Si të përdorni Linux: Udhëzues i thjeshtë për fillestarët

Gjigandi i teknologjisë Microsoft njoftoi kohët e fundit se ishte shumë afër arritjes së piketës kryesore të një miliardë pajisjeve informatike që drejtojnë sistemin operativ Windows 10, duke komanduar kështu pjesën më të madhe të tregut për sa i përket kompjuterave..

Linux, nga ana tjetër, fuqizon vetëm 2% të kompjuterave desktop, megjithëse është familja më e popullarizuar e sistemeve operative në botë. Si mund të jetë?

Realiteti i Linux në vitin 2020 është se fuqizon rreth 90% të pajisjeve kompjuterike personale dhe të ndërmarrjeve në të gjithë botën, dhe kjo është pjesërisht sepse sistemet operative Android dhe Chrome të Google bazohen në kernelin Linux, për të mos përmendur që Linux është platforma e zgjedhje për aplikimet e serverëve, shërbimet e mbajtjes së uebit, qendrat e të dhënave të informatikës cloud, super kompjuterat dhe shumë rrjete ndërmarrjesh.

Superkompjuteri Pleiades i operuar nga NASA shkon në Linux, ashtu si edhe sistemi i inteligjencës artificiale IBM Watson, i cili posaçërisht mundësohet nga SUSE Linux Enterprise Server 11.

Nëse keni menduar të provoni Linux-in, por nuk jeni të sigurt se ku mund të filloni, e para që duhet të dini është se me siguri jeni në gjysmë të rrugës atje sepse tashmë jeni njohur me botën e sistemeve operative të ngjashme me Unix. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS dhe madje edhe BlackBerry QNX OS janë sisteme të ngjashme me Unix.

Shumica e përdoruesve të telefonave inteligjentë Android janë në gjendje të marrin varjen e iOS nëse kalojnë në një iPhone, dhe e njëjta gjë mund të thuhet për përdoruesit e MacOS që kalojnë në Windows. Ata mund të mos e gëzojnë plotësisht përvojën, por ata kanë një kuptim pothuajse intuitiv të funksionalitetit. Ky aspekt i ngjashëm me Unix i Linux do të thotë që shpejt do të mësoheni pasi të provoni.

Whatfarë saktësisht është Linux?

Linux është një sistem operativ (OS) ashtu si Windows ose macOS, është një platformë që administron të gjithë komponentët harduerikë të kompjuterit tuaj. Ndihmon aplikacionet e softuerit të komunikojnë me pajisjet kompjuterike.

Zhvillimi i Linux daton që nga fillimi i viteve 1990. Linus Torvalds, një student finlandez i shkencave të kompjuterave, vendosi të krijojë versionin e tij të një OS për një PC që ai zotëronte në atë kohë, një klon 486 i ndërtuar në arkitekturën Intel x86.

Kernel Linux

Duhet të theksohet se Torvalds filloi të zhvillojë kernel Linux, dhe kjo është një detyrë që ai vazhdon të kryejë deri më sot, së bashku me mbështetjen e bashkësisë së zhvillimit të lirë dhe me burim të hapur. Kernel Linux është thelbi i kësaj platforme OS, e cila prej Marsit 2019Pse Duhet të Konsideroni Përdorimin e Linux? është në versionin 5.0.5 Kerneli është një program kritik i koduar me qëllim të kontrollimit të gjithçkaje në lidhje me sistemin operativ dhe funksionimin e pajisjeve informatike..

Duke pasur parasysh sa më sipër, është e rëndësishme të sqarohet se Linux është një emër që mund të referohet në mënyrë të ndërlidhur me kernelin ose familjen OS. Meqenëse Linux është në zemër të lëvizjes Software të Lirë dhe të Burimit të Hapur (FOSS), ekzistojnë mjaft variante të OS, shumica prej tyre janë të drejtuara drejt sistemeve desktop dhe laptop, por disa janë të kodifikuar dhe shpërndarë me pajisje specifike në mendje.

Android, për shembull, është ideal për smartphone, tablet dhe pajisje të tjera të pajisura me ndërfaqe të ekranit me prekje. Chrome OS është një variant Linux i përpiluar për të ekzekutuar në laptopë modernë si Chromebooks. Red Hat Enterprise Linux është një OS komerciale e destinuar për serverat.

Këto janë të gjitha shpërndarjet Linux, shpesh të shkurtuara në “shpërqendrime”. Për qëllimin e këtij udhëzuesi, ne do të referojmë shpërndarjet në desktop FOSS Linux, të cilat janë mënyra më e mirë për të filluar. Në minimum, do t’ju duhet një desktop ose laptop, dhe në mënyrë ideale një disk USB për të ekzekutuar një shpërndarje Linux, të cilën ndoshta nuk do të duhet ta instaloni.

Si me çdo sistem operativ, Linux ka:

 • bootloader: Kur filloni kompjuterin tuaj, Sistemi Basic Input / Output (BIOS) fillon të ekzekutojë një seri ngjarjesh për t’u siguruar që të gjitha pajisjet tuaja janë duke punuar dhe në gjendje të komunikojnë siç duhet; pastaj drejton programin për të ekzekutuar bootloader, i cili ngarkon thelbin në memorje. Disa shpërndarje të lehta Linux si Puppy Linux marrin më pak se 300 MB dhe ngarkojnë të dy kernelin dhe sistemin operativ nga RAM. Bootloader mbaron një herë kur kërkesat e I / O siç janë miu, tastiera, ekrani video, audio dhe ndërfaqet grafike të përdoruesit janë funksionale.
 • Daemons: Si një sistem multitaskues, Linux përdor daemonet për të ekzekutuar në sfond duke pritur që të bëhen kërkesa. Nëse jeni duke provuar vetëm një shpërndarje Linux, mund të mos bëheni të vetëdijshëm për daemon pasi ato janë procese në sfond të ngjashme me atë që shihni në Windows Task Manager ose monitorin e aktivitetit macOS.
 • Guaskë: Shumë shpërndarje Linux lejojnë përdoruesit të hyjnë në shell sistemin përmes një ndërfaqe të linjës së komandës (CLI) që mund të menaxhohet përmes një aplikacioni terminali. Komandat CLI të bazuara në tekst mund të përdoren për të komunikuar me kernelin, dhe kjo është diçka që tremb disa përdorues të mundshëm të Linux, por është i ngjashëm me shtypjen e CMD nga menyja fillestare e Windows dhe komandat hyrëse që kujtojnë epokën e DOS. Ne do t’i rikthehemi komandave shell dhe CLI më vonë në këtë udhëzues.
 • Serveri grafik: Kjo është ajo ku ju merrni Windows-like GUI që të gjithë janë mësuar të. Shumica e shpërndarjeve Linux përdorin sistemin X Window, i njohur gjithashtu si X11 ose X, i cili trajton të gjithë elementët grafikë në ekran pasi ato lidhen me miun e përdoruesit ose lëvizjet e ekranit të prekjes. Disa shpërndarje Linux, veçanërisht versionet më të lehta, futen në një mjedis të ngjashëm me terminalin që i bën përdoruesit të shkruajnë komandën “xwin” për të filluar GUI; kjo është e ngjashme me ditët e hershme të Windows 3.1x të epokës 16-bit, të cilat përdoruan përdoruesit në DOS dhe kërkuan komandën “win” për të hyrë në GUI.
 • Ambienti i desktopit: Kjo është pjesa me të cilën çdo përdorues është më e njohur. Në peizazhin Linux, ka shumë ambiente për të zgjedhur. Ngjashëm me sistemet gjuhësore të dizajnit të Windows si Aero dhe Metro, si dhe ndërfaqen e përdoruesit Aqua të macOS, Linux ka shumë variante si KDE, MATE, Kanellë, GNOME, Xfce, Unity dhe të tjerë.

Shumë mjedise desktopi Linux mbështesin Windows me qëllimin për ta bërë më të lehtë për përdoruesit, por pasi ato janë sisteme me burim të hapur, ato mund të konfigurohen që të imitojnë sistemet Apple GUI, dhe kjo shpesh ndodh me KDE.

Në disa raste, mjediset desktop mund të shndërrohen për qëllime specifike. Një shembull i tillë është desktopi Sugar OS, i cili shërben si një platformë arsimore për fëmijët.

Zgjedhja e një shpërndarjeje Linux për të provuar

Deri më tani, ka mbi 600 shpërndarje Linux për të zgjedhur, shumica prej tyre falas për t’u instaluar, dhe shumica e tyre bazuar në shpërndarjet kryesore të mëposhtme:

 • hark
 • Debian
 • openSUSE
 • Slackware

Pas dekadave të zhvillimit të Linux, konsensusi për të ardhurit duhet të fillojë me një shpërndarje të bazuar në Debian. Debian shpesh përmendet si një “sistem operativ universal” i vërtetë sepse mund të instalohet pothuajse në çdo pajisje informatike me konfigurimin e duhur.

Ju mund të mos dëshironi të zgjidhni një shpërndarje të bazuar në Slackware përveç nëse jeni duke punuar me pajisje shumë të vjetra, dhe shpërndarjet me bazë Arch kanë tendencë të jenë më teknike. Duke pasur parasysh këtë, rekomandimet e mëposhtme janë të bazuara në Debian.

 • Mint Linux aktualisht është një nga shpërndarjet më të njohura. Ajo ka një nga mjediset më të pastra në treg, një përzierje e bukur e elementeve Windows dhe macOS. Për përdoruesit e rinj, Mint vjen i ngarkuar me mijëra opsione. Funksionon në mënyrë të ngjashme me Windows 7/10 me menynë startuese dhe procesin e zgjedhjes së aplikacionit. Shtë shumë e shpejtë dhe e pajtueshme me një shumëllojshmëri të pajisjeve, madje edhe në kompjuterët më të vjetër, mundësisht 64-bit. Për ata që bëjnë kalimin nga Windows në Linux, ky është alternativa më e mirë.
 • Ubuntu është gjithashtu një mundësi e mirë për përdoruesit e Windows që kërkojnë të bëjnë ndërprerësin. Ubuntu është si “stërnipi i ftohtë” që ka qenë atje, e bëri atë, dhe është akoma gjallë dhe duke shkelmuar. Ubuntu është ndërtuar duke qenë një platformë universale, e ndërtuar për përdoruesit mesatarë dhe jo vetëm teknikët. Për dikë që fillon, Ubuntu është i shkëlqyeshëm; plus, ekziston një ton dokumentacion i dobishëm dhe mbështetje e komunitetit në formën e forumeve dhe komuniteteve të tjera në internet.
 • Puppy Linux është një shpërndarje me bazë në Ubuntu e përpiluar dhe paketuar posaçërisht për të rikthyer në jetë pajisjet e vjetra. Kjo shpërndarje e lehtë mund të funksionojë në RAM, që do të thotë se i gjithë funksionaliteti i OS nuk kërkon instalim të hard drive. Netbookët më të vjetër të Windows që ndaluan marrjen e mbështetjes vite më parë mund të azhurnohen me Puppy Linux, dhe ky sistem operativ është gjithashtu ideal për përdoruesit që thjesht duan të marrin një shije të mënyrës se si Linux funksionon në pajisjen e tyre. Një mundësi e ngjashme do të ishte SliTaz, e cila mund të drejtohet nga një paketë që peshon më pak se 200 MB.

Për sa i përket aplikacioneve të dobishme, shpërndarjet Linux si Mint dhe Ubuntu janë të paketuara me softuer të dobishëm si LibreOffice për produktivitet (si Microsoft Office, por falas), Firefox për shfletim në internet, VLC për të luajtur skedarë video dhe audio, GIMP për redaktimin e figurave, Pidgin për mesazhe në çast, guxim për redaktimin audio dhe të tjerët.

Më e mira nga të gjitha, shumica e shpërqendrimeve Linux lidhen me depot e FOSS ku qindra aplikacione mund të shkarkohen dhe instalohen së bashku me të gjitha varësitë e kërkuara.

Test Driving Linux

Një aspekt i zoti i shpërndarjeve Linux është se ju jeni në gjendje t’i merrni ato për një test provë përpara se të vendosni t’i bëni ato OS tuaj kryesor. Kjo është e mundur sepse shumica e shpërqendruesve Linux mbështesin funksionalitetin “CD live”, që do të thotë që kerneli, serveri grafik, mjedisi i desktopit dhe aplikacionet mund të mbështeten nga media të lëvizshme siç janë disqet USB. Në shumë raste, shpërndarjet Linux mund të testohen edhe brenda makinave virtuale, por metoda më e mirë është të përdorni disqet USB.

Distrot kryesore si Mint dhe Ubuntu mund të testohen duke vizituar së pari faqet e tyre të shkarkimit dhe duke kërkuar skedarin e duhur ISO për të provuar:

 • Shkarkim Ubuntu
 • Shkarkim i nenexhikut

Rekomandohen disqet USB me të paktën 2 GB hapësirë; përndryshe, ju mund të dëshironi të provoni shpërndarjet më të lehta që janë akoma me ekran të plotë:

 • Shkarkimi SliTaz
 • Puppy Linux shkarkim

Meqenëse USB juaj do të bëhet një pajisje informatike, do të dëshironi të siguroheni që ai është formatuar siç duhet përpara se të shkarkoni dhe instaloni shpërndarjen. Vendosni USB me imazhin ISO në desktopin ose laptopin tuaj përpara se të filloni përsëri; ju mund të duhet të vendosni përparësinë e boot të BIOS tuaj në USB, dhe kjo mund të arrihet duke shtypur një nga çelësat e mëposhtëm:

 • ESC
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Kur shfaqet mjeti i konfigurimit BIOS, përdorni tastet shigjeta për të lundruar në menunë e përparësisë së boot dhe vendosni USB si pajisjen më të lartë dhe hard diskun si opsionin e dytë. Ruani cilësimet tuaja të reja BIOS, lejoni që kompjuteri të rindizet dhe të ndiqni njoftimet në ekran.

Përbërësit kryesorë Linux që do të shihni zakonisht gjatë një seance live USB përfshijnë:

 • Një menaxher i ekranit për t’u loguar.
 • Një menaxher i dritares për të trajtuar aplikacionet tuaja.
 • Një menaxher që gjithashtu merret me dritare, panele, menu, ndërfaqe dash dhe aplikacione thelbësore.

Pasi të keni përfunduar procesin e boot, duhet të shihni mjedisin e desktopit. Ashtu si Windows, shumica e çdo variante të Linux do të ketë një mjedis desktop.

Pas disa minutash, duhet të jeni në gjendje të gjeni lehtësisht shiritin e detyrave, zonën e njoftimeve, menunë e aplikacionit, ku mund të ndryshoni cilësimet, kohën / datën, etj..

Përdorimi i Aplikacionit të Terminalit Linux

Përdoruesit që janë më të prirur teknikisht, mund t’i mbajnë gjërat edhe më të thjeshta duke provuar një shpërndarje të Linux-it me terminale të tilla si Tiny Core Linux ose mini-Debian.

Bërja e kësaj do të fillojë sistemin operativ direkt në CLI dhe pa elementë GUI. Në thelb, ju do të shikoni në një terminal, nga i cili mund të shkruani komanda teksti, siç janë:

 • PAK – tregon rrugën e drejtorisë aktuale ku jeni.
 • ls – shfaq një listë të skedarëve në drejtorinë aktuale.
 • CD – zhvendoset në një direktori tjetër.
 • mkdir – krijon një dosje të re brenda drejtorisë aktuale.
 • touch – krijon skedarë të rinj bosh për sa kohë që specifikohet shtrirja e tipit të skedarit, për shembull: new.txt.
 • mv – transferon skedarë nga një drejtori në tjetrin. Kjo komandë mund të përdoret gjithashtu për të riemërtuar skedarët; në rastin e new.txt, “mv second second” do të rezultojë që skedari të riemërohet si i dytë.txt.
 • rm – fshin skedarët.
 • rmdir – fshin direktoritë pasi të jenë pastruar nga skedarët.
 • njeri – kjo është komanda më e dobishme për fillestarët sepse ofron përshkrime dhe informacione rreth komandave Linux.
 • me këtë rast – një komandë tjetër e dobishme që është edhe më e përshtatshme se “njeri” sepse mund të specifikoni tema. Le të themi se doni të mësoni më shumë rreth hierarkisë së sistemit skedar Linux. Në këtë rast, mund të shkruani hierarkinë e apropos për të shfaqur faqet manuale të Linux që përfshijnë fjalën “hierarki”.

Hierarkia e sistemit të skedarëve Linux

Kur po lundroni instalimin tuaj të drejtpërdrejtë ose të përhershëm të Linux-it, do të dëshironi të hidhni një vështrim në standardin e hierarkisë së sistemit të tij të skedarëve. Në një OS me bazë në Debian siç është Ubuntu, mund të duket kështu:

 • / bin – ku fillojnë shumica e përdoruesve.
 • / boot – ku jeton kerneli.
 • / dev – aty ku banojnë drejtuesit e pajisjes.
 • / etj – ku mund të gjenden skedarët e konfigurimit për të gjithë përdoruesit.
 • / home – ku duhet të ruhen dosjet me porosi.
 • / lib – ku ruhen bibliotekat dhe varësitë dinamike, dhe nuk duhen prekur.
 • / media – aty ku referohen media fikse dhe të largueshme, përfshirë makinat virtuale.
 • / mnt – ku tregohet media e montuar fikse dhe e heqshme.
 • / opt – kur paketat e programeve kompjuterike janë ruajtur pas instalimit.
 • / proc – e ngjashme me / lib, duhet të lihet vetëm.
 • / root – këtu është superuseri që mund të ruajë skedarë dhe të ekzekutojë komanda të nivelit të lartë.
 • / drejtuar – një sistem skedar i përkohshëm.
 • / sbin – e ngjashme me rrënjën, këtu janë komandat superuser.
 • / SRV – ku banojnë të dhënat FTP dhe HTTP.
 • / sys – ofron informacione për kernelin.
 • / tmp – një sistem tjetër i përkohshëm i skedarëve.
 • / usr – ku janë ruajtur aplikacionet e instaluara nga përdoruesi.
 • / var – një sistem tjetër i përkohshëm i skedarëve, i përdorur posaçërisht nga aplikacionet e internetit siç janë shfletuesit e internetit.

Lundrimi në sistemin e skedarëve Linux

Shumica e shpërqendrimeve Linux të paketuara me një server grafik do t’ju futen menjëherë në GUI të desktopit, i cili në shumë raste do të ngjasë me Windows ose macOS.

Me desktop si Mate, LXDE dhe KDE Plasma, mund të shikoni në pjesën e poshtme ose në pjesën e sipërme të ekranit për të gjetur një ikonë që i ngjan butonit të menusë Windows Start. Klikimi ose përgjimi i këtij elementi do të sjellë një mundësi të emërtuar të navigimit që do të tregojë ose në dosjen Bin, Root, Home, Usr, ose Mnt.

Tavolina e fundit e Gnome është mjaft intuitive, falë ikonave skeuomorfike që përshkruajnë sende të tilla si regjistrimi i kabineteve, disqet ose kompjuterët. Duke klikuar në këta elementë grafikë do të hapni drejtoritë dhe dosjet në dritaret e tyre, duke e bërë kështu lundrimin të ndjehet shumë i ngjashëm me macOS dhe Windows. Tavolina e Unity e gjetur në shumë shpërndarje të Ubuntu gjithashtu paraqet ikona intuitive për navigimin e dosjeve.

Nga brenda mjedisit CLI të siguruar nga një aplikacion i terminalit Linux, lundrimi gjithmonë fillon me komandën pwd, e cila do të kthejë shtegun ku jeni aktualisht, për shembull:

PAK

/ Home /

Ju mund të përdorni komandën ls për të shfaqur të gjithë skedarët në dosjen ku jeni. Për më tepër, komanda cd ju lejon të ndryshoni direktori, si kjo:

cd / shtëpi / shkarkoni

PAK

/ Home / download

Në vend që të shtypni të gjitha shtigjet, gjithashtu mund të cd-në në një dosje brenda rrugës tuaj aktuale:

PAK

/ Home /

shkarkim cd

PAK

/Shkarko

Për të lëvizur lart një nivel nga rruga juaj e tanishme, thjesht shkruani CD-në..

CD..

PAK

/ Home /

Lidhja e skedarëve nëpër direktoritë Linux

Për sa kohë që jeni në një mjedis desktop, çdo dritare që shfaq një drejtori bëhet një menaxher skedar, që do të thotë që ju hapni shumë dosje për të tërhequr dhe lëshuar skedarë. Në një terminal Linux, komanda mv mund të përdoret për të transferuar skedarë.

Le të themi se skedari që dëshironi të lëvizni quhet “projekt” dhe aktualisht është i ruajtur në dosjen shtëpi / shkarkim. Për ta zhvendosur atë në dosjen e dokumenteve1 brenda të njëjtit direktori, mund të shkruani:

mv / home / shkarkim / projekt / shtëpi / shkarkim / dokumente1

Mund të përdorni gjithashtu * argumentet e kartave të egra me komandën mv. Për të zhvendosur të gjitha këngët tuaja nga dosja / home / download në / home / download / music, shtypni sa vijon:

mv /home/download/*.mp3 / shtëpi / shkarkim / muzikë

Riemërtimi i skedarëve nga linja e komandës

Menutë e kontekstit me klik të djathtë janë të pranishëm në shumicën e desktopëve Linux, që do të thotë që ju mund të riemërtoni skedarët duke klikuar në ikonat e tyre një herë me butonin e djathtë të miut. Brenda mjedisit CLI, riemërimi mund të realizohet me mv, të njëjtën komandë të përdorur për të lëvizur skedarë.

Le të themi se keni një skedar me emrin new.txt, të cilin dëshironi ta riemërtoni në “sekondë”. Komanda juaj do të ishte:

mv e dyta e re

Mbani në mend se shembulli i mësipërm do të funksionojë për aq kohë sa skedari new.txt ndodhet në rrugën në të cilën jeni aktualisht. Linux nuk do t’ju detyrojë të lundroni në një rrugë specifike për të ekzekutuar komandën mv për të riemëruar qëllime. Nëse specifikoni shtigjet, mv do të bëjë siç tregoni. Le të supozojmë se new.txt ndodhet në dosjen / shtëpi / shkarkim / dosje, dhe dëshironi ta riemërtoni atë në second.txt, duke përdorur këtë komandë:

mv / home / download / new / home / shkarkim / sekondë

Proceset Linux dhe Detyrat

Shumë mjete të sistemit dhe shërbimet vijnë të paketuara në shumicën e shpërndarjeve Linux që kanë desktop GUI, dhe ato gjithnjë përfshijnë një menaxher detyre të ngjashëm me atë të përdorur në Windows.

Për shembull, Monitori i Sistemit Gnome është një nga arsyet më të mira për të cilat duhet të zgjidhni shpërndarjet Linux me këtë desktop. Mënyra se si ajo tregon proceset e funksionimit dhe opsionet e ndryshme që ai ofron për menaxhimin e bëjnë atë një mjet shumë të fuqishëm.

Të gjitha informacionet e shfaqura nga Gnome System Monitor dhe menaxherët e tjerë të detyrave GUI vijnë nga shell Linux, që do të thotë që ju mund t’i shikoni ato dhe t’i trajtoni ato me komanda terminale CLI siç janë:

 • më i lartë – kjo është si komanda ls, përveç se ajo tregon procese të drejtimit të renditura nga sa burime llogaritëse ata janë duke përdorur. Ju gjithashtu mund të provoni htop. Nëse është instaluar tashmë në Linux tuaj distro, ai do të shfaqë proceset në një modë të ngjashme me GUI, por ende brenda terminalit.
 • ps – e ngjashme me komandën e lartë, ps tregon proceset e drejtimit, por përfiton nga dy argumente: -A dhe grep. Nëse jeni duke ekzekutuar një seancë Firefox, për shembull, mund të shihni të gjitha proceset e përdorura nga ky shfletues me burim të hapur.
 • pstree – kjo është një mënyrë gjysmë grafike për të shfaqur proceset Linux në format e pemëve të vendosura.
 • vrasin – siç pritej, kjo i dërgon një sinjal kernelit për të vrarë një proces specifik. Për të përdorur me sukses kill, ajo duhet të pasohet nga numri i identitetit të procesit i lëshuar nga sistemi, i cili mund të shfaqet nga cilindo prej komandave të listuara më lart.
 • pkill – kur doni të ndaloni të gjitha proceset e thirrura nga një aplikacion i ekzekutuar, komanda pkill do ta bëjë këtë dhe ai do të pranojë emrin e aplikacionit. Kur shkruani Firefoxin pkill, të gjitha proceset e përdorura nga ky shfletues do të ndalen. Killall është një mënyrë tjetër për të thirrur pkill.
 • xkill – në disa raste, komanda pkill mund të mos ndalojë GUI të një aplikacioni ekzekutues, por komanda xkill do të kujdeset për çdo dritare të zbrazët që noton përreth.

Kuptimi i lejeve të Linux-it

Ngjashëm me sistemin operativ Windows, Linux ofron një përvojë të llogarisë me shumë përdorues. Mënyra e tij e paracaktuar e sigurisë përfshin masa për të parandaluar përdoruesit të hyjnë në skedarë që i përkasin llogarive të tjera.

Për të zbuluar lejet që keni pas instalimit, do të duhet të filloni aplikacionin dhe llojin e terminalit:

ls -l

Komanda e mësipërme do të shfaq një listë të skedarëve në format të gjatë. Kjo ju lejon të shihni lejet e dhëna në llogarinë tuaj. Kolona e parë në të majtë tregon një varg personazhesh që korrespondojnë me lejet e leximit, shkrimit dhe ekzekutimit.

Nëse e shihni ‘rwx’ para emrit të llogarisë suaj të përdoruesit në kolonën e parë, kjo do të thotë që ju mund të (r) zini, (w) ritmin dhe e (x) të ecute skedarin në fjalë. Nëse ndonjë nga karakteret rwx është zëvendësuar nga një karakter “-“, kjo do të thotë se leja mungon. Në rastin e një llogarie që është e mbyllur me një fjalëkalim, ka një shans të mirë që ju do të shihni – në vend të rwx.

Lejet mund të caktohen, ndryshohen dhe menaxhohen nga CLI me komandën chmod, por së pari do të duhet të bëni vetveten një superuser. Në shumë shpërndarje Linux me bazë në Debian si Ubuntu, mund të të duhet të vendosësh një fjalëkalim të llogarisë rrënjësore para se të përdorësh chmod, dhe mund ta bësh këtë si më poshtë:

sudo adduser * këtu shkruani emrin tuaj të përdoruesit ”

fjalëkalimi:

Në kohën e duhur, ju vendosni një fjalëkalim të sigurt të tuajin. Tani mund të ndryshoni mënyrat me komandën chmod, këtu është një shembull:

projekti chmod u + rwx.txt

Shembulli i mësipërm shton lejet e leximit, shkrimit dhe ekzekutimit për përdoruesit aktual, në lidhje me skedarin e tekstit të quajtur “projekt”. Për të hequr lejet, argumenti + mund të ndryshohet në -. Një metodë më efikase për të administruar lejet, të paktën në devot me bazë në Debian, është instalimi i mjetit Eiciel, i cili ofron një metodë GUI që është e lehtë për t’u kuptuar.

Lidhja me internetin

Të jesh i aftë të lidhesh me internetin menjëherë nga shkopi është një nga arsyet që do të dëshirosh t’i përmbahesh distove kryesore të desktopit si Ubuntu dhe Mint, të cilat janë përpiluar me versione të azhurnuara të drejtuesve të kartave të rrjetit.

Magjistarët e konfigurimit të paketuar me këto shpërndarje janë mahnitëse të efektshme në zbulimin e kartave dhe pajisjeve të rrjetit, dhe në disa raste ata madje ofrojnë mundësinë e krijimit të një rrjeti virtual virtual për ngritje të intimitetit dhe sigurisë kundër sulmeve më të zakonshme në internet.

Shtimi i më shumë softverëve në Linux

Kur doni të shtoni më shumë softuer në shpërndarjen tuaj të Linux, gjithçka që duhet të bëni është të lundroni në qendrën tuaj të softuerit ose menaxherin e paketave. Në Ubuntu, gjithashtu mund të filloni një seancë terminali dhe të përdorni komandën e mëposhtme për të marrë versionin e fundit të shfletuesit të uebit të Firefox:

azhurnim sudo të marrë

sudo apt-get install firefox

Para Windows 10 dhe ardhjes së Microsoft Store, shpërndarjet e desktopëve Linux shpesh konsideroheshin më të mirë për shkak të veçorisë së qendrës së tyre softuerike.

Dhoma zyre

Një pikë kryesore e diskutimit kundër Linux është mungesa e një suitë të sofistikuar zyre. Përdoruesit e Windows janë prishur nga Microsoft Office dhe nuk duan të bëjnë largimin e tij. Realiteti është se ka apartamente zyre që funksionojnë shumë në Linux dhe ofrojnë të njëjtin funksionalitet pa kostot e sipërme të lidhura me Microsoft Office.

ApacheOpenOffice

Kur bëhet fjalë për apartamentet e zyrave falas, OpenOffice e Apache është një nga më të mirat. Isshtë ndërtuar në të njëjtën themel që Microsoft Office është me një përpunues të ngurta të fjalëve, spreadsheet dhe softuer prezantimi. Në fakt, skedarët mund të përdoren në mënyrë të ndrrueshme midis OpenOffice dhe Microsoft Office.

Google Docs

Kjo suitë falas për zyre ka rritur lojën e saj vitet e fundit dhe tani është një pretendent i fortë për përdorim personal ose të biznesit. Ky nuk është një softuer i lokalizuar, por më tepër një mundësi e bazuar në cloud.

Mund të bëni pothuajse asgjë në Google Docs që mundeni në Microsoft Office por nuk kufizoheni nga nevoja për ta shkarkuar dhe instaluar atë në çdo pajisje që përdorni. Pothuajse të gjithë ofruesit e ruajtjes së cloud funksionojnë në Linux, ashtu si veprojnë në Windows ose Mac OSX.

Office365

Në rast se jeni të bindur se jeta nuk vlen të jetohet pa Microsoft Office, mund të hyni në Office365 përmes shfletuesit tuaj të internetit. Nuk është falas, por ju lejon të vazhdoni të përdorni Microsoft Office gjatë punës në Linux.

Pse duhet të konsideroni të përdorni Linux?

 • Me shpërndarjen e duhur të Linux-it, ju mund të sillni në jetë një stacion të vjetër pune ose laptopë në vitin 2020. Për shembull, Windows XP ende operon në makineritë më të vjetra, megjithatë ekipi i IT e ka braktisur atë plotësisht, do të thotë se nuk ka azhurnime të sigurisë. Disa shpërndarje Linux, nga ana tjetër, vazhdojnë të ruajnë sigurinë e krijuar posaçërisht për pajisjet e vjetra.
 • Linux ka funksionalitet që mund t’u përshtatet më mirë disa përdoruesve. Kur Windows 8 dhe 10 u prezantuan, jo të gjithë u entuziazmuan nga ndërfaqja jashtëzakonisht e ndryshme. Ndërkohë, shpërndarësit e Linux kanë GUI që janë më shumë si Windows 7, të cilat duhet të jenë tërheqës për disa përdorues të kënaqur me mënyrat e vjetra të përdorimit të një kompjuteri.
 • Linux është jashtëzakonisht i sigurt. Windows ka bërë shumë për botën teknologjike. megjithatë kur bëhet fjalë për sigurinë, Linux ka ndërtuar një reputacion më të mirë. Linux nuk ka një histori kaq të gjerë të viruseve dhe dobësive që shpesh kanë rrënuar Windows.
 • Linux është i njohur për performancën. Kur krahasohen me Windows, shumë gurusë të teknologjisë shohin nivele më të larta të performancës me Linux. Shtë e mundur të shtrydhni më shumë nga Linux, veçanërisht kur bëhet fjalë për versionet e serverit. Stabiliteti i përgjithshëm i serverit dhe besueshmëria janë ndër arsyet e shumta që Linux ndoshta do t’ju përshtatet.
 • Linux është i madh në mbrojtjen e intimitetit, diçka që është bërë dilemë midis gjigandëve të teknologjisë. Komuniteti distro i FOSS Linux duket se vlerëson privatësinë dhe mbrojtjen personale më mirë sesa Google dhe Microsoft.

Mendimet përfundimtare

Në fund të fundit, Linux është një mjet i teknologjisë shumë të nënvlerësuar. Shumë njerëz janë trembur larg nga Linux për shkak të “kompleksitetit” të tij, duke mos pasur mundësi të mjaftueshme për softuer dhe mungesë të mbështetjes tregtare, por të gjitha këto kanë provuar të jenë keqkuptime.

Linux performon po aq mirë, nëse jo më mirë se Windows, veçanërisht për pajisjet më të vjetra ku pjesët e sigurisë dhe azhurnimet janë lënë pas dore nga ofruesit kryesorë. Dhe ndërsa ekziston një kurbë mësimi e lidhur me Linux-in, pasi të keni marrë përsipër pjesën kryesore, do të jetë aq e lehtë sa të bini një kalë.

Tani, le të rimarrim shpejt idetë kryesore të përfshira në këtë udhëzues:

 • Linuxfarë është Linux
 • Elementet e kernelit Linux
 • Shpërndarjet më të mira të Linux-it
 • Si të vendosni dhe përdorni Linux
 • Komanda të rëndësishme Linux
 • Lejet dhe hyrja në llogari
 • Lidhja në internet
 • Shtimi i aplikacioneve dhe softuerëve Linux

Ashtu si me Windows, ju është dashur të mësoni se si të gjeni aplikime, të hapni dhe mbyllni programe, të lidheni me internet, të shtypni një dokument, në thelb të njëjtin proces mësimi që do të kërkohet për Linux.

Sapo të provosh Linux-in, do të shohësh që me të vërtetë nuk është aq i komplikuar sa shpesh bëhet. Në fakt, mund ta mendoni si një variant tjetër të Windows ose macOS, megjithëse është më i sigurt, më i qëndrueshëm dhe më pak i uritur për burimet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author