Drupal срещу WordPress

Ако вие като млад уеб разработчик, независимо дали използват Drupal или WordPress, може да отговорите с:

Какво е Drupal? ��

Причината да бъдат видимо объркани е, че всички знаят какво е WordPress. Точно там хората, които са нови в играта на системата за управление на съдържанието, мислят, че WordPress е единствената възможност. Разбира се, те биха сбъркали.

Drupal всъщност е бил по-дълго от WordPress. И двете са софтуер с отворен код, който ви позволява да създавате и управлявате уебсайтове.

За истински неинформирания човек, който се опитва да изгради уебсайт, и двете ще дойдат с голяма крива на обучение. Уеб разработчиците може да са необходими за завършване на финалната визия, но и двамата могат да предложат забавно обучение за начинаещи. Всички уеб разработчици вече имат своята любима система за управление на съдържанието.

Всичко, което каза, кой е по-добър?

Кой е Победителят?

WordPress е цар ��.

цар

Има причина WordPress да владее 27% от интернет. WordPress не е перфектен и Drupal има по-добра сигурност от WordPress, но все още е най-добрият CMS на пазара днес.

Привържениците на Drupal твърдят, че персонализирането е много по-добро от това, което предлага WordPress и начинът, по който е построен, улеснява нещата в дългосрочен план. Проблемът с това твърдение е, че разширените функции, които предлага, са толкова езотерични и сложни, че ще бъде по-лесно само #LearnToCode. Същото количество персонализиране може да се извърши с уеб програмист и на двете платформи.

Drupal е създаден с уеб разработка. Това означава, че по принцип трябва да сте уеб разработчик, за да използвате пълномощията на Drupal.

И двете опции са безплатни за използване. Ако наистина сте на оградата и не искате да взимате дума на никой друг, опитайте и двете. Трябва да спомена и напълно оптимизираното инсталиране на WP като цяло е доста по-бързо.

Системи за управление на съдържанието

Какво е система за управление на съдържанието?

Това е система, която управлява съдържанието ви, нали!

CMS (удобно съкращение) може да се обясни малко по-подробно от това.

По принцип това, което ви позволява да направите е да създадете уебсайт. Можете да го създадете от нулата, да редактирате всеки аспект от него, да създавате съдържание в него и да правите всичко друго, което трябва да направите, за да управлявате уебсайта си.

В днешно време много хора използват платформи за електронна търговия, като Shopify, за да продават стоки и услуги онлайн. Това не винаги е било така. Shopify и неговото естество са сравнително нови за играта на уебсайтове. В миналото и в настоящето хората използваха WordPress и други CMS платформи, за да продават своите стоки онлайн.

Преди това всички просто използваха HTML за създаване на уебсайтове. Наистина грозни уебсайтове. Ако не сте били за тази версия на интернет, считайте себе си за късметлия.

Системите за управление на съдържанието имат много различни прояви в този ден и възраст, но OG системите са с отворен достъп и позволяват масово персонализиране.

Пазарен дял

Повечето хора са чували за WordPress. Има причина за това. WordPress доминира на пазара.

Нашите подхранвани от статистически данни във въвеждането на тази статия показват, че WordPress помага на изумителното количество хора да управляват своя уебсайт. Ако просто погледнем пазарния дял на всички опции за CMS, резултатът е още по-потресаващ.

WordPress заема почти 60% от пазарния дял, а Drupal заема само 4,6% пазарен дял. Това не е нищо, това число отразява огромно количество хора в интернет.

Има много причини защо WordPress има толкова голям дял, а Drupal има толкова малък дял. Нека влезем в тях.

Drupal

DrupalDrupal стартира още в началото на 2000-те като скромен съвет за съобщения за уеб разработчици. След като премина през проект с отворен код през 2001 г., той започна да придобива сцепление като децентрализирана мрежа от разработчици и дизайнери. Днес Drupal е напълно разработен от Drupal общността.

Drupal общността не е толкова голяма, колкото общността на WordPress, но активните членове в нея са непоколебими. Хората, които наистина използват Drupal, го обичат и те твърдят, че най-големият позитив на Drupal е, че това не е WordPress.

WordPress

wordpress лого минWordPress е стартиран малко по-късно от Drupal в началото на 2000-те. Софтуерът първоначално е създаден, за да позволи на всеки да създаде уебсайт или блог. Сега на CMS може да се създаде почти всеки тип уебсайт.

Системата за управление на съдържанието и основният код все още се поддържа от Automattic, масивната екосистема от теми и плъгини е основно разработена от общностите. Има групи хора, ангажирани с подобряването на WordPress. По принцип общността е масивна, което води до огромна подкрепа във форуми и други комуникационни платформи.

Повечето уеб разработчици в днешно време използват WordPress. Списъкът от причини може да бъде дълъг или кратък, но същността на него е, че прави всичко, което всеки може да има нужда. Ако нещо не може да бъде намерено или предоставено лесно достъпно, обучен разработчик може да използва HTML и CSS, за да създаде това, което са предвидили.

Как всяка работа

Drupal и WordPress работят изключително сходно.

Стъпка 1: Намерете хостинг доставчик.

Drupal и WordPress са софтуер, който инсталирате на вашия хостинг контролен панел. Това означава, че трябва да разберете коя хостинг услуга искате да използвате. Измислянето на кой хост да се използва може да бъде малко преобладаващо.

Има много за избор. Някои са мръсотия евтини, докато други струват много пари. Най-доброто нещо е да прочетете разбивка на различните си опции. Най-препоръчителната ни хостинг услуга е SiteGround, но има безброй други опции, които също препоръчваме. Във всяка категория има опции за премиум, стабилни опции, евтини опции и алтернативи.

Много хостинг доставчици предлагат инсталация за WordPress с едно кликване. Друга част от тях – включително SiteGround, Bluehost, HostGator и GoDaddy – включват допълнителни теми за WordPress и собствени приложения за създаване на уебсайтове.

Стъпка 2: Намерете тема.

Темите са основно естетическата страна на вашия уебсайт. Повечето елементи на дизайна на уебсайта Ви ще идват от вашата тема. При създателите на уебсайтове не използвате „теми“ в традиционния смисъл, защото самият създател на уебсайт е темата. Въпреки това, повечето популярни създатели на уебсайтове предлагат галерия от различни стилове (наречени шаблони), от които да избирате.

Някои теми имат повече функции от други. Много теми имат различни цели и предлагат различна функционалност в зависимост от целта. Една тема може да е за блог, докато друга може да е за ресторант.

Drupal и WordPress и двете имат на разположение безплатни теми и ви дава достъп до премиум теми, за които можете да платите. Има възможност за закупуване на тема и от трети разработчици.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите тема и след това да качите zip файла във вашия CMS. След като бъде инсталиран, той ще промени начина, по който изглежда уебсайтът ви и как можете да го изградите.

Стъпка 3: Изтеглете приставки или модули.

Приставките и модулите са две различни имена, но представляват едно и също нещо. Това е добавен софтуер, който добавя нова функция или предлага някаква нова функционалност на вашия уебсайт.

WordPress нарича тези плъгини, а Drupal ги нарича модули.

Тези допълнителни части софтуер, които могат да се използват, могат да направят почти всичко. Просто зависи какво са направени да направят. Някои могат да скрият заглавие в публикация в блога, докато други могат да предложат пълна функционалност за електронна търговия на вашия уебсайт.

Трябва да се има предвид, че обикновено има няколко варианта за всеки един проблем, който искате да коригирате. Също така имайте предвид, че ако използвате твърде много плъгини или модули, това ще направи вашия уебсайт „раздут“ и може да го забави – много.

Стъпка 4: Използвайте код за добавяне на довършителни щрихи.

Причината хората да използват CMS, а не създател на уебсайтове, е да персонализират напълно своя уебсайт и да избягват да бъдат гълъбовити в кутия с възможности.

Много време, това означава, че използвате HTML и CSS, за да получите това, което искате. Понякога плъгините или модулите не правят това, което искате да правят, или темата ви няма функционалност, която можете да редактирате бързо.

Използването на собствен код може да бъде чудесен начин да персонализирате допълнително уебсайта си. Крикетът тук е, че трябва да знаете какво правите или можете да направите повече вреда, отколкото полза.

Теми

Невъзможно е да се знае колко теми за всеки CMS са там в момента. В WordPress в момента има малко под 6000 теми. Това са тези на WordPress.

В ThemeForest има повече от 11 000 теми, както и безброй други, които плуват в интернет. Трудно е да се намери официален брой на Drupal теми; има доста, но не почти толкова, колкото WordPress.

Разработчиците на теми по същество са разработчици на трети страни, които искат да продават теми (или услуги) на WordPress и Drupal потребители и които получават каквато и работа, която потребителят иска да върши. Поради голямото количество потребители, които WordPress има, търсенето на теми от WordPress нарасна през последните години. Това означава, че като потребител на WordPress ще имате по-голям набор от теми, от които да избирате.

Има много разработчици, които създават теми за WordPress и Drupal.

Приставки и модули

Има около 48 500 приставки за WordPress. В Drupal има около 43 000 модула.

Приставките и модулите работят почти идентично на WordPress и Drupal. И двамата имат твърде много възможности, за да се справят. Всъщност е невероятно да преминете през произволни плъгини и модули, за да видите колко безполезни са направени през годините.

Следното важи за плъгини и модули:

  1. Те са необходими, за да персонализирате напълно вашия уебсайт.
  2. Ако използвате твърде много, сайтът ви ще се забави.
  3. Риск за сигурността е да запазите остарели приставки.
  4. Много безплатни плъгини могат да свършат по-добра работа от платените.
  5. Някои плъгини – като тези – са почти задължителни.

Нито една от платформите няма явно предимство по отношение на функционалността на плъгини или модули – и двете правят това, за което твърдят, че правят. Въпреки това, предвид масивната екосистема за приставки на WordPress, трябва да дадем предимство на WordPress.

Сигурност

Drupal прави сигурността основен приоритет. Сега, така прави и WordPress; обаче Drupal обикновено се счита за много по-сигурен.

Той постига това чрез система за консултации по сигурността, управлявана от общността. Друпалската общност е агресивна, когато става въпрос за кръпка с проблемите на сигурността.

Освен това Drupal просто не е толкова популярен като WordPress, което означава, че има по-малко хора, които се опитват да хакнат CMS. Както споменахме, много уязвимости са открити в остарели теми и плъгини – тъй като WordPress има много повече от тях, той има много по-голяма “атака на повърхността”.

Това е като Mac OS X спрямо Windows PC ситуация. По-малко хора се опитват да хакнат операционната система на Apple, тъй като нямат толкова потребители, колкото Windows.

С казаното, WordPress все още е сигурен. Използването на най-добрите практики и използването на приставки за сигурност е чудесен начин да защитите и следите вашия уебсайт. Дори избраната от вас хостинг услуга играе голяма роля в сигурността.

SEO

Drupal и WordPress влизат на равни начала в света за оптимизация на търсачките (SEO). И двете ви позволяват редактирайте всеки аспект на вашия уебсайт което може да повлияе на класирането на вашата търсачка. Сравнете това с опциите за SEO на популярни производители на уебсайтове като Wix, Squarespace и Weebly, които затрудняват структурирането на уебсайт по желания от вас начин, освен всичко друго.

В тези две системи за управление на съдържанието можете да проверите всички аспекти на техническото SEO, да създадете силози за ключови думи, да структурирате правилно уебсайта си, да създадете ефективни заглавия, да редактирате URL адреси, да редактирате файлове robots.txt, да използвате SSL сертификат и да оптимизирате всичко останало.

И двете предлагат нелепо количество SEO плъгини – или модули, от които да избирате. Сред тях са много популярни опции за плъгини като Yoast SEO, Jetpack и Akismet, както и еднакво важни модули като Chaos Tools, Entity API и Webform.

Крива на обучение

Защо кривата на обучение е по-стръмна на Drupal? (по-трудно се учи)

Като начинаещ има крива на обучение и на двете. Това е толкова вярно с CMS платформи като Drupal и WordPress, както и с всичко в живота. Ако не сте уеб разработчик или аматьорски уебсайт, ще научите много. Ще има малко объркване и малко безсилие. ��

С казаното, WordPress е сравнително относително интуитивен. Друпал не е.

Повечето добри теми за WordPress работят точно като създателите на уебсайтове. Те имат функционалност за плъзгане и пускане, формуляри, опции за персонализиране и всички звънчета, които бихте могли да си представите.

Създаването на съдържание в Drupal може да бъде объркващо. Ако нямате опит с развитието, ще ви отнеме много време. Drupal е създаден с предвид уеб разработката и много уеб разработчици всъщност смятат, че е по-лесно да се използва от WordPress поради това. Така се случва, че обучението да бъдеш уеб разработчик отнема известно време.

общност

Много са казани общностите, стоящи зад двете CMS. Нито един не може да съществува без масирана подкрепа и принос на членовете на общността. Членовете на общността на Drupal може да са малко по-хардкор от потребителите на WordPress само поради естеството на такъв по-нисък пазарен дял и факта, че те са склонни да бъдат „по-опитни кодери“.

Ползите от общността, освен че всъщност изграждат и подобряват софтуера, се проявяват и в начинаещи. Причината за това е, защото най-добрият начин да научите как да използвате WordPress или Drupal е чрез четене на форуми и статии, както и гледане на видео уроци. Без тези, вие бихте останали останали.

Общността на WordPress е толкова масивна, че е трудно да се намери проблем, който не е решен. Въпреки че процентът на пазарния дял на Drupal може да направи общността им да изглежда малка, това наистина е само за сравнение. Друпалската общност не е само мързелива, но и огромна. Информацията е лесна за намиране и за повечето проблеми, свързани с Drupal.

Кръгообразен гръб

Повечето хора трябва да използват WordPress. Всичко, от което се нуждаете от Drupal, може да намерите в WordPress. Единственият аспект, който може да си струва да използвате Drupal над WordPress, е по-строгата сигурност, която Drupal предоставя.

Може да е случаят с това, че всички пират за победителя, но днес много повече хора използват WordPress, че тяхната общност и екосистема продължава да се укрепва по-бързо от Drupal.

Трябва да се правят случаи за използване на Drupal, но ако четете тази статия, има голям шанс да не сте създали твърде много уебсайтове (може би това е първият ви път?). Ако това е така и наистина искате да използвате CMS с отворен код, WordPress трябва да бъде вашият избор.

ЧЗВ

Друпал по-добър ли е от WordPress?

Краткият отговор е „не“. Повечето хора трябва да използват WordPress. Това, с което Drupal може да се похвали, са много усъвършенствани функции. Проблемът е, че разширените функции са толкова езотерични, че можете да кодирате, за да постигнете същото. Единственото нещо, което Drupal прави на значително по-високо ниво, е сигурността.

Използва ли WordPress Drupal?

WordPress не използва Drupal. WordPress използва собствен собствен софтуер.

За какво се използва Drupal?

Най-просто казано, Drupal се използва за създаване на уебсайтове. Това е система за управление на съдържанието, подобна на WordPress. Той е класифициран като една от най-сложните системи за управление на съдържанието там, но много хора все още го използват.

Защо трябва да използваме Drupal?

Трябва да използвате Drupal, ако сигурността е основната грижа на вашия уебсайт. Стандартите за сигурност могат да бъдат поддържани почти толкова високо в WordPress. Повечето хора трябва да използват WordPress, освен ако не е необходимо да имате най-сигурната система за управление на съдържанието, независимо какво.

Лесно ли се научава Drupal?

Drupal не е много лесно да се учи. Той има голяма крива на обучение. Много хора биха ви казали, че WordPress има голяма крива на обучение. Кривата на обучение на Drupal е много по-стръмна. Ако нямате технически опит, не трябва да се приближавате до Drupal.

Drupal безопасно и сигурно ли е??

Сигурността е това, което отличава Drupal освен WordPress. Той е най-сигурният CMS. Организацията разполага с екип от експерти по сигурността, чиято единствена работа е да прави кръпки за защита, за да прикрие и уязвимост на сигурността.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author