Alegerea între Apache și NGINX pentru nevoile dvs. de găzduire web

Pentru a începe cu un proiect web complet nou, trebuie doar două lucruri: un furnizor de hosting și un server HTTP (HyperText Transfer Protocol). Furnizorii de cloud precum Amazon Web Services și Microsoft Azure oferă o serie de opțiuni de platformă pentru a răspunde cerințelor de dimensiune și viteză ale site-ului dvs. După ce v-ați înscris cu o gazdă cloud, puteți alege ce server HTTP să ruleze pe hardware-ul dvs. virtualizat.

Un server HTTP este responsabil pentru acceptarea cererilor web de la vizitatorii site-ului dvs. și apoi răspunde browserului lor cu conținutul adecvat. De exemplu, o solicitare web de bază poate solicita conținut text HTML și o serie de imagini legate. Serverul HTTP va furniza un răspuns web pe care browserele precum Google Chrome sau Mozilla Firefox le pot înțelege și afișa.

Când vine vorba de serverele HTTP, două soluții domină o mare parte din peisajul curent: Apace și NGINX (care se pronunță ca „Motor X”). Citiți mai departe pentru a afla elementele de bază ale ambelor și cum se compară între ele în ceea ce privește arhitectura, performanța și alte categorii.

Bazele Apache

Soluția de server web Apache a existat încă de la mijlocul anilor ’90. Având în vedere longevitatea și stabilitatea software-ului, acesta rămâne una dintre cele mai populare opțiuni pentru găzduirea site-urilor web. Este o parte cheie a stivei de dezvoltare LAMP, care este folosită de echipe de toate dimensiunile pentru a implementa aplicații dinamice pe internet. Celelalte elemente ale stivei LAMP sunt Linux (sistem de operare), MySQL (bază de date) și PHP (scripturi din partea serverului).

Apache este oferit ca pachet software gratuit, open-source. Este gestionat și dezvoltat de Apache Software Foundation. Când web-ul mondial a ajuns pe scena în anii 1990, Apache a fost soluția implicită a serverului pentru majoritatea site-urilor web. A fost conceput cu simplitate în minte și, deși permite flexibilitate și scalabilitate, Apache a câștigat popularitate într-o perioadă în care nivelurile de trafic de internet erau mult mai mici decât în ​​prezent.

Noțiuni de bază NGINX

Soluția de server web NGINX a fost lansată pentru prima dată în 2002. A fost creată de un singur administrator de sisteme din Rusia și a devenit parte a comunității open-source doi ani mai târziu. Designul din spatele NGINX se concentrează în special pe viteză și performanță, două domenii în care unii consideră că Apache lipsește. De fapt, proiectul NGINX s-a produs inițial datorită provocării publice C10K, care a solicitat dezvoltatorilor să proiecteze o soluție HTTP care să poată gestiona 10.000 de utilizatori concurenti la un nivel de performanță constant.

NGINX a crescut în popularitate în ultimul deceniu, în special în rândul start-up-urilor care trebuie să își dezvolte hardware-ul într-un ritm rapid. Cu toate acestea, în general, NGINX este considerat a fi mai greu de configurat și de integrat decât Apache.

Considerații de arhitectură

Pachetul software Apache include un set de module multi-procesare (cunoscute sub numele de MPM) care permit unui administrator de server să determine modul în care soluția lor HTTP ar trebui să gestioneze solicitările. Acest tip de arhitectură permite o mare flexibilitate și personalizare.

Cel mai de bază modul Apache este mpm_prefork. Funcționează pe o logică cu un singur fir, unde fiecare proces de server gestionează o cerere web simultan. Acesta este modulul recomandat pentru proiecte web bazate în limbajul de script PHP. Un alt modul Apache este mpm_worker, care acceptă mai multe fire simultan. Acest lucru va ajuta Apache să fie mai eficient și scalabil. Ultimul modul primar Apache, mpm_event, funcționează într-o manieră similară ca mpm_worker, dar adaugă un suport mai bun pentru conexiunile menținute în viață, care sunt o cerință pentru multe aplicații web moderne.

NGINX se distinge cu siguranță de Apache în ceea ce privește arhitectura. Se bazează în jurul conceptului de funcționare bazată pe evenimente, mai degrabă decât folosind procese sau fire. Ceea ce înseamnă asta este că un singur lucrător NGINX poate gestiona mii de conexiuni HTTP în același timp.

NGINX se bazează pe un sistem de bucle care permite lucrătorilor să ridice rapid noi solicitări de fiecare dată când un eveniment este declanșat. Evenimentele sunt procesate asincron, ceea ce înseamnă că nu trebuie să aștepte ca alte evenimente să fie alocate secvențial.

Manipularea conținutului

În aceste zile, conținutul web se încadrează într-una din două categorii: static sau dinamic. Conținutul static include orice lucru pe o pagină web care rămâne consecventă indiferent de modul în care este utilizat site-ul. De exemplu, un logo al companiei din partea de sus a unui site web este o bucată de conținut static. Pe de altă parte, conținutul dinamic este controlat prin limbaje de script precum PHP și se va schimba pe baza sesiunii unui utilizator sau a altor variabile. Site-urile de e-mail, site-urile bancare și rețelele sociale se bazează pe conținut dinamic pentru a le arăta utilizatorilor datele lor individuale.

Apache poate servi conținut static numai pe o singură fire, ceea ce face din NGINX o soluție mai convingătoare pentru proiectele web care au nevoie de o cantitate mare de conținut static livrate rapid. Cu toate acestea, Apache oferă unele beneficii atunci când vine vorba de conținut dinamic. Se integrează ușor cu PHP și poate încorpora un procesor de script direct în lucrătorul HTTP. Pachetul software NGINX de bază nu include suport pentru livrarea dinamică de conținut, astfel încât va trebui să adăugați un procesor extern la stiva software pentru a-l susține.

Comparații de performanță

Vizitatorilor externi de pe site-ul dvs. web nu le va interesa ce fel de server HTTP utilizați în backend. Acestea sunt preocupate doar de accesarea conținutului tău rapid și în mod sigur. Din acest motiv, performanța ar trebui să fie metrica cheie de luat în considerare atunci când evaluăm atât Apache cât și NGINX ca opțiuni de găzduire web.

Datorită arhitecturii sale bazate pe evenimente, NGINX este considerat în general cea mai rapidă soluție HTTP. Funcționează pe resurse minime, chiar dacă traficul dvs. web crește în timp. Acest lucru duce la o utilizare scăzută a memoriei și procesorului, în timp ce Apache poate necesita mai multă utilizare hardware în perioadele de încărcare mai mare.

Ușor de implementat

Când este instalat pe un server web ca parte a stivei de software LAMP, gazda HTTP Apache este incredibil de simplă de configurat și rulat. Majoritatea administratorilor nu vor trebui să modifice deloc setările modulului de procesare multiplă. Majoritatea personalizării Apache vor avea loc la nivel de director în ceea ce sunt cunoscute sub numele de fișiere .htaccess.

Aceste mici elemente de text vă permit să scrieți reguli și direcții pentru modul în care serverul HTTP ar trebui să gestioneze anumite tipuri de solicitări. De exemplu, puteți activa rescrierea URL-ului astfel încât o anumită adresă web din domeniul dvs. să încarce resurse dintr-o altă locație. Aceasta este adesea folosită pe site-urile de social media unde „/ username” apare la sfârșitul unei adrese URL.

NGINX nu acceptă fișiere .htaccess sau alte configurații la nivel de director. Acest lucru face ca procesarea cererii să fie mai rapidă și mai sigură, dar totuși limitează controlul pe care îl are un administrator de sistem.

Compatibilitate și asistență

Serverele HTTP sunt de obicei rulate pe sisteme de operare bazate pe UNIX, în special pe platforme Linux open-source. Aceasta este de dragul vitezei, deoarece UNIX este considerat cel mai eficient sistem de operare disponibil. Atât Apache, cât și NGINX pot fi instalate pe distribuții Linux populare, cum ar fi Ubuntu sau BSD.

De asemenea, Apache oferă suport complet pentru sistemul de operare Microsoft Windows Server. NGINX poate fi configurat să funcționeze și pe Windows, dar este considerat, în general, mai puțin stabil. Dacă organizația dvs. rulează exclusiv Windows pe serverele sale web, Apache va fi alegerea logică.

Apache are un portal de documentare online robust, cu note de lansare, manuale de referință, ghiduri de utilizare și tutoriale pentru a vă ajuta să instalați Apache în mediul dvs. cloud și să începeți să îl utilizați pentru o aplicație web. NGINX oferă un tip similar de depozit de documentare care acoperă configurația de bază, precum și un ghid de dezvoltare mai detaliat.

rezumat

Apache și NGINX sunt soluții de server HTTP foarte populare în lumea modernă a cloud computing-ului actual. Cele mai bune companii de găzduire din Canada folosesc Apache și NGINX.

Inserarea uneia dintre ele în stiva de dezvoltare este o alegere înțeleaptă, deoarece acestea vor oferi performanțe stabile și fiabilitate.

Dacă viteza este prioritatea dvs. și site-ul dvs. web va găzdui o cantitate mare de conținut static, atunci NGINX poate fi cea mai bună opțiune. De asemenea, devine alegerea preferată dintre echipele de dezvoltare care construiesc o arhitectură microservice cu o mulțime de subsisteme care interacționează între ele. Pe de altă parte, dezvoltatorii mici sau newbies ar putea fi mai bine să se lipească de Apache, deoarece este mai ușor de configurat și vine preconfigurat cu stive software de la terți precum LAMP.

Un lucru de reținut este acela că nu trebuie neapărat să alegeți între Apache și NGINX și să uitați de celălalt. De fapt, cele două soluții sunt foarte des utilizate în tandem pentru a oferi cea mai bună experiență posibilă de găzduire web. Cu NGINX configurat ca proxy web inițial, cererile pot fi procesate rapid și trimise către un lucrător Apache la finalul aplicației. De acolo, Apache se poate integra cu PHP sau cu un alt limbaj de script pentru a pregăti răspunsul web și să-l bucleze înapoi la stratul NGINX.

Asigurați-vă că faceți cercetarea când selectați o soluție server HTTP. Sistemul ales va deveni o parte a coloanei vertebrale a site-ului sau a aplicației dvs. și va fi esențial în experiența de zi cu zi a utilizatorilor.

Ați putea dori, de asemenea:

  • Cel mai bun Gazduire Web
  • Cel mai bun constructor de site-uri web

Referințe și credite de imagine:

  • Nginx.com
  • ESDS.co.in
  • TutorialsPoint.com
  • NTU.edu.sg
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author