Lloje të ndryshme të Web Hosting të Shpjeguara (Shpërndarë, VPS, Dedikuar)

Lloje të ndryshme të mbajtjes në internet

A keni nevojë për një vend për të strehuar faqen tuaj, por janë të hutuar nga llojet e ndryshme të mbajtjes së faqes në internet? Atëherë keni ardhur në vendin e duhur.

Gjetja e hostit të duhur në internet për veten tuaj nuk është e lehtë. Ka shumë faktorë për t’u marrë parasysh. Edhe nëse e keni kaluar listën tonë të web-it më të mirë, akoma mund të keni ngecur me disa pikëpyetje se cili lloj uebsajti është i duhuri për ju.

Për t’ju ndihmuar me këtë, ky postim do t’ju japë një abetare në atë që është web hosting dhe cilat lloje të mbajtjes së uebit janë në dispozicion. Pas kësaj, ne do të diskutojmë në detaje llojet e ndryshme të mbajtjes së faqeve në internet, përfshirë mënyrën e funksionimit të tyre, të mirat dhe të këqijat dhe për kë ata janë më të përshtatshmet për.

Ready? Atëherë le të fillojmë.

Së pari Bazat – isfarë është saktë Web Hosting?

lloje të ndryshme të mbajtjes së ueb - shpjegoi HostingSë pari, le të sqarojmë se çfarë është madje edhe mbajtja në internet.

Actuallyshtë në të vërtetë mjaft e thjeshtë. Kur shikoni një faqe në internet në një shfletues, mund ta bëni këtë sepse shfletuesi ka shkarkuar një numër skedarësh të mbushur me kod dhe e ka shndërruar shënimin në diçka që mund ta shihni në të vërtetë.

Ashtu si në kompjuterin tuaj, këto skedarë u ruajtën diku, në mënyrë që të mund të përdorni ato. Sidoqoftë, në vend të hard drive tuaj, ata ishin në një kompjuter tjetër, të ashtuquajtur server.

Serverat janë më të fuqishëm se laptopi juaj (kështu që ata mund të menaxhojnë shumë njerëz që qasen në faqen e internetit në të njëjtën kohë), megjithatë, ai është i përbërë nga të njëjtat gjëra si një CPU, memorie dhe përbërës të tjerë. Ai madje ka një sistem operativ, zakonisht të bazuar në Linux.

Pronari i serverit ia jep me qira personit që zotëron uebfaqen që po shikon dhe gjithashtu ofron disa shërbime të tjera si menaxhimin e serverit, mbështetje, skanimin e malware, rezervë etj. Procesi i sigurimit të kësaj infrastrukture për të tjerët quhet web hosting. Personi që e bën atë quhet një ofrues pritës.

Të gjitha të qarta deri tani? Ftohtë, atëherë le të zhyten në më shumë detaje.

Whatfarë Lloje të ndryshme të Web Hosting ekzistojnë?

duke treguar lloje të ndryshme të web hosting - të përbashkëta vs vps përkushtuar

Web hosting është më shumë se një gjë. Para së gjithash, shumica e ushtrive ofrojnë paketa të shumta shërbimesh, të cilat mund të jenë jashtëzakonisht të ndryshme për sa i përket çmimit dhe asaj që merrni për të.

Sidoqoftë, një nga vendimet e para dhe më themelore që duhet të bëni është të vendosni për një lloj të ndryshëm të pritjes.

Ndërsa ekzistojnë mënyra të ndryshme për të dalluar ofertat e pritjes së pritjeve në internet (karakteristikat, niveli i menaxhimit), mënyrat më themelore janë të shikoni teknologjinë e përdorur për serverin.

Kjo ka kuptim sepse, siç do të shihni më poshtë, ajo pjesë përcakton edhe shumë faktorë të tjerë si performanca, siguria, shkallëzueshmëria dhe niveli i përpjekjeve nga ana juaj.

Për shkak se kjo bën një ndryshim të tillë, në vend që të shikoni kompanitë dhe çmimet e para, ju jeni më mirë të përqendroheni së pari në të kuptuarit se cili nga llojet e ndryshme të web hosting është lloji i duhur për ju. Pas kësaj, ju ende mund të shikoni se çfarë është në dispozicion.

Në vijim do të shqyrtojmë nga afër katër nga llojet më të zakonshëm të pritjes: të përbashkëta, VPS, të përkushtuara dhe mbajtjen në cloud. Kështu që ju e dini se si ta merrni vendimin vetë.

1. Ndarja e përbashkët – Më e mira për fillestarët

Ndarja e përbashkët

Pritja e përbashkët është pikërisht ajo që tingëllon. Me një llogari të përbashkët pritjeje, faqja juaj është e vendosur në të njëjtin server si një bandë e faqeve të tjera të internetit.

Sa janë një tufë? Kjo me të vërtetë varet nga konfigurimi dhe ofruesi juaj i pritjes. Sidoqoftë, nuk është e pazakontë që një sit në dhomë me qindra dhe madje mijëra të tjerë.

rekuizitë

Avantazhi më i madh i këtij opsioni është se ju gjithashtu ndani koston e një serveri me shumë njerëz. Nëse ofruesi i pritjes mund të vendosë disa qindra ose mijëra klientë të gjithë në një server, ai u lejon atyre të përhapin koston e funksionimit në shumë palë.

Kjo është edhe arsyeja pse pritja e përbashkët është më e përballueshme. Ju mund ta keni atë sa më të lirë sa 2 $ / muaj me koston mesatare në varg 5- $ 10 / muaj. E shkëlqyeshme për njerëzit me fonde të kufizuara dhe ata që sapo fillojnë.

Përveç kësaj, me një llogari të përbashkët pritjeje, zakonisht kujdeseni plotësisht për sa i përket konfigurimit. Ka shumë pak për të konfiguruar që të mund të përqendroheni plotësisht në ndërtimin e faqes tuaj.

Cons

Ndarja e serverit me shumë palë, megjithatë, është gjithashtu mospërfshirja më e madhe e kësaj marrëveshje. Siç u përmend, një server është një kompjuter me burime si hapësira e hard drive, shpejtësia e CPU dhe RAM.

VPS-vs-Shared

Këto burime janë të fundme. Ashtu si laptopi juaj ngadalësohet kur drejtoni shumë programe menjëherë, kështu veproni këto makina kur ata kanë shumë për të bërë.

Meqenëse të gjitha faqet e internetit në një host të përbashkët vendosin një kërkesë në burimet e serverit, mund të bësh probleme nëse njëri prej tyre po hogon gjithë fuqinë përpunuese përmes rritjes së trafikut ose kodit të gabuar. Kjo i lë të gjithë të tjerët të garojnë për pjesën tjetër, duke çuar në joproduktive (domethënë që faqja juaj e internetit nuk është e arritshme) ose ulur shpejtësinë e ngarkimit.

Shtë një fenomen i quajtur “efekti i keq i fqinjit” dhe një nga arsyet kryesore që pritja e përbashkët është më problematikja nga llojet e ndryshme të mbajtjes së faqes në internet. Ndërsa shumë pritës në mënyrë aktive përpiqen të shmangin këtë skenar, është një rrezik që ju merrni me këtë përbërje të veçantë. Në fund të fundit, nëse secili klient po paguan 5 $ / muaj, a vlen vërtet të harxhoni orë mbështetjeje për një klient të vetëm? Jo ne te vertete.

Per ke eshte?

Pra, a është shpërndarë ndonjëherë një ide e mirë? Po! Mund të jetë e shkëlqyeshme për vendet e strehimit që nuk marrin shumë trafik (akoma), faqet e broshurës statike, faqet e zhvillimit dhe provës, faqet personale ose faqet e internetit të tjera ku koha e duhur nuk është shqetësim i madh.

Pritja e përbashkët është gjithashtu një mundësi e shkëlqyeshme nëse jeni me një buxhet shumë të ngushtë. Kjo i lejon bizneset të krijojnë një prani në internet edhe nëse nuk janë në pozitën më të mirë për ta bërë këtë. Si një pritje e tillë e përbashkët është një mjet jashtëzakonisht i rëndësishëm për barazinë në internet.

Disa nga hostet më të njohur në këtë segment janë Bluehost, Siteground dhe InMotion Hosting.

Leximi i rekomanduar i mëtejshëm: 8 Ofruesit më të mirë të lirë të mbajtjes së faqes në internet

2. Hosting i VPS – Hosting i Ndarë i nivelit të ardhshëm

VPS Hosting

VPS qëndron për Server Virtual Private. Shtë më i ekuilibruari midis llojeve të ndryshme të mbajtjes në internet. Një server VPS është akoma një mjedis i përbashkët, por mënyra se si është krijuar është shumë i ndryshëm.

Ndërsa të gjitha faqet në VPS ndajnë një server fizik, ai strehon makina virtuale të shumta, të ndara. Kjo e bën atë një lloj të mesëm midis pritjes së përbashkët dhe marrjes së serverit tuaj të dedikuar.

rekuizitë

VPS është shumë më e besueshme dhe e qëndrueshme sesa pritja e përbashkët. Para së gjithash, zakonisht është i kufizuar në 10-20 faqe interneti për server. Kjo zvogëlon kërkesën në server në vetvete.

Sidoqoftë, përmirësimi i vërtetë është se të gjitha burimet janë të ndara në mënyrë të barabartë dhe asnjë faqe në internet nuk lejohet të tejkalojë pjesën e saj. Pasi të keni arritur kufirin e asaj që ju është caktuar, faqja juaj mund të zbresë, por të tjerët do të qëndrojnë të qëndrueshëm.

Kjo arrihet përmes makinave virtuale që krijojnë një ndarje brenda serverit. Kjo shtesë e thjeshtë zbut shumicën e efektit të keq të fqinjit.

Një përfitim tjetër i madh i serverëve VPS është se ato ofrojnë më shumë fleksibilitet dhe ju lejojnë të përshtatni mjedisin tuaj. Në hostet e përbashkëta, kjo nuk është e mundur sepse do të ndryshojë edhe konfigurimin e të gjithë të tjerëve. Meqenëse llogaria juaj përmbahet brenda një makinerie virtuale, ju mund të bëni ndryshime pa prekur të tjerët.

Së fundmi, VPS është e shkallëzueshme. Meqenëse po drejtoni një makinë virtuale që merr disa përqind të burimeve të disponueshme në server, rritja e asaj që është në dispozicion për ju nuk është aspak problem. Ky është një ngushëllim i madh për pronarët e bizneseve që presin që faqet e tyre të rriten dhe lulëzojnë.

Cons

Nuk ka shumë dobësi për këtë lloj hostimi. Gjëja më e madhe është, natyrisht, se kushton më shumë sesa zgjidhjet tuaja të nivelit më të ulët. Pra, nëse jeni me një buxhet të shtrënguar, duhet të gjeni një zgjidhje që funksionon për ju në mënyrë monetare.

Sidoqoftë, ndërsa VPS mesatare kushton rreth $ 50 / muaj (dhe mund të shkallëzojë deri në $ 200) është e mundur të merrni VPS nga rreth 20 $ / muaj. Plus, pasi të keni goditur rezultatet më të larta të këtij lloji të mbajtjes në internet, me siguri po bëni para të mjaftueshme për të mbuluar lehtësisht kostot.

Një gjë e dytë në lidhje me hosting VPS është se me më shumë fuqi konfigurimi gjithashtu vjen më shumë përgjegjësi. Nëse nuk e dini se çfarë jeni duke bërë, është e mundur të hiqni skedarë ose softuer vendimtar pa e ditur atë. Pra, për të përfituar me të vërtetë, duhet të edukoheni.

Per ke eshte?

Nëse keni para, ju rekomandojmë të azhurnoni sa më shpejt të jetë e mundur në VPS. Ndërsa është më e shtrenjtë, madje niveli më i ulët është zakonisht shumë më i mirë se çdo zgjidhje e përbashkët e pritjes.

Më së voni kur filloni të merrni sasi të mirë trafiku, duhet të bëni lëvizjen? Sidoqoftë, sigurohuni të kontrolloni detajet e asaj që po merrni (tarifat e konfigurimit, fuqia e CPU, memorja, hapësira e ruajtjes, gjerësia e brezit), kështu që ta dini se është ajo që ju nevojitet.

Disa zgjidhje të njohura dhe të respektuara VPS ofrohen nga InMotion Hosting dhe Dreamhost.

3. Hosting i përkushtuar – Për Ligat e Mëdha

Pritja e përkushtuar

Siç sugjeron tashmë emri, pritja e dedikuar thjesht do të thotë kjo: ju keni një server të gjithë për veten tuaj. Kjo siguron një mori përfitimesh por gjithashtu vjen me disa dobësi.

rekuizitë

Para së gjithash, një nga avantazhet kryesore të hostimit të dedikuar është se mohon të gjitha çështjet e këqija të fqinjit thjesht sepse nuk ka asnjë. Asnjë uebfaqe tjetër nuk mund të vjedh burimet tuaja, të paraqesë një rrezik sigurie ose të shkaktojë çështje të tjera. Kjo e dallon atë nga llojet e ndryshme të mbajtjes në internet që kemi diskutuar më parë.

Përveç kësaj, pasi të keni një kompjuter të vetëm, shumë kompani ju lejojnë ta rregulloni atë gjerësisht. Ju mund të jeni në gjendje të zgjidhni OS, sasinë dhe llojin e kujtesës dhe elementët e tjerë të harduerit. Kjo ju jep shumë fleksibilitet.

Cons

Sigurisht, ky lloj konfigurimi vjen me një kosto. Marrja me qira e një serveri të dedikuar nuk është e lirë. Mimet fillojnë nga 60 $ / muaj dhe shkojnë deri në $ 350 + / muaj. Sidoqoftë, në pikën që biznesi juaj ka nevojë për një server të dedikuar, ju ndoshta duhet të jeni në gjendje t’i plotësoni shpenzimet.

Përveç kësaj, ju në të vërtetë duhet të dini pak për kompjuterët dhe teknologjinë e serverëve. Ndërsa ekzistojnë zgjidhje të dedikuara për pritjen e pritjes, ju do të duhet të bëni shumë vetë.

Në anën ekstreme të gjërave, ju mund të merrni një shërbim krejtësisht të pakontrolluar, ku do të duhet të instaloni vetë sistemin operativ, e lëre më të gjitha mjetet e nevojshme për të drejtuar një server në internet, të siguroni skanimin e sigurisë, heqjen e malware dhe kështu me radhë. Përndryshe, ju gjithashtu mund të punësoni një administrator të serverit. Sidoqoftë, kjo sjell kosto shtesë për të.

Gjithashtu, me një server të dedikuar, ju po vendosni të gjitha vezët tuaja në një shportë. Nëse hardueri i tij nuk funksionon, faqja juaj është jashtë. Në aranzhime të tjera, module të tjera mund të marrin përsipër në rast të dështimit ose të zëvendësohen automatikisht. Me serverë të dedikuar, veçanërisht nëse i monitoroni vetë, kjo mund të zgjasë më shumë.

Per ke eshte?

A ka nevojë ndonjëherë dikush për host të dedikuar? ’Shtë e diskutueshme Në botën e sotme me VPS cloud duke u ndezur, nevoja për të pasur serverin tuaj po bie. Sigurisht, mund të marrë më shumë goditje sesa një VPS tradicionale, megjithatë, për sa i përket shkallëzueshmërisë, nuk është askund afër asgjëje që një sistem i bazuar në re mund të sigurojë (më shumë mbi atë më poshtë).

Përveç kësaj, një VPS fund i lartë mund të jetë shumë më lirë se një server i dedikuar për fund të ulët dhe gjithashtu shumë më i fuqishëm. Mos u mashtroni të mendoni se kushtimi është një mundësi më e avancuar vetëm sepse ju jeni personi i vetëm në server. Shikoni burimet e disponueshme në vend të kësaj, kjo është ajo që është me të vërtetë e rëndësishme.

Pra, midis llojeve të ndryshme të web hosting diskutuar këtu, kjo është më pak e mundshme për ju që të keni nevojë. Dy herë vetëm që do të thoshim që patjetër që duhet të shkosh për një server të dedikuar është nëse ke nevoja shumë të specializuara për sa i përket harduerit ose dëshiron shumë më shumë kontroll mbi privatësinë e të dhënave të tua se kudo tjetër.

Disa nga hostet më të mirë të dedikuar janë LiquidWeb, GreenGeeks dhe PickaWeb.

4. Cloud Hosting – E ardhmja e Web Hosting

Pritja në re

Pritja në cloud është në thelb e njëjtë me VPS hosting në atë që ju gjithashtu keni faqen tuaj në një makinë virtuale.

Sidoqoftë, në vend të një serveri fizik, faqja juaj është pjesë e një rrjeti të tërë kompjuterësh nga i cili mund të tërheqë të gjithë fuqinë që i nevojitet në mënyrë dinamike.

Ky lloj konfigurimi po bëhet më i zakonshëm. Disa kompani nuk e quajnë më shërbimin e tyre VPS më, të themi Cloud ose Cloud VPS.

rekuizitë

Një nga avantazhet më të mëdha të mbajtjes së cloud është shkallëzimi. Një VPS tradicionale mund të shkallëzohet, por vetëm në një pikë të caktuar. Shtë i kufizuar nga kapaciteti i harduerit që është në funksion. Në një server me 32 GB RAM, faqja juaj kurrë nuk do të jetë në gjendje të përdorë 64 GB nëse është e nevojshme.

Ky nuk është rasti për një sistem të bazuar në re. Në vend që të ndajë një kompjuter në disa makina virtuale, ai kombinon disa kompjuterë në një server të fuqishëm virtual, i cili më pas mund të sigurojë burimet e tij mbi bazën e nevojave. Sado që kërkon faqja juaj, kjo është sa mund të marrë.

Përveç kësaj, ju faturoheni vetëm për burimet që përfundimisht përdorni. Kjo mund të jetë një zgjidhje më e mirë sesa të paguani një çmim fiks për një server të dedikuar, për të cilin nuk përdorni kurrë tërë kapacitetin.

Ky lloj konfigurimi është gjithashtu i mirë për arsye sigurie, veçanërisht sulmeve DDoS. Në ato lloje të hacks, serveri është i mbingarkuar nga një mori kërkesash paralele derisa të rrëzohet. Në një rrjet cloud, ju mund t’i përhapni ato kërkesa midis shumë kompjuterëve të ndryshëm dhe të lehtësoni efektin e tyre shumë më mirë sesa në çdo sistem me një server të vetëm.

Cons

Dobësitë kryesore të mbajtjes së cloud janë që kostot nuk janë gjithmonë plotësisht të parashikueshme. Shumë ofrues të programeve të pritjes së cloud funksionojnë me një përzierje çmimesh fikse dhe tarifa të paguajnë-si-ju-shkoni. Në rast se keni përvojë të rritjes së trafikut, kjo mund të rrisë ndjeshëm koston tuaj. Ndërsa kjo zakonisht do të thotë që ju po fitoni më mirë dhe, prandaj, mund të merrni shpenzimet, është diçka që duhet të mbani mend.

Per ke eshte?

cloud_hosting

Sistemet në re janë të shkëlqyera nëse dëshironi të jeni në gjendje të shkallëzoni faqen tuaj në internet shumë më tepër sesa sistemet tradicionale. Në të ardhmen, ka të ngjarë të zëvendësojë opsionet e përbashkëta dhe të përkushtuara pasi teknologjia të bëhet më e përparuar.

Kjo tha, në këtë pikë, nuk do të ketë ndonjë ndryshim të madh nëse kërkoni VPS ose pritje në cloud. Shumë kompani janë duke zëvendësuar sistemin e tyre të rregullt me ​​VPS bazuar në cloud gjithsesi thjesht për shkak të përfitimeve që u ofron atyre gjithashtu. Pra, edhe nëse shkoni për VPS të thjeshtë, mund të përdorni një host cloud pa e ditur.

Disa pritës të mirënjohur që ofrojnë pritje në cloud janë Dreamhost, Google Cloud Platform, Amazon Web Services dhe Linode.

Cila nga llojet e ndryshme të mbajtjes së faqes në internet është për ju?

Zgjedhja e një pakete pritëse mund të jetë mjaft e vështirë dhe merr shumë vëmendje. Sidoqoftë, hapi i parë është të kuptuarit e llojeve të ndryshme të mbajtjes në dispozicion për ju. Shpresojmë, ky artikull ju ka dhënë sfondin për ta bërë atë.

Nëse sapo filloni (siç është kur ndërtoni blogun / faqen tuaj të parë), është mirë të shkoni me një pritje të përbashkët. Shtë gjithmonë e mundur të transferohet në një përbërje më të fuqishme më vonë. Vetëm nëse e dini që faqja juaj ka nevoja që pritja e përbashkët nuk mund të përmbushë, nëse duhet të shikoni në opsione të tjera nga get-go.

Pasi të keni marrë një vendim, ka kuptim të shikoni në një grup të kompanive. Ne ju rekomandojmë të kontrolloni nikoqirët tanë me vlerësim të lartë për të gjetur ato më të mirat. Shikoni çfarë ofrohen dhe krahasoni RAM-in, hapësirën e diskut, përdorimin e CDN, gjerësinë e brezit dhe burimet e tjera të matshme. Pastaj hidhni një sy në çdo veçori shtesë që ju nevojitet.

Në fund të procesit, duhet të keni 2-3 të preferuarat në të cilën pikë do të zbritet sipas preferencës personale. Ndoshta një bisedë e shkurtër me mbështetje – për të vlerësuar dobinë e tyre – do të zgjasë shumë.

Keni nevojë për lexim të mëtejshëm në mbajtjen në internet? Shikoni artikuj si të regjistroheni emrin e domain dhe opsionet për ndërtuesin e faqes në internet për të krijuar faqen tuaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author