Zgjedhja midis Apache dhe NGINX për nevojat tuaja për mbajtjen në internet

Për të filluar me një projekt krejt të ri në internet, me të vërtetë ju duhen vetëm dy gjëra: një ofrues pritës dhe një server HTTP (HyperText Transfer Protocol). Ofruesit e cloud si Amazon Web Services dhe Microsoft Azure ofrojnë një gamë të opsioneve të platformës për të përmbushur kërkesat për madhësinë dhe shpejtësinë e faqes tuaj. Pasi të jeni regjistruar me një host të cloud, mund të zgjidhni se cilin server HTTP do të ekzekutohet në pajisjen tuaj të virtualizuar.

Një server HTTP është përgjegjës për pranimin e kërkesave të uebit nga vizitorët e faqes tuaj dhe më pas t’i përgjigjet shfletuesit të tyre me përmbajtjen e duhur. Për shembull, një kërkesë themelore në internet mund të kërkojë përmbajtje teksti HTML dhe një seri imazhesh të lidhura. Serveri HTTP do të japë një përgjigje në internet që shfletuesit si Google Chrome ose Mozilla Firefox mund ta kuptojnë dhe shfaqin.

Kur bëhet fjalë për serverët HTTP, dy zgjidhje mbizotërojnë në pjesën më të madhe të peizazhit aktual: Apace dhe NGINX (i cili shqiptohet si “Motori X”). Lexoni më tej për të mësuar bazat e të dyve dhe si ato krahasohen me njëri-tjetrin për sa i përket arkitekturës, performancës dhe kategorive të tjera.

Bazat e Apache

Zgjidhja e serverit në ueb Apache ka qenë rreth e rrotull që nga mesi i viteve 1990. Duke pasur parasysh jetëgjatësinë dhe stabilitetin e softuerit, ai mbetet një nga opsionet më të njohura për hostimin e faqeve të internetit. Shtë një pjesë kryesore e pirgut të zhvillimit LAMP, i cili përdoret nga ekipe të të gjitha madhësive për të vendosur aplikime dinamike në internet. Elementet e tjerë të pirgut LAMP janë Linux (sistemi operativ), MySQL (baza e të dhënave) dhe PHP (skriptimi nga ana e serverit).

Apache ofrohet si një paketë softuerësh me burim të hapur. Menaxhohet dhe zhvillohet nga Fondacioni Apache Softuer. Kur në mbarë botën mbërritën në skenë në vitet 1990, Apache ishte zgjidhja e paracaktuar e serverit për shumicën e faqeve të internetit. Ajo ishte projektuar me thjeshtësi në mendje, dhe megjithëse lejon fleksibilitet dhe shkallëzim, Apache fitoi popullaritet në një kohë kur nivelet e trafikut të internetit ishin shumë më të ulëta se sa janë sot..

Bazat e NGINX

Zgjidhja e serverit NGINX për herë të parë u lëshua në 2002. Ajo u krijua nga një administrator i vetëm sistemesh në Rusi dhe u bë pjesë e komunitetit me burim të hapur dy vjet më vonë. Dizajni që qëndron pas NGINX përqendrohet posaçërisht në shpejtësinë dhe performancën, dy fusha ku disa besojnë se Apache ka mungesë. Në fakt, projekti NGINX fillimisht erdhi për shkak të sfidës publike C10K, e cila u kërkoi zhvilluesve të hartonin një zgjidhje HTTP që mund të trajtonte 10,000 përdorues të njëkohshëm në një nivel të qëndrueshëm të performancës.

NGINX është rritur në popullaritet gjatë dekadës së fundit, veçanërisht në mesin e startupeve që duhet të rritin pajisjet e tyre me një ritëm të shpejtë. Sidoqoftë, në përgjithësi NGINX konsiderohet se është më e vështirë për tu vendosur dhe integruar sesa Apache.

Konsideratat e Arkitekturës

Pakoja e softuerit Apache përfshin një grup modulesh shumë-përpunuese (të njohura si MPM) të cilat lejojnë një administrator të serverit të përcaktojë se si zgjidhja e tyre HTTP duhet të trajtojë kërkesat. Ky lloj arkitekture lejon fleksibilitet dhe përshtatje të madhe.

Moduli më themelor i Apache është mpm_prefork. Ajo funksionon në logjikën me një fije, ku secili proces serveri trajton një kërkesë në internet në të njëjtën kohë. Ky është moduli i rekomanduar për projektet në internet të bazuara në gjuhën e shkrimit PHP. Një tjetër modul Apache është mpm_worker, i cili mbështet tema të shumta në të njëjtën kohë. Kjo do të ndihmojë që Apache të jetë më efikas dhe i shkallëzuar. Moduli i fundit primar Apache, mpm_event, operon në një mënyrë të ngjashme si mpm_worker por shton mbështetje më të mirë për lidhje të vazhdueshme, të cilat janë një kërkesë për shumë aplikacione moderne në internet.

NGINX definitivisht dallon veten nga Apache për sa i përket arkitekturës. Ajo bazohet në konceptin e funksionimit të drejtuar nga ngjarja sesa përdorimin e proceseve ose fijet. Farë do të thotë kjo është se një punëtor i vetëm NGINX mund të trajtojë mijëra lidhje HTTP në të njëjtën kohë.

NGINX mbështetet në një sistem looping që lejon punëtorët të marrin shpejt kërkesa të reja sa herë që nxitet një ngjarje. Ngjarjet përpunohen në mënyrë asinkrone, do të thotë se nuk duhet të presin që ngjarjet e tjera të caktohen në mënyrë sekuenciale.

Trajtimi i përmbajtjes

Këto ditë, përmbajtja në internet bie në një nga dy kategoritë: statike ose dinamike. Përmbajtja statike përfshin çdo gjë në një faqe në internet që mbetet e qëndrueshme pa marrë parasysh se si përdoret faqja. Për shembull, një logo e kompanisë në krye të një faqe interneti është një pjesë e përmbajtjes statike. Përmbajtja dinamike, nga ana tjetër, e kontrolluar nga skriptimi i gjuhëve si PHP dhe do të ndryshojë bazuar në sesionin e një përdoruesi ose ndryshore të tjera. Faqet e postës elektronike, faqet bankare dhe rrjetet sociale të gjitha mbështeten në përmbajtje dinamike për t’u treguar përdoruesve të dhënat e tyre individuale.

Apache mund të shërbejë vetëm me përmbajtje statike mbi një bazë të vetme, gjë që e bën NGINX një zgjidhje më bindëse për projektet në internet që kanë nevojë për një sasi të madhe të përmbajtjes statike të dorëzuar shpejt. Sidoqoftë, Apache ofron disa përfitime kur bëhet fjalë për përmbajtje dinamike. Integrohet lehtësisht me PHP dhe mund të futë një procesor skriptimi direkt në punëtorin HTTP. Paketa themelore e softuerit NGINX nuk përfshin mbështetje për shpërndarjen dinamike të përmbajtjes, kështu që do t’ju duhet të shtoni një procesor të jashtëm në rafte të softuerit tuaj në mënyrë që ta mbështesni atë.

Krahasimet e performancës

Vizitorët e jashtëm në faqen tuaj nuk do të interesojnë se çfarë lloj serveri HTTP që po përdorni në sfondin. Ata shqetësohen vetëm për të hyrë në përmbajtjen tuaj shpejt dhe me siguri. Për këtë arsye, performanca duhet të jetë metrika kryesore për t’u marrë parasysh kur vlerësoni të dy Apache dhe NGINX si opsione të mbajtjes së faqes në internet.

Falë arkitekturës së saj të nxitur nga ngjarja, NGINX përgjithësisht konsiderohet të jetë zgjidhja më e shpejtë HTTP. Ai funksionon me burime minimale, madje ndërsa trafiku në internet rritet me kalimin e kohës. Kjo rezulton në memorie të ulët dhe përdorim të CPU, ndërsa Apache mund të kërkojë më shumë përdorim të harduerit gjatë kohës së ngarkesës së shtuar.

Lehtësia e zbatimit

Kur instalohet në një server në internet si pjesë e pirgut të softuerit LAMP, pritësi Apache HTTP është tepër i thjeshtë për tu konfiguruar dhe ekzekutuar. Shumica e administratorëve nuk do të kenë nevojë të modifikojnë fare parametrat e modulit shumë-përpunues. Shumica e personalizimit të Apache do të ndodhin në nivelin e drejtorisë në ato që njihen si skedarë .htaccess.

Këto artikuj të vegjël të tekstit ju lejojnë të shkruani rregulla dhe udhëzime për mënyrën sesi serveri HTTP duhet të trajtojë disa lloje të kërkesave. Për shembull, mund të aktivizoni rishkrimin e URL-së në mënyrë që një adresë e veçantë në internet në domenin tuaj të ngarkojë burime nga një vendndodhje tjetër. Kjo shpesh përdoret në faqet e mediave sociale ku “/ emri i përdoruesit” shfaqet në fund të URL-së.

NGINX nuk mbështet skedarë. Hyrje ose konfigurim tjetër në një nivel direktori. Kjo e bën përpunimin e kërkesës më të shpejtë dhe më të sigurt, por ende kufizon kontrollin që ka një administrator sistemi.

Përputhshmëria dhe mbështetja

Serverët HTTP zakonisht ekzekutohen në sistemet operative me bazë UNIX, veçanërisht platformat Linux me burim të hapur. Kjo është për hir të shpejtësisë, pasi UNIX konsiderohet të jetë sistemi operativ më efikas i disponueshëm. Të dy Apache dhe NGINX mund të instalohen në shpërndarjet popullore Linux si Ubuntu ose BSD.

Apache gjithashtu ofron mbështetje të plotë për sistemin operativ Microsoft Windows Server. NGINX mund të konfigurohet të funksionojë në Windows gjithashtu, por përgjithësisht konsiderohet të jetë më pak i qëndrueshëm. Nëse organizata juaj drejton ekskluzivisht Windows në serverat e saj në internet, Apache do të jetë zgjedhja logjike.

Apache ka një portal të fortë të dokumentacionit në internet me shënime për lëshimin, manualet e referencës, udhëzuesit e përdoruesve dhe udhëzimet për t’ju ndihmuar të instaloni Apache-un në mjedisin tuaj cloud dhe të filloni ta përdorni atë për një aplikim në internet. NGINX ofron një lloj të ngjashëm të depove të dokumentacionit që mbulon konfigurimin bazë, si dhe një udhëzues më të detajuar të zhvillimit.

përmbledhje

Apache dhe NGINX janë të dyja zgjidhjet shumë të njohura të serverëve HTTP në botën moderne të sotme të cloud computing. Shumica e kompanive më të mira pritëse në Kanada përdorin Apache dhe NGINX.

Futja e njërës në rafte tuaj të zhvillimit është një zgjedhje e mençur, pasi ato do të sigurojnë performancë të qëndrueshme dhe besueshmëri.

Nëse shpejtësia është përparësia juaj kryesore dhe faqja juaj e internetit do të presë një sasi të madhe të përmbajtjes statike, atëherë NGINX mund të jetë opsioni më i mirë. Po bëhet gjithashtu zgjedhja e preferuar në mesin e ekipeve zhvillimore që po ndërtojnë një arkitekturë mikroservisëse me shumë nënsisteme që ndërveprojnë me njëra-tjetrën. Nga ana tjetër, zhvilluesit e vegjël ose newbies mund të jenë më mirë të ngjiten me Apache pasi është më e lehtë të vendosni dhe vjen e para-konfiguruar me rafte softuerësh të palëve të treta si LAMP.

Një gjë që duhet të mbani në mend është se nuk është e nevojshme që të zgjidhni midis Apache dhe NGINX dhe të harroni një tjetër. Në fakt, të dy zgjidhjet përdoren shumë shpesh në të njëjtën kohë për të ofruar përvojën më të mirë të mundshme të mbajtjes në internet. Me vendosjen e NGINX si përfaqësuesi juaj fillestar në internet, kërkesat mund të përpunohen shpejt dhe dërgohen tek një punëtor i Apache në fund të aplikacionit. Nga atje, Apache mund të integrohet me PHP ose një gjuhë tjetër skriptuese për të përgatitur përgjigjen në internet dhe ta rivendosë përsëri në shtresën NGINX.

Sigurohuni që të bëni hulumtimin tuaj kur zgjidhni një zgjidhje të serverit HTTP. Sistemi juaj i zgjedhur do të bëhet pjesë e shtyllës kurrizore të faqes tuaj të internetit ose aplikacionit dhe do të jetë kritik në përvojën e përditshme të përdoruesve tuaj.

Ju gjithashtu mund të dëshironi:

  • Pritja më e mirë në internet
  • Ndërtuesi më i mirë i faqes në internet

Referenca dhe kredi për imazh:

  • Nginx.com
  • ESDS.co.in
  • TutorialsPoint.com
  • NTU.edu.sg
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author