Друпал вс. ВордПресс

Ако сте као млади веб дев који користе Друпал или ВордПресс, они би могли да одговоре са:

Шта је Друпал? ��

Разлог због кога би били видно збуњени је тај што сви знају шта је ВордПресс. До тренутка када људи који су нови у игри система за управљање садржајем мисле да је ВордПресс једина опција. Они би, наравно, били у криву.

Друпал је заправо дуже од ВордПресс-а. Обоје су софтвер отвореног кода који вам омогућава изградњу и управљање веб локацијама.

За заиста неупућену особу која покушава да направи веб страницу, обоје ће имати велику криву учења. Веб програмерима ће можда требати да испуне коначну визију, али обојица могу понудити забавно искуство учења за почетнике. Сви веб програмери већ имају омиљени систем за управљање садржајем.

Све што је рекао, који је бољи?

Ко је победник?

ВордПресс је краљ ��.

краљу

Постоји разлог зашто ВордПресс овлашћује 27% интернета. ВордПресс није савршен и Друпал има бољу сигурност од ВордПресс-а, али је и даље најбољи ЦМС на тржишту данас.

Присталице Друпал-а тврде да је прилагођавање много боље од онога што нуди ВордПресс и начин на који је изграђен, дугорочно олакшава ствари. Проблем са том тврдњом је што су напредне функције које нуди толико езотеричне и компликоване да би било лакше користити само #ЛеарнТоЦоде. Иста количина прилагођавања може се постићи код веб програмера на обе платформе.

Друпал је креиран са развојем веба. То значи да у основи морате бити веб програмер да бисте у потпуности искористили Друпалове овласти.

Обе опције су бесплатне за коришћење. Ако сте заиста на огради и не желите да преузимате туђу реч, покушајте обоје. Треба напоменути да је у потпуности оптимизована инсталација ВП-а такође знатно бржа.

Системи за управљање садржајем

Шта је систем за управљање садржајем?

То је систем који управља вашим садржајем!

ЦМС (згодна кратица) може се објаснити мало детаљније од тога.

У основи, оно што вам омогућава јесте да направите веб страницу. Можете га креирати испочетка, уређивати сваки његов аспект, креирати садржај на њему и радити све што је потребно да бисте управљали веб страницом.

У данашње вријеме пуно људи користи платформе за е-трговину, попут Схопифија, за продају робе и услуга путем интернета. То није увек био случај Схопифи и његове везе су релативно нове у игри на веб локацији. У прошлости и садашњости људи су користили ВордПресс и друге ЦМС платформе за продају својих роба на мрежи.

Пре тога, сви су само користили ХТМЛ за прављење веб локација. Заиста ружне веб странице. Ако нисте били за ту верзију интернета, сматрајте се срећом.

Системи за управљање садржајем данас имају много различитих изгледа, али ОГ системи су отворени и омогућавају масовно прилагођавање.

Тржишни удео

Већина људи је чула за ВордПресс. Постоји разлог за то. ВордПресс доминира на тржишту.

Наши подаци засновани на уводу овог чланка показују да ВордПресс помаже запањујућој количини људи да управљају својим веб страницама. Ако само погледамо тржишни удео свих ЦМС опција, резултат је још више запањујући.

ВордПресс заузима готово 60% тржишног удела, а Друпал само 4,6%. То није ништа, тај број одражава огромну количину људи на Интернету.

Много је разлога зашто ВордПресс има тако велики удео, а Друпал тако мали удео. Уђимо у њих.

Друпал

друпалДрупал је започео још почетком 2000-их као скромну плочу за поруке намењене веб програмерима. Једном када је 2001. године прешао на пројекат отвореног кода, почео је да се привлачи као децентрализована мрежа врагова и дизајнера. Данас је Друпал потпуно развијена од стране Друпал заједнице.

Друпал заједница није толико велика као ВордПресс заједница, али активни чланови унутар ње су неуморни. Људи који истински користе Друпал га воле и они тврде да је највећи позитиван садржај Друпала то што није ВордПресс.

ВордПресс

вордпресс лого минВордПресс је покренут нешто касније од Друпала почетком 2000-их. Софтвер је првобитно дизајниран тако да било коме омогући могућност креирања веб странице или блога. Сада се на ЦМС-у може креирати готово свака врста веб локација.

Систем управљања садржајем и основни код и даље одржава Аутоматтиц, масивни екосистем тема и додатака углавном је развијен у заједници. Постоје групе људи посвећене побољшању ВордПресс-а. Заједница је, генерално, масовна, што доводи до огромне подршке широм форума и других комуникационих платформи.

Већина веб програмера данас користи ВордПресс. Листа разлога може бити дугачка или кратка, али суштина је у томе што ради све што би свако могао бити потребан. Ако се нешто не може пронаћи или учинити доступним, обучени програмер може користити ХТМЛ и ЦСС да развију оно што су замислили..

Како сваки рад

Друпал и ВордПресс дјелују изузетно слично.

1. корак: Пронађите хостинг провајдера.

Друпал и ВордПресс су софтвер који инсталирате на свој контролни панел хостинга. То значи да морате схватити коју хостинг услугу желите да користите. Откривање домаћина може бити помало неодољиво.

Много је избора. Неке су прљавштине јефтине, док друге коштају много новца. Најбоље је прочитати преглед различитих опција. Наш препоручени хостинг услуга је СитеГроунд, али постоји безброј других опција које такође препоручујемо. У свакој категорији постоје премиум опције, стабилне опције, јефтине опције и алтернативе.

Много хостинг провајдера нуди инсталацију за ВордПресс од 1 клика. Још један део њих – укључујући СитеГроунд, Блуехост, ХостГатор и ГоДадди – укључују додатне ВордПресс теме и сопствене апликације за прављење веб локација..

Корак 2: Пронађите тему.

Теме су у основи естетска страна вашег вебсајта. Већина елемената дизајна на вашој веб локацији потиче из ваше теме. Код градитеља веб страница не користите „теме“ у традиционалном смислу, јер је сам градитељ веб локација. Међутим, већина популарних програмера веб страница нуди галерију различитих стилова (званих предлошке) које можете одабрати.

Неке теме имају више функција од других. Много тема има различите сврхе и нуде различите функционалности у зависности од сврхе. Једна тема може бити за блог, док друга може бити за ресторан.

Друпал и ВордПресс обојица имају слободне теме и омогућити вам приступ премиум темама које можете платити. Постоји могућност да се тема купи и од трећег програмера.

Све што требате учинити је преузети тему и затим отпремити зип датотеку у свој ЦМС. Једном када се инсталира, промениће изглед вашег веб локације и начин на који га можете изградити.

Корак 3: Преузмите додатке или модуле.

Додаци и модули су два различита имена, али представљају исту ствар. То је додатни софтвер који додаје нову функцију или нуди неку врсту нове функционалности на вашој веб локацији.

ВордПресс назива ове додатке, а Друпал их назива модулима.

Ови додатни делови софтвера који се могу користити могу учинити готово све. Само зависи од тога шта су направљени. Неки могу сакрити наслов на блогу, док други могу понудити пуну функцију е-трговине на вашој веб локацији.

Оно што морате имати на уму је да обично постоји више опција за било који проблем који желите да поправите. Такође узмите у обзир да ћете, ако користите превише додатака или модула, учинити вашу веб локацију „надувеном“ и може да је успори – пуно.

4. корак: Користите код за додавање завршних додира.

Разлог због којег људи користе ЦМС, а не градитељ веб страница, је да у потпуности прилагоди своју веб локацију и избегну да се угурају у оквир могућности.

Много времена, то значи да користите ХТМЛ и ЦСС да бисте добили оно што желите. Понекад додаци или модули не раде оно што желите да учине или ваша тема нема функционалност коју бисте могли брзо да измените.

Кориштење властитог кода може бити одличан начин за додатно прилагођавање веб странице. Ударац овде је да бисте требали знати шта радите или можете учинити више зла него користи.

Теме

Немогуће је знати колико тема за било који ЦМС тренутно постоји. На ВордПрессу је тренутно доступно нешто мање од 6 000 тема. То су они на ВордПресс-у.

Постоји више од 11.000 тема на ТхемеФоресту, као и безброј других који лебде интернетом. Тешко је пронаћи званично бројање друпалских тема; има их доста, али ни приближно толико као ВордПресс.

Програмери тема у основи су трећи програмери који желе да продају ВордПресс и Друпал корисничке теме (или услуге) и који добију све оно што корисник жели. Због велике количине корисника ВордПресс-а, потражња за ВордПресс темама порасла је у последњим годинама. То значи да ћете као корисник ВордПресс-а имати већи скуп тема за избор.

Постоји много програмера који стварају теме за ВордПресс и Друпал.

Додаци и модули

Постоји око 48 500 додатака за ВордПресс. На Друпалу постоји око 43.000 модула.

Додаци и модули раде готово идентично на ВордПресс-у и Друпал-у. Обоје имају превише могућности да би се икада могли пробити. Заправо је невероватно проћи кроз случајне додатке и модуле да бисте видели колико је бескорисних током година направљено.

Следеће важи и за додатке и за модуле:

  1. Потребно је да у потпуности прилагодите вашу веб локацију.
  2. Ако користите превише, ваша веб локација ће се успорити.
  3. Безбедносни ризик је задржати застареле додатке.
  4. Много бесплатних додатака може учинити бољи посао од плаћених.
  5. Неки додаци – попут ових – готово су обавезни.

Ниједна платформа нема ту јасну предност у погледу функционалности додатака или модула – оба раде оно што тврде. Међутим, с обзиром на масивни ВордПресс додатак екосистему, морамо дати предност ВордПресс-у.

Сигурност

Друпал чини сигурност главним приоритетом. Сада то мисли и ВордПресс; међутим, Друпал се генерално сматра много сигурнијим.

То постиже кроз систем безбедносног саветовања у заједници. Друпал заједница је агресивна када је у питању крпљење сигурносних питања.

Поред тога, Друпал једноставно није толико популаран као ВордПресс, што значи да има мање људи који покушавају да хакују ЦМС. Као што је већ поменуто, многе рањивости налазе се у застарелим темама и додацима – пошто ВордПресс има много више од тога, има много већу „површину напада“.

Она је попут Мац ОС Кс-а у односу на ситуацију са рачунаром Виндовс. Мањи број људи покушава да хакује Аппле-ов оперативни систем јер нема толико корисника као Виндовс.

Уз напомену, ВордПресс је и даље сигуран. Кориштење најбољих пракси и употреба сигурносних додатака одличан је начин да осигурате и надгледате своју веб локацију. Чак и услуга хостинга коју одаберете игра велику улогу у сигурности.

СЕО

Друпал и ВордПресс подједнако улазе у свет за оптимизацију претраживача (СЕО). Обоје вам дозвољавају уредите све аспекте вашег вебсајта што може утицати на рангирање вашег претраживача. Упоредите то са СЕО опцијама за популарне програмере веб локација као што су Вик, Скуареспаце и Веебли, који отежавају структуирање веб странице онако како желите, између осталог.

На ова два система за управљање садржајем можете прегледати све аспекте техничког СЕО, креирати силосе за кључне речи, правилно структуирати веб локацију, креирати ефективне наслове, уређивати УРЛ адресе, уређивати датотеке роботс.ткт, користити ССЛ сертификат и оптимизовати све остало.

Обе такође нуде смешну количину СЕО додатака – или модула за избор. Међу њима су изузетно популарне опције додатака као што су Иоаст СЕО, Јетпацк и Акисмет, а једнако битни модули као што су Цхаос Тоолс, Ентити АПИ и Вебформ.

Крива учења

Зашто је кривуља учења стрма на Друпалу? (теже научити)

Као почетник, на обје стране постоји крива учења. То је истина и са ЦМС платформама попут Друпал и ВордПресс, као и са било чим у животу. Ако нисте веб програмер или градитељ аматерских веб локација, научићете много. Тамо ће да буде мало збрке и мало фрустрације. ��

Уз то речено, ВордПресс је релативно интуитиван. Друпал није.

Већина добрих ВордПресс тема функционишу баш као и градитељи веб локација. Имају функционалност превлачења и повлачења, обрасце, могућности прилагођавања и сва звона која ви можете замислити.

Стварање садржаја на Друпал-у може бити збуњујуће. Ако немате искуства са развојем, требат ће вам доста времена да научите. Друпал је креиран са циљем развоја веба и многи веб програмери заправо мисле да је то лакше користити него ВордПресс због тога. Дешава се да учење бити веб програмер потребно неко време.

Заједница

Много је речено да заједнице које стоје иза оба ЦМС-а. Ниједна не би могла постојати без масовне подршке и доприноса чланова заједнице. Чланови Друпал заједнице могу бити мало тврђи од ВордПресс корисника само због природе тако мањег тржишног удела и чињенице да су склони „искуснијим кодерима“.

Предности заједнице, осим стварања и унапређења софтвера, показују се и код почетника. Разлог за то је зато што је најбољи начин да научите како користити ВордПресс или Друпал читањем форума и чланака, као и гледањем видеа туторијала. Без њих бисте се заглавили.

ВордПресс заједница је толико масовна да је тешко пронаћи проблем који није решен. Иако Друпалов проценат тржишног удела чини да њихова заједница делује мало, то је заиста само упоређивање. Друпал заједница није само мртва, већ је и огромна. Информације се лако проналазе и за већину проблема везаних уз Друпал.

Кружна леђа

Већина људи би требало да их користи ВордПресс. Све што вам треба о Друпалу можете пронаћи на ВордПрессу. Једини аспект који можда вреди користити Друпал преко ВордПресс-а је пооштрена сигурност коју Друпал пружа.

То би могао бити случај да се сви кладе на победника, али данас много више људи користи ВордПресс да њихова заједница и екосистем и даље постају јачи бржи од Друпал-ових.

Треба користити случајеве за коришћење Друпала, али ако читате овај чланак, постоји велика шанса да нисте направили превише веб локација (можда вам је први пут?). Ако је то случај, и заиста желите да користите ЦМС отвореног кода, ВордПресс би требао бити ваш избор.

ФАК

Је ли Друпал бољи од ВордПресс-а?

Кратки одговор је не. Већина људи би требало да користи ВордПресс. Оно што Друпал може да се похвали је мноштво напредних функција. Проблем је у томе што су напредне функције толико езотеричне да бисте могли и кодирати исту ствар. Једино што Друпал ради на знатно вишем нивоу је сигурност.

Да ли ВордПресс користи Друпал?

ВордПресс не користи Друпал. ВордПресс користи свој властити софтвер.

За шта се Друпал користи?

Најједноставније речено, Друпал се користи за израду веб локација. То је систем за управљање садржајем слично као ВордПресс. Класификован је као један од сложенијих система за управљање садржајем, али многи га и даље користе.

Зашто бисмо користили Друпал?

Требали бисте користити Друпал ако је сигурност главна брига ваше веб странице. Сигурносни стандарди могу се држати готово једнако високо у програму ВордПресс. Већина људи би требало да користи ВордПресс, осим ако не треба да имате најсигурнији систем управљања садржајем без обзира на све.

Да ли је Друпал лако научити?

Друпал није баш лако научити. Има велику криву учења. Многи људи би вам рекли да ВордПресс има велику криву учења. Крива учења Друпала много је стрмија. Ако немате техничко искуство, не бисте требали ни близу Друпал-а.

Да ли је Друпал сигуран и сигуран?

Сигурност је оно што Друпал разликује од ВордПресс-а. То је најсигурнији ЦМС. Организација има тим стручњака за безбедност чији је једини посао прављење сигурносних закрпа ради прикривања и угрожености безбедности.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author