Si të sigurohet qasja për çdo audiencë në internet

Që nga viti 2012, kishte afërsisht 7.6 milion përdorues të uebit me dëmtim të dëgjimit të cilët ishin aktivë në internet, sipas Interactive Accessibility. 8.1 milion përdorues kishin dëmtime të shikimit, dhe 15.2 milion kishin një dëmtim njohës, mendor ose emocional. Me këtë gamë aftësish dhe nevoja unike, po ushqeni në mënyrë adekuate për të gjithë audiencën e faqes suaj të internetit?

Pse ka rëndësi qasja?

Ju mund të mendoni se për shkak se faqja juaj e internetit përmban tekst të shkruar, videoklipe dhe opsione të menysë të qarta, ju jeni të qartë kur bëhet fjalë për ruajtjen e aksesit për të gjithë përdoruesit. Sidoqoftë, mbi 57 milion amerikanë kanë një paaftësi që ndikon në aftësinë e tyre për të lundruar në internet. Plus, ky është vetëm një vend në një treg global.

Për të akomoduar këtë “pakicë” kur hartoni, publikoni dhe shkulni faqen tuaj në internet, është e rëndësishme të shikoni të gjitha këndet e aftësisë. Me një qëndrim të një diversiteti më të madh dhe një mendje të hapur, përpjekja e parë e biznesit tuaj për të arritur klientët fillon para se ata madje të bëjnë një blerje.

Audienca juaj tashmë është e larmishme, dhe ata përdorues të gjithë kanë përvoja të ndryshme me faqen tuaj. Njerëzit që janë të shurdhër bashkëveprojnë ndryshe me median sesa njerëzit që dëgjojnë. Njerëzit me ngjyrosje do të reagojnë ndaj imazheve dhe teksteve ndryshe nga dikush që e sheh secilën hije në mënyrë të qartë. Popullsitë që vuajnë nga dëmtimi traumatik i trurit mund të përjetojnë emocione nxitëse nga imazhet ose përmbajtja e videos.

Midis ngushtimit të audiencës tuaj të synuar, krijimit të materialeve të marketingut për t’iu përshtatur mesazheve të markës së kompanisë suaj dhe lëshimit të një uebfaqeje që pranon nevojat kulturore të tregut tuaj, ka të ngjarë të keni anashkaluar segmentin e vizitorëve që po jetojnë me aftësi të kufizuara.

Aksesueshmëria ka rëndësi si për linjën tuaj fundore ashtu edhe për marrëdhënien tuaj me klientët tuaj. Ofrimi i një uebsajti akomodues që merr parasysh nevojat e të tjerëve, kompaninë tuaj si një që është i vetëdijshëm për diversitetin. Nuk ka mënyrë më të mirë për t’u treguar klientëve që interesohen për nevojat e tyre sesa të krijoni një faqe në internet që u shërben atyre nevojave.

Foto nga mantasmagorical licencuar nën Morguefile

Farë do të thotë Qasja?

Përkufizimi i aksesit mbulon aftësinë për të arritur ose hyrë, aftësinë për të marrë ose përdorur lehtë, dhe aftësinë për të kuptuar ose vlerësuar. Në drejtim të arritjes së audiencës me aftësi të kufizuara, hapi i parë i faqes tuaj të lehtë për të lundruar.

Për dikë që ka një dëmtim të shikimit, shumë tekst do të fitojë vetëm zhgënjim. Për një vizitor në uebfaqe që është me ngjyra, leximi i tekstit që devijon nga e zeza standarde nga e bardha, do t’ju fitojë vetëm norma më të larta të fryrjes.

Pra, si mund të strehoni shumë nga kjo pakicë unike? Ne do të mbulojmë hapat që mund të ndërmerrni për të ndërtuar faqen tuaj të internetit bazuar në nevojat e klientëve tuaj, duke përfshirë njerëzit që janë të vështirë në dëgjim, njerëzit me dëmtim të shikimit, njerëzit me autizëm dhe njerëzit që kanë aftësi të kufizuara njohëse ose çrregullime si orderrregullimi i Stresit Post Traumatik (PTSD). Disa tema të WordPress për faqet e biznesit tashmë marrin parasysh këto, por ato janë të rralla për momentin.

Dizajni i faqes në internet me shurdhim në mendje

Në përgjigje të dizajnuesve të internetit me kuptim të mirë që bëjnë rekomandime batanije për faqet e internetit që shërbejnë vizitorëve të shurdhër, Lisa Herrod në A List Përveç argumenton se shurdhësia është më shumë sesa “e kundërta” e verbërisë..

Ndërsa “shurdhët ose të verbrit” mund të duken një kontrast thelbësor, Herrod shpjegon se të qenurit e shurdhër është një përvojë shumë më e ndërlikuar nga sa e kuptojnë shumë njerëzit. Së pari, ekziston një ndryshim midis një personi që është i shurdhër dhe komunitetit të Shurdhërve.

Në thelb, fjala e shurdhër (me një shkronjë të vogël “d”) përfshin çdo person që është i vështirë për t’u dëgjuar. Sidoqoftë, fjala Shurdh (me një shkronjë të madhe “D”) përfshin tërë komunitetin dhe kulturën e shurdhërimit me të cilën shumë njerëz të shurdhër identifikojnë.

Në vend se një nënbashkësi e kategorisë së “aftësisë së kufizuar”, shurdhësia qëndron më vete si një kulturë e veçantë nga ajo e dëgjimit të njerëzve. Ndërsa gjuha e folur mund të përkthehet në ASL (Gjuha e Shenjave Amerikane), ASL është një gjuhë krejtësisht e ndryshme nga anglishtja e folur.

Foto nga Anna Vander Stel në Unsplash

Strategjitë për të mirëpritur përdoruesit e shurdhër

Doesfarë do të thotë dallimi kulturor i shurdhërisë për projektuesit e faqeve në internet dhe pronarët e biznesit? Do të thotë që thjesht transkriptimi i përmbajtjes audio nuk është e mjaftueshme për të arritur plotësisht audiencën e shurdhër. Me titra dhe titra, mesazhi themelor i mediave mund të shtrembërohet.

Ndërsa titrat dhe titrat janë një hap i parë pozitiv drejt arritjes, duke siguruar që përmbajtja juaj përkthehet në ASL është gjithashtu e rëndësishme. Transkriptimi mund të mbulojë bazat, por përkthimi ju ndihmon të jepni mesazhin tuaj në mënyrë më të saktë.

Herrod sugjeron që për të përqafuar komunitetin e Shurdhërve, pronarët e faqeve të internetit përqendrohen në Shurdhësinë si kulturë sesa aftësi të kufizuara. Kujdesuni për këtë kulturë unike në të njëjtën mënyrë që të bëni një kulturë që përdor një gjuhë tjetër të folur për të cilën nuk flisni rrjedhshëm.

Pas këshillave të Herrod për shkrimin në media dhe në internet, strategjitë e mëposhtme do të ndihmojnë që faqja juaj të jetë më e arritshme për komunitetin e Shurdhërve:

multimedial

  • Përpjekje për të përdorur interpretues të gjuhës së shenjave për media video
  • Përdorni transkriptimin dhe titrat si kopje rezervë ose si mjete kryesore nëse interpretuesit e gjuhës së shenjave nuk janë të disponueshme
  • Përfshini transkriptimin e efekteve të tingullit si të përshtatshme

Përmbajtja e shkruar

  • Shmangni sinonimet, zhargon dhe fjalen që mund të ngatërrojnë njerëzit, gjuha e parë e të cilëve nuk është e shkruar anglisht
  • Përdorni tituj dhe titra
  • Bëni pikën tuaj së pari, pastaj shpjegojeni
  • Përdorni gjatësi vija të shkurtra
  • Përfshini listat e plumbave
  • Punësoni një zë aktiv
  • Jepni përkufizime në terma të thjeshtë

Dizajni i faqes në internet për vizitorët me dëmtim të shikimit

Ndërsa teknologjia evoluon dhe zgjerohet, teknologjia ndihmëse rritet po aq shpejt. Softueri modern ndihmon personat me dëmtim të shikimit të lundrojnë në uebfaqe, të bëjnë blerje në internet dhe madje të lexojnë dhe kompozojnë mesazhe me tekst.

Ju ose ekipi juaj i dizajnit grafik ka të ngjarë të keni shpenzuar një sasi të madhe kohe për të respektuar grafikët dhe paraqitjen e faqes tuaj. Skema juaj e ngjyrave, përdorimi i shkronjave dhe përfshirja e imazheve të gjitha kontribuojnë në qëndrueshmërinë e faqes suaj të internetit dhe për këtë arsye biznesin tuaj online.

Por a keni menduar se çfarë “shohin” vizitorët kur nuk janë në gjendje t’i shohin? Për shumë përdorues të faqes në internet që kanë dëmtime në shikim, një faqe në internet pa akomodimin e duhur është e padobishme. Ja se si të modifikoni uebfaqen tuaj për të përqafuar sesa të refuzoni vizitorët me dëmtime në shikim.

Foto nga DodgertonSkillhause licencuar nën Morguefile

Strategjitë për të mirëpritur vizitorët të dëmtuar nga shikimi

Fondacioni Amerikan për të Verbër sugjeron të ndërmerrni një sërë hapash për të kujdesur për auditorët që nuk mund të shohin faqe standarde në internet. Për një përvojë gjithëpërfshirëse, këtu janë strategjitë e tyre të sugjeruara për ta bërë faqen tuaj të arritshme.

Etiketa Të gjitha imazhet

Në mënyrë ideale, do të përdorni etiketat alt = nëse synoni të akomodoni audienca me dëmtim të shikimit ose jo. Sidoqoftë, nëse ende nuk e keni përqafuar këtë zakon, përdorimi i përshkrimeve të figurave në fushën alternative të tekstit për çdo imazh ndihmon në optimizimin e faqes tuaj për motorët e kërkimit, gjithashtu.

Pasi të keni shtuar etiketat alt = për secilën imazh, shikoni faqen tuaj në internet pa imazhe dhe shihni nëse përshkrimet tuaja kanë kuptim. Qëllimi është të krijoni përshkrime të dobishme për njerëzit që përdorin teknologjinë ndihmëse për të “lexuar” faqet e internetit.

Struktura e faqes së etiketave

Nëse vizitorët në uebfaqe po përdorin teknologji ndihmëse, akoma ka kufizime në këto mjete. Etiketimi i strukturës së faqes suaj lejon që vizitorët të dinë se ku janë në faqen tuaj dhe se çfarë do të klikojnë.

Lehtësoni këtë proces duke përdorur jo vetëm sugjerime vizuale për njerëzit që mund t’i shohin ato, por gjithashtu përfshijnë etiketimin përmes HTML për navigim më të thjeshtë. Do seksion i faqes suaj të internetit që është vizualisht i veçantë për theksim duhet të marrë një theks të etiketave për vizitorët vetëm me dëgjim.

Përdorni lidhje të qarta

Shumë vizitorë në faqen tuaj të internetit do të lexojnë vetëm tekstin e lidhjeve, duke kërkuar diçka specifike. Jepuni vizitorëve të cilët me dëmtim të shikimit mundësinë për të gjetur lidhjet në faqen tuaj të internetit pa ndonjë hamendësim.

Kufizoni Elementet e Dizajnit Jo-HTML

Përdorimi i zbukurimeve vizuale krijuese nuk i shërben të gjithë audiencës dhe mund të përhapet një përvojë në internet për vizitorët që nuk mund t’i shohin ato. Konsideroni elementët jo HTML në faqen tuaj të internetit dhe nëse ato janë vërtet të nevojshme. Konsideroni gjithashtu se shumë përdorues që nuk janë të dëmtuar nga shikimi mund të vlerësojnë një faqe më të pastër.

Fotografia nga Nick Karvounis në Unsplash

Dizajni i faqes në internet për njerëzit me aftësi të kufizuara njohëse

Aftësi të kufizuara konjitive përfshijnë një sërë kushtesh si Sindromi Daun, Lëndimi traumatik i trurit (TBI), Demtimi, Disleksia dhe orderrregullimi i Deficitit të Vëmendjes (SHTY). Edhe çrregullimi i stresit post traumatik (PTSD) përfshin efekte njohëse afatgjata të sjella nga trauma psikologjike.

Qendra Kombëtare e Aftësisë së Kufizuar dhe Qasja në Arsim (NCDAE) vëren se 14.3 milion amerikanë 15 e më shumë kanë një paaftësi mendore. Në të njëjtën kohë, audienca kryesore kërkon përvoja të arritshme dhe të përgjegjshme në internet, dhe aksesueshmëria i përmbush të dyja qëllimet.

Strategjitë për mirëpritjen e vizitorëve me aftësi të kufizuara njohëse

Tre sugjerimet kryesore të NCDAE përfshijnë përqendrimin në mënyrën se si përdoruesit ndërveprojnë me një faqe në internet dhe sa i përgjegjshëm është faqja ndaj nevojave të vizitorëve. Në përgjithësi, faqja juaj në internet nuk duhet të kërkojë shumë punë nga publiku. Përkundrazi, duhet të synoni për efikasitet dhe efektivitet në secilën komponent.

Përdorni një Dizajn të Hapur

Siç vëren NCDAE, njerëzit me aftësi të kufizuara në të nxënë mund të kenë probleme në përpunimin e tekstit dhe numrave dhe të lundruar në një kuptim hapësinor. Prandaj, përdorimi i një dizajni të qartë dhe të paqartë që nxjerr në pah tiparet e rëndësishme të lundrimit (menutë dhe lidhjet) ndihmon në zvogëlimin e numrit të stimujve në mjedisin në internet.

Lexueshmëria dhe përdorueshmëria e adresës

Gjithashtu, kur bëhet fjalë për lexueshmërinë, kopja në faqen tuaj të internetit duhet t’i drejtohet audiencës së përgjithshme. Në shumicën e rasteve, kjo do të thotë një nivel leximi rreth klasës së tetë. Prandaj, ndërsa lexueshmëria është konsideratë kur rregulloni faqen tuaj të internetit për njerëzit me shkrim të ulët, tashmë duhet të shkruani drejt një niveli të ulët të kuptueshmërisë që nga fillimi.

Metodat e tjera të krijimit të përmbajtjes së tretshme, të tilla si përdorimi i titujve dhe pikave të plumbave, shtjellimi i një ideje për paragrafin dhe kufizimi i gjatësisë së linjës, të gjithë i shërbejnë auditorëve me aftësi të kufizuara njohëse, si dhe shërbejnë për audiencën e përgjithshme.

Shmangni Audio dhe Video Shpërndarës

Më në fund, një konsideratë unike për njerëzit që mund të vuajnë nga ankthi ose çrregullime të PTSD është përdorimi i video dhe audio në faqe, veçanërisht nëse nuk ka asnjë mënyrë për përdoruesit e sitit që të ndalojnë ose dalin nga ato veçori. Nëse është e mundur, shmangni muzikën hyrëse ose videot që luajnë automatikisht dhe që mund të kapin përdoruesit jashtë mbrojtjes.

Dizajni i faqes në internet për përdoruesit me autizëm

Kushtet e autizmit janë nën kategorinë e aftësive të kufizuara konjitive, por autizmi fiton vetëm kategorinë e tij për shkak të ndryshimeve të pranishme në gjendjen e përgjithshme. Për shkak se autizmi varion nga relativisht i butë në i rëndë, nevoja specifike mund të ndryshojnë për përdorues të ndryshëm.

Sidoqoftë, Shoqata Kombëtare e Autizmit rekomandon disa hapa themelorë për të akomoduar përdoruesit që mund të kenë sfida shqisore dhe komunikuese, të dyja janë të zakonshme me të gjitha variacionet e autizmit. Shumë nga këto hapa përfitojnë audiencë tipike, si dhe audiencë me aftësi të kufizuara të tjera.

Përshtatni nevojat ndijore

Shumë njerëz me autizëm kanë tendencë të përjetojnë sfida shqisore kur përballen me mjedise “të ngarkuara”. Mbajtja e ndihmave të thjeshta të uebfaqes tuaj në navigacion, ndërsa shmangni lëvizjen e grafikëve ose elementëve të tjerë shmang mbivlerësimin.

Bëni Uebfaqen në përputhje

Konsistenca dhe rutina shpesh i ndihmojnë personat me autizëm të mbajnë zakonet e tyre të përditshme pa stres. Prandaj, një faqe në internet me një dizajn dallues në secilën faqe mund të jetë estetikisht e këndshme për ju, por ka të ngjarë të jetë stresuese për vizitorin tuaj me autizëm.

Përdorni gjuhë të drejtpërdrejtë

Ashtu si të shkruani për njerëzit që nuk janë të shurdhër, të shkruani përmbajtje për njerëzit me autizëm kërkon gjithashtu shmangien e gjuhës dhe fjalës metaforike. Mundohuni të mos përdorni gjuhë të paqartë, duke përfshirë fjalë me kuptime të shumta ose sinonime, kuptimi i të cilave është i paqartë.

Kërkoni Testimin e Përdoruesit

Nëse është e mundur, përfshini njerëz me autizëm në procesin tuaj të testimit ndërsa hartoni uebfaqen tuaj. Sigurohuni që të ofroni strehim për njerëzit që udhëtojnë në vendndodhjen tuaj për t’u ndier rehat në mjedisin e tyre. Kjo mund të përfshijë përgatitje paraprake ose vizita në vendndodhje përpara se të filloni testimin, në mënyrë që pjesëmarrësit tuaj të mësohen me hapësirën.

Foto nga LiaLeslie Liçensuar nën Morguefile

Përfitimet e rritjes së aksesit në internet

Detyra mund të duket e frikshme nëse faqja juaj e internetit tashmë është live, por ndërmarrja e hapave drejt një aksesi më të madh do të përfitojë nga kompania juaj me kalimin e kohës. Teknologjia e sotme u mundëson më shumë njerëzve se kurrë të përqafojnë dhe përdorin uebin.

Në përgjithësi, sigurimi që uebfaqja juaj të jetë e arritshme për një sërë audiencash përfiton më shumë sesa ata përdorues që kanë aftësi të kufizuara. Njerëzit me përvojë të kufizuar të teknologjisë, njerëzit që kanë pajisje me formatizim atipik ose madhësi të ekranit, dhe publiku që dëshiron përvoja të shpejta, të thjeshta dhe të veprueshme në uebfaqe, të gjithë do të përfitojnë nga një ngritje e aksesit (duke mbajtur parasysh që shpejtësia e faqes suaj varet gjithashtu nga të pasurit një ofrues i mirë për mbajtjen e faqes në internet – ne kemi bërë rishikime të mbajtjes së faqeve në internet për Kanada, krahasim në internet për hosting dhe Australi, madje edhe në Mbretërinë e Bashkuar).

Për shkak se tregu juaj i synuar ka të ngjarë të përfshijë njerëz të të gjitha aftësive, nuk ka asnjë arsye të anashkaloni ato grupe specifike kur hartoni dhe zbatoni uebfaqen tuaj. Një punë pak ekstra tani do të thotë kthim më i lartë më vonë, kur njerëzit që mund të përdorin me lehtësi produktin ose shërbimin tuaj ndajnë me pjesën tjetër të komunitetit në internet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author