Cum se utilizează Linux: Ghid simplu pentru începători

Gigantul tehnologic Microsoft a anunțat recent că a fost foarte aproape de realizarea reperelor majore ale unui miliard de dispozitive de calcul care rulează sistemul de operare Windows 10, comandând astfel cea mai mare cotă de piață în ceea ce privește computerele desktop.

Linux, pe de altă parte, alimentează doar 2% din computerele desktop, deși este cea mai populară familie de sisteme de operare din lume. Cum poate fi asta?

Realitatea Linux în 2020 este că alimentează aproximativ 90% din dispozitivele de calcul personale și de întreprindere din întreaga lume, iar acest lucru se datorează parțial faptului că sistemele de operare Android și Chrome ale Google se bazează pe nucleul Linux, fără a menționa că Linux este platforma de alegere pentru aplicații de server, servicii de găzduire web, centre de date cloud computing, supercomputere și multe rețele de întreprinderi.

Supercomputerul Pleiades operate de NASA rulează pe Linux, la fel și sistemul de inteligență artificială IBM Watson, care este alimentat în mod specific de SUSE Linux Enterprise Server 11.

Dacă v-ați gândit să încercați Linux, dar nu sunteți sigur de unde să începeți, primul care trebuie să știți este că sunteți probabil la jumătatea drumului, deoarece sunteți deja familiarizat cu lumea sistemelor de operare similare Unix. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS și chiar BlackBerry QNX OS sunt sisteme similare Unix.

Majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri Android sunt capabili să obțină blocajul iOS dacă se schimbă pe un iPhone și același lucru se poate spune despre utilizatorii macOS care trec la Windows. Este posibil să nu se bucure pe deplin de experiență, dar au o înțelegere aproape intuitivă a funcționalității. Acest aspect asemănător Unix al Linux înseamnă că te vei obișnui rapid cu el odată ce îl încerci.

Ce este exact Linux?

Linux este un sistem de operare (OS) la fel ca Windows sau macOS, este o platformă care gestionează toate componentele hardware ale computerului. Ajută aplicațiile software să comunice cu dispozitivele de calcul.

Dezvoltarea Linux datează de la începutul anilor ’90. Linus Torvalds, un student finlandez în domeniul informaticii, a decis să-și creeze propria versiune a unui sistem de operare pentru un computer pe care îl deținea la acea vreme, o clonă 486 construită pe arhitectura Intel x86.

Nucleul Linux

Trebuie menționat că Torvalds a început să dezvolte kernel-ul Linux, iar aceasta este o sarcină pe care el o continuă să o îndeplinească până în zilele noastre împreună cu sprijinul comunității de dezvoltare liberă și open-source. Nucleul Linux este nucleul acestei platforme de sistem de operare, care începând din martie 2019. De ce ar trebui să luați în considerare utilizarea Linux? este pe versiunea 5.0.5 Nucleul este un program critic codificat în scopul de a controla totul în legătură cu sistemul de operare și funcționalitatea dispozitivelor de calcul.

Având în vedere cele de mai sus, este important să clarificăm că Linux este un nume care se poate referi în mod interschimbabil la kernel sau la familia sistemului de operare. Întrucât Linux se află în centrul mișcării software liber și open source (FOSS), există destul de multe variante de sisteme de operare, majoritatea orientate către sisteme desktop și laptop, dar unele sunt codificate și distribuite cu dispozitive specifice în minte..

Android, de exemplu, este ideal pentru smartphone-uri, tablete și alte dispozitive echipate cu interfețe cu ecran tactil. Chrome OS este o variantă Linux compilată pentru a rula pe laptopuri moderne, cum ar fi Chromebook-urile. Red Hat Enterprise Linux este un sistem de operare comercial destinat serverelor.

Acestea sunt toate distribuțiile Linux, adesea scurtate la „distros”. În scopul acestui ghid, vom face referire la distribuțiile desktop FOSS Linux, care sunt cel mai bun mod de a începe. Cel puțin, veți avea nevoie de un desktop sau laptop și, în mod ideal, de o unitate USB pentru a rula o distribuție Linux, pe care poate nici nu trebuie să o instalați.

Ca în orice sistem de operare, Linux are:

 • bootloader: Când porniți computerul, sistemul de bază de intrare / ieșire (BIOS) începe să ruleze printr-o succesiune de evenimente pentru a vă asigura că toate echipamentele dvs. funcționează și pot comunica corect; apoi direcționează software-ul să execute bootloader-ul, care încarcă nucleul în memorie. Unele distribuții Linux ușoare, cum ar fi Puppy Linux, ocupă mai puțin de 300 MB și încarcă atât nucleul cât și sistemul de operare din RAM. Bootloader-ul termină odată ce solicitările I / O, cum ar fi mouse-ul, tastatura, afișarea video, audio și interfețele grafice ale utilizatorului sunt funcționale.
 • daemoni: Ca sistem de operare multitasking, Linux folosește demoni pentru a rula în fundal în așteptarea cererilor. Dacă testați doar o distribuție Linux, este posibil să nu luați cunoștință de demoni, deoarece acestea sunt procese de fundal similare cu cele pe care le vedeți în Windows Task Manager sau monitorul de activitate macOS.
 • Coajă: Multe distribuții Linux permit utilizatorilor să acceseze shell-ul sistemului de operare printr-o interfață de linie de comandă (CLI) care poate fi gestionată printr-o aplicație de terminal. Comenzile CLI bazate pe text pot fi utilizate pentru a comunica cu kernel-ul, iar acest lucru sperie unii utilizatori Linux potențiali, dar este similar cu tastarea CMD din meniul Start Windows și introducerea comenzilor care amintesc de epoca DOS. Vom reveni la comenzile shell și CLI mai târziu în acest ghid.
 • Server grafic: Acesta este locul în care obțineți o GUI asemănătoare cu Windows cu care toată lumea este obișnuită. Cele mai multe distribuții Linux folosesc X Window System, cunoscut și sub denumirea de X11 sau X, care gestionează toate elementele grafice de pe ecran, întrucât se referă la mișcările mouse-ului sau ale touchscreen-ului utilizatorului. Unele distribuții Linux, în special versiunile mai ușoare, se pornește într-un mediu asemănător unui terminal care îi solicită utilizatorilor să tasteze comanda „xwin” pentru a lansa GUI; aceasta este similară cu primele zile de Windows 3.1x din era de 16 biți, care a pornit utilizatorii în DOS și a necesitat comanda „win” pentru a accesa GUI..
 • Mediu desktop: Aceasta este piesa cu care este cel mai familiar fiecare utilizator. În peisajul Linux, există multe medii din care să alegeți. Similar sistemelor de limbaj de proiectare Windows, cum ar fi Aero și Metro, și interfața de utilizator Aqua a macOS, Linux are o mulțime de variante precum KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity și altele..

Multe medii desktop Linux imită Windows în scopul de a facilita utilizatorii, dar, deoarece sunt sisteme open-source, pot fi configurate pentru a emula sistemele Apple GUI, iar acest lucru este adesea în cazul KDE..

În unele cazuri, mediile desktop pot fi transformate în scopuri specifice. Un astfel de exemplu este desktopul Sugar OS, care servește ca platformă educațională pentru copii.

Alegerea unei distribuții Linux pentru testare

Până în prezent, există peste 600 de distribuții Linux dintre care să aleagă, majoritatea fiind gratuite de instalat și majoritatea bazate pe următoarele distros principale:

 • Arc
 • Debian
 • openSUSE
 • Slackware

După zeci de ani de dezvoltare Linux, consensul pentru noii veniți este să înceapă cu o distribuție bazată pe Debian. Debian este adesea denumit un adevărat „sistem de operare universal”, deoarece poate fi instalat pe aproape orice dispozitiv de calcul cu configurația corectă.

Este posibil să nu doriți să alegeți o distribuție bazată pe Slackware decât dacă lucrați cu hardware foarte vechi, iar distribuțiile bazate pe Arch tind să fie mai tehnice. Având în vedere acest lucru, următoarele recomandări sunt bazate pe Debian.

 • Linux Mint este în prezent una dintre cele mai populare distribuții. Are unul dintre cele mai curate medii desktop de pe piață, un amestec frumos de elemente Windows și macOS. Pentru utilizatorii noi, Mint vine încărcat cu tone de opțiuni. Funcționează similar cu Windows 7/10 cu meniul Start și procesul de selectare a aplicației. Este foarte rapid și compatibil cu o varietate de hardware, chiar și pe computere mai vechi, de preferință pe 64 de biți. Pentru cei care fac trecerea de la Windows la Linux, aceasta este cea mai bună opțiune.
 • Ubuntu este, de asemenea, o opțiune bună pentru utilizatorii Windows care doresc să efectueze comutarea. Ubuntu este ca „bunicul misto” care a fost acolo, a făcut asta și este încă în viață și se lovește. Ubuntu este construit pentru a fi o platformă universală, construită pentru utilizatorii obișnuiți și nu doar pentru tehnologii. Pentru cineva care începe, Ubuntu este minunat; în plus, există o mulțime de documentații utile și suport comunitar sub formă de forumuri și alte comunități web.
 • Puppy Linux este o distribuție bazată pe Ubuntu special compilată și ambalată pentru a readuce la viață hardware vechi. Această distribuție ușoară poate rula pe RAM, ceea ce înseamnă că întreaga funcționalitate a sistemului de operare nu necesită instalarea hard disk-ului. Rețelele Windows mai vechi care au încetat să mai primească asistență în urmă cu ani, pot fi actualizate cu Puppy Linux, iar acest sistem de operare este ideal și pentru utilizatorii care doresc doar să înțeleagă modul în care Linux rulează pe hardware-ul lor. O opțiune similară ar fi SliTaz, care poate fi rulat dintr-un pachet cu o greutate mai mică de 200 MB.

În ceea ce privește aplicațiile utile, distribuțiile Linux, precum Mint și Ubuntu sunt ambalate cu software util, cum ar fi LibreOffice pentru productivitate (cum ar fi Microsoft Office, dar gratuit), Firefox pentru navigare web, VLC pentru redarea fișierelor video și audio, GIMP pentru editare de imagini, Pidgin pentru mesagerie instantanee, Audacity pentru editare audio și altele.

Cel mai bine, majoritatea distro-urilor Linux se conectează la depozitele FOSS unde sute de aplicații pot fi descărcate și instalate împreună cu toate dependențele necesare..

Driving Linux

Un aspect clar al distribuțiilor Linux este că sunteți capabil să le luați pentru o unitate de testare înainte de a decide să le faceți sistemul dvs. de operare primar. Acest lucru este posibil, deoarece cele mai multe distros Linux acceptă funcționalitatea „live CD”, ceea ce înseamnă că nucleul, serverul grafic, mediul desktop și aplicațiile pot fi pornite de pe suporturi amovibile, cum ar fi unitățile USB. În multe cazuri, distribuțiile Linux pot fi testate și în mașini virtuale, dar cea mai bună metodă este să folosiți unități flash USB.

Distrosuri majore, cum ar fi Mint și Ubuntu, pot fi testate vizitând mai întâi paginile lor de descărcare și căutând fișierul ISO potrivit pentru a testa:

 • Descărcare Ubuntu
 • Descărcare Mint

Se recomandă unități USB cu cel puțin 2 GB stocare; în caz contrar, poate doriți să testați distribuții mai ușoare, care sunt încă cu caracteristici complete:

 • Descărcare SliTaz
 • Puppy Linux descărcare

Deoarece USB-ul dvs. va deveni un dispozitiv de calcul, veți dori să vă asigurați că este formatat corect înainte de a descărca și instala distribuția. Introduceți USB-ul cu imaginea ISO în desktop sau laptop înainte de a reporni; poate fi necesar să setați prioritatea de pornire a BIOS-ului dvs. pe USB, iar acest lucru se poate realiza apăsând una dintre următoarele taste:

 • ESC
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Când apare utilitarul de configurare BIOS, utilizați tastele săgeată pentru a naviga în meniul priorității de pornire și setați USB ca dispozitiv de top și hard disk ca a doua opțiune. Salvați noile setări ale BIOS, permiteți computerului să repornească și urmați instrucțiunile de pe ecran.

Principalele componente Linux pe care le veți vedea de obicei în timpul unei sesiuni USB live includ:

 • Un manager de afișare pentru a vă conecta.
 • Un manager de ferestre pentru gestionarea aplicațiilor.
 • Un manager care se ocupă de asemenea de ferestre, panouri, meniuri, interfețe de bord și aplicații de bază.

După ce terminați procesul de pornire, ar trebui să vedeți mediul desktop. La fel ca Windows, majoritatea fiecărei variante de Linux vor avea un mediu desktop.

După câteva minute, ar trebui să puteți găsi cu ușurință bara de activități, zona de notificare, meniul aplicației, unde să schimbați setările, ora / data și așa mai departe.

Utilizarea aplicației Terminal Linux

Utilizatorii care sunt mai înclinați din punct de vedere tehnic pot menține lucrurile și mai simple, testând o distribuție Linux destinată terminalelor, cum ar fi Tiny Core Linux sau mini-Debian.

Dacă faceți acest lucru, porniți sistemul de operare chiar în CLI și fără elemente de interfață. În esență, veți căuta un terminal, de pe care puteți introduce comenzi text, cum ar fi:

 • PWD – arată calea directorului curent în care vă aflați.
 • ls – afișează o listă de fișiere în directorul curent.
 • CD – treceți la un alt director.
 • mkdir – creează un folder nou în directorul curent.
 • atingere – creează noi fișiere goale, atâta timp cât este specificată extensia de tip de fișier, de exemplu: new.txt.
 • mv – transferă fișierele dintr-un director în altul. Această comandă poate fi folosită și pentru redenumirea fișierelor; în cazul new.txt, „mv new second” va duce la redenumirea fișierului second.txt.
 • rm – șterge fișierele.
 • rmdir – șterge directoarele după ce au fost șterse de fișiere.
 • om – aceasta este cea mai utilă comandă pentru începători, deoarece oferă descrieri și informații despre comenzile Linux.
 • oportun – o altă comandă utilă, care este chiar mai convenabilă decât „omul”, deoarece puteți specifica subiecte. Să spunem că doriți să aflați mai multe despre ierarhia sistemului de fișiere Linux. În acest caz, puteți tasta ierarhia apropos pentru a afișa pagini manuale Linux care includ cuvântul „ierarhie”.

Ierarhia sistemului de fișiere Linux

Când navigați pe Linux sau în instalarea permanentă, veți dori să aruncați o privire la standardul de ierarhizare al sistemului de fișiere. Într-un sistem de operare bazat pe Debian, cum ar fi Ubuntu, acesta poate arăta astfel:

 • /cos – de unde pornesc majoritatea utilizatorilor.
 • / boot – unde locuiește sâmburele.
 • / dev – acolo unde se află driverele dispozitivului.
 • / etc – unde pot fi găsite fișierele de configurare pentru toți utilizatorii.
 • /Acasă – unde ar trebui depozitate folderele personalizate.
 • / lib – în cazul în care bibliotecile și dependențele dinamice sunt păstrate și nu trebuie atinse.
 • /mass-media – unde sunt menționate suporturi fixe și amovibile, inclusiv mașini virtuale.
 • / mnt – unde este indicat suport fix și amovibil montat.
 • /opta – unde sunt stocate pachete software suplimentare după instalare.
 • / proc – similar cu / lib, ar trebui lăsat singur.
 • /rădăcină – acesta este locul în care superuserul poate stoca fișiere și executa comenzi la nivel înalt.
 • /alerga – un sistem de fișiere temporar.
 • / sbin – similar cu rădăcina, aici se execută comenzile superuser.
 • / SRV – unde se află datele FTP și HTTP.
 • / sys – furnizează informații despre nucleu.
 • / tmp – un alt sistem de fișiere temporare.
 • / usr – unde sunt stocate aplicațiile instalate de utilizator.
 • / var – un alt sistem de fișiere temporare, utilizat în mod specific de aplicațiile de internet, cum ar fi browserele web.

Navigarea pe sistemul de fișiere Linux

Majoritatea distro-urilor Linux ambalate cu un server grafic vă vor încărca chiar în GUI-ul de pe desktop, care în multe cazuri va semăna cu Windows sau macOS.

Cu desktopuri precum Mate, LXDE și KDE Plasma, puteți privi partea de jos sau de sus a ecranului pentru a găsi o pictogramă care seamănă cu butonul de meniu Start Windows. Făcând clic sau atingeți pe acest element, va apărea o opțiune de navigare etichetată care va indica fie folderul Bin, Root, Home, Usr sau Mnt..

Cel mai recent desktop Gnome este destul de intuitiv, datorită icoanelor skeuomorfe care înfățișează elemente precum dulapuri de depozitare, unități de disc sau computere. Făcând clic pe aceste elemente grafice, se vor deschide directoare și foldere în propriile ferestre, făcând astfel navigarea să se simtă foarte asemănătoare cu macOS și Windows. Desktopul Unity găsit în multe distribuții Ubuntu prezintă, de asemenea, pictograme intuitive pentru navigarea în folder.

Din cadrul mediului CLI furnizat de o aplicație de terminal Linux, navigarea începe întotdeauna cu comanda pwd, care va returna calea în care vă aflați în prezent, de exemplu:

PWD

/Acasă/

Puteți utiliza comanda ls pentru a afișa toate fișierele din folderul în care vă aflați. Mai mult, comanda cd vă permite să schimbați directoarele, astfel:

cd / home / download

PWD

/ Home / descărcare

În loc să tastați căi întregi, puteți, de asemenea, să cd pe un folder din calea curentă:

PWD

/Acasă/

download CD

PWD

/Descarca

Pentru a vă ridica un nivel din calea dvs. curentă, trebuie doar să tastați cd..

CD..

PWD

/Acasă/

Mutarea fișierelor pe directorii Linux

Atâta timp cât vă aflați într-un mediu desktop, fiecare fereastră care afișează un director devine un manager de fișiere, ceea ce înseamnă că deschideți mai multe foldere pentru a trage și arunca fișiere. Într-un terminal Linux, comanda mv poate fi utilizată pentru a transfera fișiere.

Să presupunem că fișierul pe care doriți să-l mutați se numește „proiect” și este în prezent stocat în folderul de acasă / de descărcare. Pentru ao muta în folderul documents1 din același director, puteți introduce:

mv / home / download / proiect / acasă / descărcare / documente1

Puteți utiliza, de asemenea, argumente * wildcard cu comanda mv. Pentru a muta toate melodiile din folderul / home / download în / home / download / muzică, tastați următoarele:

mv /home/download/*.mp3 / home / download / music

Redenumirea fișierelor de pe linia de comandă

Meniurile contextuale cu clic dreapta sunt prezente în majoritatea desktop-urilor Linux, ceea ce înseamnă că puteți redenumi fișierele făcând clic pe pictogramele lor o dată cu butonul dreapta al mouse-ului. În mediul CLI, redenumirea poate fi realizată cu mv, aceeași comandă folosită pentru a muta fișierele.

Să presupunem că aveți un fișier numit new.txt, pe care doriți să îl redenumiți în „secund”. Comanda dvs. ar fi:

mv noua secundă

Rețineți că exemplul de mai sus va funcționa atât timp cât fișierul new.txt este localizat pe calea în care vă aflați în prezent. Linux nu vă va obliga să navigați la o anumită cale pentru a executa comanda mv în scopuri de redenumire. Dacă specificați căi, mv va face așa cum indicați. Să presupunem că new.txt se află în folderul / home / download / și doriți să-l redenumiți la second.txt, folosind această comandă:

mv / home / download / new / home / download / second

Procese și sarcini Linux

Multe instrumente și utilități de sistem vin la pachet în majoritatea distribuțiilor Linux, care conțin desktop-uri GUI și includ, în mod invariabil, un manager de sarcini similar cu cel folosit în Windows.

Gnome System Monitor, de exemplu, este unul dintre cele mai bune motive pentru care ar trebui să alegeți distribuțiile Linux cu acest desktop. Modul în care afișează procesele de rulare și diversele opțiuni pe care le oferă pentru gestionare îl fac un instrument foarte puternic.

Toate informațiile afișate de Gnome System Monitor și de alți manageri de sarcini GUI provin de la shell-ul Linux, ceea ce înseamnă că le puteți vizualiza și gestiona cu ajutorul unor comenzi terminale CLI, cum ar fi:

 • top – aceasta este ca comanda ls, cu excepția faptului că afișează procese rulate sortate după câte resurse de calcul folosesc. Puteți încerca, de asemenea, htop. Dacă este deja instalat în distro Linux, acesta va afișa procese într-un mod GUI, dar încă în terminal.
 • ps – similar cu comanda de sus, ps afișează procesele care rulează, dar beneficiază de două argumente: -A și grep. Dacă executați o sesiune Firefox, de exemplu, puteți vedea toate procesele utilizate de acest browser open-source.
 • Pstree – aceasta este o modalitate semi-grafică de a afișa procesele Linux în format arbore cuibărit.
 • ucide – așa cum era de așteptat, acest lucru trimite un semnal către nucleu pentru a ucide un proces specific. Pentru a utiliza cu succes uciderea, acesta trebuie să fie urmat de numărul de identificare al procesului emis de sistem, care poate fi afișat prin oricare dintre comenzile enumerate mai sus.
 • pkill – când doriți să opriți toate procesele invocate de o aplicație rulantă, comanda pkill va face acest lucru și va accepta numele aplicației. Când tastați pkill firefox, toate procesele utilizate de acest browser vor fi oprite. Killall este un alt mod de a invoca pkill.
 • xkill – în unele cazuri, comanda pkill nu poate opri GUI-ul unei aplicații care rulează, dar comanda xkill va avea grijă de orice ferestre goale care plutesc în jurul.

Înțelegerea permisiunilor Linux

Similar cu sistemul de operare Windows, Linux oferă o experiență de cont multi-utilizatori. Modul său de securitate implicit include măsuri pentru a împiedica utilizatorii să acceseze fișiere care aparțin altor conturi.

Pentru a descoperi permisiunile pe care le aveți la instalare, va trebui să lansați aplicația terminalului și să tastați:

ls -l

Comanda de mai sus va afișa o listă de fișiere în format lung. Acest lucru vă permite să vedeți permisiunile alocate contului. Prima coloană din stânga afișează un șir de caractere care corespund permisiunilor de citire, scriere și execuție.

Dacă vedeți „rwx” înainte de numele contului dvs. de utilizator în prima coloană, aceasta înseamnă că puteți (r) să eliminați, (w) rite și e (x) să ecutați fișierul în cauză. Dacă oricare dintre caracterele rwx a fost înlocuit cu un caracter „-”, înseamnă că lipsa permisiunii. În cazul unui cont care este blocat cu o parolă, există șanse mari de a vedea – în loc de rwx.

Permisiunile pot fi alocate, schimbate și gestionate din CLI cu comanda chmod, dar va trebui să vă faceți mai întâi un superuser. În multe distribuții Linux bazate pe Debian, cum ar fi Ubuntu, poate fi necesar să setați o parolă a contului rădăcină înainte de a utiliza chmod și puteți face acest lucru după cum urmează:

sudo adduser * aici introduceți numele de utilizator ”

Parola:

La prompt, configurați o parolă sigură. Acum puteți schimba modurile cu comanda chmod, iată un exemplu:

chmod u + rwx project.txt

Exemplul de mai sus adaugă permisiunile de citire, scriere și execuție pentru utilizatorul curent în ceea ce privește fișierul text numit „proiect”. Pentru a elimina permisiunile, argumentul + poate fi schimbat în -. O metodă mai eficientă de gestionare a permisiunilor, cel puțin în distro-urile bazate pe Debian, este instalarea utilității Eiciel, care oferă o metodă GUI ușor de înțeles.

Conectarea la Internet

Să te poți conecta la internet chiar din liliac este unul dintre motivele pentru care vei dori să rămâi la distrofii majore pentru desktop, precum Ubuntu și Mint, care au fost compilate cu versiuni actualizate ale driverelor de carduri de rețea..

Vrăjitorii de configurație ambalate cu aceste distribuții sunt uimitor de eficienți pentru detectarea cardurilor și dispozitivelor de rețea și, în unele cazuri, chiar oferă opțiunea de a configura rețele virtuale private pentru o mai mare confidențialitate și securitate împotriva celor mai frecvente atacuri cibernetice..

Adăugarea mai multor software la Linux

Când doriți să adăugați mai multe programe de distribuție Linux, tot ce trebuie să faceți este să navigați la centrul de software sau la managerul de pachete. În Ubuntu, puteți, de asemenea, să porniți o sesiune de terminal și să utilizați următoarea comandă pentru a obține cea mai recentă versiune a browserului web Firefox:

Actualizare sudo apt-get

sudo apt-get install firefox

Înainte de Windows 10 și apariția Microsoft Store, distribuțiile desktop Linux erau deseori considerate superioare datorită caracteristicii lor din centrul de software.

Suite de birou

Un punct important de dispută împotriva Linux este lipsa unui pachet de birouri sofisticat. Utilizatorii Windows au fost răsfățați de Microsoft Office și nu doresc să oprească comutarea. Realitatea este că există suite de birou care funcționează excelent în Linux și oferă aceeași funcționalitate fără costurile generale asociate cu Microsoft Office.

ApacheOpenOffice

Când vine vorba de apartamente freeware pentru birou, OpenOffice de la Apache este unul dintre cele mai bune. Este construit pe aceeași bază pe care Microsoft Office o are cu un procesor de text solid, foaie de calcul și software de prezentare. De fapt, fișierele pot fi utilizate în mod interschimbabil între OpenOffice și Microsoft Office.

documente Google

Această suită de birouri freeware și-a intensificat jocul în ultimii ani și este acum un pretendent solid pentru uz personal sau de afaceri. Acesta nu este un software localizat, ci mai degrabă o opțiune bazată pe cloud.

Puteți face aproape orice în Google Docs pe care îl puteți în Microsoft Office, dar nu este restricționat de necesitatea descărcării și instalării pe fiecare dispozitiv pe care îl utilizați. Aproape toți furnizorii de stocare în cloud funcționează pe Linux, la fel ca în Windows sau Mac OSX.

Office365

În cazul în care sunteți convins că viața nu merită trăită fără Microsoft Office, puteți accesa Office365 prin intermediul browserului dvs. web. Nu este gratuit, dar vă permite să continuați să utilizați Microsoft Office în timp ce lucrați în Linux.

De ce ar trebui să luați în considerare utilizarea Linux?

 • Cu o distribuție Linux potrivită, puteți readuce la viață o stație de lucru sau un laptop vechi până în 2020. Windows XP, de exemplu, funcționează în continuare pe mașini mai vechi, însă echipa IT a abandonat-o în întregime, ceea ce înseamnă că nu există actualizări de securitate. Unele distros Linux, pe de altă parte, continuă să mențină securitatea special concepută pentru hardware-ul mai vechi.
 • Linux are o funcționalitate care se potrivește mai bine unor utilizatori. Când au fost introduse Windows 8 și 10, nu toată lumea a fost încântată de interfața puternic diferită. Între timp, distrurile Linux prezintă interfațe grafice grafice care seamănă mai mult cu Windows 7, ceea ce ar trebui să fie atrăgător pentru unii utilizatori confortabili cu vechile modalități de utilizare a unui computer.
 • Linux este extrem de sigur. Windows a făcut multe pentru lumea tehnologică. totuși, când vine vorba de securitate, Linux și-a construit o reputație mai bună. Linux nu are o istorie atât de vastă de viruși și vulnerabilități care au afectat adesea Windows.
 • Linux este cunoscut pentru performanță. În comparație cu Windows, mulți guri tehnologici văd rate de performanță mai mari cu Linux. Este posibil să eliminați mai mult Linux, în special când vine vorba de versiuni de server. Stabilitatea generală și fiabilitatea serverului sunt printre numeroasele motive pentru care probabil Linux vă va potrivi.
 • Linux este important în protejarea confidențialității, ceva care a devenit o dilemă printre giganții tehnologici. Comunitatea distro FOSS Linux pare să valorizeze confidențialitatea și protecția personală mai bine decât Google și Microsoft.

Gânduri finale

În cele din urmă, Linux este un instrument tehnologic extrem de subestimat. Prea multe persoane s-au speriat departe de Linux din cauza „complexității” sale, neavând suficiente opțiuni software și lipsa de suport comercial, dar toate s-au dovedit a fi concepții greșite..

Linux funcționează la fel de bine, dacă nu chiar mai bine decât Windows, în special pentru dispozitivele mai vechi în care patch-urile de securitate și actualizările au fost mult timp neglijate de furnizorii de masă. Și în timp ce există o curbă de învățare asociată cu Linux, odată ce ați trecut peste cocoașa principală, va fi la fel de ușor ca să cădeți de pe un cal.

Acum, recapitulăm rapid ideile principale incluse în acest ghid:

 • Ce este Linux
 • Elemente ale nucleului Linux
 • Cele mai bune distros Linux
 • Cum să configurați și să folosiți Linux
 • Comenzi Linux importante
 • Permisiunile și accesul la cont
 • Conectarea la Internet
 • Adăugarea de aplicații și software Linux

La fel ca în Windows, trebuia să înveți cum să găsești aplicații, să deschizi și să închizi programe, să te conectezi la internet, să printezi un document, în esență același proces de învățare care va fi necesar pentru Linux.

După ce încercați Linux, veți vedea că acesta nu este într-adevăr atât de complicat cum este adesea făcut. De fapt, vă puteți gândi la el ca la o altă variantă de Windows sau macOS, deși una mai sigură, mai stabilă și mai puțin flămândă de resurse.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author