Kuinka käyttää Linuxia: Yksinkertainen opas aloittelijoille

Teknologia jättiläinen Microsoft ilmoitti äskettäin olevansa hyvin lähellä merkittävän virstanpylvään saavuttamista miljardilla tietokoneella, joka käyttää Windows 10 -käyttöjärjestelmää, ja siten se sai suurimman markkinaosuuden pöytätietokoneiden suhteen.

Toisaalta Linux käyttää vain 2 prosenttia pöytätietokoneista, vaikka se onkin maailman suosituin käyttöjärjestelmien perhe. Kuinka se voi olla?

Linuxin todellisuus vuonna 2020 on, että se käyttää noin 90% henkilökohtaisista ja yritystietokoneista ympäri maailmaa. Tämä johtuu osittain siitä, että Googlen Android- ja Chrome-käyttöjärjestelmät perustuvat Linux-ytimeen, puhumattakaan siitä, että Linux on alusta valinta palvelinsovelluksiin, web-isännöintipalveluihin, pilvipalvelun datakeskuksiin, supertietokoneisiin ja moniin yritysverkkoihin.

NASA: n ylläpitämä Pleiades-supertietokone toimii Linuxilla, samoin kuin IBM Watson -tekniikkajärjestelmä, jota erityisesti käyttää SUSE Linux Enterprise Server 11.

Jos olet harkinnut Linuxin kokeilua, mutta et ole varma mistä aloittaa, sinun on ensin tiedettävä, että olet todennäköisesti puolivälissä, koska olet jo perehtynyt Unixin kaltaisten käyttöjärjestelmien maailmaan. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS ja jopa BlackBerry QNX OS ovat Unix-kaltaisia ​​järjestelmiä..

Suurin osa Android-älypuhelinten käyttäjistä pystyy saapumaan iOS: iin, jos he vaihtavat iPhoneen, ja sama voidaan sanoa MacOS-käyttäjille, jotka vaihtavat Windowsiin. He eivät ehkä nautti kokemuksesta täysin, mutta heillä on melkein intuitiivinen käsitys toiminnallisuudesta. Tämä Linuxin Unix-tyyppinen näkökohta tarkoittaa, että tottut siihen nopeasti, kun kokeilet sitä.

Mikä tarkalleen on Linux?

Linux on käyttöjärjestelmä (OS), kuten Windows tai macOS, se on alusta, joka hallitsee kaikkia tietokoneesi laitteistokomponentteja. Se auttaa ohjelmistosovelluksia kommunikoimaan tietokonelaitteiden kanssa.

Linuxin kehitys alkoi 1990-luvun alkupuolella. Suomalainen tietotekniikan opiskelija Linus Torvalds päätti luoda oman versionsa käyttöjärjestelmänsä PC: lle, jonka hän hallitsi tuolloin, 486-klooni, joka rakennettiin Intel x86 -arkkitehtuuriin.

Linux-ydin

On huomattava, että Torvalds aloitti Linux-ytimen kehittämisen, ja tämä on tehtävä, jota hän jatkaa tähän päivään saakka vapaan ja avoimen lähdekoodin kehitysyhteisön tuella. Linux-ydin on tämän käyttöjärjestelmän ydin, jota maaliskuusta 2019 lähtienMiksi sinun tulisi harkita Linuxin käyttöä? on versiossa 5.0.5 Ydin on kriittinen ohjelma, joka on koodattu kaiken käyttöjärjestelmään ja tietokonelaitteiden toimintaan liittyvän hallitsemiseksi.

Edellä mainitun kannalta on tärkeää selventää, että Linux on nimi, joka voi korvata toisiaan viitaten ytimeen tai käyttöjärjestelmäperheeseen. Koska Linux on ilmaisen ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto (FOSS) -liikkeen ydin, on olemassa melko vähän käyttöjärjestelmävaihtoehtoja, joista suurin osa on suunnattu pöytätietokoneisiin ja kannettaviin järjestelmiin, mutta osa on koodattu ja jaettu tiettyjen laitteiden kanssa mielessä.

Esimerkiksi Android on ihanteellinen älypuhelimille, tablet-laitteille ja muille laitteille, jotka on varustettu kosketusnäyttöliittymillä. Chrome OS on Linux-versio, joka on koottu toimimaan nykyaikaisissa kannettavissa tietokoneissa, kuten Chromebookissa. Red Hat Enterprise Linux on palvelimille tarkoitettu kaupallinen käyttöjärjestelmä.

Nämä ovat kaikki Linux-jakelua, usein lyhennettynä “distroksi”. Tätä opasta varten viitataan FOSS Linux -pöytäjakeluihin, jotka ovat paras tapa aloittaa. Tarvitset vähintään työpöydän tai kannettavan tietokoneen ja ihannetapauksessa USB-aseman Linux-jakelun ajamiseen, jota et ehkä edes tarvitse asentaa.

Kuten kaikissa käyttöjärjestelmissä, Linuxilla on:

 • Käynnistyslatain: Kun käynnistät tietokoneen, perustulojärjestelmä (BIOS) alkaa käydä läpi tapahtumasarjan varmistaaksesi, että kaikki laitteesi toimivat ja pystyvät kommunikoimaan oikein; sitten se ohjaa ohjelmiston suorittamaan käynnistyslataimen, joka lataa ytimen muistiin. Jotkut kevyet Linux-levitykset, kuten Puppy Linux, vievät vähemmän kuin 300 Mt ja lataavat sekä ytimen että käyttöjärjestelmän RAM: sta. Käynnistyslataus päättyy, kun I / O-pyynnöt, kuten hiiri, näppäimistö, videonäyttö, ääni ja graafiset käyttöliittymät, ovat toiminnallisia.
 • Daemons: Monitoiminäyttöjärjestelmänä Linux käyttää deemoneja juoksemaan taustalla odottaen pyyntöjen esittämistä. Jos testaat vain Linux-jakelua, et ehkä tiedä daemoneja, koska ne ovat samanlaisia ​​taustaprosesseja kuin mitä näet Windowsin Tehtävienhallinnassa tai macOS-toiminnan monitorissa.
 • Kuori: Monien Linux-jakelujen avulla käyttäjät voivat käyttää käyttöjärjestelmän kuoria komentoriviliittymän (CLI) kautta, jota voidaan hallita pääteohjelman avulla. Tekstipohjaisia ​​CLI-komentoja voidaan käyttää kommunikointiin ytimen kanssa, ja tämä pelästää joitain potentiaalisia Linux-käyttäjiä, mutta se muistuttaa CMD: n kirjoittamista Windowsin Käynnistä-valikosta ja DOS-aikakautta muistuttavien komentojen kirjoittamista. Palaamme takaisin shelliin ja CLI-komentoihin myöhemmin tässä oppaassa.
 • Graafinen palvelin: Täältä saat Windows-tyyppisen käyttöliittymän, johon kaikki ovat tottuneet. Suurin osa Linux-jakeluista käyttää X Window -järjestelmää, joka tunnetaan myös nimellä X11 tai X, joka käsittelee kaikkia näytön graafisia elementtejä, koska ne liittyvät käyttäjän hiiren tai kosketusnäytön liikkeisiin. Jotkut Linux-jakelut, erityisesti kevyemmät versiot, käynnistyvät päätelaitteiseen ympäristöön, joka kehottaa käyttäjiä kirjoittamaan ”xwin” -komennon GUI: n käynnistämiseksi; tämä on samanlainen kuin 16-bittisen aikakauden aikaiset Windows 3.1x -päivät, jotka käynnistivät käyttäjät DOS: iin ja vaativat “Win” -komentoa pääsyä käyttöliittymään.
 • Pöytäympäristö: Tämä on pala, joka jokainen käyttäjä on tuttu parhaiten. Linux-ympäristössä on monia ympäristöjä, joista valita. Samankaltaisia ​​Windows-suunnittelukielisiin järjestelmiin, kuten Aero ja Metro, ja MacOS: n Aqua-käyttöliittymään, Linuxissa on paljon vaihtoehtoja, kuten KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity ja muut..

Monet Linux-työpöytäympäristöt emuloivat Windowsia käyttäjien helpottamiseksi, mutta koska ne ovat avoimen lähdekoodin järjestelmiä, ne voidaan määrittää emuloimaan Applen GUI-järjestelmiä, ja tämä on usein KDE: n tapaus.

Joissain tapauksissa työpöytäympäristöt voidaan muuttaa tiettyihin tarkoituksiin. Yksi sellainen esimerkki on Sugar OS -työpöytä, joka toimii koulutusalustana lapsille.

Testattavan Linux-jakelun valitseminen

Tähän mennessä on valittavana yli 600 Linux-jakelua, joista suurin osa voidaan asentaa ilmaiseksi, ja suurin osa seuraavista pääversioista:

 • Kaari
 • Debian
 • openSUSE
 • Slackware

Vuosikymmenien Linux-kehityksen jälkeen uusien tulokkaiden yksimielisyys on aloittaa Debian-pohjaisella jakelulla. Debiania kutsutaan usein todelliseksi ”yleiseksi käyttöjärjestelmäksi”, koska se voidaan asentaa mihin tahansa tietokoneeseen, jolla on oikeat kokoonpanot.

Et ehkä halua valita Slackware-pohjaista jakelua, ellet työskentele erittäin vanhojen laitteiden kanssa, ja Arch-pohjaiset jakelut ovat yleensä teknisiä. Tätä silmällä pitäen seuraavat suositukset ovat Debian-pohjaisia.

 • Linux Mint on tällä hetkellä yksi suosituimmista jakeluista. Siinä on yksi markkinoiden puhtaimmista työpöytäympäristöistä, hieno sekoitus Windowsia ja macOS-elementtejä. Uusille käyttäjille Mint sisältää paljon vaihtoehtoja. Se toimii samoin kuin Windows 7/10 Käynnistä-valikossa ja sovellusten valintaprosessissa. Se on erittäin nopea ja yhteensopiva monien laitteistojen kanssa, jopa vanhemmissa tietokoneissa, mieluiten 64-bittisissä. Niille, jotka siirtyvät Windowsista Linuxiin, tämä on paras vaihtoehto.
 • ubuntu on myös hyvä vaihtoehto Windows-käyttäjille, jotka haluavat vaihtaa. Ubuntu on kuin “viileä isoisä”, joka on ollut siellä, tehnyt sen, ja on edelleen elossa ja potkaisee. Ubuntu on rakennettu olemaan universaali alusta, joka on rakennettu tavallisille käyttäjille eikä vain teknikoille. Jokille aloittavalle Ubuntu on upea; Lisäksi siellä on paljon hyödyllisiä dokumentaatioita ja yhteisötukea foorumien ja muiden verkkoyhteisöjen muodossa.
 • Pentu Linux on Ubuntu-pohjainen jakelu, joka on erityisesti koottu ja pakattu vanhan laitteiston palauttamiseksi elämään. Tämä kevyt jakelu voi toimia RAM-muistilla, mikä tarkoittaa, että koko käyttöjärjestelmätoiminto ei vaadi kiintolevyn asennusta. Vanhemmat Windows-verkkokirjat, jotka eivät enää saaneet tukea vuosia sitten, voidaan päivittää Puppy Linux -käyttöjärjestelmällä, ja tämä käyttöjärjestelmä on ihanteellinen myös käyttäjille, jotka haluavat vain tutustua siihen, kuinka Linux toimii laitteistollaan. Samanlainen vaihtoehto olisi SliTaz, joka voidaan suorittaa pakkauksesta, joka painaa alle 200 Mt.

Hyödyllisten sovellusten suhteen Linux-jakeluihin, kuten Mint ja Ubuntu, on pakattu hyödyllisiä ohjelmistoja, kuten tuottavuuden parantamiseen tarkoitettu LibreOffice (kuten Microsoft Office, mutta ilmainen), Firefox web-selailuun, VLC video- ja äänitiedostojen toistamiseen, GIMP kuvankäsittelyyn, Pidgin pikaviesteihin, Audacity äänen muokkaamiseen ja muut.

Mikä parasta, suurin osa Linux-distroista muodostaa yhteyden FOSS-arkistoihin, joihin voidaan ladata ja asentaa satoja sovelluksia kaikkien vaadittavien riippuvuuksien kanssa..

Koeajo Linux

Hieno tapa Linux-jakeluissa on, että pystyt ottamaan ne koeajoon ennen kuin päätät tehdä niistä ensisijaisen käyttöjärjestelmän. Tämä on mahdollista, koska suurin osa Linux-distroista tukee ”live CD” -toimintoa, mikä tarkoittaa, että ydin, graafinen palvelin, työpöytäympäristö ja sovellukset voidaan käynnistää siirrettävästä tallennusvälineestä, kuten USB-asemasta. Monissa tapauksissa Linux-jakelu voidaan testata myös virtuaalikoneissa, mutta paras tapa on käyttää USB-muistitikkuja.

Suurimmat levyt, kuten Mint ja Ubuntu, voidaan testata käymällä ensin heidän lataussivuillaan ja etsimällä oikea testattava ISO-tiedosto:

 • Ubuntu-lataus
 • Rahapajan lataus

USB-asemia, joissa on vähintään 2 Gt tallennustilaa, suositellaan; muuten kannattaa ehkä testata kevyempiä jakeluita, jotka ovat edelleen täysin varustellut:

 • Lataa SliTaz
 • Puppy Linux -lataus

Koska USB: stä tulee tietokonelaite, sinun on varmistettava, että se on alustettu oikein, ennen kuin lataat ja asennat jakelun. Aseta USB-kuva ISO-kuvan kanssa työpöydällesi tai kannettavaan tietokoneeseen ennen uudelleenkäynnistystä; saatat joutua asettamaan BIOSin käynnistysprioriteetiksi USB, ja tämä voidaan suorittaa painamalla yhtä seuraavista näppäimistä:

 • POISTU
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Kun BIOS-asetusohjelma tulee näkyviin, siirry nuolinäppäimillä käynnistysprioriteettivalikkoon ja aseta USB ylälaitteeksi ja kiintolevy toiseksi vaihtoehtona. Tallenna uudet BIOS-asetukset, anna tietokoneen käynnistyä uudelleen ja seuraa näytön ohjeita.

Tärkeimmät Linux-komponentit, jotka tyypillisesti näet live-USB-istunnon aikana, ovat:

 • Sisäänkirjautumisen näyttöhallinta.
 • Ikkunahallinta sovellusten käsittelemiseen.
 • Hallinnoija, joka käsittelee myös ikkunoita, paneeleja, valikoita, viivarajapintoja ja ydinsovelluksia.

Kun olet käynnistänyt käynnistysprosessin, sinun pitäisi nähdä työpöytäympäristö. Aivan kuten Windows, myös useimmissa Linux-versioissa on työpöytäympäristö.

Muutaman minuutin kuluttua sinun pitäisi helposti löytää tehtäväpalkki, ilmoitusalue, sovellusvalikko, josta muuttaa asetuksia, aika / päivämäärä ja niin edelleen.

Linux Terminal App -sovelluksen käyttö

Teknisesti taipuvaisimmat käyttäjät voivat pitää asiat entistäkin yksinkertaisempina testaamalla vain päätelaitteita käyttävän Linux-jakelun, kuten Tiny Core Linux tai mini-Debian.

Tämän tekeminen käynnistää käyttöjärjestelmän suoraan CLI: hen ja ilman GUI-elementtejä. Pohjimmiltaan katsot terminaalia, josta voit kirjoittaa tekstikomentoja, kuten:

 • pwd – näyttää nykyisen hakemiston polun, jossa olet.
 • ls – näyttää luettelon nykyisen hakemiston tiedostoista.
 • CD – siirry toiseen hakemistoon.
 • mkdir – luo uuden kansion nykyiseen hakemistoon.
 • kosketus – luo uusia tyhjiä tiedostoja niin kauan kuin tiedostotyyppi on määritetty, esimerkiksi: new.txt.
 • mv – siirtää tiedostoja hakemistosta toiseen. Tätä komentoa voidaan käyttää myös tiedostojen nimeämiseen; jos kyseessä on uusi.txt, ”mv uusi toinen” johtaa tiedoston nimeksi toiseksi.txt.
 • rm – poistaa tiedostoja.
 • rmdir – poistaa hakemistot tiedostojen poistamisen jälkeen.
 • mies – tämä on hyödyllisin komento aloittelijoille, koska se tarjoaa kuvauksia ja tietoa Linux-komennoista.
 • sopivasti – toinen hyödyllinen komento, joka on jopa kätevämpi kuin “mies”, koska voit määrittää aiheet. Oletetaan, että haluat lisätietoja Linux-tiedostojärjestelmien hierarkiasta. Tässä tapauksessa voit kirjoittaa apropos-hierarkian näyttääksesi Linuxin manuaaliset sivut, jotka sisältävät sanan “hierarkia”.

Linux-tiedostojärjestelmähierarkia

Kun navigoit Linuxin live- tai pysyvässä asennuksessa, sinun kannattaa katsoa sen tiedostojärjestelmän hierarkiastandardia. Debian-pohjaisessa käyttöjärjestelmässä, kuten Ubuntu, se voi näyttää tältä:

 • / bin – mistä useimmat käyttäjät alkavat.
 • /saapas – missä ydin asuu.
 • / dev – missä laiteajurit sijaitsevat.
 • /jne – josta löytyvät kaikkien käyttäjien konfigurointitiedostot.
 • /Koti – missä mukautetut kansiot tulisi tallentaa.
 • / lib – missä dynaamisia kirjastoja ja riippuvuuksia pidetään, eikä niitä pidä koskea.
 • / media – joissa viitataan kiinteisiin ja siirrettäviin tietovälineisiin, mukaan lukien virtuaalikoneet.
 • / mnt – missä merkitty asennettu kiinteä ja irrotettava tietoväline.
 • /valita – missä lisäohjelmistopaketit tallennetaan asennuksen jälkeen.
 • / proc – samanlainen kuin / lib, se tulisi jättää yksin.
 • / root – tässä pääkäyttäjä voi tallentaa tiedostoja ja suorittaa korkean tason komentoja.
 • /juosta – väliaikainen tiedostojärjestelmä.
 • / sbin – samanlainen kuin root, tässä superkäyttäjän komennot suoritetaan.
 • / srv – missä FTP- ja HTTP-tiedot sijaitsevat.
 • / sys – tarjoaa ytötiedot.
 • / tmp – toinen väliaikainen tiedostojärjestelmä.
 • / usr – missä käyttäjän asennetut sovellukset tallennetaan.
 • / var – toinen väliaikainen tiedostojärjestelmä, jota erityisesti käyttävät Internet-sovellukset, kuten selaimet.

Navigointi Linux-tiedostojärjestelmässä

Suurin osa graafisen palvelimen mukana toimitetuista Linux-distroista käynnistää sinut suoraan työpöydän käyttöliittymään, joka monissa tapauksissa muistuttaa Windowsia tai macOS: ta..

Pöytätietokoneiden, kuten Mate, LXDE ja KDE Plasma, avulla voit katsoa näytön ala- tai yläreunasta kuvaketta, joka muistuttaa Windowsin Käynnistä-valikkopainiketta. Tätä elementtiä napsauttamalla tai napauttamalla näyttöön tulee merkitty navigointivaihtoehto, joka osoittaa joko Bin-, Root-, Home-, Usr- tai Mnt-kansioon.

Uusin Gnome-työpöytä on melko intuitiivinen skeuomorfisten kuvakkeiden ansiosta, jotka kuvaavat kohteita, kuten arkistokaappeja, levyasemia tai tietokoneita. Napsauttamalla näitä graafisia elementtejä avaat hakemistot ja kansiot omiin ikkunoihinsa, jolloin navigointi tuntuu hyvin samanlaiselta kuin MacOS ja Windows. Monista Ubuntu-jakeluista löytyvä Unity-työpöytä tarjoaa myös intuitiivisia kuvakkeita kansioiden selaamiseen.

Linux-päätesovelluksen tarjoaman CLI-ympäristön sisällä navigointi alkaa aina pwd-komennolla, joka palauttaa polun, jolla olet tällä hetkellä, esimerkiksi:

pwd

/Koti/

Voit käyttää ls-komentoa näyttääksesi kaikki kansiosi tiedostot, joissa olet. Lisäksi cd-komento antaa sinun muuttaa hakemistoja, kuten tämä:

cd / koti / lataa

pwd

/ Home / download

Koko polkujen kirjoittamisen sijasta voit myös CD-levyä kansioon nykyisellä polulla:

pwd

/Koti/

cd-lataus

pwd

/ladata

Siirry yhdellä tasolla nykyisestä polustasi kirjoittamalla cd..

CD..

pwd

/Koti/

Tiedostojen siirtäminen Linux-hakemistoissa

Niin kauan kuin olet työpöytäympäristössä, jokaisesta hakemistoa näyttävästä ikkunasta tulee tiedostonhallinta, mikä tarkoittaa, että avaat useita kansioita tiedostojen vetämiseksi ja pudottamiseksi. Linux-päätteessä mv-komentoa voidaan käyttää tiedostojen siirtoon.

Oletetaan, että siirrettävä tiedosto on nimeltään “projekti”, ja se on tällä hetkellä tallennettu koti / lataus-kansioon. Voit siirtää sen samassa hakemistossa olevien asiakirjojen1 kansioon kirjoittamalla:

mv / koti / lataa / projekti / koti / lataa / asiakirjat1

Voit käyttää myös * jokerimerkkiargumentteja mv-komennon kanssa. Voit siirtää kaikki kappaleet / home / download-kansiosta / home / download / music -sovellukseen kirjoittamalla seuraava:

mv / koti / lataa/*.mp3 / koti / lataa / musiikki

Tiedostojen uudelleennimeäminen komentoriviltä

Napsauta hiiren kakkospainikkeella valikkoa esiintyy useimmissa Linux-työasemissa, mikä tarkoittaa, että voit nimetä tiedostoja napsauttamalla niiden kuvakkeita kerran hiiren oikealla painikkeella. CLI-ympäristössä uudelleennimeäminen voidaan suorittaa mv: llä, samalla komennolla, jota käytetään tiedostojen siirtämiseen.

Oletetaan, että sinulla on tiedosto nimeltä new.txt, jonka haluat nimetä uudelleen toiseksi. Sinun komento olisi:

mv uusi toinen

Muista, että yllä oleva esimerkki toimii niin kauan kuin uusi. Jos määrität polut, mv toimii kuten ilmoitat. Oletetaan, että new.txt sijaitsee / home / download / -kansiossa, ja haluat nimetä sen toiseksi.txt käyttämällä tätä komentoa:

mv / koti / lataa / uusi / koti / lataa / sekunti

Linux-prosessit ja -tehtävät

Monet järjestelmätyökalut ja apuohjelmat on pakattu useimpiin Linux-jakeluihin, joissa on GUI-työpöydät, ja niihin sisältyy aina Windows-käyttöjärjestelmän kaltainen tehtävähallinta..

Esimerkiksi Gnome System Monitor on yksi parhaista syistä, miksi sinun pitäisi valita Linux-jakelu tämän työpöydän kanssa. Tapa, jolla se näyttää käynnissä olevat prosessit, ja hallintaan tarjoamat eri vaihtoehdot tekevät siitä erittäin tehokkaan työkalun.

Kaikki Gnome System Monitorin ja muiden graafisten käyttöliittymien tehtävähallintojen näyttämät tiedot tulevat Linux-kuorista, mikä tarkoittaa, että voit tarkastella niitä ja käsitellä niitä CLI-päätekomennoilla, kuten:

 • ylin – Tämä on kuin ls-komento paitsi, että se näyttää käynnissä olevat prosessit lajiteltuina niiden käyttämien laskentaresurssien perusteella. Voit myös kokeilla htopia. Jos se on jo asennettu Linux-distroosi, se näyttää prosessit graafisen käyttöliittymän kaltaisella tavalla, mutta silti päätteen sisällä.
 • ps – samanlainen kuin ylin komento, ps näyttää käynnissä olevat prosessit, mutta se hyötyy kahdesta argumentista: -A ja grep. Jos käytät esimerkiksi Firefox-istuntoa, voit nähdä kaikki prosessit, joita tämä avoimen lähdekoodin selain käyttää.
 • pstree – tämä on puoligraafinen tapa näyttää Linux-prosessit kätkeytyneenä puuna.
 • tappaa – odotetusti tämä lähettää signaalin ytimelle tietyn prosessin tappamiseksi. Jotta tappaa voidaan käyttää onnistuneesti, sitä seuraa järjestelmän myöntämä prosessitunnus, joka voidaan näyttää millä tahansa yllä luetelluilla komennoilla.
 • pkill – Kun haluat lopettaa kaikki käynnissä olevan sovelluksen käynnistämät prosessit, pkill-komento tekee niin, ja se hyväksyy sovelluksen nimen. Kun kirjoitat pkill firefox, kaikki tämän selaimen käyttämät prosessit pysäytetään. Killall on toinen tapa kutsua pkill.
 • xkill – joissain tapauksissa pkill-komento ei välttämättä pysäytä käynnissä olevan sovelluksen graafista käyttöliittymää, mutta xkill-komento huolehtii tyhjistä ikkunoista, jotka leijuvat ympärillä.

Linux-käyttöoikeuksien ymmärtäminen

Samoin kuin Windows-käyttöjärjestelmä, Linux tarjoaa monen käyttäjän tilikokemuksen. Sen oletussuojattu tila sisältää toimenpiteet estämään käyttäjiä pääsemästä tiedostoihin, jotka kuuluvat muille tileille.

Jotta voit selvittää asennuksen yhteydessä sinulla olevat käyttöoikeudet, sinun on käynnistettävä päätesovellus ja kirjoitettava:

ls-l

Yllä oleva komento näyttää luettelon tiedostoista pitkässä muodossa. Tämän avulla voit nähdä tilillesi määritetyt käyttöoikeudet. Ensimmäisessä vasemmassa sarakkeessa näkyy merkkijono, joka vastaa lukemisen, kirjoittamisen ja suorittamisen oikeuksia.

Jos ensimmäisessä sarakkeessa näkyy ”rwx” ennen käyttäjätilisi nimeä, tämä tarkoittaa, että voit (r) ead, (w) riittaa ja e (x) poistaa kyseisen tiedoston. Jos jokin rwx-merkeistä on korvattu merkillä “-”, se tarkoittaa, että lupa puuttuu. Jos tili on lukittu salasanalla, on olemassa suuri mahdollisuus, että näet – rwx: n sijasta.

Käyttöoikeudet voidaan määrittää, muuttaa ja hallita CLI: llä chmod-komennolla, mutta sinun on ensin tehtävä itsesi pääkäyttäjäksi. Monissa Debian-pohjaisissa Linux-jakeluissa, kuten Ubuntu, joudut ehkä asettamaan päätilin salasanan ennen chmodin käyttöä, ja voit tehdä sen seuraavasti:

sudo adduser * tähän kirjoitat käyttäjänimesi ”

Salasana:

Asennat kehotettaessa oman suojatun salasanasi. Nyt voit muuttaa tiloja chmod-komennolla, tässä on esimerkki:

chmod u + rwx project.txt

Yllä oleva esimerkki lisää nykyisen käyttäjän lukemis-, kirjoitus- ja suoritusoikeudet tekstitiedostoon, jonka nimi on “projekti”. Käyttöoikeuksien poistamiseksi + argumentti voidaan muuttaa -. Tehokkaampi tapa hallita käyttöoikeuksia, ainakin Debian-pohjaisissa distrossa, on asentaa Eiciel-apuohjelma, joka tarjoaa helpon ymmärtää GUI-menetelmän..

Internet-yhteyden muodostaminen

Internet-yhteyden muodostuminen heti lepakon päältä on yksi syy, miksi haluat pysyä tärkeimmissä työpöydällä olevissa distroissa, kuten Ubuntu ja Mint, jotka on koottu päivitetyillä verkkokorttiajurien versioilla..

Näiden jakelujen mukana toimitetut määritysvelhot ovat hämmästyttävän tehokkaita verkkokorttien ja laitteiden havaitsemiseksi, ja joissakin tapauksissa ne tarjoavat jopa mahdollisuuden perustaa virtuaalinen yksityinen verkostoituminen yksityisyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi yleisimpiä verkkohyökkäyksiä vastaan.

Lisää ohjelmistoja Linuxiin

Kun haluat lisätä lisää ohjelmistoja Linux-jakeluun, sinun tarvitsee vain siirtyä ohjelmistokeskukseen tai paketinhallintaan. Ubuntussa voit myös aloittaa pääteistunnon ja käyttää seuraavaa komentoa saadaksesi Firefox-selaimen uusimman version:

sudo apt-get -päivitys

sudo apt-get install firefox

Ennen Windows 10: tä ja Microsoft Storen tuloa Linux-työpöytäjakelua pidettiin usein parempana ohjelmistokeskuksen ominaisuuden takia.

Office-sviitit

Yksi tärkeä kiistanalainen kohta Linuxia vastaan ​​on hienostuneen toimistopaketin puute. Microsoft Office on pilaannut Windows-käyttäjiä, eivätkä halua siirtyä pois siitä. Tosiasia on, että on toimistopaketteja, jotka toimivat erinomaisesti Linuxissa ja tarjoavat saman toiminnallisuuden ilman Microsoft Office -kustannuksiin liittyviä yleiskustannuksia.

ApacheOpenOffice

Kun kyse on freeware-toimistopaketeista, Apachen OpenOffice on yksi parhaista. Se on rakennettu samalle pohjalle kuin Microsoft Office, ja siinä on vankka tekstinkäsittelyohjelma, laskentataulukko ja esitysohjelmisto. Itse asiassa, tiedostoja voidaan käyttää keskenään välillä OpenOffice ja Microsoft Office.

Google Docs

Tämä ilmainen toimistopaketti on tehostanut pelinsä viime vuosina ja on nyt vakaa kilpailija henkilökohtaiseen tai yrityskäyttöön. Tämä ei ole lokalisoitu ohjelmisto, vaan pilvipohjainen vaihtoehto.

Google-dokumenteissa voit tehdä melkein mitä tahansa Microsoft Office -palvelussa, mutta niitä ei rajoita välttämättömyys ladata ja asentaa se jokaiselle käyttämällesi laitteelle. Lähes kaikki pilvitallennuspalvelujen tarjoajat toimivat Linuxissa, samoin kuin Windowsissa tai Mac OSX: ssä.

Office365

Jos olet vakuuttunut siitä, että elämä ei kannata elää ilman Microsoft Officea, voit käyttää Office365: tä selaimesi kautta. Se ei ole ilmainen, mutta antaa sinulle mahdollisuuden jatkaa Microsoft Officen käyttöä työskennellessään Linuxissa.

Miksi sinun pitäisi harkita Linuxin käyttöä?

 • Oikealla Linux-jakelulla voit tuoda vanhan työaseman tai kannettavan takaisin elämään ja vuoteen 2020. Esimerkiksi Windows XP toimii edelleen vanhemmilla koneilla, mutta IT-tiimi on luopunut siitä kokonaan, mikä tarkoittaa, että tietoturvapäivityksiä ei ole. Jotkut Linux-distrossa puolestaan ​​ylläpitävät tietoturvaa, joka on erityisesti suunniteltu vanhemmille laitteille.
 • Linuxissa on toimintoja, jotka saattavat sopia joillekin käyttäjille paremmin. Kun Windows 8 ja 10 otettiin käyttöön, kaikki eivät ollut innoissaan terävästi erilaisesta käyttöliittymästä. Samaan aikaan Linux-distrossa on Windows 7: n kaltaisia ​​graafisia käyttöliittymiä, joiden pitäisi houkutella joihinkin käyttäjiin, jotka ovat tyytyväisiä vanhoihin tietokoneen käyttötapoihin..
 • Linux on erittäin turvallinen. Windows on tehnyt paljon teknologiamaailmalle. silti, kun kyse on turvallisuudesta, Linux on parantanut parempaa mainetta. Linuxilla ei ole niin kauan historiaa viruksia eikä haavoittuvuuksia, jotka ovat usein kärsineet Windowsista.
 • Linux tunnetaan suorituskyvystä. Verrattuna Windows-ohjelmaan, monet tekniikan gurut näkevät korkeamman suorituskyvyn Linuxissa. Linuxista on mahdollista purkaa enemmän, etenkin kun kyse on palvelinversioista. Palvelimen yleinen vakaus ja luotettavuus ovat monista syistä, jotka Linux todennäköisesti sopii sinulle.
 • Linux on suuri yksityisyyden suojaamisessa, jotain, josta on tullut dilemma teknillisten jättiläisten keskuudessa. FOSS Linux-distroyhteisö näyttää arvostavan henkilökohtaista yksityisyyttä ja suojausta paremmin kuin Google ja Microsoft.

Lopulliset ajatukset

Viime kädessä Linux on huomattavasti aliarvioitu tekniikkatyökalu. Liian monet ihmiset ovat pelänneet Linuxia sen “monimutkaisuuden”, jolla ei ole tarpeeksi ohjelmistovaihtoehtoja, ja puuttuvan kaupallisen tuen vuoksi, mutta nämä kaikki ovat osoittautuneet vääriksi käsityksiksi.

Linux toimii yhtä hyvin, ellei jopa paremmin kuin Windows, etenkin vanhemmille laitteille, joissa tietoturvakorjaukset ja päivitykset ovat jo kauan laiminlyöneet valtavirran tarjoajat. Ja vaikka Linuxiin liittyy oppimiskäyrä, kun olet päässyt pääkumpulle, se on yhtä helppoa kuin hevosen putoaminen..

Otetaan nyt nopeasti esiin tämän oppaan tärkeimmät ideat:

 • Mikä Linux on
 • Linux-ytimen elementit
 • Paras Linux-distros
 • Kuinka perustaa ja käyttää Linuxia
 • Tärkeitä Linux-komentoja
 • Käyttöoikeudet ja tilin käyttöoikeudet
 • Internet-yhteyden muodostaminen
 • Linux-sovellusten ja -ohjelmistojen lisääminen

Aivan kuten Windowsin kanssa, sinun piti oppia löytämään sovelluksia, avaamaan ja sulkemaan ohjelmia, muodostamaan yhteys Internetiin, tulostamaan asiakirja, käytännössä sama oppimisprosessi, jota vaaditaan Linuxille..

Kun olet kokeillut Linuxia, huomaat, että se ei todellakaan ole niin monimutkainen kuin usein tehdään. Itse asiassa voit ajatella sitä toisena Windows- tai macOS-versiona, vaikkakin turvallisemman, vakaamman ja vähemmän nälkäisten resurssien suhteen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author