Kaj je DNS, kako deluje in kako uporabljati svojo cono DNS

Predstavljajte si, da morate uporabljati telefon, vendar ne morete uporabljati nobenega prostora za shranjevanje stikov – zapomniti si morate in poklicati telefonsko številko vsake osebe. Sliši se dolgočasno, kajne? Tako bi izgledal svet brez DNS!

Čeprav je njegovo praktično uporabo mogoče razložiti v samo zgornjem stavku, ima sistem domenskega imena številne zanimive podrobnosti, ki jih bomo podrobno raziskali v tem članku. Spremljajte in spremljajte nekaj zanimivih dejstev in koristnega znanja o delovanju DNS!

1. Pregled

Nazaj v 80. leta pred uvedbo DNS, do računalnikov v omrežju so dostopali prek svojega naslova IP, kar je podobno telefonski številki.

To so samo števke.

To je bilo koristno nekaj časa, ko je bil internet precej majhen. In ja, ta sistem je bil pred nekaj desetletji dovolj majhen. Ta rast je s svojo rastjo postajala vedno manj praktična. Vsi poznamo telefonske številke naših najbližjih prijateljev, vendar si predstavljajte, kaj bi se zgodilo, če bi vaš krog prijateljev v samo nekaj letih zrasel na nekaj milijonov ljudi.

DNS omogoča, da internet deluje.Storitev z imeni domen usmerja promet po celotnem omrežju.

Fotografija Jordana Harrisona na Unsplash

No, to se je zgodilo z internetom in pomnjenje ali zapisovanje številk ni bilo čisto nič mogoče, praktično rečeno, več.

V nekem trenutku so znanstveniki na MIT spoznali, da so človeški možgani popolnoma sposobni zapomniti besede ali stavke in ne vse, kar je mogoče, če gre za naključna števila zaporedja. Ta logična, a ključna uresničitev je rodila predhodnika DNS – storitev imena gostitelja.

Bila je surova rešitev, vendar je služila svojemu namenu. Ime gostitelja je bila le ogromna datoteka z imenom »gostitelji«, ki jo ima vsak operacijski sistem, tudi dandanes. Uporabljali so ga v času ARPANET-a (največje mreže, ki je nastala pred internetom.)

Naslednji logični korak tega razmišljanja je bil centralizirati ali globalizirati ta sistem. Tako so nastale storitve Domain Name (ali strežniki ali sistem) ali DNS na kratko. Gre za svetovni, centraliziran sistem, ki daje imena “IP” naslovom in ljudem olajša interakcijo in zapomnitev.

Ko v brskalnik vtipkate »google.com«, vaš brskalnik * ve *, na kateri računalnik (-e) se omenjena fraza nanaša. Kako je to uresničeno, je več korakov in jih bomo preučili v naslednjih poglavjih.

2. Kaj je DNS

DNS je hrbtenica interneta. Ta izjava še zdaleč ni natančna definicija DNS, vendar njene resničnosti ni mogoče oporekati. Brez sistema domenskih imen celoten internet sploh ne bi deloval, skupaj z vsemi groznimi posledicami, ki jih bo to povzročilo.

Storitev domena deluje na več ravneh abstrakcije, ki omogočajo pravilno razvrščanje domen, v strogi hierarhični strukturi. Te abstrakcije imenujemo prostore imen in so ločene s pikami, ki jih najdemo v vsaki domeni. Če vzamete za primer domeno www.hostingtribunal.com, imate naslednje sloje:

Domene najvišje ravni

To je del domene “.com”. Če ne bi odraščali pod skalo, bi zagotovo slišali za “.com”, “.net.”, “.Org” in druge priljubljene domene najvišjega nivoja. So najpogostejši in tudi najstarejši. Trenutno so več kot 342,4 milijona registracij domenskih imen, in “.Com” in “.net” skupaj znašata 151,7 milijona izmed njih.

Nekatere domene najvišje ravni so globalno uporabne kot prej, obstajajo pa tudi takšne, ki so omejene na posebne organizacije ali države. “.Edu” gTLD je rezerviran za izobraževalne ustanove, “.gov” za vladne organizacije itd.

Zabavno dejstvo o gTLD: Izjemno priljubljen .TV gTLD, ki se pogosto uporablja kot sklicevanje na “televizijo”, je pravzaprav koda države (ccTLD) za državo Tuvalu, ki ustvari precejšen znesek njene nacionalne neto vrednosti izključno zaradi tega naključja!

Domene najvišje ravni držav z oznako države

TLD-ji s kodo države so domene najvišje ravni, ki se uporabljajo za opisovanje mest, ki delujejo v (ali iz) določenih držav in regij. Uporabni so za blagovno znamko, lokalna podjetja in za mednarodna spletna mesta s številnimi lokalnimi ponovitvami.

Spletni velikan Amazon ima različico dot-com, dot-de za Nemčijo, dot-uk za Združeno kraljestvo in podobno. Ta pristop povečuje prodor na lokalni trg, zaobide jezikovne ovire in znatno olajša izračun stroškov pošiljanja (in carin)..

Pomislite, ccTLD so še vedno TLD in niso sekundarne domene.

Drugič-Ravne domene

Domene druge stopnje pridejo pred piko v dot-com ali dot-us. V našem primeru je to “hostingtribunal” del www.hostingtribunal.com. Če za primer vzamete www.bbc.co.uk, bi bil del .coco domena druge stopnje.

Novi gTLD so ustvarjeni z dolgotrajnim, dragim postopkom prijave in ocenjevanja, ki ga opravi ICANN (med drugim tudi regulativni organ za vsa imena domen), vi pa kot uporabnik lahko uporabljate samo obstoječi nabor.

Na spletnem mestu ICANN je veliko koristnih informacij o imenih domen.Končno ICANN ureja vsa obstoječa imena domen.

Po drugi strani pa so domene druge stopnje lahko vse, kar želite. Dokler je ime brezplačno, ga lahko registrirate. Vendar glede na velikost interneta to ni vedno lahka naloga.

Zabavno dejstvo o domenah druge stopnje: krajša in bolj prepoznavna je domena, bolj je dragocena. Ogromno je podjetij in ljudi, ki dobivajo od registracije domen, ki bi lahko ustvarili komercialni interes in jih nato prodali za velik dobiček. Registracija novega domenskega imena običajno stane od 1 do 100 dolarjev, nakup “premium” domene pa od nekoga, ki jo je pridobil z edinim namenom preprodaje, lahko pogosto pride na desetine ali sto tisoč dolarjev!

Poddomene

Poddomene upravlja lastnik domene druge stopnje in lahko ustvari poljubno število poddomena v območju DNS. Zaradi tega boste pogosto videli poddomene uporabnosti, kot sta “shop.mydomain.com” ali “blog.mydomain.com”.

Ustvarjanje poddomena je brezplačno in so zelo koristne za zagotavljanje dodatnih informacij v URL-vrstici. V podjetjih bi jih videli še bolj pogosto ugnezdenih, kjer se tudi tam sklicujejo lokacija, vrsta, namen itd. Na primer, da bi »strežniki.storage.eu-west.region1.google.com« zlahka bilo zakonito ime domene za Googlov strežnik.

3. Kako deluje DNS

Tam in spet – življenjski cikel zahteve DNS

Ko oddate zahtevo za domeno www.hostingtribunal.com, vaš brskalnik najprej preveri lokalni operacijski sistem glede morebitnih vnosov v njem.

Se spomnite datoteke »gostitelji«, ki smo jo že omenili? Še vedno je naokoli in prvo je mesto, kjer OS išče IP naslove, vezane na to domeno.

Če tam ne najdete reference, OS preverite pri ponudniku internetnih storitev.

To je začetek procesa, ki se imenuje Iskanje zapisa DNS, ko ISP pošlje zahtevo v globalno omrežje, da poišče vir (spletno mesto, običajno), ki ga želi končni uporabnik. Zaradi količine opravljenih pregledov DNS za vsakega ponudnika (dobesedno na milijone na sekundo) ponudniki internetnih storitev ponavadi shranijo predpomnjeno različico vnosov, tako da jim ni treba izvesti poizvedb vsakič, ko se zahteva isti vir..

Omrežni kabli so super!Ta kabel je začetek ali konec poizvedbe DNS.

Fotografiral Markus Spiske na Unsplash

Ta korak postopka vodi rekurzivni razreševalec. Pomembno dejstvo o razreševalcu je, da zahteve, ki jih prejme, prebere v skupine. V bistvu to ustvari bazo podatkov predpomnilnika, tako da lahko majhno število zahtev zadovolji precejšnjo količino uporabnikov. Tako prihranimo mrežni promet, kar je izredno pomembno, če upoštevamo obseg interneta.

Če vaš ponudnik internetnih storitev nima IP-ja, ki ga želite, potem vaš ponudnik ponudnik internetnih storitev razširja naprej po verigi (ki bo nato dodal vrnitev v svojo bazo podatkov predpomnilnika DNS.)

Root Nameservers

Če vaša zahteva ne najde odgovora nikjer v predpomnjenih podatkih na poti, se prikaže do korenski strežniki imen. So organi, ki vsebujejo vsak posamezen zapis DNS in so odgovorni za nadzor verodostojnosti in razpoložljivosti vseh. Korenski strežniki promet za vsak gTLD preusmerijo na ustrezni organ.

Ko vaša poizvedba pride do korenskih strežnikov imen, preveri ustrezni organ gTLD. Najprej skenirajo ime domene z desne strani. (Tehnično se domenska imena berejo od desne proti levi strani.) Na primer za kaj Ime domene “.com”, poizvedbo preusmerijo na strežnike imen TLD “.com” – na verige VeriSign.

The TLD strežniki imen že vedo, za kateri gTLD so odgovorni, zato preverijo domeno druge stopnje. V primeru naše poizvedbe www.hostingtribunal.com bodo strežniki imen TLD preverili “hostingtribunal” in s pomočjo svojih optimiziranih algoritmov vrnili rezultat.

TTL

Med vrnitvijo zahteve bodo naši prekinitveni strežniki (rekurzivni strežniki) shranjene pridobljene vrednosti DNS shranjevali za določeno časovno obdobje. Temu se reče “čas za življenje” (TTL), ki ga ima kateri koli zapis domene. Trajanje TTL je nastavljeno s samim zapisom.

Če želite, da se vaš zapis pogosto osvežuje v verigi strežnikov DNS, lahko nastavite kratek čas življenja. To je pogosto nepotrebno, saj se zapisi DNS ne spreminjajo pogosto za delujočo domeno.

Po vsem tem se zahteva vrne v računalnik, kamor shranite zapis v svoj brskalnik kot lokalno referenco, brskalnik pa sam pošlje zahtevek v IP, ki ste ga prejeli za to domeno.

Kakšna vožnja, eh!

Glede na to, da je izmenjava podatkov na internetu blizu hitrosti svetlobe preko vlaknastega kabla, celotna serija tehnično zapletenih dogodkov traja le milisekunde.

Zabavno dejstvo o korenskih strežnikih imen: Obstaja le 13 korenskih imen strežnikov! V resnici je vsak od njih sestavljen iz skupine strojev za zagotavljanje potrebne računalniške moči, varnosti, redundiranosti in pasovne širine. Če se zgodi, da celo en korenski strežnik ne deluje, je vpliv na internet velik. Nešteto spletnih strani se bo nehalo razreševati; tudi ogromno tistih, ki so vedno na voljo, ne bo več. 13 strežnikov upravlja:

VeriSign, Inc., Univerza v Južni Kaliforniji (ISI), Cogent komunikacije, Univerza v Marylandu, ASA (Amesov raziskovalni center), Konzorcij Internet Systems, Inc., Ministrstvo za obrambo ZDA (NIC), Ameriška vojska (Research Lab), Netnod, VeriSign, Inc., RIPE NCC, ICANN in Širok projekt

4. DNS-razsek območja DNS – Vrste zapisov

Izraz, ki ga lahko srečate med postavljanjem spletnega mesta, še posebej, če je ime domene registrirano na enem mestu in je gostovanje na drugem, zapis A ali DNS. Vsi zapisi DNS, povezani s spletnim mestom, so del območja DNS spletnega mesta.

Po drugi strani cona DNS opravlja upravno in tehnično funkcijo. Strogo gledano, opredelitev območja DNS določa, da gre za del celotnega sistema domenskih imen, ki je pod upravnim organom enega samega skrbnika, naj bo to pravna ali zasebna oseba.

Vem, sliši se kot tehnična neumnost.

Tako izgleda cona DNS.Podrobna cona DNS s številnimi vnosi. Pazljivo tekajte.

Vseeno bom pustil pri tem in se bom osredotočil na praktične vidike območja DNS, ki zadevajo neposredno gostovanje spletnih strani.

Pri spletnem gostovanju je treba več medsebojno povezanih storitev usmeriti v ustrezne strežnike, da lahko gostiteljska storitev – spletna stran, baza podatkov, e-pošta – deluje in to usklajevanje urejajo podatki, shranjeni v območju DNS. Območje je zbirka zapisov DNS, razvrščenih po posameznih vrstah; vsebina se imenuje a DNS cona.

Na primer, zapis, ki pove ime domene, od kod (s katerega strežnika, torej) za nalaganje vsebine (znano tudi kot “spletno mesto), se shrani v glavni zapis A. Dokaj pogosto www zapis dobi tudi A zapis.

Vendar pa obstajajo še druge vrste zapisov za poštne storitve, za dodatne storitve, avtentikacijo lastništva in druge.

5. Glavne vrste zapisov DNS

Zapis

Zapis je zapis DNS, ki ime domene poveže z naslovom IP. Tako je na internetu mogoče najti domači strežnik vašega spletnega mesta. Zapis A povezuje spletno mesto (vsebino) z njegovim imenovanim domenskim imenom (naslovom).

Zapisi AAAA

Zapisi AAAA so popolnoma enaki zapisom A, vendar namesto IPv4 naslovov uporabljajo IPv6, kar je že nuja. Ko je bil ustvarjen internet, se je znesek v višini 4 milijard naslovov, ki jih ponuja različica IP 4, zvišal za večja, kot bi jih kdaj potrebovali. Vendar z eksponentno rastjo interneta in eksplozijo naprav, ki so nanj povezane, to ne gre več. IPv6 je bil uveden za boj proti izčrpanosti bazena IPv4, ne da bi veliko spremenil delovanje DNS-a kot celote.

CNAME posnetek

Zapis CNAME je precej podoben zapisu A, vendar ime domene veže na drugo ime domene. Tako lahko poddomene svoje domene priklopite na zunanje domene, ne da bi vas skrbelo za spreminjanje njihovih naslovov IP – namesto tega se boste nanašali na drugo ime domene.

MX Record

MX zapis je tisti, ki usmerja, kje je poštni strežnik in pogosto »strežniki«. Da se bo vaše spletno mesto odprlo, mora obstajati a spletni strežnik ki služi podatkom na spletnem mestu; vendar e-poštna sporočila pošljejo in prejmejo poštni strežnik, od tod tudi namen obstoja zapisa MX.

MX zapisi imajo posebno lastnost, imenovano prednost. Prioriteta strežnika MX je označena s števkami, začenši z ničlo. To se večinoma izvaja zaradi odvečnih razlogov, tako da je več e-poštnih strežnikov lahko povezanih z enim domenskim imenom. Če strežnik s prednostjo 0 ne odgovori na zahtevo, se poizveduje tisti z naslednjo številko in tako naprej.

SPF Records

SPF zapisi so TXT zapis (besedilni zapis), ki se uporablja za določanje pristnosti poštnih storitev. Ker je poštni protokol že precej star in v zadnjih desetletjih ni bilo več (če sploh) posodobitev, se vsakič znova uvajajo dodatni varnostni ukrepi. Večina jih pomaga ugotoviti, ali je pošiljatelj e-pošte oseba, za katero trdi, da je. Zapisi SPF so eden od teh mehanizmov.

PTR zapisi

PTR zapisi so obratni zapisi DNS, ki so ravno nasprotni zapisi A. Na domene vežejo IP. Tako, ko poizvedujete po IP-ju, lahko dobite smiselne informacije o tem, s katerim domenskim imenom je povezano.

NS Records

Zapisi o strežniku imen so eden najpomembnejših, saj povedo ime domene, katero cono DNS naj uporabljajo. Na splošno lahko ustvarite cono DNS v kaj DNS strežnik in imajo zanjo različne zapise. Na primer, lahko ustvarite veljavno cono DNS za »google.com« in jo pošljete na svoje spletno mesto. Ali to pomeni, da je ves promet za Google zdaj vaš? No, ne, saj verodostojni zapisi o Googlovem NS (nameserver) pravijo, katere natančne strežnike imen vsebujejo pravilno DNS cona. Precej priročno.

6. Kaj je DNS predpomnjenje

Kot pri vseh sistemih na internetu – tudi pri tem se vedno pojavljajo varnostna vprašanja in pomisleki in tudi DNS ni izjema.

Posebej pogost je podvig Zastrupitev z predpomnilnikom DNS. To se zgodi, ko je verodostojen strežnik zlonamerno nastavljen, da zagotovi napačne rezultate za poizvedbo DNS.

Preprost primer zastrupitve z DNS bi bil, da “google.com” vedno kaže na Googlove strežnike in odpre zloglasno spletno mesto. Če določen strežnik ali niz strežnikov zagotavlja napačne zapise iskalnikom DNS na višji točki, potem lahko google.com reši kateri koli IP, ki so ga postavili hekerji. To ponavadi dosežemo z virusi ali težavami v protokolu DNS.

Še en podvig je DNS napadi ojačanja, kjer se strežniki DNS zavajajo z napačnim naslovom zahtevnika DNS poizvedb in vsi vrnejo podatke v isti IP. Tako na tisoče strežnikov lahko pošlje poizvedbo odgovorov DNS na določen stroj, dokler se njegovi razpoložljivi viri ne izpraznijo. Pri tej vrsti zlonamernega izkoriščanja napad ni namenjen samim strežnikom DNS; namesto tega se uporabljajo za sestavljanje drugih strežnikov.

DNS tuneliranje je še en napad na strežnike DNS. V bistvu gre za način prenosa zlonamernih podatkov z enega stroja na drugega. Sami podatki so kodirani v zahtevi, poslani strežniku. Po odzivu strežnik ustvari dvosmerno povezavo za prenos podatkov in to pogosto omogoča nepooblaščen oddaljeni dostop do samega strežnika..

Vrsta lokalnega izkoriščanja DNS je Ugrabitev DNS. To vključuje urejanje informacij o omrežju na določenem stroju, da bo rešilo svoje poizvedbe DNS proti zlonamernemu strežniku DNS. Na splošno bi vaš sistem uporabljal zaupanja vredne strežnike DNS za pridobivanje zapisov zgoraj, vendar če so ti podatki spremenjeni, lahko končate z vsemi DNS zapisi, ki jih je napadalec nastavil na zlonamerni strežnik DNS.

Hekerji dobro poznajo ranljivosti DNS.Napadi DNS so pogostejši, kot si mislite, zlasti sorta DDoS.

Fotografiral Samuel Zeller na Unsplash

DDoS (Distributed Denial of Device) napad je an NXDOMAIN napad ki uporablja ogromno število strežnikov za pošiljanje zahtev k neobstoječi domeni in poplavlja strežnike DNS z zahtevami v postopku. Vsak stroj ima omejene vire in lahko izvede omejeno število poizvedb, preden začne dodajati zamudo ali se storitve začnejo zrušiti. Ko je strežnik preplavljen z zahtevami napadalcev, ne more več izpolnjevati nobenih zakonitih uporabniških zahtev.

7. Varnostna vprašanja

Danes smo si ogledali, kaj je DNS, principe njegovega delovanja in zapletenosti, ki lahko vodijo do zlorabe in zlorabe.

Tema je precej široka in napolnjena s tehničnimi specifikacijami, vendar bi morale biti te informacije več kot dovolj, da se boste s prijatelji in sodelavci izobraževali o DNS-u..

Kot temeljni kamen interneta kot celote je storitev z imeni domen tema, ki bi jo moral vsak strokovnjak in hobist vsaj malo razumeti. Upajmo, da imate zdaj potrebno razumevanje in se lahko poglobite v specifikacije DNS, če bo ta članek spodbudil vaše zanimanje.

Zaključek

Danes smo si ogledali, kaj je DNS, principe njegovega delovanja in zapletenosti, ki lahko vodijo do zlorabe in zlorabe.

Tema je precej široka in napolnjena s tehničnimi specifikacijami, vendar bi morale biti te informacije več kot dovolj, da se boste s prijatelji in kolegi izobraževali o DNS-u..

Kot temeljni kamen interneta kot celote je storitev z imeni domen tema, ki bi jo moral vsak strokovnjak in hobist vsaj malo razumeti. Upajmo, da imate zdaj potrebno razumevanje in se lahko poglobite v specifikacije DNS, če bo ta članek spodbudil vaše zanimanje.

Pogosta vprašanja

Kakšen je primer DNS?

Storitev domene (DNS) je po vsem svetu specifikacija, ki omogoča, da se človeška berljiva imena povežejo z internetnimi IP-ji. Kot internetni uporabnik uporabljate DNS vsakodnevno na vsaki spletni strani, ki jo obiščete, ko preverite svoj e-poštni naslov in med internetnimi klici. Vsaka od teh operacij izvede poizvedbo DNS, tako da se računalnik nauči, na kateri strežnik mora biti poslana zahteva.

Zakaj bi uporabljali DNS?

DNS se uporablja za reševanje katere koli storitve na internetu. Svoje storitve lahko vedno usmerite na IP, vendar si je IP naslove (zlasti IPv6) veliko težje zapomniti, prav tako se lahko spremeni tudi IP za storitev. DNS te spremembe obravnava namesto vas. Na primer, strežniki, ki gostijo »google.com«, se lahko spremenijo, vendar vam jih ni treba preverjati ali si jih zapomniti – DNS obravnava te spremembe, tako da lahko vedno vtipkate »google.com« in pridete do znanega spletnega mesta ne glede na spremembe dejanski IP, ki stoji za njim.

Kaj je naslov DNS IP?

IP-naslov je protokol, ustvarjen tako, da lahko vsak stroj v omrežju dodeli enkraten identifikator. Na splošno je vsak posamezen IP edinstven za stroj in omogoča doseganje omenjene naprave prek omrežja ali v najpogostejšem primeru preko interneta, ki je največje omrežje na svetu. Ko izvedete poizvedbo DNS, vaša zahteva doseže IP, ki je naslov naprave, na katero morate usmeriti svojo zahtevo.

Kaj je DNSSec?

DNSSec je specifikacija, ki omogoča utrjevanje DNS za večjo varnost. Gre za niz razširitev protokola DNS, ki mu omogoča, da preveri izvor zahteve in celovitost podatkov, ki se pošiljajo in zahtevajo, tako da zahtevam mehanizmu za podpisovanje. DNSSec ustavi, da se manipulirani podatki pošiljajo strežnikom, da bi zlonamerno spremenili zapise.

Kaj je 1.1.1.1 DNS?

1.1.1.1 DNS je precej nov (predstavljen 1. aprila 2018) rekurzivni imenski strežnik DNS, ki ga je ustvaril CloudFlare v partnerstvu s podjetjem APNIC. CloudFlare je vodilno mednarodno podjetje na področjih DNS in anti-DDoS. Namen strežnika z imeni je zagotoviti najhitrejše rešitve DNS in se osredotočiti na zasebnost. Poleg CloudFlare’s 1.1.1.1 sta še ena znana strežnika DNS Googlova 8.8.8.8 in 8.8.4.4, ki ju uporabljajo številni sistemi.

Kaj je iskanje DNS?

Iskanje DNS je postopek pošiljanja poizvedbe za določeno domeno ali IP in pridobivanje zapisa, ki ji ustreza. Poizvedbe DNS se zgodijo vsakič, ko odprete spletno mesto ali spletno povezano storitev, saj mora biti vedno strežnik (z določenim naslovom IP), ki služi tej zahtevi.

Kaj je strežnik DNS?

DNS strežniki so naprave, ki se uporabljajo za gostovanje aplikacije, ki shranjuje, predpomni in služi DNS zapisom. Najbolj priljubljena aplikacija za namene je BIND, ki je tudi tista, ki jo uporabljajo nekateri korenski strežniki imen. Ko ima strežnik aplikacijo pravilno nastavljeno kot strežnik imen za določeno domeno, postane strežnik DNS. Druge vrste strežnikov DNS so rekurzivni strežniki DNS, ki se uporabljajo izključno za vzdrževanje in zagotavljanje zapisov DNS.

Kaj je območje DNS?

Območje DNS je zbirka zapisov DNS, ki zagotavljajo pomembne informacije za določeno domeno. To vključuje zapise za vse storitve, povezane z domeno – spletni strežnik, e-poštne storitve, avtentikacijske zapise, besedilne zapise in še veliko, mnogo več. Zahteve za iskanje DNS se lahko izvedejo za določen zapis v območju DNS ali za celotno območje DNS.

Kaj je DNS?

Sistem domenskih imen je svetovna specifika na internetu, ki omogoča preslikavo imen (ali imen domen) na naslove IP. Ustvarjeno je bilo, ker si ljudje težko zapomnijo zaporedja števil, kot so naslovi IP, in veliko lažje si zapomnijo besede, saj lahko z njimi povežete pomen. Na primer, da se spomnite IP-ja „157.240.1.35“ in ga vtipkate vsakič, ko želite preveriti svoj račun v družbenih medijih, je morda dolgočasno, vendar je „facebook.com“, ki kaže na ta IP, veliko bolj priročen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author