Daemons: Als een multitasking-besturingssysteem gebruikt Linux daemons om op de achtergrond te draaien, wachtend op verzoeken. Als u alleen een Linux-distributie test, wordt u mogelijk niet bewust van daemons omdat het achtergrondprocessen zijn die lijken op wat u ziet in de Windows Task Manager of macOS-activiteitenmonitor.
 • Shell: Veel Linux-distributies bieden gebruikers toegang tot de OS-shell via een opdrachtregelinterface (CLI) die kan worden beheerd via een terminaltoepassing. Tekstgebaseerde CLI-opdrachten kunnen worden gebruikt om met de kernel te communiceren, en dit is iets dat sommige potentiële Linux-gebruikers bang maakt, maar het is vergelijkbaar met het typen van CMD vanuit het Windows Startmenu en het invoeren van opdrachten die doen denken aan het DOS-tijdperk. We zullen later in deze handleiding teruggaan naar de shell- en CLI-opdrachten.
 • Grafische server: Dit is waar je de Windows-achtige GUI krijgt waar iedereen aan gewend is. De meeste Linux-distributies gebruiken het X Window-systeem, ook bekend als X11 of X, dat alle grafische elementen op het scherm verwerkt in relatie tot de muis- of touchscreenbewegingen van de gebruiker. Sommige Linux-distributies, met name de lichtere versies, starten op in een terminalachtige omgeving die gebruikers ertoe aanzet de opdracht “xwin” te typen om de GUI te starten; dit is vergelijkbaar met de vroege Windows 3.1x-dagen van het 16-bits tijdperk, waarin gebruikers in DOS werden opgestart en de opdracht “win” nodig was om toegang te krijgen tot de GUI.
 • Desktopomgeving: Dit is het stuk dat elke gebruiker het meest kent. In het Linux-landschap zijn er veel omgevingen om uit te kiezen. Net als bij Windows-ontwerptaalsystemen zoals Aero en Metro en de Aqua-gebruikersinterface van macOS, heeft Linux veel varianten zoals KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity en anderen.

Veel Linux-desktopomgevingen emuleren Windows om het gebruikers gemakkelijker te maken, maar omdat het open-source systemen zijn, kunnen ze worden geconfigureerd om Apple GUI-systemen te emuleren, en dit is vaak het geval met KDE.

In sommige gevallen kunnen desktopomgevingen worden getransformeerd voor specifieke doeleinden. Een voorbeeld hiervan is de Sugar OS-desktop, die dient als een educatief platform voor kinderen.

Een Linux-distributie kiezen om te testen

Tot op heden zijn er meer dan 600 Linux-distributies om uit te kiezen, de meeste gratis te installeren en de meeste gebaseerd op de volgende hoofdverdelers:

 • Boog
 • Debian
 • openSUSE
 • Slackware

Na decennia van Linux-ontwikkeling is de consensus voor nieuwkomers om te beginnen met een op Debian gebaseerde distributie. Debian wordt vaak een echt “universeel besturingssysteem” genoemd omdat het op zowat elk computerapparaat met de juiste configuratie kan worden geïnstalleerd.

U wilt misschien geen op Slackware gebaseerde distributie kiezen, tenzij u met zeer oude hardware werkt, en op Arch gebaseerde distributies zijn doorgaans technischer. Met dit in gedachten zijn de volgende aanbevelingen op Debian gebaseerd.

 • Linux Mint is momenteel een van de meest populaire distributies. Het heeft een van de schoonste desktopomgevingen op de markt, een mooie mix van Windows- en macOS-elementen. Voor nieuwe gebruikers wordt Mint geleverd met tal van opties. Het werkt op dezelfde manier als Windows 7/10 met het Startmenu en het selectieproces van applicaties. Het is erg snel en compatibel met verschillende hardware, zelfs op oudere computers, bij voorkeur 64-bit. Voor degenen die de overstap maken van Windows naar Linux, is dit de beste optie.
 • Ubuntu is ook een goede optie voor Windows-gebruikers die de overstap willen maken. Ubuntu is als de ‘coole opa’ die daar is geweest, dat heeft gedaan en nog steeds leeft en schopt. Ubuntu is gebouwd op een universeel platform, gebouwd voor gemiddelde gebruikers en niet alleen voor techneuten. Voor iemand die begint, is Ubuntu geweldig; Bovendien is er een heleboel nuttige documentatie en gemeenschapsondersteuning in de vorm van forums en andere webgemeenschappen.
 • Puppy Linux is een op Ubuntu gebaseerde distributie die speciaal is samengesteld en verpakt om oude hardware weer tot leven te brengen. Deze lichtgewicht distributie kan op RAM worden uitgevoerd, wat betekent dat de volledige OS-functionaliteit geen installatie van de harde schijf vereist. Oudere Windows-netbooks die jaren geleden geen ondersteuning meer kregen, kunnen worden bijgewerkt met Puppy Linux, en dit besturingssysteem is ook ideaal voor gebruikers die gewoon willen proeven hoe Linux op hun hardware draait. Een vergelijkbare optie zou zijn SliTaz, die kan worden uitgevoerd vanaf een pakket dat minder dan 200 MB weegt.

In termen van nuttige applicaties zijn Linux-distributies zoals Mint en Ubuntu verpakt met nuttige software zoals LibreOffice voor productiviteit (zoals Microsoft Office, maar gratis), Firefox voor surfen op het web, VLC voor het afspelen van video- en audiobestanden, GIMP voor beeldbewerking, Pidgin voor instant messaging, Audacity voor audiobewerking en meer.

Het beste van alles is dat de meeste Linux-distributies verbinding maken met FOSS-opslagplaatsen waar honderden apps kunnen worden gedownload en geïnstalleerd, samen met alle vereiste afhankelijkheden.

Test Driving Linux

Een leuk aspect van Linux-distributies is dat je ze kunt uitproberen voordat je besluit ze tot je primaire besturingssysteem te maken. Dit is mogelijk omdat de meeste Linux-distributies “live CD” -functionaliteit ondersteunen, wat betekent dat de kernel, grafische server, desktopomgeving en toepassingen kunnen worden opgestart vanaf verwijderbare media zoals USB-drives. In veel gevallen kunnen Linux-distributies ook worden getest binnen virtuele machines, maar de beste methode is om USB-flashstations te gebruiken.

Grote distributies zoals Mint en Ubuntu kunnen worden getest door eerst hun downloadpagina’s te bezoeken en op zoek te gaan naar het juiste ISO-bestand om te testen:

 • Ubuntu-download
 • Mint download

USB-drives met minimaal 2 GB opslag worden aanbevolen; anders wilt u misschien lichtere distributies testen die nog steeds volledig zijn uitgerust:

 • SliTaz downloaden
 • Puppy Linux download

Aangezien uw USB een computerapparaat wordt, moet u ervoor zorgen dat deze correct is geformatteerd voordat u de distributie downloadt en installeert. Plaats de USB met de ISO-afbeelding in uw desktop of laptop voordat u opnieuw opstart; Mogelijk moet u de opstartprioriteit van uw BIOS instellen op USB, en dit kan worden bereikt door op een van de volgende toetsen te drukken:

 • ESC
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Wanneer het BIOS-setupprogramma verschijnt, gebruikt u de pijltoetsen om naar het opstartprioriteitmenu te navigeren en stelt u USB in als het bovenste apparaat en de harde schijf als tweede optie. Sla uw nieuwe BIOS-instellingen op, laat de computer opnieuw opstarten en volg de aanwijzingen op het scherm.

De belangrijkste Linux-componenten die u normaal gesproken zult zien tijdens een live USB-sessie zijn:

 • Een displaymanager om in te loggen.
 • Een vensterbeheerder om uw apps af te handelen.
 • Een manager die ook vensters, panelen, menu’s, dash-interfaces en kernapplicaties verwerkt.

Zodra u het opstartproces hebt voltooid, zou u de desktopomgeving moeten zien. Net als Windows heeft bijna elke Linux-variant een desktopomgeving.

Na een paar minuten zou u de taakbalk, het systeemvak, het toepassingsmenu, waar de instellingen moeten worden gewijzigd, de tijd / datum, enzovoort, gemakkelijk kunnen vinden.

Met behulp van de Linux Terminal-app

Gebruikers die technisch meer geneigd zijn, kunnen de zaken nog eenvoudiger houden door een Linux-distributie voor alleen terminals te testen, zoals Tiny Core Linux of mini-Debian.

Als u dit doet, start u het besturingssysteem rechtstreeks op in de CLI en zonder GUI-elementen. In wezen kijkt u naar een terminal, van waaruit u tekstopdrachten kunt typen zoals:

 • pwd – toont het pad van de huidige map waarin u zich bevindt.
 • ls – toont een lijst met bestanden in de huidige directory.
 • CD – ga naar een andere directory.
 • mkdir – maakt een nieuwe map aan in de huidige map.
 • aanraken – maakt nieuwe lege bestanden aan zolang de bestandstype-extensie is opgegeven, bijvoorbeeld: new.txt.
 • mv – zet bestanden over van de ene map naar de andere. Deze opdracht kan ook worden gebruikt om bestanden te hernoemen; in het geval van new.txt, zal “mv new second” resulteren in het hernoemen van het bestand als second.txt.
 • rm – verwijdert bestanden.
 • rmdir – verwijdert mappen nadat ze zijn gewist van bestanden.
 • Mens – dit is het handigste commando voor beginners omdat het beschrijvingen en informatie geeft over Linux-commando’s.
 • apropos – nog een handige opdracht die nog handiger is dan “man” omdat je onderwerpen kunt specificeren. Stel dat u meer wilt weten over de hiërarchie van het Linux-bestandssysteem. In dit geval kunt u apropos-hiërarchie typen om Linux-handmatige pagina’s weer te geven die het woord “hiërarchie” bevatten.

Linux-bestandssysteemhiërarchie

Wanneer u door uw Linux live of permanente installatie navigeert, wilt u de hiërarchiestandaard van zijn bestandssysteem bekijken. In een op Debian gebaseerd besturingssysteem zoals Ubuntu kan het er als volgt uitzien:

 • / bin – waar de meeste gebruikers beginnen.
 • /bagageruimte – waar de pit leeft.
 • / dev – waar de apparaatstuurprogramma’s zich bevinden.
 • /enzovoort – waar de configuratiebestanden voor alle gebruikers te vinden zijn.
 • /huis – waar aangepaste mappen moeten worden opgeslagen.
 • / lib – waar dynamische bibliotheken en afhankelijkheden worden bewaard en niet mogen worden aangeraakt.
 • /media – waar naar vaste en verwijderbare media, inclusief virtuele machines, wordt verwezen.
 • / mnt – waar gemonteerde vaste en verwijderbare media is aangegeven.
 • / opt – waar extra softwarepakketten worden opgeslagen na installatie.
 • / proc – vergelijkbaar met / lib, het moet met rust worden gelaten.
 • /wortel – hier kan de supergebruiker bestanden opslaan en opdrachten op hoog niveau uitvoeren.
 • /rennen – een tijdelijk bestandssysteem.
 • / sbin – vergelijkbaar met root, hier worden superuser-opdrachten uitgevoerd.
 • / srv – waar FTP- en HTTP-gegevens zich bevinden.
 • / sys – biedt kernelinformatie.
 • / tmp – een ander tijdelijk bestandssysteem.
 • / usr – waar de door de gebruiker geïnstalleerde applicaties zijn opgeslagen.
 • / var – een ander tijdelijk bestandssysteem, specifiek gebruikt door internettoepassingen zoals webbrowsers.

Navigeren door het Linux-bestandssysteem

De meeste Linux-distributies die zijn verpakt met een grafische server, zullen je rechtstreeks opstarten in de desktop-GUI, die in veel gevallen op Windows of macOS zal lijken.

Met desktops zoals Mate, LXDE en KDE Plasma kunt u onderaan of bovenaan het scherm kijken om een ​​pictogram te vinden dat lijkt op de Windows Start-menuknop. Door op dit element te klikken of erop te tikken, wordt een gelabelde navigatieoptie weergegeven die naar de map Bin, Root, Home, Usr of Mnt verwijst.

De nieuwste Gnome-desktop is nogal intuïtief, dankzij de skeuomorphic-pictogrammen die items weergeven zoals archiefkasten, schijfstations of computers. Als u op deze grafische elementen klikt, worden mappen en mappen in hun eigen vensters geopend, waardoor de navigatie erg lijkt op macOS en Windows. De Unity-desktop die in veel Ubuntu-distributies wordt gevonden, biedt ook intuïtieve pictogrammen voor mapnavigatie.

Vanuit de CLI-omgeving die wordt aangeboden door een Linux-terminal-app, begint navigatie altijd met de opdracht pwd, die het pad teruggeeft waar u zich momenteel bevindt, bijvoorbeeld:

pwd

/huis/

U kunt de opdracht ls gebruiken om alle bestanden in de map waarin u zich bevindt weer te geven. Bovendien kunt u met de opdracht cd de mappen wijzigen, zoals deze:

cd / home / downloaden

pwd

/ home / downloaden

In plaats van hele paden te typen, kunt u ook cd naar een map binnen uw huidige pad:

pwd

/huis/

cd downloaden

pwd

/ download

Om een ​​niveau omhoog te gaan vanaf je huidige pad, typ je gewoon cd..

CD..

pwd

/huis/

Bestanden verplaatsen over Linux-mappen

Zolang u zich in een desktopomgeving bevindt, wordt elk venster dat een map weergeeft een bestandsbeheerder, wat betekent dat u meerdere mappen opent om bestanden te slepen en neer te zetten. In een Linux-terminal kan de opdracht mv worden gebruikt om bestanden over te dragen.

Stel dat het bestand dat u wilt verplaatsen de naam ‘project’ heeft en momenteel is opgeslagen in de thuis- / downloadmap. Om het naar de map documenten1 in dezelfde map te verplaatsen, typt u:

mv / home / download / project / home / download / documenten 1

U kunt ook * jokertekenargumenten gebruiken met de opdracht mv. Typ het volgende om al uw nummers van de map / home / download naar / home / download / music te verplaatsen:

mv /home/download/*.mp3 / home / download / muziek

Bestanden hernoemen vanaf de opdrachtregel

Contextmenu’s met de rechtermuisknop zijn aanwezig op de meeste Linux-desktops, wat betekent dat u bestanden kunt hernoemen door eenmaal op hun pictogrammen te klikken met de rechtermuisknop. Binnen de CLI-omgeving kan het hernoemen worden bereikt met mv, dezelfde opdracht die wordt gebruikt om bestanden te verplaatsen.

Stel dat u een bestand met de naam new.txt heeft, waarvan u de naam wilt wijzigen in ‘tweede’. Uw opdracht zou zijn:

mv nieuwe seconde

Houd er rekening mee dat het bovenstaande voorbeeld werkt zolang het bestand new.txt zich in het pad bevindt waarin u zich momenteel bevindt. Linux zal u niet dwingen om naar een specifiek pad te navigeren om de opdracht mv uit te voeren voor hernoemingsdoeleinden. Als u paden specificeert, zal mv doen wat u aangeeft. Laten we aannemen dat new.txt zich in de map / home / download / bevindt en dat u het met deze opdracht wilt hernoemen naar second.txt:

mv / home / download / nieuw / home / download / seconde

Linux-processen en -taken

Veel systeemtools en hulpprogramma’s zijn verpakt in de meeste Linux-distributies met GUI-desktops, en ze bevatten altijd een taakbeheer die lijkt op die in Windows.

De Gnome System Monitor is bijvoorbeeld een van de beste redenen waarom je Linux-distributies met deze desktop zou moeten kiezen. De manier waarop het lopende processen weergeeft en de verschillende opties die het biedt voor beheer, maken het tot een zeer krachtig hulpmiddel.

Alle informatie die wordt weergegeven door de Gnome System Monitor en andere GUI-taakmanagers komt van de Linux-shell, wat betekent dat je ze kunt bekijken en verwerken met CLI-terminalopdrachten zoals:

 • top – dit is vergelijkbaar met het commando ls, behalve dat het lopende processen laat zien, gesorteerd op hoeveel computerbronnen ze gebruiken. Je kunt ook htop proberen. Als het al in uw Linux-distro is geïnstalleerd, worden processen op een GUI-achtige manier weergegeven, maar nog steeds binnen de terminal.
 • ps – vergelijkbaar met het commando top, ps geeft lopende processen weer, maar profiteert van twee argumenten: -A en grep. Als u bijvoorbeeld een Firefox-sessie uitvoert, kunt u alle processen zien die door deze open-sourcebrowser worden gebruikt.
 • pstree – dit is een semi-grafische manier om Linux-processen weer te geven in een genestelde boomstructuur.
 • doden – zoals verwacht stuurt dit een signaal naar de kernel om een ​​specifiek proces te stoppen. Om kill met succes te gebruiken, moet het worden gevolgd door het proces-ID-nummer dat door het systeem is uitgegeven, dat kan worden weergegeven door een van de bovenstaande opdrachten.
 • pkill – wanneer u alle processen die door een actieve toepassing worden aangeroepen, wilt stoppen, doet het commando pkill dit en accepteert het de app-naam. Wanneer u pkill firefox typt, worden alle processen die door deze browser worden gebruikt, gestopt. Killall is een andere manier om pkill op te roepen.
 • xkill – in sommige gevallen stopt de opdracht pkill de GUI van een actieve toepassing niet, maar de opdracht xkill zorgt voor lege vensters die rondzweven.

Linux-machtigingen begrijpen

Net als bij het Windows-besturingssysteem biedt Linux een accountervaring voor meerdere gebruikers. De standaardbeveiligingsmodus bevat maatregelen om te voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot bestanden die tot andere accounts behoren.

Om de rechten te ontdekken die je hebt tijdens de installatie, moet je de terminal-app starten en typen:

ls -l

De bovenstaande opdracht geeft een lijst met bestanden in lang formaat weer. Hiermee kunt u de rechten zien die aan uw account zijn toegewezen. De eerste kolom aan de linkerkant toont een reeks tekens die overeenkomen met de lees-, schrijf- en uitvoeringsrechten.

Als u ‘rwx’ voor de naam van uw gebruikersaccount in de eerste kolom ziet, betekent dit dat u het bestand in kwestie kunt (r) ead, (w) rite en e (x) kunt uitvoeren. Als een van de rwx-tekens is vervangen door een “-” -teken, betekent dit dat de toestemming ontbreekt. In het geval van een account dat is vergrendeld met een wachtwoord, is de kans groot dat u het ziet – in plaats van rwx.

Machtigingen kunnen worden toegewezen, gewijzigd en beheerd vanuit de CLI met het chmod-commando, maar je moet eerst jezelf een supergebruiker maken. In veel op Debian gebaseerde Linux-distributies zoals Ubuntu moet u mogelijk een root-accountwachtwoord instellen voordat u chmod gebruikt, en u kunt dit als volgt doen:

sudo adduser * hier typt u uw gebruikersnaam ”

Wachtwoord:

Als u daarom wordt gevraagd, stelt u zelf een veilig wachtwoord in. Nu kunt u de modi wijzigen met de opdracht chmod, hier is een voorbeeld:

chmod u + rwx project.txt

Het bovenstaande voorbeeld voegt lees-, schrijf- en uitvoeringsrechten toe voor de huidige gebruiker met betrekking tot het tekstbestand met de naam “project”. Om permissies te verwijderen, kan het + argument worden veranderd in -. Een efficiëntere methode om rechten te beheren, althans in op Debian gebaseerde distributies, is om het hulpprogramma Eiciel te installeren, dat een GUI-methode biedt die gemakkelijk te begrijpen is.

Verbinding maken met internet

Direct verbinding kunnen maken met internet is een van de redenen waarom u zich wilt houden aan grote desktop-distributies zoals Ubuntu en Mint, die zijn samengesteld met bijgewerkte versies van netwerkkaartstuurprogramma’s.

De configuratiewizards die bij deze distributies worden geleverd, zijn verbazingwekkend effectief bij het detecteren van netwerkkaarten en apparaten, en in sommige gevallen bieden ze zelfs de mogelijkheid om virtuele privé-netwerken op te zetten voor meer privacy en beveiliging tegen de meest voorkomende cyberaanvallen.

Meer software toevoegen aan Linux

Als u meer software aan uw Linux-distributie wilt toevoegen, hoeft u alleen maar naar uw softwarecentrum of pakketbeheerder te navigeren. In Ubuntu kunt u ook een terminalsessie starten en de volgende opdracht gebruiken om de nieuwste versie van de Firefox-webbrowser te downloaden:

sudo apt-get update

sudo apt-get installeer firefox

Vóór Windows 10 en de komst van de Microsoft Store werden Linux-desktopdistributies vaak als superieur beschouwd vanwege hun softwarecentrumfunctie.

Office Suites

Een belangrijk twistpunt tegen Linux is het ontbreken van een geavanceerde kantoorsuite. Windows-gebruikers zijn verwend door Microsoft Office en willen daar niet de overstap van maken. De realiteit is dat er kantoorsuites zijn die geweldig werken in Linux en dezelfde functionaliteit bieden zonder de overheadkosten die aan Microsoft Office zijn verbonden.

ApacheOpenOffice

Als het gaat om freeware kantoorsuites, is Apache’s OpenOffice een van de beste. Het is gebouwd op dezelfde basis als Microsoft Office met een solide tekstverwerker, spreadsheet en presentatiesoftware. Eigenlijk, de bestanden kunnen door elkaar worden gebruikt tussen OpenOffice en Microsoft Office.

Google documenten

Deze freeware kantoorsuite heeft zijn spel de afgelopen jaren opgevoerd en is nu een solide kanshebber voor persoonlijk of zakelijk gebruik. Dit is geen gelokaliseerde software, maar eerder een cloudgebaseerde optie.

Je kunt bijna alles in Google Documenten doen wat je kunt in Microsoft Office, maar wordt niet beperkt door de noodzaak om het te downloaden en te installeren op elk apparaat dat je gebruikt. Bijna alle cloudopslagproviders werken op Linux, net als op Windows of Mac OSX.

Office 365

In het geval dat u ervan overtuigd bent dat het leven niet de moeite waard is om te leven zonder Microsoft Office, heeft u via uw webbrowser toegang tot Office365. Het is niet gratis, maar u kunt wel Microsoft Office blijven gebruiken terwijl u onder Linux werkt.

Waarom zou u overwegen om Linux te gebruiken??

 • Met de juiste Linux-distributie kun je een oud werkstation of een laptop weer tot leven brengen en in 2020. Windows XP werkt bijvoorbeeld nog steeds op oudere machines, maar het IT-team heeft het volledig verlaten, wat betekent dat er geen beveiligingsupdates zijn. Sommige Linux-distributies blijven daarentegen de beveiliging behouden die specifiek is ontworpen voor oudere hardware.
 • Linux heeft functionaliteit die voor sommige gebruikers misschien beter geschikt is. Toen Windows 8 en 10 werden geïntroduceerd, was niet iedereen enthousiast over de sterk verschillende interface. Ondertussen hebben Linux-distributies GUI’s die meer op Windows 7 lijken, wat aantrekkelijk zou moeten zijn voor sommige gebruikers die vertrouwd zijn met de oude manieren om een ​​computer te gebruiken.
 • Linux is extreem veilig. Windows heeft veel gedaan voor de technologische wereld. maar als het op beveiliging aankomt, heeft Linux een betere reputatie opgebouwd. Linux heeft niet zo’n uitgebreide geschiedenis van virussen of kwetsbaarheden die Windows vaak hebben geplaagd.
 • Linux staat bekend om zijn prestaties. In vergelijking met Windows zien veel technische goeroes hogere prestaties met Linux. Het is mogelijk om meer uit Linux te persen, vooral als het gaat om serverversies. Algehele serverstabiliteit en betrouwbaarheid zijn enkele van de vele redenen waarom Linux waarschijnlijk bij u past.
 • Linux is groot in het beschermen van privacy, iets dat een dilemma is geworden onder techreuzen. De FOSS Linux distro-gemeenschap lijkt persoonlijke privacy en bescherming beter te waarderen dan Google en Microsoft.

Laatste gedachten

Uiteindelijk is Linux een enorm onderschat technologietool. Te veel mensen zijn voor Linux afgeschrikt vanwege de “complexiteit”, het ontbreken van voldoende software-opties en het gebrek aan commerciële ondersteuning, maar dit zijn allemaal misvattingen gebleken.

Linux presteert net zo goed, zo niet beter dan Windows, vooral voor oudere apparaten waar de beveiligingspatches en updates lange tijd door de reguliere providers zijn genegeerd. En hoewel er een leercurve is verbonden aan Linux, zal het, zodra je de hoofdbult hebt overwonnen, net zo eenvoudig zijn als van een paard vallen.

Laten we nu snel de belangrijkste ideeën in deze handleiding samenvatten:

 • Wat Linux is
 • Elementen van de Linux-kernel
 • De beste Linux-distributies
 • Linux instellen en gebruiken
 • Belangrijke Linux-opdrachten
 • Machtigingen en accounttoegang
 • Verbinding maken met internet
 • Linux-apps en -software toevoegen

Net als bij Windows moest je leren hoe je applicaties kunt vinden, programma’s kunt openen en sluiten, verbinding kunt maken met internet, een document kunt afdrukken, in wezen hetzelfde leerproces dat vereist is voor Linux.

Als je Linux eenmaal hebt geprobeerd, zul je zien dat het echt niet zo ingewikkeld is als vaak wordt beweerd. Je kunt het zelfs beschouwen als een andere variant van Windows of macOS, zij het een die veiliger, stabieler en minder hongerig is naar bronnen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author